Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    02-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael


    Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael


    In de zoo van Planckendael in Muizen bij Mechelen heeft een koalababy zich voor het eerst laten zien. De kleine koala is al een half jaar geleden geboren, maar komt nu pas voorzichtig kijken uit de buidel van de moeder-koala. Het dierenpark heeft er een nieuwe attractie bij.

       

    De moeder-koala werd ongeveer 7 maanden geleden bevrucht door een mannetje, amper een maand later werd het kleintje al geboren. Op dat moment was het nog maar een tweetal centimeter groot en onderontwikkeld.

    Tegen april zal de koalababy helemaal uit de buidel kruipen. Dan kunnen de verzorgers zien of hij een buidel heeft of niet, en dus een vrouwtje of een mannetje is.

    Door zijn Australische achtergrond krijgt het dier een aboriginalnaam die zal beginnen met een O. De O is de eerste letter van de naam voor alle dieren die dit jaar geboren worden in Planckendael.

    Koala's zijn een bedreigde diersoort. Ze slapen tot 20 uur per dag, vaak in een boom waar ze veilig zitten voor hun natuurlijke vijanden. Die grote hoeveelheid slaap hebben ze nodig om de taaie eucalyptus te verteren - een plant die voor andere dieren giftig is.

    Ze zijn daarin dan ook nog eens bijzonder kieskeurig: ze eten slechts 100 van de 800 bestaande soorten eucalyptus.

    De babykoala blijft zich voorlopig echter gewoon voeden met pap van de moeder. Die bevat immers bacteriën die het verteren van eucalyptus vergemakkelijken zodat de overstap naar echte, taaie bladeren niet te groot is en zijn of haar maagje dit aankan.

    bron; deredaktie.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:koala, koalababy,
    10-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea



            Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea 

          

                                            

    Enkele klanten schrokken onlangs flink in de Ikea-winkel in Toronto. Plots zagen ze een aapje in een winterjas rondlopen in de winkel.

    Het aapje was ontsnapt uit de auto van zijn baasje en de winkel binnengelopen. Met een winterjas aan werd hij door enkele klanten gefotografeerd.

    Het duurde ongeveer een uur voor het aapje gevonden werd door de politie, want het is in Canada illegaal om apen te houden. Het baasje krijgt een boete van 240 dollar en mag niet herenigd worden met zijn favoriete aapje. gjs

    bron; nieuwsblad.be 


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:aap,
    09-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Droogte houdt trekvogels op


    Droogte houdt trekvogels op

     
        

    Elk voorjaar komen trekvogels vanuit Afrika in Noord-Europa aan om er zich na een tocht van duizenden kilometers voort te planten en er de zomer door te brengen. Vorig jaar arriveerden de vogels uitzonderlijk laat, een gevolg van de droogte in de Hoorn van Afrika, melden Deense wetenschappers in het vakblad Science.

    De langdurige droogte in de Hoorn van Afrika in 2011 trof miljoenen mensen, maar liet ook trekvogels zoals de Noordse nachtegaal en de grauwe klauwier niet onberoerd. De vogels vliegen elk jaar van Zuid-Afrika naar Noord-Europa, en houden in de hoorn even halt om krachten op te doen voor de rest van de reis.

    De Deense wetenschappers vingen verschillende vogels, rustten ze uit met een zogenoemde datalogger, een toestelletje dat informatie verzamelt over de route van de dieren, en lieten ze weer vrij. Zo konden ze gedetailleerde informatie verzamelen over de route en stopplaatsen van de dieren.

    Toen ze de vogels bij hun aankomst vorig jaar opnieuw vingen, bleek uit de gegevens in de datalogger dat ze ongeveer een week langer dan gewoonlijk in de Hoorn van Afrika hadden gespendeerd. Vermoedelijk hadden ze meer tijd nodig gehad om voedsel te verzamelen. Andere trekvogels, die niet langs de Hoorn van Afrika vliegen, kwamen wel op het verwachte tijdstip in Europa aan.

    Door hun latere aankomst, begonnen de vogels ook later te broeden, maar vooralsnog lijkt het er niet op dat dat ernstige gevolgen voor de populatie heeft gehad.

    Volgens de onderzoekers tonen hun bevindingen aan hoe lokale en kortstondige klimaatomstandigheden een impact kunnen hebben op de migratie van diersoorten. (ddc)




    bron; eoswetebschap.eu


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Trekvogels,
    06-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding

    Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding

     
          

    Heeft u ook wel eens een vogeltje met een sigarettenpeuk zien vliegen en vreesde u toen voor het leven van het diertje? Wees gerust, ze eten het niet op maar gebruiken de peuken voor de bouw van hun nest.

    In tegenstelling tot mensen lijken vogels alleen maar te profiteren van sigaretten. Mexicaanse wetenschappers ontdekten dat sigarettenpeuken in nesten van veel voorkomende stadsvogels het aantal parasieten drastisch doet afnemen. De vogels lijken zich dus aan te passen aan hun stedelijke leefomgeving.

    Om dit te onderzoeken bevestigde het team Constantino Macías Garcia van de National Autonomous University van Mexico een soort warmteval aan de nesten van 55 mussen en vinken. Als parasieten hier op af kwamen, bleven ze vastplakken aan een plakband.

    Nadat de vogels het nest hadden verlaten, werden de nesten verzameld en geanalyseerd. Uit de analyse bleek dat hoe meer peuken een nest bevatte, des de minder parasieten er op het plakband zaten. Bovendien ontdekten de Mexicaanse wetenschappers dat nesten met gebruikte peuken tot wel 60 procent minder parasieten aantrokken.

    Isolatie
    Het is nog onduidelijk of de vogels de peuken ook voor dit doeleinde gebruiken. 'Het is ook goed mogelijkheid dat de vogels de peuken voor isolatie gebruiken uit gebrek aan veren of dons', zegt Macías Garcia tegen
    New Scientist.

    Opvallend was wel dat de nesten vooral Marlboro sigaretten bevatten. 'Ik weet niet of dit aan de smaak van de vogels of die van de studenten ligt,' zegt coauteur Montserrat Suárez Rodriguez.


    M. van Putten
    bron; demorgen.be
    Bron; AD.nl


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Stadsvogel, vogel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal


    Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal

     
    © thinkstock.

    Sterren kunnen niet eerder dan ongeveer 13 miljard jaar geleden zijn beginnen ontstaan, stelt het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT).

    Astronomen kunnen terug in de tijd loeren door het licht van verre objecten te analyseren. In bijna alle gevallen vertonen die objecten sporen van elementen die zwaarder zijn dan de elementen waterstof en helium. Volgens de huidige inzichten bestonden die zware elementen als koolstof en zuurstof kort na de Big Bang nog niet, want daar waren sterren voor nodig.

    Om te weten wanneer die op het toneel verschenen, gebruikten astronomen van het MIT en de Universiteit van California in San Diego het licht van ULAS J1120, de verst bekende quasar of heldere kern van een actief sterrenstelsel.

    Dit licht heeft er iets meer dan 13 miljard jaar over gedaan om ons te bereiken, en bleek geen 'vingerafdrukken' van zware elementen te bevatten. Dat betekent dat het gas rond de quasar vrijwel geheel uit waterstof en helium moet bestaan. Dat impliceert ook dat 750 miljoen jaar na de erknal nog niet veel sterren bestonden, stelt Robert Simcoe van het MIT in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature.


    Bron; belga.com
    bron; sdemorgen.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:sterren,
    05-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo


    Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
      



     

    De voorbije vijftig jaar is ongeveer drie kwart van de Afrikaanse savanne verdwenen, en daarmee ook meer dan twee derde van de leeuwen die de vlaktes bevolkten. Dat staat in een studie die dinsdag werd gepubliceerd in het internationale tijdschrift Biodiversity and Conservation.

    De auteurs van de studie van Duke University (North Carolina) schatten dat er in de Afrikaanse savannes nog 32.000 tot 35.000 leeuwen rondlopen, tegen bijna 100.000 in 1960. In West-Afrika gaat de populatie het snelst achteruit. Daar zouden nog maar 500 leeuwen overblijven.

    ‘De savanne roept het beeld op van open vlaktes, maar in werkelijkheid zijn de gebieden versnipperd geraakt door de ontginning van de gronden voor de landbouw, een gevolg van de snelle demografische groei', aldus onderzoeker Stuart Pimm.

    ‘Er blijft vandaag nog maar 25 procent over van de oorspronkelijke oppervlakte van de savanne, een ecosysteem dat vijftig jaar geleden 30 procent omvangrijker was dan de Verenigde Staten', aldus nog Pimm.

    De onderzoekers baseerden zich onder meer op satellietbeelden van hoge kwaliteit afkomstig van Google Earth om gebieden te detecteren die geschikt zijn voor leeuwen. Over heel het Afrikaanse continent vonden ze nog maar 67 geïsoleerde savannegebieden waar de dichtheid van de menselijke bevolking gering is. Maar in slechts tien van die zones zijn alle voorwaarden vervuld om leeuwen een uitstekende overlevingskans te bieden. De meeste van die zones liggen in nationale parken. 


     Bron; Belga
    bron;nieuwsblad.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Leeuw, Leeuwen,
    14-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis


    Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis

    De Thaise douane heeft zeshonderd cobra's onderschept die via het koninkrijk naar China of Vietnam gesmokkeld werden, waar mensen momenteel exotisch vlees inslaan voor de traditionele nieuwjaarsfeesten. Dat melden de autoriteiten.

    Fortuin waard
    De douanebeambten waren maandagnacht getipt over een pick-up met de slangen opgeslagen in containers. De truck werd staande gehouden op zo'n 165 kilometer van de hoofdstad Bangkok. De totale waarde van de cobra's zou ongeveer 500.000 bath (12.700 euro) bedragen. De bestuurder werd aangehouden.



    bron; demorgen.be
    bron; belga.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:cobra,
    04-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië


    Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
      

    honderdtal dolfijnen aangespoeld in australie

    Een visser trof zaterdag op New Years Island tientallen grienden (de grootste dolfijnensoort, nvdr) en dolfijnen aan. Een groot aantal bleek al overleden. Maar voor enkele exemplaren werd met man en macht geprobeerd ze weer te water te laten.

    Al is dat geen makkelijke opdracht. Een aangespoelde dolfijn of walvis heeft immers de neiging om naar dezelfde plek terug te keren. Dat gebeurde hier met minstens twee dieren.

    "Het was zwaar"

    Voor de vrijwilligers was het een heel emotionele gebeurtenis, getuigde Shelley Davison van Tasmania Parks and Wildlife. "De dieren schreeuwden om hun kalveren die dood op het strand lagen. Het was zwaar."

    Waarom de dolfijnen zo talrijk op het eiland aanspoelden, is niet bekend. Peter Mooney, de directeur van de dienst nationale parken in Tasmanië, wijst op het sociale karakter van deze dieren. Dit gaat zo ver dat ze hun eigen leven op het spel zetten. "Ze zijn sociaal zeer sterk gebonden. Als een dier strandt, komen de anderen bij hem. Ze willen een dier dat gestresseerd is niet alleen laten."

    Drie jaar geleden spoelden op het nabijgelegen King Island al eens 200 dolfijnen aan.



    bron; gva.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:dolfijnen,
    03-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen



    Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen



                       
                                         Tomas Čekanavičius

    De kleine groene sabelsprinkhaan is gespot in Destelbergen. Het kleine broertje van de grote groene sabelsprinkhaan is wellicht meegelift uit Frankrijk of Duitsland, want de soort kan naar verluidt niet zo goed vliegen en is nog niet vaak waargenomen.

    Eind juli werd een zingend mannetje gehoord in een tuin in Destelbergen, een maand later werd op ongeveer twee kilometer van die locatie een tweede zingend mannetje aangetroffen. “Het feit dat er bijna geen andere waarnemingen gedaan zijn en het feit dat de soort niet goed kan vliegen, wijst er op dat deze dieren hier niet op eigen kracht zijn geraakt”, aldus Marjan Speelmans van Saltabel, de sprinkhanenwerkgroep van Natuurpunt.

    De grote groene sabelsprinkhaan is het meest bekend, vooral door het achtergrondgeluid van de zingende mannetjes. "De kleine groene sabelsprinkhaan heeft kortere vleugels in vergelijking met die van zijn grote broer, waar de voorvleugels tot ver voorbij de achterknie reiken." Bijkomend determinatiekenmerk is het ratelachtige tot zoemende geluid van zingende mannetjes.

    Het verspreidingsgebied in Europa strekt zich uit ten oosten van de lijn Bremen-Frankfurt tot voorbij de Oeral, tussen 40 en 60 graden noorderbreedte. De soort werd in het meest zuidelijke gedeelte van Wallonië, in de valleigebieden van de Lesse, Lomme, Semois en hun zijbeken, voor het eerst in de jaren 80 opgemerkt, maar populaties blijven er geïsoleerd




    bron; deredaktie.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Sprinkhaan,
    26-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte


    Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte


    © thinkstock

    In de diepe wateren van het Great Barrier Reef in de Koraalzee is tijdens een recent onderzoek gezond en bloeiend koraal gevonden, een schril contrast tot de ondiepere riffen, waar de afgelopen decennia een drastische daling van koraal plaatsvond. De koraalpopulatie werd ontdekt op een diepte van 30 meter - verder dan het gebruikelijke bereik van de meeste duikers - en zelfs op een diepte van 80 meter.
    Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN.

     Het is heel verrassend dat er onder een aantal van de meest bekende riffen een bijna volledig onontdekte wereld ligt. Hierdoor valt er nog heel veel onderzoek te doen
    Wetenschapper Pim Bongaerts

    "De riffen in de Koraalzee staan er om bekend dat ze zwaar beschadigd zijn", vertelt Pim Bongaerts van het Global Change Institute van de Universiteit van Queensland. "Maar we hebben nu ontdekt dat het koraal in de diepere wateren nauwlijks verstoord is. Het meest opvallende is dat er eigenlijk een overvloed aan koraal is. En wat mij echt heeft overdonderd, is dat er zelfs op 70 tot 80 meter diepte aanzienlijk veel koraal is."

    "Het is heel verrassend dat er onder een aantal van de meest bekende riffen een bijna volledig onontdekte wereld ligt. Hierdoor valt er nog heel veel onderzoek te doen", aldus Bongaerts.

    Halvering
    Eerder deze maand werd bekend dat het grootste koraalrif ter wereld in de afgelopen 27 jaar is gehalveerd. "Als het zo doorgaat, kan het over tien jaar opnieuw zijn gehalveerd", waarschuwden onderzoekers van het Australian Institute of Marine Sciences (AIMS) en de University of Wollongong.

    Het koraal is verdwenen door het toenemend aantal cyclonen en door zeesterren, die zich voeden met de poliepen op het koraal. Ook verbleking van het koraal door verzuring en de opwarming van het zeewater zijn schadelijk geweest voor het koraal.

    2.600 kilometer koraal
    De onderzoeksmissie, genaamd Catlin Seaview Survey, heeft tot nu toe vier van de tien geplande onderzoeken volbracht. Het doel van het onderzoek is om de staat van het koraalrif in kaart te brengen. Het Great Barrier Reef bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en strekt zich uit over 2.600 kilometer.

    "We hebben duidelijke verschillen gezien. Koralen in de diepere wateren zijn veel vlakker en platter dan de koralen dichter bij het oppervlak. Dat komt omdat de koralen reageren op de lichtomstandigheden, en ze zich uitspreiden om hun blootstelling aan licht te optimaliseren", vertelt Bongaerts.



    bron; redaktie
    bron; volkskrant.nl
    bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:Koraal, Great barrier reef,
    17-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenpanda geboren in dierentuin Washington


    Reuzenpanda geboren in dierentuin Washington




    © ap. Mei Xiang.

    In de dierentuin van Washington is een reuzenpanda geboren. Dat heeft de National Zoo vandaag bekendgemaakt. Moederpanda Mei Xiang beviel gisteravond van de kleine.

    De verzorgers hebben de babyreuzenpanda gehoord, maar de spruit nog niet kunnen ontwaren, omdat Mei Xiang een groot nest heeft gebouwd in haar verblijf. Het is de tweede nakomeling voor Mei Xiang en vader Tian Tian.

    Mei Xiang werd zwanger middels kunstmatige inseminatie. Sinds 2007 is Mei Xiang al vijf keer schijnzwanger geweest. In 2005 werd haar eerste nakomeling Tai Shan geboren.

    Reuzenpanda's zijn al geen makkelijke minnaars, maar in gevangenschap lijkt het extra moeilijk de in hun voortbestaan bedreigde dieren tot voortplanting te bewegen. Wanhopige dierentuinen hebben in het verleden allerhande middelen aangegrepen om het ultieme doel, een nest jonge pandaatjes, te bewerkstelligen.

    Enkele voorbeelden hiervan zijn klassiekers geworden, zoals het vertonen van pandaporno aan onwillige vrijers en het toedienen van viagra aan een pandamannetje om hem op kunstmatige wijze tot grootse daden te bewegen.




    N.Geeraerts 
    bron; demorgen.be 
    bron; AD.nl 


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:reuzenpanda, panda's,
    14-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemuteerde vlinders ontdekt na ramp Fukushima

    Gemuteerde vlinders ontdekt na ramp Fukushima

     

    © Scientific Reports
    Foto's van de vlinders waar afwijkingen in de vleugels en antennes werden ontdekt.

    Blootstelling aan radioactief materiaal heeft in Japan mutaties onder vlinders veroorzaakt, blijkt uit een onderzoek. Na de ramp in Fukushima constateerden wetenschappers dat de Aziatische variant van het blauwtje kleinere vleugels en beschadigde ogen vertoont.

    Het verband tussen de mutaties en het radioactieve materiaal bleek uit laboratoriumproeven, aldus de wetenschappers.

    Twee maanden na de ramp in Fukushima heeft een team van Japanse onderzoekers 144 volwassen 'Pale Grass Blue' vlinders (Pseudozizeeria maha) onderzocht. De vlinders kwamen uit tien verschillende gebieden in Japan, waaronder het Fukushima-gebied. Deze vlinders waren op het moment van de ramp aan het overwinteren als larven.

    Na vergelijking van de mutaties bij de vlinders uit de verschillende gebieden, bleek dat de vlinders uit de gebieden met grotere hoeveelheden straling kleinere vleugels en onregelmatig ontwikkelde ogen hadden.

    'Over het algemeen werd gedacht dat vlinders goed bestand zijn tegen straling', vertelt hoofdonderzoeker Joji Otak van de Universiteit van Ryukyus aan de BBC. 'Daarom zijn de resultaten van ons onderzoek onverwacht.'

    Kweek
    Vervolgens ging het team in een laboratorium deze vlinders verder kweken, waardoor het op steeds meer afwijkingen stuitte, waaronder misvormde antennes.

    Het team concludeerde dat deze hogere mate van mutaties werd veroorzaakt door het eten van besmet voedsel, maar ook door mutaties van het genetisch materiaal van de ouders dat werd doorgegeven aan de volgende generatie.

    De langetermijngevolgen van de ramp zouden dus erger kunnen zijn dan de onmiddellijke schade. Maar de onderzoekers waarschuwen om niet te snel conclusies te trekken uit hun onderzoek. Vlinders mogen dan alarmerend snel muteren door de straling, het is niet zeker of hetzelfde bij mensen gebeurt.

    Bij de ramp in Fukushima is officieel niemand omgekomen, maar veel inwoners vrezen de gevolgen over de langere termijn.

    Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.




    bron; demorgen.be
    bron; volkskrant.nl  
    M.Steenvoort


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Vlinder,
    17-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vliegen kunnen tellen


    Vliegen kunnen tellen

     
     

    Na 39 mislukte pogingen bij verschillende insecten hebben wetenschappers eindelijk een vliegsoort ontdekt die in staat is te tellen. De vliegen die rondfladderen in de buurt van vers fruit zouden volgens de onderzoekers wel eens slimme insecten kunnen zijn.

    Tijdens laboproeven stelden wetenschappers de vliegende insecten vanuit een doos bloot aan het licht. De onderzoekers vuurden telkens een reeks lichtstralen af op de vliegen waarbij ze de vierde straal telkens lieten gepaard gaan met een kleine schok. De slimme vlieg zou dit zelf beseft hebben en beschermde zich vervolgens na de derde lichstraal tegen de schok die zou volgen.

    Volgens de onderzoekers kan via deze ontdekking een beter inzicht verworven worden in de vraag waarom sommige personen problemen hebben met rekenen. "De volgende evidente stap is bestuderen hoe de 'zenuwarchitectuur' van de vliegen geëvolueerd is", verklaart geneticus Tristan Lon. De wetenschapper gaf bovendien toe dat er nu gelijkaardige studies moeten uitgevoerd worden op mensen om te controleren of de effecten dezelfde zijn.




    bron; demorgen.be
    I Ringoot


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:vliegen,
    14-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechts zes ooievaarsjongen in het Zwin



    Slechts zes ooievaarsjongen in het Zwin



    Belga

    In het Zwin zijn dit jaar slechts zes ooievaars geringd, vorig jaar waren er dat nog 24. Het natuurpark maakt altijd de balans op bij het ringen van de ooievaars. "Het koude en natte voorjaar zit daar zeker voor iets tussen", aldus bioloog Kris Struyf.

    Het ringen van de ooievaars is rond deze tijd een jaarlijkse traditie in het Zwin. Met een kraan plukt men de jongen uit hun nesten om ze dan een genummerde ring om te doen. Maar dit jaar was de klus snel geklaard. "We hebben slechts zes jongen gevonden. Waarschijnlijk hebben de kou en de regen van begin april daar iets mee te maken", zo zegt Kris Struyf.

    Maar er is meer dan het weer. "Op de villa in het Zwin hebben we meestal twee tot drie succesvolle nesten. Nu hebben we daar geen enkel jong aangetroffen. Waarschijnlijk zijn steenmarters, die daar ook hun nest hebben, aan de slag gegaan", vertelt Struyf.

    De jongen van zes tot acht weken oud stellen het wel heel goed. "Drie van hen waren groot en stevig. Het was nodig dat we naar omhoog gingen, want als ze nog groter zijn zouden ze kunnen schrikken van de kraan, opstaan en naar beneden vallen."

    bron; deredaktie.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:ooievaars,
    13-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenbeul hakt staart van kat af na beschadigen auto


    Dierenbeul hakt staart van kat af na beschadigen auto


    Een autobestuurder in Saoedi-Arabië met een bijl de staart van een kat afgehakt. De reden was dat het beestje de ventilator van zijn auto beschadigd had. De dierenbeul bleef op de staart inhakken, totdat deze loskwam van het lichaam.

    De gruwelijke daad werd vastgelegd en op YouTube gezet. De man zou, vrij cynisch, als volgt hebben gereageerd op zijn monsterlijke daad: "Degene die mijn ventilator beschadigt, loopt zelf beschadigingen op." Dat meldt de krant Sharq.

    Wie het filmpje wil bekijken, kan dat hier doen. Let op, het is zeker niet geschikt voor gevoelige kijkers!




    bron; demorgen.be
    bron; ad.nl


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:kat, poes,
    11-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gortig seksleven van pinguïns toch gepubliceerd



    "Gortig" seksleven van pinguïns toch gepubliceerd




    Wikimedia

    Onderzoek over het seksuele gedrag van pinguïns op de Zuidpool is een eeuw later nu toch gepubliceerd. De Britse bioloog Levick vond zijn bevindingen toentertijd te "verdorven" om vrij te geven.

    George Murray Levick maakte deel uit van de "Terra nova"-expeditie van kapitein Scott. Een reeks avonturiers en wetenschappers verkende Antarctica van 1910 tot 1913.

    Levick bracht een volledig broedseizoen door bij de Adélie-pinguïns op de Zuidpool. Hij bracht veel details over het leven van de dieren in kaart. Maar zijn stukken over "De Seksuele Gewoontes van de Adélie Pinguïns" vond hij te vies om te publiceren. Nu zijn die pamfletten ontdekt in de vogel-collectie van het Natural History Museum.

    Geen misdaad is laag genoeg voor deze pinguïns!

    George Murray Levick is verontwaardigd over de Adélie-pinguïns.

    Levick was zelfs zo gechoqueerd dat hij stukken in het Grieks schreef om de informatie te verbloemen. "Geen misdaad is laag genoeg voor deze pinguïns!", schreef hij.

    Levick heeft het over "verdorven" en "perverse" seksuele handelingen. Mannetjes gedragen zich daarbij "als hooligans". In eerder bedekte termen schrijft Levick over masturbatie, verkrachting, homofilie en pedofilie. Sommige mannetjes hebben zelfs seks met dode vrouwtjes.

    Volgens wetenschappers van het National History Museum maakte Levick te veel de vergelijking met menselijk seksueel gedrag. Inzichten van recenter onderzoek verklaart volgens hen het gedrag van de dieren.

    "De mannetjes maken geen onderscheid tussen levende vrouwtjes die seks willen en dode pinguïns die toevallig in dezelfde positie liggen", zo luidt de verklaring voor het necrofiele gedrag.



    Wikimedia








    bron; deredaktie.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:pinguïns,
    09-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzameling dierenfoto's


    Verzameling dierenfoto's































































    Categorie:Foto's
    Tags:Leeuw, robben, vissen, vogels,
    05-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mug strafste dier ter wereld


    Mug strafste dier ter wereld



    © thinkstock.

    Malariamuggen van de soort anopheles zijn waarschijnlijk de strafste dieren ter wereld, althans in de regen. Ze weerstaan regendruppels die maar liefst 50 keer zwaarder zijn dan zijzelf. De insecten worden door zulke voltreffers even naar beneden geduwd, maar laten het water dan eenvoudig van zich afglijden.

    De muggen verdragen zelfs korte tijd een druk van 300 G, ofwel 300 keer de zwaartekracht. Bij mensen kan 14 G al dodelijk zijn. De muggen zijn daardoor waarschijnlijk de meest drukbestendige dieren ter wereld, schrijft Andrew Dickerson van het Georgia Institute of Technology in Atlanta in het vakblad Proceedings.

    Reden
    De opmerkelijke eigenschap komt door hun bijzondere skelet en hun geringe gewicht van 0,2 gram. Daardoor worden ze door een regendruppel meegenomen zonder dat hun vliegrichting of snelheid erg verandert. Hun vlieghoogte is dan wel ietsje lager: circa 20 keer hun eigen lichaamshoogte. Voor de muggen is het dus gevaarlijk om dicht bij de grond te vliegen tijdens een regenbui.

    Weinig voltreffers
    Een voordeel is bovendien dat ruim drie op de vier regendruppels slechts hun poten of vleugels raken. De muggen hebben dan slechts een honderdste van een seconde nodig om hun koers te hervinden. Opnamen van een speciale camera met 4.000 beelden per seconden maakten deze vaardigheid zichtbaar.

    Geen uitwijkmanoeuvres
    Opvallend is dat de muggen geen uitwijkmanoeuvres toepassen. Zo'n beweging heeft volgens de onderzoekers ook weinig zin, want daarbij bereiken ze hooguit de helft van hun maximale snelheid van een meter per seconde. Dat blijkt niet genoeg om een neervallende druppel te ontwijken.

    bron; hln.be
    Steven Alen
    Bron: dpa


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Muggen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder 'brult' ontsnapte luipaardjes terug


    Moeder 'brult' ontsnapte luipaardjes terug

    Twee luipaardjongen, die uit een dierentuin bij het Oostenrijkse Salzburg waren ontsnapt, zijn binnen een dag teruggekeerd naar hun hok omdat ze reageerden op gebrul van hun moeder. Dat heeft de dierentuin vandaag laten weten.

    De dieren kozen de vrijheid nadat waarschijnlijk jongeren de deur van hun hok hadden opengezet. De politie ontdekte de loslopende cheetah's niet veel later en alarmeerde de dierentuin. Net voordat een plan werd uitgevoerd om de dieren te verdoven, reageerden ze op hun moeder die de luipaardjes met luid gebrul naar huis dirigeerde. Volgens de zoo waren de dieren blij dat ze weer thuis waren.



    Eric Belsack
    bron; hln.be + afp, anp


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Luipaard,
    21-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sojoez-capsule kost leven aan 120 zeldzame antilopen

     

    Sojoez-capsule kost leven aan 120 zeldzame antilopen

               

    Omdat zij gras hadden gegraasd op een met chemicaliën vervuilde landingsplaats van een Russische Sojoez-capsule, zijn in de steppen van Kazachstan zowat 120 saiga-antilopen omgekomen. Dat zegt Roeslan Koesletov van de plaatselijke milieu-autoriteiten. De antilope geldt als een erg bedreigde diersoort.

    De Sojoez-capsule was op 27 april tegen de grond gesmakt in de regio Kostanai in de vroegere Centraal-Aziatische Sovjet-republiek. De Sojoez had drie bewoners van het Internationaal Ruimtestation ISS weer naar huis gebracht.


    bron; hln.be 
    Peter Luysterborg
    Bron: dpa


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Antilopen,



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dolfijn320
    blog.seniorennet.be/dolfijn

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!