Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    28-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te paard door de Oostkantons


    Te paard door de Oostkantons

    De Oostkantons met hun leuke Eifeldorpjes en de Hoge Venen, het oudste en grootste natuurpark in België, biedt veel wandel- en fietsmogelijkheden. Maar ook voor ruiters bestaan er routes.

    Met de hulp van de vereniging Equitours kunt u gemakkelijk een vakantie te paard in de Oostkantons samenstellen. Op de website vindt u 12 stations waar uw paard kan overnachten. Soms kunt u er zelf ook terecht in een gastenkamer, tent of vakantiewoning, anders krijgt u een adres van een hotel in de buurt.

    Equitours stelt 5 routes voor: de Instapwandelrit, de Tweelandentour, Van de Eifel tot de Hoge Venen, Drie landen, 3 dagen en de Gastronomietocht. U kunt ook zelf samen met Equitours een route samenstellen.

    Praktische informatie vindt u op de website of in de gratis folder Wandelingen te paard in de Oostkantons, die u bij de Dienst voor Toerisme van de Oostkantons kunt bestellen. (MS/MC)

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen
    Tags:paarden, belgie, oostkantons,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man wil foto's laten nemen van hem en krokodil maar laat dier ontsnappen


    Man wil foto's laten nemen van hem en krokodil
     maar laat dier ontsnappen

    Aan een meer in Siberië hebben toeristen de schrik van hun leven gehad toen een krokodil plots in het water opdook. De eigenaar van het reptiel had het meegebracht naar het meer om een reeks foto's te laten trekken van hem en de krokodil. Dat melden lokale media.

    De eigenaar van de krokodil, een lokale fotograaf, had het dier, dat vastzat aan een touw, meegenomen naar het meer om foto's te trekken. Het reptiel, bijna 2 meter lang, zag dat niet zitten, zette het op een lopen en nam een duik in het water.
     
    Het dier zwom naar het midden van het meer, waar toeristen aan het zwemmen waren. "Plots besefte ik dat er een krokodil in het water was. Mijn stoppen sloegen door. Iedereen was in paniek", aldus een toeriste.
     
    Een speciale eenheid van de politie slaagde er snel in het dier te pakken te krijgen en bracht de krokodil over naar een dierenopvangcentrum. "Het was een jong dier en het meer zit vol met voedsel, zoals zwemmers. We wilden niet dat het groter zou worden", aldus een politieman.

    (belga/jv)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:krokodil,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opvallend veel wespen voor tijd van het jaar


    Opvallend veel wespen voor tijd van het jaar



    Joaquim Alves Gaspar

    Door het warme weer in het voorjaar zijn er opvallend veel wespennesten gesignaleerd. Volgens kenners hebben ze niet genoeg voedsel en vallen ze daardoor makkelijker mensen aan. Gisteren is in de provincie Luik zelfs een man overleden na een aanval van een zwerm wespen.

    AP

    “In een wespennest (kleine foto) zitten gemakkelijk 500 wespen”, aldus insectenkenner Albert Vandijck. “En die moeten allemaal gevoed worden.” Doordat er zo vroeg op het jaar zoveel wespen zijn, is er een tekort aan voedsel. “Wespen zijn in principe vleeseters. Bij gebrek aan aas, worden mensen lastiggevallen.”

    Normaal is september de wespenmaand. Door het warme weer in het voorjaar, zijn de insecten nu al massaal aanwezig. Gisteren nog is in de provincie Luik een 79-jarige man omgekomen na een aanval van een zwerm agressieve wespen


    bron; deredaktie.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:wespen,
    27-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby-okapi toont zich in de Antwerpse zoo



    Baby-okapi toont zich in de Antwerpse zoo



    Zoo van Antwerpen/Dirk Laenen

    De pasgeboren okapi voor het eerst te zien geweest in de zoo van Antwerpen. Het is een vrouwtje, dat de naam Mchawi heeft meekregen, Swahili voor tovenaar. De Antwerpse zoo coördineert wereldwijd het kweekprogramma voor okapi's.

    Het jong werd 3 weken geleden geboren. "Op 4 juli beviel okapi Hakima van haar allereerste jong. Na een dracht van bijna 14 maanden kwam er een vrouwtje ter wereld", luidt het op de website van de zoo.

    Zoo van Antwerpen/Dirk Laenen

    "De verzorgers hielden de bevalling, die slechts om en bij de 40 minuten duurde, nauwlettend in het oog via de webcam om zo de dieren niet te verstoren. Het diertje stond al snel op haar eigen pootjes en mama zoogt het met volle overtuiging."

    Mchawi wordt omschreven als "een kloek beestje" met een gewicht van 26 kilogram en een schofthoogte van 82 centimeter. Het is de 47e okapi die in de zoo wordt geboren. Ook moeder Hakima werd geboren in de Antwerpse zoo, in 2006.

    bron;deredaktie.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Baby-okapi , okapi ,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaartocht naar Spakenburg


    Vaartocht naar Spakenburg
















































































































    Categorie:Foto's
    Tags:Spakenburg, water, schepen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goudvissen overleven 134 dagen 'zonder eten'


    Goudvissen overleven 134 dagen 'zonder eten'

    In het door een aardbeving verwoeste centrum van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn twee goudvissen gevonden die 134 dagen zonder voedsel hebben overleefd. Hun aquarium stond in de onthaalruimte van een accountantsbureau.
    Christchurch werd in februari getroffen door een zware aardbeving die aan zeker 181 mensen het leven kostte. Het centrum van de stad werd in puin gelegd en was sindsdien niet toegankelijk. De directeur van het accountantsbureau, Vicky Thornley, wist net op tijd te ontsnappen en kreeg pas op 6 juli toestemming om haar eigendommen uit haar kantoor te halen. Ze was 'verbijsterd' toen ze zag dat er nog twee vissen in leven waren.

    Het is niet duidelijk of de twee goudvissen tijdens hun 4,5 maand durende beproeving echt helemaal niets te eten hadden. Op het moment van de aardbeving zaten er nog zes goudvissen in het aquarium. Van de overige vier dreef er een ondersteboven in het aquarium, maar de drie andere zijn spoorloos verdwenen. Het is bovendien bekend dat goudvissen alleseters zijn.

    Volgens Vicky Thornley waren de goudvissen wat bleek, maar zagen er verder goed uit. De vrouw nam de vissen mee naar huis en gaf ze aan haar zoontje. In de eerste twee weken na de aardbeving in Christchurch werden honderden dieren gered. De meeste dieren zijn intussen herenigd met hun eigenaars of hebben een nieuw baasje gevonden.



    Bron: ap Auteur: jns
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:vissen, goudvissen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijn gebruikt elektrisch zintuig om te jagen


    Dolfijn gebruikt elektrisch zintuig om te jagen


    dolfijn gebruikt elektrisch zintuig om te jagen

    Onderzoekers van de Universiteit van Rostock hebben vastgesteld dat een Zuid-Amerikaanse dolfijn elektrische signalen kan detecteren en aan de hand daarvan jaagt.

    Het kunnen opvangen van elektrische signalen is bekend bij vissen en amfibieën. Het enige tot dusver bekende geval bij zoogdieren was het vogelbekdier.

    Dolfijnen zouden echter dezelfde mogelijkheid bezitten; de Guiana-dolfijn (Sotalia guianensis), die voor de oostkust van Zuid-Amerika leeft, jaagt sowieso met behulp van het gehoor. Maar volgens onderzoekers kan het dier ook elektrische signalen opvangen, bijvoorbeeld wanneer een vis zijn spieren beweegt.

    Receptoren

    Onderzoek werd uitgevoerd op een exemplaar dat in een zoo in het Duitse Münster stierf en een tweede, nog levend exemplaar.

    Bij de test op het levende dier gaven elektroden een signaal af in het water. Als er een signaal kwam, kreeg de dolfijn een beloning indien hij wegzwom. Als er geen signaal was, kreeg het dier een beloning als het ter plaatse leef. Het experiment bewees dat de dolfijn elektrische signalen kon opvangen.

    Aan de bovenkant van de lange snuit blijken de receptoren daarvoor te liggen. In de baarmoeder groeien daar nog haren uit, maar die vallen later uit.

    Foto BBC
    bron; gva.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Dolfijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijnen hebben zo'n scherp gehoor


    Dolfijnen hebben zo'n scherp gehoor dat ze geluid onder water over
    een afstand tot bijna 25 kilometer kunnen horen.




    Les dauphins ont une ouïe fine telles qu'elles son sous l'eau sur une
    distance de près de 25 km à entendre.



    Dolphins have such acute hearing that they sound under water over
    a distance of nearly 25 kilometers to hear.



    bron, seniorennet.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Dolfijn,
    26-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwpoort aan de Noordzee


    Nieuwpoort aan de Noordzee












































    Categorie:Foto's
    Tags:Nieuwpoort, zee, water, vogels, strand,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lente en Zomer foto's


    Lente en Zomer foto's












































    Categorie:Foto's
    Tags:vlinder, libelle, lieveheerbeestje, eekhoorn, bloemen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode reuzenkangoeroe vloert bejaarde en bijt stuk uit been


    Rode reuzenkangoeroe vloert bejaarde en bijt stuk uit been


    De 94-jarige Phyllis Johnson uit Charleville in de Australische staat Queensland verblijft in het ziekenhuis nadat ze in haar tuin zwaar toegetakeld werd door een rode reuzenkangoeroe.

    Het buideldier sloeg haar tegen de grond en stampte haar herhaaldelijk. Johnson liep heel wat builen en krabben op en bloedde overal. Ze kon uiteindelijk wegkruipen uit de tuin en naar binnen vluchten.

    "Ik dacht dat de kangoeroe mij zou doden", zegt ze in de Courier-Mail. "Hij was groter dan ik en stormde los door mijn kleren aan de waslijn op mij af." Johnson had een borstel binnen handbereik en probeerde daarmee het wilde dier af te houden. Maar de reuzenkangoeroe gaf niet op. "Zelfs mijn hond was te bang om mij te helpen." De zoon van de bejaarde vrouw belde de politie dan maar.

    Maar ook op de arm der wet had het beest het gemunt. De twee agenten moesten allebei hun pepperspray gebruiken om de kangoeroe te verdrijven.

    "Het gaat goed met mij, hoewel het dier een homp vlees uit mijn been beet en ik misschien geopereerd moet worden", zegt Phyllis Johnson, die een zwak heeft voor kangoeroes. "Ik gaf hen eten, wat brood, en ze zijn altijd lief geweest. Ze waren wel niet zo groot als de kangoeroe die mij aanviel."

    (hlnsydney/jv)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:kangeroe,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes tekenen van ernstige ziekte bij hond of kat


    Zes tekenen van ernstige ziekte bij hond of kat

    Omdat huisdieren niet kunnen spreken, is het moeilijker om op te merken wanneer ze ziek zijn. We zetten enkele alarmerende symptomen op een rijtje, zodat je weet wanneer je geliefde viervoeter er slecht aan toe is.

    Toegewijde baasjes merken meteen op wanneer het gedrag van hun huisdier verandert. Elke verandering is een reden om een bezoekje aan je dierenarts te brengen. Vooral bij katten moet je goed opletten, omdat zij minder zullen laten zien dat ze ziek zijn. Eigenaars merken dit ook vaak minder op omdat ze meer onafhankelijk zijn.

    Overgeven of diarree
    Elke kat of hond geeft wel eens over, maar vaak zijn ze dan niet ernstig ziek. Een puppy speelt wel eens buiten en eet dan bladeren of afval op en geeft dan over. Maar als het dier enkele keren per dag braakt, lusteloos is, niet eet, heeft het verzorging nodig. Bloed in het braaksel is ook een teken van een ernstig probleem. Dit kan duiden op een zweer of een vreemd object dat de maag irriteert. De oorzaak kan ook ergens anders liggen: denk bijvoorbeeld aahndarmziekten of parasieten. Ook bloed in de stoelgang duidt op weinig goeds.

    Geen honger of lusteloosheid

    Dit zijn vage symptomen, zeker bij dieren, maar als dit ongewoon gedrag aanhoudt, moet de dierenarts de oorzaak controleren. Dit kan komen door koorts, pijn of stress. Vooral bij katten kan het problematisch zijn, want als ze enkele dagen niet eten, kunnen ze vette lever ontwikkelen, wat dodelijk kan zijn als het eindigt in nierfalen te maken krijgen. Tal van oorzaken kunnen een lusteloos huisdier verklaren, het kan bijvoorbeeld duiden op een hartziekte. Dus als er geen duidelijk oorzaak is van het probleem, breng dan een bezoekje aan de dierenarts. Doe dit zeker als het gepaard gaat met andere symptomen als zwakheid, in elkaar zakken of verlies van bewustzijn.

    Urineren
    Overmatig drinken en urineren kan wijzen op diabetes, maar het kan ook een symptoom zijn van lever- of nierziekten. Ook te weinig plassen kan een gevolg zijn van blaasproblemen of blaasstenen. Zeker bij katten moet je dan snel naar de dierenarts. Deze kunnen zich namelijk opstapelen, een blaasontsteking veroorzaken en zo kan er bloed in de urine terechtkomen. Bij mannelijke katten kunnen kristallen de urinebuis verstoppen zodat plassen onmogelijk wordt. Dit kan levensbedreigend worden binnen de 24 uur. Dit is moeilijk op te sporen, maar let er op dat wanneer je kat naar zijn kattenbak gaat, het dier dan ook echt zijn behoefte doet.

    Hoesten
    Hoesten is gedrag dat onderzocht moet worden, chronisch hoesten kan namelijk in verband staan met hartziekten, hartwormen of longziekten. Bij de meeste honden verdwijnt dit binnen de twee weken. Honden met een korte snuit komt dit vaker voor. Door hun anatomie kunnen ze sneller te maken krijgen met ademhalingsmoeilijkheden. Wanneer dit samengaat met koorts, een loopneus, gebrek aan appetijt en lusteloosheid, kan het dier een longontsteking hebben.

    Haarverlies
    Vlooien, teken en oormijten zijn vaak voorkomende redenen van haarverlies en een jeukende huid. Wanneer katten of honden mijten of een schimmel hebben, krabben ze aan hun jeukende oren en hebben ze een bruine, korrelige afscheiding in de oren. Dit kan echter ook duiden op hormonale problemen.

    Stijfheid, lamheid of moeite met rechtstaan

    Huisdieren die stijf of lam zijn of waarbij hun poten bezwijken onder hun gewicht, kunnen artritis, problemen aan de ruggenwervels, gescheurde ligamenten of heupdysplasie hebben. Daarnaast kan het ook wijzen op de ziekte van Lyme, wat veroorzaakt wordt door teken. Hoe groter de hond, hoe groter de kans op problemen met de gewrichten. Zo kunnen ze op latere leeftijd artritis ontwikkelen. Ook veel kleinere honden krijgen hiermee te maken, maar dit valt vaak minder op bij de eigenaar, aangezien ze vaker gedragen worden.


    (ep) bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:honden, katten,
    24-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twintig walvissen sterven op kust


    Twintig walvissen sterven op kust van Schotland

     

    Zeker twintig walvissen zijn op de kust van Schotland gestrand en overleden. Dat meldt een dierenwelzijnsorganisatie.

    Ooggetuigen zagen hoe zeker 60 grienden, een soort walvis uit de familie der dolfijnen, in laag water zwommen voor de kust van Kyle of Durness, in het noordwesten van Schotland. Uiteindelijk belandden er 35 op het strand.

    Hulpverleners van een plaatselijke dierenorganisatie slaagden erin om zowat vijftien dieren terug in het water te slepen. Zeker twintig grienden konden niet meer gered worden.

    Onderzoekers weten nog steeds niet waarom walvissen zo dicht bij de kust komen zwemmen. Sommigen denken dat walvissen, van nature sociale dieren, zieke soortgenoten volgen die naar de kust zwemmen om er te sterven. Anderen menen dat grienden naar de kust zwemmen om te rusten of om er op zoek te gaan naar inktvissen, hun lievelingseten.

    (dpa/adha)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Walvissen, dolfijnen, inktvissen, grienden,
    23-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heusden vestingstad in Nederland


    Heusden vestingstad in Nederland



























































          Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    Tags:heusden ,vestingstad, nederland,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enclave met honderden gibbons ontdekt


    Enclave met honderden gibbons ontdekt in Vietnam


    De witwanggibbons zijn bij de meest bedreigde apen op deze planeet. De voorbije 45 jaar stierven de primaten bijna uit door een combinatie van ontbossing, houtkap en de jacht. Maar ergens diep in de jungle van Vietnam werd een grote groep gibbons aangetroffen. Een hoopvolle verrassing.


    Het waren wetenschappers die aan het werk zijn in Pu Mat National Park, in het noorden van Vietnam, die de groep van 455 apen ontdekten. Dat gebeurde door het luide geschreeuw van de apen, typisch voor deze soort tijdens de paartijd. Het is niet ongewoon dat er gibbons wonen in deze regio, maar er werd gedacht dat zij verspreid en in kleine groepjes leefden.

    "De groep die we nu gevonden hebben, is even groot als twee derde van wat we dachten dat de totale gibbonpopulatie in Vietnam was", vertellen wetenschappers in de krant. "Dit is dus een bijzonder speciale vondst en bewijst nog maar eens het gigantische belang van het bestaan van beschermde gebieden waar de wilde dieren in alle vrijheid kunnen leven."

    Helaas is de toekomst van de 455 witwanggibbons in de enclave niet rooskleurig. Er zijn immers plannen om een weg aan te leggen door het nationale park, waardoor de gibbonpopulatie binnen afzienbare tijd waarschijnlijk helemaal zal verdwijnen.


    (adb) bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:apen, witwanggibbons,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsbeerwelpjes vallen als vliegen door opwarming Aarde


    IJsbeerwelpjes vallen als vliegen door opwarming Aarde


    © reuters

    Door de opwarming van de Aarde moeten ijsberen steeds verder zwemmen op zoek naar land en ijs. Terwijl de beren zelf een aardig potje kunnen zwemmen - onderzoekers zagen een vrouwelijke ijsbeer maar liefst 687 kilometer afleggen in een trek - kunnen hun welpjes dat niet, met veel sterfte tot gevolg. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze week werd voorgesteld op de International Bear Association Conference in Canada.

    © reuters



    © ap
     We zijn vrij zeker dat de dieren deze grote afstanden vroeger niet hebben moeten afleggen, omdat trips van 687 kilometer door open water niet vaak voorkomen in de evolutiegeschiedenis van de ijsbeer  
    Steven Armstrup
    © ap
     
     Enkele onderzoeksresultaten werden begin dit jaar al vrijgegeven, maar nu zijn er data van meer geobserveerde dieren. De ijsbeer die 687 kilometer zwom, deed negen dagen over de trip, ongeveer zes keer de afstand van Brussel tot de kust. Het vrouwtje begon de epische reis in de Beaufortzee, waar de ijsmassa krimpt als gevolg van de opwarming van de Aarde. De moederberen moeten daardoor verder zwemmen om het land te bereiken, wat rampzalig is voor hun welpen. Die van het vrouwtje in de studie waren alleszins dood toen onderzoekers de moeder opnieuw aan land zagen. Ze verloor ook 22 procent van haar lichaamsgewicht.

    Ongewoon
    Een ander geobserveerd dier zwom 12 dagen lang, maar vond onderweg blijkbaar plaatsen om te rusten. "We zijn vrij zeker dat de dieren deze grote afstanden vroeger niet hebben moeten afleggen, omdat trips van 687 kilometer door open water niet vaak voorkomen in de evolutiegeschiedenis van de ijsbeer," zegt co-auteur van de studie, Steven Armstrup, hoofdwetenschapper van de dierenrechtenorganisatie Polar Bears International. De man is ook de voormalige projectleider van het ijsberenonderzoek van de U.S. Geological Survey (USGS), de organisatie die het onderzoek leidde.

    Gps
    De onderzoekers rustten tussen 2004 en 2009 68 vrouwelijke ijsberen uit met een gps-halsband, en onderzochten verre zwempartijen - meer dan 50 km - van meer dan 50 beren. Die data werden dan samengelegd met de sterftecijfers van de welpjes. Vijf van de 11 moeders die nakomelingen hadden toen ze aan de lange zwemtochten begonnen, hadden er geen meer toen de onderzoekers de dieren opnieuw aan land zagen. Het is niet duidelijk of de diertjes verdronken in zee, of de inspanning van het zwemmen hen te veel werd, of dat het ijskoude water hen pas fataal werd toen ze opnieuw aan land kwamen.

    Ramp
    Tot 1995 was er veel meer ijs op de Beaufortzee, een erg belangrijke habitat voor de ijsberen door de overvloed aan zeehonden. De ijsmassa trekt zich nu honderden kilometers ver terug, zegt USGS-zoöloog George Dummer aan National Geographic News. Het onderzoek biedt alleszins rampzalige vooruitzichten voor de overlevingskansen van de ijsbeerpopulatie. De omstandigheden die de dieren dwingen lange afstanden af te leggen,
    lijken in de toekomst namelijk niet te zullen veranderen.


    (sam)bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:ijsberen, zeehonden,
    22-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel stopt met sterilisatie van duiven


    Brussel stopt met sterilisatie van duiven



    Belga

    De stad Brussel stopt met de sterilisatie van duiven. Brussels schepen voor Hygiëne Christian Ceux vindt dat er onduidelijkheid is over de wettelijkheid van het sterilisatieprogramma. Er zijn ook vragen over het transport van de duiven naar het sterilisatiecentrum, vlak bij de Franse hoofdstad Parijs.

    Daarom verlengt de stad Brussel haar contract met het Franse bedrijf niet. Brussel zoekt nu naar een andere aanpak van het duivenprobleem.

    bron; deredaktie.be










          Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:BERICHTEN DIEREN & FOTO'S
    Tags:duiven,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 euro voor wie zwaluwnest aan huis hangt


    50 euro voor wie zwaluwnest aan huis hangt



    Belga

    Inwoners van Tielt-Winge kunnen van de gemeente geld krijgen als er een zwaluwnest aan hun huis hangt. Tot 50 euro per nest, voor maximaal zeven nesten.

    De gemeente Tielt-Winge hoopt zo de boerenzwaluw mee in de stand te houden. Volgens het biodiversiteitsplan van de provincie is de boerenzwaluw een bedreigde soort. Ook de gemeente Bekkevoort geeft geld voor zwaluwnesten.

    bron; deredaktie.be














        

      Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:BERICHTEN DIEREN & FOTO'S
    Tags:Zwaluw,
    21-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Musje eet frietjes op terras



    Musje eet frietjes op terras





























          Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    Tags:mus, vogel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook vissen gebruiken gereedschap


    Ook vissen gebruiken gereedschap:
    lipvis kraakt schelp open met steen

     
    De vis werd gefotografeerd in de zee van het Great Barrier Reef.

    In de zee van het Australische Great Barrier Reef is een vis gefotografeerd die gereedschap gebruikt om een schelp open te breken. De foto's zijn de allereerste ooit van een vis die dat doet in het wild, blijkt uit een recent onderzoek waarover het blad Coral Reefs bericht.

    Het gaat om een ondersoort van de lipvis, die een schelp in zijn bek neemt en ermee naar een rots zwemt. Het dier ramt de schelp vervolgens herhaaldelijk tegen de steen tot de schaal barst en hij het weekdier erin kan oppeuzelen.

    Discussie
    De foto werd al genomen in 2006, maar wetenschappers discussieerden er bijna zes jaar lang over of de actie van de vis echt kan beschouwd worden als het gebruik van gereedschap. De vis raapt namelijk geen hulpstuk op om de schelp te kraken, maar de schelp zelf.

    Uiteindelijk kwam men tot het inzicht dat de voorwaarde om een hulpstuk op te rapen te fel vertrekt vanuit het gedrag van primaten. Een vis heeft namelijk geen handen, en bovendien is de weerstand onder water helemaal anders dan op het land. De gefotografeerde vis positioneerde zich zijdelings langs de steen, en gebruikte zijn hele lijf als hefboom om de schelp tegen de steen te rammen.

    Krakend geluid
    Het opmerkelijke tafereel werd op 18 meter diepte gekiekt door professioneel duiker Scott Gardner, die net zonder lucht zat en terug naar de oppervlakte wou zwemmen. Hij hoorde echter een vreemd krakend geluid en ging kijken wat dat was. Vlakbij zag hij de ongeveer 30 cm lange vis zijn maaltijd klaarmaken.

    "Toen Scott me zijn foto's toonde, zei ik 'Wow, dit is echt wonderbaarlijk'," zegt Alison Jones, koraalecologe van de universiteit van Queensland en co-auteur van de studie aan National Geographic. Meer onderzoek moet nu uitwijzen of de dieren telkens dezelfde stenen gebruiken, wat dan zou bevestigen dat vissen beschikken over een cognitieve kaart, en dus onthouden waar ze naartoe moeten. Sinds 2006 is er echter geen vis meer gespot met het gedrag, maar de wetenschappers hopen camera's te installeren om het gedrag vast te leggen, zegt Jones.

    Andere dieren
    Terwijl wetenschappers er ooit van uitgingen dat enkel mensen en apen gereedschap gebruiken, is inmiddels duidelijk dat veel dieren van wanten weten met hulpstukken, waaronder dolfijnen, kraaien, en octopussen. Het gebruik van hulpstukken was al wel opgemerkt bij vissen in gevangenschap.

    Als de lipvissen gereedschap gebruiken, dan is het mogelijk dat ook andere vissen dat kunnen, zegt Jones nog. Dat kan dan veel gevolgen hebben voor de visserij. Als oudere vissen deze gedragspatronen namelijk leren aan jongere vissen, kan het wegnemen van grote schelpen - die aantrekkelijker zijn voor vissers - misschien een impact hebben op de effectiviteit van het foerageergedrag van jongere dieren. "Dat is een van de kritische vragen die dit onderzoek opwerpt," besluit Jones. (sam)

    Bekijk hier de foto's van de schelpenkrakende vis.


    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:vissen, lipvissen,



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rgapeeters
    blog.seniorennet.be/rgapeet

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!