Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    08-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste wandelplekjes in Vlaanderen

    De beste wandelplekjes in Vlaanderen


    De zomer is de ideale tijd om de natuur in te trekken. Vijf ervaren wandelaars verklappen het mooiste wandelplekje in hun provincie, met extra tips voor vijf authentieke tochten door het Vlaamse groen.

    WEST-VLAANDEREN: IJZERBROEKEN
    Oostendenaar Julien Van Remoortere is wellicht de beroemdste Vlaamse wandelaar. Hij schreef tientallen wandelgidsen en ook in 'zijn' West-Vlaanderen zijn er nauwelijks wandelroutes die voor hem nog geheimen hebben. Zijn favoriete wandeling brengt ons naar de IJzerbroeken bij Roesbrugge.

    De wandeling
    "Een van de mooiste West-Vlaamse wandellandschappen strekt zich uit bij de IJzer, in de omgeving van de plek waar de rivier de Franse grens oversteekt. Op het grondgebied van het tweelingdorp Roesbrugge-Haringe. Als je in Roesbrugge het Grote Routepad 5A stroomafwaarts volgt, richting De Panne, loop je weldra over een smal, geasfalteerd jaagpad op de oever van de rivier. Na een paar kilometer krijg je recht voor je de kerk van Beveren in zicht. Aan je linkerkant ligt een gebied met laaggelegen weiden, de fameuze 'broeken' van de IJzer. Een heerlijk landschap, wel 8.000 hectare groot, dat het natuurlijke overstromingsgebied van de rivier vormt. In droge periodes kunnen de weiden begraasd worden. Knotwilgen en elzen gedijen er uitstekend. Reigers, patrijzen, meerkoeten, waterhoentjes en zangvogels in overvloed. Vergeet in ieder geval je verrekijker niet. Via talrijke bruggetjes, over de greppels die de IJzer voeden, vervolg je je weg. In de verte zie je de kerk van Beveren en ook die van Stavele komt daarna in zicht. Je bereikt dit dorpje via een ijzeren ophaalbrug met een fraai brugwachtershuisje op de oever."

    Eten en drinken
    "Eén van de gezelligste en tegelijk merkwaardigste eetcafés van West-Vlaanderen is 't Hof van Commerce in Stavele. Iris, de waardin, werd vorig jaar verkozen tot strafste cafébazin van Vlaanderen. Ze verzamelt ook curiosa uit de goede oude tijd. De woonkamer is ingericht als slagerij, want het eigenlijke beroep van cafébaas Paul is slager. In het weekend verzorgen ze uitgebreide Breugelbuffetten. De huisgemaakte 'picon' is een absolute aanrader."

    Meer info:
    www.toerismewesthoek.be - www.westtoer.be - www.hofvancommercestavele.be

    OOST-VLAANDEREN: SCHORISSE
    Fotografe Sarie Van den Bossche en haar man Dirk De Moor zijn fervente wandelaars en publiceerden reeds diverse wandelgidsen bij Lannoo, waaronder 'Wandelen met kinderen in Vlaanderen'. Het echtpaar woont trouwens in de Vlaamse Ardennen, in Heurne bij Oudenaarde.

    De wandeling
    "Eén van mijn lievelingswandelingen situeert zich hier in de onmiddellijke buurt van onze woning, in het hartje van de Vlaamse Ardennen, in het ingeslapen landbouwersdorp Schorisse. Je hebt hier een opmerkelijk reliëf, dat golft van 22 tot liefst 122 meter. Dat zijn zeker in Vlaanderen opmerkelijke hoogteverschillen, die ertoe bijdragen dat je hier geniet van talrijke, vaak adembenemende vergezichten. Het gaat dus wel vaak op en af, maar die inspanningen worden telkens weer beloond met een prachtige natuur. Je wandelt onder meer ook langs kabbelende beekjes. En je kunt de streek ook met de kinderen op originele wijze verkennen. Zij kunnen bijvoorbeeld op de rug van een ezel de wandeling maken. Daarvoor kun je terecht op de vakantiehoeve Git(e)ane aan de Bosgatstraat. Vandaaruit zijn diverse kortere en langere wandelingen mogelijk van 5,7 tot 9 km. Je stapt dan ook een stuk door het natuurdomein Het Burreken met de typische fauna en flora van de Vlaamse Ardennen. Je verdrinkt hier bijna in het groen."

    Eten en drinken
    "Een typisch café is Moeder Stiene aan de Langestraat in Schorisse. Je ontdekt er onder meer een indrukwekkende verzameling bierpotten. Tafelen kan lekker in 't Genot op den Berg aan de Bovenstraat in Maarke-Kerkem. Op zomerse dagen geniet je er vanop het terras van een mooi uitzicht tijdens je maaltijd."

    Meer info:
    www.toerismevlaamseardennen.be - www.genotopdenberg.be
     
    VLAAMS-BRABANT: HOUWAARTSE BERG
    Gunther Hauspie is een fervente wandel- en fietsjournalist.Als Leuvenaar gaat hij ook graag op stap in eigen streek en een favoriete bestemming is dan de Houwaartseberg, in het hart van het Hageland, waar zich op de zuidflank enkele wijngaarden uitstrekken.

    De wandeling
    "Het heerlijke aan deze wandeling is dat ze veel afwisseling biedt. Het Hageland is officieel het noordelijkst gelegen wijngebied ter wereld. Het microklimaat en de ijzerzandsteen in de ondergrond dragen daar in ruime mate toe bij. Die ijzerzandsteen absorbeert overdag de warmte en geeft ze 's nachts maar mondjesmaat af. De tocht start aan het standbeeld van Den Hagelander voor het oud gemeentehuis van Houwaart. Verder gaat het langs de kerk en een veldpad naar de Sint-Jozefskapel, waarna het pad kronkelend bergopwaarts gaat naar de heuvelkam van de Houwaartseberg. Die volg je een eind. Daarna gaat het verder door het 500 hectare grote Walenbos waarna met de Roeselberg een nieuwe uitdaging volgt. Langs boomgaarden en tuinen beland je terug bij het vertrekpunt aan de kerk van Houwaart. De hele wandeling is 10 km lang en je volgt de zeshoekige bordjes van het bewegwijzerde parcours 'Wijngaardenwandelpad'."

    Eten en drinken
    "Je vindt picknickplekken op de Houwaartseberg en bij de kerk van Tielt. In Tielt kan je voor een drankje terecht in Café Berg en Dal aan de Blerebergstraat. In Gelrode is de Moedermeule een taverne in een fraaie molen aan de Hondsheuvel. Eenvoudige, maar lekkere gerechten."

    Meer info: 'Stappen en trappen in Hageland en Dijleland'. Gunther Hauspie. Nomade Leuven. 20,95 euro en
    www.tielt-winge.be - www.moedermeule.be - www.toerismevlaamsbrabant.be

    ANTWERPEN: KEMPENSE HEUVELRUG
    Gunther Ritsmans is hoofdredacteur van maandblad Pasar, de vereniging die nabij toerisme en wandelen promoot. Maandelijks vind je in het blad wandelfiches voor originele tochten in eigen land. Ritsmans gaat zelf elk weekend op stap.

    De wandeling
    "Mijn lievelingswandeling gaat letterlijk door het hart van het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug. Het is een zeer gevarieerde tocht die bovendien kindvriendelijk is, want ze komt voorbij de populaire Kabouterberg in Kasterlee. Daar valt op zomerse dagen veel te beleven voor de kinderen. De wandeling start aan de Keeses Molen, aan de Geelsebaan in Kasterlee. Het gaat vervolgens een stuk door de Venheide en daarna volg je een deel van de Kabouterbergwandeling. Hierna is er mogelijkheid tot picknicken. Dan gaat het langs een stukje heide midden in het bos. Langs beukendreven bereik je de Duivelskuil, een plas die 's zomers soms droog staat. Een infobord van Groendomeinen vertelt er je alles over. Dan wacht de klim naar de Hoge Mouw, een 35 meter hoge landduin midden in de Kempense Heuvelrug. Je komt hierna weer langs mooie picknickplaatsen, door een bos en voorbij een open plek met doorkijk op de Netevallei. Langs een holle weg bereik je het dorp Goor. Vanhier kan je terug naar Keeses Molen. Deze korte tocht is 7 km lang. Stap je verder, dan gaat het een stuk langs de Kleine Nete, langs een veldweg naar Houtum, voorbij een klein openluchtmuseum naar Keeses Molen. De lange versie is 12 km."

    Eten en drinken
    "Aan de Molen, een taverne aan de Geelsebaan in Kasterlee. Groot terras, speeltuin en een minigolf. Ruim aanbod snacks. De keuken is doorlopend geopend."

    Meer info:
    www.kempenseheuvelrug.be - www.aandemolen.be - www.antwerpsekempen.be - www.pasar.be

    LIMBURG: NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN
    Ignace Schops is directeur van het Nationaal Park Hoge Kempen, het eerste nationale park in ons land. Hij gaat er natuurlijk ook graag wandelen.

    De wandeling
    "Het Nationaal Park Hoge Kempen is zonder meer een plek waar je nog oneindig ver kan kijken, zuivere lucht kan inademen, bekoord kunt worden door de purperen heide, plotseling oog in oog kunt staan met een vos of ontroerd kunt worden door een schattig reekalfje en haar moeder. De mooiste wandeling die je in het Nationaal Park Hoge Kempen kunt maken, is de langeafstandswandeling met logies ter plaatse. Bij een fikse meerdaagse wandeling die natuur, landschap en cultuur afwisselt, kun je helemaal wegdromen. Het is onwaarschijnlijk hoe de verschillende landschapstypes elkaar afwisselen: bossen, heide, water, steile hellingen, kronkelende zandweggetjes... Elk met specifieke soorten planten en dieren. De verschillende toegangspoorten zorgen voor een extra dimensie. Je kunt sterren kijken in de Cosmodrome in de Kattevennen in Genk; met de trein het Nationaal Park ontdekken in het kleine station van As; oog in oog staan met ridders in de waterburcht in Pietersheim; het blotevoetpad de Lieteberg in Zutendaal aflopen of verdwalen op de Mechelse heide in Maasmechelen. Je kan ter plaatse overnachten op campings, in hotels of in B&B's."

    Eten en drinken
    "Kasteel Vilain XIIII in Leut bij Maasmechelen is zowel brasserie als restaurant, met zicht op de Engelse tuin."

    Meer info:
    www.rlkm.be/nl/hoge-kempen - www.kasteelhof.be - www.toerismelimburg.be


    bron; hln.be

    Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen
    Tags:Antwerpen, limburg, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, West- vlaanderen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Watervogel de Lepelaar


    Watervogel de Lepelaar op Texel in nederland

    De Lepelaar komt op slechts enkele plaatsen voor,’s winters trekken Lepelaars uit Zuidoost – Europa meestal naar watergebieden bij de Middellandse Zeekust.
    Die uit Nederland trekken langs de Atlantische kust van Europa naar Afrika.

    In Europa staan Lepelaars zwaar onder druk door verdroging en pesticiden.
    In de broedtijd kunnen ze slecht tegen verstoring.

    De platte snavelpunt van de Lepelaar is ideaal om kleine diertjes uit het water
    of uit het zachte bodembezinksel te filteren.



















       Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    Tags:Watervogels, Lepelaar,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onbekende schiet broedende havik van nest in Friesland


    Onbekende schiet broedende havik van nest in Friesland



    Een onbekende heeft in het Friese dorpje Wier een broedende havik van haar nest geschoten. De havik, een beschermde diersoort in Nederland, overleed ter plaatse. Dat heeft de politie van Friesland vandaag gezegd.

    Wanneer de roofvogel van zijn nest is geschoten, kan de politie niet zeggen. "Dat moeten we nog uitzoeken", aldus een woordvoerder. Ook het type wapen dat is gebruikt, is nog niet bekend.

    De vogel was aan het broeden op een nest in een bosje aan de Hegedyk in het Friese dorpje. Het terrein is van de Nederlandse Luchtmacht, die daar een radarpost heeft.

    (anp/adha)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Havik, vogel,
    07-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de Ferry naar Texel in Nederland

    Met de Ferry naar Texel in Nederland enkele foto’s.

    Het eiland is een geliefd oord voor vogelliefhebbers,
    natuurliefhebbers,fotografen en gewoon rustzoekers.

    Het landschap op Texel is rijk en divers.
    Texel heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en
    graslanden ook heide, bos en kwelders.

    We bereiken Texel met de ferry , dit tochtje duurt ongeveer 20 minuten.
    Het Eiland Texel is het grootste van de Nederlandse Waddeneilanden.
    Behoort tot de provincie Noord-Holland.
    Het heeft een oppervlakte van 586 km².
    Waarvan 416 km² binnen en buitenwater.
























          Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    Tags:Ferry, Texel, nederland,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werelderfgoed Texel wadden eiland schapen scheren



                      Werelderfgoed Texel wadden eiland 
                     Schapen scheren op Texel Nederland 



    Schapen op Texel , op veel weiden lopen schapen, op een trip over het eiland kwamen we een schapenscheerder tegen .
    De scheerder gebruikt een elektrische tondeuse om het schaap van zijn jasje te ontdoen.

    De meeste ervaren scheerders klaren de klus in amper 3 minuten per schaap.
    De vacht van een schaap brengt nauwelijks nog wat op.Het word voornamelijk nog voor de gezondheid en welbehagen van de dieren uitgevoerd.





























          Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    Tags:schapen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonte Vliegenvanger zijn zomergasten in Europa


    Bonte vliegenvangers zijn zomergasten in Europa en overwinteren in Afrika


    Bonte vliegenvangers zijn zomergasten in Europa en overwinteren in Afrika.
    Mannetjes komen aan voor de vrouwtjes, ze
     gaan zoeken voor
    een nestholte en kiezen er dan een uit.
    Ze zingen totdat ze een partner hebben gevonden.

    Bij ons in de tuin zingt hij van s’morgens tot s’avonds.
    Een vrouwtje zal niet gemakkelijk te vinden zijn denk ik,we wonen hier al
    20 jaar en dit is de eerste Bonte Vliegenvanger dat we hier zien.




    Het leefgebied van de bonte vliegenvanger, Loofbos en open gemengd bos,
    ook in boomgaarden en tuinen.











    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    Tags:bonte vliegenvanger,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chimpansees communiceren met minstens 66 gebaren


    Chimpansees communiceren met minstens 66 gebaren


    chimpansees communiceren met minstens 66 gebaren


    Wilde chimpansees gebruiken minstens 66 verschillende gebaren om met elkaar te communiceren, zeggen wetenschappers. Eerdere studies hielden het op 30 gebaren.

    Een team onderzoekers van de St. Andrews Universiteit uit Schotland filmde in Oeganda een groep chimpansees om hun gebarentaal te decoderen. Daarna werd 120 uur aan beeldmateriaal bestudeerd, waarbij gelet werd op momenten waarbij de dieren elkaar iets duidelijk maakten en vooral of het gebaar herhaald werd tot erop gereageerd werd.

    "Er is een vrij groot repertoire aan gebaren", zegt onderzoekster Catherine Hobaiter. "We denken dat vroegere onderzoeken slechts het gedeeltelijke gamma aan gebaren aan het licht brachten, omdat je niet alle mogelijke gedrag kan waarnemen bij dieren in gevangenschap."

    De volgende stap in het onderzoek is uitzoeken wat elk gebaar betekent. De gebaren lijken alleszins op die van andere apenfamilies als Orang-oetans en gorilla's.

    bron; gva.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:apen, chimpansees,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker hapje? Kameel slikt veearts in...


    Lekker hapje? Kameel slikt veearts in...


    lekker hapje kameel slikt veearts in

    Dit kiekje heeft de hoofdprijs weggekaapt op een internationale wedstrijd, naar aanleiding van het Jaar van de Veearts.

    De foto werd genomen in de Verenigde Arabische Emiraten. Een team van dierenartsen wil er de tenen van een kameel verzorgen.

    Dat is allesbehalve een makkelijke opdracht. Het dier met de twee bulten moet zelfs verdoofd worden.

    De vrouwelijke veearts wordt echter niet opgeslokt. De kameel verbergt haar hoofd door naar rechts te kijken.

    bron; gva.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:kameel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ploegende boer schiet ooievaar dood


     

    Ploegende boer schiet ooievaar dood



    Een 75-jarige boer in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen heeft tijdens het ploegen een ooievaar doodgeschoten en het dier ondergeploegd. De man schoot volgens de politie vanaf zijn tractor op meeuwen, maar raakte de ooievaar. Getuigen meldden dat de boer daarna bewust verscheidene keren op de gewonde vogel vuurde.

    Toen de politie arriveerde, ploegde de man doodgemoedereerd voort. De politie spreekt van een "ongelooflijk voorval". Agenten namen zijn geweer in beslag en onderzoeken de zaak.


    (anp/dpa/eb)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:ooievaar,
    06-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WWF helpt jaarlijks miljoenen vogels op vluchtroute


    WWF helpt jaarlijks miljoenen vogels op vluchtroute


     

     Jaarlijks helpt WWF miljoenen vogels migreren.


    © afp

    Een snelweg kennen we, maar wist je al dat er ook zoiets als een vliegweg bestaat? Het is misschien wel de langste reisroute ter wereld. Van het noorden van Europa tot Zuid-Afrika loopt een weg die miljoenen trekvogels ieder jaar gebruiken. Terwijl ze zich in de lente in onze streken voortplanten, zoeken de dieren warmere oorden op tijdens de wintermaanden. WWF probeert deze lange reis vlotter te laten verlopen. Het begon allemaal met het nationaal park Donana in Spanje, een cruciale stopplaats voor trekvogels.

    De reis strekt zich uit over duizenden kilometers en dus moeten vogels onderweg kunnen stoppen om weer op krachten te komen. De mens heeft zijn leefgebied echter fel uitgebreid op de vliegweg van de trekvogels. Zonder water en voedsel zouden de meeste vogels hun reis niet kunnen voltooien. In de jaren 50 namen natuurliefhebbers het initiatief om 10.000 hectare land te kopen in het zuidwesten van Spanje. Een groot deel van de initiatiefnemers maakten deel uit van de groep die WWF oprichtte.

    Werelderfgoed
    In 1961, het geboortejaar van WWF, kochten ze het land van de Coto Donana. Acht jaar later kreeg het gebied van de Spaanse overheid de titel van nationaal park. Niet alleen trekvogels genieten van het park, het bloeit er van de biodiversiteit met vissen, reptielen, amfibieën en arenden.

    In de halve eeuw die volgde heeft WWF nog meer belangrijke rustplaatsen op de vliegwel van de trekvogels gered: het West Coast National Park in Zuid-Afrika, de draslanden in Namibië,  het Banc d'Arguin nationaal park in Mauritanië en de Waddenzee van Denemarken tot in Nederland. Donana werd in 1994 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed.

    Wat kan u doen?
    Volg de situatie in Donana LIVE via enkele webcamera's. (wwf/gb)

    574.000 dollar

    De prijs die het landgoed van Donana in 1959 kostte

    163

    Het aantal soorten watervogels die in het nationaal park van Donana leven

    542 vierkante kilometer

    De grootte van het nationaal park van Donana

    6 miljoen

    Het aantal vogels dat het nationaal park Donana jaarlijks bezoekt. Ongeveer 400.000 vogels blijven de hele winter

    230

    Het aantal Iberische lynxen die in het nationaal park Donana leven. Het is één van de twee enige plaatsen waar deze dieren overleven



    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Spanje, Coto Donana, Trekvogels,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blijdorp beste dierentuin



    Blijdorp beste dierentuin 

    Bezoekers van Diergaarde Blijdorp hebben de Rotterdamse topattractie
    geëerd met een prijs. Blijdorp ontving namelijk de Zoover Award voor
    beste dierentuin van Nederland.


    Blijdorp beste dierentuin

    De honderden bezoekers die hun ervaringen achterlieten op de vergelijkingsite, waardeerden Blijdorp met een gemiddeld cijfer van 8,9. Directeur Marc Damen was erg content met het compliment.

    De onderscheiding voor dierentuinen is er dit jaar voor het eerst. Zoover deelt al langer prijzen uit voor beste accommodatie en attractiepark.

    Op de website laten mensen hun beoordelingen van hotels en dagattracties achter. "Het is een onafhankelijke site en dit is dus het mooiste compliment dat mensen ons kunnen maken", aldus Damen. Zoover krijgt meer dan een miljoen beoordelingen van accommodaties, landen, steden en bezienswaardigheden over de hele wereld.

    bron; telegraaf.nl

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Tags:dierentuin blijdorp,
    05-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijn Roxanne zwanger van tweeling


                        Dolfijn Roxanne zwanger van tweeling
     

          
                           Boudewijn Seapark


    Uit studies blijkt dat een tweelingzwangerschap bij dolfijnen zeldzaam en risicovol is. In de natuur komt bij 1 op de 500 dolfijnen een tweelingzwangerschap voor.

    Maar er is een reële kans dat een van de twee ongeboren baby-dolfijntjes sterft tijdens deze zwangerschap, of zelfs allebei. De baarmoeder van een dolfijn is niet groot genoeg. Daardoor wordt in de meeste geval­len onvoldoende placenta aangemaakt.

    Boudewijn Seapark

    Daarom wordt Roxannes zwanger-schap op de voet gevolgd door haar verzorgers, de dierenarts van het dolfi­narium en een internationaal team van experten. Roxannes temperatuur wordt elke dag gemeten. Minimum twee keer per week wordt een echo (kleine foto) van de tweeling genomen. In overleg met het team experten is nu al een pro­tocol uitgeschreven voor alle mogelijke scenario's tijdens en na Roxannes zwangerschap.

    Momenteel verloopt alles prima. De 2 babydolfijntjes zijn elk al ongeveer 25 cm groot, en Roxanne stelt het goed. De bevalling van Roxanne is gepland voor half oktober.

    Kweekprogramma

    Het Boudewijn Seapark neemt al enkele jaren deel aan het EEP, het "European Endangered Species Programme". Het EEP ijvert voor de bescherming en het voortbestaan van tuimelaars.

    Zo startte het dolfinarium vorig jaar met een kweekprogramma. Beachie, een mannetjesdolfijn van het Dolfinarium in het Nederlandse Harderwijk, werd in de groep geïntroduceerd. In decem­ber 2010 stelde de dierenarts in het dolfinarium door bloedafname vast dat dolfijn Roxanne zwanger is. Pas op 19 maart 2011 bleek uit een echografie dat het over een tweelingzwangerschap gaat.

    Roxanne is 26 jaar en leeft al sinds 1988 in Boudewijn Seapark. Ze is zeer betrouwbaar, geduldig en een echte mama. Roxanne heeft al vier keer succesvol een jong grootgebracht. Ocean is haar jongste, geboren in het dolfinarium in 2003. Hij verblijft ook in het Brugse dolfinarium.


    bron; deredaktie.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Dolfijn, Roxanne, tuimelaars,
    04-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koala's redden kan door simpelweg bomen te planten



    Koala's redden kan door simpelweg bomen te planten



    Hoewel koala's tot op heden nog geen bedreigde diersoort zijn, wordt de populatie jaar na jaar wel kleiner. Vooral in de staat New South Wales -
    waar de miljoenenstad Sydney ligt - is de situatie bijzonder ernstig.
    Maar nu hebben wetenschappers een wel heel bijzondere ontdekking gedaan.




    Er is in heel de staat New South Wales één stadje waarin de koalapopulatie groeit: Gunnedah - vijfduizend vierkante meter groot, twaalfduizend inwoners. En het is in dat godvergeten gat dat de sleutel kan liggen tot de redding van de schattige buidelbeertjes.

    Wonderbaarlijk
    In het begin van de twintigste eeuw betekende de jacht op de koala's bijna het einde van de diersoort. Toen dat in 1927 verboden werd, lagen de volgende bedreigingen al op de loer: ontbossing, ziektes en bosbranden. Het is bijna wonderbaarlijk dat er momenteel nog koala's in het wild leven.

    In Gunnedah werd er in het begin van de jaren negentig een grote campagne gestart om eucalyptusbomen te planten. Dat heeft dus blijkbaar een goede invloed gehad op de koala's, want sindsdien groeit de populatie er weer flink aan. Dat is bijzonder, omdat tot nu toe altijd gedacht werd dat koala's enkel oude eucalyptusbomen wilden. De jonge bomen van Gunnedah bewijzen het tegendeel, en dat schept perspectieven.

    Openbaring
    Koalawetenschapper Mathew Crowther legt uit: "We waren bijzonder geïnteresseerd in de situatie in Gunnedah, de enige plaats waar de koala's het goed doen. We willen die kennis gebruiken in de rest van het land. Het feit dat koala's bomen verkiezen die geplant zijn in de jaren negentig is echt een grote openbaring voor ons."

    (adb) bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:koala's,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 jaar WWF: Neushoorn en olifant overleven al halve eeuw

    50 jaar WWF: Neushoorn en olifant
    overleven al halve eeuw

    Foto: WWF

     Ondermeer dankzij de inspanningen van WWF overleven de olifanten
    en neushoorns van Afrika nog steeds.

     
     Nu leven er nog 21.000 neushoorns en een half miljoen olifanten op het Afrikaanse continent. Zonder WWF waren de dieren waarschijnlijk uitgestorven  
     
    © afp

    "Doomed!" Dat stond in 1961 op de voorpagina van de Daily Mirror. De titel sloeg op de neushoorns van Afrika. Volgens het artikel stonden de dieren op de rand van de uitsterving. Een stimulans om een gloednieuwe natuurorganisatie te steunen: WWF. Het verhaal van de olifanten en neushoorns van Afrika loopt dus gelijk met de levensloop van de organisatie. En dus is het zonder meer goed nieuws dat de dieren nog steeds bestaan op de vijftigste verjaardag van WWF.

    Miljoenen
    Ooit liepen er meer dan een miljoen neushoorns rond op het Afrikaanse continent. Minder dan een eeuw geleden waren er ook nog eens vijf miljoen olifanten. Tot stropers de wildernis overspoelden. Olifanten werden gedood voor hun ivoor, neushoorns voor hun hoorns. Op de markt leveren deze objecten veel geld op voor hun veronderstelde geneeskundige eigenschappen. Daarnaast sneuvelde de habitat van de dieren en zo kwam de mens steeds vaker in contact met neushoorns en olifanten. Nu leven er nog 21.000 neushoorns en een half miljoen olifanten op het Afrikaanse continent. Zonder WWF waren de dieren waarschijnlijk uitgestorven.

    Stropers
    De voorbije 50 jaar heeft WWF samengewerkt met regeringen en gemeenschappen om de stropers te stoppen. Daarnaast kregen neushoorns beschermde gebieden waar de dieren zich kunnen voortplanten en er kwamen strengere wetten om conflicten tussen mens en dier te beperken. In de jaren 80 werden jaarlijks nog 100.000 olifanten gedood. Sinds het verbod op ivoorhandel uit 1989 is de situatie fel verbeterd.

    Er leven vandaag tussen 470.000 en 690.000 olifanten in 37 verschillende landen. Vooral in West- en Centraal-Afrika blijft hun situatie wel zorgwekkend. Ook de neushoorns doen het op veel plaatsen weer beter. In 1997 - toen WWF een speciaal programma ter bescherming van de neushoorns lanceerde - leefden er 8.466 witte en 2.599 zwarte neushoorns. Vandaag zijn hun aantallen aanzienlijk gestegen naar 17.400 witte en 4.200 zwarte neushoorns.

    Wat kan u doen?
    In Azië is de vraag naar ivoor weer gestegen en klanten zijn bereid om grote geldbedragen op tafel te leggen. Daardoor blijven de Afrikaanse olifanten en neushoorns bedreigd. Om WWF te steunen in hun strijd tegen stropers kan je surfen naar hun website. Hopelijk leven er dan nog steeds olifanten en neushoorns als WWF 100 jaar wordt.

    (wwf/gb) bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:olifanten, neushoorns,
    02-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proef de Veluwe met de Veel Luwe Smultour


    Proef de Veluwe met de Veel Luwe Smultour


    © ImageGlobe/Anton Luhr

    De Veel Luwe Smultour, dat is al fietsend ontspannen en genieten van de Veluwse natuur én tegelijk proeven van eerlijke Veluwse streekproducten.

    Tussen 24 april en 30 oktober kunnen toeristen en recreanten tijdens een dertig kilometer lange fietstocht kennismaken met al het moois dat de Veluwe te bieden heeft. Van landweggetjes tot bospaden en van het strand langs het Veluwemeer tot het oude centrum van Elburg. Maar… dat is nog niet alles. Bij elke tussenstop staat er op vertoon van de speciale routekaart wat lekkers van Veluwse bodem klaar.

    Smullen maar

    Onderweg zijn er vijf verschillende pleisterplaatsen. Hier kunt u afstappen om te genieten van pure Veluwse seizoensproducten. Proef een ambachtelijk gerookte haring, een Veluws Akkerbrood gemaakt uit granen uit de tuinen van A. Vogel, een kopje biologische rundvleessoep of een fruitig glaasje sap.

    Maar het blijft niet alleen bij proeven. Bezoekers zijn ook welkom om lekker rond te struinen in bijvoorbeeld de stallen van Ko-Kalf of de fruittuinen van Fruittuin Verbeek zodat met eigen ogen te zien is waar, hoe en door wie de producten gemaakt worden.

    Take it slow

    Iedereen kent de Veluwe van de schitterende bossen, de zandvlaktes en het wild. Minder bekend is de agrarische diversiteit. Veel Luwe is een paraplumerk voor de meest uiteenlopende producten van Veluwse bodem.

    Veel Luwe haakt ook aan op de toenemende aandacht voor gezonde, duurzaam geproduceerde voeding en nieuwe trends als ‘slow food’. Veel Luwe en de Veel Luwe Smultour sluiten daar naadloos op aan: ontspannend genieten van de Veluwe en al het culinaire moois dat de streek te bieden heeft.

    Fietsverhuur

    Geen fiets bij de hand? Geen probleem. Bij drie van de vijf deelnemende bedrijven is het mogelijk een fiets te huren en te starten met de fietstocht. Wel is het nodig om vooraf even te reserveren. Voor de liefhebbers is het natuurlijk ook mogelijk de tocht per voet te doen.

    Prijs & verkrijgbaarheid

    De Veel Luwe Smultour kunt u in de periode van 24 april tot en met 30 oktober maken met uitzondering van de zondagen. De routekaart is verkrijgbaar bij drie verschillende startpunten en bij alle VVV’s op de Veluwe en kost € 11,50 p.p. en geeft recht op vijf traktaties (kinderen tot en met acht jaar gratis).

    Meer informatie over de Veel Luwe Smultour en de adressen van de verschillende startpunten en de verschillende VVV’s zijn te vinden op de website
    www.veelluwe.nl.

    bron; knackweekend.rnews.nl

    Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen
    Tags:Veluwe, fietsvacantie, Nederland,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanoën in Noord-Ierland

    Kanoën in Noord-Ierland


    Aan de noordkust van Noord-Ierland is een nieuwe kanoroute uitgestippeld: de North Coast Canoe Trail.
    De tocht begint in Magilligan bij Londenderry en loopt langs brede zandstranden, dramatische landtongen en de beroemde rotsformatie Giant's Causeway naar het dorpje Waterfoot in de Glens of Antrim.

    De route is meer dan 100 km lang, maar die hoeft u niet in één dag af te leggen. Halverwege kunt u in een kleine, idyllisch gelegen visserscottage in de Port Moon Bay overnachten, een huisje voor 8 personen.

    Meer kanoroutes in Noord-Ierland vindt u op de site www.canoeni.com

    Maaike Schwering
    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Tags:Kanovacantie, Ierland,
    01-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saint Tropez is een hondenparadijs!
     

    Saint Tropez is een hondenparadijs!


    Vijf vragen aan...Snoop

    Hij flaneerde over de boulevard in Saint Tropez, struinde door de designwinkels in New York City en sliep in luxehotels in Monte Carlo. Snoop leidt alles behalve een hondenleven. In het gevolg van zijn baasjes - fotograaf Anton Dijkgraaf en reisjournaliste Sylvia Keppel – reist hij de hele wereld over. Het boek ’Baasje, mag ik mee?’ beschrijft de wereld door de ogen van Snoop. 
    De avonturen van de viervoeter.


      Wat is je favoriete bestemming?

      Dat is moeilijk; Los Angeles was fantastisch, net als Wenen, Las Vegas en Ibiza. Maar als ik moet kiezen toch wel Saint Tropez. Zuid-Frankrijk is rijk, een beetje snobistisch. Daar houd ik van. Mensen zijn gek op kleine hondjes, die houden ze vaak als accessoires. Ik val er dus helemaal niet uit de toon. Ze hebben bovendien lekker brede straten en er staat altijd een koel zeebriesje.

      Mag je zomaar mee in het vliegtuig?

      Niet met alle maatschappijen. EasyJet bijvoorbeeld laat geen honden toe aan boord. Maar de meeste nationale maatschappijen maken er geen probleem van. Meestal neem ik Transavia of KLM, daar betaal je ongeveer veertig euro voor een enkeltje. Ik mag dan niet uit de tas, dus naar buiten kijken lukt niet. Gelukkig heb ik, afhankelijk van welk seizoen het is, een winter- en een zomertas. Allebei in New York gekocht.


      Wat neem je mee?

      Vosje, het enige speeltje dat ik nog niet kapot heb gebeten. Al vier en een half jaar –zolang ik leef – reist hij mee. Verder wat dekentjes en een paar brokken. En m’n paspoort natuurlijk. Af en toe moet ik inentingen halen, tegen rabiës bijvoorbeeld. Sommige landen hanteren strenge regels, maar binnen de EU valt het heel erg mee.


      Ontsnap je weleens?

      Nee, ik houd Anton en Sylvia altijd nauwlettend in de gaten. Soms, als ik ergens niet naar binnen mag, ga ik gewoon in de tas. Daar zitten kijkgaatjes in, dus niemand heeft het door.


      Heb je vakantievrienden gemaakt?

      Er zijn in het vliegtuig en de hotels altijd maar weinig honden te vinden. Wel heb ik interessante mensen ontmoet, zoals Pamela Anderson, Xander de Buisonjé en Hans Klok. Die gingen dan met mij op de foto.

      Uit 'Baasje mag ik mee’?, uitgeroepen tot grappigste reisboek van het jaar 2010.

      bron; telegraaf.be


      Categorie:Natuur-Reizen-Tips
      Tags:honden, Snoop,
      30-04-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier is pinguïn Kate of William

      Hier is pinguïn Kate of William


      Het werd al maanden 'de trouw van het jaar' genoemd, en dat valt ook te merken in dierentuinen overal ter wereld. Dieren worden massaal Kate of William genoemd. Zo zijn er twee Bengaalse tijgers in de zoo van Rio de Janeiro die omgedoopt worden, en een Londense pinguïn die nog even op een naam moet wachten.

      Momenteel wordt de pasgeboren pinguïn in de Londense Zoo nog Egg genoemd, maar binnenkort zal het beestje een nieuwe naam krijgen. Ofwel Kate, ofwel William. Welke van de twee zal nog even afwachten worden. Bij pinguïns duurt het namelijk twee maanden voor het geslacht duidelijk wordt.

      'Egg' is op paaszondag geboren. Opmerkelijk is dat pinguïns pas na vijf dagen hun ogen kunnen openen, wat dus exact vandaag is. Of Egg interesse had om te ceremonie op televisie te volgen is niet bekend, maar de verzorgers van het beestje zullen dat alleszins wel gedaan hebben.

      Bengaalse tijgers
      Een dierentuin in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft twee pas verworven Bengaalse tijgers omgedoopt tot William en Kate, een eerbetoon aan het Britse prinselijke paar dat vrijdag in het huwelijk treedt.

      De twee katachtigen zijn deze week aangekomen in RioZoo en werden donderdag gepresenteerd aan publiek en pers. Tijger William is vier jaar oud, tijgerin Kate vijf. Omdat beide dieren in de bloei van hun leven zijn, hoopt de dierentuin op termijn voor het eerst in haar bestaan tijgerwelpen te mogen verwelkomen.

      (anp/sg)
      bron; hln.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:tijgers, pinguïn,
      29-04-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeehonden spotten vanuit kijkhuisje Koksijde

      Zeehonden spotten vanuit kijkhuisje Koksijde


       
      Belga

      De gemeente Koksijde gaat een kijkhuisje plaatsen om zeehonden te spotten. Een kolonie van de dieren houdt zich al enkele maanden op ter hoogte van de golfbreker van Ster der zee.

      De dieren komen vaak verpozen op de golfbreker en zijn zo een toeristische attractie op zich.

      Veel mensen komen echter te dicht bij de dieren en zouden daardoor hun rust verstoren. De gemeente denkt er dan ook aan om wandelen op de golfbreker te verbieden.

      Voorts wordt er gewerkt aan een plan om ook het gebruik van visnetten rond de golfbreker te verbieden zodat de zoogdieren niet verstrikt kunnen raken.


      bron; deredaktie be

      Categorie:Natuur-Reizen-Tips
      Tags:zeehonden,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slakken zijn meesters der evolutie


      Slakken zijn meesters der evolutie


      Slakken kunnen zich verbazingwekkend snel genetisch aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Dat heeft een internationale onderzoeksgroep met behulp van duizenden vrijwillige slakkenzoekers uit vijftien Europese landen ontdekt.

      De onderzoeksgroep analyseerde ongeveer een half miljoen slakkenhuisjes naargelang de vorm en de kleur. Uit deze gegevens bleek dat de huisslak (Cepaeas nemoralis) over een periode van 50 jaar genetisch veranderde. "Dit is een zeer korte periode in de evolutie", zei de coördinator van het wetenschappelijke project Christian Anton vandaag.

      De exacte reden voor de genetische aanpassing is nog niet bekend. Het is ook niet duidelijk of het klimaat een rol speelt, aldus de wetenschapper. Zo houden "geelhuizige" slakken, die door de kleur weinig zonlicht opnemen, zich voornamelijk op in noordelijke kustgebieden terwijl de anderskleurige slakken de schaduw opzoeken in beboste regio's.

      De onderzoekers ontdekten ook een rechtlijnige stijging van het aantal slakken over heel Europa. Een verklaring hiervoor hadden de wetenschappers nog niet.

      De vrijwilligers telden op 3.000 standplaatsen slakken en maakten zo het grootste datawervingsproject ooit mede mogelijk. Het slakkenonderzoek loop nog verder.

      (belga/adha)
      bron;hln.be

      Categorie:Weetjes- Dieren
      Tags:slakken,



                  




      Lieve Bezoeker
        Om het openen van 
       
      het gastenboek voor 
         iedereen gemakkelijk 

       
      te houden worden te
        grote Plaatjes en of
        Buttons verwijderd
      .




      Blog als favoriet !


      Willekeurig SeniorenNet Blogs
      gazetteprovencal
      blog.seniorennet.be/gazette

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!