Kees van Kooten was gisteren de gastauteur voor Het Groot Dictee der Nederlandse Taal . Zijn dictee eindigde met een positieve boodschap voor onze stad Waregem : “Menen ligt dicht bij Kortrijk, maar verre van Waregem.” Het gaat om een bekend spreekwoord als ironische reactie wanneer iemand iets meent te weten, door te verwijzen naar de stad Menen, die ver van Waregem, dus van de waarheid, vandaan ligt.

We weten momenteel niet wat Kees van Kooten bezield heeft om zich bij deze publieke gebeurtenis te plaatsen in de denkwereld uit onze regio. Is het de blijvende herinnering aan een optreden in de Schakel of de Hoop in Waregem? Feit is dat hij met deze afsluiter van zijn Groot Dictee der Nederlandse Taal zeker gezorgd heeft voor goede publiciteit voor onze stad Waregem en ons steunt in ons chauvinisme en onafhankelijkheid tegenover (kortzichtig) Kortrijk. Ook in de titel van het dictee, nl. “ Een przewalskipaardenmiddel”, zouden we een verwijzing kunnen zien naar paardenstad Waregem.
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal beleefde gisterenavond in de prestigieuze Eerste Kamer der Staten Generaal in Den Haag zijn 24e uitgave. De jaarlijkse spellingtoets werd uitgezonden bij de NTR op Nederland 1 en bij ons op Canvas en is een hoofditem in de nieuwsberichtgeving vandaag. De presentatie was in handen van Philip Freriks en Martine Tanghe. De jury staat onder leiding van advocaat Inez Weski.
Kees van Kooten nam ook taalproblemen op in zijn tekst. Niet alleen moesten de deelnemers goed spellen, zij moesten ook verkeerd gebruik van woorden en foute zinsconstructies onderstrepen. Bij een gelijk aantal fouten heeft de jury bepaald dat het aantal spelfouten leidend is. Uiteindelijk is spelling de basis van het dictee. Zowel in de einduitslag als bij de deelnemende prominenten ging de overwinning naar een Vlaming. Dirk Bosmans is de winnaar van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2013. Hij had 13 fouten (7 spelfouten, 6 taalfouten). De beste prominente deelnemer is woordkunstenares Maud Vanhauwaert met 21 fouten (14 spelfouten, 7 taalfouten).

We putten ook even uit de tekst en het juryrapport van de Taalwedstrijd…
8e en laatste zin : “Bijgevolg beseft u zich een pseudobancaire poging tot phishing zorgeloos te kunnen deleten dan u leest: Er is een inactieve activiteit op dit rekening plaatsgevonden. Want zodan onze zuiderburen zeggen: Menen ligt dicht bij Kortrijk maar verre van Waregem. “
Verslaggeving : “pseudo zonder koppelteken, pseudo schrijven we vast aan het tweede deel.
phishing is het hengelen naar gegevens om vervolgens iemand te kunnen oplichten. Met ph om het woord te onderscheiden van gewoon vissen.
zorgeloos zonder tussen-n omdat het een afleiding is, geen samenstelling.
dicht bij met een spatie, want het gaat om een voorzetsel, bij, dat hoort bij het volgende woord, Kortrijk. In Kortrijk is dichtbij schrijven we deze woorden wel aan elkaar vast.
plaatsgevonden is één woord omdat het werkwoord plaatsvinden in de betekenis ‘gebeuren’ één woord is.
Toelichting bij het spreekwoord: Menen ligt dicht bij Kortrijk maar verre van Waregem.
Wie goedgelovig is (iets meent), kan denken dat rijkdom dichtbij is, maar de waarheid kan veraf liggen. De steden Menen en Kortrijk liggen dicht bij elkaar; Waregem ligt ook in West-Vlaanderen, maar meer naar Gent toe.
http://www.canvas.be/hetgrootdictee
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_spreekwoorden_K-O
|