Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    02-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizend vogels vallen dood uit de lucht in Arkansas

     
    Duizend vogels vallen dood uit de lucht in Arkansas

    Meer dan duizend vogels zijn in de Amerikaanse staat Arkansas dood uit de lucht gevallen. Een gebied in de stad Beebe van nog geen twee kilometer doorsnee raakte bezaaid met vogellijkjes. Dat meldden plaatselijke media zaterdag (lokale tijd).

    De zwerm vogels is mogelijk op grote hoogte geraakt door de bliksem of door een hagelbui. Ook zou het kunnen zijn dat de dieren geschrokken zijn van het vuurwerk tijdens de jaarwisseling en door de stress zijn gestorven.

    Onderzoekers hebben tientallen vogels meegenomen voor onderzoek om te achterhalen waardoor massaal ze uit de lucht zijn gevallen. De gemeente heeft een bedrijf ingehuurd om de lijkjes op te ruimen.

    (anp/mvdb)bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vogels,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsberen hebben hoogste concentratie gif in bloed


    IJsberen hebben hoogste concentratie gif in bloed


    ijsberen hebben hoogste concentratie gif in bloed

    Door de klimaatverandering hebben ijsberen het al zwaar te verduren, en uit nieuw onderzoek blijkt nu ook dat ze de hoogste concentraties aan giftige stoffen in hun bloed vertonen van alle diersoorten.

    IJsberen leven in een van de meest afgelegen regio's ter wereld, ver van industrie en vervuiling. Toch bleek uit het onderzoek van de Noorse Universtiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) dat hun bloed meer chemicaliën als PCB's en gebromeerde vlamvertragers bevat dan eender welke andere diersoort ter wereld.

    Dat is het gevolg van industriële vervuiling uit Europa, Noord-Amerika en Azië, die via de lucht en oceaanstromingen afgezet worden in het poolgebied. Ook kleinere dieren krijgen de stoffen binnen, maar de conentraties lopen op naarmate de diersoort zich hoger op de voedselladder bevindt. De ijsbeer, die helemaal bovenaan staat, vertoont dus de hoogste concentratie.

    Uit het onderzoek van de Noorse onderzoekers bleek ook dat sledehonden in Groenland erg hoge concentraties vertonen. De stoffen die onderzocht zijn, kunnen leiden tot kanker en werken in op de hormonenhuishouding.

    Joren Gettemans (IPS)
    bron; demorgen.be

     

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:IJsberen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeehonden maken comeback aan Baltische kust


    Zeehonden maken comeback aan Baltische kust



    Na meer dan vijftig jaar afwezigheid maakt de grijze zeehond opnieuw zijn opwachting aan de Poolse kust in de Baltische Zee. Maar niet iedereen is daar blij mee.

    Eind oktober werden twaalf grijze zeehonden ontdekt en gefotografeerd door vrijwilligers van de milieuorganisatie WWF. De foto werd "sensationeel" genoemd omwille van de grootte van de groep. Toch zal zo'n beeld waarschijnlijk steeds meer gewoon worden. Het aantal zeehonden is in de voorbije twintig jaar gegroeid van 4.500 tot 20.000 dieren in de Baltische zee.

    Ambassadeurs van het leven
    "De zeehonden zijn de ambassadeurs van het leven in de Baltische Zee", zegt professor Krzysztof Skora van het Instituut voor Oceanografie aan de Universiteit van Gdansk. "Hun gezondheid gaat erop vooruit en we vinden minder zware metalen en giftige stoffen in hun lichaam. Dat wijst erop dat de zee minder vervuild is dan vroeger."

    Het aantal zeehonden is echter nog ver onder de honderdduizend, de geschatte populatie rond het begin van de twintigste eeuw. Van dan af werden ze uitgeroeid omdat ze concurrentie vormden voor de vissers. De overheid kende zelfs premies toe voor gedode zeehonden.

    Einde de jaren tachtig braken eindelijk betere tijden aan voor de dieren. De staten rond de Baltische Zee zagen het belang in van de bescherming van de dieren voor het ecosysteem. Zweden speelde een pioniersrol met de herintroductie van de dieren, en in Polen kwam in 2000 een kweekcentrum, dat elk jaar dieren uitzet.

    Bekogelen
    Maar niet iedereen is tevreden met de comeback van de zeehonden. Sommige vissers beschuldigen de dieren ervan hun vangst te verminderen. "Zeehonden zijn een ramp", zegt Zbigniew Pyra, hoofd van de Visserscoöperatieve in Stegna, een gemeente aan de Baai van Gdansk. "We verdienen ons brood niet meer. Ik heb al twee maand geen zalm meer gevangen. Bij elk net zwemmen voortdurend vier of vijf zeehonden. We bekogelen ze met stenen, maar het deert ze niet. Dan vinden we graten en viskoppen in onze netten."

    De vissers willen compensatie van de overheid, net zoals boeren wiens vee gedood wordt door roofdieren. Maar volgens professor Skora overdrijven ze de klachten. "We proberen die data te verzamelen, maar we krijgen ze maar zelden van de vissers. Als ze compensatie willen, moeten ze hun verlies bewijzen." Volgens Skora kunnen de lokale gemeenschappen bovendien inzetten op toerisme.

    (ips/adb)bron;hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Zeehonden,
    31-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme Wintergedachten


    Warme Wintergedachten

    Hmmm...het heeft gevroren, de lucht is open en helder.
    Heerlijk als het buiten zo koud is en je binnenkomt na een wandeling.
    Nog fijner als dan die enkele foto's gelukt. 















    Categorie:Foto's
    Tags:foto's
    30-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen kopen vooral chihuahua's


    Belgen kopen vooral chihuahua's

     
                                                          1. Chihuahua.

    De chihuahua is de hond die in 2010 het vaakst gekocht werd in België. De jack russel en de labrador volgen op de tweede en derde plaats. Dat meldt de krant La Dernière Heure. Die baseert zich op cijfers van de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (BVIRH). In totaal werden er dit jaar 144.749 honden verkocht, dat is 10,8 procent minder dan in 2009.
     
    De chihuahua is voor het tweede jaar op rij de populairste hond in België. Er werden er 12.539 van verkocht, tegenover 8.685 jack russels.
     
    Volgens de BVIRH verliest de hond duidelijk terrein ten opzicht van de kat, het favoriete Belgische huisdier. Ook valt op dat kleinere honden erg in trek zijn, ten nadele van de Duitse en Mechelse herder, die respectievelijk op een 9e en 15e plaats geklasseerd staan. In 2004 waren deze twee herdershonden nog het populairst. 
                     
    •                                 2. Jack Russell.

                                                    2. Jack Russell.

    •                              3. Labrador.

                                                      3. Labrador.

      (belga/adb)bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:labrador,jack russell,chihuahua,
    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde eend maakt tochtje van 12.000km



    Wilde eend maakt tochtje van 12.000km



    Een wilde eend heeft er een mooie wereldreis opzitten, dat meldt news.com.au. De eend is teruggekeerd naar haar vertrekplaats Hongkong, nadat ze eerst maar liefst 12.000 kilometer had gevlogen. Op de koop toe bracht de trip nieuwe informatie op voor specialisten van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het WWF had de eend, meerbepaald een vrouwelijke pijlstaart, vorig jaar in december uitgerust met een een zendertje. Dat gebeurde in het Mai Po Natuurpark in Hongkong.

    Wereldreis

    Wat volgde was een heuse trip die de eend tot binnen de Noordpoolcirkel bracht. Onderweg werden wel tussenstops ingelast in Noordoost-China en Zuid-Korea. Daarna verbleef de vogel drie maanden in Siberië om er voor het nageslacht te zorgen. In september vertrok de eend dan terug naar het zuiden. Op de terugweg werden op drie luttele dagen maar liefst 1700km overbrugd, goed voor een gemiddelde snelheid van 50km/u. Uiteindelijk kwam de eend op kerstdag terug in Hongkong aan, op de plaats waar de reis op het einde van vorige winter was begonnen.

    Jagershut

    Katherine Leung, een experte van het WWF, wist te melden dat de reis belangrijke informatie over vogelmigratie heeft opgeleverd. Tijdens zulke grote reizen moeten eenden vele gevaren overwinnen, zoals natuurlijke vijanden, ziektes, maar ook stedelijke uitbreiding die ervoor zorgt dat het leefgebied drastisch verkleind wordt. Enkel twee andere zenders van de in totaal 23 werken nog. Andere zenders zouden zijn afgevallen, maar vele dieren zouden gestorven zijn, onder meer door jagers. Eén van de zenders is zelfs gelocaliseerd in een jagershut. Door de trekroutes van de eenden in kaart te brengen, wordt het nu mogelijk om deze beter te beschermen. (sg)

    bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:eend,wilde eend,wereldreis,pijlstaarteend,Natuurpark in Hongkong,12000 km,
    27-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelspotters op zoek naar wilde kerstkalkoen in Zeeland

     
    Vogelspotters op zoek naar wilde kerstkalkoen in Zeeland

     
     


    In de Nederlandse provincie Zeeland, op amper tien kilometer van de Belgische grens, zijn op kerstdag vogelkijkers een zeldzame 'grote trap' aan het observeren. Die vogel lijkt op het eerste gezicht op een grote kalkoen, maar is er niet aan verwant.

    De grote trap werd vrijdag voor het eerst in Groesbeek (Nijmegen) opgemerkt. Op Kerstmis is het dier gezien in de Hogewaardpolder langs de Zeelandweg in Hoogerheide, nog geen tien kilometer van het Belgische Zandvliet, en later ook in Rilland en Kruiningen. Vermoedelijk is de schuwe ongeringde vogel afkomstig uit de voormalige Oostbloklanden, het dichtstbijzijnde broedgebied.

    Zware vogel
    Met een maximaal gewicht van zestien kilo gaat het om een van de zwaarste vogels die kan vliegen. De grote trap kan tot meer dan een meter groot worden. De vogel eet planten en ongewervelden en leeft in open grasland en extensieve landbouwgronden.
     
    In 1987 in België
    In België dateert de laatste waarneming uit 1987, maar in Nederland is de soort recenter waargenomen. De grote trap is als kwetsbaar aangeduid op de rode lijst van bedreigde diersoorten en neemt wereldwijd in aantallen af. De soort wordt bedreigd door overbejaging in Oekraïne en China en door het verdwijnen van een geschikte habitat, onder meer door intensievere landbouwsystemen.

     (belga/svm) bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:grote trap,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onbekenden rukken kop van pauw af in Friesland

     
    Onbekenden rukken kop van pauw af in Friesland

      

    Onbekenden hebben een vrouwtjespauw in een dierenparkje in Drachten (provincie Friesland) vlak voor kerst onthoofd. De beheerder van het park vond alleen de kop van de pauw terug. Hij denkt dat het dier op de kerstdis is beland.

    Voetsporen wijzen erop dat er twee personen bij betrokken zijn geweest. Ze hadden vrij spel doordat een aangrenzende vijver was bevroren. "Het hekwerk is aan de waterkant slechts 1,20 meter hoog, terwijl de rest 1,80 meter hoog is'', aldus de verslagen beheerder Reint Tienstra maandag. Hij vond het pauwenkopje bij de voederkooi. "Daar had ze haar vaste plekje. Ze hebben haar 's nachts gepakt en de kop van de romp gerukt."

    (anp/mvdb)bron; demorgen.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:pauw,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Braziliaan leert boeren niet op roofdieren te schieten

     
    Braziliaan leert boeren niet op roofdieren te schieten

     

    Als poema's, vossen en wolven in de buurt van een Braziliaanse boer komen, maken ze grote kans een kogel door hun kop te krijgen. Ze zouden kippen stelen en koeien aanvallen. Zoogdierenwetenschapper Frederico Gemesio Lemos probeert dat beeld bij te stellen. In het 'Programma ter bescherming van de zoogdieren van de Cerrado' neemt hij de boeren mee op onderzoek en laat hen de vacht van een wolf voelen.

    Lemos werkt bij de Federale Universiteit van Goiás en onderzoekt sinds 2003 alle katachtigen, hondachtigen en wilde zwijnen in de Cerrado, een savanneachtig gebied in Centraal-Brazilië. Sinds 2007 legt zijn team zich erop toe dat de boeren zich van hun gedrag bewust werden. ,,We beseften dat we weliswaar alle soorten in kaart konden brengen, maar dat we daar niets mee zouden opschieten, als we de boeren er niet bij zouden betrekken.''

    Wilde dieren
    Hoewel het volgens de wet verboden is, wordt nog altijd volop gejaagd op wilde dieren in Brazilië. Meerdere soorten dreigen daardoor uit te sterven, zoals de Braziliaanse grijswitte 'veldvos', hoary fox (foto boven), een onschuldige termieten- en sprinkhaneneter. Lemos houdt van het mooie dier. Het is inheems in Brazilië, meer specifiek de Cerrado, en nog nauwelijks onderzocht.

    De hoary fox wordt volgens Lemos snel verward met andere vossen en dan zonder nadenken afgeschoten. Het ontbreekt de boeren aan kennis, zegt hij. ,,Maar tijdens ons onderzoek merkten we wel dat er onder sommige boeren en knechten steeds meer nieuwsgierigheid ontstond. Men kwam met vragen als 'welke soorten kippen eten', en 'hoeveel terrein een poema nodig heeft'."

    Vacht voelen
    Tegelijkertijd merkten de onderzoekers dat de boeren heel goed weten waar de dieren rondlopen en waar bijvoorbeeld de poema slaapt. ,,We hebben hen daarom bij het onderzoek betrokken. Als we nu de vallen uitzetten of een poema uit de boom gaan schieten met een verdovend middel, nemen we de mensen mee. Zo liet ik een boer die de ene na de andere wolf doodschoot, de vacht van het dier voelen. Die ervaring werkt door.''

    Een boerin met kippen, Lucia genaamd, schoot alle vossen op haar terrein dood. Lemos: ,,Ze heeft geholpen een veldvos te pakken en van een halsband met chip te voorzien. We hebben het dier Lucia gedoopt. Lucia waarschuwt nu als ze voorbijkomt."

    Maar het gaat niet altijd goed, merkte de wetenschapper. ,,Een boer die had geholpen bij het pakken van hoary fox Alisa, een moeder met kleintjes, schoot dezelfde vos met halsband alsnog dood om 'te voorkómen dat ze een van zijn kippen zou doden."

    Schade aan boerderijen
    Samen met het ministerie van Milieu inventariseert Lemos' groep de tien boerderijen die de meeste schade van de roofdieren ondervinden. Die schade is volgens de wetenschappers zeer beperkt. Slechts een klein percentage van alle doodsoorzaken wordt veroorzaakt door de roofdieren.

    Bovendien kan die schade worden voorkomen, stelt Lemos. ,,Dat kan met elektrisch geladen omheiningen of een goede waakhond. Het is een simpel en goedkoop educatief project, waardoor mens en dier kunnen samenleven. Alleen ontbreekt het geld nog."

    (anp/gb)bron; demorgen.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vos,vos,poema,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Vogelgezang helpt winterblues te bestrijden"


    "Vogelgezang helpt winterblues te bestrijden"



    Vijf minuten luisteren naar het gezang van vogels kan helpen om een winterdepressie te verdrijven, dat beweren natuurliefhebbers.

    Essentieel

    Ecologen van de natuurorganisatie National Trust raden mensen aan om aan de officiële start van de winter te luisteren naar het getsjirp van vogels en andere natuurgeluiden. Dit moet als een herinnering dienen dat de lente om de hoek loert. Ecoloog Peter Brash: "Vogelgezang is een van de meest typerende natuurgeluiden, het geeft velen een warme gloed vanbinnen. We weten allemaal dat we een halfuur moeten sporten per dag en vijf stukken fruit en groenten moeten eten, maar vijf minuten naar vogelgeluiden luisteren doet je welzijn ook goed."

    Eerder dit jaar toonden onderzoekers aan dat het gezang van vogels fobieën en spanning verdrijft bij jonge patiënten.

    (ep)bron;hln.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:Vogelgezang,winterdepressie,
    25-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voederkooien verboden bij productie foie gras in België


    Voederkooien verboden bij productie foie gras in België


    In een poging om de productie van foie gras in België 'diervriendelijker' te maken, worden de minieme voederkooien verboden. De dieren moet 'ruim' gehuisvest worden. Dat betekent 1,2 vierkante meter per eend en minimum drie eenden per kooi. De maatregel geld enkel voor eenden en niet voor ganzen.

    "Groepshuisvesting biedt de dieren tot vier keer meer ruimte en moet zo tot een gevoelige verbetering van hun levensomstandigheden leiden".
     
    Eenden worden op de leeftijd van elf à twaalf weken overgebracht naar de dwangvoederruimte waar ze ten hoogste 14 dagen gehouden worden.
     
    "Het enige land"
    "België is het enige land dat aan de nationale producenten van foie gras bijzondere regels op het vlak van dierenwelzijn oplegt", klopt Volksgezondheid zich op de borst. In een aantal Europese landen, zoals Duitsland, is dwangvoederen sowieso verboden.
     
    Voor eenden,  niet ganzen
    De regel heeft enkel betrekking op eenden, omdat in België geen ganzen meer zouden gehouden worden voor de productie van foie gras.
     
    Ons land is na Spanje en Frankrijk de derde grootste consument in de EU. Qua productie kan België evenwel niet mee met de top. In 2009 produceerden wij 23 ton, terwijl Frankrijk 18.905 ton foie gras produceerde. Hongarije, Bulgarije en Spanje produceerden respectievelijk 2.550 ton, 2.300 ton en 830 ton.
     
    Foie of faux?
    Foie gras ligt al een tijd onder vuur. Dierenrechtenorganisaties menen dat dieren mishandeld worden, en hebben vaak ook beeldmateriaal om dat te bewijzen. De productiemaatschappijen op hun beurt spreken dat tegen.
     
    Wie een (vegetarisch) alternatief voor foie gras wil, kan een potje faux gras van GAIA inslaan.

    (belga/edp)bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:eenden,foie gras,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recordaantallen ganzen in Oostkustpolders



    Recordaantallen ganzen in Oostkustpolders


    De kolgans is met vele tienduizenden neergestreken in onze polders.

    Er zijn afgelopen week recordaantallen ganzen geteld in de Oostkustpolders, dat zijn de polders geleden tussen Knokke en Oostende. Door de sneeuw en de vriestemperaturen zakken veel overwinterende ganzen verder af naar het zuiden. Maar het is niet allemaal goed nieuws: de ganzen die in Frankrijk terecht komen, vliegen hun dood tegemoet. In dat land geldt namelijk geen jachtverbod.

    De Oostkustpolders zijn een van de belangrijkste overwintergebieden voor wilde ganzen. Maar de aantallen die daar deze week werden geteld zijn ongezien. Naar schatting trokken, 60.000 tot 80.000 ganzen van Nederland en Denemarken naar België, zo zegt professor Eckhart Kuijken (UGent). Het gaat voornamelijk om kolganzen maar ook om enkele duizenden brandganzen.
     
    Uitzonderlijk veel
    "De overwinterende kolganzen uit Noord-Rusland en West-Siberië halen tussen de 55.000 en 70.000 exemplaren, wat redelijk uitzonderlijk is." Wellicht is het dichtvriezen van meren, hun slaapplaatsen, in Noord-Nederland een oorzaak.
     
    "Daarnaast zijn zeer uitzonderlijk ruim 4.500 brandganzen uit Nova Zembla (Siberië) geteld, normaal zijn er dat een paar honderd."

                  

    Rietgans beschermen

    Van de meest bijzondere soort, de zeldzame kleine rietgans, verblijven in de polders ongeveer de helft van de circa 60.000 die op Spitsbergen broeden.

    "De aantallen zijn eerder een normaal wintermaximum, maar er zitten nog grote groepen in Nederland en Denemarken en we dragen een verantwoordelijkheid in het overleven van de soort."

    Frans probleem
    Sommige vogels trekken nog verder zuidwaarts, richting Frankrijk waar geen jachtverbod geldt. Vogelbeschermingsorganisaties roepen op om massaal brieven te sturen naar prefecten om de jacht in Frankrijk aan banden te leggen. (belga/edp)

    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:ganzen,rietgans,brandganzen,
    24-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraaien bezetten Japanse steden

     
    Kraaien bezetten Japanse steden

     
    © ap

    In Japan zorgen kraaien in verschillende steden voor overlast. Deze week werd in de stad Minoh zelfs een wet goedgekeurd die inwoners verbiedt om de vogels te voederen.

    De sancties voor het voederen van kraaien zijn niet mals: de boetes kunnen tot enkele honderden euro oplopen. Pogingen om de kraaienpopulatie uit te dunnen zijn in de meeste steden mislukt. De vogels nestelen zich in parken en bossen. In de vroege ochtend dalen ze neer over de stad en pikken ze vuilniszakken open op zoek naar voedsel.

    De kraaien zijn ook agressief tegenover mensen. Zo durven ze jonge kinderen aanvallen die iets eetbaar in hun handen dragen. Soms bouwen ze hun nest op elektriciteitspalen waardoor er een blackout kan ontstaan. In dierentuinen gaan de hongerige kraaien zelfs aan de haal met kuikentjes.

    (gb)bron;demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:japan,kraaien,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chaser, de slimste hond ter wereld kent 1.022 woorden

     
    Chaser, de slimste hond ter wereld kent 1.022 woorden


    Een border collie

    Een border collie genaamd Chaser leerde de namen van 1.022 stukken speelgoed, dat is meer dan welk dier ook, zelfs meer dan de legendarische papegaai Alex.

    Border collie

    Amerikaanse psychologen Alliston Reid en John Pilley wilden testen of er een beperking was op het aantal woorden dat een border collie kan leren. Ze leerden gedurende drie jaar Chaser de namen van honderden stukken speelgoed aan. Dit gebeurde erg traag, voorwerp per voorwerp. Het paar liet Chaser regelmatig woordenschattests afleggen. De border collie is een erg slim hondenras, het is namelijk een herdershond, wat het makkelijker zou moeten maken om deze nieuwe woorden te leren kennen. "De hypothese is dat ze een speciale neiging hebben om een taal te leren omdat ze naar de boer moeten luisteren", aldus de psychologen.

    Met haar uitgebreide woordenschat klopt Chaser de Duitse hond Rico, die kende 200 woorden. 

    (ep)bron; hln.be 

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:hond,border collie,Chaser,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Witte Kerst in de Zoo en Planckendael


    Ook Witte Kerst in de Zoo en Planckendael


    Mooie plaatjes vanuit de Zoo in Antwerpen en ...

    Mooie plaatjes vanuit de Zoo in Antwerpen en vanuit Planckendael in Muizen. 

    Baby alpaca

    'Lollypop', de boreling bij de alpaca's in Planckendael, is dé kerstvedette van 2010. Het vrouwtje heeft een dikke, zwarte vacht, die haar ongevoelig maakt voor de koude. Ze is de eerste nakomeling van Henry en Yrene. Het is alweer 12 jaar geleden dat er nog een jonge alpaca in Planckendael werd geboren. Je kan dit pikzwarte kleintje met ronde glinsterende oogjes samen met haar moeder bewonderen achter de kinderboerderij, aan de bootingang.

    De alpaca wordt in de hoge Andes (Peru en Bolivia) als huisdier gehouden voor zijn wol. Hij kan als geen ander tegen barre weersomstandigheden. Deze Zuid-Amerikaanse kameelachtigen zijn verwant aan de vicuña's en de guanaco's die je ook in Planckendael terugvindt. 
         
            Mooie plaatjes vanuit de Zoo in Antwerpen en ...

    Kleine Watoessikoe
    Onlangs kwam er ook een kleine Watoessikoe ter wereld in Planckendael. De verzorgers gaven haar de roepnaam Lina. Watoessirunderen hebben grote opvallende hoorns die tot wel 2,2 meter lang kunnen worden (van punt tot punt). Het zijn de vrouwtjes die de langste exemplaren meedragen, de mannetjes hebben dan weer de dikste hoorns. Ze worden in Afrika (Uganda en Ruanda) als huisdier gehouden en gelden als statussymbool voor rijke boeren en stamhoofden. Deze taaie rakkers overleven zelfs in barre omstandigheden met beperkte hoeveelheden voedsel en water.

        Mooie plaatjes vanuit de Zoo in Antwerpen en ...

    De 4-koppige kudde woont in de Afrikaanse kraal in Planckendael recht over de bizons. Bij droog en windstil weer (geen grote vrieskoude en geen glad ijs) kan moeder Vita met haar jong buitenkomen. Zij krijgt dan open stal, ook in Afrika kan het 's nachts immers bibberkoud zijn. 

          Mooie plaatjes vanuit de Zoo in Antwerpen en ...

           Mooie plaatjes vanuit de Zoo in Antwerpen en ...

     bron; demorgen.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:alpaca's,Baby alpaca,Lollypop,Watoessikoe,
    23-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noorse rendieren met reflectoren uitgerust



    Noorse rendieren met reflectoren uitgerust



    In Noorwegen komen jaarlijks zo'n vijfhonderd rendieren om het leven bij ongevallen met wagens en daar wil de Noorse regering wat aan doen. Het gaat de dieren uitrusten met reflectoren om ze beter zichtbaar te maken voor autobestuurders.

    De voorbije maand hebben al zo'n 2.000 rendieren een gele reflecterende halsband omgekregen. "Het helpt écht", zegt Kristian Oevernes, leider van de Noorse Wegenadministratie, aan persbureau Reuters. "Bij een test met een sneeuwscooter is gebleken dat de dieren veel beter zichtbaar waren in het donker dan anderen. Dit is niet alleen goed voor de rendieren, maar ook voor de chauffeurs. Elk jaar raken er ook veel mensen gewond bij ongevallen met rendieren", aldus Oevernes.

    In Noorwegen zijn er zo'n 200.000 rendieren. (sps)

    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:rendieren,
    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweedse jagers mogen 20 wolven doden


    Zweedse jagers mogen 20 wolven doden



    Jagers in Zweden mogen tijdens het komende jachtseizoen twintig wolven omleggen. Dat heeft het Zweedse ministerie van Leefmilieu beslist. Drieduizend Zweden hebben een licentie aangevraagd voor het jachtseizoen, dat op 15 januari opent.
     
    Vorig jaar was het de eerste keer in veertig jaar dat de wolvenjacht opnieuw toegelaten was in Zweden. Twaalfduizend jagers vroegen toen een licentie aan. De 27 wolven die gedood mochten worden, waren er binnen een paar uren aan.
     
    De Zweedse wolvenstam is sinds de jaren tachtig aangegroeid tot naar schatting zowat tweehonderd dieren. Milieu- en dierenbeschermers zijn tegen de jacht, terwijl jagersverenigingen en bewoners van gebieden met wolven meer dieren zouden willen neerschieten. Zij zeggen dat de wolven elanden, schapen en honden doden. Het ministerie noemt het quotum een goed evenwicht tussen het behoud van het bestand en de jacht.
     
    De Zweedse autoriteiten willen volgend jaar tot twintig wolven uitzetten van andere stammen, om de gevolgen van inteelt binnen de Zweedse stam te verminderen.

    (belga/lb)bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:wolven,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seks met andere soorten nieuwe dreiging voor ijsbeer


    Seks met andere soorten nieuwe dreiging voor ijsbeer


    © ap

    De ijsbeer en andere pooldieren worden niet alleen bedreigd door de klimaatverandering. Ze paren ook steeds vaker met andere soorten, waardoor ze weer een stapje dichter bij de uitsterving komen. Al is die trend op zich een gevolg van de klimaatverandering.


    © afp

    Het snel smeltende poolijs maakt het moeilijker voor ijsberen om te paren met soortgenoten. Al enkele jaren merken wetenschappers dat er 'tussensoorten' ontstaan. Zo ontdekten ze de 'pizzly', een mengeling van een grizzly en een ijsbeer (letter 'p' komt van de Engelse term 'polar bear'). Dit jaar bleek een neergeschoten beer eveneens een bizar DNA te bezitten.

    In de poolgebieden is de opwarming van het klimaat twee tot drie keer sterker voelbaar dan elders in de wereld. In de zomer dreigt de ijskap volledig te verdwijnen, waardoor ijsberen hun habitat moeten verlaten om te jagen. Ook andere pooldieren ondervinden problemen. Zo zou er dit jaar een mix van twee walvissoorten waargenomen zijn. Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij bruinvissen en zeehondsoorten.

    Evolutie?
    In principe kan voortplanting tussen verschillende soorten aan natuurlijke evolutie worden toegeschreven. Maar onder impuls van de klimaatverandering gebeurt dat over een heel korte periode en wordt de genetische diversiteit bedreigd. In de negentiende eeuw werd de wilde eend bijvoorbeeld door de mens naar Nieuw-Zeeland gebracht. Die begon te paren met de lokale grijze eend, maar vandaag blijven er amper grijze eenden over.

    De jongen van ijsberen en grizzly's staan bovendien voor een dilemma. Een ijsbeer eet immers vooral zeehonden, maar de grizzly is helemaal geen goede zwemmer.

    (gb)bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:ijsberen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Killer orka' Tilly is vader geworden in Orlando


    'Killer orka' Tilly is vader geworden in Orlando


    Orka Katina met het pasgeboren kalfje © ap
     

    Orka Tilly is met zijn 5.500 kilo een reus vergeleken met het kalfje.
    Orka Tilly is met zijn 5.500 kilo een reus vergeleken met het kalfje.


    Tilly en het kalfje zwemmen synchroon doorheen het bassin

    Tilly en het kalfje zwemmen synchroon doorheen het bassin © photo news
    De omstreden orka Tillikum (Tilly) heeft in Seaworld Orlando voor nageslacht gezorgd. Nadat orka Katina zaterdag beviel, is hij nu de trotse vader van een kalfje maar Tilly zal evenwel niet moeten rekenen op een babyborrel.

    Low profile
    Normaalgezien gaat zo'n unieke geboorte in gevangenschap gepaard met veel toeters en bellen maar dit keer waren er geen feestelijkheden te bespeuren. Tilly zorgde enkele maanden geleden immers voor heel wat opschudding en negatieve publiciteit voor Seaworld door zijn 40-jarige trainer Dawn Brancheau dood te bijten. Een baby met een 'moordenaar' als vader kan dus maar best low profile gehouden worden tot de storm helemaal is gaan liggen.

    Na het dodelijke incident besloot de directie van het amusementspark vrij snel om Tilly toch te houden want orka's zijn van goudwaarde voor Seaworld en de 'show must go on'. Ondertussen mogen trainers wel niet meer samen met de kolossen in het water als veiligheidsmaatregel. (kve)


    © photo news 
    bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Orka Katina,Tilly,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Circusberen vallen in winterslaap


    Circusberen vallen in winterslaap


    © ap

    Vier door een rondreizend Russisch circus getrainde beren zijn tijdens een verplaatsing naar het verre oosten van Rusland in winterslaap gevallen.

    De vrouwtjesberen Varya, Manoeyasja, Lyalya en Lyoesya reisden in een enorme vrachtwagen van Irkoetsk naar Vladivostok, vertelde trainer Vladimir Dobryakov aan Novosti. Het circus deed er acht dagen over om de 4.500 kilometer te overbruggen, wat de dieren "uiteraard veel spanning" bezorgde. Bovendien kreeg de truck panne en vroor het zeer hard.

    De trainer moest zijn dieren grote hoeveelheden sterke thee en chocoladesnoep te geven om ervoor te zorgen dat ze niet in slaap vielen. Beren zijn een veel voorkomende attractie in Russische circussen. Sommigen worden getraind om op ijs te schaatsen en hockey te spelen.

    (belga/gb)bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:beren,



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kleintje
    blog.seniorennet.be/kleintj

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!