Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    22-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelen langs de Belgische Compostelaroutes


    Wandelen langs de Belgische Compostelaroutes



    compostella

    Vandaag kunnen we opnieuw wandelen langs de pelgrimspaden die in de middeleeuwen dwars door België naar Santiago de Compostela liepen. Plus Magazine 'deed' drie stukken van de Via Brugensis. Heerlijke dagwandelingen vol historische sporen!

    Plannen voor een tocht naar Santiago de Compostela? Dan is er dubbel goed nieuws. 2010 is een heilig jaar in Compostela omdat de naamdag van Sint-Jacobus dit jaar op een zondag valt (25 juli). Ten tweede kunt u uw tocht voortaan al in België starten. Dankzij het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela en de Association Belge des Amis de Saint Jacques de Compostelle worden de oude pelgrimsroutes door België weer in kaart gebracht en beschreven, inclusief voordelige overnachtingsmogelijkheden.

    "Het precieze tracé van de historische paden is vandaag niet meer te achterhalen. Vergeet niet dat de hoofdperiode van de tochten tussen 1100 en 1400 lag, sindsdien is er veel veranderd in het landschap", horen we van Paul De Marez. Deze ambtenaar van de stad Kortrijk heeft meegewerkt aan de uitwerking van de Via Brugensis, die van Sluis naar het Noord-Franse Sebourg loopt. In augustus vertrekt hij zelf op voettocht naar Compostela om zijn pensioen te vieren. "Toch doen we de geschiedenis geen geweld aan. Voor de nieuwe routes hebben we immers de historische plaatsen die een rol speelden in de middeleeuwse pelgrimstochten (steden, kerken, overnachtingsplaatsen...), met elkaar verbonden via de bestaande wandelnetwerken, RAVeL-paden en GR-routes." 

          

    Negen routes

    In de middeleeuwen liepen een negental routes dwars door België, meestal vanuit het huidige Nederland of Duitsland naar het noorden van Frankrijk:

    • de Via Monastica (van 's-Hertogenbosch naar Rocroi)
    • de Via Brugensis (van Sluis naar Sebourg)
    • de Via Scaldea (van Gent langs de Schelde naar Pecq, en verder via de Via Brugensis)
    • de Via Brabantica (van Breda naar Nijvel of Geldenaken)
    • de Via Gallia Belgica (van Nijvel naar Saint-Quentin)
    • de Via Mosana (van Maastricht of Aken naar Namen, en verder via de Via Monastica)
    • de Via Limburgica (van Thorn naar Eghezée, verder via de Via Monastica)
    • de Via Arduinna (van Aken, Luik of Malmédy naar Orval)
    • de Via Thiérache (van Olloy-sur-Viroin naar Saint-Quentin).

    Al deze routes sluiten in Frankrijk aan op GR-paden naar ofwel Reims/Vézelay ofwel Parijs. In Vézelay start de Via Lemovicensis en in Parijs de Via Turonensis, die leiden naar Saint-Jean-Pied-de-Port, aan de voet van de Pyreneeën.

    Samen met Paul De Marez liepen we drie stukken van de al genoemde Via Brugensis af. Telkens ongeveer 20 km, een dagtrip dus. De bedoeling is dat we met de auto of met de trein naar het eindpunt rijden en daar het openbaar vervoer naar ons beginpunt nemen. Vervolgens wandelen we de tocht naar het eindpunt, waar we de trein of de auto terugvinden.

    Sluis - Brugge: 23 km

    Een zalige lentetocht door het polderland ten noorden van Brugge. Dit stuk van de Via Brugensis volgt delen van de Damse Vaart. Al snel botsen we op de pelgrimstraditie. Het zelfbedieningsveer waarmee we onszelf over de vaart moeten trekken, heet toevallig Kobus (van Jacobus, zoals in Compostela). Het sfeervolle kerkje van Hoeke ligt nu verloren in de polder, maar speelde ooit een grote rol in de bedevaarten. Het beeld boven het portaal herinnert daaraan.

    Na een doortocht door het mooie Damme trekken we richting Brugge en wandelen we door het hart van de Reienstad. In de Moerstraat zien we de eerste sint-jakobsschelpen in een bas-reliëf aan de gevel van nr. 40. In diezelfde straat wacht de grote Sint-Jakobskerk, een belangrijk vertrekpunt van Compostelabedevaarten in de middeleeuwen. "Je moet eens opletten hoe groot de Sint-Jacobskerken in heel Europa zijn", zegt onze gids. "Ze moesten dienen om honderden pelgrims op te vangen."

    Nog een tip: net buiten onze route ligt het intrigerende witte dorp Lissewege. De imposante kerk zou te danken zijn aan de schenkingen van rijke Scandinavische pelgrims. Eén van de kruisgewelven in de kerk loopt uit op een afbeelding van Baphomet, de afgod met de kattenkop. Dit zou erop wijzen dat ook de Tempeliers hier gepasseerd zijn. En hoe heet het café op het dorpsplein? Sint-Jacobshuis!

    Start en aankomst: neem de trein of rijd met de auto naar Brugge. Aan het station neemt u de bus naar Sluis (lijn 42 van De Lijn, om het uur). De route brengt u terug naar Brugge.

    Lichtervelde -Roeselare: 18 km

    Dit stuk door het hart van West-Vlaanderen begint alweer in een Sint-Jacobskerk. Die vinden we deze keer op de Markt in het stadje Lichtervelde. Dwars door de akkers wandelen we vervolgens naar Gits, waar opnieuw een Sint-Jacobskerk wacht - een bewijs hoe belangrijk de verering van de heilige bij ons geweest is. In deze kerk krijgt u al een voorsmaakje: het grote Sint-Jacobusbeeld is een trouwe kopie van het beeld uit de kathedraal van Santiago.

    Vanaf Gits krijgen we het gevoel over een Franse of Spaanse camino te lopen. De route volgt kronkelende beken (Onledebeek en Krommebeek), snijdt door de industriële buitenwijken van Roeselare en eindigt in een parel: het provinciaal domein Sterrebos. Dit landgoed strekt zich uit rond één van de mooiste renaissancekastelen van België. Tijd om te relaxen in het prieeltje op het stervormige kruispunt van dreven.

    Start en aankomst: neem de trein of de auto naar Roeselare en daar de trein naar Lichtervelde. Op het eindpunt (Sterrebos) kunt u bus 6 of 7 nemen naar het station van Roeselare.

    Pecq - Doornik - Antoing: 18 km

    Een historisch geladen route langs de Schelde. In Pecq lopen we naar de oever: dit is de plek waar de Via Scaldea (vanuit Gent) en de Via Brugensis samenkomen. We volgen de stroom en na een goede 2 kilometer botsen we alweer op een parel: het romaanse kerkje van Esquelmes. Omgeven door het oude kerkhofje heeft het de eeuwen getrotseerd. We bereiken Doornik aan de middeleeuwse Pont des Trous. De stad vormde een belangrijke etappeplaats voor middeleeuwse pelgrims en dat is eens te meer te merken aan de grote omvang van de Sint-Jacobskerk, die teruggaat tot de twaalfde eeuw. Geen probleem om hier de heilige, zijn pelgrimsstaf en zijn schelpen te vinden. Voor onze doortocht volgen we de historische route van de pelgrims via de koperen schelpen die de stad in de trottoirs heeft aangebracht.

    Buiten Doornik vinden we de Schelde terug en die blijven we nog 7 km volgen tot Antoing. Sinds eeuwen is dit stadje de hoofdstad van Le Pays Blanc, de streek van de kalksteengroeven. Ook hier eindigen we aan een kasteel: Antoing wordt gedomineerd door het neogotische kasteel van de prinsen de Ligne, verbouwd door Violet-le-Duc.

    Start en aankomst: neem de trein of de auto naar Doornik en aan het station de bus naar Pecq (lijn 2: Doornik-Moeskroen van de Tec, om de 2 uur). In Antoing neemt u de trein terug naar Doornik.

    Praktische gidsen

    • In het Nederlands heeft het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela zopas de gidsen over de Via Monastica en de Via Brugensis uitgegeven: met kaarten en overnachtingsmogelijkheden. Prijs:€ 10. Bestellen via tel. 015 29 84 36 (zat. 10-16 uur) of verkoopdienst@compostelagenootschap.be. Binnenkort volgen de Via Brabantica en de Via Limburgica. Meer info: www.compostelagenootschap.be
    • In het Frans biedt de Assocation Belge des Amis de Saint-Jacques de Compostelle gidsen over de Via Mosana, Via Gallia Belgica, Via Thiérache, Via Brabantica en de GR-routes 126 en 14. Te be-stellen via tel. 063 57 03 36 of librairiestjacques@gmail.com

    De genoemde Sint-Jacobskerken zijn permanent open. Deze in Brugge van 1/4 tot 15/9 (10-13 en 14-18 uur).

    Auteur: Ludo Hugaerts
    bron; plusmagazine.be
     


    Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen
    19-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De golven van de Algarve



    De golven van de Algarve




    Als het regent in de Algarve heb je als fietser wel eens nood aan een verkwikkend hotel. Zo kwam ik terecht in het luxueuze designhotel Hotel da Baleeria met sauna, Turks bad, klein binnenzwembad en vooral een voortreffelijk ontbijt met zicht op zee. Ik kon er niet genoeg krijgen van het buffet met gerookte zalm, geitenkaasjes, brie, overheerlijk brood, verschillende soorten salami's, hespen... Mijn ontbijtgranen knetterden onder de verse melk en ik gooide er nog heerlijke verse fruitstukjes bij. Vooral de sinaasappel smaakt hier overheerlijk: er zit letterlijk geen pit in, maar figuurlijk des te meer: de Portugese zon geeft zoveel smaak! Ook de koffie is lekker en smaakt nog naar de koffieboon. Ik keer nog een keer terug naar het buffet voor overheerlijk roerei met bosverse paddestoelen, een gegrild worstje en overheerlijk spek, alvorens uit te checken en terug de fiets op te springen.

    In Portugal is er een Ecovia, een circuit voor fietsers dat goed aangeduid is. Langs monumentos megaliticos en het charmante vissersdorp Salema bereik ik de Praia da Luz: een prachtig zicht op de kliffen en de surfers ontvouwt zich. Het mooie maar drukke strand Praia de Dona Ana laat ik voor wat het is, ik trek naar het woeste Praia do Camilo en het brede Meia Praia.


    Memmobaleeira.arteh-hotels.com

    Piet Vercaempst

    bron; demorgen.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwen en hyena in Kenia gedood met vergiftigd vlees



    Leeuwen en hyena in Kenia gedood met vergiftigd vlees



    Vijf leeuwen en een hyena zijn in het zuiden van Kenia gestorven na het eten van vergiftigd vlees. De dieren zijn gedood met een controversiële pesticide die de ergste nachtmerrie van milieubewegingen is geworden, meldt National Geographic.

    Mannen van de Masaï zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van de leeuwen en de hyena. Zeker één herder is gearresteerd. Door de maandenlange droogte in het zuiden van Kenia zijn er wel meer incidenten tussen plaatselijke stammen en de roofdieren. Aangezien het moeilijker is om voedsel en water te vinden, is het vee van groot belang geworden voor de herders.

    De pesticide zou Furadan zijn, verkocht door het bedrijf FMC Corporation in Philadelphia. Volgens de producenten zou Furadan niet schadelijk zijn als het goed gebruikt wordt. Maar in Kenia, Oeganda en Tanzania werd het niet meer verkocht toen bleek dat herders het gebruikten om leeuwen mee te doden. Milieugroepen vragen Kenia om het middel te verbieden.

    (gb)bron; demorgen.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee jonge valken geboren op kathedraal Sint-Michiels en Sint-Goedele



    Twee jonge valken geboren op kathedraal
    Sint-Michiels en Sint-Goedele


    Archieffoto

    Op de top van de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal zijn afgelopen zaterdag 2 jonge valken geboren. De twee behoren toe aan een koppel slechtvalken dat al sinds 2004 daar zijn nest heeft. Het publiek heeft de mogelijkheid om de twee jonge valken tijdens hun groei te volgen via geïnstalleerde schermen. Dat meldt het Museum voor Natuurwetenschappen in een persbericht.

    Via een observatiepost op het voorplein van de kathedraal kunnen bezoekers de klok rond de levensloop van de dieren volgen. Nog tot 31 mei krijgt het publiek, van dinsdag tot zondag (tussen 12 uur en 18 uur), extra uitleg van ornitologen.

    Tachtig nesten in België
    Tussen 1973 en 1994 waren de slechtvalken in België bijna volledig verdwenen. Sindsdien zijn ze echter weer aan een opmars bezig. Momenteel zijn er 80 nesten in België, waarvan 2 in Brussel.

    De actie vindt plaats in het kader van de campagne "Valken voor iedereen", die begin april gelanceerd werd door het Museum voor Natuurwetenschappen.

    (belga/ka)

    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een varken met schapenwol

     

    Een varken met schapenwol



    Op het eerste gezicht denk je dat er een schaap in de varkensstal staat, maar van naderbij vallen plots de snuit en de krulstaart op. Het is één van de drie schaapsvarkens die in een Britse dierentuin geleverd zijn.

    Het Mangalitza-varken komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en Hongarije. In Groot-Brittannië is het veertig jaar geleden uitgestorven. Met de vacht kunnen de varkens gemakkelijker overleven in de koude winters in Oostenrijk en Hongarije. En in de zomer beschermt de vacht tegen de zon.

    De dieren maken deel uit van een programma in Essex om dieren van de uitsterving te redden.

    (gb)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    18-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raaf keert na honderd jaar terug naar Engeland

     

    Raaf keert na honderd jaar terug naar Engeland


    Na honderd jaar maakt de zwarte raaf opnieuw zijn opmars in Engeland. Het dier kwam enkel nog op verlaten plaatsen voor, maar de laatste jaren is de vogel zich weer aan het verspreiden. De raaf komt terug voor op plaatsen waar hij sinds de Victoriaanse tijd niet meer gezien was.

    De hele twintigste eeuw was de zwarte raaf vrij zeldzaam in Engeland. De dieren waren door jagers richting Wales en Schotland gevlucht. In de Tower of London leefden wel nog tamme raven. Dat hoort zo, want volgens een legende zou het koninkrijk zonder de aanwezigheid van de vogels kunnen instorten.

    Doorheen de jaren 90 werden de raven echter steeds dieper in Engeland gezien. En vorige zomer maakten twee raven voor het eerst in honderd jaar een nest nabij de krijtrotsen van Dover. De terugkeer van de raaf is één van de grootste successen van de voorbije 50 jaar in de Britse dierenwereld.

    Raven eten vooral dode dieren die langs de kant van de weg liggen na een aanrijding. Ze eten ook kleine zoogdieren, vogels, bessen en graan. De dieren leven ongeveer 15 jaar in het wild. De exemplaren in de Tower of London kunnen echter 40 jaar worden.

    (gb)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuur en Bos wil palingbestanden weer op peil brengen

     

    Agentschap voor Natuur en Bos wil
    palingbestanden weer op peil brengen


    Het Agentschap voor Natuur en Bos zet maandag samen met de provinciale visserijcommissies 143 kg jonge paling uit in Vlaanderen. Het gaat om 470.000 stuks die worden verdeeld over diverse Vlaamse binnenwateren. Op die manier wil het Agentschap de palingbestanden weer op peil brengen.

    Het gaat zo slecht met de paling dat Europa aan haar lidstaten heeft gevraagd een palingbeheerplan op te maken en maatregelen voor te stellen. In het palingbeheerplan voor Vlaanderen wordt vooral gefocust op het mogelijk maken van vrije migratie voor paling, het uitzetten van glasaal en het aanpakken van illegale stroperij. Palingen worden geboren in de Sargassozee, ten zuiden van de Bermuda-eilanden, en leggen duizenden kilometers af tot bij ons. De jonge paling vertoeft een aantal jaar in onze binnenwateren om op te groeien. Eenmaal volwassen trekken ze terug naar de Sargassozee om voor hun nageslacht te zorgen.

    Gemiddeld minder dan 1 kilo
    "Eind jaren zeventig kon aan de monding van de IJzer nog jaarlijks rond de 500 kilo glasaal, jonge paling, worden gevangen. Vandaag de dag is dat gemiddeld minder dan 1 kilo. Dezelfde tendens zien we ook in de andere Europese landen. Het Europese palingbestand bedraagt voor veel rivieren nog slechts 1 procent ten opzichte van de jaren '80. Wellicht liggen meerdere oorzaken aan de basis van deze terugval, zoals overbevissing, verontreiniging, belemmering van vismigratie in de rivieren, en mogelijk zelfs ook klimaat- en oceanische factoren", aldus het Agentschap voor Natuur en Bos. De glasaaltjes die worden uitgezet zijn afkomstig uit buitenlandse rivierbekkens waar nog voldoende aantallen zitten.

    (belga/ddh)bron;demorgen.be 

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koude winter was goed voor Vlaamse padden


    Koude winter was goed voor Vlaamse padden


    De voorbije maand zijn er 87 procent meer padden geteld tijdens de voorjaarstrek in vergelijking met 2007. Dat blijkt uit de eerste, voorlopige telresultaten. Die positieve trend kan er volgens Natuurpunt op wijzen dat de populatie zich herstelt, na een terugloop met veertig procent in 2007.

    Volgens het KMI was de gemiddelde temperatuur de afgelopen winter met 1,8 graden normaal. Dat staat in schril contrast tot 6,6 graden in 2007 en 5,6 graden in 2008, respectievelijk de warmste en de op een na warmste winter sinds de metingen in 1833.

    Vet
    "Door die hoge temperatuur verbranden amfibieën tijdens de winterslaap hun vetreserves veel te snel en beginnen ze verzwakt aan het voortplantingsseizoen. Tijdens normale of koude winters verloopt de stofwisseling heel traag en worden vetreserves langzaam opgebruikt", legt Dominique Verbelen van Natuurpunt, uit.

    Geen euforie
    "Op basis van de eerste resultaten van 2010 blijkt het aantal overgezette padden per locatie gemiddeld 87 procent hoger te liggen dan in 2007. Toen daalde dat aantal spectaculair met veertig procent. De eerste analyse toont dus aan dat bij normale klimatologische omstandigheden een aantal soorten zich snel kan herpakken", aldus Verbelen. "Dit is echter geen reden tot euforie. Warme winters lijken de laatste jaren immers steeds vaker voor te komen".
     
    Op basis van de paddenindex, een gestandaardiseerde methode om de voorjaarstrek in kaart te brengen, wil Natuurpunt de impact van het klimaat op de paddenpopulaties opvolgen. Dit jaar ging de paddentrek extreem laat van start, op 17 maart, en eindigde hij begin april.

    (belga/gb)bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vreemde seksverhalen uit de dierenwereld

     

    Vreemde seksverhalen uit de dierenwereld

    Heel wat dieren paren tijdens de lente, maar soms kan het er heftig
    aan toe gaan. Een overzichtje van bizarre seksrituelen
    in de dierenwereld.

    Onthoofding bij bidsprinkhaan
    Mannelijke bidsprinkhanen komen best niet te snel klaar tijdens het paren met een vrouwtje. Zo durft het vrouwtje wel eens het hoofd van haar partner afbijten alsof hij haar prooi is. Uit studies blijkt dat mannetjes heel voorzichtig zijn als ze hongerige vrouwtjes benaderen. Tijdens het paren mogen ze niet te snel loslaten, want op het hoogtepunt van de actie is de kans het grootst dat een ontevreden vrouwtje haar partner onthoofdt.

    De bonobo is heel actief op seksueel vlak.
                                   De bonobo is heel actief op seksueel vlak.

    Altijd en overal seks voor bonobo
    De bonobo is geobsedeerd door seks. De apen gebruiken het voor alles: om elkaar te groeten, om ruzies op te lossen, om te vieren, enz. Ze doen het zelfs met leden van de eigen familie. Het zou het enige niet-menselijke dier zijn waarvan ooit gezien werd dat het ook aan tongkussen en orale seks doet.


    Platwormen vechten er om!
                                               Platwormen vechten er om!

    Platwormen vechten met penis
    Ook bij de platwormen gaat het er gewelddadig aan toe. De dieren zijn hermafrodieten en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Ze gebruiken hun penis als een degen om elkaar te steken. De verliezer moet het sperma van de andere absorberen.


    Bijen hebben een zwaar (seks)leven.
    Bijen hebben een zwaar (seks)leven.

    Genitaliën van honingbij exploderen
    De kilometers die honingbijen afleggen om honing te maken zijn nauwelijks te tellen. Alsof dat nog niet genoeg is moeten de 'gelukkigen' met de koningin paren. Daarbij verliezen ze hun genitaliën, aangezien deze exploderen en in het lichaam van de koningin blijven. De arme bijen sterven dan ook na het paren.


                                   Gelukkig is het seksleven van een stekelvarken minder pijnlijk dan we zouden vermoeden.
    Gelukkig is het seksleven van een stekelvarken minder pijnlijk
    dan we zouden vermoeden.

    Stekelvarkens en 'plasseks'
    Niet de stekels maken seks een vreemde onderneming bij stekelvarkens. Mannelijke stekelvarkens hebben wel de bizarre gewoonte om voor het paren over hun partner te urineren. En voor wie denkt dat de hel voor vrouwtjes pas begint als ze bevallen: de stekels van een jong stekelvarken worden pas een uur na de geboorte stevig.
    Nijlpaarden hebben een bizar verleidingsritueel.
    Nijlpaarden hebben een bizar verleidingsritueel.

    Nijlpaarden zijn echte verleiders
    Niets houdt een mannelijk nijlpaard tegen om het hart van een vrouwtje te veroveren. Ze markeren hun territorium met hun uitwerpselen en proberen zo de aandacht van een vrouwtje te trekken.

    (gb)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fossiel van 100 miljoen oude pijlinktvis gevonden


    Fossiel van 100 miljoen oude pijlinktvis gevonden


    Mexicaanse en Duitse vorsers hebben de fossiele resten gevonden van een gigantische pijlinktvis die zowat 100 miljoen jaar geleden in Mexico leefde. 


    Gigantisch
    De vondst dateert van begin 2010 en werd gedaan in de deelstaat Coahuila, ongeveer duizend kilometer ten noorden van Mexico Stad. De in het Krijttijdperk levende inktvis had tien tentakels. Hoewel bronnen het over een 'gigantisch' beest hebben, zijn er geen details over de afmetingen van de cephalopod mollusc bekend.

    (belga/ep)bron; demorgen.be
     


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    17-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongerept Oost-Europa



    Ongerept Oost-Europa
    Wie nog op zoek is naar een groene bestemming voor deze zomer,
    denkt niet meteen aan Slovenië, Montenegro, Macedonië of Servië.
    Toch zijn deze landen klaar voor het toerisme.

    Hun grootste troef is de onaangetaste natuur.  
    Vier nieuwe vakantielanden bekeken.

     

    Het Sloveense meer van Bled ligt in het Nationaal Park Triglav.
    Het Sloveense meer van Bled ligt in het Nationaal Park Triglav.

    Midden in het meer van Bled ligt een eilandje met de Maria Hemelvaartskerk.
    Midden in het meer van Bled ligt een eilandje met de Maria Hemelvaartskerk.

    Ljubljana, de kleine maar gezellige hoofdstad van Slovenië. 
    Ljubljana, de kleine maar gezellige hoofdstad van Slovenië.

    Slovenië telt drie wijnstreken, onder meer de Stajerska-regio.
    Slovenië telt drie wijnstreken, onder meer de Stajerska-regio.

    Budva, Montenegro
    Budva, Montenegro

    Natuurpark Stara Planina in Servië
    Natuurpark Stara Planina in Servië

    Het meer van Ohrid in Macedonië, het diepste van de Balkan.
    Het meer van Ohrid in Macedonië, het diepste van de Balkan.

    Vissers aan het meer van Ohrid.
    Vissers aan het meer van Ohrid.

    Slovenië: Europa in het klein
    Slovenië was de eerste natie die erin slaagde zich van het voormalige Joegoslavië af te scheiden. In vergelijking met de landen die zouden volgen verliep de revolutie in Ljubljana geweldloos. Bovendien was en is Slovenië met voorsprong de economisch meest welvarende republiek van de voormalige zes. Het toerisme is er al langer ingeburgerd en je vindt er uitstekende hotels aan de 46 km lange kust.

    Wat groen betreft is Slovenië heel royaal bedeeld. Slovenië wordt ook wel eens 'Europa in het klein' genoemd, omdat je er alle soorten natuur aantreft op een kleine oppervlakte. Over het hele land kan je wellnessen, actieve riviersporten beoefenen als rafting en kajak, golf, hiking en biking. Liefst 11,5 procent van de 20.250 vierkante km is beschermd grondgebied, met vooraan het Nationaal Park Triglav. Blikvangers zijn hier de meren van Bohinj en Bled. De waterval van Savica stort zich 60 meter naar beneden in het meer van Bohinj en het idyllische Bled was vooral bekend als pleisterplaats van president Tito.

    Daarnaast zijn er nog eens drie regionale parken met Kozjansko, Notrjanska en de grotten van Skocjan. Andere grote troeven zijn de grotten van Postonja, 20 kilometer spectaculaire druipsteengalerijen tussen Ljubljana en de kust. Heel veel kust heeft Slovenië niet, maar toch is is dit stukje Middellandse Zee heel populair. In Portoroz vind je de toeristenhotels, maar Piran is de mooiste badplaats, een charmant Venetiaans stadje en grotendeels autovrij.

    Ljubljana
    Aantrekkelijk is ook hoofdstad Ljubljana. Barok en art nouveau hebben er opvallend veel sporen nagelaten. Maar vooral is het een gezellige en autoluwe winkel- en flaneerstad van 400.000 inwoners, waarbij de studentenpopulatie van ongeveer 50.000 voor veel animo en nachtleven zorgt.

    Onze hotelkeuze
    Wellness Hotels Sotelia (****) en Orhidelia maken deel uit van de Terme Olimia in Podcetrtek (aan de grens met Kroatië). Prijzen vanaf 184 euro per persoon in driedaagse pakket 'Green nature'. Info:
    www.terme-olimia.com.

    Terme Snovik, in het dorpje Snovik op amper 30 km van Ljubljana, staat bekend als thermaal en wellnesscentrum. Prijzen vanaf 79 euro per persoon per dag in studio van 2 personen. Info:
    www.terme-snovik.si.

    Top is het Bohinj Park Hotel, een vijfsterren eco resort & spa in Bohinj, aan de rand van het Triglav National Park en aan de voet van de Juliaanse Alpen. Prijzen vanaf 59 euro per persoon per nacht in halfpension bij Thomas Cook. Info:
    www.bohinj-parkhotel.si of Thomas Cook.

    Praktisch
    - Info: Dienst voor Toerisme, Idaliestraat 19/3, 1050 Brussel, tel. 02/644 27 04 -
    www.slovenia.info
    - Munt: euro
    - Weer in de zomer: zonnig, buien mogelijk.
    - Met touroperator: Slovenië is goed vertegenwoordigd in de brochures Autovakanties van Thomas Cook, Neckermann en Jetair. Keuze uit Sloveense Rivièra (Portoroz, Strunjan), maar ook de Alpen en het Meer van Bled. Riva Tours biedt ook bungalowtenten en campings in het binnenland (
    www.idriva.nl of de reisagent).

    Ons rapport
    Pluspunten:
    - Groenste leerling van de klas
    - Meest westerse mentaliteit
    - Goed bereikbaar: Ljubljana wordt dagelijks meermaals aangevlogen door o.m. Adria en Brussels Airlines
    - Munt is de euro
    - Eigen dienst voor toerisme in Brussel
    - Prima keuken, zeker in de truffelperiode
    - Drie wijnregio's met uitstekende producten
    - Heel wat thermale en minerale bronnen

    Minpunten:
    - Beperkte kustlijn (amper 46 km).
    - Ljubljana is relatief kleine hoofdstad
    - Prijzen zijn niet echt lager dan bij ons
    - Sloveens blijft een moeilijke taal
    - Wegenvignet nodig (
    www.dars.si)

    Montenegro: Vol verborgen schatten
    Montenegro heeft zichzelf uitgeroepen tot ecostaat. Je vindt er azuurkust, canyons en werelderfgoed op een oppervlakte niet groter dan Vlaanderen. Budva en Kotor zijn de toppers. Kotor is een oude havenstad met Venetiaanse trekjes, beschermd door Unesco. Rond de oude stad loopt een dikke 4,5 km dikke muur. Vlakbij ligt een diepzeekaai waar heel wat cruiseschepen komen aanleggen. De Baai van Kotor is een unieke fjord met mini-eilandjes in. Budva, met aangrenzend het prachtige strand van Becici, is een internationale badplaats, Dubrovnik in het klein. Veel zon, veel shopping, veel cultuur.

    Maar de ontdekking van de grootste schatten in het binnenland gebeurt nog maar geleidelijk. Zoals de nationale parken Durmitor (het grootste), Skadar (grens met Albanië) en Biogradska Gora, één van de oudste van Europa. Allemaal nog zo goed als onontdekt. Helemaal in het noorden overspant een brug de Tararivier, na Colorado de grootste canyon ter wereld. En dan is er nog Sveti Stefan, vijftig jaar geleden een oud vissersdorp, nu een chic hoteleiland waar Liz Taylor, Sophia Loren en Kirk Douglas destijds kwamen verpozen. Vandaag keren de Hollywoodsterren terug, Sylvester Stallone en Michael Douglas voorop.

    Grandioze panorama's
    De weg van Kotor naar Cetinje kronkelt naar boven, de ene haarspeldbocht na de andere. Dit is niet voor zondagschauffeurs en zeker niet voor angsthazen. De panorama's maken alles goed. Het klimwerk - zo'n 900 meter tegen stijgingspercentage - lijkt achter de rug op het plateau waar Njegusi ligt. Dit is het hart van het Nationaal Park van Lovcen, goed voor 6.400 ha natuur.

    Onze hotelkeuze
    Bianca Resort & Spa (****) in Kolasin, op 1 uur rijden van de hoofdstad Podgorica, ligt op 1.000 meter hoogte, in de dennebossen en aan de voet van de berg Bjelasica. Het hotel heeft 117 kamers, die met natuurlijke materialen zijn opgetrokken. Het Nationaal Park Biogradska Gora ligt op amper een half uurtje rijden. Prijzen: vanaf 118 euro per kamer per nacht met ontbijt. Info:
    www.biancaresort.com

    Praktisch
    - Info:
    www.discover-montenegro.com
    - Munt: euro.
    - Weer in de zomer: zonnig, een bui is mogelijk.
    - Met touroperator: Vliegvakanties van Thomas Cook en Neckermann. Naast uitstekende hotels, waaronder een Iberostar, kan je ook een begeleide rondreis langs alle hoogtepunten boeken per bus of een rondreis per huurwagen.
    www.thomascook.be, www.neckermann.be of de reisagent.

    Ons rapport
    Pluspunten:
    - Ronduit schitterende natuur, waarvan bijna 300 km kustlijn
    - Enige fjord in Middellandse Zee
    - Tivat wordt 's zomer aangevlogen door Thomas Cook Airlines
    - Munt is de euro
    - Toerisme voortreffelijk georganiseerd
    - Veel aandacht voor ecovoedsel

    Minpunten:
    - Horecapersoneel durft wel eens last hebben van oude communistische mentaliteit
    - Hotels en andere accommodaties nog niet overal op niveau
    - Prijsverschil met Westen alleen opvallend in minder toeristische gedeelten
    - Wegennet niet overal behoorlijk, maar er wordt aan gewerkt

    Servië: Bourgondiërs aan de Donau
    Landen doe je in Belgrado, een swingende, moderne stad. Serviërs zijn Bourgondiërs, het aantal terrasjes in de binnenstad is niet te tellen. In de verkeersvrije uitgaanswijk Skadarlije is het een en al ambiance in cafés en restaurants. Maar dé allergrootste attractie blijft de schitterende natuur. In Servië zijn de cruises op de Donau heel populair. Daarlangs loopt een bewegwijzerde fietsroute van 665 km. Onderweg wordt met het park Djerdap de grootste kloof van de Schone Blauwe aangedaan. De schepen leggen vooral in Belgrado en Novi Sad aan. De historische benedenstad is voor een deel verkeersvrij. Novi Sad is ook een bruisende studentenstad.

    Zlatibor
    Hoe meer je naar het zuiden rijdt, hoe spectaculairder. In het zuiden is Zlatibor een prima vakantiebestemming. Wat ooit een romantische verblijfplaats was voor de aristocratie, barst nu uit zijn voegen. Een vijfsterrenhotel, waar tennisheld Djokovic zijn naam aan verbonden heeft, is in aanbouw. Zlatibor biedt een uitgebreid net fiets- en wandelpaden.

    Canyons en meren
    Het Nationaal Park Tara is het mooiste van Servië. Er zijn prachtige canyons en meren, zelfs een strook regenwoud. De Pannonische vlakte in het noorden is een paradijs voor vogelspotters. Natuurpark Stara Planina is ook ongerept.

    Onze hotelkeuze
    Het Eco Ethno Resort (***) in Vranesha, op 275 km van Belgrado, beantwoordt aan alle vereisten van een groen verblijf. Er zijn zowel appartementen als bungalows. Vlak bij een aantal prachtige meren. Prijs per persoon per dag in halfpension 77 euro. Appartementen vanaf 200 euro per week. Info:
    www.etnopoint.com

    Praktisch
    - Info:
    www.serbia-tourism.org
    - Munt: 1 euro = 98 dinar.
    - Weer in de zomer: warm en droog.
    - Met een touroperator: info over riviercruises op de Donau bij Cruise Travel (
    www.cruisetravel.be of de reisagent). De prijsvergelijkingssite Travelta biedt een overz icht van 103 hotels in Servië: www.travelta.nl/Servie

    Ons rapport
    Pluspunten
    - Combinatie natuur en cultuur
    - Goed bereikbaar: JAT vliegt vijfmaal per week rechtstreeks van Brussel naar Belgrado
    - Nog zeer authentiek
    - Vriendelijke bevolking
    - Eten vrij 'basic', maar heel degelijk en gezond
    - Uitstekende lokale wijnen
    - Ter plaatse geld uit de muur halen is perfect mogelijk, net als het gebruik van kredietkaarten

    Minpunten:
    - Wegen vaak niet goed
    - Afstanden groot
    - Geen metro in hoofdstad Belgrado, met soms ellenlange files in de spitsuren
    - Niet alle hotels op niveau (maar er wordt hard aan gewerkt)
    - Internationaal paspoort verplicht

    Macedonië: Imposant en gevarieerd
    Wie Macedonië kiest, kan niet voorbij aan het Meer van Ohrid, het mooiste gedeelte en ook het meest toeristische. Ohrid is ook de naam van de belangrijkste stad. Het ene monument huist er naast het andere.

    Ohrid is een aangename, grotendeels verkeersvrije stad met diverse shoppingmogelijkheden en waarin ook bars en nightclubs niet ontbreken. Op de top prijkt een 10de-eeuws kasteel dat genoemd werd naar tsaar Samoil. Hij maakte van Ohrid de hoofdstad van het toenmalige Macedonië en tegelijk het centrum van christelijke religie. Maar in 1014 moest hij de duimen leggen voor de overmacht van Byzantijnse troepen. Uiteindelijk zou het tot 1395 duren vooraleer Ohrid op zijn beurt veroverd werd door de Turken. Aan het Meer van Ohrid staan nu nog 365 kerken, kapellen, kloosters, moskeeën of andere heilige plaatsen. Vaak gaat het om spectaculair verborgen bidplaatsen in de rotsen. Het klooster van St.-Naum is zelfs een echte toeristische topattractie.

    Stille schoonheid
    Het Meer van Ohrid is met zijn 300 meter maximum het diepste meer van de Balkan. De oppervlakte beslaat zo'n 365 vierkante km. Ter hoogte van het meer zijn er hotels, appartementen en campings, maar van enig massatoerisme kan slechts sprake zijn in de periode 20 juli tot 20 augustus. Buiten dit hoogseizoen regeert de stilte. En dat is verwonderlijk, omdat de plek 260 zonnige dagen per jaar telt. Ga je op pad, dan is Struga een leuk stadje. Het dorpje Velestevo is de toegangspoort tot het Nationaal Park Galicica. Dit is gesneden koek voor geoefende wandelaars. Middenin ligt de hoogste berg.

    Onze hotelkeuze
    Hotel Drim (****) in Struga ligt aan de oever van het Meer van Ohrid. Deze voormalige mastodont werd met veel liefde en vakkennis gerenoveerd. De kamers hebben alle westers comfort. Vanaf 78 euro. Info:
    www.drim.com.mk

    Praktisch
    - Info:
    www.exploringmacedonia.com
    - Munt: 1 euro = 61 denar.
    - Weer in de zomer: warm en droog.
    - Met een touroperator: Te Voet organiseert elfdaagse wandelvakanties in mei en augustus door het hart van de Balkan in kleine groepjes, vanaf 1.280 euro, vluchten inbegrepen (
    www.tevoet.be).

    Ons rapport
    Pluspunten
    - Perfect voor wie van rust en stilte houdt, behalve in het korte hoogseizoen
    - Authentiek
    - Enorme gastvrijheid bij de bevolking - Algemeen prijsniveau stuk lager dan bij ons
    - Heel wat culturele evenementen, zoals het Zomerfestival van Ohrid in juli-augustus
    - Aantal heerlijke lokale wijnen, zoals Tíga za Jug

    Minpunten
    - Geen rechtstreekse vlucht op hoofdstad Skopje. In het zomerseizoen zal Transavia.com voor het eerst de route Schiphol-Skopje-Ohrid uitvoeren
    - Weinig aanbod vanuit ons land
    - Meer van Ohrid is minder geschikt in familieverband (geen grote zandpartijen en geen funparken)
    - Niet alle hotels op westers niveau (maar er wordt in snel tempo gerenoveerd)
    - Internationaal paspoort nodig
    - Kost is stevig en degelijk, maar niet altijd verfijnd

    bron; hln.be


    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prachtige foto's van het Noorderlicht



    Prachtige foto's van het Noorderlicht
    Beautiful pictures of the Northern Lights





















    Foto's: Barcroft Media/Getty Images
    bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenfluisteraar brengt gestreste

     

    Konijnenfluisteraar brengt gestreste
    konijnen in trance



    Als je favoriete knaagdier stress heeft, kan de konijnenfluisteraar Cliff Penrose je helpen. Deze Brit helpt de diertjes te ontspannen door middel van hypnose.

    Intelligent
    De man zegt dat hij konijnen in een trance helpt zodat ze op hun rug gaan liggen, met hun pootjes in de lucht. "Als het dier echt onder hypnose is, ontspannen zijn achterste poten volledig, dat kan soms tot 10 minuten duren. Het hypnotiseren van konijnen kan alleen wanneer je zelfzeker bent. Ben je zenuwachtig of gestrest, dan voelt het dier dat, het zijn extreem intelligente dieren", aldus Penrose.

    Massage
    Penrose gaat verder: "Eens ik de knaagdieren vasthoud, duurt het maar enkele seconden voor ze zich volledig ontspannen. Ik oefen druk uit op bepaalde lichaamsdelen en masseer bepaalde gebieden als de buik, wat hen ontspant. Dan sluit in hun oogleden en zijn ze onder hypnose. Ik behandel ze ook voor gedragsproblemen en kan hen minder agressief maken. Na de trance zijn ze gelukkiger en meer ontspannen."

    Penrose kweekt al 30 jaar konijnen, hij ontwikkelde zijn techniek toen hij herstelde van een hartaanval. (ep)

    bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    11-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekleurde kuikens - nieuwe trend?



    Gekleurde kuikens: nieuwe trend?



    De trendy diertjes kennen succes in Azië waar chemicaliën in het kippenei worden ingespoten.
    Daardoor huppelen de diertjes enkele weken met gekleurde vedertjes rond.

    Commercie

    Het chemisch proces, ongevaarlijk voor de kuikens, werd oorspronkelijk uitgetest door Britse vorsers die de kippetjes in  het wild wilden volgen. Sindsdien lijkt de trend ook commercieel interessant. De gekleurde diertjes zijn uiterst populair in Azië en het Midden Oosten, daar worden ze massaal verkocht in het roze, felgroen, geel, oranje, blauw, paars of rood. 

    Ethische vragen
    "Pure mishandeling", zo stellen Britse dierenorganisaties. "Het maakt de dieren tot een hebbeding, eerder dan een levend wezen. We maken ons ernstig zorgen", stelt een woordvoerder. "De verf kan het dier mogelijk wel schaden en bovendien roept het heel wat ethische vragen op over de manier waarop ze bekeken worden".

    (lvl)bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    10-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljarden giftige kwallen verhuizen naar West-Europa

     

    Miljarden giftige kwallen verhuizen naar West-Europa


    Miljarden giftige kwallen komen de laatste tijd vaker voor in de Atlantische Oceaan ter hoogte van de West-Europese kusten. Door de hoge temperaturen van het zeewater kunnen ze hier nu ook overleven. En dat kan een drama worden voor onze vissen.

    De parelkwal of lichtende kwal voelt zich het best op plaatsen waar hij veel voedsel vindt. In het noordoosten van de Atlantische Oceaan vinden de kwallen plankton en veel jonge vissen. In een recent incident werden zo nog 100.000 zalmen gedood door de kwallensoort. De dieren planten zich ook sneller voort in warmer water. Ter hoogte van de Britse kust is de temperatuur van het water sinds 2002 met een volledige graad gestegen.

    Wetenschappers vrezen dat de kwallenplaag zich zal uitbreiden als de voorspellingen van het IPCC over de opwarming van het klimaat zouden uitkomen. Voor zonnebaders die in zee willen gaan zwemmen is er nog niet meteen gevaar. Voor viskwekerijen liggen de kaarten anders. Niet alleen kunnen de kwallen jonge vissen doden, ze verorberen ook het plankton dat vissen nodig hebben om te groeien.
     
    (gb)bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    08-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamingen schrijven reisgids Lofoten

     

    Vlamingen schrijven reisgids Lofoten



    Twee Vlamingen hebben de eerste Nederlandstalige reisgids voor de Lofoten geschreven. Sofie Maertens en Michel Vanhee studeerden vertaalkunde en raakten gefascineerd door de prachtige eilandengroep. De natuur is er nog ongerept en het zonlicht heel bijzonder. «Niet alleen overdag, ook 's avonds, als de middernachtzon laag boven de horizon hangt», zeggen de twee jonge vertalers. In april 2008 begonnen ze een nieuw leven als gids op de Lofoten. Tijdens de koude winter werkten ze aan hun boek.

    De Lofoten, 300 km boven de poolcirkel, vormen een uniek gebied voor natuurvakanties. Op het water heb je kans bruinvissen en orka's te zien. In de lente en de zomer zijn er broedende vogels. De gids van de twee verscheen als Odyssee Reisgids. Niet als klassiek boek, maar als pdf-bestand of geprinte versie. Je kunt je gids zelf samenstellen.

    De volledige gids (110 blz.) kost 11 euro op pdf en 13,75 euro op print.
    Meer info: www.odyssee-reisgidsen.nl

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Logeren met respect voor natuur in Art'isane


     Logeren met respect voor natuur in Art'isane





     

    Groene adresjes in Wallonië vinden, is geen probleem, maar als je je verblijf ook nog zo milieuvriendelijk wil maken, is dat al een ander paar mouwen. Niet zo in Art'isane, een vakantiehuis met ook gastenkamers op enkele kilometer van Dinant.

    Twee oude schuren in steen uit de streek werden er volledig ecologisch gerestaureerd, gasten kunnen er genieten van een ontbijt met biologische producten uit de eigen moestuin. Art'isane is één van de twee accommodaties in Wallonië die de titel van 'ecogîte' mogen dragen.

    Verwarmd wordt met zonnepanelen, het regenwater wordt opgevangen en afval gecomposteerd, er werd stevig geïsoleerd, tropisch hardhout was taboe, parketvloeren zijn van bamboe in plaats van eik, er is natuurlijke ventilatie, enz. Er zijn drie gastenkamers voor twee personen en één suite voor vier personen. Daarnaast ook nog een vakantiehuis voor vijf personen met kitchenette en terras.

    Uitbaters Baudouin en Marie-Agnès Serruys willen hun gasten zeker niet overladen met allerlei hoogdravende eco-praatjes. «Eerst en vooral moeten zij hier kunnen genieten van het comfort van de kamers, de rust en de omringende natuur», vertellen zij.

    Prijzen per kamer per nacht vanaf 100 euro met ontbijt. Vakantiehuis vanaf 260 euro per weekend, 275 euro per midweek en 350 euro per week.
    Meer info: Art'isane, Chaussée 12A, 5530 Evrehailles (Yvoir), tel. 082/71 18 55 en www.arttisane.be


    bron; hln.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljoenen zeeschildpadden sterven in visnetten



    Miljoenen zeeschildpadden sterven in visnetten


    Zeeschildpadden raken wel eens verstrikt in visnetten en horen de belangrijkste slachtoffers van de bijvangst. Officieel zijn de voorbije 20 jaar enkele tienduizenden schildpadden op die manier gestorven. Maar nu wordt gevreesd dat die cijfers wel eens in de miljoenen kunnen oplopen.


    Een pasgeboren schildpadje bereikt het zeewater.

    Een pasgeboren schildpadje
    bereikt het zeewater.
     

    Er bestaan zeven soorten zeeschildpadden en liefst zes ervan lopen gevaar. Volgens een globale studie zouden al miljoenen schildpadden door visnetten gedood zijn. Vooral de zogenaamde langelijnvisserij zou een boosdoener zijn. Soms kunnen die lijnen tot 40 kilometer lang zijn. Op die manier is er een enorme bijvangst en de schildpadden behoren regelmatig tot de slachtoffers.

    Miljoenen
    Volgens officiële cijfers werden ongeveer 85.000 schildpadden gevangen tussen 1990 en 2008. Maar professor Bryan Wallace van de Duke University zouden die statistieken slechts één procent van alle overbevissing bevatten. "Ruw geschat zouden miljoenen schildpadden in de netten verstrikt geraken", zegt Wallace.

    Mazen van het net
    Er bestaan echter middelen waarmee de schildpadden letterlijk door de mazen van het net zouden kunnen glippen. Dat zou de bijvangst enorm verminderen. Sommige landen hebben die systemen al ingevoerd. De studie raadt ook de consument aan om goed na te gaan waar de vis die ze kopen, gevangen werd.

    Vier regio's zouden extra kwetsbaar zijn: de Middellandse Zee, het oosten van de Stille Oceaan, het zuiden van de Atlantische Oceaan en de Amerikaanse westkust. (gb)

    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daar is de (blauwe) ooievaar!




    Daar is de (blauwe) ooievaar!

    Het is lente en dat betekent dat de ooievaar
    weer in het landschap verschijnt.



    Een blauwe ooievaar landt op een wit vrouwtje. Het broedseizoen voor ooievaars in begonnen. Dit exemplaar laat er alvast geen gras over groeien.





    Het is lente en dat betekent dat de ooievaar weer in het landschap verschijnt. De vogels paren in deze tijd van het jaar. Er zit zelfs een vreemd blauw exemplaar tussen. En zo is er na een kille winter weer nieuw leven op komst...




    bron; hln.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sierteelt in het Design Museum



                                 Sierteelt in het Design Museum


                         Guzmania Hope

    Plantenliefhebbers kunnen deze maand hun hart ophalen in het
    Design Museum Gent. Drie toonaangevende plantenveredelaars stellen er tijdens de Gentse Floraliën hun nieuwste sierteeltplanten voor aan het grote publiek.

    Zo resulteerde de jarenlange zoektocht van Denis Plants in Beervelde naar een bloeiende kamerplant in de Bicajouxlijn, terwijl Deroose Plants in Evergem een nieuwe bromelia voorstelt. Tenslotte presenteert ook Azanova, een samenwerkingsverband van twintig azaleakwekers, een nieuwe lijn. 

    Meesterbloembinder Daniël Ost trekt de nieuwigheden alvast een kunstzinnig jasje aan.

    Isabelle De Bremaeker

    Designed Flowers, van 14 tot 25 april in het Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent. Info: 09 267 99 99.
    www.visieopsierteelt.be
    .

    bron;
    knackweekend.rnews.be


    Categorie:Natuur-Reizen-Tips



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    chamanouke
    blog.seniorennet.be/chamano

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!