Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    20-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vliegeren in Galicië


    Vliegeren in Galicië

     

    Mijn man vertrekt nooit op vakantie zonder de honderden vliegers die hij door de jaren heen zelf gemaakt heeft. Met de caravan, vliegers en wegenkaart trokken we dit jaar naar Ria de Arou-sa in Galicië. Onze camping ligt een twintigtal kilometers van het prachtige natuurreservaat 'Parque natural do complexo dunar de Corru-bedo e lagoas de Carregal e Vixan'.

    Na enkele kilometers stappen over houten loopplanken bereiken we het bijna verlaten strand. Ons strand, zullen we maar zeggen. Dagelijks zijn we er met onze picknick naartoe getrokken. Kilometers hebben we gewandeld. Bij het pootjebaden zwommen de vissen tussen onze tenen en kietelden de garnalen onze voeten. Amper vijftien meter van een met gespikkelde eieren gevuld nest van een strandloper lagen we te zonnen.

    Het duinencomplex met zijn lagunes was hemels: wandelende duinen, mooi fijn zand, zalig weer en een kleurenpalet om u tegen te zeggen door de variatie aan vetplanten, bloemen en ander groen. De natuur heeft hier haar mooiste kantjes getoond en wij hebben er met volle teugen ervan genoten. Mijn man ook - al mocht hij zijn vliegers niet oplaten in dit natuurgebied.

    Marie-Paule Leleu
    bron;demorgen.be


    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Tags:Vliegeren,Galicië,spanje,
    19-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er zijn 2 miljoen verschillende soorten dieren.



    Er zijn 2 miljoen verschillende soorten dieren op de aarde.



    Il y avait 2 millions d'espèces différentes sur la Terre.



    There were 2 million different species on Earth.


    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:dieren,
    18-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de fiets van Venetië naar Kroatië



    Met de fiets van Venetië naar Kroatië

    Zon, zee en zere billen

    • Piran is een romantisch dorpje aan de Adriatische kust.


    •  Auto's komen er in het romantische Piran niet in, bootjes des te meer.


    • De tocht voert je langs de kustlijn van de Golf van Venetië.

    Piran is een romantisch dorpje aan de Adriatische kust.

    In zes dagen fietsen van Venetië via Slovenië naar Kroatië, met op tijd en stond een duik in zee en een hoorntje met vanille, chocola en kokos? Meer moet dat niet zijn. De zere billen nemen we er met plezier bij.

    Toegegeven: al ben ik een nogal verwoede fietser, de ketting hoeft niet altijd gespannen te staan. Als de vakantie lonkt, geniet ik net zo goed van een ontspannen 50kilometer per dag, met mijn vriendin aan mijn zij en onderweg een uitgebreide picknick op een idyllisch plekje.
    Doe er nog een zalig najaarszonnetje bovenop, een duik in zee in plaats van de voorspelbare douche achteraf én een exotisch tintje (weet u met welke munt je op een Kroatisch terrasje een frisse cola betaalt?) en we zakken 's avonds helemáál met een tevreden gebrom in ons bed weg.

    Piraten
    Zo komt het dat we dit jaar toch voor de derde keer naar Venetië zijn afgezakt: omdat het deze keer met de fiets is. In zes dagen trekken we naar Porec in Kroatië, alleen de route en de hotels liggen vast. Van het groepje van zo'n twintig mensen die dezelfde reis geboekt hebben, voornamelijk Duitse stellen van in de vijftig, hoeven we ons niet veel aan te trekken: je vertrekt en komt aan wanneer je dat zelf wilt. Het is die combinatie van complete vrijheid – je stapt af waar je wilt – en intense ervaringen – je raakt zó aan de babbel met de locals – die reizen met de fiets zo verslavend maakt.

    Na een dagje verdwalen in de dogestad slapen we niet in Venetië zelf, maar in het groezelige Mestre, vlakbij – het moet ook niet te romantisch worden van de eerste dag, moeten de organisatoren gedacht hebben. Wat ze wel begrepen hebben, is dat wij niet alleen in Venetië verdwalen, maar overal. In het boekje dat we meekrijgen, is de wegbeschrijving dan ook minutieus uitgetekend.

    Toch kunnen we het al snel niet laten om hier en daar een alternatieve route uit te proberen. De verleiding is namelijk groot om op het grindpaadje aan de overkant te fietsen, als de Italianen je aan deze kant van het kanaal met honderd per uur van de weg proberen te rijden. Het woord wegpiraat moet hier zijn uitgevonden.

    Van piraten naar de zee, het is een kleine stap. Wat deze tocht afwisselend maakt, is dat je af en toe de boot op stapt voor een (o)verzetje: in startplaats Venetië (uiteraard), in Triëst halverwege en voor de terugtocht van Kroatië naar Venetië. We willen het woord mietjes niet in de mond nemen, maar wie vindt dat het te hard regent of wie aan het einde van zijn Latijn is, kan ook een fietsetappe overslaan en in een busje stappen.

    Zeker de eerste dagen is dat niet nodig: de weg is behoorlijk vlak. Misschien daarom dat het hier aan de kust krioelt van de Alpenmoeë Oostenrijkers? Wij vinden meer onze gading weg van dat Club Med-opbod, in het agriturismo landinwaarts bij het Romeinse stadje Aquileia, bijvoorbeeld. Als een plensbui ons daar, net na vertrek, de basiliek injaagt, blijkt onze schuilplaats een imposante vloermozaïek uit de vierde eeuw te herbergen. Het verfijnde kunstwerk vol bijbelse scènes is verrassend goed bewaard.

    Al moeten we er weer een gevaarlijke rit voor trotseren, de beloning op dag vier mag er wezen: de ietwat vergane glorie van de historische stad Triëst is uiterst charmant, zijn Piazza dell'Unità d'Italia die uitkijkt over de baai indrukwekkend. Voor we er de volgende morgen inschepen, nemen we afscheid van Italië in stijl: met een cappuccino zoals alleen echte barista's die maken.

    Wellness
    We wilden er altijd al eens heen, al wisten we niet zeker wat te verwachten, maar bij deze is het officieel: Slovenië is de max. Alleen al omdat de fietspaden er uitzonderlijk zijn. Het is meteen een pak heuvelachtiger, maar op een verlaten oude spoorwegbedding tussen olijfbomen en wijnranken is dat niet meer dan een aangename uitdaging.
    Ook hier rukken casino's en loungy strandbars onvermijdelijk op en slijten luxehotels de obligate wellnessarrangementen, maar op dit strookje Adriatische kust zijn authentieke dorpjes vooralsnog makkelijk te vinden. Zo hebben wij het geluk 's avonds in Piran te logeren (en niet in het zielloze Portoroz, zoals de brochure vermeldt). Auto's komen er niet in, al is het maar omdat je er niets mee kunt aanvangen in de smalle, steile straatjes. En het is pas als we even later liggen te dobberen in zee dat we de middeleeuwse omwalling opmerken boven op de rots waar Piran is op gebouwd.

    Het is moeilijk vroeg onder de wol te kruipen als je op zo'n romantisch plekje de zon ziet zakken in de zee. Het was nochtans geen overbodige luxe geweest. De volgende dag begint de tocht vlak, door de fotogenieke zoutlagunes, maar zodra we Kroatië binnenfietsen, volgen enkele van de stevigste klimmetjes van de reis. Doe er een brandende zon en een lekke band (de eerste en enige van de zesdaagse) bovenop, en het blijkt ineens geen luxe dat we kunnen terugvallen op min of meer getrainde fietserskuiten.

    Naar het schijnt is de basiliek van het kuststadje Porec, waar we rond halfacht bekaf aankomen, werelderfgoed. We kunnen het bevestigen noch ontkennen. Want voor één keer genieten we schaamteloos van de geneugten van het massatoerisme. En dat kunnen we wél getuigen: ook al is het in een druk all-inhotel, na 50 kilometer zwoegen en zweten op de fiets doet het wellnessarrangement precies wat zijn naam belooft.

    Op de terugtocht naar Venetië, de volgende morgen, overschouwen we vanaf de boot het parcours dat we de voorbije week afgemalen hebben. Kijk, daar ergens staken we de grens met Kroatië over. Een geluk dat we er na kilometers onherbergzaam niemandsland onze welverdiende cola in euro konden betalen. We hadden er toen nog geen benul van dat je in Kroatië kuna's op zak hoort te hebben.

    Praktisch
    Belgian Biking vertrekt elke zaterdag (16 april t.e.m. 23 juli en 27 augustus t.e.m. 1 oktober).
    De reis van Venetië (Italië) naar Istrië (Porec, Kroatië) duurt 8 dagen en 7 nachten, waarvan je 6 dagen fietst (gemiddeld 50 km per dag).

    Je bagage wordt vervoerd van hotel naar hotel, een fiets huren kan voor 70 euro.
    Vanaf 650 euro per persoon logeer je in driesterrenhotels in tweepersoonskamers met eigen badkamer en ontbijt (vervoer Brussel-Venetië-Brussel niet inbegrepen, ook middag- en avondeten betaal je zelf).

    Tip: profiteer op de laatste dag van het gratis vervoer van Venetië naar Mestre. Wees niet zo eigenzinnig die laatste 10 km zelf te willen fietsen: in het Italiaanse verkeer is dat zelfmoord. Fietshelm en fluohesje zijn voor deze reis sowieso sterk aan te raden.

    Belgian Biking, 't Zuiderhuis, Korte Dagsteeg 13, 9000 Gent, 09 233 45 33, www.belgianbiking.be

    bron; nieuwsblad.be
    Maarten Byttebier


    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Tags:fietsen,Venetië,Kroatië,
    16-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planten veranderen door CO2-concentratie
     

    Planten veranderen door CO2-concentratie


    Planten hebben zich de afgelopen anderhalve eeuw aangepast aan de stijgende concentratie CO2 in de lucht en blijven dat ook doen. Tot die conclusie zijn biologen en milieuwetenschappers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Indiana in de Verenigde Staten gekomen.

    Het hogere aandeel CO2 in de atmosfeer leidt tot minder verdamping door planten, omdat de huidmondjes, waarmee planten CO2 uit de lucht opnemen, op de bladeren zijn aangepast. Die afnemende verdamping kan mogelijk gevolgen hebben voor de waterkringloop en het klimaat. Zo leidt een verdampingsafname in dichtbegroeide gebieden volgens de onderzoekers tot een sterkere stijging van de temperatuur aan het aardoppervlak dan tot dusver werd gedacht.
     
    De onderzoekers bekeken een groot aantal bladeren van verschillende planten die de afgelopen 150 jaar in Florida groeiden. Ze onderzochten het aantal en de grootte van de huidmondjes. Die bepalen samen de doorlaatbaarheid van de bladeren voor CO2 en waterdamp.

    (belga/gb)bron;hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:planten,florida,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Activisten doen Japanse walvisvaarders jacht opschorten



    Activisten doen Japanse walvisvaarders jacht opschorten


     
    © ap

    Japanse walvisvaarders hebben de jaarlijkse jacht op de grote zeezoogdieren voorlopig opgeschort omdat ze werden lastiggevallen door milieuactivisten. Ze overwegen de missie te staken, zei een medewerker van de organisatie Sea Shepherd Conservation Society.

    Activisten van de in de Verenigde Staten gevestigde milieugroep hebben de Japanse vloot maandenlang achtervolgd en belemmerd bij het werk. Ze proberen op hardhandige wijze te voorkomen dat de jagers de walvissen harpoeneren. Hier enkele foto's hoe de activisten met onder andere rookbommen ter werk gingen, terwijl de walvisvaarders de sloep van de activisten geregeld met het waterkanon bestookten.

    Het Japanse visagentschap Tatsuya Nakaoku liet weten zich nog te beraden over de volgende stap. De Japanse walvisjacht is omstreden. Japan doet dat onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. (anp/odbs)

    • © ap


    • © ap

    • © ap


    • © ap

      bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:walvis,walvisvaarders,
    14-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedreigde pinguïns vinden ware liefde
     

    Bedreigde pinguïns vinden ware liefde


    De ware liefde vinden is niet eenvoudig, maar soms lukt wel. In een park in New England hebben biologen enkele pinguïns alvast een handje geholpen. Valentijn in de dierenwereld.

    Afrikaanse pinguïns zijn een ernstig bedreigde diersoort. Zonder een stevige baby-boom zal de soort de komende twintig jaar misschien verdwijnen. Maar biologen van een park in New England spelen graag voor Cupido. "We kunnen deze soort in leven houden door de liefde een kans te geven", zegt één van de biologen.

    Het is niet gemakkelijk om een ideale partner voor de pinguïns te vinden. Er blijven immers niet veel opties meer over, meldt The Boston Globe. Normaal zouden biologen van het dierenpark pinguïns uit het wild moeten koppelen aan hun bewoners. Maar dat doen ze niet meer, aangezien het aantal wilde pinguïns te klein is geworden.

    Dus moeten ze op zoek naar de genetisch meest diverse paren, zodat de dieren geen familie zijn. Die koppeltjes mogen dan naar een meer intieme plek verhuizen in de hoop dat ze zullen paren. En dat is meestal een succes...

    (gb)bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:pinguïns,
    13-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde oesters met uitsterven bedreigd

     

    Wilde oesters met uitsterven bedreigd



    Wereldwijd zijn 85 procent van de oesterbanken afgestorven en over een generatie is de wilde oester wellicht uitgestorven. Dat zegt wetenschapper Michael Beck van de University of California in The Independent na het grootste onderzoek naar de staat van de wilde delicatesse ooit.

    In veertig regio's wereldwijd werden de afgelopen jaren 144 belangrijke oesterbanken bestudeerd. "De achteruitgang is zo erg dat drie kwart van de overblijvende oestervoorraad terug te brengen is tot vijf locaties in Noord-Amerika", aldus Michael Beck. "Er schiet maar één procent over van de vroegere befaamde oestergebeiden lans de Britse kust (Essex), de Nederlandse Waddenzee, en de baai van Narrangansett (Rhode Island V.S.), daar zijn ze al functioneel uitgestorven. Als er niets gedaan wordt om de wilde oester te beschermen, dan verdwijnt die binnen één generatie."
     
    De gezondheidstoestand van de overblijvende oesterbanken is slecht, terwijl de weekdieren nochtans een belangrijke rol in het ecosysteem spelen. "Ze filteren water, fungeren als broedgebieden voor vissen en de oesterbanken beschermen kusten tegen erosie. Op veel plaatsen is die rol al uitgespeeld".
     
    De onderzoekers vragen een oogstverbod voor de gebieden waar minder dan tien procent van de oorspronkelijke oesterbanken overblijft. Overbevissing en het gebruik van sleepnetten, maar ook ziektes doordat exotische soorten tussen de inlandse oesters terecht komen, liggen aan de oorzaak. Bij opruimwerken na de olieramp in de Golf van Mexico stierven veel oesters omdat er teveel zoet water als "spoelmiddel" gebruikt werd. De meeste oesters die verkocht worden, zijn gekweekte exemplaren.

    (belga/kve)
    bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:oesters,oesterbanken,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kenia bezorgd om toegenomen vraag naar ivoor

     

    Kenia bezorgd om toegenomen vraag naar ivoor



    © afp

    Keniaanse natuurbeschermers maken zich ernstig zorgen over de toegenomen vraag naar ivoor in China en andere landen in het Verre Oosten. De populatie olifanten in een van de grootste wildparken in het Oost-Afrikaanse land is de afgelopen jaren veel minder hard gegroeid dan in de periode daarvoor. Volgens de parkwachten komt dat door stropers, die olifanten doden om hun ivoren slagtanden.

    © afp

    © reuters
     
    © reuters

    Het aantal olifanten in het Tsavo National Park is sinds 2008 gegroeid van 11.696 naar 12.572. Dat is een toename van 2 procent, terwijl eerder sprake was van een groei van 4 procent. "We hebben het aantal gevallen van stroperij zien toenemen'', zegt Julius Kipng'etich, de directeur van overheidsinstelling Kenya Wildlife Services.

    Vraag aangewakkerd
    Kipng'etich denkt dat de vraag naar ivoor gevoed is doordat een aantal Afrikaanse landen toestemming heeft gekregen om de ivoorvoorraden te verkopen. Daardoor konden liefhebbers van ivoor er makkelijker aankomen en is de vraag aangewakkerd. Veel Aziaten geloven dat de slagtanden en hoorns van ivoor geneeskrachtige werking hebben of de potentie verbeteren. Doordat het inkomen van veel mensen in Azië stijgt, groeit ook de afzetmarkt van de stropers.

    De gevolgen van de stroperij in Tsavo lijken nu nog mee te vallen, maar een populatie kan zeer snel krimpen als de omstandigheden slecht zijn. Dat gebeurde ook in 1988, toen in het park nog maar 5.400 olifanten leefden nadat stropers er hadden huisgehouden. Ruim tien jaar eerder leefden er nog 35.000 olifanten in het gebied. Door betere bescherming van de olifanten is de populatie weer hersteld.

    Grof geld
    Nu echter in Azië grof geld wordt betaald voor het ivoor, wagen veel stropers toch weer een kansje. Het ivoor levert tenslotte tienduizenden euro's op. Jaarlijks lopen tientallen stropers tegen de lamp, maar de kopers worden in Azië zelden aangepakt. Natuur- en dierenbeschermers roepen overheden in Azië dan ook op om de handelaars te arresteren en hun netwerken op te rollen.

    Handel in ivoor is sinds de jaren negentig verboden, omdat dieren er vaak voor worden gedood. Toch weten smokkelaars de slagtanden nog vaak over de grens te krijgen.

    (anp/sam)
    bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:olifanten,ivoor,kenia,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vissen in Sint-Petersburg vechten om zuurstof

     

    Vissen in Sint-Petersburg vechten om zuurstof


    © ap

     Rusland maakt een ijskoude winter mee en daar hebben ook de dieren last van. In de vijvers van Sint-Petersburg troepen de vissen allemaal samen in een strijd om het laatste beetje zuurstof. De vrieskou is dramatisch voor de vissen, aangezien de ijslaag op het water geen verse zuurstof doorlaat.

    Ook de planten in de vijvers kunnen geen zuurstof meer genereren, omdat het zonlicht niet door het ijs geraakt. Het enige wat de Russen kunnen doen is gaten in het ijs maken. (gb)

     
    © ap


    © ap


    © ap
     
     bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vissen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thuiskomst ooievaar Kobe luidt ooievaarstrek in

     

    Thuiskomst ooievaar Kobe luidt ooievaarstrek in



    Ooievaar Kobe, met zijn zendertje de hoofdrolspeler in het project 'Ooievaars zonder Grenzen', is sinds gisteravond terug op zijn nestplaats in Dierenpark Planckendael. De komst van Kobe is volgens Natuurpunt de voorbode van de ooievaarstrek.

    De voorbije jaren bereikte Kobe zijn nest tussen 9 en 22 februari. De ooievaar is de enige van 25 ooievaars die ooit een satellietzendertje meekregen. ARGOS-satellieten vangen zijn plaatsbepaling op via het dopplereffect.
     
    "Op 11 januari voelde Kobe de eerste trekkriebels," zegt Wim Van den Bossche van Natuurpunt. "Kobe verliet zijn overwinteringsgebied nabij Madrid en verbleef tot met 4 februari in de noordelijke Spaanse provincie Aragon." Sindsdien vloog Kobe, met slechts één rustdag onderbreking, tot in het noordoosten van Compiègne. Gisteren volgden de laatste 186 kilometer tot in Mechelen.
     
    Nesttrouw
    "Mannetjesooievaars keren vroeger terug dan vrouwtjes om hun nest te claimen of te herstellen. Als het vrouwtjesdier op tijd terugkeert, vormen de twee opnieuw een paar. Gebeurt dat niet, dan wordt een ander vrouwtje gezocht. Ooievaars zijn nesttrouw, niet partnertrouw."
     
    Vorig jaar broedden in Vlaanderen 74 ooievaarsparen, de meeste in Planckendael (43) en het Zwin (22), maar ook in Deinze, Daknam en Berlare en het Vlaams-Brabantse Hofstade. "Die afzonderlijke paartjes of kleine groepjes zijn interessant omdat ze meer jongen grootbrengen. Dat komt omdat er geen concurrentie heerst en meer voedsel beschikbaar is." In dat kader plaats het Regionaal Landschap Schelde-Durme morgen een nestpaal in Tielrode.

    (belga/sam)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:ooievaar,Ooievaar Kobe,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rare vogels in Oeganda


    Rare vogels in Oeganda


     

    Toen we dit jaar op familiebezoek in Oeganda waren, lieten we ons verleiden tot een safari. Onze keuze viel op Ecotours Uganda. Deze organisatie bleek niet alleen over gerenommeerde vogelgidsen te beschikken (onze interesse) maar ook de goedkoopste (een verschil van 50 procent kan tellen).

    Met twee gidsen (Robert en Ibrahim) en een jeep trokken we naar een aantal nationale parken. De ervaring was fantastisch. Omwille van de rijke natuur vol gefladder en omwille van de superieure deskundigheid van onze twee gidsen die een perfect programma volledig volgens afspraak afwerkten, van 's morgens 5.30u tot 's avonds 19u.

    Een aanrader voor wie op een intense, betaalbare en sociale manier Uganda wil bezoeken. Want Ecotours Uganda leidt ook jonge mensen op tot gids in Mabira Forest, waar ze eigenhandig een centrum ontwikkelden.

    Mieke Matyn & Anick Vansevenant
    bron; demorgen.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Tags:Uganda,Oeganda,vogels,
    11-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeepaardje kreeg S-vorm door evolutie

     

    "Zeepaardje kreeg S-vorm door evolutie"


    zeepaardje kreeg s vorm door evolutie

    Wetenschappers van de Universiteit van Antwerpen hebben een theorie over hoe het zeepaardje aan zijn ongewone vorm is gekomen.

    Dit mooie doch ongewone visje heeft een paard-achtige kop en het lichaam heeft de vorm van de letter S, en dit in tegenstelling tot de zeenaald, die lang en smal is. De voorouders van het zeepaardje leken nochtans op zeenaalden.

    Hoe kon die evolutie in lichaamsvorm dan ontstaan? Volgens Sam Van Wassenbergh van de Universiteit van Antwerpen heeft het te maken met de manier van jagen. "In tegenstelling tot zeenaalden, die naar hun prooi zwemmen, wachten zeepaardjes namelijk tot hun slachtoffer voorbij komt gezwommen, alvorens toe te slaan", zegt hij.

    Katapult

    "De verschillende manieren van jagen komen overeen met de verschillende lichaamsvormen van de diertjes. Het zeepaardje maakt met zijn kop niet alleen een snelle beweging naar boven, maar ook naar voren, een beweging die dankzij een soort katapultmechanisme in de nek maar een paar duizendsten van een seconde duurt."

    "Mijn theorie is dat zeenaalden de evolutie in lichaamsvorm niet meemaakten omdat ze dankzij hun snellere mond en hun manier van jagen hier niet mee gediend waren", besluit Van Wassenbergh.

    bron; gva.be
     


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:zeepaardje,zeenaalden,
    09-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer op het water van de Oosterschelde




    Zomer ( 2010 ) op het water van de Oosterschelde

















































































    Foto's; Hobbyfotografie J & G E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    Tags:foto's,water,boten,natuur,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieren in beeld



     

    Dieren in beeld

    •  Een man uit Pakistan die graan probeert te verkopen op een markt, krijgt heel veel affectie van een andere marktganger, een kameel.


    • Deze koningsantilope - de kleinste antilopensoort ter wereld - weigerde sinds zijn geboorte op 20 januari in de Zoo van San Diego te eten en woog nog amper 0,5 kilo.  Nu moet een van de verzorgsters dus ingrijpen met de papfles.


     

    • Een hongerig konijn probeert de laatste restjes uit een kartonnen beker te halen. Hopelijk geraakt het arme beestje er nog uit.

     

    • Op het strand van San Rossore, dicht bij Pisa in Italië, is woensdag een dode walvis aangespoeld. Enkele lokale vissers hadden het dier van 25 meter lang niet ver van het strand opgemerkt. Het dier ademde toen al nauwelijks.

     

    • Vadik, een leeuwen van 18 maanden, mag twee keer per week op wandel door de dierentuin van Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan. Zukhro, een medewerkster van de zoo, houdt een groot stuk vlees vast om ervoor te zorgen dat de leeuw bij haar blijft.

     

    • Lucy wordt beschouwd als de oudste kat ter wereld. Ze komt uit Llanelli (Zuid-Wales) en telt maar liefst 39 lentes.

     

    • De ringstaartmakis van de zoo van het Duitse Hamburg zijn echte filmkenners en geven de aanwezige cameraploeg maar wat graag regietips.  



      Voor ze op de cameras mochten plaatsnemen, moesten ze wel eerst de weegschaal op. Met een lekkere snack in de hand natuurlijk.



    • Deze 8 maanden oude Duitse scheper zal de volgende keer wel twee keer nadenken voordat hij zijn neus nog eens in andermans zaken steekt. 'Rebel' zat een uur vast met zijn kop tussen de muur toen de hulpdiensten er eindelijk konden bevrijden. 
       
      bron; nieuwsblad.be

    Categorie:Foto's
    Tags:dieren,
    08-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apen krijgen wijn, look en ui tegen griepvirus

     

    Apen krijgen wijn, look en ui tegen griepvirus


     
    © reuters
    • © reuters
    De apengemeenschap in de Royev Ruchey Zoo in de Siberische stad Krasnojarsk wordt dezer dagen een bijzonder dieet voorgeschoteld. Om te voorkomen dat de dieren door de bezoekers besmet worden met het griepvirus, krijgen ze uien en look te eten.

    Om het geheel door te spoelen, worden de apen vergast op een fikse slok rode wijn. De meer stevige drinkers zetten meteen de fles aan de lippen. De debutanten op alcoholisch vlak sippen profijtig het geestrijke druivensap af van een theelepeltje. (eb)
    • © reuters
      bron; demorgen.be
       

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:apen,
    06-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spectaculaire toename van vink, keep en sijs

     
    Spectaculaire toename van vink, keep en sijs


     
    © epa

    Er zitten bijzonder veel vinken, kepen en sijzen (foto) in onze tuinen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van zowat 1.500 tuinen die deelnamen aan de tuinvogeltelling van Natuurpunt en haar Waalse zusterorganisatie Natagora. Volgens Natuurpunt gaat het om een trend die de organisatie deze winter al vaststelde bij haar maandelijkse tellingen.

    "De vinken voeden zich met onkruidzaden, die door de strenge lange winter en sneeuw niet voorhanden zijn, waardoor ze massaal in de tuinen opduiken", klinkt het. Ook enkele zeer zeldzame bosvogels werden dit weekend al in een aantal tuinen gezien, zoals de middelste bonte specht.

    Zuiden
    Een andere vaststelling is het duidelijk ontbreken dit jaar van een aantal soorten vogels die zuidelijk overwinteren. Het gaat dan onder meer om de tjiftjaf, zwartkop, zwarte roodstaart en witte kwikstaart. Volgens Natuurpunt zijn zij ofwel sneller en in grotere getale zuidwaarts getrokken, of zijn de vogels die probeerden hier te overwinteren gestorven door de slechte weersomstandigheden. Bij tellingen vorige week in Nederland werd eveneens geen enkele tjiftjaf waargenomen.
     
    Tuinen
    Vorig jaar kreeg Natuurpunt erg veel respons voor de telling uit de Antwerpse gemeente Brasschaat. Dit jaar blijken er voorlopig zeer veel cijfers uit het West-Vlaamse Roeselare te komen. Telgegevens binnensturen kan nog via de website van Natuurpunt of per brief. Natuurpunt roept de tellers wel op om dit wel zo spoedig mogelijk te doen. De organisatie vraagt ook om de vogels te blijven voederen, opdat trekvogels die nog veel kilometers voor de boeg hebben, een goede vetvoorraad zouden kunnen aanleggen.

    (belga/sam)bron;demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vink, keep, sijs,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's genomen van op het water



    Varend in september vorig jaar tussen Antwerpen en Heusden.
     De foto's zijn genomen van op onze motorboot.











































































    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    Tags:water, reiger,aalscholver,ganzen,zwanen,zeilboot,
    05-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onthaasten op een bio-boerderij in Zuid-Tirol


    Onthaasten op een bio-boerderij in Zuid-Tirol


    Unterstein in Niederhof

    In de Noord-Italiaanse regio Zuid-Tirol staat respect voor de natuur centraal. Voor wie de boer wil opgaan voor zuivere lucht, gezonde kost en een adembenemend berglandschap zijn de bio-boerderijen de ideale vakantiebestemming! Deze boerderijen zijn zo ingericht of gerenoveerd dat ze aan alle wensen voldoen van de eigentijdse, milieubewuste toerist. Een kennismaking.




    • Oberglunigerhof in Tscherms
      Oberglunigerhof in Tscherms

    • Oberglunigerhof in Tscherms
      Oberglunigerhof in Tscherms

    • Frötscherhof in Brixen
      Frötscherhof in Brixen


    De 'Roter Hahn' bio-boerderijen liggen ver van de drukte, verscholen in de zonnige dalen van de Zuid-Tiroolse Alpen. Met hun nuchtere en traditionele leefwijze scheppen de boeren en boerinnen een oase van rust. De mooiste wandelroutes en skipistes liggen hier altijd om de hoek. Maar ook op het erf valt er altijd wel iets te beleven. Zo kan je er op veel boerderijen met de boerin je eigen brood bakken, confituur maken met fruit uit de boomgaarden, het vee verzorgen en de boer helpen de koeien te melken. Kinderen kunnen er knutselen met hooi en andere natuurlijke materialen of hun eigen koekjes maken.
    Respect voor de natuur

    De vakantieboerderijen trekken volop de kaart van het ecotoerisme en leveren het bewijs dat verantwoord omgaan met de natuur prima te combineren is met genieten van luxe. Dat begint al bij het ontbijt met zelfgemaakte producten zoals spek, verse almkaas, honing, confituur en ovenvers brood. De biologische vakantieboerderijen zijn gebouwd en ingericht met enkel natuurlijke materialen: duurzaam hout, leem en kalk op de wanden, wollen of linnen beddengoed en stroomonderbrekers om de ruimte stralingsvrij te houden. Ook beschikt elke accomodatie over alternatieve en duurzame energiebronnen.

    Enkele voorbeelden:

    Het Oberglunigerhof in Tscherms
    In het rustige dorpje Tscherms in de mooie 'Etschtal/Val d'Adige' ligt het Oberglunigerhof verscholen tussen de wijn- en boomgaarden. In 2009 werd deze vakantieboerderij helemaal gerestaureerd met milieuvriendelijke en natuurlijke materialen. En het resultaat mag gezien worden: vier moderne en comfortabele appartementen die volgens de Feng Shui principes werden ingericht. De familie Platter is er al jaren actief in de biologische fruitteelt en wijnbouw. Een aanrader is hier het uitgebreide ontbijtbuffet met producten van de boerderij. De huur van een appartement voor 4 personen kan vanaf 105 euro per nacht.

    Het Frötscherhof in Brixen
    In het rustige en idyllische dorpje Mellaun, omringd door bossen en weiden, ligt het Frötscherhof van de familie Jocher. Deze historische en gezinsvriendelijke boerderij uit de 12de eeuw werd in 2000 gerestaureerd  met milieuvriendelijke materialen. Het Frötscherhof telt 4 appartementen die voorzien zijn van alle comfort. Vanaf de terrasweiden heb je er een prachtig uitzicht op de Bisschopsstad Brixen, de oudste stad van Tirol, die zich op slechts 5 kilometer afstand bevindt. Kinderen krijgen de kans niet om zich te vervelen. Zo kunnen ze er onder andere de koeien, geiten en andere kleine dieren voederen, een rit maken op de pony of zich uitleven op de vele speeltoestellen. De huur van een appartement voor 5 personen kan vanaf 59 euro per nacht.

    Unterstein in Niederhof
    Een pionier in het aanbieden van ecologische vakanties is de boerderij Unterstein in Niederhof, aan de voet van de Dolomieten. De kamers zijn zo ecologisch mogelijk ingericht en werden afgewerkt met onbehandeld hout. Unterstein is dan ook een populaire  vakantiebestemming voor zogenaamde "LoHaS", mensen met een 'Lifestyle of Health and Sustainability'. Je kan er onder andere een kneipp-behandeling (wisselbaden, elektrolysevoetbaden) nemen of workshops volgen om brood te bakken, natuurlijke huidcrèmes en zelfs tandpasta te maken. Een kamer met ontbijt kost er 32 euro per persoon.

    (kve)bron; demorgen.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:italie,zuid tirool,boerderijen,
    04-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muizen moeten terroristen vatten op luchthavens

     

    Muizen moeten terroristen vatten op luchthavens


    Vergeet snuffelhonden en naaktscanners om terroristen en drugssmokkelaars te snel af te zijn op internationale luchthavens. Wat honden kunnen, kunnen muizen immers ook en nog veel beter, beweren Israëlische wetenschappers. De knaagdieren worden volop getraind om explosieven en drugs op te sporen.

    Volgens de wetenschappers kunnen muizen de onpopulaire bodyscanners vervangen.

    Volgens de wetenschappers kunnen muizen de onpopulaire bodyscanners vervangen. © epa

    Israëlische onderzoekers hebben een detector ontworpen die gelijkaardig is aan een 'full body-scanner'. Hun apparaat bevat echter drie verborgen kokers, waarin telkens acht speciaal getrainde muizen zitten. Wanneer de knaagdieren sporen van drugs ruiken of explosieven hebben opgespoord, rennen ze naar een andere koker waar ze een alarm laten afgaan.

    Volgens de Israëli's is het werk van de muizen, die vier uur per dag aan de slag gaan, veel nauwkeuriger dan wat honden of machines presteren.  De diertjes werken in shiften van vier uren waarna ze gedurende acht uren mogen spelen en uitrusten.

    De muizendetector werd vorig jaar bij duizend bezoekers van een winkelcentrum in Tel Aviv uitgetest. De dieren ontdekten toen bij 22 mensen kleine explosieven. Het revolutionaire apparaat, dat veel goedkoper is dan de naaktscanner, kan binnen enkele maanden op de markt komen.

    (kve) bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:muizen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walvissentragedie in Nieuw-Zeeland

     
    Walvissentragedie in Nieuw-Zeeland


    Archieffoto. © afp

    Op het strand van Golden Bay, in het noorden van South Island (Nieuw-Zeeland), zijn 82 walvissen aangespoeld. Tien ervan zijn al overleden.
     
    De overheid liet weten pas zaterdag weer een poging te ondernemen de dieren opnieuw in zee te krijgen. De volgende vloed is immers net voor middernacht, en een reddingspoging in het duister wordt als te gevaarlijk ingeschaald. Intussen doen reddingswerkers hun best om de walvissen in de verzengende zon koel te houden.
     
    (dpa/afp) bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:walvissen,



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    peterbitter
    blog.seniorennet.be/peterbi

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!