Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    19-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Hoppetocht door Oost-Vlaanderen


    Nieuwe Hoppetocht door Oost-Vlaanderen



    Oost-Vlaanderen
    heeft er een nieuwe fietstocht bij: de Hoppetocht, een thematische fietstocht door de heuvelachtige regio van Aalst, Asse en Affligem.


    Vanuit Meldert en de abdij Affligem leiden twee fietslussen je door de rijke en verrassende hopgeschiedenis van deze streek. De tocht loopt langs een uniek stuk culinair erfgoed.

    "Eeuwenlang stond de regio tussen Aalst en Brussel bekend als een van de rijkste hopschuren van Europa", aldus gedeputeerde Eddy Couckuyt (CD&V). "Gestart als smaakmaker en natuurlijk bewaarmiddel in het abdijbier van de Affligemse monniken, werd de plant een vaste ingrediënt in tal van andere bieren. Hoewel de grootschalige hopteelt intussen uit de streek verdween, bleef de traditie leven."

    De Hoppetocht werd uitgestippeld op de fietsnetwerken Scheldeland en Groene Gordel, en bestaat uit twee lussen van 36,6 km en 34 km die ofwel apart of gecombineerd te fietsen zijn.

    De Hoppetocht kost 3 euro en kan besteld worden bij Toerisme Oost-Vlaanderen, via de website www.tov.be en bij de diensten voor toerisme in de regio.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen
    Tags:oost-vlaanderen, hoppetocht,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Net als bij bomen
     

    Net als bij bomen kan je bij tanden van de ijsbeer zien hoe oud hij is.
    Zaag de tand door en tel de jaarringen!



    Comme les arbres, en hausse de dents de l'ours polaire quel âge il est.
     Couper la dent et compter les anneaux!



    Like trees, up teeth of the polar bear how old he is.
     Cut the tooth and count the rings!


    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsbeer Knut overleden

     

    IJsbeer Knut overleden

    De inmiddels overleden verzorger Thomas Dörflein met de jonge Knut. © ap

     De ijsbeer Knut, de grote publiekstrekker van de dierentuin in Berlijn, is op 4-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de directie van de dierentuin zaterdag laten weten. Knut dreef in het water bij het ijsberenverblijf. De doodsoorzaak is niet bekend.

    Knut werd kort na zijn geboorte in december 2006 verstoten door zijn moeder. De inmiddels overleden dierenverzorger Thomas Dörflein bracht het ijsbeertje daarom groot met de fles. Daarop kwam veel kritiek. Volgens sommige biologen zou het niet goed zijn als ijsberen door een mens worden grootgebracht. Desondanks veroverde het donzige dier de harten van miljoenen mensen wereldwijd.

    Tot zijn dood bleef Knut dood de nabijheid van mensen zoeken, ook nadat hij was overgebracht naar het grote ijsberenverblijf. De drie andere ijsberen, onder wie zijn moeder Tosca, beten en intimideerden Knut regelmatig. Hij kon pas eten nadat de andere drie genoeg vlees en vis naar binnen hadden gewerkt. Knut zou al jaren paniekaanvallen hebben gehad.

    (anp/mvdb)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:ijsbeer, knut,
    18-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genieten op het Britse platteland

      

    Genieten op het Britse platteland


    Genieten op het Britse platteland

     Genieten op het Britse platteland   

    Niet zo ver van bij ons ligt de prachtige regio van de Britse kust en het achterliggende platteland. Minstens even rustgevend als de Provence en Italië en je hoeft er helemaal geen duizenden kilometers voor af te leggen.
    Wie aan Groot-Brittannië denkt, denkt meestal aan Londen. Maar de streek van Dorset en Hampshire, op slechts enkele uurtjes rijden met de auto en de ferry is een prachtige uithoek die de Britse tradities ademt: thee, scones en appeltjes. En dat in combinatie met authentiek design en topgastronomie!


    New Forest
    New Forest © rr

    New Forest in Hampshire is zeker een bezoekje waard. De bosweide was ooit het jachtterrein voor de Engelse koning Willem I, maar nu heeft het gebied vooral een toeristische functie. New Forest is bekend omdat er grote aantallen wilde pony’s rondlopen die een belangrijke graasfunctie vervullen, wat het park een heel eigen ecologie geeft. Neem uitgebreid de tijd om het gebied voorzichtig te verkennen. Kwestie van het drukke stadsleven meteen achter jou te laten.

    Exbury Gardens
    Exbury Gardens © rr

    Exbury Gardens in Hampshire is een van de mooiste tuinen van zijn soort in Engeland. Je kan er prachtige rododendrons, azalea’s en camelia’s bezichtigen. Vooral in de lente en de herfst kan je hier mooie wandelingen maken.

    De kinderen zullen dan weer dol zijn op het stoomtreintje dat in de tuin werd aangelegd door Leopold Rothschild. Excentriek, chic (zelfs de koningin was hier al) en 'so british'...

    De kettingbibliotheek van Wimborne Minster 
    © memorino  


    De kettingbibliotheek van Wimborne Minster  

    In de kerk van Wimborne in Dorset kunnen liefhebbers de kettingbibliotheek gaan bezichtigen. Het is een van de vier overblijvende kettingbibliotheken ter wereld. De boeken zijn vastgeketend om te vermijden dat ze uit de bibliotheek worden meegenomen. Op die manier werden ze ook beschermd tegen de brandstapel. In de collectie zit onder andere werk van Erasmus, Plato en Machiavelli en ook een van de oudste gedrukte werken uit 1495.

    Als je dan toch in Winborne bent, kan je van de gelegenheid gebruik maken om te genieten van een cream tea in een van de plaatselijke theesalons. Zonder thee en gebak is een bezoek aan het Engelse platteland niet compleet.

    Landgoed en kastelen 
     © rr

    Landgoed en kastelen
     
    Als je aan het Britse platteland denkt, schieten je meteen de beelden door het hoofd van de prachtige huizen en kastelen van de aristocratie uit de verhalen van Jane Austen. De gigantische huizen, de prachtige tuinen met perfect gemilimeterd gras... Twee domeinen die je moet gezien hebben:

    Kingston Lacy:

    Dit 'country house' werd gebouwd in 1663 door Ralph Bankes en bleef bewoond door zijn erfgenamen tot 1981. Nu is het eigendom van de National Trust. Het interieur is rijkelijk versierd. In de 19de eeuw verfraaide William Bankes het huis met Egyptische en andere antieke kunst. Een van de opvallendste overblijfsels daarvan is de obelisk die op het domein staat. In Kingston Lacy kan je ook werk bezichtigen van Rubens, Van Dyck en Titian. Buiten is er een prachtige Japanse tuin.

    Sherborne Castle:

    Sherborne Castle werd in 1594 gebouwd door Walter Raleigh (gespeeld door Clive Owen in de film Elizabeth) in ware Tudorstijl. Het kasteel wordt vaak gebruikt als locatie om fictie op te nemen. Je kan er zelfs bruiloften en andere evenementen organiseren. Niet te missen zijn de prachtige meubels, de tuin en de ruïnes van het oude kasteel. De portretten van de familie Digby zijn al even fascinerend.

    De kust
     
    © Jim Champion

    De kust
     

    De streek kan ook uitpakken met een prachtige kust. De stranden zijn bekend voor hun fossielen, spectaculaire kliffen en witte stranden. Ze trekken dan ook veel toeristen aan in het hoogseizoen. Een reden te meer om nu in de lente te gaan! Geen betere plek om 'fish and chips' te eten, te shoppen en lange strandwandelingen te maken.

    De gastronomie
     © Olga Nayashkova - Fotolia

    De gastronomie

    Natuurlijk moeten we het ook nog even over de gastronomie van deze streek hebben. Dorset en Hampshire zijn droombestemmingen voor lekkerbekken en liefhebbers van verse producten. De mix van verschillende smaken kan soms vreemd lijken, maar is vaak een aangename verrassing. Moeilijk om te weerstaan zijn de cupcakes en andere desserten. Niet goed voor de lijn, maar als je er naar vraagt, kan je ook licht eten.

    Ontbijt:
    Probeer een volledig English Breakfast: eitjes, worsten, ham, champignons en bonen met toast of 'fried bread'. Ideaal als je een vermoeiende dag voor de boeg hebt… en een stevige maag.

    Snacks:
    Sandwiches, panini’s, salades en cake vind je bijna overal. Probeer ook de 'wedged potatoes', dat zijn aardappelen die met de schil gebakken worden in de oven, geserveerd met kip, champignons of tonijn... De huisgemaakte cakes met crème au beurre of gearomatiseerde crème zijn ook aanraders.
    De bekendste snack is waarschijnlijk fish and chips: gepaneerde en gefrituurde vis met frietjes. Pas wel op voor de lokale gewoonte om azijn op de frieten te doen !

    Restaurants:
    Naast de Engelse traditie is ook de Franse/fusion keuken aanwezig in de Britse restaurants. De Engelse keuken werkt veel met contrasten: overal zal je wel vlees met muntsaus op het menu zien staan. Dorset en Hampshire zijn twee groene gebieden waar de landbouw floreert. De meeste restaurants in de streek gebruiken lokale producten vanuit het principe van 'slow food'.
    Een aanrader is
    Yalbury Cottage voor zijn traditionele keuken: subtiel, met kwaliteitsproducten en uitstekende bediening. Creatief en tegelijk ook klassiek met lekkere smaakcombinaties.

    Overnachten 
    © rr  
    Overnachten


    Er zijn twee opties als je een hotel kiest: ofwel kies je voor traditioneel ofwel ga je voor luxe en design. Als je houdt van design is het
    Captain’s Club Hotel van Christchurch een aanrader. Het stadje zelf is gezellig met enkele leuke jaarlijkse evenementen zoals de Food Fair. Je kan er ook een klooster uit de 11de eeuw bezichtigen.
    Het hotel is mooi en ruim met kamers waar veel licht binnenvalt, luxueuze suites en appartementen en dat vlakbij de rivier. Het restaurant biedt een fusion keuken. Het gebruik van kruiden en mediterrane producten zorgt voor uitgesproken smaken. Het hotel beschikt ook over een zwembad en wellnesscenter. Ideaal voor koppels die op zoek zijn naar een origineel hotel met alle luxe. Voor een vakantie die je je zal blijven herinneren!

    Traditioneel 
    © rr

    Traditioneel 

    Een heel andere sfeer bij Poacher’s Inn. Het gebouw dateert uit de 17de eeuw, meer traditioneel en typisch Brits vind je niet. Als je houdt van plekjes met geschiedenis, pittoresk Engeland en lokale gerechten, ben je hier op je plaats.
    Gelegen in het centrum van deze prachtige regio, is het een geweldige uitvalsbasis. We raden je ook de appelcake en regionale bieren aan. Vraag een kamer in het oude gedeelte voor nog meer ontspanning. Het ontbijt vindt plaats in een gezellig zaaltje. En ook hier is er een zwembad!

    Hoe geraak je er? 
    © Stefan Kuhn

    Met de ferry zou je er al zijn! Een aangename manier van reizen trouwens.
    En als we dan toch naar Calais moeten, kunnen we evengoed ondertussen stoppen in Salisbury en het mythische Stonehenge.

    bron; skynet.be


    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Tags:Groot-Brittannië,platteland,Dorset,Hampshire,
    16-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tokio moet nog even wachten op nieuwe panda's


    Tokio moet nog even wachten op nieuwe panda's


    Ri Ri. © ap

    Een dierentuin in Tokio heeft besloten de twee opvolgers van de wereldberoemde panda Ling Ling nog niet aan het publiek te tonen. De dierentuin besloot dat wegens zware naschokken na de aardbeving van vorige week. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo.

    Het publiek zou op 22 maart voor het eerst kennis kunnen maken met de beren, maar de dierentuin zal vanaf morgen voorlopig gesloten zijn. De twee beren zijn de eerste panda's van de dierentuin sinds de dood van Ling Ling in april 2008. Het mannetje RiRi en vrouwtje Shin Shin arriveerden op 21 februari in Japan.

    De komst van de twee panda's zou samengaan met de herdenking van de dood van Ling Ling. De reuzenpanda was een gift van China aan Japan en stond zijn hele leven symbool voor de vriendschap tussen de twee landen.

    (anp/adb)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:panda,japan,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweedse treinen rijden in twee maand 400 rendieren dood



    Zweedse treinen rijden in twee maand 400 rendieren dood


    © ap

    Rendieren krijgen het steeds moeilijker door de Zweedse spoorwegen. Alleen al in de eerste twee maanden van dit jaar zijn vierhonderd dieren door treinen doodgereden. Een record volgens de Zweedse nationale radio (SR) die deze statistieken vandaag publiceerde.

    Bijna driekwart van de dieren (278) sneuvelde op de enige oost-westspoorverbinding in het noordwesten van Zweden: een traject van circa 130 kilometer tussen Kiruna en de grens met Noorwegen. Volgens de radio staat het aantal doodgereden beesten gelijk aan een verlies van 15.000 kilo rendiervlees.

    Rendieren zijn in Zweden slachtvee en leven in rondtrekkende kuddes. Waarom er juist dit jaar zoveel dieren omkomen, is niet duidelijk. Op veel trajecten reden deze winter juist minder treinen omdat het spoormaterieel niet tegen de extreme vrieskou was bestand.
     
    (anp/tvl) bron; hln.be



    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:rendieren, zweden,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man stampt vogel dood die zijn sandwich wilde stelen



    Man stampt vogel dood die zijn sandwich wilde stelen



    In Australië is een 25-jarige student veroordeeld voor dierenmishandeling. De man had een vogel, die aan de haal wilde gaan met zijn sandwich, zodanig toegetakeld dat het dier moest afgemaakt worden.

    De uit Singapore afkomstige Andrew Quay Wee Meng was op 1 maart zijn boterham aan het opeten in een park in Brisbane toen een opdringerige ibis ten tonele verscheen. De vogel had het gemunt op de sandwich. Quay Wee Meng gooide zijn broodje weg en sloeg de ibis op de grond, waarna hij op het dier begon te stampen.

    Een vleugel van het dier was aan flarden. De nek van de ibis bleek gebroken zodat hij nog amper kon ademen. Het dier moest afgemaakt worden.

    Heilige schrik
    Volgens zijn advocate ging haar cliënt door het lint omdat hij al eens was aangevallen door een kraai. Sindsdien heeft hij een heilige schrik van de Australische vogels. Quay Wee Meng geeft toe dat zijn reactie buitensporig was. Hij bekent schuld en betoont zijn spijt.

    Milde rechter
    De rechter toonde zich mild, gezien de jeugdige leeftijd en het blanco strafregister van de beschuldigde. Om zijn kansen op een job in zijn nieuwe vaderland niet in het gedrang te brengen, krijgt de man geen celstraf. Hij moet daarentegen 120 uur gemeenschapsdienst vervullen, bij voorkeur bij een dierenbeschermingsorganisatie.

    (eb) bron; hln.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vogel, ibis,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenpanda bijt verzorger in zoo San Diego


    Reuzenpanda bijt verzorger in zoo San Diego


    Bai Yun met haar zoon Yun Zi. © afp

    Afgelopen zondag heeft een vrouwelijke reuzenpanda in San Diego zoo een van haar verzorgers gebeten en geklauwd. De verzorger raakte zwaar gewond.

    Ondertussen verbaast deze welp de verzorgers in San Diego met zijn yogakunsten.

    Ondertussen verbaast deze welp de verzorgers in San Diego met zijn yogakunsten.
    © photo news

    © photo news

    Het incident deed zich voor toen de verzorgers de panda Bai Yun probeerden te forceren om naar haar slaapplaats terug te keren.  Bai Yun had daar niet veel zin in en duwde de poort open die haar van haar verzorgers moest scheiden. Een verzorger probeerde die terug dicht te duwen, en de panda viel haar arm aan.

    Bai Yun maakt deel uit van het kweekprogramma voor reuzenpanda's waar San Diego Zoo om beroemd is. Ze verblijft al sinds 1996 in de zoo en schonk het leven aan vijf panda'tjes. In totaal verblijven er drie reuzenpanda's in de zoo.

    Reuzenpanda's zouden bekend staan om hun snel wisselend temperament en de agressiviteit die daaruit voortvloeit.

    De zaak wordt onderzocht door het Californische agentschap voor de veiligheid van de werknemers. Het agentschap kan de zoo niet opleggen hoe ze dieren moeten behandelen, maar kan het wel beboeten. Vorig jaar al moest San Diego Zoo al eens 2.700 dollar betalen toen een verzorger gewond geraakte nadat een paniekerige zebra probeerde weg te lopen. (edp)

    © photo news
    bron; hln.be


     


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:panda's, reuzenpanda's,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenaronskelk in Meise staat in bloei


     

    Reuzenaronskelk in Meise staat in bloei


     

    De reuze Aronskelk in Meise stond drie jaar geleden ook al in bloei. © belga

    Drie jaar lang hebben de medewerkers van de Nationale Plantentuin in Meise erop moeten wachten, maar vandaag is het zover. De Amorphopallus titanum - of reuzenaronskelk- staat in bloei.

    "We lijken wel kersverse ouders die hun baby voor het eerst te zien krijgen", verklaarden de medewerkers van het centrum. De langverwachte reuzenaronskelk is met een hoogte van 235 centimeter en een gewicht van 47,5 kilogram aanzienlijk groter dan tijdens de vorige bloei. Toen bereikte de bloem 'slechts' een hoogte van 156 centimeter.

    Afstotende geur
    Door de bloei van de reuzenaronskelk wordt de Plantentuin in Meise weer gehuld in de kenmerkende afstotende geur van de bloem. Volgens specialisten heeft de geur iets van vlees, vis en kaas in verschillende staten van ontbinding en verrotting. De eerste bloeiavond is ze het sterkst.

    Wie de stinkbom in zijn paars-gele pracht wil bewonderen, moet zich haasten. Na 72 uur zal de bloem volledig verwelkt zijn en is het weer drie tot acht jaar reikhalzend uitkijken.

    (belga/adha)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:aronskelk,plantentuin,meise,bloem,
    13-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zierikzee historische stad aan de Oosterschelde


    Foto's van een vaartocht over water naar
    zierikzee in Nederland.

     Historische stad aan de Oosterschelde in de provincie Zeeland.




















    Springen ?




    Zeelandbrug










    Brug naar de zuidhavenpoort









    Noordhavenpoort





    Noordhavenpoort





    ophaalbrug









    Spiegelbeel van ophaalbrug




    Museumhaven






    Museumhaven




    Zicht op de oosterschelde 










    Sluis van Zierikzee




    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    Tags:zierikzee,nederland,
    11-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruinvis in Bornem overleden na botsing met boot


    Bruinvis in Bornem overleden na botsing met boot


    © belga

    De bruinvis die aan de Scheldebrug in Bornem dood uit het water gehaald werd, is overleden door een aanvaring met een boot. Dat zegt Jan Haelters van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenchappen (KBIN/BMM). Het was een van de grootste dieren die er zijn onderzocht en het vrouwtje zoogde nog een jong.

    Eind februari en begin maart werden minstens vier bruinvissen gesignaleerd in de Schelde. Ze werden waargenomen tot Rupelmonde, Temse en zelfs Moerzeke. "Terwijl gewone zeehonden geregeld in de schelde worden waargenomen, is het hoogst uitzonderlijk dat bruinvissen zo ver stroomopwaarts gezien worden", aldus Haelters nog.
     
    Op 6 maart werd een dode bruinvis, waarschijnlijk een van de waargenomen dieren, dood aangetroffen in Bornem. Het dier werd door de lokale brandweer aan land gehaald en onderzocht door het KBIN. "Het betrof een volwassen vrouwtje van 1,62 meter lang en 69 kilo zwaar, een van de zwaarste dieren ooit door ons behandeld."
     
    Verwonding op rugzijde
    Een autopsie, uitgevoerd aan de Universiteit van Luik, bevestigde dat het dier net voor de dood verwond werd. "Het kadaver vertoonde een belangrijke verwonding op de rugzijde, mogelijk veroorzaakt door een aanvaring met een vaartuig. De autopsie bevestigde dat de verwonding beschouwd dient te worden als de doodsoorzaak."
     
    Bovendien kwam aan het licht dat het vrouwtje nog een jong zoogde en dat het jong dus in de buurt was op het moment van de aanvaring.

    (belga/vsv)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:bruinvis,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jachtseizoen Schiphol is geopend
     


    Jachtseizoen Schiphol is geopend

    Minister Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft het jachtseizoen rondom Schiphol geopend. Atsma wil nog voor de zomer extra maatregelen treffen om de luchthaven onaantrekkelijker te maken voor vogels, en in het bijzonder voor de ganzen.



    De CDA-bewindspersoon wil dat doen door de zone waar ''vogelaantrekkende activiteiten'' verboden zijn, uitbreiden van 6 tot 13 km rondom Schiphol. Het aantal ganzen rondom Schiphol is geschat op 45.000.

    Ganzen kunnen gevaarlijk zijn voor het vliegverkeer. Als ze in een motor van een vliegtuig terecht komen, kan de motor uitvallen. Dat gebeurde vorig jaar juni, toen een toestel van Royal Air Maroc een noodlanding moest maken op Schiphol. Het aantal vogelaanvaringen is vorig jaar ook aanzienlijk gestegen, met liefst 43 %.

    bron; spitsnieuws.nl

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vogels,ganzen,
    10-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip voelt de pijn van haar kuiken
     

    Kip voelt de pijn van haar kuiken

     


    Een van de vaakst gehoorde argumenten over het verschil tussen mensen en dieren is 'dat dieren geen empathie hebben'. Ze kunnen met andere woorden niet weten wat een ander dier voelt. Alvast voor kippen gaat dat argument niet op: hennen blijken perfect in staat de emotie van hun kuikens in te schatten. Zijn ze gestresseerd, dan wordt moederkip ook gestresseerd; zijn ze gelukkig, dan is de moeder ook gelukkig.

    Dat concluderen Britse wetenschappers na onderzoek. Ze kozen hennen en kuikens omdat vermoed werd dat empathie de moederrol kan helpen vervullen.

    Een van de tests bestond eruit de veren van de kuikens in de war te brengen met een luchtpompke. Dat gaf de kuikens stress, wat ook tot signalen van stress leidde bij de moederkip: de hartslag steeg, de temperatuur van hun ogen daalde (een stresssignaal voor kippen) en ze waren veel alerter. De hennen klokten vaker in de richting van hun kuikens, en maakten hun veren minder glad.

    Relevantie
    "Vrouwelijke vogels kunnen zeker empathie vertonen en worden beïnvloed door de emotionele staat van andere dieren. De mate waarin deze dieren beïnvloed worden door de stress van anderen is relevant in de discussies over welzijn van dieren in een boerderij, bedrijf of laboratorium", aldus onderzoeker Jo Edgar van de Universiteit van Bristol.

    Volgens de onderzoekers worden kippen regelmatig blootgesteld aan andere kippen met pijn of stress. Ze verwijzen daarbij onder meer naar de vaak voorkomende botbreuken enmisvormingen aan de poten in batterijen.

    (edp) bron;
     demorgen.be 

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:kip,
    09-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruinvis sterft door netten van vissers in Koksijde



    Bruinvis sterft door netten van vissers in Koksijde


     

    Op het strand van Koksijde is vanmorgen de eerste bruinvis aangetroffen die dit jaar met zekerheid is verdronken door strandvisserij. Dat meldt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). Jaarlijks verdrinken aan de Belgische kust tot vijftien bruinvissen door het gebruik van kieuw- en warrelnetten.

    "Het kadaver was zeer vers en gezien de locatie kunnen we enkel concluderen dat het dier verdronken is in visnetten op het strand, in een ongekend vistuig", aldus Haelters. "Het dier is vermoedelijk bij de laatste laagwaterstand uit een net gehaald en achtergelaten."

    Jaarlijks sterven aan de Belgische kust tot vijftien bruinvissen door het gebruik van kieuw- en warrelnetten door recreatieve strandvissers. "Dat aantal varieert afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel, maar hoe dichter bij het strand het voedsel beschikbaar is, hoe meer kans bruinvissen hebben om in de netten te verdrinken. Die dieren gaan er overigens een gruwelijke verdrinkingsdood tegemoet die minuten kan duren. We kaarten het probleem al meer dan tien jaar aan."

    Andere netten
    Nochtans zijn er alternatieven beschikbaar, maar die zorgen voor minder visopbrengst voor de recreant. "Fuiken en platte netten voor recreatieve strandvisserij kunnen het probleem verhelpen, maar daarvoor is een politieke beslissing nodig," zegt Haelters. Strandvisserij tot de laagwaterlijn is een Vlaamse bevoegdheid (landbouw).
     
    Het gebruik van kieuw- en warrelnetten op zee is al sinds 2001 verboden door de federale overheid.

    (belga/gb)
    bron; demorgen.be



    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:bruinvis,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.140.000 kraanvogels trekken over België

     

    140.000 kraanvogels trekken over België


    De voorbije week zijn 140.000 kraanvogels over ons land getrokken. Normaal trekken kraanvogels enkel over het oostelijk deel van ons land, maar door de aanhoudende oostenwind van de voorbije dagen werden de vogels in elke provincie opgemerkt. Dat meldt Dominique Verbelen van Natuurpunt.

    De voorbije week werden in ons land 139.926 overtrekkende kraanvogels geteld. "Vandaag was een topdag met meldingen uit alle provincies van het land", zegt Verbelen.
     
    "De trek kwam pas rond 15 uur op gang en zette zich door tot na schemerduister. Om 20.10 uur vloog een trompetterende groep over Opglabbeek."
     
    Limburg het populairst
    Limburg scoorde best met 25.305 overtrekkende exemplaren, gevolgd door Vlaams-Brabant met 7.212 vogels.
     
    Met 6.340 exemplaren waren de bezinkingsputten van Tienen een toplocatie, gevolgd door Kinrooi (4.300). In de andere provincies werden kleinere aantallen gemeld.

    Melancholisch getrompetter
    Kraanvogels trekken in maart en april van overwinteringsgebieden in onder meer Laguna de Gallocanta in Spanje en Lac du Der in Frankrijk naar broedgebieden in Zweden en Rusland. Kraanvogels vormen bij het trekken grote groepen en vliegen in gestrekte linies of in V-formaties. Ze verraden zich meestal door een melancholisch getrompetter.Ook voor de komende dagen wordt nog kraanvogeltrek voorspeld.

    bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:kraanvogels, vogels,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everzwijn zaait even paniek in winkelcentrum in Frankrijk

     

    Everzwijn zaait even paniek in winkelcentrum in Frankrijk



    Een everzwijn heeft even voor paniek gezorgd in het winkelcentrum van Frouard, in de buurt van de Franse stad Nancy. Het dier verwoestte een deel van een supermarkt en een kapsalon. Dat werd vernomen van het winkelcentrum en de lokale brandweer.

    Het wilde zwijn zocht eerst onderdak achteraan de supermarkt, bij de drankafdeling. Toen het daar op een muur stootte, maakte het rechtsomkeer en stormde het richting de uitgang, langs de kassa's.
     
    Het dier van ongeveer zestig kilo raasde vervolgens doorheen de winkelgalerij recht een kapsalon binnen. De verbijsterde aanwezigen, enkele kapsters en klanten, slaagden erin de zaak veilig te verlaten, waarna de deur geblokkeerd werd. Aangezien het wilde dier zich nu volledig in het nauw gedreven voelde, zorgde het voor een heuse ravage in het salon, onder meer door de wastafels van de wand te rukken.
     
    Een door de hulpdiensten opgebelde dierenarts kon het dier ten slotte een uur na zijn intrede overmeesteren met een verdovingspistool. Volgens de brandweer kwam het zwijn waarschijnlijk uit een bos dat aan het winkelcentrum grenst.

    (belga/kve) bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:everzwijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schildpad met twee koppen en vijf poten

     

    Schildpad met twee koppen en vijf poten


    In Slovakije is een landschildpad met twee koppen en vijf benen uit het ei gekropen. Het misvormde vijfde been bengelt tussen de twee volledig ontwikkelde koppen. De twee koppen bewegen onafhankelijk van elkaar, zo heeft de bezitter van het dier, hobbyist Roman Gresak, gezegd nadat hij het dier voorstelde in de Slovaakse stad Zilina.

    Dierkenners laten weten dat het ondertussen zeven weken oude dier geluk gehad heeft dat het niet in de vrije natuur geboren is. Daar zou de tweekoppige schildpad geen overlevingskansen gehad hebben, omdat ze zich bij gevaar niet kan terugtrekken in haar schild en dus een makkelijke prooi zou vormen voor roofdieren.

    Magdalena, zoals de schildpad genoemd is, moet tijdens de komende wereldkampioenschappen ijshockey in Slovakije de winnaars gaan voorspellen. Net zoals octopus Paul dat deed tijdens het WK voetbal.

    (belga/anp/odbs)bron; hln.be 


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:schildpad,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenaronskelk gaat weer bloeien en dus flink stinken

    Reuzenaronskelk gaat weer bloeien en dus flink stinken



    De reuzenaronskelk van de Nationale Plantentuin in Meise zal één van de volgende dagen weer opengaan. De knol van de plant, die in augustus 2008 voor het eerst in ons land bloeide, is na een rustperiode van 3 jaar voldoende aangesterkt. Daarom is er weer een bloem tevoorschijn gekomen, meldt de instelling in een persbericht.

    Met de bloei van de reuzenaronskelk, of Amorphopallus titanum, zal ook de karakteristieke afstotende geur weer opduiken. De geur op de eerste bloeiavond heeft iets van rottend vlees, ranzige kaas en bedorven vis, aldus de specialisten van de Plantentuin. De geur neemt af naar mate de bloei duurt. Dat zal slechts 72 uur zijn, daarna is de bloem helemaal verwelkt en is het weer 3 tot 8 jaar wachten.
     
    De vorige keer dat de reuzenaronskelk bloeide, woog de knol 9,7 kg en werd de bloeikolf 156 cm hoog. De knol weegt nu 47,5 kg. De bloeiwijze is al 203 cm hoog, een heel stuk groter dan in 2008, en nog lijkt de groei niet stil te vallen. "De plant heeft ons weer verrast", zegt Elke Bellefroid. Daarmee doelt ze op het feit dat je nooit op voorhand weet of er uit de knol een bloem of een blad tevoorschijn zal komen. Ondanks de geur kwamen in augustus 2008 op drie dagen tijd 8.000 kijklustigen de bloem bekijken.
     
    De laatste info over de ontwikkeling en het bloeitijdstip is te volgen via facebook en de website.
     
    (belga/kve) bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:reuzenaronskelk,bloem,bloemen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ze zijn er al de lammetjes



    Ze zijn er al: lammetjes

    Wat fris is het nog, maar zonnig! Zonnig genoeg in elk geval
    voor de pasgeboren lammetjes, besloot een boer in Benthuizen.

    Wat fris is het nog, maar zonnig! Zonnig ...





    Wat fris is het nog, maar zonnig! Zonnig ...






    Wat fris is het nog, maar zonnig! Zonnig ...







    Wat fris is het nog, maar zonnig! Zonnig ...

    Foto's: ANP

    bron; volkskrant.Nl


    Categorie:Foto's
    Tags:schapen,lammetjes,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljoen dode sardines in Amerikaanse haven
     

    Miljoen dode sardines in Amerikaanse haven

     

    De dode vissen in de haven van Redondo Beach © ap


    Ongeveer een miljoen dode sardines zijn aangespoeld in een haven in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Voor pelikanen, meeuwen en andere zeedieren is het een waar feestmaal, voor de havenautoriteiten een stinkende zooi.

    Vermoedelijk zijn de sardines door zuurstofgebrek om het leven gekomen nadat ze in de haven gedesoriënteerd zijn geraakt. 'Alles wijst erop dat het een natuurlijke gang van zaken is geweest', zegt Andrew Hughan, woordvoerder van het Californische visserijagentschap. De massale sterfte is ongebruikelijk, maar niet uniek.

    Zilveren laag vis
    In de ochtend lag er rond alle boten in King Harbor een zilveren laag vis, zegt Staci Gabrielli, marien coördinator van de haven. Volgens de autoriteiten ligt er ook halve meter dikke laag dode vis op de bodem van de haven.

    Een aantal van de vissen zal naar een laboratorium worden gebracht voor nader onderzoek, maar het zuurstofgehalte in het water in de haven was praktisch nul en er zijn geen olie of chemicaliën in aangetroffen die de sterfte hebben kunnen veroorzaakt.

    Verdwaald
    De vissen zijn waarschijnlijk 's nachts vanwege slechte weersomstandigheden in de haven terechtgekomen en konden daarna de weg naar open zee niet meer terugvinden. 'De simpelste verklaring is dat de vissen verdwaald zijn. Ze raken gemakkelijk in de war', aldus Hughan.

    bron;volkskrant.nl

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vis, sardienen,



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    remnicole
    blog.seniorennet.be/remnico

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!