Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    16-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenaronskelk in Meise staat in bloei


     

    Reuzenaronskelk in Meise staat in bloei


     

    De reuze Aronskelk in Meise stond drie jaar geleden ook al in bloei. © belga

    Drie jaar lang hebben de medewerkers van de Nationale Plantentuin in Meise erop moeten wachten, maar vandaag is het zover. De Amorphopallus titanum - of reuzenaronskelk- staat in bloei.

    "We lijken wel kersverse ouders die hun baby voor het eerst te zien krijgen", verklaarden de medewerkers van het centrum. De langverwachte reuzenaronskelk is met een hoogte van 235 centimeter en een gewicht van 47,5 kilogram aanzienlijk groter dan tijdens de vorige bloei. Toen bereikte de bloem 'slechts' een hoogte van 156 centimeter.

    Afstotende geur
    Door de bloei van de reuzenaronskelk wordt de Plantentuin in Meise weer gehuld in de kenmerkende afstotende geur van de bloem. Volgens specialisten heeft de geur iets van vlees, vis en kaas in verschillende staten van ontbinding en verrotting. De eerste bloeiavond is ze het sterkst.

    Wie de stinkbom in zijn paars-gele pracht wil bewonderen, moet zich haasten. Na 72 uur zal de bloem volledig verwelkt zijn en is het weer drie tot acht jaar reikhalzend uitkijken.

    (belga/adha)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:aronskelk,plantentuin,meise,bloem,
    09-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenaronskelk gaat weer bloeien en dus flink stinken

    Reuzenaronskelk gaat weer bloeien en dus flink stinken



    De reuzenaronskelk van de Nationale Plantentuin in Meise zal één van de volgende dagen weer opengaan. De knol van de plant, die in augustus 2008 voor het eerst in ons land bloeide, is na een rustperiode van 3 jaar voldoende aangesterkt. Daarom is er weer een bloem tevoorschijn gekomen, meldt de instelling in een persbericht.

    Met de bloei van de reuzenaronskelk, of Amorphopallus titanum, zal ook de karakteristieke afstotende geur weer opduiken. De geur op de eerste bloeiavond heeft iets van rottend vlees, ranzige kaas en bedorven vis, aldus de specialisten van de Plantentuin. De geur neemt af naar mate de bloei duurt. Dat zal slechts 72 uur zijn, daarna is de bloem helemaal verwelkt en is het weer 3 tot 8 jaar wachten.
     
    De vorige keer dat de reuzenaronskelk bloeide, woog de knol 9,7 kg en werd de bloeikolf 156 cm hoog. De knol weegt nu 47,5 kg. De bloeiwijze is al 203 cm hoog, een heel stuk groter dan in 2008, en nog lijkt de groei niet stil te vallen. "De plant heeft ons weer verrast", zegt Elke Bellefroid. Daarmee doelt ze op het feit dat je nooit op voorhand weet of er uit de knol een bloem of een blad tevoorschijn zal komen. Ondanks de geur kwamen in augustus 2008 op drie dagen tijd 8.000 kijklustigen de bloem bekijken.
     
    De laatste info over de ontwikkeling en het bloeitijdstip is te volgen via facebook en de website.
     
    (belga/kve) bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:reuzenaronskelk,bloem,bloemen,
    25-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Storm op de zon zorgt voor chaos op Aarde




     Storm op de zon zorgt voor chaos op Aarde


    Storm op de zon zorgt voor chaos op Aarde


    In 2013 zou een enorme zonnevlam op de hele planeet voor chaos kunnen zorgen. Met blackouts en verstoorde satellieten als gevolg. De impact op onze planeet zou van een ongeziene omvang kunnen zijn, zo hebben NASA-wetenschappers op een conferentie gewaarschuwd. Elektriciteitsnetwerken, gps, luchtverkeer en radiocommunicatie dreigen door de enorme activiteit op de zon uit te vallen.


    Straling



    Zonnestorm



    China

    De aarde kreeg vorige week de effecten van de zwaarste zonnestorm in vier jaar tijd te verwerken. Gps-systemen in auto's en op mobiele apparatuur kregen met storingen te maken, en er dreigden ook problemen met het radioverkeer in de luchtvaart. Vooral het het zuiden van China was zwaar getroffen. Bij ons bleef de schade beperkt.

    bron; skynet.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:zon,zonnestorm,
    24-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uniek Geen waterval, maar een vuurval
     

    Uniek: Geen waterval, maar een 'vuurval'





    Een waterval kenden we al, maar wie geluk heeft kan ook een vuurval aanschouwen. Dat is geen lavastroom op de flank van een vulkaan, maar een waterval die op vuur lijkt door een specifieke lichtinval. Deze beelden werden gemaakt in het Amerikaanse Yosemite National Park.

    De waterval (Horsetail Falls) is ongeveer 600 meter hoog. Het is wel degelijk water dat naar beneden stort, maar soms lijkt het wel op een lavastroom. Dit schouwspel vindt maar enkele dagen per jaar plaats en duurt enkele minuten. De laatste zonnestralen schijnen vanuit een perfecte hoek op de waterval waardoor het water op een lavastroom lijkt. Rond deze tijd van het jaar kunnen bezoekers van het nationale park de vuurval bekijken.

    (gb)bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:waterval,vuurval,Amerikaanse Yosemite National Park,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asteroïde nadert


    Asteroïde nadert


    Asteroïde nadert
     
    © www.foxnews.com

    Armageddon heeft een nieuwe datum : 13 april 2036. Enkele Russische wetenschappers hebben immers berekend dat het einde van de wereld niet in 2012 zal plaatsvinden, maar wellicht op 13 april 2036. Precies op die dag zou de asteroïde Apophis in botsing kunnen komen met onze aardbol. Astronomische wetenschappers werken echter aan een plan om een clash met de killerasteroïde te voorkomen.   

    Dreigend gevaar



    Speciaal ruimteschip



    Sensatie

    bron; skynet.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:Asteroïde,
    28-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotograaf kiekt spook in regenboog
     

    Fotograaf kiekt spook in regenboog


    Fotograaf Mikhail Baevsky heeft de beelden ...


    Fotograaf Mikhail Baevsky heeft de beelden van zijn leven geschoten. Tijdens een trip in de Krim, een schiereileind in het zuiden van Oekraïne, kiekte de man een regenboog en kreeg er voor hetzelfde geld het beeld van een 'spook' bij. (eb)


    Fotograaf Mikhail Baevsky heeft de beelden ...



    Fotograaf Mikhail Baevsky heeft de beelden ...

    bron;demorgen.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:spook,regenboog,
    25-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helemaal geen tweede zon volgend jaar



    "Helemaal geen tweede zon volgend jaar"


    © afp

    Op het internet en in media circulerende berichten dat de ster Betelgeuse volgend jaar zou ontploffen en daarbij helder zou oplichten als een tweede zon zijn onzin, zo heeft de gezaghebbende website space.com op gezag van wetenschappers gemeld.

    Betelgeuse verliest massa en zou "weldra" ontploffen in een supernova. Maar de term "weldra" moet op astronomische schaal worden gezien, zei astronoom Jim Kaler van de Universiteit van Illinois tegenover een zustersite van space.com. Niemand weet wanneer de ster, die 10 tot 20 keer zoveel massa als onze Zon heeft, zal ontploffen. Eenmaal Betelgeuse een supernova wordt, zal het hemellichaam niet oplichten als een tweede zon aan ons firmament, beklemtoont de sterrenkundige ook. De supernova zou wel zowat de helderheid hebben van een halve maan, zichtbaar in vol daglicht en schaduwen afwerpend.

    Geen gevaar

    Nog volgens Kaler is er geen enkele reden om bang te zijn van deze supernova. Met een afstand van zowat 600 lichtjaar bevindt  zich te ver van ons opdat uitgespuwde materie en straling schade kunnen aanrichten. Het wordt ook een type van supernova waarbij er geen uitbarstingen van schadelijke gammastraling zullen zijn.

    Wel zal de knal een zootje maken van het sterrenbeeld Orion, waarvan Betelgeuse een boegbeeld is.

    (belga/ep)bron; hln.be 

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:Betelgeuse,Alpha Orionis,
    18-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prachtige beelden bevroren meer Kashmir

     Prachtige beelden bevroren meer Kashmir


    In Kashmir is het ongewoon koud. Inwoners ...


    In Kashmir is het ongewoon koud. Inwoners proberen met traditionele bootjes te varen op het deels bevroren meer Dal in Srinagar.


    In Kashmir is het ongewoon koud. Inwoners ...




    In Kashmir is het ongewoon koud. Inwoners ...






    In Kashmir is het ongewoon koud. Inwoners ...


    © afp
    bron;hln.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:Kashmir,
    16-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zon komt twee dagen te vroeg op in Groenland


    Zon komt twee dagen te vroeg op in Groenland


    De zon is in Groenland twee dagen te vroeg opgekomen. De zonsopgang tekent het einde van een anderhalve maand zonder zonlicht tijdens de winter. Wetenschappers vrezen dat dit een signaal is dat het ijs sneller smelt dan verwacht.

    In de stad Ilulissat eindigt de donkere winterperiode als de zon even boven de horizon verschijnt. Voor het eerst is de zon er twee dagen te vroeg opgekomen. Wetenschappers staan voor een raadsel, al vermoeden ze dat de ijskappen in de omgeving lager zijn en de zon zo sneller toegang vindt tot de stad.

    Als het ijs zakt, dan zakt ook de horizon. Daardoor ontstaat de illusie dat de zon vroeger opkomt. Dat is uiteraard niet het geval. Volgens een rapport zou de temperatuur in Groenland vorig jaar drie graden boven het gemiddelde gestegen zijn.

    (gb)bron;hln.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:zon,groenland,
    11-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Astrologen ontdekken zwart gat in jong sterrenstelsel

     
    Astrologen ontdekken zwart gat in jong sterrenstelsel


     

     

    In een jong en vrij nabij sterrenstelsel hebben Amerikaanse astronomen een zwart gat gevonden met tien keer de massa van onze zon, meldt de online-editie van het vakblad Nature. De vondst werpt een nieuw licht op de geschiedenis van de kosmos.

    Het zwart gat bevindt zich in het kleine, onregelmatig gevormde sterrenstelsel Henize 2-10, op 30 miljoen lichtjaar van ons. Het dwergstelsel staat bekend om zijn grote stervorming. Astronomen vermoeden dat het kleine sterrenstelsel veel overeenkomsten vertoont met de eerste stelsels die de kosmos bevolkten.
     
    Verrassing
    Dat er nu een zwart gat met een dergelijke massa in zo'n dwergsterrenstelsel is gevonden, is zowat een verrassing en doet vermoeden dat zwarte gaten zich voor het sterrenstelsel vormden, zeggen de wetenschappers rond Amy Reines van de Universiteit van Virginia. In het merendeel van de grote sterrenstelsels, zoals onze Melkweg, bevinden zich in het centrum zwarte gaten met honderden keren de massa van onze zon.
     
    Zoals het universum nu is, is er een constante ratio tussen de massa van het stelsel en het zwarte gat. Daarom denken astrofysici dat de ontwikkeling van zwarte gaten en sterrenstelsels nauw met elkaar verbonden is. Zo'n zwart gat zou aldus de "kiem" zijn waaromheen zich later de kern van een sterrenstelsel vormt.

    (belga/vsv)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:sterrenstelsel,
    10-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beschermd natuurgebied in Europa uitgebreid


     
    Beschermd natuurgebied in Europa uitgebreid

    Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden, is met bijna 27.000 vierkante kilometer uitgebreid. Dat heeft de Europese Commissie vandaag meegedeeld.

    In samenspraak tussen de lidstaten en de Commissie zijn 739 sites toegevoegd aan het Europese netwerk. Meer dan de helft van de toegevoegde oppervlakte betreft mariene gebieden in onder meer Frankrijk, Denemarken en Spanje.
     
    Belgische gebieden zijn er ditmaal niet toegevoegd. Wel worden voortaan honderden vierkante kilometers aan de monding van de Loire beschermd. Het gebied staat te boek als een vitale stopplaats voor de Atlantische zalm.
     
    Marmerschildpad
    Te lande wordt bescherming verleend aan Tsjechische beukenbossen en Poolse meren en drasland. Die gebieden bieden onderdak aan enkele van Europa's meest bedreigde en zeldzame soorten, zoals de marmerschildpad en de otter.
     
    Natura 2000 dekt intussen 18 procent van het Europese land en meer dan 130.000 vierkante kilometer op zee. De lidstaten kiezen de beschermde gebieden in overleg met de Commissie. Eenmaal formeel erkend op Europees niveau hebben de lidstaten de plicht maatregelen te nemen om de gebieden te beschermen.

    (belga/svm)
    bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:natuurgebied,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keplersatelliet vindt eerste exoplaneet die uit gesteente bestaat


    Keplersatelliet vindt eerste exoplaneet die uit
    gesteente bestaat

     
    © afp

    De Keplersatelliet van de NASA heeft voor het eerst in zijn missie samen met telescopen op de grond een planeet buiten ons zonnestelsel gevonden die uit gesteente bestaat. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt.

    Op basis data die gedurende acht maanden werden vergaard, kwamen wetenschappers tot de bevinding dat exoplaneet Kepler-10b uit gesteente bestaat. "Het is het eerst solide bewijs van (het bestaan van) een gesteenteplaneet die rond een andere ster dan de onze wentelt", zegt wetenschapper Natalie Batalha van de NASA. Het hemellichaam is 1,4 keer zo groot als de aarde en is de tot nu toe kleinst ontdekte planeet buiten ons zonnestelsel.

    Twintig keer dichter
    De in maart 2009 gelanceerde en 590 miljoen dollar kostende Kepler speurt in het bijzonder naar aarde-achtige planeten in of nabij de levensvatbare zone rond sterren in onze Melkweg, in de zone van een planetair stelsel waar er vloeibaar water op het oppervlak van een planeet kan zijn. Exoplaneet Kepler-10b bevindt zich echter 20 keer dichter tot moederster Kepler-10 dan Mercurius tot onze Zon, goed voor een omloop van 0,84 dagen, en bevindt zich (dus) niet in dat levensvatbaar gebied. Kepler-10 b draait in een stelsel op meer dan 2.000 lichtjaar van ons.

    (belga/kh)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:exoplaneet,Keplersatelliet,
    09-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overstromingen Australië: Great Barrier Reef bedreigd


    Overstromingen Australië: Great Barrier Reef bedreigd


    © afp

    De enorme overstromingen die Queensland, in het noordoosten van Australië, treffen, breiden zich nog uit. Ook het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, wordt nu bedreigd. Reden zijn het vuil en de pesticiden die door het afvalwater meegevoerd worden en verspreid worden in de zee.

    Volgens universiteitswetenschappers gaat het om een gevaarlijke 'cocktail' voor het fragiele evenwicht van het unieke ecosysteem. Het Great Barrier Reef is Unesco-werelderfgoed en is een belangrijke toeristische attractie in Australië.

    Gespaard van grotere catastrofe
    De Australische stad Rockhampton is voorlopig wel gespaard gebleven van een nog grotere catastrofe. De overstromingen zijn onder het gevreesde niveau van 9,4 meter gebleven. De schade in het overstromingsgebied is ondertussen opgelopen tot miljarden dollars.

    Verwacht werd dat de rivier Fitzroy die door de zwaar getroffen stad Rockhampton loopt, vandaag zou stijgen naar een piek van 9,4 meter. De rivier bereikte echter 'maar' een peil van 9,2 meter. De watermassa spaarde hierdoor de helft van de 400 huizen die de autoriteiten al afgeschreven hadden.

    Bevoorrading mogelijk
    "Het lijkt erop dat de situatie zich gestabiliseerd heeft", aldus burgemeester Brad Carter. Ook de enige nog berijdbare toegangsweg kon open blijven. Hierdoor blijft de bevoorrading van de 75.000 inwoners, die bijna volledig afgesloten zijn van de buitenwereld, mogelijk.


    © afp


    © afp


    © afp

    (afp/adv) bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:Great Barrier Reef,
    04-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonsverduistering brengt fraai schouwspel in deel Europa


    Zonsverduistering brengt fraai schouwspel in deel Europa


    © epa

    Het jaar is nog maar pas begonnen en vanmorgen werden we al op een zonsverduistering getrakteerd. De zon verdween voor 77 procent achter de maan, maar helaas konden we het spektakel door de bewolking in ons land amper zien, al was zeker het begin aan de kust wel goed te zien. Elders leverde het wel prachtige beelden op in andere Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en vooral Zweden. Ook in Noord-Afrika en het
    Midden-Oosten vergaapten miljoenen mensen zich aan het schouwspel
    .
      

     
    © afp

    Intussen is de zonsverduistering bij ons alweer voorbij. Wie geluk had kon een mooie zonsopgang met een verduisterde zon aanschouwen. In Zweden was het spektakel het best zichtbaar. Daar was de zon voor 85 procent verduisterd en het was er bovendien helder genoeg.

    Wolken
    "De eclips zat in Grimbergen grotendeels achter de wolken", aldus Philippe Mollet van de volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen. "Het begin, net na zonsopgang, was op verschillende plaatsen waarneembaar, maar al snel daarna ging de verduistering schuil achter de wolken.

    Het hoogtepunt van de zonsverduistering viel om 09.17 uur, een half uur na zonsopkomst. Bij haar opkomst om 08.48 uur was de zon al voor de helft verduisterd en stond ze in het zuidoosten boven de horizon. De eclips eindigde om 10.37 uur.

    De komende uren trekt de zonsverduistering nog richting China. Zo komen steden als Moskou, Bagdad en Karachi nog aan de beurt. Hopelijk hebben ze daar iets meer geluk met het weer.

     
      © afp

        
      © epa  
     
    (gb/belga)
    bron; demorgen.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:zonsverduistering,
    27-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Vogelgezang helpt winterblues te bestrijden"


    "Vogelgezang helpt winterblues te bestrijden"



    Vijf minuten luisteren naar het gezang van vogels kan helpen om een winterdepressie te verdrijven, dat beweren natuurliefhebbers.

    Essentieel

    Ecologen van de natuurorganisatie National Trust raden mensen aan om aan de officiële start van de winter te luisteren naar het getsjirp van vogels en andere natuurgeluiden. Dit moet als een herinnering dienen dat de lente om de hoek loert. Ecoloog Peter Brash: "Vogelgezang is een van de meest typerende natuurgeluiden, het geeft velen een warme gloed vanbinnen. We weten allemaal dat we een halfuur moeten sporten per dag en vijf stukken fruit en groenten moeten eten, maar vijf minuten naar vogelgeluiden luisteren doet je welzijn ook goed."

    Eerder dit jaar toonden onderzoekers aan dat het gezang van vogels fobieën en spanning verdrijft bij jonge patiënten.

    (ep)bron;hln.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:Vogelgezang,winterdepressie,
    14-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oekraïnse plant rukt op langs Belgische snelwegen

     
    Oekraïnse plant rukt op langs Belgische snelwegen


    Het zoute smeltwater zorgt er niet alleen voor dat kustplantjes steeds meer langs middenbermen in het binnenland opduiken. Langs de grote snelwegen werd onlangs een plant ontdekt die normaal enkel in de zoute Oekraïense steppes groeit. Het gaat om een eenjarige meldesoort die tot twee meter hoog kan worden, vruchten in twee afmetingen voortbrengt en spiesvormige bladeren heeft.
     
    "Een Nederlandse naam voor de plant bestaat niet, de meldesoort komt evenmin in onze klassieke plantenboeken voor," verduidelijkt Wim Veraghtert van Natuurpunt. De meldesoort komt normaal voor in de (zoute) Oekraïense steppen, langs meeroevers en woestijnen met zilte of sterk basische bodem. In het Engels heet de plant 'two-scale saltbrush' (Atriplex micrantha Ledeb). Ze dankt die naam aan de vruchten die ze in twee afmetingen voortbrengt.
     
    Wegconcurreren
    "In Vlaanderen is de plant gezien in de middenbermen van de E40, E17, E313 (zowel Limburg als Antwerpen) en de E314 (Maasmechelen). Ook in Zuid-Nederland zijn er recente meldingen. De planten gedijen in middenbermen waar het zout minder makkelijk kan wegspoelen. We moeten de plant in de gaten houden zodat ze geen inheemse soorten wegconcurreert", luidt het.
     
    Volgens Veraghtert kwam zaad van de plant wellicht via het transport in de bermen terecht. "En dat ontkiemt op zoute plekken waar er gelijkenissen met het natuurlijke milieu zijn." In Duitsland en Spanje rukt de plant al tientallen jaren op.
     
    (belga/sps)bron; hln.be 

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:Oekraïnse plant,
    10-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Latijns-Amerika zet bamboe in tegen klimaatverandering

     
    Latijns-Amerika zet bamboe in tegen klimaatverandering



    Nu een wereldwijde overeenkomst over de aanpak van de klimaatverandering er niet lijkt te komen, zijn experts en activisten aangewezen op alternatieve maatregelen om de effecten van de klimaatverandering zoveel mogelijk verzachten. Eén zo'n alternatief is bamboe.

    Bamboe groeit snel, heeft weinig water nodig, absorbeert koolstofdioxide, beschermt estuaria en kan stormen weerstaan. Er zijn meer dan honderd soorten bamboe en 34 procent daarvan groeit in Latijns-Amerika. Mexico alleen heeft 36 soorten, maar deze zijn onvoldoende bestudeerd en worden onderbenut.

    Van bamboe kan goed huisraad en gereedschap gemaakt worden. Het is ook effectief gebleken bij de bouw van stormbestendige huizen.

    "In Latijns-Amerika wordt het gebruik van bamboe langzaamaan ontwikkeld. Er is nog niet veel bekend over de gebruiksmogelijkheden", zegt Ecuadoriaan Álvaro Cabrera, regionaal coördinator voor Latijns-Amerika van het International Network for Bamboo en Rattan (INBAR) uit Beijing.

    Bamboe wordt al gebruikt bij de bouw van huizen in de Zuid-Mexicaanse staten Puebla en Veracruz, hoewel het geen wijdverbreide techniek is. Mexico behoort niet tot de 35 lidstaten van INBAR.

    Onkruid
    Het beperkte gebruik van bamboesoorten in Mexico heeft "historische, culturele en economische redenen", staat in het rapport 'Bamboo: Study of the Global Market' van het Mexicaanse ministerie van Landbouw.

    De plant wordt vaak als lastig onkruid gezien, vooral in gebieden waar koffie, bananen, tabak en cacao worden verbouwd en in veeteeltgebieden.

    Door duurzaam beheer van bamboe en goed gebruik van de plant kan de absorptie van CO2 echter verhoogd worden, meldt de studie. Het verbouwen en beheren van bamboe gebeurt al langer in Colombia, Ecuador en Peru. Kort geleden begon ook Argentinië ermee. Cuba, Panama en Venezuela zijn ook actief op dit terrein.

    In Ecuador werden meer dan 100.000 huizen van bamboe gebouwd nadat gebieden in het land verwoest waren door zware regenval en overstromingen. INBAR werkt aan vijftien prototypes bamboe-huizen in Ecuador. In januari gaat een soortgelijk initiatief van start in Peru. Dat project kreeg 200.000 dollar van de Wereldbank.

    (ips/mvl) bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:bamboe,
    04-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nooit meer bruine appel?


    Nooit meer bruine appel?


    Aan genetisch gemodificeerde organismen hangt een onbetrouwbaar labeltje. Milieu-organisaties zijn tegen, voedingsorganisaties vertrouwen het niet en de consument moet er niet van weten. Ook niet als blijkt dat fruit nooit meer verrot of beschimmelt door een 'biotechnologische' behandeling? "Ook dan niet. Mensen zitten niet te wachten op een botoxappel", aldus Andrew Kimbrell.

    Het Canadese biotechnologiebedrijf Okanagan Specialty Fruits wil graag de eerste stappen zetten naar een appel die niet bruin wordt na het snijden. Ze noemden de appelsoort 'Arctic' en vroegen aan de Amerikaanse regering de toestemming om de genetische gemodificeerde appelsoort op de markt te mogen brengen.

    Eén gen afgezet
    "De appelbomen lijken op alle andere appelbomen, de appels lijken op alle andere appels maar wanneer je ze snijdt, worden ze niet bruin", legt directeur Neal Carter uit. Het verschil tussen deze appel en de andere is dat de genen die ervoor zorgen dat een appel oxideert ('bruin wordt')  na het schillen of snijden zijn 'afgezet'.

    Volgens het bedrijf zal deze appel de verkoop van appels voor snacks en salades doen toenemen, terwijl de kosten dalen. "Dat heeft voordelen voor iedereen", aldus Carter.

    Willen wij dat wel?
    De vraag is of mensen zitten te wachten op appels die niet bruin worden? Volgens Carter zullen er altijd zulke mensen zijn. "Sommigen zullen er niet van moeten weten, gewoon door wat het is. Maar het blijft, zonder enige twijfel, een fantastisch product dat het gevolg is van pure wetenschap."

    Andrew Kimbrell, directeur van het Amerikaanse agentschap voor voedselveiligheid, ziet het anders. "Wetenschappers zeggen wel dat ze 'slechts' een gen afzetten, maar de waarheid is dat genen onderling verband houden met elkaar. Het zou gemakkelijk zijn mocht het zo werken, maar zo werkt het dus niet. Je kan niet maar één ding veranderen in de natuur."

    "Geen voordelen voor consument"
    Kimbrell ziet bij de Artic-appel vooral voordelen voor producenten en logistieke bedrijven, maar niet voor de consument. "Bedrijven zullen appels verkopen die ouder zijn dan ze eruit zien." Volgens hem zit de consument niet te wachten op zo'n appel. "Mensen willen geen botox-appel. Ik voorspel een zware faling." 

    Het lijkt er wel op dat Kimbrell de aanvraag van het Canadese bedrijf misbegrepen heeft. Ze willen de appels immers niet 'eeuwig jong houden' (hoewel dat wellicht mooi meegenomen zou zijn), ze willen enkel appels die niet bruinen na het snijden.

    100 aanvragen
    Het Amerikaanse departement dat zich buigt over genetische gemodificeerde gewassen kijkt aan tegen zo'n 100 aanvragen. Naast de 'nooit bruine appel', zijn er ook aanvragen voor gewassen die resistent zijn voor herbiciden, voor tomaten die trager rijpen en pruimen die niet meer vatbaar zijn voor een bepaald virus.

    Of Okanagan Specialty Fruits de toestemming krijgt, is hoogst onzeker. Het proces kan jaren duren. Maar erg waarschijnlijk is het niet. Deze appelbomen vergroten het risico op kruisbestuivingen met gewone bomen, waardoor deze soorten niet meer zuiver zijn.

    Ook is er bezorgdheid over het effect op de planten die rond appelbomen groeien. De claim van het bedrijf dat het minder zou kosten wordt ook in vraag gesteld.

    (edp)bron; hln.be 

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:appel,
    27-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er is 5680 liter water nodig om een vat bier te produceren.



    "Er is 5680 liter water nodig om een
    vat bier te produceren."



    Il ya 5680 litres d'eau à un
     tonneau de bière.



    There is 5680 liters of water to a
     barrel of beer.



    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:water,bier,
    08-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 merkwaardige natuurfenomenen die je moet zien


    10 merkwaardige natuurfenomenen die je moet zien


    © - -

    Onze aardkloot staat vol indrukwekkende bouwwerken: denk maar aan de Eiffeltoren in Parijs, het Colosseum in Rome of de tempel van Angkor. Maar fenomenen waar de mens niet verantwoordelijk voor is laten misschien nog wel de grootste indruk na. Maak kennis met de vreemdste natuurfenomenen ter wereld. En ga er misschien ook eens eentje in het echt bekijken…


    © - -

    Het verdwenen eiland Krakatau

    In augustus 1883 verdween het eiland Krakatau, tussen Java en Sumatra, plotsklaps van de aardbodem. De boosdoener: een verschrikkelijke explosie, die tot op de dag van vandaag geboekstaafd staat als één van de krachtigste vulkaanuitbarstingen ooit. Het eiland en z’n bewoners werden compleet weggevaagd.  De vulkaan verdween onder het wateroppervlak maar kwam door ondergrondse activiteit terug boven. In amper 2 dagen werd er een nieuw vulkanisch eilandje gevormd, dat wekelijks een aantal centimeter groeit: Anak Krakatau (het kind van Krakatau). In 2007 begon de vulkaan opnieuw met uitbarsten. Het eiland kan – weliswaar enkel onder begeleiding- door toeristen worden bezocht. Je kan er onder meer papagaaiduikers, zwanen en zeehonden spotten.


    © - -

    De Dode Zee

    Nee, het laagst gelegen meer ter wereld is eigenlijk geen zee, en je moet goed opletten als je erin springt: iedereen trekt er slippers aan omdat de bodem uit scherpe klompen zeezout bestaat. Maar baden in de Dode Zee heeft iets magisch: door het hoge zoutgehalte kan je er zomaar blijven drijven.  En het is nog gezond ook: de mineralen in het water zouden goed zijn tegen eczeem en psoriasis. Je kan in de buurt terecht voor allerlei behandelingen, de één al doeltreffender dan de andere.




    © photonews -

    Een snuifje zout

    In Zuidwest-Bolivië ligt de grootste zoutvlakte ter wereld. Aan de rand van de Andes, op 3650 meter hoogte, begint Salar de Uyuni. Het landschap is er één om stil van te worden: een immense witte vlakte zo ver het oog reikt, afgeboord door een desolaat landschap met geisers en vulkanen. Op je tocht door deze prachtige omgeving kan je heel wat exotische diersoorten tegenkomen: de streek is onder andere de favoriete broedplaats van een hele rist vogelsoorten waaronder liefst drie soorten flamingo's. Het Isla de Pescado vormt een oase midden in de zoutvlakte, waar cactussen groeien die tot 8 meter groot kunnen worden. En er is zelfs een zouthotel, opgetrokken uit gigantische zoutblokken.


    © - -

    De grotten van Dachstein

     Wat dichter bij huis, verscholen in de Oostenrijkse bergen, liggen de grotten van Dachstein. Die vormen een wonderlijke ondergrondse wereld van gewelven, paleizen en zalen. Diep onder de grond ligt een gigantische gletsjer. Jawel, wie afdaalt zal gauw begrijpen waarom de Oostenrijkers een welbepaald deel van deze grot De Kathedraal noemen. De ijsgrot vormt het hoogtepunt van deze site, die tot werelderfgoed is uitgeroepen.  Ook de Mammuthöle (mammoetgrot) maakt indruk. De regio rond Dachstein – temidden van de besneeuwde Alpentoppen – is  trouwens meer dan de moeite waard..


    © - -

    Het noorderlicht (en zuiderlicht)

    Sommigen trekken speciaal naar Noord-Scandinavië voor dit fantastische fenomeen: Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht, een natuurverschijnsel dat je enkel in het Hoge Noorden kan waarnemen. Mensen die het gezien hebben omschrijven het als bewegende bogen, stralenbundels of vlammen. Het poollicht hangt samen met uitbarstingen op de zon. In Australië kan je dan weer Aurora Australis (het zuiderlicht) waarnemen, een soortgelijk fenomeen.



    © - -

    Old Faithful

    Yellowstone is het oudste National Park van de USA. Er lopen grizzlyberen en wolven rond en het landschap met de onstuimige watervallen, geisers en rotsen vormt ongetwijfeld één van de mooiste natuurpareltjes van Amerika. Nu we het toch over geisers hebben: de Old Faithful, die in het park ligt, is misschien wel de populairste geiser ter wereld. Hij blaast het water soms wel tot 30 meter de hoogte in. Sinds het ontstaan van het park is hij meer dan 30 000 keer uitgebarsten met een enorme kracht.


    © - -

    Een versteend bos

     We blijven bij de Amerikanen: Petrified Forest National Park in Arizona is bekend door de versteende bomen die er liggen en opvallend gekleurd zijn. De bomen zijn waarschijnlijk versteend geraakt door een vulkaanuitbarsting, waarna water met silicium in de stammen drong. De boomstammen zijn door erosie weer aan de oppervlakte komen te liggen. Tegenwoordig ziet het gebied eruit als een woestijn.


    © - -

    Pitch Lake, een asfaltmeer

     Pitch Lake ligt in Trinidad en Tobago en is het grootste natuurlijke asfaltmeer ter wereld. Het meer is niet echt alledaags te noemen: er drijft een dikke smurrie in, die een mix is van bitumen, klei en zout water. Het zal je vast niet verrassen dat ze de inhoud van het meer gebruiken voor de aanleg van wegen en dat er in de dikke massa geen leven te bespeuren is. Het meer met het goedje erin trekt ongeveer 20 000 toeristen per jaar.

    © Fabien Evrard -

    Rotte eieren, geisers en modderbronnen

     Rotorua is een plaatsje in Nieuw-Zeeland dat vermaard is om z'n geothermische activiteit. Bij het binnenkomen van de stad komt de geur van rotte eieren je tegemoet. Die is afkomstig van de geisers en modderbronnen die er op je liggen te wachten. Natuurlijk kan je die natuurfenomenen bezoeken. Ook een bezoekje aan de "Polynesian Spa", waar je een duik kan nemen in water dat 38 tot 42 graden warm is, is meer dan de moeite waard. Hij is gelegen aan het Taupomeer.


    © - -

    Simien Nationaal Park

    Wel eens gehoord van de Geladabaviaan, de Simienvos of de Walia-geit? Wel, die rare jongens leven in het Simien Nationaal Park in Ethiopië en ze zijn helaas met uitsterven bedreigd. Adembenemende landschappen met  spitse bergtoppen en diepe valleien wisselen elkaar af. Ras Dashan, het hoogste punt van het land (4550 m), ligt ook binnen het park.

    bron; skynet.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:reizen,natuur,



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    brammyboy96
    blog.seniorennet.be/brammyb

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!