Bijen en diversiteit centraal tijdens de maand mei
In mei zet stad Eeklo volop in op biodiversiteit en het belang van bestuivers. Met de actie ‘Maai Mei Niet’ roepen we iedereen op om je gras of een deel van je gras te langer te laten staan in mei — en dat doen we als stad zelf ook in verschillende graszones. Daarnaast vragen we extra aandacht voor bijen en bijenvriendelijke tuinen tijdens de Week van de bij en richten we een bijenwerkgroep op om bestuivers te ondersteunen.
Maai Mei Niet: laat je gras maar groeien
Met de actie ‘Maai Mei Niet’ roepen we onze inwoners op om de grasmaaier te laten staan in mei. Door een stukje van je gras langer te laten groeien in mei, voorzie je heel wat bijen en vlinders van cruciale voedingsbronnen. Maai Mij Niet wil met de campagne de biodiversiteit een duw in de rug geven. Een langer gazon waarin bloemen kunnen groeien en bloeien maakt onze leefomgeving gezonder en klimaatbestendiger.
De stad geeft uiteraard zelf het goede voorbeeld. Graszones aan onder andere het Heldenpark, het Stadskantoor en de Kop van de Vaart worden in mei niet gemaaid. Ook op andere plekken wachten we met maaien tot de bloembollen zijn uitgebloeid of beperken we het maaien tot één keer per jaar. Zo krijgt de natuur alle kansen om te floreren. Maai Mei Niet is een project van Knack, in samenwerking met KU Leuven, Mijn Tuinlab, Velt, Het Ministerie voor Natuur, Week van de Bij en Natuurpunt.
Week van de bij
Eeklo is een echte bijenstad. Daarom nemen we van zondag 25 mei tot zondag 1 juni deel aan Week van de bij. Zo roepen we inwoners op om hun tuin biodivers te houden, géén pesticiden te gebruiken en bijen een warm welkom te geven.
Vanaf maandag 5 mei kunnen inwoners gratis een zakje met bijenvriendelijk bloemenzaad ophalen in het Stadskantoor of de bibliotheek – zolang de voorraad strekt. Perfect om van je tuin of balkon een mini bijenparadijs te maken tijdens de maand mei.
Het thema van Week van de bij dit jaar? Chemische bestrijdingsmiddelen tegengaan. Bestuivers zijn uiterst gevoelig voor deze middelen. Vaak sterven bijen onmiddellijk wanneer ze ermee in contact komen. In andere gevallen verstoort het hun oriëntatie- vermogen, immuunsysteem of voortplanting. Breng daarom al je onkruidverdelgers, slakkenkorrels, mierendoosjes, vliegenvangers en bleekwater naar het recyclagepark.
Er zijn in Eeklo heel wat bijenvriendelijke plekjes te vinden. Je vindt bijenvriendelijke beplanting en bloembollen op verschillende locaties zoals de Hartwijk, het Heldenpark, het Parkplein, het minigolfterrein, de Sparrebosstraat, het Stadskantoor en de Roze. In de Snuifmolenstraat staat de eerste bijenburcht van Eeklo, waar zandbijen in alle rust hun nest kunnen bouwen.
Bijenwerkgroep Blooming Buzzness
We willen bijen en bestuivers écht ondersteunen in onze natuur. Daarom richt Eeklo een bijenwerkgroep op. Inwoners en stads- medewerkers werken samen aan actieplan uit. Met Blooming Buzzness’ begeleidt Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei ons bij het nemen van doeltreffende maatregelen. Inwoners kunnen zich tot 15 mei aansluiten aan de bijenwerkgroep door een korte motivatie te sturen naar florence.beel@RLML.be.

|