Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    01-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer groene fietsroutes in Frankrijk



    Steeds meer groene fietsroutes in Frankrijk



    Frankrijk mag dankzij de Tour de France dan wel het wielerland bij uitstek zijn, voor de gewone fietsliefhebber waren de voorzieningen tot dusver niet veel soeps. Maar daar komt nu snel verandering in, dankzij de Voies Vertes of groene routes die door het hele land worden getrokken.

    De groene route langs de Franse Maas is nu zelfs uitgeroepen tot de fietsroute van het jaar 2010. De Voie Verte Trans-Ardennes is een fietstraject over het voormalige jaagpad langs de Maas in het Franse departement Ardennes. Ze is heel mooi als je van de Ardennen houdt, maar niet wil klimmen. De 85 km lange route begint in Givet, niet ver van de Belgische grens, en eindigt nu nog in Charleville-Mezières, maar uitbreiding is gepland. De groene route loopt autovrij langs de stille kant van de Maas. De vele bochten bieden iedere keer weer een ander uitzicht. Soms gaat de route even van de Maas af door een slaperig dorpje.

    Het wegdek is breed genoeg om fietsers vanuit beide richtingen de ruimte te geven. Bovendien is de bewegwijzering goed herkenbaar en er zijn voldoende bankjes om van het uitzicht te genieten.

    Eerst in Bourgogne
    De Voies Vertes ontstonden in de Bourgogne in 1997. Daar werden toen paden langs kanalen, over oude spoorlijnen en door wijngaarden voor het eerst ingericht als autovrije fietsroutes. Nog steeds is de Bourgogne de vaandeldrager met vijf groene routes. Nergens vind je er meer dan hier.

    Ook elders in Frankrijk zijn de Voies Vertes volop in opmars. Dankzij een handige kaart op de website krijg je een mooi overzicht van het hele fietsnetwerk in Frankrijk.

    Meer info:
    http://www.voiesvertes.com

    bron; hln.be

    Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Afrikaanse olifant



    De Afrikaanse olifant drinkt tot 200 liter water per dag.


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eekhoorn schudt man de hand



    Eekhoorn schudt man de hand




    Een wilde eekhoorn heeft een hazelnoot uit de hand van een natuurliefhebber geplukt.

    Steve England, een 35-jarige 'bushcraft expert', doet zijn verhaal aan The Telegraph.  "Ik was erg verbaasd dat de eekhoorn zo dichtbij kwam", opende England. "Normaal zijn wilde eekhoorns erg terughoudende beestjes. Ik had nog nooit zoiets geprobeerd, maar toen ik foto's aan het nemen was van enkele zwammen, kwam een eekhoorn erg dichtbij. Ik haalde een hazelnoot uit mijn zak en na 15 minuutjes kwam het beestje die ook effectief uit mijn hand plukken."

    (ypu)bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    29-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sekshongerige olifant doodde al zeker 10 wijfjes in India


    Sekshongerige olifant doodde al zeker 10 wijfjes in India



    In het zuiden van India wordt verwoed jacht gemaakt op een olifant die, belust op seks, al zeker tien olifantenwijfjes heeft gedood. Experten vermoeden dat er iets loos is met de testosteronspiegel van de bronstige stier. Dat meldt de BBC.

    Vorige jaar doodde de olifant acht wijfjes, vorige maand werden nog eens twee karkassen aangetroffen. Volgens specialisten telkens het werk van dezelfde olifant.

    Avances afgewezen
    Het dier wil absoluut paren met de wijfjes, maar die wijzen zijn avances af. De stier wordt daarom agressief en doodt de wijfjes met zijn slagtanden. Omdat een van die tanden afgebroken is, verdandert die in een scherp en dodelijk wapen.

    Slagtanden verwijderen
    Een task force van vijftien man maakt nu jacht op de geile olifant in moeilijk toegankelijk gebied. Bedoeling is het dier te verdoven en zijn slagtanden te verwijderen.

    Aan de beterhand
    Het is evenwel niet allemaal kommer en kwel. "Vermits de olifant dit jaar 'nog maar' twee wijfjes gedood heeft, denken we dat zijn testosteronhuishouding stilaan weer op z'n plooi geraakt", luidt het.

    (eb) bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat je varen door het prachtige Duitse Spreewald

     
    Laat je varen door het prachtige Duitse Spreewald



    Ongeveer 100 Kilometer ten zuidoosten van Berlijn in de deelstaat Brandenburg ligt het Spreewald, een in Europa uniek natuurlandschap. Met ongeveer 65 kilometer lengte en op sommige plaatsen 15 kilometer breedte, vormt het een langgerekte laagvlakte met ontelbare waterwegen.


     

    De vele kleine eilandboerderijen zijn in het 'Duitse Venetië' via kleine en grote waterwegen met elkaar verbonden. In deze 200 jaar oude huizen worden tradities en ambachten uit een ver verleden in ere gehouden. Het onmetelijke en tegelijkertijd idyllsiche waterlabyrint lokt dan ook talrijke enthousiaste bezoekers.

    Uitzonderlijke fauna en flora
    Het Spreewald is een door de UNESCO beschermd gebied. Er komen grote concentraties van vogels voor, die zelden elders te zien zijn: zeeadelaars, kraanvogels, zwarte ooievaars om maar enkele te noemen. Ook het plantenbestand is uitzonderlijk.

    Toeristische bootjes
    Wie dit bosrijke groene labyrint via het water wil ontdekken, kan een kano of roeiboot huren of zich laten varen door de vele toeristische boten waarmee je op een rustig tempo de mooiste plekjes leert kennen. Er lopen ook talrijke wandel- en fietsroutes door het natuurpark en goede overnachtingsmogelijkheden zijn legio.

    Meer info:
    website





     

    (hlnsydney/kve)
    bron; hln.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen belemmert paringsdrang van fruitmot

     

    Vlaanderen belemmert paringsdrang van fruitmot



    Door een nieuwe, milieuvriendelijke techniek te subsidiëren om de voortplanting van de fruitmot tegen te gaan, draagt de Vlaamse overheid een positief steentje bij tot de exportpositie van de fruittelers.

    Minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor landbouw, gaf vandaag tekst en uitleg over de nieuwe bestrijdingsmethode.
     
    Verwarringstechniek
    De fruitmot is een kleine nachtvlinder waarvan de rupsen gangen boren in het pitfruit en het zo waardeloos maken voor consumptie. Sproeien met insecticiden was tot dusver de enige remedie. Er is nu echter een milieuvriendelijk alternatief voorhanden, de zogenaamde 'verwarringstechniek' of 'feromoon-verwarring'.
     
    Geen zin meer
    Dat zijn, afhankelijk van de fabrikant, koordjes of buisjes waarin de geur van de vrouwelijke rupsen wordt verwerkt. Deze buisjes worden aangebracht in de plantage en trekken de mannelijke rupsen aan. Omdat ze echter geen vrouwtjes vinden, raken ze verward en verliezen ze hun zin om te paren. Een vijftal fabrikanten heeft de techniek nu gecommercialiseerd. De Vlaamse regering betaalt 250 euro per hectare aan boeren die hiermee aan de slag gaan.
     
    Exportpositie van telers beschermen
    "Gezien de strenge Europese eisen qua milieuvriendelijkheid van de bestrijdingsmiddelen, willen we de exportpositie van onze telers versterken door dit alternatief te promoten", zei Kris Peeters. "Vlaanderen wil niet wachten tot de deadline van 2014 om de milieunormen op dat vlak te halen".
     
    Nu al staat vast dat naar schatting de helft van het pitfruit-areaal hier volgend jaar mee zal uitgerust worden, in totaal zo'n 7.000 hectare fruit.

    (belga/eb)bron; hln.be 

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste paard komt uit België


    Grootste paard komt uit België


    grootste paard komt uit belgie


    Na het lichtste paard ter wereld, dat slechts 2,7 kilogram weegt, is nu ook het grootste paard bekend. Het dier heet Big Jake, is maar liefst 211 centimeter groot en ... komt uit België.

    Trotse eigenaar van de hengst is Jerry Gilbert. De man, die in de Amerikaanse staat Wisconsin woont, beweert dat het dier "een brave reus" is die rustig met bezoekers omgaat.

    De tweede plaats in het Guinness Book of Records wordt nu ingenomen door de vorige recordhouder, Remington, die het met 7 centimeter minder moet doen.

    bron; gva.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    24-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Design in Umbrië



    Design in Umbrië

    "Het liefst hield u het voor u", zegt Il Sussurro in Umbrië van zichzelf
    "Idealmente, l'avete fatto per voi", ha detto Il Sussurro di se stesso in Umbria


    "Het liefst hield u het voor u", zegt Il Sussurro in Umbrië van zichzelf. Maar ons verblijf in Il Sussurro was zo prachtig dat we dit adres niet voor ons kunnen houden. Stel je voor: een huis op wandelafstand van een piepklein dorpje, Fratticiola Selvatica. Met drie lichte, luchtige vakantieflats.

    Wat is er zo speciaal aan? Vooreerst het uitzicht: overal in huis, in het zwembad en de tuin zie je dat weidse heuvellandschap, je wordt er echt naartoe gezogen. Dan die inrichting: niet de oerbekende bruine (restjes)stijl, maar witte, grijze en zwarte kleuren, rechte lijnen en tijdloze designmeubels. Een verrassing in Umbrië.

    En, zeer belangrijk, privacy. De Vlaamse eigenaars Bart en Erika weten wat discrete service is: alles kan, niets moet. Geen polonaise, animatie of met z'n allen aan één grote tafel. Wel toeristische en gastronomische tips, vrienden die we maken als wij het willen, ontbijt geserveerd op ons eigen terras, zelf koken of uit eten gaan als we zin hebben, een fles Umbrische wijn van de kaart...

    Bovendien ligt Il Sussurro waar het moet liggen. De poort staat wagenwijd open naar l'Italia vera: het Trasimeense meer, de steden Perugia, Assisi en Gubbio, de zeven natuurparken, de slaperige dorpen en de niet-betreden paden. Beste singles, koppels, gezinnen: neem uw auto of het vliegtuig en proef van Il Sussurro. Rustig genieten maar !

    André Coen en Roberta Wilson

    Il Sussurro
    Strada Fratticiola Selvatica- Piccione 3
    06134 Fratticiola Selvatica (PG)
    www.ilsussurro.com
    ++39 346 0140 310
    stay@ilsussurro.com


    bron; demorgen.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    23-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slak met liefdespijltjes en insect van halve meter ontdekt

     

    Slak met liefdespijltjes en insect van halve meter ontdekt

    Op het eiland Borneo zijn meer dan 120 nieuwe diersoorten ontdekt.
    Eén van de nieuwe soorten is een slak die een soort liefdespijltjes afschiet.
     Op die manier kiest deze Cupido een andere slak uit om te paren.



    Deze slak speelt graag voor Cupido.

    Deze wandelende tak meet liefst 56 centimeter!

    Deze wandelende tak meet liefst 56 centimeter!

    Een kikker zonder longen.
    Een kikker zonder longen.

    WWF maakte een lijst bekend met de verschillende nieuwe soorten op Borneo. Zo vonden ze ook een kikker zonder longen die via zijn huid ademt, een oranje slang en het grootste insect ter wereld. In de categorie kikkers was er ook een exemplaar dat kan vliegen.

    Het onderzoek vond plaats in één van de oudste regenwouden ter wereld, op de grens tussen Maleisië, Indonesië en Brunei. Hoewel Borneo al eeuwen populair is bij ontdekkingsreizigers, moeten grote delen van Borneo nog steeds onderzocht worden.

    "Als we dit onvervangbaar stukje regenwoud kunnen beschermen voor onze kinderen, zullen onderzoekers van de volgende generatie nog meer ontdekkingen kunnen doen", zegt projectleider Adam Tomasek. (gb)

    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indrukwekkende beelden van de zon

     

    Indrukwekkende beelden van de zon



    Nasa lanceerde in februari een geavanceerd ruimtetuig om de zon te bestuderen. Intussen kwamen de eerste indrukwekkende beelden van de zon binnen. De beelden van het toestel zullen zelfs tien keer helderder zijn dan die van een modern televisietoestel.












    bron; demorgen.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bellewaerde Park wuift Po-chin uit, maar verwelkomt Tunga

     

    Bellewaerde Park wuift Po-chin uit, maar
    verwelkomt Tunga


    bellewaerde park wuift po chin uit maar verwelkomt tunga


    Bellewaerde Park heeft er sinds vandaag een nieuwe bewoner bij. Het gaat om olifant Tunga.

    De 5-jarige Tunga komt over van de Engelse Chester Zoo en moet de leegte opvullen die zijn oudere broer, Po-Chin (10j) achterliet. Die olifant ruilde het pretpark vorige maandag voor Paradisio in Ath waar hij zal moeten paren en voor nageslacht moet proberen te zorgen.

    Tunga heeft met Fahim (4j) alvast een speelvriendje in Bellewaerde Park.

    Beeld: Bellewaerde Park (Po-Chin en Fahim)
    bron; gva.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    22-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelen langs de Belgische Compostelaroutes


    Wandelen langs de Belgische Compostelaroutes



    compostella

    Vandaag kunnen we opnieuw wandelen langs de pelgrimspaden die in de middeleeuwen dwars door België naar Santiago de Compostela liepen. Plus Magazine 'deed' drie stukken van de Via Brugensis. Heerlijke dagwandelingen vol historische sporen!

    Plannen voor een tocht naar Santiago de Compostela? Dan is er dubbel goed nieuws. 2010 is een heilig jaar in Compostela omdat de naamdag van Sint-Jacobus dit jaar op een zondag valt (25 juli). Ten tweede kunt u uw tocht voortaan al in België starten. Dankzij het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela en de Association Belge des Amis de Saint Jacques de Compostelle worden de oude pelgrimsroutes door België weer in kaart gebracht en beschreven, inclusief voordelige overnachtingsmogelijkheden.

    "Het precieze tracé van de historische paden is vandaag niet meer te achterhalen. Vergeet niet dat de hoofdperiode van de tochten tussen 1100 en 1400 lag, sindsdien is er veel veranderd in het landschap", horen we van Paul De Marez. Deze ambtenaar van de stad Kortrijk heeft meegewerkt aan de uitwerking van de Via Brugensis, die van Sluis naar het Noord-Franse Sebourg loopt. In augustus vertrekt hij zelf op voettocht naar Compostela om zijn pensioen te vieren. "Toch doen we de geschiedenis geen geweld aan. Voor de nieuwe routes hebben we immers de historische plaatsen die een rol speelden in de middeleeuwse pelgrimstochten (steden, kerken, overnachtingsplaatsen...), met elkaar verbonden via de bestaande wandelnetwerken, RAVeL-paden en GR-routes." 

          

    Negen routes

    In de middeleeuwen liepen een negental routes dwars door België, meestal vanuit het huidige Nederland of Duitsland naar het noorden van Frankrijk:

    • de Via Monastica (van 's-Hertogenbosch naar Rocroi)
    • de Via Brugensis (van Sluis naar Sebourg)
    • de Via Scaldea (van Gent langs de Schelde naar Pecq, en verder via de Via Brugensis)
    • de Via Brabantica (van Breda naar Nijvel of Geldenaken)
    • de Via Gallia Belgica (van Nijvel naar Saint-Quentin)
    • de Via Mosana (van Maastricht of Aken naar Namen, en verder via de Via Monastica)
    • de Via Limburgica (van Thorn naar Eghezée, verder via de Via Monastica)
    • de Via Arduinna (van Aken, Luik of Malmédy naar Orval)
    • de Via Thiérache (van Olloy-sur-Viroin naar Saint-Quentin).

    Al deze routes sluiten in Frankrijk aan op GR-paden naar ofwel Reims/Vézelay ofwel Parijs. In Vézelay start de Via Lemovicensis en in Parijs de Via Turonensis, die leiden naar Saint-Jean-Pied-de-Port, aan de voet van de Pyreneeën.

    Samen met Paul De Marez liepen we drie stukken van de al genoemde Via Brugensis af. Telkens ongeveer 20 km, een dagtrip dus. De bedoeling is dat we met de auto of met de trein naar het eindpunt rijden en daar het openbaar vervoer naar ons beginpunt nemen. Vervolgens wandelen we de tocht naar het eindpunt, waar we de trein of de auto terugvinden.

    Sluis - Brugge: 23 km

    Een zalige lentetocht door het polderland ten noorden van Brugge. Dit stuk van de Via Brugensis volgt delen van de Damse Vaart. Al snel botsen we op de pelgrimstraditie. Het zelfbedieningsveer waarmee we onszelf over de vaart moeten trekken, heet toevallig Kobus (van Jacobus, zoals in Compostela). Het sfeervolle kerkje van Hoeke ligt nu verloren in de polder, maar speelde ooit een grote rol in de bedevaarten. Het beeld boven het portaal herinnert daaraan.

    Na een doortocht door het mooie Damme trekken we richting Brugge en wandelen we door het hart van de Reienstad. In de Moerstraat zien we de eerste sint-jakobsschelpen in een bas-reliëf aan de gevel van nr. 40. In diezelfde straat wacht de grote Sint-Jakobskerk, een belangrijk vertrekpunt van Compostelabedevaarten in de middeleeuwen. "Je moet eens opletten hoe groot de Sint-Jacobskerken in heel Europa zijn", zegt onze gids. "Ze moesten dienen om honderden pelgrims op te vangen."

    Nog een tip: net buiten onze route ligt het intrigerende witte dorp Lissewege. De imposante kerk zou te danken zijn aan de schenkingen van rijke Scandinavische pelgrims. Eén van de kruisgewelven in de kerk loopt uit op een afbeelding van Baphomet, de afgod met de kattenkop. Dit zou erop wijzen dat ook de Tempeliers hier gepasseerd zijn. En hoe heet het café op het dorpsplein? Sint-Jacobshuis!

    Start en aankomst: neem de trein of rijd met de auto naar Brugge. Aan het station neemt u de bus naar Sluis (lijn 42 van De Lijn, om het uur). De route brengt u terug naar Brugge.

    Lichtervelde -Roeselare: 18 km

    Dit stuk door het hart van West-Vlaanderen begint alweer in een Sint-Jacobskerk. Die vinden we deze keer op de Markt in het stadje Lichtervelde. Dwars door de akkers wandelen we vervolgens naar Gits, waar opnieuw een Sint-Jacobskerk wacht - een bewijs hoe belangrijk de verering van de heilige bij ons geweest is. In deze kerk krijgt u al een voorsmaakje: het grote Sint-Jacobusbeeld is een trouwe kopie van het beeld uit de kathedraal van Santiago.

    Vanaf Gits krijgen we het gevoel over een Franse of Spaanse camino te lopen. De route volgt kronkelende beken (Onledebeek en Krommebeek), snijdt door de industriële buitenwijken van Roeselare en eindigt in een parel: het provinciaal domein Sterrebos. Dit landgoed strekt zich uit rond één van de mooiste renaissancekastelen van België. Tijd om te relaxen in het prieeltje op het stervormige kruispunt van dreven.

    Start en aankomst: neem de trein of de auto naar Roeselare en daar de trein naar Lichtervelde. Op het eindpunt (Sterrebos) kunt u bus 6 of 7 nemen naar het station van Roeselare.

    Pecq - Doornik - Antoing: 18 km

    Een historisch geladen route langs de Schelde. In Pecq lopen we naar de oever: dit is de plek waar de Via Scaldea (vanuit Gent) en de Via Brugensis samenkomen. We volgen de stroom en na een goede 2 kilometer botsen we alweer op een parel: het romaanse kerkje van Esquelmes. Omgeven door het oude kerkhofje heeft het de eeuwen getrotseerd. We bereiken Doornik aan de middeleeuwse Pont des Trous. De stad vormde een belangrijke etappeplaats voor middeleeuwse pelgrims en dat is eens te meer te merken aan de grote omvang van de Sint-Jacobskerk, die teruggaat tot de twaalfde eeuw. Geen probleem om hier de heilige, zijn pelgrimsstaf en zijn schelpen te vinden. Voor onze doortocht volgen we de historische route van de pelgrims via de koperen schelpen die de stad in de trottoirs heeft aangebracht.

    Buiten Doornik vinden we de Schelde terug en die blijven we nog 7 km volgen tot Antoing. Sinds eeuwen is dit stadje de hoofdstad van Le Pays Blanc, de streek van de kalksteengroeven. Ook hier eindigen we aan een kasteel: Antoing wordt gedomineerd door het neogotische kasteel van de prinsen de Ligne, verbouwd door Violet-le-Duc.

    Start en aankomst: neem de trein of de auto naar Doornik en aan het station de bus naar Pecq (lijn 2: Doornik-Moeskroen van de Tec, om de 2 uur). In Antoing neemt u de trein terug naar Doornik.

    Praktische gidsen

    • In het Nederlands heeft het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela zopas de gidsen over de Via Monastica en de Via Brugensis uitgegeven: met kaarten en overnachtingsmogelijkheden. Prijs:€ 10. Bestellen via tel. 015 29 84 36 (zat. 10-16 uur) of verkoopdienst@compostelagenootschap.be. Binnenkort volgen de Via Brabantica en de Via Limburgica. Meer info: www.compostelagenootschap.be
    • In het Frans biedt de Assocation Belge des Amis de Saint-Jacques de Compostelle gidsen over de Via Mosana, Via Gallia Belgica, Via Thiérache, Via Brabantica en de GR-routes 126 en 14. Te be-stellen via tel. 063 57 03 36 of librairiestjacques@gmail.com

    De genoemde Sint-Jacobskerken zijn permanent open. Deze in Brugge van 1/4 tot 15/9 (10-13 en 14-18 uur).

    Auteur: Ludo Hugaerts
    bron; plusmagazine.be
     


    Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen
    19-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De golven van de Algarve



    De golven van de Algarve




    Als het regent in de Algarve heb je als fietser wel eens nood aan een verkwikkend hotel. Zo kwam ik terecht in het luxueuze designhotel Hotel da Baleeria met sauna, Turks bad, klein binnenzwembad en vooral een voortreffelijk ontbijt met zicht op zee. Ik kon er niet genoeg krijgen van het buffet met gerookte zalm, geitenkaasjes, brie, overheerlijk brood, verschillende soorten salami's, hespen... Mijn ontbijtgranen knetterden onder de verse melk en ik gooide er nog heerlijke verse fruitstukjes bij. Vooral de sinaasappel smaakt hier overheerlijk: er zit letterlijk geen pit in, maar figuurlijk des te meer: de Portugese zon geeft zoveel smaak! Ook de koffie is lekker en smaakt nog naar de koffieboon. Ik keer nog een keer terug naar het buffet voor overheerlijk roerei met bosverse paddestoelen, een gegrild worstje en overheerlijk spek, alvorens uit te checken en terug de fiets op te springen.

    In Portugal is er een Ecovia, een circuit voor fietsers dat goed aangeduid is. Langs monumentos megaliticos en het charmante vissersdorp Salema bereik ik de Praia da Luz: een prachtig zicht op de kliffen en de surfers ontvouwt zich. Het mooie maar drukke strand Praia de Dona Ana laat ik voor wat het is, ik trek naar het woeste Praia do Camilo en het brede Meia Praia.


    Memmobaleeira.arteh-hotels.com

    Piet Vercaempst

    bron; demorgen.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwen en hyena in Kenia gedood met vergiftigd vlees



    Leeuwen en hyena in Kenia gedood met vergiftigd vlees



    Vijf leeuwen en een hyena zijn in het zuiden van Kenia gestorven na het eten van vergiftigd vlees. De dieren zijn gedood met een controversiële pesticide die de ergste nachtmerrie van milieubewegingen is geworden, meldt National Geographic.

    Mannen van de Masaï zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van de leeuwen en de hyena. Zeker één herder is gearresteerd. Door de maandenlange droogte in het zuiden van Kenia zijn er wel meer incidenten tussen plaatselijke stammen en de roofdieren. Aangezien het moeilijker is om voedsel en water te vinden, is het vee van groot belang geworden voor de herders.

    De pesticide zou Furadan zijn, verkocht door het bedrijf FMC Corporation in Philadelphia. Volgens de producenten zou Furadan niet schadelijk zijn als het goed gebruikt wordt. Maar in Kenia, Oeganda en Tanzania werd het niet meer verkocht toen bleek dat herders het gebruikten om leeuwen mee te doden. Milieugroepen vragen Kenia om het middel te verbieden.

    (gb)bron; demorgen.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee jonge valken geboren op kathedraal Sint-Michiels en Sint-Goedele



    Twee jonge valken geboren op kathedraal
    Sint-Michiels en Sint-Goedele


    Archieffoto

    Op de top van de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal zijn afgelopen zaterdag 2 jonge valken geboren. De twee behoren toe aan een koppel slechtvalken dat al sinds 2004 daar zijn nest heeft. Het publiek heeft de mogelijkheid om de twee jonge valken tijdens hun groei te volgen via geïnstalleerde schermen. Dat meldt het Museum voor Natuurwetenschappen in een persbericht.

    Via een observatiepost op het voorplein van de kathedraal kunnen bezoekers de klok rond de levensloop van de dieren volgen. Nog tot 31 mei krijgt het publiek, van dinsdag tot zondag (tussen 12 uur en 18 uur), extra uitleg van ornitologen.

    Tachtig nesten in België
    Tussen 1973 en 1994 waren de slechtvalken in België bijna volledig verdwenen. Sindsdien zijn ze echter weer aan een opmars bezig. Momenteel zijn er 80 nesten in België, waarvan 2 in Brussel.

    De actie vindt plaats in het kader van de campagne "Valken voor iedereen", die begin april gelanceerd werd door het Museum voor Natuurwetenschappen.

    (belga/ka)

    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een varken met schapenwol

     

    Een varken met schapenwol



    Op het eerste gezicht denk je dat er een schaap in de varkensstal staat, maar van naderbij vallen plots de snuit en de krulstaart op. Het is één van de drie schaapsvarkens die in een Britse dierentuin geleverd zijn.

    Het Mangalitza-varken komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en Hongarije. In Groot-Brittannië is het veertig jaar geleden uitgestorven. Met de vacht kunnen de varkens gemakkelijker overleven in de koude winters in Oostenrijk en Hongarije. En in de zomer beschermt de vacht tegen de zon.

    De dieren maken deel uit van een programma in Essex om dieren van de uitsterving te redden.

    (gb)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    18-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raaf keert na honderd jaar terug naar Engeland

     

    Raaf keert na honderd jaar terug naar Engeland


    Na honderd jaar maakt de zwarte raaf opnieuw zijn opmars in Engeland. Het dier kwam enkel nog op verlaten plaatsen voor, maar de laatste jaren is de vogel zich weer aan het verspreiden. De raaf komt terug voor op plaatsen waar hij sinds de Victoriaanse tijd niet meer gezien was.

    De hele twintigste eeuw was de zwarte raaf vrij zeldzaam in Engeland. De dieren waren door jagers richting Wales en Schotland gevlucht. In de Tower of London leefden wel nog tamme raven. Dat hoort zo, want volgens een legende zou het koninkrijk zonder de aanwezigheid van de vogels kunnen instorten.

    Doorheen de jaren 90 werden de raven echter steeds dieper in Engeland gezien. En vorige zomer maakten twee raven voor het eerst in honderd jaar een nest nabij de krijtrotsen van Dover. De terugkeer van de raaf is één van de grootste successen van de voorbije 50 jaar in de Britse dierenwereld.

    Raven eten vooral dode dieren die langs de kant van de weg liggen na een aanrijding. Ze eten ook kleine zoogdieren, vogels, bessen en graan. De dieren leven ongeveer 15 jaar in het wild. De exemplaren in de Tower of London kunnen echter 40 jaar worden.

    (gb)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuur en Bos wil palingbestanden weer op peil brengen

     

    Agentschap voor Natuur en Bos wil
    palingbestanden weer op peil brengen


    Het Agentschap voor Natuur en Bos zet maandag samen met de provinciale visserijcommissies 143 kg jonge paling uit in Vlaanderen. Het gaat om 470.000 stuks die worden verdeeld over diverse Vlaamse binnenwateren. Op die manier wil het Agentschap de palingbestanden weer op peil brengen.

    Het gaat zo slecht met de paling dat Europa aan haar lidstaten heeft gevraagd een palingbeheerplan op te maken en maatregelen voor te stellen. In het palingbeheerplan voor Vlaanderen wordt vooral gefocust op het mogelijk maken van vrije migratie voor paling, het uitzetten van glasaal en het aanpakken van illegale stroperij. Palingen worden geboren in de Sargassozee, ten zuiden van de Bermuda-eilanden, en leggen duizenden kilometers af tot bij ons. De jonge paling vertoeft een aantal jaar in onze binnenwateren om op te groeien. Eenmaal volwassen trekken ze terug naar de Sargassozee om voor hun nageslacht te zorgen.

    Gemiddeld minder dan 1 kilo
    "Eind jaren zeventig kon aan de monding van de IJzer nog jaarlijks rond de 500 kilo glasaal, jonge paling, worden gevangen. Vandaag de dag is dat gemiddeld minder dan 1 kilo. Dezelfde tendens zien we ook in de andere Europese landen. Het Europese palingbestand bedraagt voor veel rivieren nog slechts 1 procent ten opzichte van de jaren '80. Wellicht liggen meerdere oorzaken aan de basis van deze terugval, zoals overbevissing, verontreiniging, belemmering van vismigratie in de rivieren, en mogelijk zelfs ook klimaat- en oceanische factoren", aldus het Agentschap voor Natuur en Bos. De glasaaltjes die worden uitgezet zijn afkomstig uit buitenlandse rivierbekkens waar nog voldoende aantallen zitten.

    (belga/ddh)bron;demorgen.be 

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koude winter was goed voor Vlaamse padden


    Koude winter was goed voor Vlaamse padden


    De voorbije maand zijn er 87 procent meer padden geteld tijdens de voorjaarstrek in vergelijking met 2007. Dat blijkt uit de eerste, voorlopige telresultaten. Die positieve trend kan er volgens Natuurpunt op wijzen dat de populatie zich herstelt, na een terugloop met veertig procent in 2007.

    Volgens het KMI was de gemiddelde temperatuur de afgelopen winter met 1,8 graden normaal. Dat staat in schril contrast tot 6,6 graden in 2007 en 5,6 graden in 2008, respectievelijk de warmste en de op een na warmste winter sinds de metingen in 1833.

    Vet
    "Door die hoge temperatuur verbranden amfibieën tijdens de winterslaap hun vetreserves veel te snel en beginnen ze verzwakt aan het voortplantingsseizoen. Tijdens normale of koude winters verloopt de stofwisseling heel traag en worden vetreserves langzaam opgebruikt", legt Dominique Verbelen van Natuurpunt, uit.

    Geen euforie
    "Op basis van de eerste resultaten van 2010 blijkt het aantal overgezette padden per locatie gemiddeld 87 procent hoger te liggen dan in 2007. Toen daalde dat aantal spectaculair met veertig procent. De eerste analyse toont dus aan dat bij normale klimatologische omstandigheden een aantal soorten zich snel kan herpakken", aldus Verbelen. "Dit is echter geen reden tot euforie. Warme winters lijken de laatste jaren immers steeds vaker voor te komen".
     
    Op basis van de paddenindex, een gestandaardiseerde methode om de voorjaarstrek in kaart te brengen, wil Natuurpunt de impact van het klimaat op de paddenpopulaties opvolgen. Dit jaar ging de paddentrek extreem laat van start, op 17 maart, en eindigde hij begin april.

    (belga/gb)bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vreemde seksverhalen uit de dierenwereld

     

    Vreemde seksverhalen uit de dierenwereld

    Heel wat dieren paren tijdens de lente, maar soms kan het er heftig
    aan toe gaan. Een overzichtje van bizarre seksrituelen
    in de dierenwereld.

    Onthoofding bij bidsprinkhaan
    Mannelijke bidsprinkhanen komen best niet te snel klaar tijdens het paren met een vrouwtje. Zo durft het vrouwtje wel eens het hoofd van haar partner afbijten alsof hij haar prooi is. Uit studies blijkt dat mannetjes heel voorzichtig zijn als ze hongerige vrouwtjes benaderen. Tijdens het paren mogen ze niet te snel loslaten, want op het hoogtepunt van de actie is de kans het grootst dat een ontevreden vrouwtje haar partner onthoofdt.

    De bonobo is heel actief op seksueel vlak.
                                   De bonobo is heel actief op seksueel vlak.

    Altijd en overal seks voor bonobo
    De bonobo is geobsedeerd door seks. De apen gebruiken het voor alles: om elkaar te groeten, om ruzies op te lossen, om te vieren, enz. Ze doen het zelfs met leden van de eigen familie. Het zou het enige niet-menselijke dier zijn waarvan ooit gezien werd dat het ook aan tongkussen en orale seks doet.


    Platwormen vechten er om!
                                               Platwormen vechten er om!

    Platwormen vechten met penis
    Ook bij de platwormen gaat het er gewelddadig aan toe. De dieren zijn hermafrodieten en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Ze gebruiken hun penis als een degen om elkaar te steken. De verliezer moet het sperma van de andere absorberen.


    Bijen hebben een zwaar (seks)leven.
    Bijen hebben een zwaar (seks)leven.

    Genitaliën van honingbij exploderen
    De kilometers die honingbijen afleggen om honing te maken zijn nauwelijks te tellen. Alsof dat nog niet genoeg is moeten de 'gelukkigen' met de koningin paren. Daarbij verliezen ze hun genitaliën, aangezien deze exploderen en in het lichaam van de koningin blijven. De arme bijen sterven dan ook na het paren.


                                   Gelukkig is het seksleven van een stekelvarken minder pijnlijk dan we zouden vermoeden.
    Gelukkig is het seksleven van een stekelvarken minder pijnlijk
    dan we zouden vermoeden.

    Stekelvarkens en 'plasseks'
    Niet de stekels maken seks een vreemde onderneming bij stekelvarkens. Mannelijke stekelvarkens hebben wel de bizarre gewoonte om voor het paren over hun partner te urineren. En voor wie denkt dat de hel voor vrouwtjes pas begint als ze bevallen: de stekels van een jong stekelvarken worden pas een uur na de geboorte stevig.
    Nijlpaarden hebben een bizar verleidingsritueel.
    Nijlpaarden hebben een bizar verleidingsritueel.

    Nijlpaarden zijn echte verleiders
    Niets houdt een mannelijk nijlpaard tegen om het hart van een vrouwtje te veroveren. Ze markeren hun territorium met hun uitwerpselen en proberen zo de aandacht van een vrouwtje te trekken.

    (gb)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    wiki_schilderkunst
    blog.seniorennet.be/wiki_sc

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!