soezen,éclairs,choukes,eendjes.............worden allen van dit deeg gemaakt. dit het enige deeg waarbij bloem,boter en vloeistof worden gekookt. basisrecept soezendeeg, dit heb je nodig voor 10 grote éclairs, 100 gr boter, 125 gr bloem voor patiserie 2 dl water, 4 medium eieren, een snuifje zout, 1 theelepel babpoeder.
breng in een pannetje het water met het zout en de boter aan de kook,zodra de boter is gesmolten de bloem er in een keer bij doen,goed roeren tot er een dikke massa ontstaat, op de bodem van de pan vormt zich een dun wit laagje, teken dat de bloem gaar is. bloemmengsel in een mengkom doen en goed laten afkoelen. als het deeg goed is afgekoeld de eieren er een voor een bij doen, goed kloppen,wanneer het deeg glanst en als een dik lint van de lepel valt, is het deeg goed om gespoten te worden. deeg in spuitzak doen, en strepen maken, op een met bakpapier bekleed bakblik in voorverwarmde oven 200° zetten en ongeveer 25 min bakken. de oven tijdens het bakken niet open doen anders zakken ze in elkaar. uit de oven halen,laten afkoelen,chocolade laten smelten, de bovenkant bestrijken met de chocolade,laten opstijven. dan kun je ze vullen met vanille pudding,creme anglaise, chocco mousse,crème fraiche en fruit..... je kunt ze open snijden om te vullen,ik maak een klein gaatje en vul ze met de spuitzak.
bon apétit.
:idea: geen spuitzak,dan kun je ook een diepvries zak gebruiken, dan knip je een hoekje weg,dat gaat ook.
Reacties op bericht (2)
13-03-2008
Toedeloe Fabienne,hmmm het water staat me in de mond.
Hallo daar aan de andere kant
Van mn schermke
Maak er een gezellige
van Een lieve groet breng ik jou Knuff &groetjes Jeske
13-03-2008, 10:37 geschreven door Jeske
Toedeloe Fabienne,hmmm het water staat me in de mond.
Hallo daar aan de andere kant
Van mn schermke
Maak er een gezellige
van Een lieve groet breng ik jou Knuff &groetjes Jeske
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 63 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.