Macarons. dit heb je nodig voor 20 stuks, 250 gr gemalen amandelen,of cocos, 250 gr fijne suiker, 35 gr bloem voor gebak, 4 eiwitten,
neem een kom, doe er de gemalen amandelen in, maak een kuiltje, doe er de suiker en de bloem in. vermeng alles goed met je handen. maak opnieuw een kuiltje, voeg de eiwitten toe, vermeng alles goed, ik doe dit met een houten lepel. alles moet goed aan elkaar blijven.
verwarm de oven op 170 ° bekleed een bakplaat met bakpapier, maak hoopjes van 1 eetlepel. zet ongeveer 35 min in de oven; de macarons moeten mooi bruin zijn.
neem uit de oven, giet wat koud water tussen het bakpapier en de bakplaat; dan komen ze goed los. ; )
een gewone cake, overgoten met pure chocolade, bovenop de geconfijte sinaasappel.
het recept van de cake vind je op mijn blog, zie categorie gebak. de chocolade smelt je best au bain marie.
voor het confijten, neem een onbespoten sinaasappel, snij in 4 stukken, verwijder het vruchtvlees en een beetje wit juist onder de schil, niet alles, snij nu in dunne reepjes in de lengte, leg in een ketel en overgiet met water, laat aan de kook komen, giet af en herhaal deze handeling 3 maal. neem dan een pannetje doe er 125ml water in en 100 gr suiker, doe er de stukjes sinaas in, laat op een zacht vuurtje ong. 30 min zachtjes koken. haal de stukjes sinaasappel er uit,leg op een rooster en laat afkoelen. leg ze boven de chocolade voor de versiering en de lekkere smaak.
voor de gateaux, 8 eieren, 250 gr fijne suiker,plus 1 zakje vanille suiker, 250 gr bloem,gezeeft, 50 gr gesmolten boter.
voor de creme mokka, 200 gr zachte roomboter ongezouten, 150 gr fijne suiker, 5 eetlepels water, 5 eigeel, mokka aroma.
gateaux, de eieren met de suiker mengen, zet dit mengsel in bain marie en klop tot een schuimig mengsel tot het lauw is. neem uit de bain marie en blijf kloppen tot het mengsel koud is, ongeveer 15 min.voeg de gezeefde bloem toe,vermeng voorzichtig met een spatel, voeg de gesmolten boter toe en roer voorzichtig door. neem een beboterde gateauxvorm, ik gebruik een siliconen vorm. giet het beslag er in en bak ongeveer 30 min op 180 graden. neem uit de oven en laat afkoelen.
de mokka creme,breng het water en de suiker aan de kook, klop het eigeel schuimig,voeg het suiker mengsel toe,blijf kloppen tot het mengsel koud is, voeg nu de zachte boter toe, goed mengen, dit kan allemaal met de mixer. voeg als laatst het mokka aroma toe, naar smaak.
snij de gateaux in 2 of 3 schijven en bestruik met de mokka creme. versier naar smaak.
vers geplukte kersen, ik kon niet aan de verleiding weerstaan en ben mijn keuken in getrokken,en dit was het resultaat. het is het zelfde recept voor het deeg als de appeltaart, (zie archief)
crème anglaise,voor het vullen van soezen en gebak, dit heb je nodig, 1/2 l melk, 1/8 l room, 1 vanillestokje, 3 eierdooiers, 50 gr suiker, 40 gr maizena.
meng de melk en de room,neem 25cl uit,ong 1 tas, breng het mengsel aan de kook met het open gesneden vanillestokje, vermeng de eierdooiers met de suiker, voeg de 25 cl melk en de maizena toe, roer goed, als de melk bijna kookt,vanillestokje uit halen,en het eiermengsel al roerend toevoegen, heel even laten doorkoken. laten afkoelen.
dit heb je nodig voor het zanddeeg, 200gr ijskoude boter, 400gr bloem, 150gr fijne suiker, 1 ei,mespunt zout.
snij de boter in stukjes,doe ze mer de bloem, de suiker, het ei en een mespunt zout in een mengkom, bewerk eerst met de mixer tot het ei helemaal is opgenomen. kneed verder met de handen tot een vast deeg. wikkel de beegbal in plastiekfolie en zet minstens 1 uur in frigo.
beboter een taartvorm,rol het deeg uit. bak in voorverwarmde oven ong.18 min op 180 ° laat het deeg afkoelen, doe een dikke laag vanille pudding of creme anglaise in de taart bodem en werk af met aardbeien . je kan ook ander fruit gebruiken,framboos,mandarijn,annanas...
kokos koekjes,gemakkelijk, bereiding 10 min, bakken 10 min, dit heb je nodig, 125 gr zachte boter, ik gebruik planta 100 gr fijne suiker, 1 dik ei, 140 gr gezeefde bloem voor gebak, 50 gr geraspte kokos, een snuifje zout.
vermeng de zachte boter samen met de suiker, met mixer, tot een glad deeg, voeg het ei toe en een snuifje zuit, vermeng goed met mixer. spatel de gezeefde bloem erdoor, voeg de kokos toe en meng nog eens goed verwarm oven op 200 graden, spuit roosjes op bakblik, eerst bekleden met bakpapier. bak tussen 10 en 15 min. haal uit de oven en laat afkoelen op rooster.
110gr bloem voor patiserie, 100gr zachte boter,ik gebruik planta, 100gr poedersuker, 3eiwitten,
roer de boter samen met de poedersuiker tot een romig mengsel, klop het eiwit stijf met een snuifjezout, spatel het door het botermengsel, voeg nu de bloem toe en roer goed door, tot een glad deeg.
spuit op een bakblik streepjes van ongeveer 5cm. bak de kattentongen in een voorverwarmde oven op 180° ongeveer 10min.
dit is iets voor de echte chocolade liefhebber, dit heb je nodig voor 5 gebakjes, 60 gr boter, 60 gr zwarte chocolade, 1 ei plus 1 eidooier, 2 soeplepels suiker, 1 soeplepel bloem voor gebak, 5 kleine potjes die in de oven mogen.
smelt de boter en de chocolade samen au bain marie, klop de eieren en de suiker met de mixer,zeker 8 min mixen, voeg het chocolade mengsel bij de opgeklopte eieren, zachtjes mengen,voeg nu de bloem toe en roer zachtjes. smeer de potjes met wat boter in, doe er wat cacao poeder in,dan komt het er beter uit na het bakken. bak 10 min in oven op 220° serveer met wat opgeklopte room.
soezen,éclairs,choukes,eendjes.............worden allen van dit deeg gemaakt. dit het enige deeg waarbij bloem,boter en vloeistof worden gekookt. basisrecept soezendeeg, dit heb je nodig voor 10 grote éclairs, 100 gr boter, 125 gr bloem voor patiserie 2 dl water, 4 medium eieren, een snuifje zout, 1 theelepel babpoeder.
breng in een pannetje het water met het zout en de boter aan de kook,zodra de boter is gesmolten de bloem er in een keer bij doen,goed roeren tot er een dikke massa ontstaat, op de bodem van de pan vormt zich een dun wit laagje, teken dat de bloem gaar is. bloemmengsel in een mengkom doen en goed laten afkoelen. als het deeg goed is afgekoeld de eieren er een voor een bij doen, goed kloppen,wanneer het deeg glanst en als een dik lint van de lepel valt, is het deeg goed om gespoten te worden. deeg in spuitzak doen, en strepen maken, op een met bakpapier bekleed bakblik in voorverwarmde oven 200° zetten en ongeveer 25 min bakken. de oven tijdens het bakken niet open doen anders zakken ze in elkaar. uit de oven halen,laten afkoelen,chocolade laten smelten, de bovenkant bestrijken met de chocolade,laten opstijven. dan kun je ze vullen met vanille pudding,creme anglaise, chocco mousse,crème fraiche en fruit..... je kunt ze open snijden om te vullen,ik maak een klein gaatje en vul ze met de spuitzak.
bon apétit.
geen spuitzak,dan kun je ook een diepvries zak gebruiken, dan knip je een hoekje weg,dat gaat ook.
mini soesjes met frambozen coulli, de coulli maak je best in de zomer, en dan vries je het in. je kan ook diepvries frambozen gebruiken, laat ongeveer een halve kilo fruit met 100gr suiker, zachtjes aan de kook komen,en laat wat indiken. giet door een zeef, laat afkoelen. het recept van de soesen staat vermeld bij soesen en eclairs, zie archief. de soesjes zijn gevuld met slagroom. de combinatie zoet en wat zuur van de coulli is heerlijk.
dit heb je nodig voor de buiscuitdeeg, 4 eieren, 125gr fijne suiker, 125gr gezeefde bloem, bakpapier, --------------- voor de afwerking, creme au beurre,(recept staat bij koekjes) marsepein, pure chocolade, --------------- beginnen met de biscuit,klop de eieren op met de suiker,je moet voor dit deeg zeker 15min kloppen,dan wordt het dik en roomig, gezeefde bloem toevoegen,en door het deeg spatelen, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, stort er het deeg op een maak gelijk tot ongeveer, 1cm dik met een spatel. bak gedurende een klein kwartiertje op 200graden, in voorverwarmde oven. - rol ondertussen de marsepein heel dun uit, tussen 2 vellen huishoud folie. zet even opzij en laat wat opstijven. neem het deeg uit de oven en draai het om op een vochtige theedoek,doe voorzchtig het bakpapier af. rol het deeg nu op met de theedoek,laat zo afkoelen. - maak nu de creme au beurre, -maak je versiering,van marsepein,van chocolade neem de deegrol,rol voorzichtig open,bestrijk met de creme, rol nu voorzichtig terug op,gebruik de handdoek,dat is gemakkelijker. smeer nu de creme,laten opstijven, nu kun je versieren naar eigen smaak.
je maakt het best 1à 2 dagen op voorhand, dan kan het goed opstijven.
dit heb je nodig voor 12 cakjes, 110 gr zachte boter, 100 gr fijne suiker, 2 grote eieren, 90 gr zelfrijzend bakmeel, 100 gr chocolade druppels. doe de boter,suiker,eieren en het bakmeel in een grote kom en meng met de mixer tot een gld beslag, spatel er nu de chocolade druppels door, vul de cake vormpjes tot 3/4, vewarm de oven op 190°,en bak de cackjes 20-25 min.
appel taart met kaneel en amandelschilfers, dit recept komt van mijn bobonne.
dit heb je nodig voor een taart met deksel, 250 gr bloem voor patiserie, 75 gr boter, 1 ei, + 1 voor afwerking, 15 gr fijne suiker, 13 gr vere gist, 1 dl lauwe melk, 4 dikke appels vb. boscop een snuifje zout, amandelschilfers voor afwerking.
roer de gist door de lauwe melk, doe bloem in een kom,maak een kuiltje,strooi rond de rand het snuifje zout,giet de melk in het kuiltje meng goed,voeg de suiker,het losgeklopt eitje toe, en kneed goed,voeg de zachte boter in stukjes toe, goed kneden tot een bol,afdekken en op kamer temperatuur ongeveer 45 min laten rijzen, het deeg in twee porties verdelen en uitrollen, een taartvorm met boter in smeren en het deeg er in doen, de stukjes appel er in doen,wat suiker en kaneel over strooien, nu de boord met eigeel insmeren en de deksel er op leggen, in het midden van de taart een klein gaatje maken, om de stoom er tijdens het bakken uit te laten, nog wat insmeren met eigeel,wat suiker,kaneel en amandelschilfers en 20 min in vooverwarmde oven op 180° bakken.
dit heb je nodig, 120 gr zachte boter, 100 gr fijnesuiker, 200 gr zelfrijzend bakmeel, 2 grote eieren, 2 eetlepels cacaopoeder, 25 gr zwarte gesmolten chocolade,
verwarm de oven op 180°, doe de boter,suiker,bloem,eieren en cacaopoeder in een kom en meng met een mixer tot een glad beslag. spatel de gesmolten chocolade erdoor, vul papieren vormpjes voor 3/4 met het beslag. bak de cakjes 15 min in voorverwarmde oven. laat ze op een rooster afkoelen.
dit heb je nodig, bladerdeeg,overal te koop,vers of diepvries, pudding of crème anglaise voor de vulling, aardbeien voor de afwerking, slagroom voor de versiering,
vet de taartvormpjes of 1 grote in met wat boter, bekleed met het bladerdeeg, vul de vormpjes voor 2/3 met de crème, verwarm de oven op 200°, bak de taartjes ongeveer 30 min, laat ze goed afkoelen, werk af met de aardbeien en de slagroom. je kan ook ander fruit gebruiken.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 63 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.