De Week van de Smaak in Vlaanderen is een jaarlijks
(eet)cultureel evenement dat zoveel mogelijk mensen wil samenbrengen rond smaak
en eetcultuur in al hun aspecten. Meer dan 1000 grote en kleine acties zorgen
voor een heerlijk programma. In Waregem kunnen we zeker het initiatief Waregem
Proeft warm aanbevelen. Zaterdag 10 en zondag 11 november in Sportkafee
(jeugdcentrum) laten zestien culinaire standhouders u proeven van allerlei
lekkernijen. Naar aanleiding van de Week van de Smaak kunt u zaterdag in de
bibliotheek terecht met uw lekkerste gebak.
De Week van de Smaak wil zoveel mogelijk mensen op
een toegankelijke wijze kennis laten maken met 'smaak' en hen laten genieten
van eten en drinken, gastronomie en alles wat daarbij komt kijken. Het
evenement vertrekt vanuit een cultureel perspectief en heeft niet alleen
aandacht voor de voedingsproducten zelf, maar ook voor het erfgoed, de verhalen
en de studies erover. Het koesteren van culturele diversiteit en het creëren
van een aanbod voor jongeren en scholen staan daarbij centraal.

Culinair
evenement
Om te bewijzen dat Waregem op gastronomisch vlak
heel wat te bieden heeft, wordt een proefbeurs georganiseerd. Een vijftiental
culinaire standhouders zal het publiek vergasten op lekkere, authentieke en
lokale producten. In het kader van de provinciale actie 'Warm Aanbevolen'
leggen zestien Waregemse horecazaken op zaterdag 10 en zondag 11 november in
Sportkafee Jeugdcentrum heel wat lekkers op het bord van de lokale
fijnproevers. Behalve het Waregemnaerke, de Steepletaart en het paardenkopje,
hebben we vooral veel vakmanschap in huis", vertellen de initiatiefnemers
van dit nieuwe culinaire evenement. Dat zijn Jan Goossens, Kristiana Hanssens en
Stijn Vanhoutte in samenwerking met Stad Waregem, Unizo, Grimbergen.
Het project vergde wel wat doorzettingskracht van de
drie initiatiefnemers Kristiana Hanssens, Jan Goossens en Stijn Vanhoutte.
"We legden dit twee jaar geleden voor aan het stedelijk toeristisch platform.
Maar het wachten loonde zeker de moeite: Waregem Proeft zag het daglicht na tal
van vergaderingen. De provincie en de stad steunen het project. We vonden
zestien gelijkgestemde ondernemers, die trots zijn op hun producten en die
graag laten proeven aan de smulpapen uit de hele regio."
Jan Goossens: "We mogen stellen dat er grote
verscheidenheid is in het aanbod. Wie het hele parkoers aflegt, geniet een
volle maaltijd, van aperitief tot dessert. Als aperitief kies je voor een
Waregemnaerke, een lekkere Rebel Local, een glaasje champagne bij Willy's
wijnen of een exotische cocktail van Bandini. Verder kan je proeven van de
bio-keuken van De Postelein, de tapa's van Xceptio nal Concepts, een
kwartelbilletje bij De Geestige Steen of een gemarineerde makreel van De
Koetsier, met een glaasje van Willy's wijnen of een heerlijk bordje kaas van
Kaas & co. De 'youngsters' van Délice en 't Karakter zorgen voor kleinere
snacks en de warme bakker Peter Platteau en patissier Mare Vervaeck staan
garant voor fijn gebak. Als orgelpunt genietje van een koffie of thee mét
versterker bij Koffie Grymonprez."
Horecamensen zijn vooral 'doorzetters'. Daar is
onder meer chocolatier Stijn Vanhoutte een voorbeeld van. Naast zijn
onderwijsopdracht maakte hij tijd om, mits grote inspanningen, chocolatier te
worden. Zijn pralines zijn inmiddels erkend als streekproduct. Een ander
voorbeeld van een onverzettelijkheid kok Luc Himpe. "Als geboren
Waregemnaar blijft het Waregems bloed trekken. Ik volgde een klassieke Franse
keukenopleiding in Ter Groene Poorte. Ik leerde op alle momenten van het jaar
te werken. Mijn huidig project groeide toen ik op een pleintje in het
Zujd-Franse 'Mirepoix' toekeek op een marktkramer met een gigantische pan
paella, die enorm lekker rook. De man zette de bakjes paella op een oud
weegschaaltje en zijl madam rekende af. In twee rijen stondei de klanten aan te
schuiven. Wanneer ik nu de genodigden zie kijken als ik aan de pan bezig ben,
zie ik dezelfde fonkelen de ogen van verwondering. Velen maken lekkere paella,
maar wij brengen hen met sfeer, zonnebloemen, onder eer witte parasol met
sterrenlaser. Ik leerde de knepen van het vak in restaurant 't Oud Konijntje,
waar ik stage kon lopen Dat leidde tot een heuse meerwaarde". Bij Luc kan
je proeven van een Sevilliaanse tomatensoep, heerlijke paella of een oester met
cava.
Omdat Waregemnaars fijnproevers zijn en omdat we
veel lekkers in huis hebben roepen we 10 en 11 november 2012 uit tot de dag
van de Waregemse proevers. Met deelname van een 15-tal culinaire standhouders. In
Sportkafee in het Jeugdcentrum van Waregem. Gratis Toegang. Vouchers om te
proeven kunnen ter plaatse aangekocht worden. Test je smaakpapillen en maak
kennis met lekkers uit eigen regio !
WAREGEM PROEFT Met deelname van: Bandini, Brouwers Verzet / Rebel, De Koetsier,
Delicham, De Peracker, De Postelein, Chocolatier Stijn Vanhoutte, Kaas &
Co, Koffie Grymonprez, Patisserie Vervaeck, Peter Platteau, Traiteur Luc Himpe,
t Karakter, Willys Wijnen, Xceptionel concepts. Met dank aan Jan Goossens /
Kristiana Hanssens / Stijn Vanhoutte en alle bezoekers ...

Week
van de Smaak in bib
Word jij de bibste bakker?
Kom met je lekkerste gebak naar de bib van Waregem
op zaterdag 17 november 2012 tussen 10.00u. en 13.00u.en maak kans op een
boekenpakket (twv 100) van enkele topkoks! De jury proeft van 13.00u. tot
14.00u.
Tijdens de Week van de Smaak willen we mensen
inspireren en enthousiasmeren om thuis zelf voor smaak te zorgen. Onder de
noemer De Smaak van Thuis pikken we ook in op de trend van het moment: de
gewone, huiselijke keuken! Daarom gaan we op zoek naar favoriete
familierecepten!
Generatie op generatie worden recepten doorgegeven.
Je zou alles geven voor de balletjes in tomatensaus die je grootmoeder zo
lekker klaar maakt. Of je bent verzot op dat unieke gerecht uit je thuisland.
Heb jij ook zo'n recept dat je doet watertanden en dat je graag wil delen? Dat
kan! Bezorg ons je favoriete thuisrecept en houd daarna je brievenbus goed in
de gaten. Want als je deelneemt, krijg je automatisch een recept terug van een
andere deelnemer. De stad is postduif van dienst.
Wil je ook een familierecept cadeau krijgen?
Ga dan als volgt te werk:
Kies jouw favoriet familierecept. Leuk wordt het
wanneer je het recept zelf uitschrijft, er eventueel (kant)tekeningen bij maakt...
Hoe creatiever, hoe liever!
Stop je recept (maximum 1 A4-vel) in een
enveloppe. Vergeet hierbij zeker niet je naam en adres te noteren op de
achterzijde (vermeld dus jezelf als afzender). Kleef de enveloppe niet dicht.
Steek de enveloppe vóór zaterdag 17 november in
één van de Smaakboxen die je vindt in de stadswinkel, CC De Schakel, de
bibliotheek van Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve of in het gemeentehuis
van Beveren-Leie.
Je kan de enveloppe ook per post opsturen naar: De
Smaak van Thuis, Gemeenteplein 2, 8790 Waregem.
Kijk tijdens de Week van de Smaak (die loopt tot
25 november 2012) in je brievenbus en laat je verrassen!
Meer info:
dienst Cultuur - Gemeenteplein 2 - 8790 Waregem cultuur@waregem.be
- 056 62 12 56
Bibliotheek Waregem - Schakelstraat 10 - 8790 Waregem bibliotheek@waregem.be
- 056 62 13 70
www.weekvandesmaak.be
|