Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    03-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweden mogen na 45 jaar weer op wolven jagen



    Zweden mogen na 45 jaar weer op wolven jagen




    Voor het eerst in 45 jaar mag er deze winter in Zweden op wolven worden gejaagd. Dat besliste het Zweedse parlement met de bedoeling het aantal wolven te beperken. Vermoedelijk mogen er twintig tot veertig dieren neergeschoten worden.

    Zweden wil de wolvenpopulatie de komende vijf jaar beperken tot 210 dieren, verspreid over 20 groepjes. Daarvoor zullen vergunningen aan jagers uitgedeeld worden in streken waar de wolven zich voortgeplant hebben. "Het is de bedoeling dat we wolven aanvaardbaar maken in Zweden door hun aantal te beperken", zegt Susanna Loefgren van de Zweedse milieubescherming.

    Nu staat de aanwezigheid van de wolven onder druk omdat ze andere dieren in het land aanvallen. De wolven worden ook in de buurt van woongebieden, zoals rond Stockholm, opgemerkt. De jacht begint in januari, nog voor het paarseizoen van half februari. In de jaren 70 waren wolven praktisch uitgestorven in Zweden, maar sindsdien is hun populatie dankzij inspanningen weer fors aangegroeid. (gb)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stropers doden zeldzame neushoorns in Zuid-Afrika

     

    Stropers doden zeldzame neushoorns in Zuid-Afrika



    In Zuid-Afrika hebben stropers de voorbije vijf jaar honderden dieren gedood. Daarbij waren ook 13 heel zeldzame zwarte neushoorns. Dat blijkt uit cijfers die de Zuid-Afrikaanse overheid heeft vrijgegeven.

    De stropers waren ook opnieuw actief in nationale parken. Daar stierven 114 van de 253 dieren. In januari werd een bende van elf stropers aangehouden, onder wie drie Chinezen. Neushoorns waren hun belangrijkste doelwit.

    De hoorn van de dieren wordt gebruikt in medicijnen of als versiering en gaan vooral naar de Aziatische markt. Hoorns zouden 1.500 euro per kilo kunnen opleveren, aldus de politie en de beheerders van de natuurparken. (gb)

    bron; demorgen.be

    02-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel zieke zeehondjes in Nederlandse crèche



    Veel zieke zeehondjes in Nederlandse crèche


    De zeehondencrèche in Pieterburen, in het noorden van Nederland, wordt overspoeld door jonge zieke zeehonden. Eigenaresse Lenie 't Hart bevestigde een bericht daarover in De Telegraaf. Momenteel zitten er ongeveer 110 zeehonden in de opvang, terwijl dat aantal normaal rond deze tijd van het jaar rond vijftig ligt.

    "Ze spoelen aan als wrakhout", zegt 't Hart. "In de duinen, onder het zand, overal vinden mensen jonge zieke zeehonden." Wat de oorzaak daarvan is, is ook de zeehondenbeschermvrouw niet duidelijk. "Het zou kunnen komen door een tekort aan vis, waardoor jonge zeehonden verder op zee moeten gaan zoeken. Daar zijn ze helaas nog niet op gebouwd, ze raken oververmoeid en spoelen vervolgens compleet apathisch aan."

    Badkuipen
    "Eigenlijk hebben we niet voldoende plek, maar we zijn er door de jaren heen goed in geworden van niets iets te maken", zegt 't Hart. "We zijn nu bezig een loods in te richten met de badkuipen die we eerder dit jaar kregen na onze oproep in de media."

    Specialisten
    Behalve een gebrek aan ruimte heeft de crèche ook een tekort aan vrijwillig personeel. "Gelukkig hebben zich al veel mensen, onder anderen personeel van dierenambulances, aangemeld om te helpen." Waar het echter aan ontbreekt, zijn specialisten die de zieke zeehonden kunnen voeren. "Daarvoor hebben we nu contact met een opvang in San Francisco. Binnenkort komen die tegen kost en inwoning deze kant op om ons uit de brand te helpen."

    (anp/gb)bron;demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kangoeroes helpen huidkanker voorkomen

     

    Kangoeroes helpen huidkanker voorkomen



    Kangoeroes hebben wellicht de sleutel in handen tot de preventie van huidkanker. Tot die conclusie kwamen Australische wetenschappers. Kangoeroes bezitten een soort enzym dat DNA kan herstellen. Mensen hebben dit niet, maar dit enzym zorgt er wel voor dat schade aangebracht door huidkankers kan hersteld worden.

    Chemische bijproducten
    De wetenschappers vonden het enzym door kangoeroehuid bloot te stellen aan extreem schadelijk ultraviolet licht (UV-licht) en de DNA-processen te analyseren. De onderzoekers ontdekten een verbazingwekkend hoog aantal chemische bijproducten die ze nog nooit eerder hadden gezien.

    'Droomcrème'
    "We gaan deze allemaal onderzoeken en ontdekken of het herstelenzyme kan gebruikt worden in preventiemiddelen tegen huidkanker", zegt onderzoekster Willie van de universiteit van Melbourne. Er wordt luidop gedroomd van een mirakelcrème die het herstellend enzyme bevat en aangebracht wordt na het zonnen, zou huidkanker moeten voorkomen. Op de crème is het wellicht nog even wachten.

    Overvloedige blootstelling aan UV-straling, door te zonnen of te zonnebanken, veroorzaakt de vorming van kwaadaardige melanomen. Elk jaar sterven duizenden mensen door huidkanker.

    (edp)bron; hln.be 

    01-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietstocht naar Santiago de Compostella

     

    Fietstocht naar Santiago de Compostella

     

    In 2006 hernemen vier vrienden op pensioenleeftijd, Guy Vos, Sooi d'Hondt, Fik Helssen en Eddy Van der Jonckheydt, een fietstocht naar Santiago de Compostella van ca. 2400 km. naar analogie van een gelijkaardige onderneming uit 2002.

    Tijdens deze tocht bleek dat vele praktische lessen uit vorige ervaringen nu weer van pas kwamen. Zo had iedereen zijn bagage tot het strikte minimum herleid. Met de taakverdeling onder elkaar nam elkeen zijn vertrouwde posities in. Guy als fotograaf en menselijke G.P.S., Sooi als hulp op de weg en koptrekker en Fik die zich bezighield met het verslag, toeristische bezienswaardigheden en de organisatie van de terugreis. Logement werd vooraf uitgekiend d.m.v. internet en probleemloos ter plaatse opgelost door vooraf telkens te reserveren voor de volgende dag.

    Routine ook bij het fietsen! Ieder nam om beurten, meestal om de vijf kilometer, de kop van de groep en zette daarmee de rest wat uit de wind. Toch mag Sooi aanspraak maken op de bolletjestrui vanwege zijn verdienste als klimmer.

    In de aanloop naar het ultieme doel, Santiago de Compostella, tracht Fik zijn stempelboekje te vervolledigen. Het lukte niet altijd de persoon te vinden die zijn kerkelijke stempel kon afdrukken zodat de resultaten bij het einde van deze tocht eerder aan de karige kant uitvielen. We nemen aan dat de kwaliteit van deze middeleeuwse tikklok de kwantiteit ruim overtreft!

    De routebeschrijving is aan de hand van de "St.Jacobs-fietsroute" en "Langs Oude Wegen", van dezelfde auteur.

    U kan gratis dit prachtige reisverslag aanvragen! Stuur een e-mail naar info@belona.be

    Deze wordt u dan per mail verstuurd.

    bron; idelis.eu


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Logeren op ooghoogte met giraffen



     Logeren op ooghoogte met giraffen


     De Beekse Bergen in Hilvarenbeek wil eind 2010 gefaseerd beginnen met de bouw van 425 Afrikaanse lodges op palen. Het nieuwe park komt te liggen op een terrein van 42 hectare tussen het bestaande vakantiepark en het safaripark.

       
      Giraffen in De Beekse Bergen

       

      Logeren met giraffen in de tuin

      Veilig

      Iedere lodge biedt plaats aan zes personen. De vakantiehuisjes komen in groepjes bij elkaar te staan en worden met een hoge houten loopbrug verbonden met het hoofdgebouw en restaurant. Hierdoor kunnen de gasten vanaf het voorjaar 2011 veilig de savanne doorkruisen waar Afrikaanse dieren leven.

      Miljoenen

      Eigenaar Libéma stopt 50 miljoen euro in het project als de benodigde vergunningen worden afgegeven door de omliggende gemeenten Tilburg en Hilvarenbeek.

      Safarigevoel

      Het nieuwe park, dat de naam SafariResort Beekse Bergen draagt, is het enige vakantieverblijf in Europa van deze omvang.

      Om de gasten het echte safarigevoel te geven, worden de vakantiehuisjes voorzien van rieten daken en krijgen ze een interieur dat zoveel mogelijk lijkt op de originele Afrikaanse lodges.

      Tijdens het verblijf is het safaripark gratis en onbeperkt toegankelijk.

      De Beekse Bergen trekt jaarlijks 800.000 dagbezoekers. 

      bron telegraaf.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slang eet zichzelf op



      Slang eet zichzelf op



      Een slang in het Britse Faygate had zo'n honger dat het dier in zijn eigen staart gebeten heeft. Langzaam verdween het lichaam van de slang in de eigen bek. Gelukkig verscheen de eigenaar van Reggie de slang net op tijd om zijn huisdier uit deze benarde situatie te redden, meldt de Daily Mail.

      Volgens een dierenarts hebben slangen wel vaker de neiging om in de eigen staart te bijten als ze weinig beweegruimte hebben en zich niet kunnen uitstrekken. Reggie is een koningsslang. Deze soort komt voor van Zuid-Amerika tot Zuid-Canada. Ze kunnen meer dan twee meter lang en tot 20 jaar oud worden. In het wild jagen ze zelfs op hun eigen soort. (gb)

      bron; hln.be

      30-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schattige ijsbeer maakt lol in de sneeuw



      Schattige ijsbeer maakt lol in de sneeuw


       

       Deze koddige ijsbeer willen ik u niet onthouden.

      De beer werd gespot in het Wapusk National Park, een
      natuurpark in Canada, aangrenzend aan de Hudsonbaai.

      beerwit2.jpg

      beerwit3.jpg

             B. Rutten bron; spitsnieuws.nl

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse topkoks halen blauwvintonijn van menu



      Franse topkoks halen blauwvintonijn van menu



      Franse topkoks hebben er deze week voor gepleit om blauwvintonijn en andere bedreigde vissoorten van het menu te halen. Ongeveer de helft van de vis die in Europa gegeten wordt, verdwijnt op de borden van restaurants. De topchefs vonden het daarom hoog tijd om hun stem te verheffen, aldus Olivier Roellinger.

      Tonijn
      Roellinger is een beroemde chef omwille van zijn visbeurs in Bretagne. Zelf heeft hij de blauwvintonijn vijf jaar geleden al van zijn menu geschrapt. "We hebben een verantwoordelijkheid tegenover iedere kok, zowel professionals als moeders of vaders", zegt hij. "Ze moeten beseffen dat de zee in gevaar is."

      Blauwvintonijn staat op de rand van de uitsterving door overbevissing. Volgend jaar moet er veertig procent minder tonijn gevangen worden, zo besliste een internationale organisatie in Brazilië.

      Andere vissoorten
      Ook Auguste, een bekend restaurant in Parijs, heeft de tonijn uit z'n keuken verbannen. "We moeten onze rol spelen in deze catastrofe", zegt chef Gael Orieux. "Mensen hebben de gewoonte om zelf ook de vis te kopen die ze op restaurant hebben gegeten. We moeten hen dus andere vis leren kennen die niet in gevaar is." (gb)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ganzen zijn van harte welkom

       

      Ganzen zijn van harte welkom

       
      ROUTEKAART: Friese boeren zetten sinds kort bordercollies in om overwinterende ganzen van hun weilanden te verjagen. Die leggen namelijk duizenden kilometers af om zich tijdens de wintermaanden in alle rust vol te vreten met het gras dat eigenlijk is bedoeld voor het Friese vee.

       
      De gezellige, oude haven van Makkum ligt vol bruine vlootschepen en vissersboten.

      Ook de mens komt hier volop aan zijn trekken. Er zijn een jachthaven en groot bungalowpark aangelegd en omdat er hier bijna altijd wind is, is het voor surfers een echt walhalla.

      Een van basaltblokken gemaakte dam zorgt er voor dat zij de natuur niet te veel verstoren.

      Ook de wandelaar kan in deze streek lekker uitwaaien. We lopen eerst langs de Nederlands Hervormde Kerk die dateert uit 1660 en nog steeds in uitstekende conditie is.

      Voorbij de kerk beklimmen we de dijk met erachter de oude haven, waar de enorme! werfloods van De Vries Feadship het zicht grotendeels bepaalt. De Friese ’Ondernemer van het jaar 2008’ bouwt hier jachten met een lengte vanaf 75 meter. In de haven dobberen een flink aantal bruine vlootschepen en vissersboten.

      Als we de grasdijk richting de Zuidwaard opgaan, zien we rechts de uitgebreide rietvelden liggen, terwijl links in de weilanden grote aantallen brandganzen bezig zijn met hun lunch.

      We passeren leuke bankjes en zien bij Piaam levensgrote beelden van een koe, paard en rendier. Gelukkig zijn de schapen in het weiland ernaast wel echt.

      Vogelkijkhut

      Piaam voorbij verlaten we de dijk en gaan over een mooi pad richting vogelkijkhut De Ral. Vanuit de ronde houten hut heeft u een riant uitzicht over het IJsselmeer en de vele in het water spetterende vogels.

      Via dezelfde grasdijk wandelen we terug naar Makkum dat we binnenkomen via een rotonde die is betegeld met Makkumer aardewerk.

      Wat Wedgwood is voor Stoke-on-Trent en Villeroy&Boch voor Mettlach is de aardewerkfabriek van Tichelaar voor Makkum.

      Het oudste bedrijf van Nederland (ruim 400 jaar oud!) mag zich terecht koninklijk noemen en heeft een mooi eigen museum.

      Maar niet alleen daarom is Makkum een bezoek waard. In de middeleeuwen voer de hele, toen nog veel kleinere, wereld hier langs, waardoor het de bijnaam ’Poort naar de Zuiderzee’ kreeg.

      De grootste rijkdom bracht de schelpenvisserij. Het plaatsje had op een gegeven moment liefst honderd schelpkalkbranderijen.

      In de kalkovens werden schelpen met behulp van turf verhit tot een temperatuur van 1200 graden Celsius. De kalk werd onder andere gebruikt bij de huizenbouw in Amsterdam.

      Makkum leefde daardoor in welvaart en dat is nog altijd te zien als we door de oude straatjes en steegjes dwalen.

      We komen langs de mooie waag (1698), waar vroeger boter, kaas en vlees werd gewogen en passeren voorname koopmanshuizen, voorzien van indrukwekkende gevels en ornamenten.

      Door het verzanden van de Zuiderzee kon de haven van Makkum later niet meer goed worden bereikt. Gelukkig was er nog wel de aardewerkfabriek en het water van het IJsselmeer.

      Want deze regio is niet alleen geliefd bij de ganzen uit het hoge noorden, maar ook bij de watersportliefhebbers waardoor de middenstand en restaurants weer goede zaken doen.

       Niet alleen ganzen, iedereen is welkom in Makkum!

      Joop Duijs
      bron; telegraaf.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vulkanische pracht op de Azoren

       

      Vulkanische pracht op de Azoren



      Er wordt weleens beweerd dat de Azoren naast Portugal het door Plato beschreven Atlantis zouden zijn. De overlevering wil dat Atlantis door een ramp onder de golven verdwenen is. Alleen de Azoren en de Canarische Eilanden zouden als toppen van de midden-Atlantische bergrug boven de zeebodem overgebleven zijn.

      Waar of niet, het vulkanische verleden van de Azoren zorgt voor extra spanning naast de andere bezienswaardigheden die de archipel te bieden heeft. Als echte eilandhoppers verkenden we zes van de negen eilanden. Hoogtepunt van de reis was de beklimming van de vulkaan Pico (2.351 meter), de hoogste berg van het grondgebied Portugal.

      We vertrokken 's ochtends vroeg en kwamen tegen de avond afgemat maar voldaan boven. We plantten de tent in de caldeira (krater) van de vulkaan en genoten die avond van een adembenemende zonsondergang. Na vijf uur slaap beklommen we die nacht nog het laatste bergtopje van de Pico (o piquinho, letterlijk "de kleine Pico"). Doodstil wachtten we eenzaam en alleen op het dak van de Atlantische Oceaan tot de zon de ochtend bracht. Wat later wierp het zonlicht een schaduw van de Pico op de Atlantische Oceaan. Prachtig!

      Behalve voor de schoonheid van de Pico zijn de Azoren ook een paradijs voor walvis- en dolfijnenspotters, bloemenliefhebbers en duikfanaten. Je kunt er exotische bossen verkennen, met de verweerde locals praten, diep in het zwavelrijke hart van een vulkaan kruipen en genieten van warmwaterbronnen. (Hadewych Neirinckx)

      www.visitazores.org 
      bron; demorgen.be

      29-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme herfst houdt dieren uit winterslaap



      Warme herfst houdt dieren uit winterslaap


       
      Een warme novembermaand zorgt ervoor dat tal van dieren nog niet aan hun winterslaap zijn begonnen. Nederlandse onderzoekers ontdekten dat de hazelmuis nog wakker is en jonge egels nog rond scharrelen. Ook de Vlaamse vzw Natuurpunt bevestigt dat.

      Problemen
      Doordat vleermuizen en egels nog volop actief zijn, kunnen zij later deze winter in de problemen komen, waarschuwt Natuurpunt. November was tot nu toe extreem zacht. Midden deze maand werden temperaturen van bijna 17 graden opgemeten. De gemiddelde temperatuur voor de hele maand zou zo'n drie graden hoger liggen dan normaal.

      Te weinig energie
      Dat heeft een negatief effect op de dieren in de wilde natuur. Normaal houden dieren zoals egels of vleermuizen van november tot maart een winterslaap om energie te sparen, maar Natuurpunt stelt vast dat deze dieren nog volop actief zijn. "Bepaalde zoogdieren worden door de lagere temperatuur geprikkeld om in winterslaap te gaan, maar dat gebeurt nu minder", aldus Stefan Versweyveld, diensthoofd Natuurpunt. "Door constant energie te blijven gebruiken, kan dit op termijn een gevaar vormen voor deze dieren. Ze riskeren aan het einde van de winter te weinig energie te hebben als ze op zoek moeten naar voedsel." De uitzonderlijke droogte in de zomer en hoge temperaturen in de herfst, leiden nog tot een ander effect: ook paddenstoelen bloeien later.

      Algemene risico's
      Versweyveld wijst op de algemene risico's van de klimaatopwarming. "Alles groeit zeer onvoorspelbaar, zoals paddenstoelen. Het gevaar bestaat dat bepaalde soorten moeite zullen hebben om te overleven omdat hun voedsel niet voorradig is. Het paddenstoelenseizoen zien opschuiven met één maand lijkt niet veel, maar voor soorten die slechts enkele jaren leven, is dat immens."

      Paddenstoelen en dieren
      Nederlandse wetenschappers aan de Wageningen Universiteit ontdekten ook dat bruine kikkermannen al knorren, terwijl zij dat normaal pas in maart doen.


      (anp/belga/ep) bron; hln.be

      28-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde aapjes in Sumatra

       

      Wilde aapjes in Sumatra


      Begin Tangkahan niet te zoeken in de Lonely Planets van deze wereld. Het staat er niet in. Dit minidorpje op Sumatra bereik je langs een weg dwars door plantages. Plots stopt de weg en rij je recht de jungle in. Wel, daar ligt Tangkahan.

      Omdat het niet in de reisgidsen staat, is het nog heel ongerept en authentiek. Mega Depari heeft er een aantal hutten gebouwd met zin voor ecologie en detail. Door zijn ondernemingszin geeft hij aan een groepje locals een inkomen. De prijzen waartegen hij deze smaakvolle hutjes verhuurt, zijn bijzonder mild: 3,5 euro per nacht. Toch heb je voor die prijs een goed bed mét muskietennet en een douche.

      We beleefden er een heerlijke tijd. De natuur is er uitbundig en prachtig. Je ziet er watervalletjes en er is wildlife te bespeuren. Zo spotten we bijvoorbeeld wilde apen. Bovendien kun je heerlijk eten in het restaurant waar Depari's vrouw aan het fornuis staat. Voor 1 euro hebben we er bijzonder lekkere gerechten geproefd, waar we soms nog met weemoed aan terugdenken.

      Luxe moet je in Tangkahan niet verwachen ze hebben geen elektriciteitskabels die de moderne wereld dichterbij kunnen brengen. Er is alleen een generator in het dorp die tussen 18 en 22 uur voor wat stroom en licht zorgt. Het kan er ook heel hard regenen en donderen, maar dat stoorde ons niet, het droeg bij aan de bijzondere sfeer. Het regende bijna alleen maar 's avonds en 's nachts, overdag konden we genieten van tochten in de zon.

      Het deed ontzettend veel deugd om te onthaasten bij mensen die nog zo dicht bij de natuur leven. De tijd die we in Tangkahan doorbrachten, is de mooiste herinnering van onze reis naar Sumatra.

      Peter De Pauw
      bron; demorgen.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw bizons in Mexico met dank aan de VS



      Opnieuw bizons in Mexico met dank aan de VS



      Bizons, de grootste landzoogdieren in Amerika die in de negentiende eeuw uit Mexico verdwenen, hebben opnieuw hun intrede gedaan in het Centraal-Amerikaanse land. Met dank aan een gift van een Amerikaans nationaal park.
       
      De 23 bizons, aangeboden door het nationaal park Wind Cave in de Amerikaanse staat Zuid-Dakota, werden vrijgelaten in het Mexicaanse reservaat Rancho El Uno, een natuurgebied van zowat 18.000 hectare grasland dichtbij de Amerikaanse grens.
       
      Jacht

      Het is de eerste fase van een plan dat de prairies in het zuiden van de VS en het noorden van Mexico opnieuw wil bevolken, zei de Mexicaanse minister van Milieu Juan Rafael Elvira Quesada, die bij het uitzetten van de eerste bizons aanwezig was.

      Mexico hoopt dat de kudde tegen 2012 uitgroeit tot een honderdtal dieren. Bizons leefden eeuwenlang als koningen in de uitgestrekte prairies, van Canada tot Mexico, tot ze door intensieve jacht bijna volledig uitstierven.

      (afp/dea)bron; hln.be 

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekoelde stenen voor panda's in Australië



      Gekoelde stenen voor panda's in Australië


      Gekoelde stenen voor panda's in Australië



      Twee panda's krijgen in de dierentuin van Adelaide in Australië de komende tien jaar een speciale behandeling om te voorkomen dat ze door de hitte bevangen raken. De dieren uit China werden in een speciaal konvooi met koelruimtes naar de zoo gebracht. Dat meldden plaatselijke media zaterdag.

      De dierentuin heeft ook een speciaal verblijf ingericht voor Wang Wang (4) en Funi (3). De panda's worden onder meer voorzien van gekoelde stenen, zodat ze zich kunnen handhaven in het Australische klimaat. Deze zomer wordt naar verwachting bloedheet, zelfs voor Australische begrippen.

      De twee dieren blijven voorlopig in quarantaine. Vanuit China hebben ze bamboestengels meegekregen, waar ze een tijdje mee vooruit kunnen. Vanaf half december kan het publiek de zwart-witte beren bewonderen. De dierentuin hoopt dat Wang Wang en Funi zich zullen voortplanten.

      © Tiscali/ANP
      bron; tiscali.nl


      27-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterhyacint overwoekert Sri Lanka

       

      Waterhyacint overwoekert Sri Lanka


      waterhyacint overwoekert sri lanka


      Noem het woord “waterhyacint” in het bijzijn van een Sri Lankaan en hij zal meteen verschrikt reageren. De waterplant heeft het hele eiland overwoekerd en maakt het andere planten onmogelijk.

      De waterhyacint werd in 1901 Sri Lanka binnengebracht door de vrouw van de Britse gouverneur. Een eeuw later is het de ergste invasie van onkruid. Met zijn dikke groene bladeren en ruige wortels heeft de waterhyacint zich over het hele eiland verspreid. Hij bedekt waterwegen, rijstvelden en moerassen. Doordat hij alle zonlicht wegneemt, sterven niet alleen andere planten maar ook vissen.

      Ecosysteem

      "Ze komen binnen als sierplanten, maar zodra ze snel beginnen te groeien, gooien de mensen ze weg, en dan groeien ze waar ze ook terechtkomen”, zegt milieuexpert en advocaat Jagath Gunewardena. “De mensen staan er niet bij stil dat mooie planten niet in ons ecosysteem kunnen passen en het zelfs kunnen beschadigen”, zegt Sajeewa Chamikara, coördinator van de Sri Lankaanse Milieuvereniging (SLEA).

      Niemand heeft al een echte oplossing gevonden voor de bedreiging. En de waterhyacint is niet het enige gevaar. Gunewardena schat dat zich op dit moment veertig uitheemse planten snel over het eiland verspreiden en schade aanrichten.

      Een speciale wet verbiedt de import van de waterhyacint en andere vreemde planten. Maar echte controle blijft uit, zeggen Chamikara en Gunewardena. Volgens Gunewardena treedt het ministerie van Landbouw alleen op tegen landbouwonkruid en is er geen controle op sierplanten.

      RP (IPS)bron; gva.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koraalduivel bedreigt Caraïbische wateren

       

      Koraalduivel bedreigt Caraïbische wateren


      koraalduivel bedreigt caraibische wateren


      Zeventien jaar geleden ontsnapten enkele exemplaren uit een aquarium in Florida. Vandaag bedreigt de koraalduivel, een giftige en vruchtbare roofvis, de visgebieden in de Caraïbische Zee en Golf van Mexico.

      Toen de orkaan Andrew in 1992 over Florida raasde, brak een aquarium van een restaurant en kwamen zes koraalduivels in zee terecht. De koraalduivel (Pterois volitans) komt daar normaal niet in het wild voor. Het gaat om een soort die enkel in de Grote Oceaan, aan de andere kant van het Amerikaanse continent, te vinden is.

      Maar in 2004 werd hij aangetroffen bij de Bahamas, in 2007 bij Cuba en de Turks- en Caicoseilanden, en vorig jaar bij Haïti, de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Belize en het Colombiaanse eiland San Andrés. Dit jaar werd hij al gesignaleerd bij Mexico, Honduras, Costa Rica, Panama, de eilanden Aruba en Bonaire en de noordwestelijke kust van Venezuela.

      Ontsnapt

      De Venezolaanse bioloog Juan Posada acht het zeer waarschijnlijk dat het gaat om afstammelingen van de vissen die achttien jaar geleden uit het restaurant in Florida zijn ontsnapt.

      De koraalduivel kan tot 45 centimeter lang worden, heeft giftige stekels, kan zich gemakkelijk verschuilen en speelt alles binnen wat hij op zijn weg tegenkomt. Doordat hij in de Atlantische Oceaan geen natuurlijke tegenstanders heeft, kan hij zo snel oprukken, zegt een andere Venezolaanse bioloog, Oscar Lasso.

      De koraalduivel is een echte veelvraat. “Hij kan zijn maagomvang tot dertigmaal vergroten”, zegt Lasso. In de maag van een gevangen koraalduivel werden zeventien jonge rode snappers, een baarssoort, aangetroffen. Door de vraatzucht van de koraalduivel worden hele visbestanden bedreigd, zeggen de biologen. Bovendien is koraalduivel bijzonder vruchtbaar.

      Blijven

      “Een succesvolle nieuwkomer uitroeien is bijna onmogelijk, weten we uit ervaring”, zegt Juan Posada. “Hij is gekomen om te blijven. We zullen moeten leren leven met het probleem en het trachten te beheersen.”

      Een van de problemen is het gif in zijn stekels. Het is niet dodelijk voor mensen maar veroorzaakt wel een intense pijn in het geraakte lichaamsdeel en ook dagenlange misselijkheid, braakneigingen, hoofdpijn, benauwdheid en soms hartstoornissen.

      RP (IPS)bron; gva.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pluchen beest voedt weesjes op
       

       
      Pluchen beest voedt weesjes op



      Vijf schattige meerkatjes knuffelen hun pluchen mama. Nadat de echte moeder in het kraambed stierf, worden de kleintjes bij een Engelse eigenaar op een ingenieuze manier door hun jeugd geloodst. Het knuffelbeest vervangt voor de kleintjes hun ware moeder.

      Bevalling
      De vijf baby meerkatjes verloren hun moeder, Anika, kort na de geboorte. Het trauma van de zware bevalling en de combinatie van haar leeftijd werden haar te veel. De Britse eigenaar Steve Rowlands, kon het dierenleed niet aanzien en slaagde erin de kleine wezentjes met een tien centimeter lang knuffelbeest, te doen opgroeien. De pluchen variant biedt een volwaardige vervangster voor de meerkatjes.

      Imiteren
      "De baby's zijn nu een maand oud. We proberen het trauma met dit speelgoed te verlichten en proberen de dingen zo natuurlijk mogelijk, voor te stellen", vertelt Rowlands. "Ze nestelen zich tegen het knuffelbeest alsof het hun eigen moeder is".

      Warmte
      Om de warmte na te bootsen die ook Anika zou gegeven hebben, wordt een klein warm flesje met de juiste temperatuur in de surrogaatmoeder verstopt. De katjes nestelen zich tegen het speelgoed en handelen volkomen normaal. "Natuurlijk moeten we hen elk uur zelf voederen met melk, daarvoor gebruiken we miniatuurflesjes zoals het ook bij de mama zou overkomen. We geven de melk altijd in de buurt van het speelgoedje, zodat het echt lijkt alsof het moederbeest hen voedt".
       
      Papa
      Na zes weken, worden de meerkatten weggenomen van hun knuffelmama, net zoals in het echte leven. "Dan kunnen we ze hopelijk terug bij hun vader brengen. Zolang ze niet ouder zijn, bestaat immers de mogelijkheid dat de vader hen doodt". (lvl)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soepschildpad kan opgelucht adem halen




      Soepschildpad kan opgelucht adem halen



      Photo; worldexplorer.be


      Op het vakantie-eiland Bali mogen geen zeldzame schildpadden worden gedood bij Hindoe-ceremonies. Het Indonesische ministerie van bosbouw verbiedt de praktijken. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie vrijdag gezegd.

      De gouverneur van Bali, I Made Mangku Pastika, haalde zich de woede op de hals van natuurbeschermers toen hij een quotum instelde van duizend groene zeeschildpadden, of soepschildpadden, die jaarlijks gedood mogen worden. Schildpadvlees is een traditionele lekkernij op Bali, de enige provincie met een Hindoe-meerderheid in het overwegend islamitische Indonesië.

      Tien jaar geleden verbood Indonesië de handel in en consumptie van schildpadden naar aanleiding van internationale zorgen over de afnemende aantallen en onder druk van dierenrechtenactivisten die dreigden met een toeristische boycot van Bali. Het verzoek van Bali voor een uitzonderingspositie op het verbod werd op wetenschappelijk gronden afgewezen.

      Tienduizenden soepschildpadden leggen hun eieren op Indonesische stranden. De aantallen nemen echter af vanwege stroperij. Sinds 1999 zijn Hindoe-ceremonies aangepast en worden schildpadden niet meer geofferd door ze de kop af te hakken, maar worden ze symbolisch geofferd door ze in zee vrij te laten.

      bron; trouw.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels moeten op tijd een veer laten

       

      Vogels moeten op tijd een veer laten

       
      Ruiende kauw. foto Otto Faulhaber ;Omdat deze huismusman zijn keelveren opzet, is het zwart even zichtbaar. Als de lichte toppen van de dekveren zijn afgesleten, valt het slabbetje pas echt op. foto Wilbert Koch

      Ruiende kauw. foto Otto Faulhaber ;Omdat deze huismusman zijn keelveren opzet, is het zwart even zichtbaar. Als de lichte toppen van de dekveren zijn afgesleten, valt het slabbetje pas echt op. foto Wilbert Koch

      Ruiende kauw. foto Otto Faulhaber ;Omdat deze huismusman zijn keelveren opzet, is het zwart even zichtbaar. Als de lichte toppen van de dekveren zijn afgesleten, valt het slabbetje pas echt op. foto Wilbert Koch

      Onze kippen beginnen weer een beetje op te knappen: twee weken geleden zagen ze er niet uit! Overal in de tuin en in de wei liggen veren. Als volwassen vogels veren laten, doen ze dat om afgesleten veren te vervangen of om een speciaal prachtkleed te verkrijgen dat een belangrijke rol moet spelen in de hofmakerij.

      Tijdens de rui is de sterfte onder veel vogelsoorten groot. Het ruiproces vreet energie. Vogels verwisselen hun veren als de energiehuishouding het gunstigst is. Dus niet tijdens het broedseizoen, dan moet er gewerkt worden en zeker niet in de winterperiode als er vaak voedselschaarste is.

      We moeten naar de functies van de veren kijken om te begrijpen hoe en wanneer er geruid wordt. Veren maken vliegen mogelijk en beschermen tegen warmte en kou. Ze beginnen te groeien als de vogel zich nog in het ei bevindt. In veervelden vormen zich veerpapillen, die rijk aan bloedvaten zijn. De papil groeit naar buiten als de veer zich ontwikkelt. De hoornlaag vormt aan de buitenkant een beschermende schede, die langer wordt naarmate de veer in de papilkegel groeit. Na verloop van tijd breekt de veer door de hoornschede. Vogelnesten zien in de periode van het doorbreken van de veren wit van de hoornschilfers. Dekveren, slagpennen en staartpennen, de zogenaamde contourveren, bestaan aan de basis uit de spoel die overgaat in de schacht. Aan beide kanten van de schacht wijzen vertakkingen, zogenaamde baarden, naar buiten; zij vormen de vlag van de veer. Op de baarden staan baardjes, deze vallen met haakjes in elkaar.

      Onder een vergrootglas lijkt elke baard een miniatuurveertje. Om het verenpak in goede staat te houden, moeten vogels elke dag veel tijd besteden aan het toilet maken. De veren worden dan een voor een door de snavel gehaald, waardoor verfrommelde baarden weer worden glad gestreken. Donsveren zijn eenvoudiger van bouw dan de contourveren. Ze hebben geen schacht; de baarden komen rechtstreeks uit de spoel. Omdat ook de haakjes ontbreken, vlechten de losse baardjes zich niet alleen in de baardjes van de eigen donsveer, maar ook in die van de aanliggende veertjes. Daardoor ontstaat er een gesloten, met lucht gevuld, isolatiedek. Normaal gesproken liggen de donsjes onder de dekveren. Kuikens van eenden, kippen en kieviten hebben in hun prille jeugd alleen donsveren. Pas later krijgen zij contourveren. Het eerste echte verenkleed bij jonge vogels is weinig opvallend van kleur. Omdat de jongen nog relatief zwak en onervaren zijn, dragen zij een camouflagepak, dat vaak gelijkenis vertoont met het verenpak van de moedervogel. De geslachtsrijpe mannen hebben opvallende kleuren om mee te pronken. Verschillende soorten zoals futen, reigers en kemphanen dragen zelfs tijdelijk kuiven, pluimen of kammen om extra indruk te kunnen maken.

      De meeste vogels ruien in de nazomer, tussen broedtijd en trektijd. Bij veel soorten is er slechts sprake van een gedeeltelijke rui. Pas in het voorjaar worden de resterende veren vervangen en is er sprake van een zomerkleed. Als er geen rui plaatsvindt, kunnen er toch duidelijke kleurverschillen tussen man en vrouw ontstaan, omdat veeranden afslijten en onderliggende kleuren dan boven komen. We zien dat duidelijk op de grote foto met de jonge huismusman. De donkere keelvlek is in werkelijkheid de hele winter aanwezig, maar wordt pas zichtbaar tegen de voortplantingstijd, omdat de lichte toppen van de veren dan zijn afgesleten. De spreeuwen zijn op dit moment op hun mooist. De uiteinden van de dekveren zijn wit, zodat onze spreeuw in herfst en winter er ook nog eens fraai gespikkeld uitziet. Dat de veren behoorlijk slijten, zien we in de zomer al. De witte puntjes zijn dan verdwenen. In tegenstelling tot andere vogels, die hun jongen juist in een prachtkleed grootbrengen, is het moois er bij spreeuwen dan al af.

      Als er te veel veren gelijktijdig vallen, heeft dat grote consequenties voor het vliegvermogen. Daarom laten veel vogelsoorten de slagpennen vaak in paren; steeds links en rechts de overeenkomstige veer. Ganzen en eenden stoten direct na de broedtijd al hun slagpennen tegelijkertijd af. Ze kunnen dan niet vliegen, waardoor ze een gemakkelijke prooi voor vossen en andere vijanden kunnen worden. Daarom verzamelen ze zich voordat de rui aanvangt, in grote groepen op open water of ze verschuilen zich in rietmoerassen. Roofvogels en uilen zijn voor hun voedselvoorziening het hele jaar door afhankelijk van hun vliegsnelheid. Daarom spreiden zij de rui van hun slagpennen over een lange periode. Alleen tijdens de trek stopt het ruien even!

      bron; gelderlander.nl





                  




      Lieve Bezoeker
        Om het openen van 
       
      het gastenboek voor 
         iedereen gemakkelijk 

       
      te houden worden te
        grote Plaatjes en of
        Buttons verwijderd
      .




      Blog als favoriet !


      Willekeurig SeniorenNet Blogs
      tipbeleggers
      blog.seniorennet.be/tipbele

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!