Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Live vanuit Antarctica: Bij de koningspinguïns

     

    Live vanuit Antarctica: Bij de koningspinguïns

     
    © Foto's David De Vleeschauwer.

    De legendarische keizerspinguïns zien zit er tijdens deze trip niet in. Daarvoor moet je veel meer zuidelijker, heb je veel meer tijd nodig en moet je ook wel meer centen neertellen.

    De koningspinguïns, half zo groot maar daarom niet minder mooi, krijgen we wel te zien. South-Georgia is een van de beste plaatsen rond Antarctica om enorme kolonies te spotten. Een kakofonie van geluiden -geen gekwetter maar eerder getoeter- stijgt op wanneer de diertjes sierlijk hun zwarte-oranje bek in de lucht steken. Pluimpjes vliegen in het rond want de kleintjes veranderen van veren.

    Het beste wat je kan doen, is gewoon gaan zitten. Geen beweging, geen geluid. De diertjes zijn nieuwsgierig en komen soms erg dichtbij. Met hun bijna tachtig centimeter zijn ze dan, zelfs met mensen in de buurt, nog steeds de koning van hun kolonie. Ondanks het feit dat er miljoenen rond Antarctica leven, las ik dat ze beschermd zijn. Uren kan ik ernaar kijken. Hun menselijke gestes, de sociale interactie onder elkaar, de felle reacties wanneer een indringer iets te dicht komt,...

    Wie de koningspinguïns wil zien maar niet echt te vinden is voor de oversteek naar Antarctica, kan ook gewoon naar de South-Georgia-eilanden afreizen. Meestal vlieg je dan op de Falklandeilanden van waar je met een kleinschalig expeditieschip naar South-Georgia gaat.

       

    Verschillende aanbieders van reizen specifiek naar deze unieke eilandengroep zijn onder andere Thika Travel, Ander Licht Reizen en Beluga Travel. Het zijn Nederlandstalige reisorganisaties die zich op expeditiereizen toespitsen en hun vakgebied goed kennen.

    Debbie Pappyn
    bron;demorgen.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Tags:Antarctica,koningspinguïns,
    01-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trend in VS: decadent verjaardagsfeest voor hond

     
    Trend in VS: decadent verjaardagsfeest voor hond


    Steeds meer Amerikaanse baasjes verwennen hun favoriete viervoeter met een chique verjaardagsfeestje. Daarop mogen taarten, verjaardagshoeden en zelfs limousines niet ontbreken, de prijs kan oplopen tot meer bijna 400 euro.

    Ballonnen, verjaardagshoedjes, hondvriendelijke taart, toepasselijke hotdogs en wijn, dekentjes als ceadeau zo ziet een verjaardagsfeestje voor honden er in Manhattan tegenwoordig uit. De bedoeling van zo'n hondenverjaardagsfeestje is wel dat ook de baasjes meekomen. In Brooklyn bestaat er zelfs een hondenbakkerij 'Pawtisserie', die gespecialiseerd is in natuurlijke snoepjes voor honden. De eigenaars merkten een scherpe stijging in het aantal mensen dat verjaardagsfeestjes voor hun hond geven. "Ik opende deze bakkerij omdat ik mijn kieskeurige hond Butterkop gezonde verwennerijen wilde voorschotelen", aldus bakker Wong. "Maar de laatste jaren steeg het aantal bestellingen van verjaardagstaarten voor honden snel en dat blijft duren."

    Limousines en prinsessen

    In 2005 richtte de Amerikaanse Dorothy Moore in Edmonds (Washington) het hondenrestaurant 'The Dining Dog Café' voor viervoeters en hun baasjes op. Verwacht je aan zachte muziek, witte tafellakens en kandelaars. Verjaardagsfeestjes voor honden zijn er populair. Ze organiseert ook feestjes voor viervoeters, ze hield er 100 vorig jaar. Haar prijzen variëren van 72 euro tot 360 euro, maar ze gaf ook al feestjes waarbij baasjes limousines afhuurden voor hun huisdieren en gasten. Het prinsessenthema blijkt ook populair te zijn, met tiara's en roze versieringen.

    Actrice Robin Brenner: "Dankzij mijn hond, ontmoette ik zoveel fantastische mensen in de buurt, daarom wilde ik de verjaardag van mijn favoriete huisdier vieren." Maar niet alle hondeneigenaars zijn klaar om thuis een feestje voor hun hond te houden. De New Yorkse Jessica Winston organiseerde twee verjaardagsfeesten voor haar driejarige hond, maar ze doet dit buitenshuis.

    Voordelen

    "Het onderhouden van sociale contacten tijdens deze feestjes is zowel goed voor de dieren en hun baasjes. Niet alleen de honden houden van de aandacht, ook de mensen varen er wel bij. De meeste mensen lijken eerst verlegen, maar door de vreugde van het feestje komen ze sneller uit hun schulp", aldus Dorothy Moore. Professor en directeur van een gedragskliniek voor honden Nicholas Dodman denkt dat hondenfeestjes voordelen bieden. "De kans voor dieren om met elkaar om te gaan, geeft hen voldoening."
     
    (ep) bron; hln.be



    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:honden,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schele buidelrat moet op dieet
     

     Schele buidelrat moet op dieet


    © ap

    Heidi, de schele buidelrat uit de zoo van Leipzig, moet op dieet.
    Dierenartsen zijn van oordeel dat het diertje zo van haar
    visuele handicap verlost kan worden.



    © afp


    © ap
    Sinds Heidi in mei van vorig jaar ontvangen werd in de Duitse dierentuin, krijgt ze nog enkel sla, wortels en af en toe een stukje magere kip te eten. Het dier moet zo vet verliezen, waardoor haar ogen niet meer gaan loensen. Het is precies dat overtollige vet dat zich onder meer rond de ogen van de 2,5 jaar oude buidelrat heeft vastgezet.

    400 gram
    Heidi is intussen 400 gram kwijt. Ook haar staart is vermagerd, zodat ze makkelijker kan bewegen en klimmen. Specialisten zijn van mening dat Heidi's scheelheid te wijten is aan een slecht dieet toe ze jong was.

    Heisa
    Hoe ook, de witte buidelrat is een echte sensatie geworden sinds haar foto in de krant Bild verscheen. Heid heeft inmiddels ruim 285.000 fans op Facebook. Er is ook al een pluchen versie van de opossum op de markt gegooid. Ze is zelfs gevraagd om op te treden in een Amerikaans tv-programma. In de zoo van Leipzig willen ze niet op deze uitnodiging ingaan. Daar vindt men dat de hele heisa rond Heidi maar beter wat gaat liggen. (eb)

     

    bron; hln.be © epa


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:buidelrat,
    31-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vredesduiven vliegen terug kamer van paus binnen



    Vredesduiven vliegen terug kamer van paus binnen


    © afp


    © reuters


    Gênante taferelen, gisteren tijdens het zondagse angelus op het Sint-Pietersplein in Rome. Paus Benedictus XVI wilde daar enkele vredesduiven op de wereld loslaten, maar de olijkerds vlogen prompt de kamer van de kerkleider weer binnen.

    Met rode wangen konden assistenten van de paus amper een duifje bij de lurven vatten en alsnog uit het raam kieperen.

    Tijdzens de ceremonie was Benedictus XVI vergezeld van twee kinderen. Zij zijn lid van een katholieke beweging uit Rome en vierden met de in de mist gelopen plechtigheid het einde van hun vredesmaand. De twee kinderen probeerden, tot hun groot jolijt, mee de duiven te pakken. (eb)


    De duif zocht haar plaasteren maatje op in de private vertrekken van de paus.

    © reuters
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:duiven,Vredesduiven,
    28-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotograaf kiekt spook in regenboog
     

    Fotograaf kiekt spook in regenboog


    Fotograaf Mikhail Baevsky heeft de beelden ...


    Fotograaf Mikhail Baevsky heeft de beelden van zijn leven geschoten. Tijdens een trip in de Krim, een schiereileind in het zuiden van Oekraïne, kiekte de man een regenboog en kreeg er voor hetzelfde geld het beeld van een 'spook' bij. (eb)


    Fotograaf Mikhail Baevsky heeft de beelden ...



    Fotograaf Mikhail Baevsky heeft de beelden ...

    bron;demorgen.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:spook,regenboog,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duiven vinden de weg dankzij hun rechterneusgat


    Duiven vinden de weg dankzij hun rechterneusgat


     

    Postduiven gebruiken hun rechterneusgat om de weg naar huis te vinden. Dat schrijven Italiaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Experimental Biology.


    Uit eerder onderzoek bleek dat postduiven aan de hand van geuren een soort landkaart in hun hoofd maken. Die geurkaart gebruiken de vogels om hun route uit te stippelen of om te bepalen waar ze zijn. De Italiaanse onderzoekers denken nu dat het rechterneusgat van de duif noodzakelijk is voor het maken van die 'mentale landkaart'.

    Neusgat afgesloten
    Voor het onderzoek werden duiven op een afstand van veertig kilometer van hun nest vrijgelaten. De duiven die geen gebruik konden maken van hun linker neusgat kwamen vlot thuis. Maar de dieren met een afgesloten rechter neusgat hadden het een stuk moeilijker: zij stopten vaker, namen omslachtigere routes en deden veel langer over hun reis.

    Steeds beter
    Postduiven stammen af van rotsduiven, die ook goed zijn in het vinden van de weg terug naar huis. De postduif wordt zo gefokt dat de vogels steeds beter worden in hun speurwerk. Door de jaren heen zijn de vogels niet alleen gebruikt om boodschappen over te brengen, maar bijvoorbeeld ook om drugs te smokkelen.
     
    (anp/eb)bron;demorgen.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:duiven,
    27-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotografie Heusden

    .
































          
    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be



    Categorie:Foto's
    Tags:natuur,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havik nestelt zich in bibliotheek van Amerikaans Congres
     

    Havik nestelt zich in bibliotheek van Amerikaans Congres


    © ap

    De bibliotheek van het Amerikaanse Congres heeft al enkele dagen een opmerkelijke bewoner. Een havik heeft zich in de hoofdkamer van het gebouw genesteld.

    De havik kreeg de naam 'Cooper' en is door een open raam naar binnen gevolgen. Een medewerker van de bibliotheek merkte de havik verbaasd als eerste op toen hij de vogel aan het 48 meter hoge plafond zag rondvliegen.

    Intussen is al heel wat geprobeerd om Cooper naar beneden te lokken. Zo werd zelfs een iPhone-applicatie ingezet die het geluid van de vogel nabootst. De havik trapte er echter niet in. De Amerikaanse Fish and Wildlife Service zal daarom naar het Congres afzakken in de hoop Cooper veilig opnieuw in de buitenlucht te krijgen.

    (gb)bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:havik,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oesters keren terug naar Golf
     

    Oesters keren terug naar Golf


    © afp

    De heropbouw van de Golf van Mexico is begonnen. Voor het eerst valt er ook aan de kust activiteit te bespeuren. Vrijwilligers uit het hele land zijn er samengekomen om de oesterbedden te herstellen. Die zijn negen maanden geleden vernield door de olieramp met een platform van BP.

    De oesterbedden stonden voor de ramp al onder zware druk door de ontwikkelingen aan de Amerikaanse kust. De wateren bezitten veel van de laatste natuurlijke oesterbedden in de wereld. Vrijwilligers brachten ongeveer 23.000 zakken met oesterschelpen naar Mobile Bay. Ze willen op die manier 160 kilometer nieuwe oesterriffen aanleggen.

    Volgens een onderzoek van bioloog Rob Brumbaugh zou al 85 procent van de natuurlijke oesterbedden verloren zijn. Maar toch blijft de Golf van Mexico een belangrijk gebied, zelfs na de olieramp. "De olieramp was zeker een waarschuwing en het zal hard zijn om hiervan te herstellen", zegt Brumbaugh. De Amerikaanse Fish and Wildlife Service draagt ongeveer 70.000 dollar bij aan het project.

    Het herstel zal minstens vijf jaar duren en meer dan 100 miljoen dollar kosten. Oesters zijn echter heel belangrijk, bijvoorbeeld om waterlopen proper te houden. Veel oesters zijn de voorbije zomer gestorven nadat beslist werd vers water in de riffen te laten stromen. Op die manier werd de olie op afstand gehouden, maar tegelijk werd de balans in het water verstoord.

    (gb)bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:oesters,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.jaarlijks 73 miljoen haaien gedood
     

    Bescherming faalt: jaarlijks 73 miljoen haaien gedood


    In Azië worden miljoenen haaien gedood voor vinnensoep.

    Het plan voor de wereldwijde bescherming van haaien, dat tien jaar geleden met veel bombarie werd gelanceerd, is uitgedraaid op een mislukking. Jaarlijks worden 73 miljoen van deze roofdieren het slachtoffer van overbevissing. Ze worden gedood vanwege hun vinnen, die het belangrijkste ingrediënt vormen in haaienvinnensoep, die vooral populair is in Oost-Azië.


    Dat staat in een rapport vanTraffic, een organisatie die toezicht houdt op de internationale handel in wilde dieren, en het onderzoeksbureau Pew Environment Group. Zij wijzen erop dat slechts dertien van de twintig landen die de meeste haaien vangen, zich aan de afspraken hebben gehouden en nationale plannen hebben opgesteld om deze dieren te beschermen. Deze twintig landen zijn samen goed voor 80 procent van alle haaienvangsten.

    In 2001 nam de VN-organisatie voor landbouw en voedsel FAO een plan aan, dat moest leiden tot een betere bescherming van de haai. Volgende week komt de Visserijcommissie van de FAO in Rome bijeen voor een evaluatie van het tien jaar oude plan.

    Volgens het donderdag gepubliceerde rapport is Indonesië de grootste boosdoener wat betreft het vangen van haaien. Indonesische vissers zijn verantwoordelijk voor de dood van 13 procent van alle gevangen haaien. India is tweede met 9 procent, gevolgd door Spanje (7,3 procent) en Taiwan (5,8 procent).

    Op dit moment hebben drie op de tien haaiensoorten een bedreigde status. 


     

    (anp/vsv)bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:haaien,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canadees vindt hond in ijsblok in zijn voortuin


    Canadees vindt hond in ijsblok in zijn voortuin


    © ap

    De Canadese autoriteiten onderzoeken een vreemde vorm van dierenmishandeling. Een man ontdekte in zijn voortuin een dode hond in een groot ijsblok.

    De man kent de dode hond niet en heeft er geen idee van hoe het ijsblok in zijn tuin terecht is gekomen. De hond moet volgens de eerste vaststellingen in een grote bak bevroren zijn. Het dier zou wel al overleden zijn toen hij bevroren werd. Dat blijkt uit de verwondingen die op het lichaam van de hond zijn aangetroffen.

    "Iemand die zoiets doet moet wel erg ziek zijn", zegt een woordvoerster van de dierenbescherming van British Columbia. "Ik hoop dat de daders geen andere dieren hebben."
     
    (gb) bron;hln.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:honden,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsbeer zoekt negen dagen naar ijs



                              IJsbeer zoekt negen dagen naar ijs 

                                  Opwarming aarde mogelijk fataal voor pooldieren

    Een ijsbeer die door Amerikaanse wetenschappers werd gevolgd, heeft negen dagen aan een stuk door de ijskoude Beaufortzee gezwommen. Het dier heeft daarbij 687 kilometer afgelegd. Klimatologen zijn zeer ongerust door dat cijfer: de opwarming van de aarde is een rechtstreeks gevaar voor het overleven van de soort


     IJsbeer zoekt negen dagen naar ijs
         pn

    Alle respect voor de fysieke uithoudingskracht van het dier, maar onrust is eerder op zijn plaats. Dat een ijsbeer zo lang moet zoeken voor hij zich weer op het droge kan hijsen, heeft te maken met de opwarming van de aarde. Daardoor smelt het ijs en wordt het voor de dieren zeer moeilijk om nog een plek te vinden om op te rusten.

    De gevolgde berin verloor als gevolg van de extreme inspanning een vijfde van haar lichaamsgewicht. Haar jong, dat haar vergezelde, overleefde de ijskoude trip ten noorden van Alaska niet en verdronk onderweg.

    'Ze heeft 232 uur lang gezwommen over een afstand van 687 kilometer, en dat in water tussen 2 en 6 graden', zegt zoöloog George Durner. 'We zijn onder de indruk dat een landdier zo lang in zo koud water kan zwemmen. Dat is bewonderenswaardig.'

    Zeehonden jagen

    IJsberen zijn landdieren, maar ze verlaten het land om op zeehonden te jagen. Tussendoor komen ze boven op drijvende stukken ijs. Het is niet de eerste keer dat een beer in open water wordt gezien, maar het is wel voor het eerst dat de volledige reisweg is gevolgd via een GPS-systeem. De data en temperatuursgegevens van het toestel wezen erop dat de beer in het water lag.

    De betrokken wetenschappers vermelden in hun rapport ook dat dit fenomeen het voortbestaan van de ijsbeer nog meer in gevaar brengt. Want jonge ijsberen overleven zo'n helse trip zelden of nooit. 'Vóór 1995 waren er zelfs in de zomer nog ijsschotsen in de Beaufortzee boven Alaska', zegt Durner. 'Dat betekent dat de afstanden en de inspanning die het kostte omron; te zwemmen tussen afzonderlijke ijsschotsen en land relatief klein was. Omdat ze zo afhankelijk zijn van de ijsschotsen, zijn ijsberen het meest in gevaar door de klimaatverandering.'

    bron;standaard.be
    KoenBaumers


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:ijsberen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je moet 2,8 miljoen keer door een mug worden gestoken
     

    Je moet 2,8 miljoen keer door een mug worden
    gestoken voordat al je bloed op is.


    Vous avez 2,8 millions fois par un moustique
    à mettre avant tout votre sang.


    You have 2.8 million times by a mosquito to be
    put before all your blood is.


    bron; seniorennet.nl





    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:muggen,
    26-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genetisch gemanipuleerde muggen vechten


    Genetisch gemanipuleerde muggen vechten
    tegen knokkelkoorts



    Ongeveer zesduizend genetisch gemanipuleerde muggen hebben in Maleisië de strijd aangebonden met de knokkelkoorts. Die ziekte werd het afgelopen jaar zeker 134 mensen in het Aziatische land fataal.

    De muggen zijn in december vrijgelaten in een onbewoond deel van de deelstaat Pahang, meldde het Instituut voor Medisch Onderzoek (IMR), een overheidsinstelling, woensdag. Het experiment is omstreden. Tal van organisaties hebben gewaarschuwd dat het onbedoelde gevolgen kan hebben.

    "Het verbaast ons dat dit zonder kennisgeving vooraf is gedaan, gezien de grote zorgen die wetenschappers, milieubewegingen en bewoners van de regio hebben geuit'', aldus onderzoeker Lim Li Ching van Third World Network.

    De mannetjesmuggen zijn zo gemanipuleerd dat hun nakomelingen snel sterven. Het vrouwtje van de muggensoort brengt de knokkelkoorts over. Wanneer de gemanipuleerde muggen zich met de gewone muggen mengen, zou de populatie daarvan door de sterfte gaan afnemen.

    De autoriteiten hebben laten weten dat er geen reden tot bezorgdheid is. Deze mug, de Aedes aegypti, leeft maar vijf dagen en het experiment is op 5 januari met succes afgerond. Er staan geen nieuwe, soortgelijke experimenten op het programma, verzekerde het IMR.
     
    (anp/adb) bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:muggen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Nieuwe katachtige is eigenlijk twee soorten


    'Nieuwe' katachtige is eigenlijk twee soorten


    © afp

    De Borneose nevelpanter, een nieuwe grote katachtige, is eigenlijk geen nevelpanter én de soort heeft twee vertakkingen. Dat bleek uit een genetische analyse. Ondanks zijn naam is de nevelpanter ook niet erg verwant met de gewone panter.

    © afp



    Tot 2006 dachten wetenschappers dat alle nevelpanters één soort vormden. Na een genetische studie kwam in 2008 aan het licht dat de 'Bornean clouded leopard' (neofelis diardi), zoals de soort toen heette, genetisch verschilt van de nevelpanter (neofelis nebulosa). De eerste soort komt enkel voor op de eilanden Borneo en Sumatra, de tweede bevindt zich op het Aziatische vasteland.

    Ook twee takken
    Nieuwe genetische analyses in 2010 door een Duits team bracht aan het licht dat de 'Borneose nevelpanter' niet bestaat, en dat de nevelpanters op Borneo en Sumatra genetisch van elkaar verschillen. Ze kregen de namen: neofelis diardi borneensis en neofelis diardi diardi. In het Engels werd de 'Bornean clouded leopard' al herdoopt naar de Sunda clouded leopard, om verwarring te vermijden.

    Analyses
    De wetenschappers kwamen tot die conclusie na een DNA-analyse van 15 panters op Borneo en 16 op Sumatra. Ook werden 28 schedels en 20 vachten in musea onderzocht, samen met de foto's van de vachten van dieren op de twee eilanden.  Naast de genetische verschillen, zouden de twee soorten ook verschillen vertonen op schedel en tanden.

    Theorie
    "De twee soorten zijn geografisch al gescheiden sinds de laatste IJstijd. Toch weten we niet of deze geografische isolatie aan de basis ligt van de genetische vertakking", aldus wetenschapper Andreas Wilting. Ze vermoeden dat een vulkaanuitbarsting op Sumatra 75.000 jaar geleden vele nevelpanters uitroeide. Twee groepen overleefden: een groep in China, die de Aziatische tak zou gaan worden, en een groep in Borneo.  Die groep migreerde naar Sumatra via een ijsbrug tijdens de laatste ijstijd, een link die verdween zodra het warmer werd.

    Wolkige vlekken
    De nevelpanter kenmerkt zich door zijn wolkachtige vlekken die groter zijn dan die van een gevlekte panter. Samen met de leeuw, tijger, jaguar, sneeuwluipaard behoren de nevelpanters tot de subfamilie van de panterachtigen. Sinds 2008 is de panterachtige gekenmerkt als een kwetsbare diersoort.

    In 2010 werd het dier voor het eerst op film vastgelegd door Wilting van de Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research in Berlijn.

    (edp)bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:nevelpanter,
    25-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helemaal geen tweede zon volgend jaar



    "Helemaal geen tweede zon volgend jaar"


    © afp

    Op het internet en in media circulerende berichten dat de ster Betelgeuse volgend jaar zou ontploffen en daarbij helder zou oplichten als een tweede zon zijn onzin, zo heeft de gezaghebbende website space.com op gezag van wetenschappers gemeld.

    Betelgeuse verliest massa en zou "weldra" ontploffen in een supernova. Maar de term "weldra" moet op astronomische schaal worden gezien, zei astronoom Jim Kaler van de Universiteit van Illinois tegenover een zustersite van space.com. Niemand weet wanneer de ster, die 10 tot 20 keer zoveel massa als onze Zon heeft, zal ontploffen. Eenmaal Betelgeuse een supernova wordt, zal het hemellichaam niet oplichten als een tweede zon aan ons firmament, beklemtoont de sterrenkundige ook. De supernova zou wel zowat de helderheid hebben van een halve maan, zichtbaar in vol daglicht en schaduwen afwerpend.

    Geen gevaar

    Nog volgens Kaler is er geen enkele reden om bang te zijn van deze supernova. Met een afstand van zowat 600 lichtjaar bevindt  zich te ver van ons opdat uitgespuwde materie en straling schade kunnen aanrichten. Het wordt ook een type van supernova waarbij er geen uitbarstingen van schadelijke gammastraling zullen zijn.

    Wel zal de knal een zootje maken van het sterrenbeeld Orion, waarvan Betelgeuse een boegbeeld is.

    (belga/ep)bron; hln.be 

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:Betelgeuse,Alpha Orionis,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madeira voor elk seizoen


    Madeira voor elk seizoen



    Funchal, de hoofdstad van Madeira, telt meer dan 100.000 inwoners.

    Madeira behoort tot de zeldzame bestemmingen met het hele jaar door aangenaam weer: het is er nooit echt koud en nooit echt heet. 's Winters is het groene eiland een ideale bestemming voor liefhebbers van wellness en wandelen. Maar Madeira leent zich ook uitstekend tot een rondrit per auto of een bezoek aan de hoofdstad Funchal.

     

    Een van de authentieke huisjes in Santana.

    Een van de authentieke huisjes in Santana.

    Levada's zijn kanaaltjes. Het totale netwerk is wel 2.000 km lang.

    Levada's zijn kanaaltjes. Het totale netwerk is wel 2.000 km lang.

    De Mercado dos Lavradores, waar je alle specialiteiten kunt kopen.

    De Mercado dos Lavradores, waar je alle specialiteiten kunt kopen.

    Zelfs in putje winter geniet je op zustereiland Porto Santo van een heerlijk zonnige vakantie.

    Zelfs in putje winter geniet je op zustereiland Porto Santo van een heerlijk zonnige vakantie.

    Het chique Reid's Palace, waar ook Churchill vaste klant was.
    Het chique Reid's Palace, waar ook Churchill vaste klant was.

    De Quinta da Casa Branca is een landhuis dat nu een trendy hotel is.

    De Quinta da Casa Branca is een landhuis dat nu een trendy hotel is.


    Rijden door de bergen

    Soms lijkt het alsof iemand de Pyreneeën in het midden van de Atlantische Oceaan heeft neergeplant, want je kan op Madeira heerlijke rondritten maken met de auto, al komt daar heel wat bochtenwerk aan te pas. Een van de mooiste leidt vanuit Funchal noordwaarts, over de bergkam in het midden van het eiland. Je kan er genieten van prachtige uitzichten op de ongerepte noordkust en op de valleien.

    We stoppen bij de Miradouro do Pico do Arieiro, waar enkele wolken over het centrale bergland van Madeira drijven. Ook de Pico Ruivo, met zijn 1.862 meter de hoogste top van het eiland, is goed te zien. De beklimming van die Pico Ruivo is trouwens een serieuze uitdaging en niet voor iedereen weggelegd. In het uiterste oosten van het eiland liggen de mooiste uitzichtspunten vanop het Ponta do Resto en het Ponta de São Lourenço. Vanop de kliffen zien we het water op de rotsen inbeuken: een adembenemend schouwspel. Een magische plek ook voor de mooiste zonsondergang van Madeira.

    Wandelen langs de levada's
    Levada's zijn irrigatiekanalen die het water brengen van het vochtige noorden naar het droge zuiden, over of door de bergen en heuvels. Langs al die kanaaltjes lopen paden. En die zijn samen 2.000 km lang. Het best ga je op pad met een gids die je veilig langs de mooiste plekjes loodst. Shuttlebusjes brengen je na afloop weer naar het hotel. Er zijn levadawandelingen voor geoefende en minder geoefende wandelaars en van verschillende duur. Er is dus zeker keuze genoeg. Een mooie levadawandeling loopt naar het schilderachtige dorpje Santana in het noorden, waar je nog enkele typische houten huizen met puntig strodak vindt.

    Populair is de levadawandeling naar de 25 Fontes, in het noordwesten van het eiland. Die 25 watervalletjes storten zich in een dichtbegroeide komvormige rotswand naar beneden. Zorg voor schoenen met voldoende grip, voor een zaklamp en warme kleding, want het weer in de bergen is zeer onvoorspelbaar. Een uitstekende organisatie voor wandelingen is Madeira Levada Walks (http://www.madeira-levada-walks.com).

    Flaneren in Funchal
    Met zijn witte gevels, gezellige pleintjes en zwart-wit betegelde voetpaden kan Funchal zijn Portugese roots niet verbergen. Een goed startpunt voor een bezoek aan Funchal is de kathedraal. Vooral het plafond is de moeite waard, net als de arcaden. De Avenida Arriaga, die van de kathedraal wegloopt, vormt de centrale as van de stad en is een van de weinige vlakke straten van Funchal. Vlakbij ligt het Paláçio São Lourenço waar de regering zetelt. Naast de Jardim Municipal bevindt zich de Adegas de São Francisco, een franciscanenklooster waarin het oudste wijnhuis van Madeira is ondergebracht. Je krijgt er een rondleiding in de wijnkelders en uiteraard is er tijd om de wijnen te proeven.

    Ook niet te missen is de Mercado dos Lavradores. Deze markt ligt aan de rand van de Zona Velha, een wirwar van straatjes met lage huizen waarin restaurants gevestigd zijn. De markt wordt elke ochtend gehouden. Je kan er groenten, kaas en worst kopen, maar ook souvenirs. Bloemenverkoopsters bieden paradijsbloemen en koningsprotea's aan.

    De meeste mensen komen er echter voor de vismarkt, waar kraakverse tonijn wordt versneden en de langoesten hoog opgestapeld liggen. De ideale plek om 'espada preto' te ontdekken, dé vis van Madeira. Die wordt op grote diepte gevangen. Met zijn smalle tanden en zijn grote ogen lijkt hij op een alien, maar het stevige vlees is heel lekker.

    Varen naar Porto Santo
    Op zo'n 40 km van Madeira, goed twee uur varen, ligt het veel kleinere Porto Santo en de tegenpool van het zustereiland. Porto Santo is veel vlakker en terwijl Madeira wordt omringd door kliffen, gaat Porto Santo prat op een zandstrand van 8 km, dat volgens de bewoners van Madeira genezende eigenschappen zou hebben. Zelfs in de winter kan je hier zonnebaden als je een plekje uit de wind zoekt.

    Cristiano Ronaldo bracht er een groot deel van zijn jeugd door, maar de beroemdste bewoner was Christoffel Columbus, die in 1479 met de dochter van de plaatselijke gouverneur trouwde. Zij woonden drie jaar op Porto Santo alvorens hij westwaarts koers zette om Amerika te ontdekken. Je kan hier het Casa-Museu de Cristóvão Colombo bezoeken, maar Porto Santo is vooral een strandbestemming.

    Naar Porto Santo kan je trouwens ook met een binnenlandse vlucht die amper 15 minuten duurt. Op Madeira gaan we in een catamaran ook op zoek naar dolfijnen en walvissen. En we hebben geluk, want we krijgen enkele dolfijnen te zien die door het water klieven en we vangen een glimp op van een walvis die lucht uitblaast en daarna zijn staart in het water laat glijden.

    Wellnessen in hotels en quinta's
    Voor als het weer al eens tegenslaat, hebben de meeste hotels een ruim wellnessaanbod. Zo heeft het RIU Palace Madeira (****) een overdekt zwembad en een beautycentrum. Maar hét hotel van Madeira is Reid's Palace (*****), dat al in 1891 de deuren opende. In het weelderige interieur lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Er is een chic Tea Terrace, waar Churchill verpoosde om zijn memoires te schrijven.

    Bijzonder is slapen in een quinta, een landhuis dat omgetoverd is tot hotel. Zoals het Quinta da Casa Branca (*****) , met een wellnesscenter en uitstekende keuken. De hotels zijn te vinden in de brochures van Jetair en VIP-Selection. RIU Palace Madeira kan al vanaf 879 euro in halfpension, vluchten inbegrepen, voor zeven nachten. Alle spa's staan op http://www.spasmadeira.com en alle quinta's op http://www.quintas-madeira.com

    Praktisch
    Erheen: Jetairfly vliegt nog tot begin april wekelijks van Brussel naar
    Funchal op zaterdag. Prijs voor een ticket enkele reis, all-in, vanaf 49,99 euro. Via http://www.jetairfly.com of de reisagent. Je kan ook een huurauto boeken bij Jetair, die je meteen kan ophalen op de luchthaven. Een auto in categorie A voor een week heb je al vanaf 185 euro, een categorie B kost 198 euro per week en een categorie C 204 euro per week. http://www.jetair.be

    Weer in de winter: 16 à 20 graden. Hou rekening met regen en wolken in de bergen. Het weer kan snel omslaan. Het zuiden is het zonnigst.

    Info: http://www.madeiraislands.travel - http://www.porto-santo.com


    Porto Santo

    bron; hln.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Tags:madeira,wandelen,autorondrit,
    20-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luie aap krijgt lift van papegaai



    Luie aap krijgt lift van papegaai


    Als je zelf te lui bent om je te verplaatsen, ...

    Als je zelf te lui bent om je te verplaatsen, dan vraag je toch even een lift. Deze aap uit San Agustin, Colombia, had het goed bekeken om boven in een boom te geraken.

    Als je zelf te lui bent om je te verplaatsen, ...



    Als je zelf te lui bent om je te verplaatsen, ...



    Als je zelf te lui bent om je te verplaatsen, ...

    bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:aap,papegaai,
    19-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's omgeving Waasmunster



    Natuur foto's omgeving Waasmunster



































      Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    Tags:waasmunster,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cocaïneduif valt in armen van Colombiaanse politie


    Cocaïneduif valt in armen van Colombiaanse politie



    In de Colombiaanse stad Bucaramanga is een duif onderschept die cocaïne en basuco - de Colombiaanse variant van crack - vervoerde. Dat meldt het radiostation Caracol op gezag van de politie.

    Te zwaar beladen
    De politie kreeg een tip en vond de duif op een van de muren die de gevangenis omringen. Het beest was te zwaar beladen om weg te kunnen vliegen. Op zijn rug zaten 40 gram cocaïne en 5 gram basuco.

    De duif is overhandigd aan de milieupolitie. Wat er met de vogel gaat gebeuren, is niet bekend.

    (anp/eb)bron;demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:duif,



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    linara2
    blog.seniorennet.be/linara2

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!