1984 Maandag 1 oktober : Meerkleuren breien met K.V.L.V.
1984
Vrijdag 5 oktober :
Info-Avond Zelf Fruitwijnen
makenen Stichting Wijngilde BALSEMIEN.
In atelier t Seel gaf de wijngilde
Balsemien een Info-Avond en Tentoonstelling
met als thema Zelf Fruitwijnen
maken.
Gastspreker was F. Feremans van de
Waverse Wijngilde.
Het bestuur van deze jonge gilde gedoopt op 5 oktober 1984 ten
dienste
van alle amateur wijnmakers van
Leest, Battel, Heffen, Hombeek...
bestond uit Tony Baarendse
(Juniorslaan 114 Leest), Wim Baetens uit
Hombeek, Eric DHiet Battel, Jean
Doms Heffen, Hans Hermans Hombeek,
Karel Mertens (Kerkenblokweg 18 Leest)
en Toon Sneyers (Kerkenblokweg 4
Leest).
Balsemien situeerde zich in de
Zennevallei en was voornamelijk actief in Heffen,
Hombeek, Mechelen en Leest.
Daarenboven bevond hun wijnhuis -waar
wijnen
werden aangemaakt en gestockeerd-
zich in Tisselt.
De vzw wou mensen interesseren,
groeperen en informeren over de en rond het
thema WIJN.
Dit gebeurde door middel van
informatie- en lesavonden omtrent volgende
onderwerpen : het zelf maken van
fruitwijnen, door middel van cursussen
leren wijnen proeven, organisatie
van wijndegustaties, organisaties van
wijnkeuringen, organisatie van
uitstappen naar wijngebieden.
De maatschappelijke zetel van de
wijngilde bevond zich op Heike 50 te
Hombeek.
In 2003 zag het bestuur er als
volgt uit :
Ere-voorzitter : Toon Sneyers (+).
Voorzitter : Eric DHiet.
Secretariaat PR : Myriam Bastiaens.
Penningmeester : Jos Peeters.
Documentatiecentrum : Karel
Mertens,. Materiaalmeester : Wim Baetens.
Keldermeesters : Luc dExelle en
Gerard Steemans.
Wijnmeesters : Ivo De Nies, Marc
Tavernier en Felicien Drouve.
Raadgevende bestuursleden : Chris
Putteman en Hubert Foqué.
Redactie : Hugo Vits.
In
De Band van juli 1986 verscheen volgend vraaggesprek met enkele bestuursleden
van Balsemien :
Zoals vele van onze lezers,
hebben we ons afgevraagd : wat is dat eigenlijk voor een vereniging, die
Balsemien ? Die mensen lieten ons op hun stand allerlei wijnen proeven;
bovendien gratis en niet om te verkopen. We wilden er voor onze lezers meer van
weten en trokken na afspraak met penningmeester Erik dHiet ten huize van de
voorzitter Toon Sneyers.
In de gezellig ingerichte
leefkamer van Toon werden we onmiddellijk vergast op een lekker zelfgemaakt
kersenwijntje
en t mocht er zijn !
-Vanwaar komt die naam Balsemien
?
-Wel, kent ge een balsemien ?
Neen, we moesten bekennen dat
de naam ons niet onbekend voorkwam, maar dat we toch niet wisten waar dat woord
voor gebruikt werd. Toon en Erik hielpen ons even :
-We wilden bij de stichting
van onze wijngilde een naam die een beetje algemeen was voor de streek, zo een
beetje als Zennevallei. Nu, balsemien is een bloem die je juist in die
Zennevallei in de maand juli kunt zien bloeien. Omdat deze planten hun zaad
wegschieten, noemt men ze ook kanonbloemen.
-Maar de gilde zelf, hoe en
wanneer is die ontstaan ?
-Toon : Karel Mertens, mijn
gebuur, vertelde hier eens dat hij appelwijn gemaakt had. Toen ik dat hoorde
was ik onmiddellijk geïnteresseerd, ik wou dat ook kunnen. We praatten er veel
over binnen onze vriendenkring en zo ontstond de gilde. Officieel zijn we dan
gestart op 5 oktober 84 in t voormalige eethuis t Seel bij Tony Baarendse.
-Wat is het doel van Balsemien
?
-Wel, de mensen wegwijs maken
in de theorie en de praktijk van het wijnmaken. Je kunt het een hobbyclub
noemen. Alle mensen die interesse hebben om zelf wijn te leren maken en er zich
in te vervolmaken zijn van harte welkom bij ons. In februari zijn we gestart
met een cursus wijnmaken. Deze lessen zijn voor iedereen toegankelijk en worden
gegeven in ons clublokaal in Heffen (A. Selleslagh, Duivenlokaal,
Kazernestraat). De lessen worden gegeven door eigen mensen : E. dHiet, K.
Mertens, W. Baeten, J. Maes, V. dHollander en J. Peeters. Zon 35-tal mensen
volgen deze lessen en betalen er 20 fr. per keer voor.
Erik toont ons zijn cursusdeel
en we vermelden graag dat het verzorgd en interessant is opgesteld.
-Hoeveel leden heb je nu ?
Vanwaar komen ze ? Wat voor mensen zijn het ?
-Onze leden komen uit de hele
streek : Leest (11), Heffen (11), Hombeek (9), Battel (9) en de rest woont in
Blaasveld, Zemst, Londerzeel, Wilrijk, Heindonk, O.L.Vr.Waver, enz. Ze komen
uit alle lagen van de bevolking, mannen zowel als vrouwen.
-Heeft Balsemien een
contactblad ?
-Ja, we sturen onze leden een
tweemaandelijks tijdschrift toe : in dit blaadje staat dan de gildewerking en
ook nog technische informatie in verband met wijnmaken.
-Hoe kan men lid worden ?
-Wel, als men belangstelling
heeft voor het wijnmaken kan men lid worden door het storten van 250 fr. op het
rekeningnummer van onze penningmeester E. dHiet, of men neem contact op met
een van onze Leestse bestuursleden : Toon Sneyers of Karel Mertens.
-Van wat maken jullie wijn ?
-Wel, van vele planten, van
bloemen, van fruit en zelfs van groenten. We hebben ook al wijn gemaakt van netelen en
paardebloemen. Klassiek zijn bv. Krieken-, berke-, kersen- en rabarberwijn.
Nog lang hebben we met Toon en
Erik gepraat over hun gilde en vooral over het wijnmaken. Dat het lang geen
beginnelingen meer zijn hadden we snel door. Voor we vertrokken werd dat nog
eens onomstotelijk aangetoond. Het vlierbloemwijntje dat Toon ons liet proeven
was echt een professioneel wijntje. Lekker
Dank je wel, Balsemien en veel
succes en plezier bij het wijnmaken.
In
2001 (24 november) vierde de gilde haar zeventiende ledenfeest.
Op de website van Balsemien vonden we daarvan volgend verslag :
De zaal St.-Cecilia was
feestelijk aangekleed, de tafels netjes gedekt, de Balsemieners dienden zich
aan. Keldermeester Marc had voor een stevige port gezorgd. Het aperitief
Balsemien was best te genieten en de hapjes waren prima.
Rond 19 u. was werk geblazen
voor traiteur Daniël en zijn ploeg. Vooreerst werd een uitstekende wildpastei
met verse vruchten en ajuinenconfituur aangebracht. Dan volgde een
minestronesoep en het tussendoortje. Als hoofdschotel kregen we een
varkenshaasje met een roomsaus van witte wijn, verse dragon, marktgroentjes en
amaldelkroketjes. Volgens sommige feestelingen viel het haasje een beetje
tegen
Ik had geluk want mijn stuk was prima. Tenslotte maakte de grandioze
Balsemientaart alles goed. De keldermeesters hadden voor de nodige witte en
rode wijntjes gezorgd. Barman Philippe had zijn handen vol met het schenken van
de overige dranken. Tussen de gerechten door had onze voorzitter Eric een druk
programma af te werken. Hij gaf een kort overzicht van de voorbije activiteiten
en een voorzuitzicht op het jaar 2002.
De resultaten van de bestuursverkiezing werden bekend gemaakt. Felicien Drouven
komt ons bestuur versterken en Paul Robbrecht moest afhaken wegens verhuizing
en zijn (nieuw) werk. Nogmaals dank Paul wegens je inzet gedurende al die
jaren.
Dan volgde de verering van de jubilarissen. Naargelang hun staat van dienst
(vijf, tien of vijftien jaar lidmaatschap) verkregen ze de tastevin, het kurk
of de medaillon.
We hebben kunnen genieten van
het optreden van Ann en Bart. Goed hoor, een flinke prestatie, daar zit
toekomst in.
Een nieuwigheid : de
traditionele tombola werd vervangen door enkele mooie prijzen die onder de
aanwezigen werden verloot.
Zodoende had DJ Luc vergezeld
van zijn hippe klanken, meer tijd om het Balsemienbal op gang te brengen.
We hebben er weer volop van genoten. Nieuwe afsprak op 11 januari 2002, want
dan is er de nieuwjaarsreceptie.
1984
Vrijdag 5 oktober : 7e
Grote KWB-Kaartavond
In Ons Parochiehuis Kouter Leest
met meer dan 30.000 fr aan prijzen.
Deelname : 80 fr.
328 deelnemers die 84 prijzen
mochten verdelen.
Winnaar werd Pierre De Wit voor
Sylvain Teughels.
-Voor- en achterzijde van de
folder waarin Balsemien werd voorgesteld aan Leest en de buurtgemeenten.
-Voor- en achterzijde van de info-avond zelf fruitwijnen maken.
-De KWB-folder van de 7de
Grote Kaartwedstrijd.




|