 WOONMAATSCHAPPIJ MEETJESLAND STRAALT 🌞 EN WAAROM? DAT KOMEN WE NU TE WETEN. SOCIALE WONINGEN IN EEKLO KRIJGEN ZONNEPANELEN Woonmaatschappij Meetjesland plaatst samen de coöperatieve vennootschap Aster zonnepanelen in Eeklo. Momenteel liggen er reeds zonnepanelen in de wijken: ✓ Guido Gezellestraat, Eeklo ✓ Albrecht Rodenbachstraat, Eeklo ✓ Polydoor Lippenslaan, Blommekens, K. Schmitzstraat, Roze, …Eeklo
In totaal zijn er nu al een 200-tal woningen in Eeklo voorzien van zonnepanelen. Deze 200 woningen zijn goed voor 2500 zonnepanelen voor het totaal van 1000 kWp. Verder zijn we ook bezig met de voorbereiding voor de wijk Stuifzandstraat en Kattenstraat. Er wordt ook bekeken om de gemeenschappelijke delen in het Wilgenpark aan te sluiten op zonnepanelen om ook daar het verbruik van de gemeenschappelijke ruimtes, liften, …zo goedkoop mogelijk te voorzien. Dit betekent nog eens 500 extra panelen.
WAAROM HEEFT WOONMAATSCHAPPIJ MEETJESLAND DEZE KEUZE GEMAAKT? De visie binnen de Woonmaatschappij Meetjesland is “duurzaam wonen mogelijk maken”. Duurzaam doet ons vooral denken aan klimaatdoelstellingen maar wij zien dit ruimer. Duurzaam binnen de woonmaatschappij betekent inzetten op de drie pijlers: sociaal, bouwtechnisch en financieel. ✓ Sociaal De huurders komen binnen de woonmaatschappij steeds op de eerste plaats. Wij dragen dus niet alleen zorg voor onze woningen maar vooral voor onze huurders.
✓ Bouwtechnisch
Door te blijven renoveren en o.a. te investeren in nieuwe daken, ramen, verwarming, zonnepanelen, …wordt het energieverbruik van de huurders beperkt en de kwaliteit van onze woningen behouden.
✓ Financieel
Op lange termijn is het belangrijk om de financiële gezondheid van de woonmaatschappij in de gaten te houden. De installatie van de zonnepanelen is niet winstgevend voor de woonmaatschappij maar zou ook niet verlieslatend mogen zijn. Indien er winsten worden gegenereerd dienen deze terug te vloeien naar duurzame investeringen zoals de isolatie van gevels, plaatsen van warmtepompen, … ZORG DRAGEN VOOR ONZE HUURDERS
Sociale huurders kunnen niet investeren in zonne-energie, vaak omdat ze niet de financiële middelen hebben, maar ook omdat ze geen eigenaar zijn van de woning. Dankzij het plaatsen van zonnepanelen helpen we de energiefactuur van onze huurders te verlagen en helpen we energiearmoede aan te pakken. De bewoners van sociale woningen met zonnepanelen, zowel beschermde als niet beschermde afnemers, betalen op het moment dat de zon schijnt en er verbruik is een tarief dat tussen de 10-25 % lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief. De Vlaamse regering bepaalt de tarieven en garandeert zo dat de gelijktijdig verbruikte zonnestroom de goedkoopste elektriciteit is voor de sociale huurders. De huurders betalen aan de Woonmaatschappij Meetjesland – die eigenaar is van de opgewekte stroom – enkel voor de zonnestroom die zij verbruiken wanneer de zon schijnt. Dit betekent voor de woonmaatschappij een extra administratieve last. Dit hebben we er graag voor over als dit ten voordele is van onze huurders. Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten. Het is voor ons heel belangrijk dat huurders die momenteel gebruik maken van een budgetmeter, omdat ze het financieel heel moeilijk hebben, ook in dit systeem steeds gebruik maken van de goedkoopste stroom.
HOE GAAT DAT PRAKTISCH IN ZIJN WERK BIJ ONZE HUURDERS? ✓ De huurder betaalt een kleine bijdrage bij zijn maandelijkse huurprijs, jaarlijks volgt er een afrekening met de huurlasten. ✓ De voorschotfactuur bij de energieleverancier gaat omlaag; ✓ Vanuit de woonbegeleiding wordt de huurder begeleid om zoveel mogelijk “gelijktijdig” te verbruiken m.a.w. verbruiken als de zon schijnt; ✓ De Vlaamse Regering bepaalt de tarieven, de huurder betaalt altijd het voordeligste tarief.
WIE IS ASTER? Aster is opgericht om de sociale woningen in Vlaanderen te verduurzamen. Het eerste initiatief van Aster is het investeren in zonne-energie voor de sociale huurder. Op termijn zullen mogelijks ook andere initiatieven op touw worden gezet zoals elektrische laadpalen, warmtepompen en meer. Woonmaatschappij Meetsland is aandeelhouder bij Aster en één van de stichtende leden.
WAT DOET DIT VOOR EEKLO? Door het leggen van zonnepanelen op de sociale woningen in Eeklo besparen we nu al 35 ton CO2-uitstoot.
IMPACT OP VLAANDEREN Het zonnepotentieel op sociale woningen in Vlaanderen wordt geschat op een CO2 reductie van +/- 35000 ton per jaar. Zo helpt de sociale huisvestingssector mee om de klimaatdoelstellingen 2050 te halen. INJECTIE VAN ELEKTRICITEIT De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de woonmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien volledig terug naar de woonmaatschappijen. en de sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de woonmaatschappijen zoals het plaatsen van warmptepompen, isolatie van gevels, laadpalen, …
ANDERE GEMEENTEN? In Eeklo hebben wij het meeste aantal geschikte daken om zonnepanelen op te leggen, vandaar dat we ook hier zijn gestart. Het is de bedoeling om gelijkmatig de zonnepanelen te spreiden over ons volledige werkingsgebied. Ondertussen zijn er ook al projecten gestart of in volle voorbereiding in de gemeenten Assenede, Evergem, Lembeke, Maldegem en Zelzate. Tegen eind dit jaar zullen er op meer dan 500 woningen en op 170 appartementen (gemeenschappelijke delen) zonnepanelen zijn gelegd. Dit betekent in totaal 7000 panelen. SAMENVATTING
Woonmaatschappij Meetjesland plaatst samen met de coöperatieve vennootschap Aster zonnepanelen in Eeklo. Tegen eind dit jaar zullen er zonnepanelen liggen in de wijken:
✓ Guido Gezellestraat, Eeklo ✓ Albrecht Rodenbachstraat, Eeklo ✓ Polydoor Lippenslaan, Blommekens, K. Schmitzstraat, Roze, …Eeklo ✓ Stuifzandstraat ✓ Kattenstraat ✓ Wilgenpark (appartementen) 
|