Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    05-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen in Lissabon


     Fietsen in Lissabon

     Lissabon wordt ook wel de stad der zeven heuvelen genoemd. Schrik niet van deze naam, want zowel in de stad zelf als in de regio zijn veel plekken te vinden waar u uitstekend kunt fietsen.

    Onlangs is een nieuwe fietsroute aangelegd in Lissabon tussen Cais do Sodré en Belém toren. De route is bedoeld om zowel toeristen als inwoners van de stad te stimuleren om de fiets te nemen in plaats van luchtvervuilende transportmiddelen.

    Deze nieuwe ‘Green Corridor’ volgt de rivier de Taag in de richting van Santa Apolonia tot aan Nations Park en sluit aan op een eerder aangelegd fietspad van 19 kilometer.

    Mountainbiken

    Lissabon kent ook enkele mooie mountainbikeroutes met prachtige uitzichtpunten, zoals in het ‘Parque Natural de Sintra' en park ‘Tapada Nacional de Mafra' waar veel everzwijnen en herten voorkomen.

    Overnachten op een camping

    Tijdens een fietsvakantie kunt u onderweg overnachten in kleine hotelletjes, een pension, B&B of een camping. De meeste campings liggen langs de kust. Informatie daarvoor vindt u op de website
    Lisboa Camping.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen
    Tags:Lissabon,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels spotten in Ribatejo



    Vogels spotten in Ribatejo

    Bee-eater
    Photos by Faísca


    Vogels spotten in Ribatejo 

     Lissabon's combinatie van contrasten zijn makkelijk te ervaren; combineer een aantal dagen in de bruisende stad met een uitstap naar één van de omringende natuurgebieden. Direct de natuur opzoeken kan in Ribatejo, de regio die Lissabon als een halve maan omringd. Hier regeert de rivier de Taag (Tejo).

    De riviermonding van de Taag, op minder dan 50 kilometer van Lissabon gelegen, heeft een oppervlakte van 300m2. Het Reserva Natural do Estuário do Tejo, een natuurreservaat van de rivier, beslaat ongeveer 2/3 van dit gebied.

    Het reservaat staat in de top 10 van de belangrijkste Europese natte zones. Hier leven circa 154 vogelsoorten waaronder de zwarte ooievaar. Voor veel vogels is dit hun overwinteringsgebied. Het is goed mogelijk om hier flamingo's te zien. In het park zijn ook goede wandel- en fietsmogelijkheden.

    Dieper landinwaarts zijn er in Ribatejo meer plaatsen waar vogels goed te spotten zijn. Het natuurreservaat Paul de Boquilobo aan de Taag herbergt de grootste reigerkolonie van het Iberisch schiereiland en werd door de UNESCO uitgeroepen tot biosfeer natuurreservaat.

    Vogels spotten in de natuurreservaten kan op eigen gelegenheid, maar ook onder begeleiding van een gids met de organisatie "Bird & Nature tours".

    Informatie;
    Birds in Portugal
    Visit Lisboa
    bron; knackweekend.rnews.be


    04-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canada



    Canada

     Canada


    Voor natuurliefhebbers vormt Canada dé topbestemming: eindeloze wouden, helderblauwe meren, bergen met besneeuwde toppen, ruige en grillige kustgebieden en de kans om een grizzly, ijsbeer, eland of walvis van dichtbij te zien.

    Canada is na Rusland het grootste land ter wereld en bijna net zo groot als heel Europa. Het gigantische land is zeer dunbevolkt. In het noorden wonen de oorspronkelijke bewoners, de Inuit en Métis. In het iets drukker bevolkte zuiden wonen de afstammelingen van Europese en Aziatische immigranten. Canada is daardoor net zo'n culturele smeltkroes als de Verenigde Staten.

    De natuur kent diezelfde verscheidenheid. Langs de westkust wordt het landschap gedomineerd door de majestueuze Rocky Mountains. Weinig gebieden ter wereld zijn gezegend met zoveel natuurschoon als de provincies Alberta, British Colombia en Yukon.

    De Rockies

    In Yukon vindt je de hoogste bergen op het Amerikaanse continent. Pieken van boven de 4000 meter zijn niets bijzonders. Uitschieter is de Mount Logan, met bijna 6000 meter de allerhoogste. Omdat de provincie zo noordelijk ligt vind je hier ook veel gletsjers en ijsvelden. Het grootste deel van deze provincie bestaat nog uit ongeschonden wildernis, waar je volledig alleen kan ronddwalen.

    British Columbia biedt adembenemende landschappen: glasheldere gletsjermeren, besneeuwde bergtoppen, watervallen, dichte bossen en langs de kust een stuk zeer bijzonder gematigd regenwoud met ceders en pijnbomen. De steden Victoria op Vancouver Island en Vancouver mogen er ook zijn. Vancouver is zelfs officieel verkozen tot de meest aangename stad om in te wonen.

    Het meest in het oog springende deel van Alberta is ongetwijfeld het zuidwesten waar nationale parken zoals Jasper, Banff en Waterton Lakes liggen. Het spectaculaire landschap trekt jaarlijks duizenden toeristen uit de hele wereld. De weg tussen Jasper en Banff, de Icefields Parkway, behoort tot de mooiste routes ter wereld.

    Wuivende tarwe

    Ten oosten van de Rocky Mountains is het landschap totaal anders. Hier beginnen de enorme prairiegebieden en graanvelden die het midden van Canada domineren. Dis is niet het mooiste stuk Canada, alhoewel een eindeloze vlakte met wuivende tarwe ook zijn aantrekkelijke kanten heeft. Vooral het opkomen en ondergaan van de zon levert mooie vergezichten op.

    De kale prairie gaat verder naar het oosten over in de uitgestrekte bossen van Ontario en Quebec. Dit deel van Canada kan je het beste in de herfst tijdens de Indian Summer bezoeken wanneer de bomen getooid zijn in unieke kleuren: een prachtig palet van geel, oranje, dieprood en purper.

    Futuristisch

    Ontario is het Engelstalige, geïndustrialiseerde centrum van Canada en zijn hoofdstad Toronto is de belangrijkste handels- en industriestad van Canada. De skyline van Toronto met zijn 553 meter hoge CN-toren oogt futuristisch, maar schijn bedriegt. Toronto is niet claustrofobisch, maar verrassend leefbaar.

    In Quebec liggen twee van Canada's mooiste steden: het kosmopolitische Montreal en het schilderachtige Quebec. Deze bijna volledig Franstalige stad is de enige versterkte stad van Noord-Amerika en bezit een historisch centrum met smalle straatjes en charmante winkeltjes.

    De Atlantische Oostkust is grillig en ruig. In Nova Scotia liggen overal baaien en inhammen die een prima bescherming bieden voor de vissersdorpjes. Langs sommige stukken waait het zo hard dat er geen bomen kunnen groeien, maar in andere delen zorgen de combinatie van het zoute water van de zee en het zoete water van rivieren voor unieke ecosystemen waar nog bijzondere planten en bomen groeien die zijn overgebleven uit de laatste ijstijd.

    bron; knackweekend.rnews.be


    03-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweden mogen na 45 jaar weer op wolven jagen



    Zweden mogen na 45 jaar weer op wolven jagen




    Voor het eerst in 45 jaar mag er deze winter in Zweden op wolven worden gejaagd. Dat besliste het Zweedse parlement met de bedoeling het aantal wolven te beperken. Vermoedelijk mogen er twintig tot veertig dieren neergeschoten worden.

    Zweden wil de wolvenpopulatie de komende vijf jaar beperken tot 210 dieren, verspreid over 20 groepjes. Daarvoor zullen vergunningen aan jagers uitgedeeld worden in streken waar de wolven zich voortgeplant hebben. "Het is de bedoeling dat we wolven aanvaardbaar maken in Zweden door hun aantal te beperken", zegt Susanna Loefgren van de Zweedse milieubescherming.

    Nu staat de aanwezigheid van de wolven onder druk omdat ze andere dieren in het land aanvallen. De wolven worden ook in de buurt van woongebieden, zoals rond Stockholm, opgemerkt. De jacht begint in januari, nog voor het paarseizoen van half februari. In de jaren 70 waren wolven praktisch uitgestorven in Zweden, maar sindsdien is hun populatie dankzij inspanningen weer fors aangegroeid. (gb)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stropers doden zeldzame neushoorns in Zuid-Afrika

     

    Stropers doden zeldzame neushoorns in Zuid-Afrika



    In Zuid-Afrika hebben stropers de voorbije vijf jaar honderden dieren gedood. Daarbij waren ook 13 heel zeldzame zwarte neushoorns. Dat blijkt uit cijfers die de Zuid-Afrikaanse overheid heeft vrijgegeven.

    De stropers waren ook opnieuw actief in nationale parken. Daar stierven 114 van de 253 dieren. In januari werd een bende van elf stropers aangehouden, onder wie drie Chinezen. Neushoorns waren hun belangrijkste doelwit.

    De hoorn van de dieren wordt gebruikt in medicijnen of als versiering en gaan vooral naar de Aziatische markt. Hoorns zouden 1.500 euro per kilo kunnen opleveren, aldus de politie en de beheerders van de natuurparken. (gb)

    bron; demorgen.be

    02-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel zieke zeehondjes in Nederlandse crèche



    Veel zieke zeehondjes in Nederlandse crèche


    De zeehondencrèche in Pieterburen, in het noorden van Nederland, wordt overspoeld door jonge zieke zeehonden. Eigenaresse Lenie 't Hart bevestigde een bericht daarover in De Telegraaf. Momenteel zitten er ongeveer 110 zeehonden in de opvang, terwijl dat aantal normaal rond deze tijd van het jaar rond vijftig ligt.

    "Ze spoelen aan als wrakhout", zegt 't Hart. "In de duinen, onder het zand, overal vinden mensen jonge zieke zeehonden." Wat de oorzaak daarvan is, is ook de zeehondenbeschermvrouw niet duidelijk. "Het zou kunnen komen door een tekort aan vis, waardoor jonge zeehonden verder op zee moeten gaan zoeken. Daar zijn ze helaas nog niet op gebouwd, ze raken oververmoeid en spoelen vervolgens compleet apathisch aan."

    Badkuipen
    "Eigenlijk hebben we niet voldoende plek, maar we zijn er door de jaren heen goed in geworden van niets iets te maken", zegt 't Hart. "We zijn nu bezig een loods in te richten met de badkuipen die we eerder dit jaar kregen na onze oproep in de media."

    Specialisten
    Behalve een gebrek aan ruimte heeft de crèche ook een tekort aan vrijwillig personeel. "Gelukkig hebben zich al veel mensen, onder anderen personeel van dierenambulances, aangemeld om te helpen." Waar het echter aan ontbreekt, zijn specialisten die de zieke zeehonden kunnen voeren. "Daarvoor hebben we nu contact met een opvang in San Francisco. Binnenkort komen die tegen kost en inwoning deze kant op om ons uit de brand te helpen."

    (anp/gb)bron;demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kangoeroes helpen huidkanker voorkomen

     

    Kangoeroes helpen huidkanker voorkomen



    Kangoeroes hebben wellicht de sleutel in handen tot de preventie van huidkanker. Tot die conclusie kwamen Australische wetenschappers. Kangoeroes bezitten een soort enzym dat DNA kan herstellen. Mensen hebben dit niet, maar dit enzym zorgt er wel voor dat schade aangebracht door huidkankers kan hersteld worden.

    Chemische bijproducten
    De wetenschappers vonden het enzym door kangoeroehuid bloot te stellen aan extreem schadelijk ultraviolet licht (UV-licht) en de DNA-processen te analyseren. De onderzoekers ontdekten een verbazingwekkend hoog aantal chemische bijproducten die ze nog nooit eerder hadden gezien.

    'Droomcrème'
    "We gaan deze allemaal onderzoeken en ontdekken of het herstelenzyme kan gebruikt worden in preventiemiddelen tegen huidkanker", zegt onderzoekster Willie van de universiteit van Melbourne. Er wordt luidop gedroomd van een mirakelcrème die het herstellend enzyme bevat en aangebracht wordt na het zonnen, zou huidkanker moeten voorkomen. Op de crème is het wellicht nog even wachten.

    Overvloedige blootstelling aan UV-straling, door te zonnen of te zonnebanken, veroorzaakt de vorming van kwaadaardige melanomen. Elk jaar sterven duizenden mensen door huidkanker.

    (edp)bron; hln.be 

    01-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietstocht naar Santiago de Compostella

     

    Fietstocht naar Santiago de Compostella

     

    In 2006 hernemen vier vrienden op pensioenleeftijd, Guy Vos, Sooi d'Hondt, Fik Helssen en Eddy Van der Jonckheydt, een fietstocht naar Santiago de Compostella van ca. 2400 km. naar analogie van een gelijkaardige onderneming uit 2002.

    Tijdens deze tocht bleek dat vele praktische lessen uit vorige ervaringen nu weer van pas kwamen. Zo had iedereen zijn bagage tot het strikte minimum herleid. Met de taakverdeling onder elkaar nam elkeen zijn vertrouwde posities in. Guy als fotograaf en menselijke G.P.S., Sooi als hulp op de weg en koptrekker en Fik die zich bezighield met het verslag, toeristische bezienswaardigheden en de organisatie van de terugreis. Logement werd vooraf uitgekiend d.m.v. internet en probleemloos ter plaatse opgelost door vooraf telkens te reserveren voor de volgende dag.

    Routine ook bij het fietsen! Ieder nam om beurten, meestal om de vijf kilometer, de kop van de groep en zette daarmee de rest wat uit de wind. Toch mag Sooi aanspraak maken op de bolletjestrui vanwege zijn verdienste als klimmer.

    In de aanloop naar het ultieme doel, Santiago de Compostella, tracht Fik zijn stempelboekje te vervolledigen. Het lukte niet altijd de persoon te vinden die zijn kerkelijke stempel kon afdrukken zodat de resultaten bij het einde van deze tocht eerder aan de karige kant uitvielen. We nemen aan dat de kwaliteit van deze middeleeuwse tikklok de kwantiteit ruim overtreft!

    De routebeschrijving is aan de hand van de "St.Jacobs-fietsroute" en "Langs Oude Wegen", van dezelfde auteur.

    U kan gratis dit prachtige reisverslag aanvragen! Stuur een e-mail naar info@belona.be

    Deze wordt u dan per mail verstuurd.

    bron; idelis.eu


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Logeren op ooghoogte met giraffen



     Logeren op ooghoogte met giraffen


     De Beekse Bergen in Hilvarenbeek wil eind 2010 gefaseerd beginnen met de bouw van 425 Afrikaanse lodges op palen. Het nieuwe park komt te liggen op een terrein van 42 hectare tussen het bestaande vakantiepark en het safaripark.

       
      Giraffen in De Beekse Bergen

       

      Logeren met giraffen in de tuin

      Veilig

      Iedere lodge biedt plaats aan zes personen. De vakantiehuisjes komen in groepjes bij elkaar te staan en worden met een hoge houten loopbrug verbonden met het hoofdgebouw en restaurant. Hierdoor kunnen de gasten vanaf het voorjaar 2011 veilig de savanne doorkruisen waar Afrikaanse dieren leven.

      Miljoenen

      Eigenaar Libéma stopt 50 miljoen euro in het project als de benodigde vergunningen worden afgegeven door de omliggende gemeenten Tilburg en Hilvarenbeek.

      Safarigevoel

      Het nieuwe park, dat de naam SafariResort Beekse Bergen draagt, is het enige vakantieverblijf in Europa van deze omvang.

      Om de gasten het echte safarigevoel te geven, worden de vakantiehuisjes voorzien van rieten daken en krijgen ze een interieur dat zoveel mogelijk lijkt op de originele Afrikaanse lodges.

      Tijdens het verblijf is het safaripark gratis en onbeperkt toegankelijk.

      De Beekse Bergen trekt jaarlijks 800.000 dagbezoekers. 

      bron telegraaf.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slang eet zichzelf op



      Slang eet zichzelf op



      Een slang in het Britse Faygate had zo'n honger dat het dier in zijn eigen staart gebeten heeft. Langzaam verdween het lichaam van de slang in de eigen bek. Gelukkig verscheen de eigenaar van Reggie de slang net op tijd om zijn huisdier uit deze benarde situatie te redden, meldt de Daily Mail.

      Volgens een dierenarts hebben slangen wel vaker de neiging om in de eigen staart te bijten als ze weinig beweegruimte hebben en zich niet kunnen uitstrekken. Reggie is een koningsslang. Deze soort komt voor van Zuid-Amerika tot Zuid-Canada. Ze kunnen meer dan twee meter lang en tot 20 jaar oud worden. In het wild jagen ze zelfs op hun eigen soort. (gb)

      bron; hln.be

      30-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schattige ijsbeer maakt lol in de sneeuw



      Schattige ijsbeer maakt lol in de sneeuw


       

       Deze koddige ijsbeer willen ik u niet onthouden.

      De beer werd gespot in het Wapusk National Park, een
      natuurpark in Canada, aangrenzend aan de Hudsonbaai.

      beerwit2.jpg

      beerwit3.jpg

             B. Rutten bron; spitsnieuws.nl

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse topkoks halen blauwvintonijn van menu



      Franse topkoks halen blauwvintonijn van menu



      Franse topkoks hebben er deze week voor gepleit om blauwvintonijn en andere bedreigde vissoorten van het menu te halen. Ongeveer de helft van de vis die in Europa gegeten wordt, verdwijnt op de borden van restaurants. De topchefs vonden het daarom hoog tijd om hun stem te verheffen, aldus Olivier Roellinger.

      Tonijn
      Roellinger is een beroemde chef omwille van zijn visbeurs in Bretagne. Zelf heeft hij de blauwvintonijn vijf jaar geleden al van zijn menu geschrapt. "We hebben een verantwoordelijkheid tegenover iedere kok, zowel professionals als moeders of vaders", zegt hij. "Ze moeten beseffen dat de zee in gevaar is."

      Blauwvintonijn staat op de rand van de uitsterving door overbevissing. Volgend jaar moet er veertig procent minder tonijn gevangen worden, zo besliste een internationale organisatie in Brazilië.

      Andere vissoorten
      Ook Auguste, een bekend restaurant in Parijs, heeft de tonijn uit z'n keuken verbannen. "We moeten onze rol spelen in deze catastrofe", zegt chef Gael Orieux. "Mensen hebben de gewoonte om zelf ook de vis te kopen die ze op restaurant hebben gegeten. We moeten hen dus andere vis leren kennen die niet in gevaar is." (gb)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ganzen zijn van harte welkom

       

      Ganzen zijn van harte welkom

       
      ROUTEKAART: Friese boeren zetten sinds kort bordercollies in om overwinterende ganzen van hun weilanden te verjagen. Die leggen namelijk duizenden kilometers af om zich tijdens de wintermaanden in alle rust vol te vreten met het gras dat eigenlijk is bedoeld voor het Friese vee.

       
      De gezellige, oude haven van Makkum ligt vol bruine vlootschepen en vissersboten.

      Ook de mens komt hier volop aan zijn trekken. Er zijn een jachthaven en groot bungalowpark aangelegd en omdat er hier bijna altijd wind is, is het voor surfers een echt walhalla.

      Een van basaltblokken gemaakte dam zorgt er voor dat zij de natuur niet te veel verstoren.

      Ook de wandelaar kan in deze streek lekker uitwaaien. We lopen eerst langs de Nederlands Hervormde Kerk die dateert uit 1660 en nog steeds in uitstekende conditie is.

      Voorbij de kerk beklimmen we de dijk met erachter de oude haven, waar de enorme! werfloods van De Vries Feadship het zicht grotendeels bepaalt. De Friese ’Ondernemer van het jaar 2008’ bouwt hier jachten met een lengte vanaf 75 meter. In de haven dobberen een flink aantal bruine vlootschepen en vissersboten.

      Als we de grasdijk richting de Zuidwaard opgaan, zien we rechts de uitgebreide rietvelden liggen, terwijl links in de weilanden grote aantallen brandganzen bezig zijn met hun lunch.

      We passeren leuke bankjes en zien bij Piaam levensgrote beelden van een koe, paard en rendier. Gelukkig zijn de schapen in het weiland ernaast wel echt.

      Vogelkijkhut

      Piaam voorbij verlaten we de dijk en gaan over een mooi pad richting vogelkijkhut De Ral. Vanuit de ronde houten hut heeft u een riant uitzicht over het IJsselmeer en de vele in het water spetterende vogels.

      Via dezelfde grasdijk wandelen we terug naar Makkum dat we binnenkomen via een rotonde die is betegeld met Makkumer aardewerk.

      Wat Wedgwood is voor Stoke-on-Trent en Villeroy&Boch voor Mettlach is de aardewerkfabriek van Tichelaar voor Makkum.

      Het oudste bedrijf van Nederland (ruim 400 jaar oud!) mag zich terecht koninklijk noemen en heeft een mooi eigen museum.

      Maar niet alleen daarom is Makkum een bezoek waard. In de middeleeuwen voer de hele, toen nog veel kleinere, wereld hier langs, waardoor het de bijnaam ’Poort naar de Zuiderzee’ kreeg.

      De grootste rijkdom bracht de schelpenvisserij. Het plaatsje had op een gegeven moment liefst honderd schelpkalkbranderijen.

      In de kalkovens werden schelpen met behulp van turf verhit tot een temperatuur van 1200 graden Celsius. De kalk werd onder andere gebruikt bij de huizenbouw in Amsterdam.

      Makkum leefde daardoor in welvaart en dat is nog altijd te zien als we door de oude straatjes en steegjes dwalen.

      We komen langs de mooie waag (1698), waar vroeger boter, kaas en vlees werd gewogen en passeren voorname koopmanshuizen, voorzien van indrukwekkende gevels en ornamenten.

      Door het verzanden van de Zuiderzee kon de haven van Makkum later niet meer goed worden bereikt. Gelukkig was er nog wel de aardewerkfabriek en het water van het IJsselmeer.

      Want deze regio is niet alleen geliefd bij de ganzen uit het hoge noorden, maar ook bij de watersportliefhebbers waardoor de middenstand en restaurants weer goede zaken doen.

       Niet alleen ganzen, iedereen is welkom in Makkum!

      Joop Duijs
      bron; telegraaf.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vulkanische pracht op de Azoren

       

      Vulkanische pracht op de Azoren



      Er wordt weleens beweerd dat de Azoren naast Portugal het door Plato beschreven Atlantis zouden zijn. De overlevering wil dat Atlantis door een ramp onder de golven verdwenen is. Alleen de Azoren en de Canarische Eilanden zouden als toppen van de midden-Atlantische bergrug boven de zeebodem overgebleven zijn.

      Waar of niet, het vulkanische verleden van de Azoren zorgt voor extra spanning naast de andere bezienswaardigheden die de archipel te bieden heeft. Als echte eilandhoppers verkenden we zes van de negen eilanden. Hoogtepunt van de reis was de beklimming van de vulkaan Pico (2.351 meter), de hoogste berg van het grondgebied Portugal.

      We vertrokken 's ochtends vroeg en kwamen tegen de avond afgemat maar voldaan boven. We plantten de tent in de caldeira (krater) van de vulkaan en genoten die avond van een adembenemende zonsondergang. Na vijf uur slaap beklommen we die nacht nog het laatste bergtopje van de Pico (o piquinho, letterlijk "de kleine Pico"). Doodstil wachtten we eenzaam en alleen op het dak van de Atlantische Oceaan tot de zon de ochtend bracht. Wat later wierp het zonlicht een schaduw van de Pico op de Atlantische Oceaan. Prachtig!

      Behalve voor de schoonheid van de Pico zijn de Azoren ook een paradijs voor walvis- en dolfijnenspotters, bloemenliefhebbers en duikfanaten. Je kunt er exotische bossen verkennen, met de verweerde locals praten, diep in het zwavelrijke hart van een vulkaan kruipen en genieten van warmwaterbronnen. (Hadewych Neirinckx)

      www.visitazores.org 
      bron; demorgen.be

      29-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme herfst houdt dieren uit winterslaap



      Warme herfst houdt dieren uit winterslaap


       
      Een warme novembermaand zorgt ervoor dat tal van dieren nog niet aan hun winterslaap zijn begonnen. Nederlandse onderzoekers ontdekten dat de hazelmuis nog wakker is en jonge egels nog rond scharrelen. Ook de Vlaamse vzw Natuurpunt bevestigt dat.

      Problemen
      Doordat vleermuizen en egels nog volop actief zijn, kunnen zij later deze winter in de problemen komen, waarschuwt Natuurpunt. November was tot nu toe extreem zacht. Midden deze maand werden temperaturen van bijna 17 graden opgemeten. De gemiddelde temperatuur voor de hele maand zou zo'n drie graden hoger liggen dan normaal.

      Te weinig energie
      Dat heeft een negatief effect op de dieren in de wilde natuur. Normaal houden dieren zoals egels of vleermuizen van november tot maart een winterslaap om energie te sparen, maar Natuurpunt stelt vast dat deze dieren nog volop actief zijn. "Bepaalde zoogdieren worden door de lagere temperatuur geprikkeld om in winterslaap te gaan, maar dat gebeurt nu minder", aldus Stefan Versweyveld, diensthoofd Natuurpunt. "Door constant energie te blijven gebruiken, kan dit op termijn een gevaar vormen voor deze dieren. Ze riskeren aan het einde van de winter te weinig energie te hebben als ze op zoek moeten naar voedsel." De uitzonderlijke droogte in de zomer en hoge temperaturen in de herfst, leiden nog tot een ander effect: ook paddenstoelen bloeien later.

      Algemene risico's
      Versweyveld wijst op de algemene risico's van de klimaatopwarming. "Alles groeit zeer onvoorspelbaar, zoals paddenstoelen. Het gevaar bestaat dat bepaalde soorten moeite zullen hebben om te overleven omdat hun voedsel niet voorradig is. Het paddenstoelenseizoen zien opschuiven met één maand lijkt niet veel, maar voor soorten die slechts enkele jaren leven, is dat immens."

      Paddenstoelen en dieren
      Nederlandse wetenschappers aan de Wageningen Universiteit ontdekten ook dat bruine kikkermannen al knorren, terwijl zij dat normaal pas in maart doen.


      (anp/belga/ep) bron; hln.be

      28-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde aapjes in Sumatra

       

      Wilde aapjes in Sumatra


      Begin Tangkahan niet te zoeken in de Lonely Planets van deze wereld. Het staat er niet in. Dit minidorpje op Sumatra bereik je langs een weg dwars door plantages. Plots stopt de weg en rij je recht de jungle in. Wel, daar ligt Tangkahan.

      Omdat het niet in de reisgidsen staat, is het nog heel ongerept en authentiek. Mega Depari heeft er een aantal hutten gebouwd met zin voor ecologie en detail. Door zijn ondernemingszin geeft hij aan een groepje locals een inkomen. De prijzen waartegen hij deze smaakvolle hutjes verhuurt, zijn bijzonder mild: 3,5 euro per nacht. Toch heb je voor die prijs een goed bed mét muskietennet en een douche.

      We beleefden er een heerlijke tijd. De natuur is er uitbundig en prachtig. Je ziet er watervalletjes en er is wildlife te bespeuren. Zo spotten we bijvoorbeeld wilde apen. Bovendien kun je heerlijk eten in het restaurant waar Depari's vrouw aan het fornuis staat. Voor 1 euro hebben we er bijzonder lekkere gerechten geproefd, waar we soms nog met weemoed aan terugdenken.

      Luxe moet je in Tangkahan niet verwachen ze hebben geen elektriciteitskabels die de moderne wereld dichterbij kunnen brengen. Er is alleen een generator in het dorp die tussen 18 en 22 uur voor wat stroom en licht zorgt. Het kan er ook heel hard regenen en donderen, maar dat stoorde ons niet, het droeg bij aan de bijzondere sfeer. Het regende bijna alleen maar 's avonds en 's nachts, overdag konden we genieten van tochten in de zon.

      Het deed ontzettend veel deugd om te onthaasten bij mensen die nog zo dicht bij de natuur leven. De tijd die we in Tangkahan doorbrachten, is de mooiste herinnering van onze reis naar Sumatra.

      Peter De Pauw
      bron; demorgen.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw bizons in Mexico met dank aan de VS



      Opnieuw bizons in Mexico met dank aan de VS



      Bizons, de grootste landzoogdieren in Amerika die in de negentiende eeuw uit Mexico verdwenen, hebben opnieuw hun intrede gedaan in het Centraal-Amerikaanse land. Met dank aan een gift van een Amerikaans nationaal park.
       
      De 23 bizons, aangeboden door het nationaal park Wind Cave in de Amerikaanse staat Zuid-Dakota, werden vrijgelaten in het Mexicaanse reservaat Rancho El Uno, een natuurgebied van zowat 18.000 hectare grasland dichtbij de Amerikaanse grens.
       
      Jacht

      Het is de eerste fase van een plan dat de prairies in het zuiden van de VS en het noorden van Mexico opnieuw wil bevolken, zei de Mexicaanse minister van Milieu Juan Rafael Elvira Quesada, die bij het uitzetten van de eerste bizons aanwezig was.

      Mexico hoopt dat de kudde tegen 2012 uitgroeit tot een honderdtal dieren. Bizons leefden eeuwenlang als koningen in de uitgestrekte prairies, van Canada tot Mexico, tot ze door intensieve jacht bijna volledig uitstierven.

      (afp/dea)bron; hln.be 

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekoelde stenen voor panda's in Australië



      Gekoelde stenen voor panda's in Australië


      Gekoelde stenen voor panda's in Australië



      Twee panda's krijgen in de dierentuin van Adelaide in Australië de komende tien jaar een speciale behandeling om te voorkomen dat ze door de hitte bevangen raken. De dieren uit China werden in een speciaal konvooi met koelruimtes naar de zoo gebracht. Dat meldden plaatselijke media zaterdag.

      De dierentuin heeft ook een speciaal verblijf ingericht voor Wang Wang (4) en Funi (3). De panda's worden onder meer voorzien van gekoelde stenen, zodat ze zich kunnen handhaven in het Australische klimaat. Deze zomer wordt naar verwachting bloedheet, zelfs voor Australische begrippen.

      De twee dieren blijven voorlopig in quarantaine. Vanuit China hebben ze bamboestengels meegekregen, waar ze een tijdje mee vooruit kunnen. Vanaf half december kan het publiek de zwart-witte beren bewonderen. De dierentuin hoopt dat Wang Wang en Funi zich zullen voortplanten.

      © Tiscali/ANP
      bron; tiscali.nl


      27-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterhyacint overwoekert Sri Lanka

       

      Waterhyacint overwoekert Sri Lanka


      waterhyacint overwoekert sri lanka


      Noem het woord “waterhyacint” in het bijzijn van een Sri Lankaan en hij zal meteen verschrikt reageren. De waterplant heeft het hele eiland overwoekerd en maakt het andere planten onmogelijk.

      De waterhyacint werd in 1901 Sri Lanka binnengebracht door de vrouw van de Britse gouverneur. Een eeuw later is het de ergste invasie van onkruid. Met zijn dikke groene bladeren en ruige wortels heeft de waterhyacint zich over het hele eiland verspreid. Hij bedekt waterwegen, rijstvelden en moerassen. Doordat hij alle zonlicht wegneemt, sterven niet alleen andere planten maar ook vissen.

      Ecosysteem

      "Ze komen binnen als sierplanten, maar zodra ze snel beginnen te groeien, gooien de mensen ze weg, en dan groeien ze waar ze ook terechtkomen”, zegt milieuexpert en advocaat Jagath Gunewardena. “De mensen staan er niet bij stil dat mooie planten niet in ons ecosysteem kunnen passen en het zelfs kunnen beschadigen”, zegt Sajeewa Chamikara, coördinator van de Sri Lankaanse Milieuvereniging (SLEA).

      Niemand heeft al een echte oplossing gevonden voor de bedreiging. En de waterhyacint is niet het enige gevaar. Gunewardena schat dat zich op dit moment veertig uitheemse planten snel over het eiland verspreiden en schade aanrichten.

      Een speciale wet verbiedt de import van de waterhyacint en andere vreemde planten. Maar echte controle blijft uit, zeggen Chamikara en Gunewardena. Volgens Gunewardena treedt het ministerie van Landbouw alleen op tegen landbouwonkruid en is er geen controle op sierplanten.

      RP (IPS)bron; gva.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koraalduivel bedreigt Caraïbische wateren

       

      Koraalduivel bedreigt Caraïbische wateren


      koraalduivel bedreigt caraibische wateren


      Zeventien jaar geleden ontsnapten enkele exemplaren uit een aquarium in Florida. Vandaag bedreigt de koraalduivel, een giftige en vruchtbare roofvis, de visgebieden in de Caraïbische Zee en Golf van Mexico.

      Toen de orkaan Andrew in 1992 over Florida raasde, brak een aquarium van een restaurant en kwamen zes koraalduivels in zee terecht. De koraalduivel (Pterois volitans) komt daar normaal niet in het wild voor. Het gaat om een soort die enkel in de Grote Oceaan, aan de andere kant van het Amerikaanse continent, te vinden is.

      Maar in 2004 werd hij aangetroffen bij de Bahamas, in 2007 bij Cuba en de Turks- en Caicoseilanden, en vorig jaar bij Haïti, de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Belize en het Colombiaanse eiland San Andrés. Dit jaar werd hij al gesignaleerd bij Mexico, Honduras, Costa Rica, Panama, de eilanden Aruba en Bonaire en de noordwestelijke kust van Venezuela.

      Ontsnapt

      De Venezolaanse bioloog Juan Posada acht het zeer waarschijnlijk dat het gaat om afstammelingen van de vissen die achttien jaar geleden uit het restaurant in Florida zijn ontsnapt.

      De koraalduivel kan tot 45 centimeter lang worden, heeft giftige stekels, kan zich gemakkelijk verschuilen en speelt alles binnen wat hij op zijn weg tegenkomt. Doordat hij in de Atlantische Oceaan geen natuurlijke tegenstanders heeft, kan hij zo snel oprukken, zegt een andere Venezolaanse bioloog, Oscar Lasso.

      De koraalduivel is een echte veelvraat. “Hij kan zijn maagomvang tot dertigmaal vergroten”, zegt Lasso. In de maag van een gevangen koraalduivel werden zeventien jonge rode snappers, een baarssoort, aangetroffen. Door de vraatzucht van de koraalduivel worden hele visbestanden bedreigd, zeggen de biologen. Bovendien is koraalduivel bijzonder vruchtbaar.

      Blijven

      “Een succesvolle nieuwkomer uitroeien is bijna onmogelijk, weten we uit ervaring”, zegt Juan Posada. “Hij is gekomen om te blijven. We zullen moeten leren leven met het probleem en het trachten te beheersen.”

      Een van de problemen is het gif in zijn stekels. Het is niet dodelijk voor mensen maar veroorzaakt wel een intense pijn in het geraakte lichaamsdeel en ook dagenlange misselijkheid, braakneigingen, hoofdpijn, benauwdheid en soms hartstoornissen.

      RP (IPS)bron; gva.be





                  




      Lieve Bezoeker
        Om het openen van 
       
      het gastenboek voor 
         iedereen gemakkelijk 

       
      te houden worden te
        grote Plaatjes en of
        Buttons verwijderd
      .




      Blog als favoriet !


      Willekeurig SeniorenNet Blogs
      astridschilderijen
      blog.seniorennet.be/astrids

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!