Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    16-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wandelende vis


    De wandelende vis

     De Afrikaanse longvis kan zichzelf opheffen en voortbewegen met twee ‘stompjes’ aan zijn lichaam. Die primitieve vorm van wandelen bestond mogelijk al voor de eerste viervoeters aan land gingen.
          
            
                                                                                                                              Foto; artis.nl

    Wetenschappers van de University of Chicago observeerden een Afrikaanse longvis in een speciaal daarvoor ontworpen tank. Een camera registreerde vanuit verschillende hoeken de bewegingen van de vis. Op die manier zagen de onderzoekers dat de longvis regelmatig de twee uitsteeksels vooraan zijn lijf gebruikt om zichzelf op te heffen en vooruit te bewegen. De vis gebruikt de twee ‘pootjes’ om te hippen - de manier waarop bijvoorbeeld ook vogels zoals de mus zich voortbewegen - of om te wandelen – alternerende links rechts wandelbeweging. Ook achteraan zijn lijf heeft de longvis gelijkaardige stompjes, maar die gebruikt hij niet om te wandelen.

    De longvis is nauw verwant met de eerste waterdieren die zo’n 360 miljoen jaar geleden als eersten voet aan land zouden zetten. Daarom is deze observatie volgens de onderzoekers zeer belangrijk. ‘Die suggereert immers dat ontwikkelingen nodig om te wandelen al aanwezig waren lange tijd voor vissen aan land gingen, en dat ze zich dus niet ontwikkelden als aanpassing aan het leven op land’, schrijven de Amerikanen deze week in PNAS. (kv)


    bron; eosmagazine.eu


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Longvis,
    10-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smeltend poolijs doet ijsberen soortgenoten opeten


    Smeltend poolijs doet ijsberen soortgenoten opeten


    © ap

    Het smeltende poolijs doet ijsberen naar drastische middelen grijpen om te overleven. Ze doden en eten soortgenoten. Dat blijkt de laatste tijd steeds vaker voor te komen.

    Een fotografe maakte schokkende beelden van een ijsbeer die een jong soortgenootje meesleept. Op de achtergrond kijkt een andere ijsbeer toe, mogelijk de moeder van het jong. Eerst dacht fotografe Jenny Ross nog dat de ijsbeer een zeehond gevangen had. Helaas is dit voorbeeld van kannibalisme geen alleenstaand geval. Volgens Ross zijn er steeds vaker meldingen van ijsberen die elkaar aanvallen en opeten.

    Het was wel al geweten dat ijsberen elkaar doden en soms zelfs opeten. Maar dat gedrag is duidelijk aan het toenemen. "Naarmate de oppervlakte ijs vermindert, hebben de dieren ook minder toegang tot zeehonden als prooi. Daardoor daalt ook hun succes tijdens de jacht", aldus Ross. In de maanden na de zomer bereikt de ijsmassa een dieptepunt en mannelijke ijsberen richten zich daarom vaker op ijsbeerjongen.

    Sommige ijsberen moeten haast wanhopig worden, want op het land vinden ze niet veel alternatieven. Zo zoeken ze naar menselijk afval en voedsel. En ze jagen zelfs op zeevogels en hun eieren. Het vreemde gedrag zal alleen maar toenemen als het poolijs blijft smelten.

    (gb)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Ijsberen, zeehonden,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is het grootste insect ter wereld ooit gefotografeerd


    Dit is het grootste insect ter wereld ooit gefotografeerd

    De reuzenweta is een krekelachtig insect met een vleugelspanwijdte tot bijna 18 centimeter. Het beestje komt bijna uitsluitend in Nieuw-Zeeland voor. Het is ook daar dat de bekende entomoloog Mark Moffett dit exemplaar vond en fotografeerde. Meteen het grootste insect ter wereld waarvan ooit een foto werd genomen.

    Na twee dagen zoeken aan het Little Barrier Island in Nieuw-Zeeland had de 53-jarige Moffett al prijs. Oorspronkelijk werd de weta aangetroffen op Nieuw-Zeeland zelf, maar daar is het insect zo goed als uitgestorven door toedoen van ratten, ingevoerd door Europeanen. Moffett vond de weta in een boom, zette hem op zijn hand en voedde hem een wortel. 'Haar' eigenlijk, want het betreft een wijfje.

    Moffett zei dat de weta ongeveer zoveel woog als drie muizen. Na de 'fotoshoot' liet hij haar meteen weer gaan. "Ze genoot zo van de wortel dat ze vergat dat ze op mijn hand zat. Ze knabbelde maar." Omdat het beestje met uitsterven wordt bedreigd, nam Moffett geen risico op een indigestie en liet hij de reuzenweta de wortel niet helemaal opeten.

    (jv)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Krekel, reuzenweta,
    05-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste gekloonde mammoet op komst?


    Eerste gekloonde mammoet op komst?

    Wetenschappers uit Japan en Rusland denken dat ze een mammoet kunnen klonen. Ze hebben immers goed bewaard beenmerg gevonden in een bot dat in de permafrost van Siberië verborgen lag.

    Volgend jaar zullen de wetenschappers samen een onderzoek voeren dat moet leiden tot de eerste kloon van het uitgestorven zoogdier. Ze zouden daarvoor de eicellen van een olifant vervangen door cellen van een mammoet. Zo moeten er embryo's ontstaan met mammoet-DNA.

    Die embryo's moeten dan in de baarmoeder van een olifant ingeplant worden. Beide soorten zijn familie van elkaar. Het klonen van een mammoet is voor veel wetenschappers al meer dan tien jaar een uitdaging. De dieren zijn ruim 10.000 jaar geleden verdwenen. Ironisch genoeg is het bewuste bot dankzij de opwarming van de planeet gevonden. De bodem is in het oosten van Rusland normaal immers permanent bevroren.

    (gb)Bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Mammoet,
    16-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gunstige wind brengt kraanvogels naar Vlaanderen


    Gunstige wind brengt kraanvogels naar Vlaanderen


    De voorbije dagen zijn op meer dan honderd plaatsen in Vlaanderen overtrekkende kraanvogels gespot. Normaal gezien vliegen de vogels via de Oostkantons naar het zuiden maar dit jaar zijn ze uitgeweken.

    Kraanvogels zijn makkelijk te herkennen, zegt Geert Spanooghe van Natuurpunt Oost-Vlaanderen. "Het zijn heel grote grijze vogels die in V-formatie met lange uitgestrekte nek en lange uitgestrekte poten vliegen. Ze zijn heel duidelijk met het blote oog te herkennen."

    Door een zuidoostelijke wind zijn de kraanvogels van hun koers afgeweken. Zo komt het dat er nu al 214.649 overtrekkende kraanvogels zijn gemeld. Ter vergelijking, vorig jaar waren er in de hele maand november maar 129.386 meldingen op www.waarnemingen.be

    De doortocht van de kraanvogels is des te opmerkelijker omdat de vogels een heel typisch luid en melancholisch trompetterend geluid maken. Kraanvogels broeden vanaf Polen en Scandinavië en verder oostwaarts tot diep in Azië, in grote en afgelegen rietvelden, moerasbossen en rivierdalen, langs plassen en vennen. Na hun broedseizoen trekken ze in etappes naar Spanje, waar ze onder meer de winter doorbrengen in uitgestrekte hoogstamboomgaarden met steeneiken in de regio van Extremadura.

    bron; deredaktie.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Kraanvogels,
    09-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volledig dierengeslacht met uitsterven bedreigd


    Volledig dierengeslacht met uitsterven bedreigd


    volledig dierengeslacht met uitsterven bedreigd

    In biologie is een geslacht of genus de belangrijkste rang na de soort. Zo zijn tijgers en leeuwen aparte soorten, maar behoren ze samen tot het geslacht Panthera. De laatste keer dat een geslacht uitstierf, was in 1936 toen de laatste buidelwolf stierf en daarmee het geslacht Thylacinus ophield te bestaan.

    De Hirola-antilope, die ook wel "vierogenantilope" genoemd wordt vanwege twee opvallende klieren onder ogen, dreigt dezelfde weg op te gaan. Het dier leeft in Kenia, Somalië en Soedan, maar de aantallen lopen snel achteruit: sinds 1980 is het aantal exemplaren met 90 procent verminderd. Bij een laatste telling in februari werden maar 245 dieren geteld, en vermoed wordt dat er niet meer dan 400 exemplaren meer over zijn.

    De oorzaken zijn niet ver te zoeken: toegenomen droogte door de klimaatverandering, ongecontroleerde jacht en vernietiging van de habitat.

    Herders

    Toch is er nog een sprankje hoop voor de antilope, nu plaatselijke clans werken aan een netwerk van reservaten om de soort te redden. De stammen bakenen stukken land af die bewaakt worden en waar de begrazing door vee wordt ingetoomd. Daardoor kan de begroeiing zich herstellen.

    Ook de bevolking heeft baat bij het project. De gemeenschappen verdienen geld door concessies te geven aan touroperators. Die inkomsten gaan voor meer dan de helft naar de gemeenschap, die het geld besteedt aan onderwijs en gezondheidszorg. De rest wordt geïnvesteerd in de bewaking en het onderhoud van het reservaat.

    Bron: IPS - Joren Gettemans
    Archieffoto Photo News
    bron; gva.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:antilopen,
    06-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonte tapuit voor eerst in België gespot


    Bonte tapuit voor eerst in België gespot


    Vincent Legrand

    In Doornzele bij Evergem is dit weekend een bonte tapuit gezien, een vogelsoort die nooit eerder in ons land werd gespot. Dat meldt natuurbericht.be. De eer viel te beurt aan vogelkijker Davy Bosman.

    "Op zich oogt een bonte tapuit weinig spectaculair", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "De vrouwelijke exemplaren, zoals de vogel die in Doornzele gezien werd, meten ruim 15 centimeter, hebben een grijsbruine geschubde bovenzijde en een wit streepje boven het oog en een bruinige borst."

    Volwassen mannetjes in zomerkleed hebben een bont verenkleed met zwarte keel, vleugels en rug, witte kruin en buik. "Aan die witte mannetjeskop heeft de soort haar Latijnse naam "pleschanka" te danken, een van origine Russisch woord dat 'kaalhoofdig' betekent."

    Bonte tapuiten broeden van Oost-Bulgarije, Oost-Roemenië tot in Mongolië en overwinteren in Oost-Afrika. De wereldpopulatie wordt geschat op 8.400.000 exemplaren. "Wereldwijd komen er 21 tapuitsoorten voor, waarvan er vijf in België werden gezien, en enkel de gewone tapuit in ons land broedt. De vier andere soorten, bonte tapuit, blonde tapuit, woestijntapuit en Izabeltapuit duiken hier uiterst zelden op als dwaalgast."

    "Met de nieuwe soort komt de officiële lijst van Belgische vogels op 437, waarvan 421 die in Vlaanderen werden gezien", aldus Verbelen. Sinds 2000 werden 18 nieuwe vogelsoorten aan de Belgische lijst toegevoegd.

    bron; deredaktie.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:vogels, bonte tapuit,
    05-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier miljoen vogels sterven gruweldood


    Vier miljoen vogels sterven gruweldood
    in Spaanse val volgende vijf weken

    In Spanje zijn ze weer begonnen aan de jaarlijkse traditie om lijsters te vangen met lijm. Dat is illegaal, maar controle is quasi onbestaand en de Spanjaarden zeggen dat het om een traditie gaat die terug te sporen is tot de tijd van de Romeinen. De circa vier miljoen vogels die een gruwelijke, langzame dood sterven, eindigen vooral op het menu van tapas-bars.

     





    Wat alvast veranderd is sinds de tijd van de Romeinen: de lijm is beter geworden - er wordt nu industriële gebruikt - en het lokken van de beoogde lijsters gebeurt ook niet meer door een fluitje maar door digitale toestelletjes die constant een mp3 afspelen via luidsprekers. Stropers moeten daardoor zelf niet veel meer doen behalve de buit oprapen en de nek omdraaien. De vogeltjes liggen dan al vaak dagen met vastgelijmde vleugels af te zien.

    De zes laatste weken van de Spaanse herfst zijn piekseizoen voor de stropers, dan zetten honderden stropers in Castellon, de provincie onder Catalonië hun lijm-vallen. In heel Spanje gaat het om duizenden stropers.

    Het jagen op lijsters is an sich niet illegaal, de manier waarop is wel verboden door Europa. En dus is het ook illegaal om vogels die op deze manier gestroopt zijn aan te bieden in een restaurant. Maar Spaanse rechters hebben al verschillende keren stropers vrijgesproken.

    Bovendien zijn twee op drie vogels die in de lijm-vallen belanden niet eens de lijsters, maar andere vogels die rond deze tijd migreren zoals roodborstjes, zwartkopjes, tjiftjafs, zwarte roodstaartjes. Ook nogal wat nu al bedreigde uilensoorten sukkelen in de lijmvallen.

    (mvl)
    bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Vogels, Lijsters,
    01-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Python sterft na verorberen van hert van 35 kilo


    Python sterft na verorberen van hert van 35 kilo


    Straffe vangst in het Everglades National Park in Florida, waar bestuurders van een propellerboot een wel heel dikke Birmese python van vijf meter lang in het moeras vingen. Bij autopsie bleek dat de slang kort voor zijn dood een heel hert van bijna 35 kilo zwaar te hebben verzwolgen. De vondst kwam aan het licht nadat de python over de gehele lengte werd opengesneden.


    Skip Snow, de man die de autopsie uitvoerde, stelde in de 'Florida Sun-Sentinel' dat de vondst uitzonderlijk was op twee verschillende manieren. "Enerzijds omdat zo'n enorme slang zelden voorkomt. We hebben dit beest alleen kunnen vangen omdat het niet meer zo mobiel was. Anderzijds is het bizar dat een slang een dusdanig groot beest heeft gevangen en vervolgens opgegeten", aldus Snow.

    De slang is geen oorspronkelijke bewoner van de Everglades, al worden er de afgelopen jaren wel steeds vaker reptielen van die omvang aangetroffen. Waarschijnlijk is de slang uitgezet door een particuliere eigenaar waarvoor het dier te groot was geworden.

    De gevangen python is overigens lang niet de grootste in zijn soort. Elders in de VS leeft een exemplaar van 7,5 meter lang bij een gewicht van 140 kilo, gemeten met lege maag. Een python doet er ongeveer een week over om een rat te verteren.





    bron; hln.be
    (AD/odbs)

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:python, hert, slang,
    28-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nachtegalen doen het zonder Twitter


                    Nachtegalen doen het zonder Twitter

                                      
                                                    Foto: vrijeschooldenhaag

    Voor vrijgezelle nachtegalen gaat het niet alleen om hoe je zingt, maar ook om waar je zingt. Dat samen bepaalt de boodschap en de kwaliteit als zanger, en dus als man.


    Hoe kun je als nachtegaal de kwaliteit van een mannetje beoordelen op basis van zijn fluitconcert? Een goede inschatting is immers van levensbelang: voor een concurrerend mannetjes om de eigen kansen in te schatten voor het veroveren of behouden van een territorium, voor een vrouwtje om de juiste partnerkeuze te maken.

    Philipp Sprau van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bestudeerde naar de nachtelijke fluitconcerten, en ontdekte dat de signalen van conditie en kwaliteit niet aleen in het geluid zelf zitten. ‘Bij communicatie tussen dieren kun je het geluid niet meer los zien van de plek waar het dier zit’, zegt Sprau.

    Zijn onderzoek toont aan dat niet alleen vogelzang zelf informatie geeft – denk aan de structuur van het lied, beginnen met zingen als je concurrent nog niet klaar is of het gebruik van agressieve elementen zoals ‘trillers’ (die de leeftijd verraden). Ook de plek waar een nachtegaal zingt, maakt groot verschil.

    Zo blijkt de afstand tussen zanger en luisteraar belangrijk, ook -als de eerste buiten het territorium van de tweede blijft. En het heeft zelfs invloed op het gedrag van de buren, zelfs in volgende nachten. De buren zijn bijvoorbeeld minder agressief naar de met een zangduel belaagde ‘broeder’. Alle individuele concerten beïnvloeden zo elkaar. ‘De nachtegalen vormen samen een groot communicatienetwerk. Een boodschap bestaat daarom uit geluid plus plaats.’

    ‘De hoogte van de zangplek was niet eerder bestudeerd, maar blijkt ook van belang te zijn’, gaat Sprau verder. Gemiddeld zit een dier op zo’n 2,5 tot 3 meter in een boom tijdens een nachtelijk concert. ‘Verrassend genoeg was de uitkomst precies omgekeerd aan wat de literatuur voorspelde: niet letterlijk hoger geplaatste zangers maar juist die op dezelfde hoogte werden als bedreigender ingeschat.’

    Voor het onderzoek speelde Sprau midden in de nacht nachtegaalgeluiden af in een groot moerasgebied op de grens van Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Het natuurreservaat Petite Camargue Alsacienne is een nachtegalenparadijs. Nieuw is dat hij met een aantal luidsprekers een in het gebied rondvliegende vogel gesimuleerd heeft – in plaats van geluiden alleen op een vaste plek af te spelen. De bewegingen van een zanger in het sociale netwerk blijken ook belangrijke signalen af te geven.


    bron;eosmagazine.eu   
    Foto: vrijeschooldenhaag

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:nachtegaal,
    11-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelle hengst is 600 Ferrari's waard


    Snelle hengst is 600 Ferrari's waard


    Prijsbeest Frankel.


    Hengst Frankel is het duurste paard ter wereld. Amper drie jaar oud, maar nu al 600 Ferrari's of 116 miljoen euro waard. Nooit eerder werd een racepaard zo duur geschat.

    De volbloed galoppeert met een snelheid van 64 km/uur en liep tot grote vreugde van zijn baas -de Saudische prins Khalid Abdullah- alvoor een miljoen euro prijzengeld bijeen.

    bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Paard, Hengst,
    10-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mythes over honden en katten uit het asiel ontkracht


    Mythes over honden en katten uit het asiel ontkracht


    Dieren in asielcentra vinden niet altijd een thuis omdat velen hier tal van vooroordelen over hebben. We ontkrachten de voornaamste mythes over honden en katten in opvangcentra.

    Gedumpt omdat ze slechte huisdieren waren
    Het is niet omdat een hond in een asielcentrum zit, dat het iets verkeerd heeft gedaan. Door de crisis kunnen bijvoorbeeld heel wat baasjes zich geen huisdier meer veroorloven.

    Ze hebben bindingsproblemen

    Hoewel sommige dieren er vroeger verwaarloosd werden, geldt dit niet voor alle honden en katten. Ook heb jij nu de kans om dat goed te maken, door hem op te vangen met liefde.

    Ze zijn misbruikt

    Ga er niet van uit dat het dier mishandeld werd door zijn vorig baasje, praat met iemand van het centrum over het verleden van je dier. 

    Slechte medische toestand

    Je krijgt geen garanties bij een hond uit het asiel, maar dat heb je ook niet bij een kweker. De meeste centra laten de dieren medisch controleren en zorgen ervoor dat ze de nodige inentingen krijgen.  

    Straathond

    Dieren in asielcentra zijn niet noodzakelijk straathonden. Ze kunnen ook weggelopen zijn of achtergelaten zijn, deze honden en katten werden dus wel opgevoed door een baasje. 

    Niet getraind

    Sommige centra hebben vrijwilligers die de dieren opvoeden en bij de kweker weet je ook niet zeker of je hond zindelijk is.

    (ep) bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Hond, Dieren,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wasbeertjes worden levend gevild om namaak ugg-laarsjes te maken


    Wasbeertjes worden levend gevild om
    namaak ugg-laarsjes te maken


    De schapenwol die verschillende fabrikanten van uggs gebruiken in hun laarzen, is in werkelijkheid de pels van levend gevilde wasbeerhonden uit China. Dat meldt dierenrechtenorganisatie The Humane Society International, nadat het verschillende kledij onderzocht op het gebruik van pelsen.

    De wasbeerhond (nyctereutes procyonoides) is een soort die oorspronkelijk in het wild leefde in in Oost-Azië (maar tegenwoordig leven er ook verwilderde exemplaren in Europa). De diertjes worden in China, maar ook in Finland bijvoorbeeld, op grote schaal gekweekt om hun pels.

    Op twee jaar oude beelden (OPGELET: GRUWELIJKE BEELDEN !!) van een Zwitserse dierenwelzijnorganisatie is te zien hoe de dieren in China op een gruwelijke manier gevild worden, waarna ze nog enkele uren een pijnlijke dood tegemoet gaan. De pels wordt nadien zonder problemen in Australië ingevoerd.

    The Humane Society International ontdekte nu dat verschillende kledingfabrikanten de wasbeerhondenpels gebruikt. Onder hen ook verschillende makers van de populaire ugg-laarzen. Volgens de dierenrechtenorganisatie wordt de pels aan de man gebracht als schapenwol. Ze roept de Australische regering op meer gerichte controles uit te voeren en de invoer van de pels te verbieden, maar volgens de regering is dat voorlopig geen prioriteit.

    Slecht daglicht
    Volgens Lena McDonald, directeur van Ugg Australia, plaatsen fabrikanten die de wasbeerhondenpels gebruiken, de hele ugg-industrie in een slecht daglicht. "Wij gebruiken enkel Australische schapenwol om de kwaliteit van onze laarzen te garanderen. Helaas stellen we vast dat er ongeveer dertig tot veertig andere fabrikanten zijn die de naam 'ugg' ook gebruiken en met pelsen werken. Velen van hen zijn niet eens Australisch en toch verkopen ze hun laarzen als 'van Australische schapenwol gemaakte uggs'."

    Het probleem met ugg
    "Ugg" wordt door de Australische wetgeving gezien als een generische merknaam, dus eerder om een bepaald type van laarzen aan te duiden dan een echt merk. Hoe kerken je dan echte? Makkelijk is het niet, want veel van de nagemaakte lijken echt als twee druppels water op de echte. Ten eerste: de prijs. De goedkoopste modellen kosten al gauw 160 euro (de lage Classic Mini's). Voor echte, hogere Ugg-laarzen moet je rekenen op 200 euro voor de soberste modellen (de Classic Shorts).

    Echte Uggs zijn gemaakt van schapenleer en schapenbont. Ze ruiken ook natuurlijk, terwijl de namaaklaarsjes vaak een verfgeur hebben. 

    Katten en honden
    Australië voerde in 2004 een verbod in op de invoer van katten- en hondenpelsen, nadat gelijkaardige beelden waren opgedoken. Voorlopig wil het echter niet overgaan tot een verbod op de pels van wasbeerhonden. "We willen eerst meer informatie vergaren over de materie vooraleer we hierover een officieel standpunt innemen", klinkt het.

    bron; hln.be
    (hlnsydney/sps/mvl)

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Wasbeer,
    24-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak kennis met Boo, de schattigste hond ter wereld


    Maak kennis met Boo, de schattigste hond ter wereld

    Met bijna 2 miljoen fans op Facebook is Boo dé nieuwste wereldster. Toch is hij geen realityster, acteur of zanger. Neen, Boo is ... de schattigste hond van de wereld!

    Boo is superschattig...
    Boo is superschattig...

    ... maar hij kan ook erg stoer zijn
    ... maar hij kan ook erg stoer zijn


    Met meer dan 1,8 miljoen fans op de sociaalnetwerksite Facebook is de vijfjarige keeshond populairder dan heel wat zangers en acteurs, die van zo'n aantal alleen maar kunnen dromen.

    Sinds Boo's fanpagina in 2009 gelanceerd werd, krijgt hij er dagelijks duizenden nieuwe fans bij. Bovendien heeft Boo ook een aantal bekende aanbidders, zoals Khloe Kardashian en zangeres Ke$ha. Die laatste liet via Twitter zelfs weten dat Boo 'haar nieuwe vriendje' is.

    Volgens zijn baasje, die anoniem wenst te blijven en het pseudoniem J.H Lee gebruikt, begon het als een grap. "Mijn vrienden en ik vonden het leuk om naar foto's van Boo te kijken, dus we besloten die op een Facebookpagina te verzamelen."

    Boo dankt zijn unieke look aan wat zijn baasje 'een gelukkig toeval' noemt. "Het lange haar van Boo zat helemaal in de knoop, waardoor we verplicht waren om alles af te scheren", zegt Lee. "Eerst was ik er kapot van, maar toen ik het resultaat zag vond ik hem nóg schattiger."

    Tegenwoordig is Boo druk bezig met het promoten van zijn boek 'Boo, the life of the world's cutest dog'. Daarin verzamelde zijn baasje een heleboel exclusieve foto's van Boo terwijl hij zijn favoriete dingen doet: slapen, spelen met vriendjes, de wereld ontdekken en ... je doen smelten met zijn puppy-oogjes. Wedden dat het een bestseller wordt?


    Boo met één van zijn langharige vriendjes



    (lbs)
    bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Hond, Boo,
    23-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit de grootste slang ter wereld?


    Is dit de grootste slang ter wereld?

    Medusa: 8m, 136 kg en gedragen door 15 personen


    Is dit de grootste slang ter wereld? Medusa ziet er in elk geval schrikwekkend uit in attractiepark Edge of Hell in het Amerikaanse Kansas City. Het megabeest lijkt inderdaad recht uit de hel te komen: de reuzepython is bijna acht meter lang, weegt zo'n 136 kilogram en moet door liefst 15 personen vastgehouden worden. En die hebben daar zichtbaar moeite mee (zie filmpje onder dit artikel). Het slechte nieuws is dat Medusa nog aan het groeien is en dat dit soort monsterslangen zelfs mensen kan opeten.




    Medusa zou alvast de grootste slang in gevangenschap zijn. Een team van Guinness Book of World Records is al onderweg naar Kansas om die nieuwe titel officieel te maken. Medusa staat op het punt om de ondertussen overleden Fluffy, een andere python in gevangenschap, van de troon te stoten. Die slang was zo'n 30 cm kleiner dan Medusa.

    Bijne gewurgd

    Larry Elgar, de opzichter van Medusa vertelt op NBC action News dat hij niet geïntimideerd is door de monsterslang. "Ze hebben ooit mensen uit het lijf van dit soort python gesneden. Ze zijn kannibalistisch. Maar angst ontstaat altijd uit een gebrek aan kennis. Ik heb geen schrik. Ik besef maar al te goed dat ze me kan doden. Ik ben ooit bijna gewurgd door een andere python van 'maar' zes meter. Ik was zelfs buiten bewustzijn toen. Ik ken de risico's, maar dat is voor mij geen reden tot angst. Een auto maakt meer doden dan wat dan ook in de wereld. Maar als we erin stappen en vertrekken, dan hebben we toch ook geen angst?"

    Blijft groeien
    "We kochten de slang zeven jaar geleden als een baby. Medusa was toen slechts zo'n 65 cm lang en zo dik als mijn vinger. Ze is nu zeven jaar en ze blijft nog groeien. Benieuwd waar dat zal eindigen."

    (kh) bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Slang, Medusa,
    22-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harig en beroemd: deze dieren behaalden wereldrecord


    Harig en beroemd: deze dieren behaalden wereldrecord

    Giant George, de grootste hond ter wereld. © ap

    Of ze nu met bijzondere eigenschappen geboren werden of ze deze ontwikkelden, deze dieren zijn bijzonder op hun eigen manier. Ontdek hoe onderstaande katten en honden hun plaatsje in het boek van Guinness World Records veroverden.

    De kleinste chihuahua Boo Boo.
    De kleinste chihuahua Boo Boo. © reuters


    De gigantische Deense Dog George.
    De gigantische Deense Dog George. © ap
    Puggy, een kleine Pekinees met een tong van 11,43 cm, werd gedumpt door zijn kweker vanwege zijn lelijke uiterlijk. Gelukkig wordt het diertje nu goed verzorgd door zijn baasjes en staat het record van de levende hond met de langste tong op zijn naam. Baasje Stanford moet zijn eten in kleine stukjes snijden omdat hij met zijn tong kauwt.

    De achtjarige golden retriever Augie kan het meeste tennisballen tegelijkertijd in zijn mond houden: vijf.

    Stewie, een Maine Coon, is met zijn 123,19 cm de langste kat ter wereld.

    De zesjarige labrador Rose kan tot zeven frisbees vangen en deze in haar mond houden zonder ze te laten vallen. Eigenaar Edward Watson ontdekte dit bijzondere talent toen Rose een frisbee had gevangen en deze niet wilde loslaten.

    Giant George
    , een Deense Dog van 109 cm uit het Amerikaanse Tuscon is de grootste hond. Baasje David Nasser is erg trots op hem, hij wijdde zelf een boek aan hem.

    De kleinste hond ter wereld is Boo Boo, deze langharige chihuahua is slechts 10 cm groot en weegt niet meer dan 1,8 kg.

    Anastasia kan 100 ballonnen in 44,49 seconden laten springen. De Jack Russell terrier werd met haar bijzondere eigenschap wereldberoemd, ze verscheen al in verschillende reclamefilmpjes.

    Cinderella May
    kan het hoogst springen, ze haalt 173 cm. Niet verwonderlijk dat baasjes Kate Long en Kathleen Conroy trots op haar zijn.

    Wanneer de kat Smokey in zijn nopjes is, heeft iedereen dit geweten. Deze kat kwam in het Guinness Book omdat het dier met zijn gespin 67,7 gemiddeld decibel haalt, maar zijn piek is 92,7 decibel, dat is even luid als een grasmaaier of haardroger.

    (ep) bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Honden, Katten,
    05-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muurhagedis vestigt zich definitief in Vlaanderen


    Muurhagedis vestigt zich definitief in Vlaanderen

    De muurhagedis, een zuiderse reptielensoort die tot voor kort bij ons enkel in Wallonië voorkwam, is al op 23 locaties in Vlaanderen gemeld. Hyla, de reptielen- en amfibieënwerkgroep van Natuurpunt, stelde vast dat de soort zich hier ook voortplant.

    De muurhagedis is een slanke, afgeplatte, bruinachtige hagedis met een lichaamslengte tot ruim zeven centimeter en een staart tot vijftien centimeter. De reptielensoort werd in 2004 langsheen de spoorwegberm in Muizen voor het eerst in Vlaanderen gezien. "Daarna volgden waarnemingen onder meer in Heverlee, Zaffelare, Lokeren, Ternat, Wilsele en Eeklo", aldus Robert Jooris (Hyla). Enkel in Limburg verloopt de kolonisatie traag.

    Spoorweg
    Op vijf locaties, inclusief een laatste vindplaats in augustus aan het Albertdok, ging het om een enkeling, maar op alle andere plaatsen heeft zich ondertussen een populatie gevestigd. "Opvallend is dat de muurhagedissen zich vooral ophouden in spoorwegbermen, heel vaak in de omgeving van een rangeerstation. Wellicht arriveerde de soort als verstekeling bij goederentransport per spoor."
     
    Temperatuur
    De muurhagedis komt van nature voor in Wallonië en verkiest meestal op het zuiden gerichte, en dus warme, rotspartijen. "Op enkele plaatsen zijn muurhagedissen na aankomst al snel verdwenen, maar op de meeste locaties stellen we elk jaar al voorplanting vast. Uit tellingen blijkt het aantal individuen ook een stijgende trend te vertonen. Vermoedelijk komt dat omdat de gemiddelde temperatuur in juli de voorbije decennia is gestegen, waarbij hun eieren meer kans maken om zich te ontwikkelen.
     
    Hyla vraagt waarnemingen van muurhagedissen te melden via de website www.waarnemingen.be.
     

    (belga/gb)
     bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Hagedissen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitwerpselen panda goudmijn voor biobrandstoffen


    Uitwerpselen panda goudmijn voor biobrandstoffen


    © reuters

    Bacteriën in de uitwerpselen van panda's kunnen voor een revolutie zorgen in de productie van biobrandstoffen. Tot nog toe werd voor de productie van biobrandstoffen vooral gekeken in de richting van makkelijk afbreekbare gewassen zoals maïs en suikerriet, maar de nieuwe bacteriën kunnen veel hardere gewassen aan, zoals bamboe.

    Wetenschappers van de Mississippi State University verzamelden en analyseerden een jaar lang verse uitwerpselen van mannelijke en vrouwelijke panda's in de dierentuin van Memphis. Ze vonden zo verschillende types bacteriën die in staat zijn lignocellulose af te breken, een bijzonder moeilijk te verteren stof in gras, stengels van gewassen en hout.

    De ontdekking kan een belangrijke doorbraak betekenen, omdat biobrandstoffen tot nog toe vooral gewonnen worden uit gewassen zoals maïs en suikerriet, en dus concurrentie vormen voor de menselijke voeding. Wetenschappers zoeken al lang naar grondstoffen die niet eetbaar zijn voor de mens, en dus geen bijkomende bron van honger in de wereld zijn.

    Lignocellulose
    "Wie had ooit vermoed dat uitwerpselen van de panda mee zouden helpen om een van de grootste drempels in de productie van biobrandstoffen weg te werken: het afbreken van ruw plantenmateriaal tot brandstof." zegt Ashli Brown, een van de wetenschappers. "We hopen dat ons onderzoek het gebruik van biobrandstoffen in de toekomst vooruit kan helpen en onze afhankelijkheid van buitenlandse olie kan verminderen."

    Onderzoekers vermoedden al lang dat in het darmstelsel van panda's bacteriën te vinden zijn die lignocellulose kunnen afbreken. Het dieet van de dieren in het wild bestaat immers voor 99 procent uit bamboe, en een volwassen panda eet 9 tot 18 kilogram per dag. Maar het is voor het eerst dat wetenschappers op zoek gaan naar de specifieke bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de vertering.

    De gevonden bacteriën zijn gelijkaardig aan de varianten die gevonden werden in termieten, maar lijken meer beloftevol voor de productie van biobrandstoffen. "Onze studie lijkt erop te wijzen dat de pandabacteriën efficiënter zijn in de afbraak van plantenmateriaal en dat de manier waarop ze werken beter geschikt is voor de productie van biobrandstoffen", zegt Brown.

    Bedreigde soorten
    De wetenschappers vermoeden dat, in optimale omstandigheden, de bacteriën in staat zijn om 95 procent van de biomassa van planten om te zetten in eenvoudige suikers. De bacteriën zijn zo efficiënt dat daarvoor geen hoge temperaturen nodig zijn zoals nu wel het geval is in de productie van biobrandstoffen, zegt Brown. Daardoor wordt het proces mogelijk een stuk minder tijdrovend en bovendien schoner en goedkoper.

    "Maar de ontdekking leert ons ook een lesje over het belang van biodiversiteit en de bescherming van bedreigde diersoorten", zegt Brown. Ze wijst erop dat er in het wild maar zo'n 2500 panda's meer over zijn, en dat er 200 in gevangenschap leven. "Dieren en planten zijn een onschatbare bron van geneesmiddelen en andere producten waar de mens van afhankelijk is. Als ze uitsterven, verliezen we die bron."

    (ips/gb)
    Bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Panda,
    23-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzonderlijke springkracht gibbons kwestie van techniek


    Uitzonderlijke springkracht gibbons kwestie van techniek


    Dat gibbons in staat zijn tot uitzonderlijke sprongen, hebben ze niet te danken aan specifieke fysieke eigenschappen, maar aan een speciale techniek waarbij ze hun lange armen naar voren zwaaien. Dat blijkt uit een studie van de kleine mensapen in dierenpark Planckendael door onderzoekers van de K.U.Leuven, University of Liverpool en Universiteit Antwerpen.

    De onderzoekers analyseerden de sprongen van meer dan 5 meter - wat heel wat is voor een aapje van ongeveer 6 kilogram - en kwamen erachter de dieren tot deze opmerkelijke prestaties in staat zijn doordat ze hun lange armen naar voren zwaaien. Door deze armzwaai kunnen de gibbons de afstoottijd verlengen. Hierdoor is er meer tijd om kracht te leveren en kunnen ze een grotere afstand overbruggen tijdens een sprong.
     
    Belangrijk
    De bijzondere springcapaciteiten zijn erg belangrijk voor gibbons die in het wild leven, meer bepaald in tropische regenwoud in Zuid-Oost-Azië, waar ze veelal op grote hoogte slingeren van de ene naar de andere boomkruin. Als de afstand tussen twee bomen te groot wordt moeten ze namelijk afdalen naar de woudbodem, waar ze kwetsbaar zijn voor roofdieren.
     
    Gevaar
    Door de toenemende ontbossing zijn vele gibbonsoorten met uitsterven bedreigd. De onderzoeksresultaten helpen om een goede inschatting te maken van de afstand die gibbons kunnen overbruggen van boom tot boom.


    (belga/sam)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Gibbons,
    19-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honden kunnen longkanker ruiken


    "Honden kunnen longkanker ruiken"


    Honden kunnen getraind worden om de geur van longkanker te herkennen, nog lang voordat de eerste symptomen optreden. De geur van iemands adem zou al genoeg zijn om de kanker op te sporen. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van het Schillerhoehe-ziekenhuis in Duitsland.

    De getrainde speurhonden (waaronder een Australische Herder, een Labrador en een Duitse Herder) kregen 100 ademmonsters van mensen met longkanker voorgeschoteld, waarvan ze in 71 gevallen de kanker konden ruiken. Hiermee doen de dieren het een stuk beter dan de huidige chemische analysemethodes. Dat staat te lezen in European Respiratory Journal.

    Andere geur
    "Dankzij de honden ontdekten we dat de adem van longkankerpatiënten anders ruikt dan mensen die geen kanker hebben", vertelt Thorsten Walles, die de studie leidde. "Het speelt in ons nadeel dat de honden ons -uiteraard- niet kunnen vertellen welke specifieke geur ze precies waarnemen."

    De Duitse wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de honden nog beter getraind kunnen worden en dus sneller en beter kanker kunnen opsporen. De 'proefhonden' die ze voor hun studie gebruikten, werden op 11 weken tijd klaargestoomd.

    Het doel van de studie? Onderzoekers willen aan de hand van de resultaten een apparaat ontwikkelen dat, net zoals de speurhonden, kanker in een vroeger stadium kan detecteren.
     
    (kgm) bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Honden,



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    historicmotorraces
    blog.seniorennet.be/histori

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!