Deze kruidenmix kan worden gebruikt bij verschillende soorten vlees die je roostert op de barbecue. Je kunt hier bijvoorbeeld visfilets, kip of ander vlees mee kruiden.
Ingrediënten:
- 50 gr. gemalen paprikapoeder
- 50 gr koriander, gemalen
- 50 gr. komijn, gemalen
- 50 gr. lichtbruine suiker
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
Voeg alle kruiden in een schaal en meng alle kruiden goed door elkaar.
Kruid er visfilets, kip of vlees mee.
Voor dat het vlees de bbq opgaat, het vlees eerst royaal inwrijven.
Tips:
De kruidenmix kan uitgebreid worden met 50 gram gemalen uienpoeder en/of knoflookpoeder.
bron: http://www.bbqrecepten.net/rub-barbecue-kruidenmix/
Van bbq recepten
Cuisine: Bereidingstijd: 45 mins Aantal: 10 Aantal personen
Voor deze heerlijke rösti muffins heb je een bakvorm voor minimuffins nodig. Heb je die niet dan kun je ook de gewone muffinmaat nemen, maak ze dan alleen wat minder dik om goed gaar te worden.
Ingrediënten
500 Gram vastkokende aardappelen
1 Rode ui
2 Eetlepels gesmolten boter
Zout en peper en eventueel andere (verse) kruiden naar eigen smaak
Kook de geschilde aardappels gaar en laat ze afkoeken (liefst een nachtje in de koelkast. Rasp de ui en de aardappels en mix met de boter en kruiden.
Vet de muffinvorm in en vul de bakjes met het aardappel mengsel. Druk de aardappels aan met een lepel en bak de muffins in het midden van een voorverwarmde oven in 30 minuten goudbruin. Laat afkoelen en haal ze met een mes voorzichtig uit de vorm.
Tip; gebruik restjes gekookte aardappel voor dit recept!
Vele kruiden die in eten gebruikt worden komen vanuit het buitenland. Via Nederland komen vele indonesische kruiden (Indonesië is een voormalige kolonie van Nederland) ons land binnen. In onderstaande lijst
Lijst met Indonesische kruiden
Asem - Tamarinde(Tamarindus Indica) is het samengeperste vruchtvlees van de tamarinde. Asemwater maak je door een stukje asem ter grootte van een walnoot in 2 a 3 eetlepels warm water te weken en enige tijd laten staan. Zeef de pitten en vezels eruit. De bruine drab die overblijft is asemwater
Brambang - Bawang merah - Sjalot. In originele Indonesische recepten gebruikt men brambang, dit zijn kleine rode uitjes die je bij de toko in de koeling kan krijgen. De smaak van brambang is sterker dan die van sjalotjes. Een brambang is ongeveer zo groot als een duimkoot, houd hier rekening mee bij het gebruik van ui of sjalot (1 sjalot is ongeveer 2 brambang). Toepassing: dunne schijfjes of fijnwrijven
Bawang putih - Knoflook. Knoflook wordt in veel Indonesische gerechten spaarzaam toegepast. De smaak van knoflook mag nooit overheersen , dat zou menig heerlijk gerecht kunnen bederven. Toepassing: dunne schijfjes of fijnwrijven
Cengkeh - Tjinkeh - Kruidnagel
Jahe - Djahe - Gember. Gember wordt als geurmiddel en specerij in zeer veel gerechten gebruikt. Het neutraliseert een vette smaak. Toepassing: verse gember eerst schillen en dan platstampen, soms fijnwrijven
Daun Jeruk Purut - Djeruk poeroetblaadjes - Citrus hystrix. Blaadjes van een javaanse limoensoort. Het geeft een limoen-achtige smaak. Je bakt en/of kookt ze mee met een gerecht.
Jinten - Djinten - Komijnzaad. Djinten is een onmisbaar kruid in de Indonesische keuken, het is niet scherp en verleent een frisse smaak aan menig gerecht.
Gula Jawa - Gula Djawa - Javaanse suiker. Suiker gewonnen uit de arenpalm. Het ziet donkerbruin, is zeer geurig. Kan worden vervangen door gewone suiker
Kemiri is de noot van Aleurites Moluccana. met een sterke smaak. Ze worden voor gebruik gepoft en fijngewreven en zorgen dan voor een fluweelachtige smaak van een gerecht. In de toko zijn de kemirinoten al gepoft.
Kencur - Kentjoer - wortel van Kaempferia Galanga. Het wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Het is vers te koop, maar ook gedroogd. De smaak heeft iets van citroen en gember. Omdat kentjoer een sterke reuk en smaak heeft moet u er dus niet teveel van gebruiken.
Kare - Kerrie. Een kruidenmengsel met Koenjit, Ketumbar, Cengkeh, Jahe, Lombok, etc. De verkrijgbare mengsels zijn verschillend van samenstelling en dus ook van smaak.
Daun Pandan - Pandanblad. Een blad van de pandanboom ofwel schroefpalm. De lucht van pandan ontwikkelt zich bij het verwelken, de verse plant is bijna reukloos. Bij het drogen vervliegt de reuk weer. Droge Pandanrijst is een dure, geurige rijstsoort een heeft niks met Pandan te maken. Nasi Pandan is wel bereid met pandanblad.
Kecap - Ketjap. Sojasaus gemaakt uit sojabonen, waarvan verschillende kruiden o.a. anijs zijn toegevoegd. Ketjap manis die zoetig is en Ketjap asin die zout is.
Ketumbar - Ketoembar - Korianderzaad. Zacht van smaak en geurig. Lijken op peperzaad. Toepassing: Fijnwrijven (Poedervorm)
Kluwek - Kloewek. Een soort noot, vrij groot, donkerbruin van kleur en met zwarte vruchtvlees.
Kunyit - Kunir - Koenjit - Koenir - Kurkuma - Geelwortel. Het geeft niet alleen aroma maar ook een mooie gele kleur aan de gerechten. Koenjit is zowel in wortelvorm als gemalen verkrijgbaar. Teveel gebruik van koenjit leidt tot een bittere bijsmaak aan de gerechten.
Kelapa - Klapper - Kokos. De omhulsel van Kokosvrucht wordt eerst verwijderd voordat ie wordt geexproteerd. In Nederland zien we alleen de binnenkant, de Kokosnoot. De kokosnoot is hol, gevuld met Kokosmelk. Jonge kokosmelk is heerlijk te drinken. Nadat de kokosmelk is verwijderd hakt men de noot open en schraapt men het vruchtvlees.
Santen - Kokoscreme. Het vruchtvlees van Kokosnoot wordt geraspt en met wat water wordt het geperst (Indonesische moeders doen dat met de hand). Dit wordt Santen genoemd. Santen bevat dus water. Een Santenblok bestaat allen uit creme, dit moet dus nog worden aangelengd met water. Overgebleven vruchtvlees wordt gedroogd en heet Kokosmeel. De vroege Indo′s in Nederland gebruikten gewone melk als vervanger van Santen.
Kokosmeel is geraspt en gemalen vruchtvlees van de kokosnoot waaraan het water is onttrokken. Wordt in supermarket ook wel verkocht.
Laos is de wortelstok van de Alpinia galanga. De smaak is scherp en prikkelend, de geur zeer aangenaam. Toediening: Verse Laos eerst schillen en dan platstampen.
Lombok rawit is een kleine en heel scherpe peper. Gebruik deze pepers alleen in gerechten die heel heet mogen worden.
Pala - Nootmuskaat. Heeft een warme, heel subtiele smaak, die past bij hartig en zoet. Gebruik het vers geraspt, want gemalen nootmuskaat verliest snel zijn smaak.
Petis een soort vispastei, enigszins vloeibaar die wat weg heeft van trassie.
Daun Salam - Laurierblad. Een indonesisch laurierblad, alleen veel sterker van smaak. Je kunt ze eventueel vervangen door gewone laurierblaadjes. Je moet ze wel meekoken, omdat dan pas het aroma zich ontwikkeld.
Sereh - Citronellagras. Een kruid met een citrusachtig aroma. Is als stengel en in poedervorm te koop. Toediening: Stengel 1x platstampen
Taotjo is een donkerbruine brij gemaakt van gegiste sojabonen.Het wordt gebruikt bij de bereiding van vlees,kip en vis maar vooral ook in tahoegerechten.
Trasi wordt van garnalen bereid, die men zo lang laat fermenteren tot een lichtbruine pasta van zeer sterke geur (sommigen noemen het stank) ontstaat. Deze massa wordt tot platte koeken geperst, gedroogd en verpakt.
Een leuke tip, ingestuurd door May (bedankt hiervoor!)
Titel: wratten Reactie: Men kan ook een ruwe groen aventurijn [steen] nemen en daarmee enkele keren per dag over de wratten wrijven.Mijn kinderen en veel anderen zijn daar mee geholpen.succes !!!!
Vandaag krijg ik via een reactie een leuke tip binnen om acné te bestrijden. (Bedankt Geert!)
Was je gezicht met lauw water, dep het droog (niet wrijven).Neen een flesje geconcentreerd citroensap, duppel op een watje tot dit goed doordrengt is en wrijfhiermee over gans je aangezicht. Half uurtje laten inttrekken (droogt volledig op) en daarna spoelen met lauw water.Tenslotte je aangezicht met koud water spoelen om een goede doorbloeding te bekomen.Na een week zie je al duidelijke verbetering.(Citroen is ook een antioxidant !!!)Andere tip: Neem een handvol tijm, plet dit fijn in een kommetje lauw water, laat een dagje trekken.Was met dit water je gezicht of dep zoals hierboven beschreven.Resultaat gegarandeerd!!!
Vroeger was Stevia verboden, momenteel kunnen we eindelijk van gezond suiker genieten. Lees onderstaande tekst die nog maar van 2006 dateert...
Veel mensen drinken hun koffie met suiker: één schepje, twee schepjes, soms wel drie. Zo'n hoeveelheid is van de bijzondere, maar natuurlijke zoetstof stevia niet aan te raden. Een mespuntje van dit mierzoete middel maakt het donkere vocht al rijp voor de gootsteen.
Stevia komt uit een plantje dat van oorsprong alleen in het noordelijke deel van Zuid-Amerika voorkomt. Inwoners van Paraguay en Brazilië gebruiken de gedroogde bladeren al honderden jaren voor het zoeten van hun thee.
De Paraguayaanse botanist dr. M. S. Bertoni beschreef in 1899 de plant als eerste. Wat hem opviel, was de intens zoete smaak van de bladeren en het aftreksel daarvan. In 1918 suggereerde hij al dat stevia mogelijk de traditionele suiker zou kunnen vervangen. Want, zo stelde hij, de plant is niet giftig en goedkoper dan bietsuiker.
In Japan en Korea beheerst stevia het grootste deel van de zoetstoffenmarkt. Landen zoals Paraguay, China en Maleisië verbouwen Stevia rebaudiana voor het gedroogde blad en de zuivere zoetstof stevioside. In Japan was het natuurlijke product jarenlang de enige toegelaten suikervervanger. Sinds 1970 is het gebruik van een aantal synthetische zoetstoffen niet meer toegestaan. Het vermoeden rees toen dat ze wel eens kankerverwekkend kunnen zijn.
In de Verenigde Staten is het gebruik van stevia juist verboden voor bijvoorbeeld het zoeten van frisdranken. In 1990 dwong de Amerikaanse voedings- en geneesmiddelenautoriteit FDA verschillende bedrijven de verkoop te staken omdat het middel niet was geregistreerd. Sinds 1995 mag het wel worden gebruikt als voedingssupplement. Het valt daarmee in de categorie van vitaminen en mineralen. Het blijft verboden gebruik te maken van de zoetende eigenschappen van de stof of daarnaar te verwijzen.
De Europese Unie gaat nog een stap verder. Daar is stevia zelfs volledig van de markt verbannen. "Dit verhaal is verweven met corruptie", stelt professor J. M. C. Geuns, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, België. Volgens hem zit een lobby van de suiker- en zoetstoffenindustrie achter het Europese verbod.
In Nederland is de extractvorm wel verkrijgbaar, maar met de vermelding "alleen voor uitwendig gebruik". Stevia zou namelijk pijn en irritatie verminderen bij huidaandoeningen zoals acne en eczeem. Daarnaast zou stevia de genezing van wonden verbeteren. Een ander alternatief is internet; via deze weg zijn buitenlandse producten verkrijgbaar.
Over synthetische zoetstoffen wil Geuns niets zeggen. "De fabrikanten gaan mij dan als rechtstreekse tegenstander beschouwen. Ik wil vooral pleiten voor stevia." Dat aspartaam slecht is voor de gezondheid moet hem echter wel van het hart. "Onlangs bewees degelijk onderzoek de negatieve effecten. Eigenlijk wisten we dit al langer."
Het blad van de steviaplant is zo'n dertig keer zoeter dan kristalsuiker. In gezuiverde vorm is de zoetstof uit de plant -stevioside- zelfs 300 keer zoeter. Er is dus maar een druppel extract nodig om een kopje koffie een heerlijk gesuikerde smaak te geven.
Ter illustratie noemt Geuns het maken van jam. De maatstaf die hij noemt zal velen bekend voorkomen: 1 kilo vruchten op 1 kilo suiker. Bij gebruik van gedroogde steviabladeren -dertig keer zoeter- zou dat uitkomen op 33 gram per kilo vruchten. Geuns: "Deze hoeveelheid is echter al te veel. De jam is dan niet meer te eten."
Het toevoegen van stevia aan voedingsmiddelen, in plaats van traditionele suiker en synthetische zoetstoffen, heeft belangrijke voordelen, stelt Geuns. Zo is de caloriearme stof aantrekkelijk voor mensen met overgewicht; de darmen kunnen het nauwelijks opnemen. Diabetespatiënten kunnen stevia zonder problemen gebruiken en de stof is het veilig voor mensen met de aangeboren stofwisselingsstoornis phenylketonurie (PKU).
Het "zoete kruid van Paraguay" kan, in tegenstelling tot sommige synthetische zoetstoffen, zonder problemen worden gekookt. Tot 200 graden Celsius blijft stevioside stabiel, zonder dat het karamelliseert. Bij verhitting van suiker gebeurt dat wel. De bruingekleurde bestanddelen die dan ontstaan, zijn mogelijk kankerverwekkend.
In kleine hoeveelheden is stevia geschikt voor het zoeten van allerlei voedingsmiddelen, zoals frisdranken, yoghurt en snoep. Per dag krijgt iemand dan enkele tientallen tot honderden grammen van de stof binnen. Bij hogere doseringen (750-1500 milligram per dag) blijkt de stof gunstige eigenschappen te hebben voor mensen met diabetes type II en hoge bloeddruk, zonder dat er bijwerkingen ontstaan. "Zo'n hoeveelheid is verpakt in capsules. Anders zou de smaak veel te sterk zijn", aldus Geuns.
Type-II-diabetes is mogelijk te behandelen met stevioside, de gezuiverde plantenstof. "De patiënt moet nog gevoelig zijn voor insuline. Stevioside blijkt het bloedsuiker dan drastisch omlaag te kunnen brengen", zegt de hoogleraar. Voordeel van dit middel tegenover klassieke medicijnen is dat de werking afhankelijk is van de glucoseconcentratie in het bloed. "Bij basale waarden doet het niets." Bij mensen die insuline spuiten, schommelen de waarden daarentegen vaak tussen te hoog en te laag. "Dit is een fantastisch voordeel van stevia", stelt Geuns.
Chinees onderzoek laat zien dat een hoge dosering de bloeddruk van hypertensiepatiënten aanzienlijk verlaagt, zonder dat er bijwerkingen optreden. Geuns benadrukt echter dat er nog een zorgvuldiger studie moet komen, die de effecten op een normale of lage bloeddruk onder de loep neemt. "Een proef met mensen kost ongeveer 1 miljoen euro. Op dit moment proberen we nog geld los te weken voor dit project."
Geuns hoopt dat het gebruik van stevia in het voorjaar van 2007 toegestaan wordt. Een commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie zal zich dan buigen over het onderzoek naar de werking en de veiligheid van de zoetstof. "We kunnen haar er dan hopelijk van overtuigen dat er genoeg bekend is. Als deze commissie toestemming geeft, accepteert de Europese Unie stevia misschien ook. Mogelijk vraagt de EU nog meer onderzoek."
Anijs staat bekend om zijn goede uitwerking op maag en darmen. Het is bovendien goed te drinken in warme melk.
Basilicum
Basilicum is een zenuwsterkend middel. Teven is basilicum een prima middel tegen een opgeblazen gevoel. Basilicumthee kan meerdere keren per dag gedronken worden, om een optimaal effect te bewerkstelligen. Voor gerechten vormt basilicum een prima combinatie met tomaat.
Dille
Dille, verwant aan anijsachtige kruiden zoals venkel en kervel, kent een kalmerende werking op de spieren en kan prima verwerkt worden in sauzen, salades en - met name - visgerechten.
Bonekruid
Bonekruid, of bonenkruid, kent een gunstige werking op maagklachten.
Sint Janskruid
Sint Janskruid wordt veelal toegepast om zijn kalmerende werking tegen nervositeit. Ook wordt het, als bekend kruid, veel gebruikt ter stimulatie van de stofwisseling.
Bosbessen
Van bosbessen kunt u thee trekken, die goed werkt bij diarree. Ook is bosbessenthee een goed middel bij mond- en keelontstekingen.
Kamille
Kamille en kamillethee hebben een kalmerende en reinigende werking. Ze worden onder meer aangewend ter bestrijding van maagklachten, ontstekingen aan neus en voorhoofd, alsmede bij keel- en kiespijn.
Salie
Salie wordt als kruid onder meer toegepast in de Italiaanse keuken, maar kent ook een positieve werking op de luchtwegen, longen en darmen. Salie is sterk aromatisch, heeft een intense smaak en vormt ook een goede toevoeging voor varkensvlees.
Jeneverbessen
Jeneverbessen werken onder andere tegen kiespijn en chronische migraine en bevorderen de maagwerking. Ze kunnen onder andere gebruikt worden als marinademiddel bij vlees of simpelweg door erop te kauwen.
Gulden roede
Gulden roede, of guldenroede, is een hulpzaam middel bij klachten met de nieren. De waterhuishouding van uw lichaam heeft baat bij het sap van deze plant.
Duizendblad
Een thee, lichtjes getrokken van duizendblad, werkt goed bij kinderen met diarreeklachten.
Koriander
Koriander staat bekend om zijn gunstige werking op maag en darmen en wordt veelal aangetroffen in de Indische keuken. Als kruid staat het ook wel bekend onder de namen coander en wantsenkruid. De volgens sommigen zeepachtige smaak is redelijk dominant te noemen.
Peterselie
Peterselie is niet alleen een lekker en veelgebruikt kruid (zelfs de wortels zijn eetbaar!), maar vormt ook een uitstekend middel bij maag-, nier- en blaasklachten. Daarnaast stimuleert peterselie de stofwisseling.
Lavendel
Lavendel en lavendelthee brengen u tot rust en bevorderen de werking van maag en darmen. Daarnaast beschikt lavendel over een aangename geur, die uw huis kan verfrissen.
Thijm
Thijm, of tijm, wordt vanwege zijn geur vaak in de zeepindustrie gebruikt en is dan ook een onmisbaar onderdeel in een kruidenbouquet. Thijm is echter ook een uitstekend middel bij infecties in mond en keel, alsmede een prima smaakversterker bij sausen, peulvruchten en vlees.
Knoflook
Knoflook heeft een zuiverende werking op het bloed en stimuleert de bloedvaten, alsmede de bestrijding van ziektekiemen. Daarnaast werd knoflook, niet voor niets, al eeuwen geleden voorgeschreven aan patiënten met darmklachten.
Mierikswortel
Mierikswortel bevordert zowel weerstand als vitaliteit en bestrijd infecties in mond- en keelholte. Daarnaast wordt mierikswortel niet zelden ingenomen door mensen met reumatische klachten.
Mint
Mint staat bekend om zijn verwarmende werking en vormt tevens een kalmerend middel bij hoofdpijn veroorzaakt door spanning en stress.
Valeriaan
Valeriaan staat als kruid uit de kamperfoeliefamilie bekend om zijn kalmerende werking. Daarnaast kent valeriaan een positief effect op onder meer buikkrampen.
Tijm (Thymus) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het omvat kruidachtige of houtachtige planten met een zeer aromatische geur, die tot 30 cm hoog worden en in schijnkransen bloeien. De planten komen algemeen voor in het Middellandse Zeegebied en in Azië, en een drietal soorten komt ook in België en Nederland voor.
Toepassingen
Vanwege de aromatische geur wordt tijm dikwijls in de zeepindustrie gebruikt. De planten worden ook als geneeskrachtige planten en als sierplantengebruikt. Van de bloemen en bladeren wordt ook thee en siroop bereid. Tijm wordt ook gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals bénédictine. Daarnaast is het zoetige, sterke aroma geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen.
Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald tegen hoesten en symptomen van astma. Om deze symptomen tegen te gaan wordt veelal gebruik gemaakt van tijmsiroop, een siroop met hoge concentratie suiker en tijm.
Tijm kan 's zomers gemakkelijk worden gedroogd omdat de plant een houtige stengel en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kan hij buiten aan de waslijn of in een goed geventileerde kamer worden gehangen. Na het drogen kunnen de blaadjes worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard.
Hallo, mijn naam is Guido en ik zal binnenkort meer en meer artikels posten op deze blog. Ik zou graag praten over culinaire kruiden, daarom vandaag: kruiden en smaakmakers!
Waarom niet je eigen smaakversterkers gebruiken, met
iedere dag weer een verrassende en conditieverhogende smaakcombinatie ?
Veel
kruiden zijn ziektewerend en aan te bevelen bij iedere maaltijd.
Gemalen
kruiden verliezen veel aroma en bederven sneller (vaak zonder dat je dat
merkt), beter is het om zelf te malen of fijn te wrijven.
Zonder
vijzel kan dat bijv. in een stevige mok met het handvat van een stamper - of
met een kruidenmolen.
Tegenwoordig
zijn er op veel plekken vijzels te krijgen (Blokker, Kruidvat, Hema),
belangrijk is, dat deze hoge randen heeft tegen het 'wegspetteren'. Met een
goede vijzel heb je binnen een paar seconden de zaadjes 'gemalen'.
Groene
kruiden versterken de weerstand, bittere kruiden zijn goed voor de
'buikorganen' en tegen kanker (door hun salvestrolengehalte) voor enkele specifieke geneeskrachtige
kruiden zie 'Supplementen'.
Oregano,
Marjolein, Rosemarijn, Bonenkruid, Maggikruid, Thym, Laurier, Salie, Fenegriek
en Geelwortel zijn bekende voorbeelden.
De
ITALIAANSE eetgewoonten staan bekend om hun gezondheidsbevordering. Kruiden
horen hierbij, en olijfolie, pitten, tomaten en groenten- en koolsalades met
wijnazijn...
Met
Petercelie (en Borago) is het meer uitkijken door het hoge gehalte aan vrije
radicalen . Daarom is de combinatie met knoflook of salade (flavonoïden)
ideaal.
VERSE
kruiden zijn het lekkerste.
Wie
eenmaal verse oregano op het 'broodje gezond' heeft geproefd, of verse
koriander door de curry, wil niets anders meer...
Een
in olijfolie gebakken ei, rijkelijk bestrooid met thym en oregano, is véél
gezonder, dan een gekookt ei !
'Hardere'
gedroogde kruiden, die 'sec' gebruikt worden, kunnen met met wat druppels
kokend water voorweken.
Zaden
(ook maan- en sesamzaad, zonnebloempitten) kun je licht roosteren in een
bakpan, en héél gebruiken. Maanzaad wordt in India gebruikt als bindmiddel.
Knoflook, bieslook en andere ui-achtigen zijn
weerstandversterkend en krachtige smaakmakers !
Knoflook
moet met mate geconsumeerd worden (zie hieronder).
Gember
heeft een stimulerende en vitaliserende werking, is werkzaam tegen astma en
buikklachten. Bij meekoken gaan de werkzame stoffen voor een groot deel
verloren - zoals bij veel kruiden.
Er
zijn ook GEVAARLIJKE KRUIDEN, al lijkt voor de meeste daarvan te gelden, dat ze
in kleinere hoeveelheden juist GOED zijn:
=> KANEEL in
grotere hoeveelheden - in kleinere schijnt het juist heel positieve effecten te
kunnen hebben, zoals op de insulinehuishouding - net als fenegriek, oregano,
komijnzaad en pompoenpitten (Preuss ea Georgetown univ. 17-10-2001) * vrouwen in verwachting
moeten kaneel mijden: het schadelijke bestanddeel, coumarine, tast - net als
sojaflavonolen en sommige stoffen dieelders op deze site vermeld worden -
makkelijk de hersenen van het ongeboren kind aan. Volwassenen moeten voor
hetzelfde resultaat véél meer slikken, daarbij schijnt kaneel dus ook gezonde
effecten te kunnen hebben.
=>
Verse TUINKERS (en met mate MIERIKSWORTEL) is niet alleen lekker, het helpt -
beter dan thym - tegen verkoudheidsklachten (zie ook hieronder bij
'jodiumzout'), en ze versterken de afweer. Ze bevatten ook een
kankerverwekkende stof (net als MOSTERD), die echter een ondergeschikte rol
lijkt te spelen bij matige consumptie.
=>
KRUIDNAGEL (hetzelfde verhaal). Kruidnagel en KNOFLOOK bevatten Eugenol
(momenteel beproefd bij zenuwziekten en huidkankerbehandeling, zie bijv. hier), dat in grotere hoeveelheden
neurotoxisch is, en in kleineremogelijk al genotoxisch - al is de
aanbeveling, om iedere dag knoflook te nemen.
=>
ZWARTE/RODE PEPER in grote hoeveelheden zorgt voor een sterkeaanmaak van COX-2 en heeft een ontstekingsbevorderend
effekt.
In
kleinere hoeveelheden werkt het mogelijk juist kankerbestrijdend (bij bestaande kankers)
en heeft andere nuttige effecten, zoals op de serotonineproductie, het
calcium-transport en het hart (Wiki).
RODE
PEPER vermindert de gevolgen van bacteriële infecties.
Het
verhoogt - net als chocola - het endorfineniveau in de hersenen, helpt daarmee
tegen negatieve gevoelens en stress en bevordert de prestaties.
=>
MOSTERD en MIERIKSWORTEL bevatten kankerverwekkend llyliosthiocyanaat, maar met
name mierikswortel helpt in kleinere hoeveelheden bij
luchtwegaandoeningen.
=>
het al eerder vermelde BORAGO en PETERCELIE
=>
MIXEN MET SMAAKVERSTERKER (vleeskruiden van de Aldi zijn als enige OK)
In
plaats van Zwarte Peper, Kaneel en Kruidnagel kan PIMENT gebruikt worden, dat
hetzelfde smaakeffect geeft, en veel minder 'verdachte' (werkzame?) stoffen
bevat.
Rode
Peper, en een 'heet' kruid als Gember of Knoflook moeten ook met mate gebruikt
worden.
Curries
zijn een hoofdstuk apart, ze bevatten zeer gezonde (koriander, geelwortel,
fenegriek) én mogelijk minder gezonde bestanddelen (zwarte peper, kaneel.
mosterdzaad) - in sterk wisselende verhoudingen. In India heeft iedereen zijn
eigen huisrecept.
De
echte Thaise HOT curry lijkt niet aan te bevelen in grote hoeveelheden...
Kruiden
uit Azië bevatten regelmatig ziektekiemen. Ze moeten niet 'koud' gebruikt
worden, maar ook niet te lang meebakken of koken, omdat dan het aroma verloren
gaat...
gemalen
kruiden pas op het laatst toevoegen !
Ongeveer
15% van de kruiden is bestraald, waardoor schimmels vernietigd worden - niet
het reeds gevormde schimmelgif, ook niet de schimmels, die daarna hun 'intrede'
doen.
Geneeskrachtige
eigenschappen van kruiden gaan door bestraling deels verloren.
De
beperkingen van bestraling mogen dus duidelijk zijn, maar naast vergif was het
de enige manier om kruiden (zonder aromaverlies) ziektenvrij te maken - en
daarom in ons land toegestaan.
Een specerij, maar geen kruid, is VE-TSIN
(Monosodiumgluatamaat), ook te vinden in maggi (blokjes) en in bijna alle
smaakmakers, kant-en-klare sauzen en kruidenmixen.
Het
is een eiwitzout, dat in het zenuwstelsel 'lekker'signalen opwekt.
Een
overdosis van dit eiwit verstoort de werking van het zenuwstelsel en tast op
den duur hersenen en ogen aan.
Beter
zijn zelfsamengestelde kruidenmixen, vlees/kip/gehakt-kruiden van de Aldi,
mixen uit toko's - zoals curry en tandoorikruiden - kruidenmixen van Erica -
lees het etiket !
Direkte
symptomen van de aantasting van het autonome zenuwstelsel zijn: extreme vermoeidheid, suizingen, een
geprikkeld gevoel, dorst, wat later weer honger, hartklachten.
Na
een Chinese maaltijd met veel smaakversterker, kunnen deze symptomen goed
gevoeld worden - ook een dag later nog.
Zie
voor de discussie hierover: smaakstoffen.
AROMA
('natuurlijke smaakstoffen') en ketjap bestaan voor een groot deel uit 'vrije
glutamines' (gehydroliseerde eiwitten), met dezelfde werking als
monosodiumgluatamaat.
Bovendien
bevat Soja, een grondstof voor vrije glutamines, allergie-opwekkende eiwitten, en worden bij het chemische
productieproces met zoutzuur Chloorprepanolen gevormd.
Chloorprepanolen
zijn uiterst neurotoxisch, voor één ervan (3-MCPD) heeft Nederland een
voorlopige limiet vastgesteld van 1 mg/liter. Bijna alle Europese smaaksauzen
blijven daar met een factor 3 onder, maar de Aziatische ketjaps of oestersauzen
(m.u.v. Japan en Indonesië) bevatten het tienvoudige !
Traditioneel
bereidde sojaproducten bevatten deze stof - en andere schadelijke stoffen - niet.
Deze
betere sausen zijn verkrijgbaar bij de Natuurwinkels - in sommige Toko's wordt
ook het traditionele 'Dark Soy Sause' van LEE KUM KEE verkocht (en andere
traditionele merken).
Zout
is de meestgebruikte smaakmaker. Teveel zout is ongezond, zoals bekend bij
iedereen.
JODIUM-zout
is ONMISBAAR voor een goede hersenwerking.
In
landen met een jodiumtekort blijkt er een ernstig tekort aan 'intelligente'
mensen te zijn, die het voortouw kunnen nemen bij de ontwikkeling van hun land
! (enige tijd geleden te lezen n.a.v. een onderzoek door de
Wereldgezonheidsorganisatie in o.a. Mongolië)
Mosterdachtige kruiden
verminderen het jodiumgehalte - wat in landen als Tsjechië en Zuid-Duitsland
een probleem was.
Het
gebruik van jodiumhoudend zout heeft dit opgelost.
Aandacht een belangrijke
mededeling! Hallo! Beste
vrienden Senioren, Señoritas !
Eerst en vooral
beste vrienden, Senioren, Señoritas sympathisanten
! wil ik jullie melden dat ik heel tevreden ben over het aantal van mijn
(trouwe)bezoekers.
Toen ik begon had ik nooit gedacht dat er zoveel
geïnteresseerden waren, en vooral, dat
ik zoveel bezoekers zou krijgen!
Ook had ik zeker nooit verwacht zoveel reacties en
vragen toegestuurd te krijgen, die ik trouwens altijd graag gelezen en
beantwoord heb.
Maar het groeide jammer genoeg een beetje over het
hoofd, ik zat alle dagen tot rond 12 s nachts
de vragen te bestuderen en antwoorden op te zoeken, want dat doet je niet
zomaar met één vingerknip.
Ik denk dat vele Dokters jaloers zouden geweest
zijn op het aantal (patiënten / Geïnteresseerden) die ik alle dagen moest
beantwoorden.
Ik heb hier zelfs met een team gezeten van 4
(Man/Vrouwen), en we konden het niet aan om ze allen op een redelijke tijd te
beantwoorden, dus kan je u voorstellen, wat het aantal vragen was die hier alle
dagen binnen stroomden, en zoals reeds eerder vermeld kwamen regelmatig VEEEEL
de zelfde vragen voor (een beetje anders geformuleerd, maar het kwam toch op het zelfde neer L).
Op den duur is het team uit een gevallen, elk had
zijn eigen bezigheden, en kon ik door vermoeidheid/ dagelijkse
sleur, tijdsgebrek, familiale redenen enz. , helemaal niet meer reageren op vragen of
opmerkingen L,
Toen heb ik
dan met deze besloten en met VEEL spijt in
het hart er een eind aan te maken! Eerst dacht ik het blog op te
doeken, maar dacht dan bij mij zelf, de mensen kunnen er zo toch nog altijd
iets van op steken, er staat toch redelijk heel wat interessante artikelen bij
die altijd voor iemand heel goed van pas kan komen, dus heb ik besloten deze
informatie te laten staan.
Met deze doe ik
dan ook een oproep aan mensen die het hart op de goede plaatst dragen, en zich
geroepen voelen de mensen die om hulp vragen, deze dan indien mogelijk, hun een
hint of een tip geven in verband met hun klachten, Het enige vereiste is dat ze
wat van FYTHOTHERAPIE ( kruiden en Etherische Oliën) afweten
met dank bij voorbaat!
Met heel veel Kruidige en Vriendelijke
Groeten , Ronny Uw Kruidenierken ;-))
Nu heb ik terug VREUGDEVOL
niews te melden!!! J
Met genoegen kan ik jullie mededelen dat
er iemand bereid is gevonden om deze site over te nemen en mijn werk/levensdroom/Hobby
verder te zetten!!!
Deze persoon Guido zal dan ook alles in het
werk zetten om jullie van dienst te zijn, en zal ook proberen naar eigen
vermogen en kunnen hier zoveel als mogelijk informatie te plaatsen.
Dus zal er
eindelijk terug wat meer leven in de brouwerij zijn J
Guido zal zich eerst wat moeten inwerken, en
alles wat naar zijn hand plaatsen maar eenmaal op dreef kan je dan uw
vragen/opmerkingen plaatsen aan hem, hij zal zich dan ook wel even voorstellen
wie en wat hij is en wat zijn grootste passie is
Een sappenkuur is om het lichaam te ontgiften. Je drinkt bij deze kuur een week lang uitsluitend sappen en water. Het beste is om zo'n kuur onder begeleiding te doen. Als je het niet op de goede manier doet heb je kans op hoofdpijn. Wil je het toch zelf doen dat heb ik wel een aantal tips, ten eerste, drink veel water om de kans op hoofdpijn te verkleinen. Maak zoveel mogelijk verse sappen, bij voorkeur van biologisch geteeld fruit. Drink uw sappen heel langzaam, zodat u minder honger krijgt. Slik extra vitaminen bij. Begin de ochtend met een glas citroen sap , lauw water, en een lepel olijfolie. Een sappenkuur is in eerste instantie niet bedoeld om af te vallen, maar om te ontgiften, je voelt je na zo'n kuur veel vitaler. Na een sappenkuur van een week kan je ongeveer 3 kilo kwijtraken. Mocht u het onder begeleiding willen doen kijk dan eens op deze site: www.miet-wijns-kuurcentrum.be Ik hoop u hiermee genoeg te hebben geïnformeerd.
Kruiden die de Immuunsysteemversterkende en/of Weerstand verhogen !
WEERSTAND-versterkend/Immuunsysteem-verhogen:
Er zijn planten die je weerstand verhogen, die antiviraal werken en andere die een ontzwellende werking hebben. Maar één ding is zeker. Griep vraagt tijd. Kruiden kunnen er niet voor zorgen dat je de volgende dag weer helemaal de oude bent. En aarzel niet: als je je echt slecht voelt, raadpleeg dan een dokter! Dan kan je nog altijd met hem of haar overleggen of je kruidenremedies kan gebruiken. Het is trouwens altijd beter te voorkomen dan te genezen. Daarom hier enkele kruidige tips om preventief je weerstand te verhogen tegen griep en verkoudheid.
Rode zonnehoed (Echinacea angustifolia) Rode zonnehoed beschermt je tegen bacteriën en virussen. Daarom is het geen slecht idee onmiddellijk een kuur te beginnen met tinctuur van deze plant. Drie keer per dag 20 druppels. Heb je toch griep: van het moment dat je iets voelt onmiddellijk 50 druppels echinacea tinctuur nemen, daarna ieder uur 10. Doe dat één tot drie dagen. Zodra je je beter voelt verminder je de dosis (3x daags 20 druppels). Er zijn geen bijwerkingen bekend.
Zweedse kruiden Neem een soeplepel Zweedse kruiden die je in een beetje lauw water doet. In Zweedse kruiden zitten 10, soms elf verschillende kruiden verwerkt. Ze beschermen je tegen allerlei winters onheil.
Propolis Bijen zorgen niet alleen voor honing, maar ook voor propolis. Dat is een product dat ze maken van de kleefstoffen die rond de ongeopende boomknoppen zitten. De bijen metselen daarmee gaten en kieren van hun huisjes dicht en voorkomen op die manier dat ongewenste diertjes de boel komen verpesten. Ook onze voorouders maakten eeuwen gebruik van propolis om zich te beschermen tegen allerlei infecties. Neem bij de eerste ziekteverschijnselen propolistinctuur (bijv. driemaal per dag 25 druppels). De dosering staat op de verpakking. Er bestaat ook mondspray en er zijn kruidentabletten met propolis, meestal samen met echinacea en vitamine C.
Citroenthee We weten allen dat vitamine C haar sporen verdiend heeft. Daarom is het ook handig altijd enkele citroenen in huis te hebben. Pers twee citroenen en doe het sap in een kop, giet er de bijna kokend water over en wacht tot je drank drinkbaar is. Doe er naar believen honing bij zodat voor u de thee niet te zuur is. Drink de thee met kleine slokjes.
Provençaalse kruidenthee Neem een theelepel Provençaalse kruiden en overgiet ze met kokend water. Deze kruiden zijn houteriger en moeten daarom 10 minuutjes trekken. Je voelt de weldaad onmiddellijk in je keel. Drie kopjes per dag, liefst met citroen erbij. In een Provençaalse kruidenmengeling zit ook tijm.
Tijm (thymus vulgaris) Onze voorouders noemden tijm het antibioticum van de arme mens. In tijm zit inderdaad een natuurlijk antibioticum. Dat geeft de bacteriën geen kans. Wetenschappelijk onderzoek bevestigde deze werking. Tijm helpt slijm oplossen, onderdrukt hoest en stimuleert de ademhaling. Je kan er thee van maken (zie hierboven) of siroop en dat doe je zo:
Overgiet 50 g verse of 25 g gedroogde tijmblaadjes met 600 ml kokend water. Laat 20 minuten trekken. Zeef het kruid eruit. Doe 250 g kandijsuiker bij je aftreksel en laat op een zacht vuurtje uitdampen tot je een vloeibare siroop krijgt. Laat je siroop afkoelen tot hij handwarm is en doe er dan 300 g vloeibare tijmhoning van de imker bij.
Vlierbessen en -bloesems Vlierbessensiroop is al heel lang bekend. Als je elke dag een eetlepel vlierbessensiroop neemt, voorkom je waarschijnlijk griep en verkoudheden. Eet daarom s morgens een boterham met vlierbessenjam. Doe wat vlierbessensiroop bij je rode kool en giet wat van deze siroop bij een druppel jenever.
Ui (Allium cepa) Zo gauw je iets voelt kriebelen in keel en/of neus, snij je een ui in stukjes. Doe de snippers in een oud washandje. Leg het op je keel en draai een oude sjaal rond je hals. Dat is een oud middel dat mijn grootmoeder gebruikte. Het klinkt inderdaad wat raar, maar in een beginfase helpt het echt. De ui heeft heel wat waardevolle werkingen. Eén ervan is zorgen voor een betere weerstand. Eet daarom regelmatig een boterham met smeerkaas en snipper er wat rauwe ajuin over. Doe wat ui over je rauwkostschotels en stoof wat ui bij je vleesgerechten.
Braam (Rubus fructicosus) Drink sap van bramen of maak thee van jonge braamblaadjes. Braam werkt ontstekingswerend. In de handel kan je ook bramentinctuur (alcoholisch aftreksel) kopen.
Vlierbloesem (Sambucus nigra) Als je hoge koorts hebt, moet je onmiddellijk je huisarts bellen. Heb je maar een beetje koorts, dan kunnen kruiden helpen. Trouwens, bij verhoogde lichaamstemperatuur helpt vlierbloesem de koorts te doen dalen. Thee van deze bloemen doet je transpireren en daardoor versnelt de genezing. Dus onmiddellijk thee drinken zo vlug je temperatuur stijgt. Als je op voorhand regelmatig van deze thee drinkt, voorkom je verkoudheid en griep. Vlier werkt ontstekingswerend. Je kan gedroogde vlierbloesem in de handel kopen.
Kruidenthee Kruidenthee maak je door een soeplepel blaadjes te overgieten met heet water. Laat een kop water koken, laat 1 minuutje staan en overgiet daarmee de prille verse of gedroogde blaadjes. Laat maximum 5 minuutjes trekken, zeef de blaadjes eruit en wacht tot je thee drinkklaar is. Doe er dan nog een koffielepel honing bij en drink je thee met kleine slokjes. Drie kopjes per dag.
Oost-Indische kers:
Zit een natuurlijk antibioticum dat onze darmflora niet aantast. Daardoor kan onze weerstand verhogen, als we er voldoende van eten. De zaden kan je in een potje doen, samen met dillezaden en enkele peperbolletjes. Deze zaden kan je gebruiken als vervangers van kappertjes. Ze smaken een beetje peperachtig en brengen zoutloze gerechten toch lekker op smaak.
Je kan er ook thee van maken, of capsules kopen
Oost-Indische kers is goed tegen bronchitis en infecties van de urinewegen. Het kruid zorgt ook voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en werkt zacht purgerend.
Rozenbottels:
rozenbottels bevatten veel vitamine C, maar dat wist je al. Rozenbottels werken opwekkend en houden je gezond, omdat ze je weerstand verhogen. Mocht je toch ziek worden, helpen rozenbottels je er weer vlug bovenop. Ze zuiveren je lichaam, want ze werken licht laxerend en vochtafdrijvend. Ze spoelen de afvalstoffen uit je lichaam. Je nieren zien de rozenbottels graag op je menu staan. Neem nu een theelepel van de kerntjes haartjes en schilletjes van de rozenbottels En overgiet met een kop kokend water, laat 15 minuten trekken. Een schijfje sinaasappel is er lekker bij.
Canadese geelwortel - Hydrastis canadensis:
Infecties van de luchtwegen, bronchitis, chronische neusverkoudheid met taai slijm, werkt snel bij bacteriële en virale infecties, verminderd slijmvlieszwelling, slijmoplossend, blaasontsteking, oorinfectie, alle zweren en ontstekingen.
Werkt preventief tegen griep, verkoudheid, herpes simplex, tonsillitis en angina. Ondersteunend bij CF. Uitwendig bij eczeem, ringworm, oorpijn, ontsteking van het oogslijmvlies. Ook bij nachtzweten, gebruik dan een infuus van de plant. Ook bij zweren in de mond.
Combinaties
Een zeer krachtige kuur tegen elke infectie is een combinatie met Echinacea voor 5 dagen. Verder bij maagproblemen samen met Malrove en Kamille. Voor de huid gaat het uitwendig goed samen met gedestilleerd Toverhazelaarwater. Als oordruppels is Koningskaars een goede partner. Voor baarmoederbloedingen zou je het naast Trillium kunnen gebruiken.
Met volgende kruiden kan men het lichaam ontgiftingen:
Wie kent dat niet!? de jaarlijkse voorjaarsmoeheid en najaarsmoeheid; of zoals we het in de volksmond zeggen het is door het opkomen en/of het afvallen van de blaren
Planten die de ontgifting van de lever bevorderen : mariadistelzaden (silybum marianum): het flavonoïdencomplex "silymarine" bevordert de ontgifting van en beschermt de levercellen artisjokblad (cynara scolymus): betere leverontgifting door bitterstoffen, fenolzuren (cynarine) en fenolische alcoholen paardebloemwortel (taraxacum officinale): door bitterstoffen; het kruid bevordert tevens de nierwerking gefermenteerde knoflook (allium sativum): rijk aan gluthation en ontgiftende zwavelverbindingen... boldo (peumus boldus), broccoli (brassica oleracea var. italica), arctium lappa (grote klis, wortel), raphanus sativus (ramenas)
Planten die de ontgiftende werking van de nieren bevorderen: gewone jeneverbes (juniperis communis): bevordert sterk de filterfunctie van de nieren (niet geven bij nieraandoeningen) met meer afscheiding van ureum, urinezuur en andere afvalstoffen echte guldenroede (solidago virgaurea) berkenblad (betula pendula/pubescens) brandnetel (urtica dioica): is tevens rijk aan mineralen zwarte bessenblad of -knoppen (ribes nigrum), java-thee (orthosiphon aristatus), sarsaparilla (smilax officinalis)...
Planten die de uitschijding via de darmen bevorderen: ispaghula- en vlozaad (plantago psyllium/ovata): de meest effectieve vezel die de darmwerking stimuleert lijnzaad (linum usitatissimum) en haverzemelen (avena sativa): eveneens door hun vezelwerking vuilboom of sporkehout (frangula alunus): door de darmprikkelende anthracenen, matige werking sennablad (cassia senna/angustifolia): eveneens anthraceenhoudend, doch krachtiger en kortdurend te gebruiken pruim (prunus domestica), vijg (ficus carica), tamarindus indica (tamarinde): door de vezels en de fruitzuren er zijn er nog meer maar ik denk dat je hier al mee voort kan Kruidige Groetjes Ronny
Ecosia
is een eco-vriendelijke internet zoekmachine, ondersteund door Yahoo, Bing en
het Wereld Natuur Fonds. Het werkt zoals elke andere zoekmachine, maar het grote
verschil is dat Ecosia minimaal 80% van de inkomsten doneert aan een project van
het WNF om het regenwoud te beschermen.
Zo
kunnen Ecosia gebruikers maar liefst 2m² regenwoud redden met elke zoekopdracht
zonder ook maar een cent te betalen. Daarnaast draaien alle servers van Ecosia
op groene stroom, en veroorzaken ze dus geen CO2 uitstoot. Door Ecosia te
gebruiken, maak je direct al jouw online zoekopdrachten
groen.
Met deze wil u jullie aandacht vragen naar de volgende site! Deze mevrouw "Daniëlle Houbrechts." heeft steeds van mijn oprechte waardering kunnen genieten http://www.kruidjes.be/
Beste Vrienden; Ik wil dit hier nogmaals bovenaan plaatsen om u er op te wijzen dat niet alle kruiden zomaar goedschiks kunnen in genomen worden, dit artikel stond hier reeds lang op het blog, maar er was iemand die mij schreef (zonder zijn naam te vernoemen) dat ik maar een prutser ben omdat ik er de gevaren niet bij vermelde.
Hij zou beter het blog eens gelezen hebben eer deze persoon zijn mond open deed!
Hieronder de artikels over de andere kant van dekruiden, Planten, Bloemen en Struiken.
Planten & Bloemen en struiken met giftige bestanddelen
Er zijn gewassen met giftige bestanddelen. Je zult er niet direct aan doodgaan. Toch kunnen kleine kinderen, volwassenen en sommige huisdieren er maar beter niet mee in aanraking komen. Of ze onachtzaam eten. Overigens weten (huis)dieren in het algemeen beter dan mensen wat ze wel of niet kunnen eten. Sommige gewassen veroorzaken huiduitslag, andere leiden tot maag- en darmstoornissen. Om zulke narigheid te voorkomen: hier een gids van giftige planten en struiken, voor wie er zeker van wil dat zulke planten of struiken niet in de tuin of op het erf staan.
P L A N T E N
Botanisch
Nederlands
Schadelijk
Opmerkingen
Actaea spicata
Christoffelkruid
bes
giftig voor de mens
Adonis
adonis
gehele plant
sterk giftig voor de mens
Aethusa cynapium
hondspeterselie
bladeren
giftig voor de mens
Achillea
duizendblad
bladeren
zwak giftig voor mens en dier
Aconitum vulparia
gele aconiet
blad en bloem
zeer giftig voor mens en dier
Andromeda
lavendelheide
blad en bloem
zeer giftig voor mens
Anemone nemorosa
bosanemoon
sap
zwak giftig, huidirritatie
Aquilegia vulgaris
akelei
wortels en blad
zwak giftig voor mens en dier
Arum italicum
aronskelk
bes
giftig voor mens en dier
Asarum
aronskelk
blad en wortels
zwak giftig voor mens en dier
Atropa bella-donna
wolfskers
bes
giftig voor de mens
Bryonia dioica
heggerank
wortels
giftig voor de mens
Colchicum autumnale
herfsttijloos
sap
zeer giftig voor de mens
Convallaria
lelietje der dalen
gehele plant
zeer sterk giftig voor de mens
Datura (Brugmansia) stramonium
engelentrompet
blad en vrucht
zeer giftig voor de mens
Delphinium
ridderspoor
gehele plant
zeer giftig voor de mens
Digitalis purpurea
vingerhoedskruid
plant
zwak giftig voor de mens
Eranthis
winterakoniet
gehele plant, knol
sterk giftig voor de mens
Euphorbia amygdaloides
amandelwolfsmelk
sap
giftig, bijtend voor de huid
Gelsemium
-
gehele plant
zeer sterk giftig voor de mens
Helleborus
nieskruid
gehele plant
zeer sterk giftig voor de mens
Heracleum mantegazzianum
reuzenbereklauw
blad
veroorzaakt brandblaren
Hopelijk heb ik jullie het besef bijgebracht dat er niet met alles kan geëxperimenteerd worden
Zodat je niet met een minder plezierige kant van de natuur in aanraking komt!
Zoals ik reeds meerdere malen geschreven heb zijn het niet de kruiden, planten of bloemen
die giftig zijn maar wel de dosis! Van sommige kruiden of planten heb je voor een bepaalde klacht
maar heel weinig nodig om het te behandelen zoals BV.
Digitalis purpurea
vingerhoedskruid
plant
zwak giftig voor de mens
deze plant is giftig maar in kleine hoeveelheid gebruikt men deze plant in de farmacie voor hartklachten
men gebruik het nog altijd in de farmaceutische pillen maar dit is dan heel goed gedoseerd want je mag niet vergeten
dat dezelfde plant bij mij en deze bij u een verschillende waarde kan hebben naar gelang de structuur
van de aarde en de plaats ( veel of weinig zon & veel of weinig water) dat kan de inhoud en de waarde van de
geneeskrachtige stoffen in de plant erg doen verschillen!!!!
Daarom is het gevaarlijk om met zulke planten te experimenteren
Hallo! ik zal hier proberen al de gekende kruiden te vermelden voor thee bereidingen. ( eerst staat de Latijnse benaming en dan tussen haakjes de Nederlandse benaming en de kruiden staan gerangschikt volgens de Nederlandse benaming ). Maar ik wil julie er ook voor waarschuwen dat de hoeveelheid van de kruiden niet altijd beter zijn hoor ! Zoals een beroemd Dokter eens zei: " Het zijn niet de kruiden die giftig zijn! maar de hoeveelheid die de kruiden giftig maken, en het lichaam ontregeld of vergiftigd !" Altijd opletten met de hoeveelheid één theelepeltje is voldoende voor één kopje
Ps. Sommige kruiden/stoffen zijn niet te verkrijgen in de handel en zijn alleen maar te verkrijgen (in medicijnen / als medicijnen) of via voorschrift van de Dokter bij de Apotheker omdat ze verboden zijn volgens de Belgische wet maar de Farma industrie mag deze dan wel verkopen natuurlijk onder strikte voorwaarden in medicijnen. Artemisia absinthium (Absint)
Te gebruiken delen:
Bloemtoppen, Bladeren
Eigenschappen:
Ontstekingsremmend, eetlustopwekkend. Thee van Absintalsem smaakt bitter en wordt gebruikt tegen galstoornissen, maagproblemen en slechte eetlust
Pas Op!
Overmatig gebruik kan overgeven en stuiptrekkingen veroorzaken. Bij zwangere vrouwen werkt het aborterend (dus verboden voor onbevoegden)
Polygonum bistorta (Adderwortel)
Te gebruiken delen:
Wortelstokken; gedroogd en gemalen of als aftreksel
Eigenschappen:
Ontstekingsremmend. Als gorgeldrank: pijnlijke keel en tandvleesaandoeningen. Uitwendig: bij snijwonden en aambeien. Inwendig: tegen diarree
Licht kalmerend, ontstekingsremmend. Als thee van de toppen: kalmerend, hartversterkend. Als olie: tegen hormonale klachten. Als aftreksel: mondspoeling, verzachting van de ontstoken huid.
Pas Op!
Bernagie kan allergische reacties geven; de bladeren kunnen leverziekten veroorzaken.
Artemisia vulgaris (Bijvoet)
Te gebruiken delen:
Bladeren.
Eigenschappen:
Eetlustopwekkend, stimuleert gal en lever. Reguleert de menstruatie.
Voor info in verband met kruiden en/of klachten hier onder klikken
graag als je informatie wilt in verband met kruiden en/ of klachten klik dan op de knop "é-mail mij" zo zal u rechtstreeks met mij in contact komen zonder dat anderen dit hoeven mee te lezen ;-)