Vleermuizen op het Fladderpad:
Natuurpunt opent Sint-Jansbos
Verscholen achter de Eeklose villawijk ten noorden van de Molenstraat, naast de museumspoorlijn, ligt het Sint-Jansbos. Natuurpunt kon dit privébos in 2018 aankopen dankzij de steun van stad Eeklo. “Onze vrijwilligers hebben sindsdien hard gewerkt om het bos op een veilige manier toegankelijk te maken,” zegt Christine De Bie, voorzitter van Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem. “We maakten een pad vrij, ruimden heel veel zwerfvuil en velden een deel van de exotische boomsoorten die gevaarlijk stonden of lagen.”
Een thuis voor vleermuizen
Voorbije zondag werd het bos officieel geopend. “Langs een route van een kilometer staan natuurlijke speelelementen opgesteld,” vertelt de trotse voorzitter. “Dankzij een project van Natuurpunt & Partners Meetjesland, met de steun van Leader, kunnen kinderen er naar hartenlust balanceren, hangen en klimmen. Op de infobordjes langs het fladderpad kom je meer te weten over het leven van vleermuizen. Het bos is immers ingericht als vleermuizenreservaat, dus een thema voor het pad was snel gevonden. Zo zijn de twee kazematten in het gebied, dat zijn bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen.”
De bunkers zijn afgesloten voor het publiek. Want een vleermuis in winterslaap die wordt verstoord, heeft bijna geen overlevingskansen. “Elke winter tellen we hier eenmalig de vleermuizen, met minimale verstoring. We vonden tot nu toe vier soorten, zoals de franjestaart en de grootoor. Op zomeravonden kan je nog twee andere soorten vleermuizen zien rondfladderen in het bos. Dat betekent dat minstens zes vleermuissoorten in en rond dit bos leven. Ter vergelijking: in heel België komt een twintigtal soorten voor.”
Behalve de kazematten zijn ook de oude bomen in het bos belangrijk voor vleermuizen: “Deze vliegende zoogdieren gebruiken de monumentale beukendreef in het bos als een soort ‘snelweg’. Maar nog belangrijker zijn de holtes in die oude bomen, waar vleermuizen hun jongen in grootbrengen, in slapen of zelfs overwinteren. Die holtes zijn vaak gemaakt door spechten. De grote bonte specht is trouwens nog zo’n vaste bewoner van dit bos.”
 Fladder mee “Vleermuizen spreken tot de verbeelding. Met dit fladderpad nodigen we iedereen uit om het Sint-Jansbos te komen verkennen en iets bij te leren over vleermuizen. Want deze dieren hebben onze bescherming hard nodig. Het pad is dan wel vooral gericht op gezinnen met kinderen, maar iedereen zal ongetwijfeld iets bijleren over vleermuizen. De borden zijn trouwens opgemaakt in de guitige snuit-stijl, het nieuwe ‘buitenpretloket’ van Natuurpunt.” Er is ook een reden waarom Natuurpunt koos voor een bewegwijzerd wandelpad, vertelt Filip Van den Bossche, conservator van het gebied: “We vragen aan de bezoekers om enkel de bewegwijzerde route te volgen en honden aan de leiband te houden. Op die manier blijven de andere delen van het bos gevrijwaard van betreding. Het gaat hier over een klein bos, dus de planten en dieren hebben des te meer een veilige plek nodig waar ze ongestoord kunnen leven.” Bos met toekomst De komende jaren zal Natuurpunt het bos verder versterken door te zorgen voor meer inheemse bomen van verschillende leeftijden. “Dat wil niet zeggen dat alle exoten in het bos worden gekapt. De oude Amerikaanse eiken bijvoorbeeld zijn zeer waardevol voor vleermuizen. Anderzijds moeten we wel het door de overheid vastgelegde beheerplan van het Sint-Jansbos uitvoeren. Daarin staat onder meer dat we de exotische naaldhoutbestanden moeten omvormen naar inheemse boomsoorten. Sowieso zullen de ooit aangeplante lorken door kap of ziektes op middellange termijn verdwijnen. Die omvorming zal bosbewoners zoals vleermuizen alleen maar ten goede komen,” aldus de conservator. Verder plant de provincie Oost-Vlaanderen de aanleg van een fietspad langs de spoorlijn. Dat fietspad zal voor een stukje door het bos lopen en moet Eeklonaars op een veilige manier van en naar Balgerhoeke brengen.

Vrijwilligers gezocht “We vinden het belangrijk om de buurt te betrekken bij de ontwikkeling van dit bos. Daarom zijn de buurtbewoners al van bij het begin op de hoogte van onze plannen en kregen ze de kans om mee na te denken over het belevingspad. We zullen ook de scholen in de buurt informeren over het fladderpad, want dit is een leerrijke uitstap vlakbij.” Meer informatie over het fladderpad vind je op www.NPMeetjesland.be/fladderpad. Het onderhoud van het Sint-Jansbos gebeurt grotendeels door vrijwilligers. Daarom doet Natuurpunt een oproep: “Helpende handen zijn welkom bij werkzaamheden zoals het vrijhouden van het wandelpad, het verwijderen van exoten en het opzetten van takkenwallen. Ook Mooimakers die het bos willen helpen proper houden zijn welkom bij Natuurpunt. Contacteer ons via www.natuurpunt.be/eeklo-kaprijke-evergem of eeklo-kaprijke-evergem@npmeetjesland.be.”
|