Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    03-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adembenemend noorderlicht valt over IJsland


    Adembenemend noorderlicht valt over IJsland



     

    Amateurfotograaf Kristján Unnar Kristjansson is een specialist in het fotograferen van het spectaculaire noorderlicht. En dat zie je! Geniet mee van dit adembenemdende lichtspel boven IJsland.



    Foto: Kiddi Kristjans / Barcroft Pacific

    Het noorderlicht of aurora borealis - genoemd naar de Romeinse godin Aurora (dageraad) en het Griekse woord 'boreas' (wind) - is vooral zichtbaar in de poolgebieden en wordt meestal 's nachts waargenomen. Het kleurt de noordelijke horizon groenachtig of met een rode gloed.

    Kristján Unnar Kristjansson maakte de voorbije negen jaar het zo prachtig mogelijk vastleggen van het noorderlicht tot zijn missie. De 31-jarige fotograaf zegt dat hij vaak op zoek gaat naar afgelegen plekken waar er geen lichtpollutie is om het beste shot te verkrijgen. Dat betekent dat hij soms 10 tot 15.000 kilometer moet omrijden voor het perfecte plaatje. Maar dat loont dan ook de moeite.

    "De ervaring valt met geen woorden te beschrijven", zegt hij in de Telegraph. "Ook al heb ik het nu al vaak gezien, ik ben nog altijd helemaal van mijn melk als het verschijnt." Technisch gezien is het ook geen makkelijke karwei en er is, volgens Kristjansson, ook veel geluk mee gemoeid. "Maar geen enkel ander natuurfenomeen kan hieraan tippen. Ik raad iedereen aaan om IJsland, Noorwegen, Groenland of Alaska te bezoeken, alleen al voor het noorderlicht."

    Hier kan u nog maar in zwijm vallen.
    (jv)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselbanken brengen haai terug naar Waddenzee

     

    Mosselbanken brengen haai terug naar Waddenzee

    Een proef met kunstmatige mosselbanken moet ervoor zorgen dat verdwenen vissoorten als de haai, de rog en de bruinvis over een aantal jaren weer rondzwemmen in de Waddenzee. Dat meldt onderzoeker Tjisse van der Heide van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vandaag.

    Mosselen zijn volgens Van der Heide een belangrijke schakel in de voedselketen. Omdat er steeds minder mosselen in de Waddenzee voorkomen, verdwijnen ook veel vissoorten die direct of indirect van de mossel afhankelijk zijn.
     
    Het team onderzoekers van de RUG legt daarom in het voorjaar van 2011 zes mosselbanken van 20 bij 20 meter aan. De banken komen te liggen in de buurt van Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling.
     
    De verwachting is dat de mosselen veel kleine visjes lokken die op hun beurt weer grotere vissoorten als de haai, de rog, platvissen en bruinvissen aantrekken. Vooraleer die soorten weer in de Waddenzee te vinden zijn, zullen we tientallen jaren verder zijn, benadrukte de onderzoeker.

    (anp/adv)bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    02-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste invasie van witkopstaartmezen in België


    Eerste invasie van witkopstaartmezen in België


     

    In België zijn de voorbije weken op verschillende plaatsen groepjes witkopstaartmezen gezien. Het is de eerste keer dat deze Oost-Europese vogels tot in onze streken trekken. Volgens Marc Herremans (Natuurpunt) is 2010 een goed invasiejaar met ook veel waarnemingen van pestvogels, kruisbekken, gaaien en appelvinken.

    De witkopstaartmezen verschillen van de inlandse staartmezen door hun zuiver witte kop en meer contrasterend wit-zwart in de vleugels, een spierwitte buik en zeer wollig voorkomen. De vogels voeden zich met insecten die ze zoeken op twijgen van bomen. "Het zijn dieren die voorkomen oostwaarts vanaf Polen en in Scandinavië", aldus Marc Herremans, diensthoofd studie van Natuurpunt. "In ons land zijn tot hiertoe een tiental waarnemingen gekend. Volgens het Belgisch Avifaunistisch Homologatiecomité (BAHC) de eerste in ons land."

    De afgelopen jaren worden frequenter invasies vastgesteld van meer vogelsoorten, met grotere aantallen vogels. "Er zijn dit najaar opmerkelijk veel pestvogels, kruisbekken, gaaien, appelvinken en mezen in beweging gezien. Pestvogels zien we normaal pas in aantallen in het voorjaar op terugtocht naar noordoostelijke Europa. En het slechte eikelseizoen jaagt gaaien uit de bossen de open ruimte in op zoek naar voedsel. Daarbij zijn ook veel trekkende gaaien vanuit Oost-Europa."

    Een verklaring kan volgens Herremans liggen in het wijzigende klimaat. "Door de klimaatopwarming leveren bomen frequenter meer vruchten (mastjaren). Samen met zachtere winters zorgt dat voor een betere overleving. Een zachter voorjaar en zomer geeft een beter broedseizoen waardoor op de duur de druk op de populaties kan toenemen."

    (belga/ka)bron;demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flamingo gebruikt make-up om mooie roze kleur te krijgen



    Flamingo gebruikt make-up om mooie roze kleur te krijgen


    Een flamingo heeft ook cosmetische producten nodig om er goed uit te zien. Met speciale pigmenten onderhouden ze de roze kleur van hun veren.

    De flamingo beschikt over speciale klieren die pigmenten aanmaken. Die smeren ze over hun veren in, waardoor ze roos blijven. Wetenschappers ontdekten dit schoonheidsproduct bij flamingo's in het zuiden van Spanje, meldt BBC. De pigmenten zitten in een soort olie die de flamingo met klieren afscheidt. Daarop smeren ze het goedje over hun volledige lichaam in.

    De flamingo's gebruiken de pigmenten op het ogenblik dat ze er op hun best willen uitzien. Het vraagt immers tijd en energie om de pigmenten aan te maken en dus kunnen we veronderstellen dat een kleurrijke flamingo een gezond dier is. Zonder deze make-up zou de kleur van een flamingo al na enkele dagen verbleken.

    Vooral vrouwtjes zijn veel met hun uiterlijk bezig. Mannetjes associëren de kleur immers met de kwaliteit van hun partner. Met een roze flamingo hebben ze dus meer kans op jongen.

    (gb)bron;demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op de lunch met Jane Goodall

     
    Op de lunch met Jane Goodall


     


    Een paar dagen geleden ontving ik een enthousiaste e-mail van Annemiek van Gijn, een ex-medewerkster van een van de meest exclusieve reisbureaus van Nederland en België. Ze heeft het boeken van dure en 'over the top' luxereizen ingeruild voor een eigen project: trips die de reizigers dichter brengen bij oprecht natuurbehoud.

    All For Nature is de eerste reisorganisatie in de Benelux die dit soort ervaringen aanbiedt. Je kan reuzenpanda's in het wild gaan opsporen. Dagenlang optrekken met een onderzoeksteam van een oerang-oetang Foundation. Cameravallen zetten voor onderzoek naar de jaguar. Lunchen met Jane Goodall. Of meehelpen bij de jaarlijkse gezondheidscheck van cheeta's en luipaarden bij de AfriCat Foundation.

    Persoonlijk lijkt 'Door het oog van de grizzly' me wel wat: in de voetsporen van dit machtige dier de fjorden en wouden van British Columbia in Canada ontdekken. Op een verantwoorde manier natuurlijk!

    Debbie Pappyn
    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het harde leven van een babyzeehond

     
    Het harde leven van een babyzeehond


     

    De dierenwereld kan soms hard zijn, zelfs voor jonge zeehondjes. Zo moeten de dieren kort na hun geboorte al een verscheurende keuze maken: aan land blijven en dikker worden of in zee duiken en leren zwemmen. Voor de zeehondjes een dilemma op leven en dood.











    Babyzeehonden lijken een zorgeloos leven te lijden: onder moeders schoot in een zeebriesje naar de golven kijken. Maar niets is minder waar, zo bewijst een team van BBC met behulp van speciale webcams. Ze volgen een groep grijze zeehonden op de kust van Schotland.

    Bij mama blijven of zwemmen?
    Zeehonden komen wereldwijd aan de kusten van de noordelijke Atlantische Oceaan voor, alsook in de Baltische Zee. Vrouwelijke zeehonden komen ieder jaar naar dezelfde broedplaatsen. Zeehondjes moeten al vlug de keuze maken of ze bij mama blijven dan wel in het water duiken. Dat werd ontdekt bij een groep zeehonden aan de Noorse kust.

    De zeehondjes worden geboren met een witte vacht en voeden zich gedurende vijftien dagen met de melk van hun moeder. Nadien vasten ze één tot vier weken lang, terwijl ze hun energie uit hun lichaamsvet halen. Maar in de Noorse kolonie vertonen de zeehondjes een ander gedrag. Veertig procent blijft aan de kust, terwijl de overige zestig procent het avontuur opzoekt.

    Risico
    De avontuurlijke zeehondjes leren nog tijdens hun voedingsperiode zwemmen en leggen soms tot twaalf kilometer af. Maar deze zeehondjes nemen wel een groot risico. Veel jongen sterven van de honger en dus is het gevaarlijk om de moeder te verlaten. In het water ligt de temperatuur ook veel lager en soms verliezen ze ook alle contact met hun ouders.

    Omgekeerd nemen zeehondjes echter ook een risico door bij hun moeder te blijven. Als de zeehonden niet snel leren zwemmen, dreigen ze niet in staat te zijn om voedsel te zoeken tijdens hun eerste levensjaar. Een verscheurende keuze die de toekomst van het dier en zelfs van een hele groep kan bepalen.

    (gb)bron;demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    01-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwen eten dronken barman op in Zuid-Afrikaans vakantiepark

     

    Leeuwen eten dronken barman op in
    Zuid-Afrikaans vakantiepark



    Jan-Friederick Bredenhand, een 30-jarige Zuid-Afrikaanse barman, is ten prooi gevallen aan drie leeuwen in het vakantiepark waar hij werkte. De eigenaar van de Addo Croc and Lion Ranch in de buurt van Port Elizabeth, Johnny Janse van Rensburg, moest twee leeuwen afschieten om het het kadaver van Bredenhand te beschermen.

    Gerda Swart, woordvoerster van het park, meent dat Bredenhand eerst in een paal in het verblijf is geklommen, maar dat één van de leeuwen zijn been te pakken kreeg en hem daaraan naar beneden trok. "Toen de ene leeuw hem het verblijf introk, kwamen er nog twee andere bij die hem uit elkaar reten."

    "Toen we bij het verblijf aankwamen, was er niet veel meer van het lichaam over", aldus een woordvoerder van de politie. "Het grootste gedeelte van de maag van de man was eruit gescheurd en zijn been lag eraf."

    "Het is een tragisch ongeval", aldus eigenaar Van Rensburg. "Maar Bredenhand had niks bij de leeuwen te zoeken. Hij was een barman en eigenaar van een restaurant, iemand die niet wist hoe je met leeuwen moet omgaan."

    Dronken
    Een vriend, Jamiel Jonas, bekende achteraf dat Bredenhand stomdronken was. "We hadden de hele nacht gebraaid en gedronken, en hij zei ineens dat hij met de leeuwen wou spelen. Hij klom over de omheining en de leeuwen aten hem op."

    Jonas zei te getraumatiseerd en te dronken te zijn geweest om iets te doen. Hij slaagde er wel in een passerende automobilist tegen te houden en die sloeg alarm met zijn gsm.

    2005
    Het is de tweede keer dat er op de Addo Croc and Lion Ranch iemand opgegeten wordt door leeuwen. In 2005 aten leeuwen de toenmalige eigenaar, Lourens van Straaten op toen die een elektrisch hek aan het repareren was.
     
    (mvl)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is laatste beer uit Pyreneeën dood?



    Is laatste beer uit Pyreneeën dood?



    (archieffoto)


    Camille, de laatste 'autochtone' beer uit de Pyreneeën, heeft meer dan waarschijnlijk het loodje gelegd. Het dier heeft al maanden geen teken van leven meer gegeven. Dat heeft de Spaanse dierenbeschermingsorganisatie Fapas laten weten. Camille was de laatste beer die van oorsprong uit de Pyreneeën kwam. Al de andere beren die nog in de regio leven, een twintigtal, werden uit Slovenië ingevoerd.
     
    Ploegen die de beren in de Pyreneeën in de gaten houden, hebben Camille al maanden niet meer gezien. Rekening houdend met de leeftijd van de beer en het feit dat ze ziek was, gaan verschillende organisaties ervan uit dat de beer dood is. De laatste foto van Camille, die haar biotoop op de Spaanse kant van de Pyreneeën had, dateert van 5 februari.
     
    Fapas vraagt de Spaanse autoriteiten het nodige te doen dat de Europese bruine beer niet volledig uitsterft in de Pyreneeën.

    (afp/ddh)bron; hln.be 


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er kruipen zowat 4.000 soorten krabben rond op de zeebodem




    "Er kruipen zowat 4.000 soorten krabben rond op de zeebodem.
    De meest gegeten krabsoorten zijn Noordzeekrab, zwemkrab en spinkrab."





    "«Il ya environ 4.000 espèces de crabes ramper sur le fond marin.
    La plupart des espèces sont consommées crabe crabe,
    le crabe de natation et l'araignée. "



    "There some 4,000 species of crabs crawling around on the seabed.
    Most species are eaten crab crab, swimming crab and spider crab. "


    bron; visinfo.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    31-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gîte voor vissers en natuurliefhebbers

     

    Gîte voor vissers en natuurliefhebbers






    Een geheimtip in de Ardennen. Een onverharde weg van 2 km door bossen en weiden leidt naar een prachtig meer. Hier waan je je echt in een andere wereld. Nochtans ligt de Gîte du Lac niet ééns zo ver: in de buurt van Vaux-sur-Sûre tegen de Belgisch-Luxemburgse grens.

    Hier kan je logeren in een karaktervol vakantiehuis - eigenlijk een reusachtige chalet - omringd door 12 hectare bossen. Maar de blikvanger is het meer, waar je tegen betaling kunt vliegvissen. De eigenaar heeft hier ook een forellenkwekerij en een klein eetcafé, dat aan de vakantiewoning grenst, maar weinig hinder veroorzaakt.

    De gîte heeft twee slaapkamers, een ruime badkamer en een goed uitgeruste keuken met alle comfort. De woonkamer met salon maak je zelf zo gezellig als je wil.

    Als je terugkomt van een dagje flaneren in het nabijgelegen toeristische Bastenaken, kan het contrast met de rust van de Gîte du Lac niet groter zijn.

    Meer info: http://www.belvilla.nl/vakantiehuizen/BE-6640-05.html
    bron; hln.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het zonlicht van de herfst, de geheimen van het bos...



    In het zonlicht van de herfst, de geheimen van het bos...
     
    wandeling in Hingene Domein d'Ursel





















































































          Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be



    Categorie:Foto's
    30-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpse Zoo verwelkomt heel wat nieuw leven


    Antwerpse Zoo verwelkomt heel wat nieuw leven


    antwerpse zoo verwelkomt heel wat jongen foto 
    Blauwkopara - Artman

    De Antwerpse Zoo is de laatste maanden weer het decor geworden voor een heuse babyboom. Het dierenpark heeft de voorbije weken verschillende nieuwe vogels en een halfaapje mogen verwelkomen.

    Blauwkopara - Marco Bastiaens

    Roulroul - Artman

    Roulroul man - Artman

    Toerako - Artman

    In de Aziëvolière zagen negen roelroels het levenslicht. Dat is
    uitzonderlijk, want meestal komen er na 18 dagen broeden
    4 tot 6 jonge kuikentjes piepen. In het vogelgebouw worden
    momenteel twee buffontoerako's en drie blauwkopara's grootgebracht.


    Slanke lori - Artman

    Ook de slanke lori's (halfapen) kregen eind augustus een jong.
    Mama Mahare en papa Bonito zetten al hun tweede telg op de wereld.

    bron; gva.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    29-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babyolifant versus hongerige krokodil

     

    Babyolifant versus hongerige krokodil



    Deze babyolifant beleefde de schrik van zijn nog prille leven toen hij wat water tot zich nam in een dichtbegroeide waterplas. Een hongerige krokodil hield zich er gecamoufleerd schuil en sloeg toe door zich vast te bijten in de slurf van het olifantje. Gelukkig voor die laatste snelden andere (en grotere) Savanneolifanten toe om hun kleinere soortgenoot, die in een verwoed gevecht verwikkeld was, te redden.

    De kudde olifanten joeg de krokodil schrik aan door met de poten op de grond te stampen het uit te brullen, waardoor het reptiel toch maar afdroop. Voor amateurfotograaf Johan Opperman leverde het deze straffe foto op in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark. "De croc was duidelijk uit op een leuke lunch", aldus de 38-jarige Opperman. "Ik heb me laten vertellen dat dit erg zeldzaam is. Krokodillen vallen normaal nooit olifanten aan."

    (odbs)bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pas ontdekte niezende aap in de Himalaya meteen afgeknald en aan het spit gedraaid


    Pas ontdekte niezende aap in de Himalaya
    meteen afgeknald en aan het spit gedraaid


    Deze week maakten Britse wetenschappers bekend dat ze een nieuwe diersoort hadden ontdekt: Rhinopithecus Strykeri, een zwarte aap met een witte baard die leeft op grote hoogte in de Himalaya. Het is nogal een komisch beest, want doordat hij geen neusbot heeft maar wel twee neusgaten niest de aap als het regent. Vreemd was dat de ontdekkers alleen een gephotoshopte foto van de kop van zo'n niezende aap konden laten zien. We weten nu waarom: vlak na de ontdekking schoten de sherpa's die de expeditie vergezelden de aap af en aten hem op. Erg, want er zouden nog hooguit 260 à 330 van de apen bestaan.



    Rhinopithecus Strykeri mag dan pas ontdekt zijn door de wetenschap, de lokale
    bevolking in de Birmese Himalaya jaagt en eet de soort al lang. Maar doordat het om een moeilijk toegankelijke en geïsoleerde regio gaat (buitenlanders mochten er tientallen jaren niet komen van de Birmese dictatuur), bleef hij voor de rest van de wereld een goedbewaard geheim.

    Al wel bekend op Chinese geneesmiddelenmarkt
    Het feit dat de aap niest als het regent (doordat druppels in zijn neus lopen), maakt hem een makkelijke prooi voor jagers. Rhinopithecus Strykeri staat al lang op het menu van de plaatselijke bevolking zo blijkt nu. Bovendien wordt er sinds kort ook geld verdiend aan stropen het beest. Want de wetenschap kende hem dan misschien niet, de Chinese "alternatieve" geneesmiddelenmarkt, die altijd wel een magisch effect verzint voor een bij voorkeur met uitsterven bedreigd dier, had de aap al wel ontdekt. Zo kwamen we ook aan de foto bij dit artikel, wél van een complete niezende aap, maar jammer genoeg een dood exemplaar.

    Gisteren maakte Fauna & Flora International, de "ontdekking" van de aap bekend. Ze vertelde er wel niet bij dat hun Birmaanse expeditiehelpers, die hen naar de aap leidden, het beest enthousiast meteen het hoekje hadden omgeholpen om vervolgens aan het spit te draaien.

    Nagoya
    Het lugubere incident met de bedreigde niezende aap, is een mooi voorbeeld van wat er op het spel staat op de VN-top rond biodiversiteit in het Japanse Nagoya die momenteel aan de gang is.

    Zoals verwacht, stevent die af op een flop. Bovendien verloopt hij in dezelfde chaos die ook al de mislukte klimaattop in Kopenhagen vorig jaar tekende. De afsluitende plenaire vergadering is bijvoorbeeld met drie uur uitgesteld tot 18 uur, terwijl zowel de Japanse regering als Greenpeace en WWF hun geplande persconferenties rond de middag geannuleerd hadden. Fouten in de Japanse compromistekst zorgden bovendien voor bijkomende vertraging, aldus nog bronnen dicht bij de onderhandelingen.

    Een nieuwe ontwerptekst van het ABS-protocol is intussen rondgedeeld, maar of die zal volstaan is hoogst onduidelijk. "We kunnen nog niet goed zeggen of we die gaan aanvaarden", klinkt het in Europese hoek. Dat enkele knelpunten uit het voorstel gelicht zijn, zou onder meer met China nog problemen kunnen opleveren.

    Het ABS-protocol moet zorgen voor een eerlijke toegang tot zeldzame soorten en micro-organismen, die vooral voorkomen in het zuiden. Nochtans gaan de rijke landen en hun bedrijven vaak met de voordelen aan de haal. Hoog tijd dus dat de ontwikkelingslanden gecompenseerd worden voor de winsten uit hun "genetische rijkdommen", oordeelt het zuiden.

    Naast ABS moet de VN-top in Nagoya ook een strategisch plan opleveren om het verdwijnen van plant- en diersoorten tegen 2020 wereldwijd een halt toe te roepen, én de nodige financiering in het vooruitzicht stellen om dit mogelijk te maken. Ook in die luiken bestaat nog onenigheid, maar algemeen wordt aangenomen dat mits een akkoord op ABS overal geland zal kunnen worden.

    (mvl)bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    27-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Grootste stuwmeer ter wereld na zeven jaar vol

     
    Grootste stuwmeer ter wereld na zeven jaar vol


     


    •  



    In China is het stuwmeer van de Drieklovendam na zeven jaar vol. Het water staat 175 meter hoog in het 620 kilometer lange stuwmeer, meldt het staatspersbureau Xinhua. De bouw van de 2.300 meter lange en 181 meter hoge dam begon in 1993, en er staat nu 22 miljard kubieke meter water in het grootste waterreservoir ter wereld

    De Drieklovendam in de rivier Jangtsekiang moet China gaan voorzien van een enorme hoeveelheid elektriciteit. Bovendien profiteert de scheepvaart van de nieuw ontstane vaarwegen, benadrukken de Chinese autoriteiten.

    Toch is het project zeer omstreden. Meer dan een miljoen mensen moesten gedwongen verhuizen en honderden historische plekken verdwenen onder water. Door het vollopen van het stuwmeer ontstonden bovendien landverschuivingen.
    (anp/sam)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:stuwmeer,drieklovendam,China,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe apensoort met witte baard ontdekt in Myanmar



    Nieuwe apensoort met witte baard ontdekt in Myanmar

     Wetenschappers hebben een nieuwe apensoort ontdekt in een afgelegen bosgebied in het noorden van Myanmar, meldt het tijdschrift American Journal of Primatology.
    De kersverse soort behoort tot de stompneuzige apenfamilie. Het dier is zwart, heeft een lange staart, witte gekuifde oren en een witte baard. Er zijn nog geen beelden van de aap. "Hij ziet er anders uit dan elke andere aap in de wereld", zegt onderzoeker Thomas Geissman.

    De wetenschappers schatten dat er tussen de 260 en de 330 apen leven in het gebied van 270 vierkante kilometer. Ze hebben de dieren meteen bestempeld als bedreigde diersoort, omdat het kappen van bossen en de aanleg van een Chinese dam in de buurt het leefgebied van de apen bedreigen.

    (anp/sam)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    26-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Octopus Paul is dood


    Octopus Paul is dood

    Octopus Paul is overleden. Dat heeft de Duitse krant Express bekendgemaakt. Medewerkers van het Sea Life Aquarium in Oberhausen troffen het wereldberoemde wonderbeest vanmorgen levenloos aan. Pauls dood is echter geen verrassing, want een octopus wordt gemiddeld maar drie jaar oud.

    Octopus Paul was zonder twijfel de grote ster van het voorbije WK in Zuid-Afrika. De bijna driejarige orakelende inktvis voorspelde zowaar elke wedstrijd van Duitsland én de finale Nederland-Spanje correct, een huzarenstukje dat niemand hem ooit nog zal nadoen. Dat leverde Paul onder meer het ereburgerschap van het Spaanse dorpje Carballino op. Het WK van 2014 in Brazilië moet op zoek naar een ander orakel. (dea)





           

    bron; demorgen.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse gaaien strijken neer in Nederland


    Vlaamse gaaien strijken neer in Nederland


     Er is sprake van een gaaieninvasie in Nederland. Deskundigen die de vogeltrek bijhouden, zijn volgens SOVON Vogelonderzoek Nederland volledig verrast door de grote aantallen vogels die sinds enkele weken in het land zijn neergestreken, zo meldt de organisatie vandaag. Naar schatting verblijven op dit moment rond de 100.000 Vlaamse gaaien op het Nederlandse grondgebied.
     
    Ook in België, Duitsland en Zwitserland zijn de grote aantallen gaaien opgemerkt, zegt SOVON. In Zwitserland zou het zelfs om de grootste groep Vlaamse gaaien ooit gaan.
     
    Een gaaieninvasie komt zelden voor. In Nederland zijn dergelijke grote aantallen eerder gezien in 2004, 1996 en 1983. Er is volgens wetenschappers geen onomstreden verklaring voor het plotselinge opduiken van zo'n grote groep gaaien.

    (anp/adv)bron; demorgen.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse gaaien of Wouter in de tuin.



    Vlaamse gaaien (Wouter) in de tuin.

























    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruinvis aangespoeld in Hoek van Holland

     

    Bruinvis aangespoeld in Hoek van Holland


     

    Op het strand van het Nederlandse Hoek van Holland is vandaag een bruinvis aangespoeld. Dat heeft de politie in Rotterdam gemeld. Het jonge zoogdier werd dood in de branding aangetroffen.
     
    Het mannetje is 1,50 meter lang en pas een jaar oud. De dierenambulance voerde het dier af en sloeg het op in een vriezer. Morgen gaat de bruinvis naar het natuurhistorisch museum 'Naturalis' in Leiden. Daar wordt verder onderzocht wat de doodsoorzaak is.
     
    Volgens een woordvoerder van de dierenambulance komt de bruinvis in groten getale voor in de Noordzee. "We krijgen per jaar alleen al aan de kust van Hoek van Holland zowat tien tot twintig meldingen van aangespoelde bruinvissen binnen."

     (anp/adv) bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    wijninfo_marianne
    blog.seniorennet.be/wijninf

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!