
|
Boerenwormkruid 
Late zomer en herfst. Boerenwormkruid vind je gemakkelijk overal. Boerenwormkruid is in de volksgeneeskunde, zoals de naam het zelf zegt, een wormverdrijvend middel. Het is echter niet helemaal veilig om inwendig te gebruiken. Veel interessanter is dit kruid in te zetten in de strijd tegen vlooien. Zowel katten als honden zullen je dankbaar zijn wanneer je regelmatig wat vers boerenwormkruid in hun mand legt. Gegarandeerd gaan de vlooien op de loop. Om ze totaal buiten te houden is het handig wat kruid te drogen om onder je tapijten te strooien. Kleine zakjes gevuld met het kruid kunnen hiervoor ook gebruikt worden. Worden je kippen en/of je duiven geteisterd door een vlooienkolonie? Wanneer je in hun hok een tros boerenwormkruid ophangt vertrekken ze snel op reis. In de Middeleeuwen werd dit kruid ook gebruikt in de strijd tegen muggen en vliegen.
Muggen hebben een hekel aan deze geur en laten u dus met rust.
Samenstelling: etherische olies van atlasceder (Cedrus atlantica), citronella (Cymbopogon nardus) , davana (Artemisia pallens), geranium (Pelargonium x asperum cv China), kruidnagel(Caryophyllus aromaticus), Lavendel - (Lavendula Angustifolia) lavandin (Lavandula x burnatii clone grosso) Pepermunt (Mentha piperita) Eucalyptus Globulus,
Gebruik: als huid-olie of lotion op de huid aanbrengen; verdun hiervoor de etherische olie in een drager (tot 3% amandel-, jojoba- of een andere draagolie, hydraterende melk). |
Hieronder volgen een aantal tips hoe je vliegen kunt weren.
Pruisisch blauw: Onze grootmoeders wisten het al maar wij zijn het weer vergeten. Vliegen haten de kleur blauw. Ze gaan er niet op zitten. Niemand weet waarom, maar de praktijk wijst uit dat het zo is. Daarom werden in vroegere tijden alle keukens blauw geverfd. Dat was al een hele stap in de goede richting. Nog beter werkt deze verf als we door een potje verf een hand vol zeer fijn gestampt aluin doen. Dan zijn we er zeker van dat de vlieg op een afstand blijft.
Afrikanen: Het afrikaantje (tagetes patula) is een heel eigenaardige plant. Goed beschouwd is het overal goed voor. De beste soort is de reeds genoemde tagetes patula, maar ook alle andere enkel bloemige afrikanen werken insecten werend. Vliegen haten de geur van afrikanen dus zet ze rondom je ren.
Citroengeranium: Een ideale plant voor mensen die een hekel hebben aan vliegend gedierte in huis is de zogenaamde citroengeranium. De citroengeranium houdt van zon maar heeft het liefst een plekje waar de avondzon of morgenzon komt.
Citroenkruid: In de Betuwe vind je op veel boerenerven een hele ouderwetse plant: het zogenaamde citroenkruid of Artemisia arboretum, een composiet met klieren op de bladslibben. In die klieren zit een etherische olie die sterk naar citroen geurt en een ideaal afweermiddel is tegen vliegen en muggen. Van een flinke plant kunnen geregeld wat takken geplukt worden om binnenshuis te zetten als afweer tegen vliegen.
Vlier: Ook vlier oftewel de Sambucus niger houdt vliegen op een afstand. Daarom zien we heel vaak vlierplanten vlak bij oude boerenhoeven.
Notenboom: Voor mensen met een forse tuin en dan liefst op kliegrond: plant binnen de korste keren een notenboom (Juglans regia) in de buurt van de keuekendeur. Een enkele boom houdt met zijn pittige geur allen vliegen op afstand. Sterker nog zelfs een paar bladeren van de noten boom, geplukt en in een vaas gezet, zijn genoeg om vliegen naar buiten te jagen.
Brandnetels en boerenwormkruid: Vliegen hebben een gruwelijke hekel aan brandnetels (Urtica dioica) en boerenwormkruid (tanacetum vulgare). In vroegere tijden werd met name het boerenwormkruid vaak rond stallen gezet om vliegen op een afstand te houden. Brandnetels mogen ook maar staan minder aardig.
Schijven citroen: Een paar schijven citroen op de vensterbank kunnen op een zwoele zomeravond de vliegen op een afstand houden zonder ons te hinderen.
Zelf Vliegengif maken: Meng één deel peper met twee delen bruine suiker en maak met water een stroopje ervan en zet het schoteltje met dit spul waar veel vliegen komen. Ze zullen er van snoepen en de snoeplust met de dood bekopen.
Ik vond er echt minder vliegen dan vorig jaar. Dit jaar doe ik het weer en ik ga afrikanen en citroengeranium proberen.
|