
Iets onthouden? Schrijven op papier werkt beter dan digitaal opslaan.
De afgoderij van digitaal onderwijs heeft gigantische vormen aangenomen. Zo erg zelfs dat schrijfvaardigheid en schrijfmotoriek geen kans kregen om zich behoorlijk te ontwikkelen. Naar schermpjes staren en op knopjes klikken, een afstompende rage. Lees- en schrijfvaardigheden hebben lange tijd geleden onder digitaal onderwijs.
En nu is er geen geld meer om gratis laptops uit de delen aan alle leerlingen. Onderwijsminister Zuhal Demir maakt er gebruik van door een 'digi-dieet' in te lassen, een soort terugkeer naar pen en papier. Meer boek, pen en papier, minder digitalisering, zeg maar. Want fanatieke aanhangers van digitalisering zullen toch nooit laptops in de klas willen afschaffen.
De laptopsubsidies zijn dus opgebruikt. Dat wil niet zeggen dat het onderwijs nu terugkeert naar het tijdperk van de Flintstones en griffel, lei en sponsje weer gaat invoeren. Of met een pen in het inktpotje soppen en schoonvegen met een pennenlapje. En met een vloeipapier de inkt van geschreven woordjes opzuigen.
Alle gekheid op een stokje, ons onderwijs zou het voorbeeld van Zweedse scholen moeten volgen waar digitalisering teruggeschroefd werd en naar evenwicht gezocht werd tussen tussen pen en papier en de laptop. Pen, papier én scherm ('Blended Learning').
Met de terugkeer naar studieboeken en notitieblokken zal het lees- en schrijfniveau bij leerlingen weer stijgen, want die vaardigheden werden in de hoek gedrukt door staren naar schermpjes en klikken op knopjes.
04-05-2025 om 10:43
geschreven door lieve
|