Restaurant Berto in de Holstraat 32 B in Waregem
komt in de Michelin-gids 2013 met één ster.
Daarmee blijft Waregem verder op
de Vlaamse kaart met sterrenrestaurants na het verdwijnen van het Oud
Konijntje, dat decennialang de Waregemse eer hoog hield. Het is niet de eerste
erkenning voor Berto. Kok Bart Decroos behaalde in 2008 al de titel van beste
viskok en toen werd Berto ook al genoteerd in de Gault-Milau, waarin het een
puike kwotering van 15 op 20 haalt. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bijna zeven jaar runt David Bertolozzi (34) samen
met zijn vrouw An Kint zijn restaurant met afgeleide naam Berto in de
Holstraat. De kok met Italiaanse roots trok zo'n tien jaar geleden van Brussel
naar Waregem voor de liefde. Drie jaar later opende het koppel het restaurant
en ondertussen zijn er ook al twee kindjes. Zeven jaar later, worden Bertolozzi
beter gekend als Berto en zijn team vanop het hoogste niveau erkend voor
hun harde werk.
Berto : Ik had het verwacht, maar durfde mijn hoop
niet te uiten. De critici van Michelin zijn hier drie keer komen eten, dan voel
je zoiets wel aankomen. An Kint vult aan : Toch konden we vanochtend onze
oren niet geloven toen we het verlossende bericht kregen. We hebben meteen
iedereen van ons team opgeroepen en zijn samen naar Gent getrokken, waar de
uitreiking plaatsvond. Ons vaste personeel moest erbij zijn, zonder hen hadden
we dit nooit gekund. Vooral mijn rechterhand Matthias ben ik zeer dankbaar.
Zonder hem zou Berto niet hetzelfde zijn.
Dat deze ster Berto zal doen zweven, daar hoeven de
klanten volgens Berto geen vrees voor te hebben. Ik blijf verder doen zoals ik
bezig was en zal zeker mijn prijzen niet verhogen. Ik hoop vooral dat de ster
niet voor drempelvrees zorgt bij mijn klanten. Ze hoeven geen schrik te hebben,
ik blijf dezelfde. Een Michelinster heeft niet alleen positieve gevolgen, ook
de werk- en prestatiedruk zullen er de komende jaren niet op verminderen. Personeel
vinden zal de grootste uitdaging zijn. We hebben een goed team maar we moeten
uitbreiden, zéker nu we een ster hebben. De zoektocht naar nog meer bekwaam
personeel is enorm moeilijk. Ik hoop dat deze ster die zoektocht wat
eenvoudiger maakt.
Het is hard werken en daar heeft niet iedereen
altijd zin in, zegt An. Het moeilijkste is om er elke dag opnieuw te staan.
Je kan niet zomaar een avondje in je zetel hangen, want het restaurant heeft je
nodig, elke dag opnieuw. Berto en An zien de ster vooral als een erkenning. We
hebben het eindelijk gehaald, zegt An. Ook al zijn we ze over twee jaar weer
kwijt, we hebben ze toch gehad. We zijn letterlijk van niets naar een ster
gegaan en dat pakt niemand ons nog af', besluit Berto.
Berto serveert een moderne verfijnde Frans-Belgische
keuken die de seizoenen volgt met zowel klassiekers als suggesties waarmee de
klanten zich culinair kunnen laten verrassen. De locatie wordt in ViaMicheling aangeduid
als gerenoveerd herenhuis met een terras op de binnenplaats. Bar met mozaïek,
designlampen, witgemaakte houten planken en modern zwart meubilair.
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=179459
|