Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    08-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man stoeit met leeuwen


    Man stoeit met leeuwen


    Duizelingwekkend, levensgevaarlijk, ...

    Duizelingwekkend, levensgevaarlijk, sensationeel, (edel)moedig of vooral heel leuk? Oordeel zelf maar op basis van deze straffe beelden van Jim Jablon. De knotsgekke Amerikaan liet zich een maand lang tussen twee leeuwen opsluiten in een zoo in Hernando County (Florida). Gedurende de hele maand januari zal Jim zwemmen, eten, stoeien en zelfs slapen met de leeuwen.


    Duizelingwekkend, levensgevaarlijk, ...





    Duizelingwekkend, levensgevaarlijk, ...


    © photo news bron; hln.be
     


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:leeuwen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Katten 'spelen' ziek als ze van streek zijn

     
    Katten 'spelen' ziek als ze van streek zijn


    Katten die ongelukkig of van streek zijn door een verandering in hun omgeving, vertonen 'ziek gedrag', zoals eten weigeren, de kattenbak niet gebruik of extreem veel te braken. Chronisch zieke en gezonde katten reageren op dezelfde manier, zo bleek uit een onderzoek van de universiteit van Ohio. Dierenartsen die 'zieke' katten over de vloer krijgen, polsen best ook naar veranderingen in de omgeving, zo waarschuwt onderzoeker Tony Buffington.

    Het onderzoek werd gevoerd met twee groepen katten: een gezonde groep, en een groep met een chronische ziekte die de katten ongemak of pijn geeft aan de blaas.

     In beide groepen  reageerden evenveel katten op dezelfde manier op een verandering van verzorger, een ander eetschema of een nieuwe omgeving maken. De katten gedroegen zich drie keer zo vaak ziek in vergelijking met de gewone routine.
     
    Onderzoek voor binnenhuiskatten
    De veranderingen in het schema voor de katten kwam er na een langdurig onderzoek van doctoraatstudente Judi Stella naar het perfecte schema voor binnenhuiskatten.

    Na maanden proberen het perfecte voedings-, speel- en schoonmaakschema op te stellen, vond Stella uiteindelijk een schema dat de chronisch zieke katten minder stresseerde. De katten hadden een gezondere vacht, helderdere ogen en braakten meer dan twee weken lang niet.

    "Een verrijkte omgeving kan de symptomen van chronisch zieke katten tot 80 procent vereminderen", besloot Buffington. Het perfecte zorgschema werd (helaas) niet meegedeeld.
     
    (edp) bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:katten,
    07-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu ook massale sterfte onder vissen


    Nu ook massale sterfte onder vissen

    De oever van de Arkansas River ligt bezaaid met dode vissen. epa

    De oever van de Arkansas River ligt bezaaid met dode vissen. epa

    Nadat vogels mysterieus uit de lucht vielen in de Verenigde Staten en Zweden, doet zich een nieuw raadsel voor in de natuur. Brazilië, Nieuw-Zeeland en opnieuw de VS worden geconfronteerd met massale vissterfte.

    Raadselachtig en tegelijk huiveringwekkend. Natuurliefhebbers weten niet wat te denken van de nieuwsberichten. Honderden tonnen sardientjes, meervallen en andere vissoorten zijn de voorbije dagen dood aangespoeld aan de Braziliaanse kust, bij Paranaguá. Vissers dreigen in geldnood te komen. Experts denken dat een olielek of het koude weer de sterfte heeft veroorzaakt.

    Ook paniek in de Verenigde Staten. Twee miljoen vissen kwamen bovendrijven in Chesapeake Bay (Maryland), mogelijk door koudwaterstress. Daarnaast werden duizenden vissen gevonden op een dertig kilometer lange oever van de Arkansas River. En nog eens duizenden dreven levenloos in een kreek in het warme Florida.

    In Nieuw-Zeeland vonden honderden snappers de dood. De overheid houdt het er voorlopig op dat ze 'waarschijnlijk verhongerd' zijn. In Groot-Brittannië werden de karkassen van 40.000 duivelskrabben op het strand in Kent gevonden. Het koude weer zou de boosdoener zijn.

    Eerder was er veel te doen over de vogels die massaal uit de lucht vielen in de Verenigde Staten, onder meer in Arkansas en Louisiana. In Texas werden tweehonderd vogels dood aangetroffen nabij een viaduct. Onderzoekers denken dat de dieren over het warme asfalt liepen en door automobilisten werden overreden.

    De vogelsterfte deed zich eveneens voor in Zweden. Daar geloven experts dat het nieuwjaarsvuurwerk de dieren deed panikeren. Bovendien waren de meeste van hen al uitgehongerd door voedselschaarste en waren ze dus extra zwak. Toch blijft een officiële verklaring uit.

    Biologieprofessor Dan Cristol breekt zich het hoofd over de oorzaak. 'Hoogspanningsdraden hebben vogels leren te omzeilen. Vuurwerk kan ook geen reden zijn, tenzij je een vogel letterlijk opblaast. Een virus? Dat is best mogelijk.'

    WimDehandschutter
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vissen,vogels,
    06-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge lost eeuwenoude schuld af met koppel zwanen


    Brugge lost eeuwenoude schuld af met koppel zwanen


    © afp

    Het stadsbestuur van Brugge heeft een koppel witte zwanen in bruikleen gegeven aan de stad Oudenburg. Jarenlang zwommen zwanen op het Vaardeken in Oudenburg, maar ze werden er verjaagd of stierven. Brugge heeft vandaag twee zwanen in bruikleen gegeven in het kader van haar kweekprogramma.

    Meteen wordt daarmee een eeuwenoude schuld afgelost, want Oudenburg werd nooit eerder vergoed voor de stenen van het Romeinse castellum waarmee de Bruggelingen gingen lopen.
     
    Kweekprogramma
    Brugge zet een intensief kweekprogramma op voor zwanen. In dat kader werden al zwanen uitgezet op verschillende plaatsen in de stad zelf, in Zuienkerke en Damme. Nu wordt ook Oudenburg aan het lijstje toegevoegd. Als het jonge koppel een nageslacht krijgt, moeten de jongen volgens de afspraken aan Brugge worden geschonken.
    Brugge heeft een eeuwenlange traditie met zwanen op haar Reien.
     
    Legende
    De aanleiding is een legende. De Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk zou de stad hebben gestraft om eeuwig zwanen te houden op haar Reien omdat ze zijn vertrouwensman Pieter Lanchals vermoordden toen die voor de aartshertog in de stad nieuwe belastingen kwam innen.

    (belga/sam)bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:zwanen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saoedi's bestempelen vale gier als spion van Mossad

     
    Saoedi's bestempelen vale gier als spion van Mossad


    Deze gier werd in september vrijgelaten in het zuiden van Israël. © afp


    Wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv maken zich deze dagen ernstig zorgen om het lot van een vale gier die volgens bronnen in Saoedi-Arabië zou zijn ontmaskerd als spion van de Israëlische geheime dienst Mossad. Het dier zou zijn 'opgepakt' bij een stad in Saoedi-Arabië, meldt onder meer de Britse omroep BBC.

    De onderzoekers hadden de gier voorzien van een gps-zender, waardoor zijn migratiebewegingen te volgen waren voor een langlopend wetenschappelijk project. Op de zender stonden de woorden Tel Aviv University.

    In Saoedische kranten en op internetfora wemelt het inmiddels van de complottheorieën. De gier, die een spanwijdte van maximaal 2,65 meter heeft en die kan vliegen op hoogten tot 11 kilometer, zou voor de Mossad ideaal zijn bij het verzamelen van informatie.

    (anp/sam)bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:gier,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afrikaanse olifant is eigenlijk twéé olifanten

     
    Afrikaanse olifant is eigenlijk twéé olifanten

     


    Een van de grootste diersoorten ter wereld blijkt helemaal geen diersoort te zijn. Wat wij kennen als de Afrikaanse olifant, zijn in werkelijkheid twee verschillende soorten: de Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse savanneolifant. Dat stellen Britse en Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology.

    De biologen hebben het DNA-materiaal van verschillende olifantachtigen in kaart gebracht. Het genetische verschil tussen de Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse savanneolifant is even groot als het verschil tussen de Aziatische olifant en de wolharige mammoet, aldus de onderzoekers.

    Gevolgen voor bescherming
    Al eerder hadden wetenschappers gesuggereerd dat de Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse savanneolifant verschillende soorten zijn. Dat was onder meer gebaseerd op de lichaamsbouw. De savanneolifant is gemiddeld een meter hoger dan de bosolifant en ongeveer twee keer zo zwaar. Andere biologen brachten daartegenin dat het ging om twee verschillende populaties van dezelfde diersoort. Het genetische onderzoek van de Amerikanen en de Britten 'is het meest overtuigende wetenschappelijke bewijs tot nog toe dat het inderdaad om verschillende soorten gaat', zeggen de wetenschappers.

    Volgens olifantendeskundige Ton Dorresteijn, voormalig directeur van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, kan de ontdekking gevolgen hebben voor de bescherming van de dieren. 'Met de savanneolifant gaat het behoorlijk goed. Het dier leeft in nationale parken in landen als Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika. De bosolifant in Centraal- en West-Afrika wordt veel meer bedreigd; het gaat relatief slecht. Dat dier zou meer kunnen worden beschermd.'

    (anp/tw)bron; demorgen.be 

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:olifant,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gemanipuleerde biggetje dat niet stinkt: 'Frankenswine'

     
    Het gemanipuleerde biggetje dat niet stinkt: 'Frankenswine'

     

    De 'Frankenswines' worden ze genoemd, de nieuwe varkens die er helemaal uitzien als de oude, maar een pak minder stinken. Deze genetisch gemanipuleerde Yorkshire-biggetjes moeten ook goedkoper en groener zijn dan hun voorgangers.

    Vandaar de tweede bijnaam van de kersverse soort: de 'enviropig', of in het Nederlands iets als 'milieuzwijn' of 'ecobig'. Hun mest bevat minder fosfor en is daarom minder gevaarlijk voor rivieren, beken en stromen. Dat is tenminste het promopraatje van de scheppers der Frankenswines, die na meer dan tien jaar onderzoek met de ecozwijnen op de proppen komen. Zij menen bovendien dat het milieuvarken als eerste genetisch gemanipuleerde dierensoort ooit zal worden toegelaten in de voedselketen en ons zo over een paar jaar worstjes, spek en varkensvlees zal opleveren.

    Maar er zijn ook tegenstanders. Die beweren dan weer dat de nieuwe dieren alles behalve milieuvriendelijk zijn en zouden kunnen leiden tot intensievere varkenskwekerijen. "Het kweken van deze zwijnen kan nooit duurzaam zijn", zegt Vikcy Hird van Friends of the Earth aan de Daily Mail. "Ze hebben enorm veel soja nodig, dat verbouwd wordt door het kappen van bossen, wat leidt tot het vrijkomen van méér broeikasgassen."

    Technische verschillen
    Wat is nu precies het technische verschil tussen het klassieke zwijn en de GG-tegenhanger? Alle levende wezens hebben fosfor nodig voor de ontwikkeling van hun beenderen, tanden en celwanden. Varkens krijgen plantaardig fosfor echter moeilijk verteerd en daarom hebben zij ook een specifiek enzyme nodig: fytase. En dát kan de ecovariant zélf aanmaken in tegenstelling tot de traditionele soort, die het enzyme bijgevoederd moet krijgen.

    Fytase breekt de fosfor echter niet af en daardoor is de uitstoot van het stinkende fosfor bij de slijkploeteraars zo enorm. De varkensmest, met het mogelijk toxische fosfor, kan dan in het water terechtkomen, waar het heel vervuilend en schadelijk kan zijn.

    En de 'groene biggetjes' dan? Die kunnen het plantaardige fosfor met hun zelf aangemaakte fytase veel beter afbreken. Gevolg: minder mest en minder schadelijke vervuiling. Maar dus wel méér broeikasgassen...

    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:varken,enviropig,milieuzwijn,ecobig,
    05-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelaars stuiten op gigantische meerval

     
    Vogelaars stuiten op gigantische meerval

    Vogelaars zijn op de voorlaatste dag van vorig jaar op een meerval van bijna twee meter gestuit. Het dier lag in een drooggevallen geul aan de zeezijde van de Haringvlietsluizen bij het Zuid-Hollandse Goerree-Overflakkee en leefde nog.

    Vogelaars stuiten op gigantische meerval

    Dat meldt Stichting Ravon woensdag op de website natuurbericht.nl. De meerval is de grootste Nederlandse zoetwatervis. De dieren komen normaal niet voor aan de zeezijde van het Haringvliet, omdat het water daar te zout is.

    De stichting die zich inzet voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen denkt dat de meerval aan de zeezijde is terechtgekomen tijdens het afvoeren van zoet rivierwater uit het Haringvliet naar de Noordzee. Hiertoe worden de sluizen twee keer per dag geopend. De gigantische meerval is waarschijnlijk tussen de sluizen door geglipt.

    Andere voorbijgangers hebben het dier later op de dag met een net teruggebracht naar het water van de zee. Het was volgens de stichting beter geweest als het dier in zoet water was teruggezet. De kans is klein dat de meerval overleeft in het zoute water.

    Meervallen worden de laatste jaren steeds vaker in Nederlandse rivieren aangetroffen, maar zo groot als dit exemplaar zijn ze bijna nooit.

    bron; nieuws.nl


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:meerval,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderdak voor zeehonden


    Onderdak voor zeehonden


    De twee zeehonden die dinsdag door de politie werden aangetroffen bij een Venlose visboer, hebben onderdak gevonden.

    Het Dolfinarium in Harderwijk heeft zich over de dieren ontfermd. Volgens de visboer hebben de zeehonden een tijd in een dierentuin in Lille gezeten. Daarna zou hij ze noodgedwongen zes weken in de koelcel hebben gehouden, aldus Omroep Gelderland.

    De zeehondencrèche in Pieterburen spreekt van dierenmishandeling, omdat het voor particulieren is verboden zeehonden te houden.

    bron; telegraaf.nl


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:zeehonden,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels vallen nu ook dood uit de lucht in Europa


    Vogels vallen nu ook dood uit de lucht in Europa




     Dierenartsen proberen een verklaring te vinden voor het ongewone fenomeen. De vindplaats werd afgespannen en experts zijn ter plaatse. Enkele dagen geleden stortten duizenden vogels neer in de Amerikaanse staat Arkansas. Een theorie was dat de vogels getraumatiseerd waren door nieuwjaarsvuurwerk.

    (LEE) (Belga)
    bron; skynet.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vogels,kauwen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vismarkt in Tokio noteert recordbedrag van 300.000 euro voor één tonijn


    Vismarkt in Tokio noteert recordbedrag van
    300.000 euro voor één tonijn


     
    © reuters


     

    © afp

    Op de Tsukiji vismarkt in Tokio is bij de eerste veiling van 2011 meteen een recordbedrag van 32,5 miljoen yen (300.000 euro) neergeteld voor een enorme tonijn van 342 kilo, of meer dan twee keer het gewicht van een gemiddelde Japanse sumoworstelaar.

    De vis - gewaardeerd op 95.000 yen per kilo - zal via een groothandelaar verkocht worden aan dure sushirestaurants in Tokio en Hong Kong.

    Intussen groeit de kritiek op de Japanse overbevissing van de bedreigde vissoort. Japanners zijn de belangrijkste consumenten van blauwvintonijn. Natuurorganisaties blijven ijveren voor een visverbod. 


     
    © reuters



    © reuters 
    (belga/odbs) bron; demorgen.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:tonijn,
    04-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Belgische en Nederlandse fietsroute van het jaar


    De Belgische en Nederlandse fietsroute van het jaar


    Gelderland is in 2010 de meest aantrekkelijke fietsprovincie in Nederland. Op de voet gevolgd door Noord-Brabant. In België is Limburg verreweg de populairste fietsprovincie, gevolgd door de provincie Antwerpen.


    Dat blijkt uit de cijfers van Fietsen.123, de populairste fietswebsite van Nederland en Vlaanderen.

    De recreatieve fietser in Nederland fietst vooral graag in Gelderland. Dit jaar gevolgd door Noord-Brabant en Zuid-Holland op respectievelijk de tweede en derde plaats. In deze provincies wordt door de recreatieve fietser en bezoekers van Fietsen.123 het meest gezocht naar routes.

    Gelderland heeft met de Veluwe, de Achterhoek en de Betuwe dan ook drie erg aantrekkelijke fietsregio's.

    Limburg fietsparadijs in Vlaanderen

    In België is de bakermat van het fietsknooppuntennetwerk, de provincie Limburg, op de eerste plaats geëindigd, op de voet gevolgd door Antwerpen en West-Vlaanderen. De provincie Limburg maakt haar naam als 'fietsparadijs' hiermee waar.

    Meer dan 2750 routes

    Fietsen.123 publiceert op dit moment in totaal maar liefst 2053 gratis toegankelijke routes in Nederland, en 762 routes in België. Fietsen.123 is de populairste fietswebsite van de Benelux met ruim 2 miljoen bezoekers per jaar. Naast de fietsroutes is ook het dagelijkse fietsnieuws een populair onderdeel van de site, evenals de fietsrouteplanner.

    Informatie
    Fietsen.123 Nederland
    Fietsen.123 België

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Fietsroute,Belgische,Nederlandse,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonsverduistering brengt fraai schouwspel in deel Europa


    Zonsverduistering brengt fraai schouwspel in deel Europa


    © epa

    Het jaar is nog maar pas begonnen en vanmorgen werden we al op een zonsverduistering getrakteerd. De zon verdween voor 77 procent achter de maan, maar helaas konden we het spektakel door de bewolking in ons land amper zien, al was zeker het begin aan de kust wel goed te zien. Elders leverde het wel prachtige beelden op in andere Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en vooral Zweden. Ook in Noord-Afrika en het
    Midden-Oosten vergaapten miljoenen mensen zich aan het schouwspel
    .
      

     
    © afp

    Intussen is de zonsverduistering bij ons alweer voorbij. Wie geluk had kon een mooie zonsopgang met een verduisterde zon aanschouwen. In Zweden was het spektakel het best zichtbaar. Daar was de zon voor 85 procent verduisterd en het was er bovendien helder genoeg.

    Wolken
    "De eclips zat in Grimbergen grotendeels achter de wolken", aldus Philippe Mollet van de volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen. "Het begin, net na zonsopgang, was op verschillende plaatsen waarneembaar, maar al snel daarna ging de verduistering schuil achter de wolken.

    Het hoogtepunt van de zonsverduistering viel om 09.17 uur, een half uur na zonsopkomst. Bij haar opkomst om 08.48 uur was de zon al voor de helft verduisterd en stond ze in het zuidoosten boven de horizon. De eclips eindigde om 10.37 uur.

    De komende uren trekt de zonsverduistering nog richting China. Zo komen steden als Moskou, Bagdad en Karachi nog aan de beurt. Hopelijk hebben ze daar iets meer geluk met het weer.

     
      © afp

        
      © epa  
     
    (gb/belga)
    bron; demorgen.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:zonsverduistering,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorouders moesten het opnemen tegen sabeltandtijger


    Voorouders moesten het opnemen tegen sabeltandtijger


    voorouders moesten het opnemen tegen sabeltandtijger

    De wellicht oudste bekende voorouder van de mens moest voortdurend op zijn hoede zijn voor verschillende soorten sabeltand-katachtigen die in het hetzelfde gebied in Afrika leefden.

    Paleontologen hebben twee nieuwe sabeltand-soorten ontdekt in Toros Menalla, in Tsjaad. De sabeltand-soorten waren zo groot als een hedendaagse leeuw. Eerder werd op die plek al een zeven miljoen jaar oude mensachtige ontdekt, de oudste bekende voorouder tot dusver. Het is bewezen dat dit wezen rechtop liep en blijkbaar altijd op zijn hoede moest zijn om niet in de klauwen van een groot roofdier te vallen.

    Patrick Vignaud van de Universiteit van Poitier: "Met de huidige gegevens die we hebben, weten we niet precies wat de interacties tussen een primaat en een grote vleeseter waren. Maar wellicht waren deze interacties niet zo vriendelijk. Sabeltanden jaagden op alle zoogdieren."

    (Foto: impressie)
    bron; gva.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:sabeltandtijger,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerkuilen sneuvelen massaal door langdurige sneeuwval

     
    Kerkuilen sneuvelen massaal door langdurige sneeuwval

    De langdurige sneeuwval in België heeft lelijk huisgehouden onder de kerkuilen. "De populatie is wellicht gehalveerd. Ik hoop niet dat slechts tien procent overblijft, zoals na de winter van 1979", zegt Philippe Smets van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen.

    Na de strenge winter van 1979 overleefden in Vlaanderen slechts 80 broedparen van de ruim 800 geregistreerde paren het jaar voordien. In Nederland lagen die cijfers nog lager. "Ik vrees gelijkaardige cijfers, al hopen we dat de helft van de broedparen overleeft", zegt Smets. In 2009 werden 441 broedkoppels geregistreerd, in 2008 nog 742 en 2007 zelfs 964.
     
    20 dode uilen
    De Kerkuilwerkgroep kreeg de voorbije week meldingen van een twintigtal dode kerkuilen. "De levende vogels die we aantreffen, wegen amper 200 gram, terwijl dat normaal 350 gram is. De kerkuil heeft nauwelijks vetreserves en eet elke nacht vier of vijf muizen. Twee of drie dagen zonder eten is dodelijk"", weet Smets.
     
    Muizen
    Door de langdurige sneeuwval en de dikte van de sneeuw verplaatsen muizen zich onder de sneeuw of blijven ze met wintervoorraden in de schuilplaatsen. "Voorts is de kerkuil een standvogel die zich niet verplaatst als er voedselschaarste optreedt", aldus nog Smets. "Bovendien joegen ze vroeger 's winters ook in open hooizolders en opslagplaatsen met veevoeder, maar die zijn er nauwelijks nog."
     
    Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen zegt dat ook andere muizen etende uilensoorten gebukt gaan onder de vrieskou en het sneeuwweer. De vogelopvangcentra krijgen veel meer verzwakte dieren binnen, maar daar pieken vooral buizerds en reigers.

    (belga/lpb)bron; demorgen.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:kerkuil,uilen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cambodjanen vieren huwelijk 'magische' pythons

     

    Cambodjanen vieren huwelijk 'magische' pythons


    Honderden Cambodjaanse dorpelingen hebben maandag de huwelijksinzegening bijgewoond van een bijna vijf meter lange en negentig kilo zware vrouwtjespython en een slechts iets kleiner mannetje. De twee dieren zouden magische slangen zijn die voorspoed en vrede brengen.

    Cambodjanen vieren huwelijk 'magische' pythons

    De twee uur durende trouwplechtigheid vond plaats in het dorp Svay Rolum, twintig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Phnom Penh. Boeddhistische monniken zegenden het paar en dorpelingen strooiden bloemen uit over de reptielen, terwijl op de achtergrond plechtige muziek klonk.

    "We trouwden deze pythons om gezondheid en voorspoed voor ons dorp te vragen", zei Neth Vy (41), de eigenaar van vrouwtjespython Chamrouen. "Ons was verteld (door waarzeggers, red.) dat de twee pythons man en vrouw zijn en samen moeten leven en als we ze niet zouden huwen we het ongeluk op ons af zouden roepen."

    Neth Vy vond zijn python zestien jaar geleden. Sindsdien vormt de slang onderdeel van het huishouden en zijn de omstandigheden waarin het gezin leeft verbeterd en is hun geen ongeluk overkomen. De mannetjespython Kroung Pich werd twaalf dagen geleden gevangen door Hin Mao, een 44-jarige kinderloze vrouw die het reptiel als haar zoon beschouwt.

    bron; nieuws.nl


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:reptiel,pythons,slang,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee zeehonden in koelcel vishandel aangetroffen


    Twee zeehonden in koelcel vishandel aangetroffen

    Bij een vishandel in Venlo zijn dinsdag twee levende zeehonden in een koelcel aangetroffen. De politie kwam de dieren na een anonieme tip op het spoor. Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben de dieren uit de koelcel in het pand aan de Rijnaakkade gehaald en naar een geschikt opvangadres gebracht.

    Twee zeehonden in koelcel vishandel aangetroffen

    De dieren verkeren in relatief goede gezondheid. Wat de 47-jarige eigenaar met de zeehonden wilde doen is onduidelijk. Hij is opgepakt en krijgt een proces-verbaal vanwege overtreding van de Flora- en Faunawet, meldt de VWA.

    Bij de woning van de man werd in september vorig jaar al een controle uitgevoerd. Toen werden er geen zeehonden aangetroffen.

    bron; nieuws.nl


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:zeehonden,
    02-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizend vogels vallen dood uit de lucht in Arkansas

     
    Duizend vogels vallen dood uit de lucht in Arkansas

    Meer dan duizend vogels zijn in de Amerikaanse staat Arkansas dood uit de lucht gevallen. Een gebied in de stad Beebe van nog geen twee kilometer doorsnee raakte bezaaid met vogellijkjes. Dat meldden plaatselijke media zaterdag (lokale tijd).

    De zwerm vogels is mogelijk op grote hoogte geraakt door de bliksem of door een hagelbui. Ook zou het kunnen zijn dat de dieren geschrokken zijn van het vuurwerk tijdens de jaarwisseling en door de stress zijn gestorven.

    Onderzoekers hebben tientallen vogels meegenomen voor onderzoek om te achterhalen waardoor massaal ze uit de lucht zijn gevallen. De gemeente heeft een bedrijf ingehuurd om de lijkjes op te ruimen.

    (anp/mvdb)bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vogels,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsberen hebben hoogste concentratie gif in bloed


    IJsberen hebben hoogste concentratie gif in bloed


    ijsberen hebben hoogste concentratie gif in bloed

    Door de klimaatverandering hebben ijsberen het al zwaar te verduren, en uit nieuw onderzoek blijkt nu ook dat ze de hoogste concentraties aan giftige stoffen in hun bloed vertonen van alle diersoorten.

    IJsberen leven in een van de meest afgelegen regio's ter wereld, ver van industrie en vervuiling. Toch bleek uit het onderzoek van de Noorse Universtiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) dat hun bloed meer chemicaliën als PCB's en gebromeerde vlamvertragers bevat dan eender welke andere diersoort ter wereld.

    Dat is het gevolg van industriële vervuiling uit Europa, Noord-Amerika en Azië, die via de lucht en oceaanstromingen afgezet worden in het poolgebied. Ook kleinere dieren krijgen de stoffen binnen, maar de conentraties lopen op naarmate de diersoort zich hoger op de voedselladder bevindt. De ijsbeer, die helemaal bovenaan staat, vertoont dus de hoogste concentratie.

    Uit het onderzoek van de Noorse onderzoekers bleek ook dat sledehonden in Groenland erg hoge concentraties vertonen. De stoffen die onderzocht zijn, kunnen leiden tot kanker en werken in op de hormonenhuishouding.

    Joren Gettemans (IPS)
    bron; demorgen.be

     

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:IJsberen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeehonden maken comeback aan Baltische kust


    Zeehonden maken comeback aan Baltische kust



    Na meer dan vijftig jaar afwezigheid maakt de grijze zeehond opnieuw zijn opwachting aan de Poolse kust in de Baltische Zee. Maar niet iedereen is daar blij mee.

    Eind oktober werden twaalf grijze zeehonden ontdekt en gefotografeerd door vrijwilligers van de milieuorganisatie WWF. De foto werd "sensationeel" genoemd omwille van de grootte van de groep. Toch zal zo'n beeld waarschijnlijk steeds meer gewoon worden. Het aantal zeehonden is in de voorbije twintig jaar gegroeid van 4.500 tot 20.000 dieren in de Baltische zee.

    Ambassadeurs van het leven
    "De zeehonden zijn de ambassadeurs van het leven in de Baltische Zee", zegt professor Krzysztof Skora van het Instituut voor Oceanografie aan de Universiteit van Gdansk. "Hun gezondheid gaat erop vooruit en we vinden minder zware metalen en giftige stoffen in hun lichaam. Dat wijst erop dat de zee minder vervuild is dan vroeger."

    Het aantal zeehonden is echter nog ver onder de honderdduizend, de geschatte populatie rond het begin van de twintigste eeuw. Van dan af werden ze uitgeroeid omdat ze concurrentie vormden voor de vissers. De overheid kende zelfs premies toe voor gedode zeehonden.

    Einde de jaren tachtig braken eindelijk betere tijden aan voor de dieren. De staten rond de Baltische Zee zagen het belang in van de bescherming van de dieren voor het ecosysteem. Zweden speelde een pioniersrol met de herintroductie van de dieren, en in Polen kwam in 2000 een kweekcentrum, dat elk jaar dieren uitzet.

    Bekogelen
    Maar niet iedereen is tevreden met de comeback van de zeehonden. Sommige vissers beschuldigen de dieren ervan hun vangst te verminderen. "Zeehonden zijn een ramp", zegt Zbigniew Pyra, hoofd van de Visserscoöperatieve in Stegna, een gemeente aan de Baai van Gdansk. "We verdienen ons brood niet meer. Ik heb al twee maand geen zalm meer gevangen. Bij elk net zwemmen voortdurend vier of vijf zeehonden. We bekogelen ze met stenen, maar het deert ze niet. Dan vinden we graten en viskoppen in onze netten."

    De vissers willen compensatie van de overheid, net zoals boeren wiens vee gedood wordt door roofdieren. Maar volgens professor Skora overdrijven ze de klachten. "We proberen die data te verzamelen, maar we krijgen ze maar zelden van de vissers. Als ze compensatie willen, moeten ze hun verlies bewijzen." Volgens Skora kunnen de lokale gemeenschappen bovendien inzetten op toerisme.

    (ips/adb)bron;hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Zeehonden,



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ida
    blog.seniorennet.be/ida

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!