Van vrijdag 17 tot maandag 20 oktober 2008 gaat in Waregem Expo de eerste editie door van Trefpunt. Het wordt een dynamisch weekend voor handel, sport en vrije tijd. Het is de opvolger van de tweejaarlijkse Waregemse Handelsfoor. Unizo-secretaris Hendrik Ghistelinck heeft oog voor geschiedenis (met ondermeer ook bijdragen voor De Gaverstreke) en dook in de mottebollen om ons een kijk te geven in 75 jaar plaatselijke historie van het Waregemse beursgebeuren. We laten u mee genieten
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De geschiedenis van de Handelsfoor

Het kan af en toe geen kwaad om eens "diep in 't eigen hert te kijken" en eventueel bij te leren van de "ervaringen" van de voorgangers. Zeker niet als je er al een geschiedenis hebt opzitten van 75 jaar.
Pioniers
In 1934 ging de eerste editie van de tweejaarlijkse Waregemse Handelsfoor van start, een idee van de toenmalige Christelijke Middenstand, de voorloper van het NCMV en momenteel UNIZO. Behalve Joseph Vandenbroucke en Roger Vandewalle zijn er nog weinig levende getuigen aan de kant van de organisatoren. De eerste beurzen vonden plaats tijdens de grote vakantie, aangezien de gebouwen van het H.-Hartcollege pas dan vrij waren. Veel Waregemnaars trokken er dan nog niet naar verre stranden en dat om diverse redenen.
 De organisatoren van de Middenstand verbleven dag en nacht in het college. Sommigen sliepen zelfs in de school, vertelt Roger Vandewalle ons. Honger en dorst leden ze niet want de 'catering' werd tijdens de beurs verzorgd door gerenommeerde instellingen als de Pigeon d'Or of 't Oud Konijntje en het college noemde hoe dan ook "het vettekot". We beschikken nog over enkele foto's van edities in de jaren vijftig. Ander materiaal zit echt in "de mottenbollen". Misschien steekt er nog wel iets in het archief. We gaan binnenkort eens "grasduinen".
Tweejaarlijks
Het ging alleszins van bij de start om een tweejaarlijks gebeuren, allicht vanwege het grote slameur dat een beurs in schoolgebouwen met zich meebracht. Tussen 1940 en 1948 waren er geen beurzen vanwege de oorlogssituatie. We leiden dit af uit een folder van de 12e Handelsfoor, die in juli 1964 nog steeds in het H.-Hartcollege plaatsvond. Als ondertitel kreeg die toen reeds het label opgespeld: "handel, nijverheid, kunst", waaruit blijkt dat de Handelsfoor altijd meer was dan een louter 'commercieel' gebeuren.
De Waregemse Handelsfoor was echt een begrip in de hele regio. Volgens bovenvermelde folder waren er in 1960 meer dan 30.000 bezoekers op de afspraak en in 1962 zelfs 40.000 bezoekers. De laatste Handelsfoor in het college vond van 16 tot 27 juli 1964 plaats. Er werden 265 standen geteld. Het aantal bezoekers was wel beduidend minder dan in 1962. Aan het college werd 60.000 BEF betaald voor het gebruik van de accommodatie.
Verhuizing
De verandering van locatie was in 1966 een belangrijk moment voor de dertiende editie. Het nieuwe Jeugdcentrum werd ingehuurd voor de periode 30 april tot 9 mei en als thema werd voor "vakantie" gekozen. De eerste bijeenkomst op het Jeugdcentrum (27.11.1965) viel letterlijk en figuurlijk in het water. "Er zal nog veel moeten gebeuren om de terreinen uitbaatbaar te maken", notuleerde Jan Callens. Er werd overeen gekomen dat het comité 15% van de inkomgelden zou betalen, met een minimum van 30.000 fr. De 13* Handelsfoor was de eerste op het JC met als ondertitel: "Komfort - Tourisme - Kamping". Er werd o.m. reclame gemaakt in Kerkelijk Leven. De beurs werd een groots succes, met standen verspreid over het hele stadion.
Griekenland
Met de 25* "zilveren'' editie (13-21 oktober 1990) wordt een nieuwe weg ingeslagen. Griekenland is het eerste van een reeks 'gastlanden". In feite was reeds in 1988, op aanraden van enkele "Waregemse Portugezen'', geprobeerd om samen te werken met Portugal, maar dat was maar gedeeltelijk gelukt. Nadien komen Frans-Vlaanderen (1992), Kent (1994), Zuid-Afrika (2000), Australië (2002), Hongarije (2004) en India (2006) aan bod.
Horizon
In 1994 werd een eenmalige poging ondernomen om een soort "lentebeurs met kermis" boven de doopvont te houden, een lovenswaardig Initiatief van de toenmalige voorzitter Georges Vantieghem. HORIZON was in feite een sport- en vrijetijdsbeurs, waarbij de verenigingen nauw werden betrokken. Dit "event" kreeg m.i. geen "faire kans" vanuit de beheerraad van vzw De Middenstand omdat de eerste editie, door diverse redenen, verlieslatend was.
Nochtans was dit "event" zeker levensvatbaar want ik herinner me dat we tijdens één weekend een 7.000-tal mensen naar dit gebeuren kregen. Tijdens dit gebeuren vond de eerste Horizonwandeling plaats van de Mirakelstappers. Deze groeide uit tot het huidige mega-event van de jaarlijkse Steeplewandeling, die in maart aan haar 15" editie toe is.
Jeugdcentrum
De (beperkte) accommodatie van het Jeugdcentrum vormde vanaf de jaren negentig zeker een rem op de evolutie van de Handelsfoor, die vanaf 1998 ook Horizonbeurs werd genoemd, daarbij allusie makend op het feit dat het gebeuren ook "verre horizonten" wilde openen voor de bezoekers. Vooral de bouw van tenten was een dure en gevaarlijke onderneming.

De jongste edities verliepen al bij al nog vrij positief. In 2006 vond de laatste editie plaats op het Jeugdcentrum, met een negentig standhouders en gastland India. Gaston sloot toen (voor eeuwig) de "groene deur" waarvan de secretaris van het Jeugdcentrum telkens zoveel zorg droeg. Wij hielden aan deze editie toch een heel behoorlijk bedrag over voor vzw De Middenstand.
Nieuwe "horizonten"
De werkgroep "beurzen" besliste om op 12 januari 2008 een "brainstorming" te organiseren. Het ligt in de bedoeling alle mogelijke ideeën naar voor te brengen in verband met de richting die we uit willen met dit "event". In feite bevestigen we daarmee een tendens die al sedert 1994 (en misschien nog vroeger) aanwezig is. LHistoire se répète" ??? Of gaat de editie 2008 nog verder in haar « zucht naar vernieuwing » ?
RikGhistelinck, 2008.01.10
www.trefpunt-waregem.be
|