We waren in het gedeelte gekomen waar de naaimachine, weliswaar in aangepaste vorm, ook de industrie bereikte. Zo was ook aardappelgroothandel Immesoete uit Eeklo een klant van Roger Ryckaert. Hij leverde machines die met een speciale kettingsteek de aardappelzakken terug dicht maakten. Ook konden de machines aangepast worden aan het soort werk dat moest gedaan worden.

Ook de eenvoudige modellen kregen steeds meer mogelijkheden: knoopsgaten maken, ritsen innaaien, borduren met talrijke siersteken enz. Met al de nieuwigheden moest ook Roger bijscholing volgen en moest hij meer tijd spenderen als hij een nieuwe machine ging leveren om alles aan de klant te kunnen uitleggen. Het goed floreren van de naaimachines werkte ook concurentie op en in Eeklo kwamen ook winkels van de merken Singer en Pfaff.

Maar Roger nam deel aan verschillende kermissen in het Meetjesland en de Gentse handelsbeurs was altijd een voltreffer voor de verkoop. In 1965 opende hij een bijhuis in Gent op de Vrijdagsmarkt. In het Tooghuus, dat dateerde uit 1535, bouwde Roger die zaak uit tot een echte galerij in de jaren '70. In die jaren veranderde het leven van vele vrouwen die nu ook gingen werken. Een job met het huishouden en de zorg om de kinderen combineren was voor velen al een hele klus, laat staan dat ze nog tijd hadden om kleren te naaien. De confectie veroverde met haar lage prijzen de markt en de tijd dat patronen op maat gemaakt werden, de naaister nauwgezet de breedte van de schouders controleerde, behoorde tot het verleden. De verkoop van naaimachines ging snel achteruit maar wij zagen het gevaar tijdig in zegt Roger.
(wordt vervolgd)
|