Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    07-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde dieren in Oegandese parken


    Massaal meer wilde dieren in Oegandese parken

    Het aantal wilde dieren in de nationale parken van Oeganda is de voorbije tien jaar fel toegenomen. Bij sommige soorten is de populatie sinds 1999 zelfs verdubbeld.


    In enkele Afrikaanse landen wordt de omgekeerde evolutie waargenomen, maar in Oeganda hebben wilde dieren weer een toekomst. Oorzaak voor de toename is het verbeterde toezicht en de uitdrijving van rebellen uit het land, stellen de Oegandese autoriteiten. Vooral het aantal buffels, giraffen en olifanten is aanzienlijk gestegen tijdens het afgelopen decennium. Maar het succesverhaal is dat van de Impala, een soort antilope. Terwijl er in 1999 nog maar 1.600 exemplaren leefden, is hun aantal intussen gestegen tot liefst 35.000.

    Ook nijlpaarden en zebra's doen het behoorlijk in Oeganda. Volgens woordvoerster Lillian Nsubuga is het aantal stropers verminderd door het toezicht in het park. De overheid stimuleert de lokale gemeenschappen ook om het wilde leven in hun omgeving te beschermen. "Ik kan helaas niet zeggen dat er geen stropers meer zijn, maar we hebben het probleem aanzienlijk kunnen reduceren", zegt ze.

    (gb)bron; hln.be
     

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    06-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een volgroeide witte haai eet gemiddeld 11 ton vlees per jaar



    "Een volgroeide witte haai eet gemiddeld 11 ton vlees per jaar;
    de lever van een volwassen witte haai weegt ongeveer 150 kilogram."




    "Un requin blanc matures mangent en moyenne 11 tonnes par an;
     le foie d'un requin blanc adulte pèse environ 150 kg"



    "A mature white shark eat an average of 11 tonnes per year;
     the liver of an adult white shark weighs about 150 kilograms"


    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    02-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varen



     Van op de boot gefotograveerd varend tussen Tholen nl. en Antwerpen.



































































































         
     Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail;
    hobbyfotografie.j.g@telenet.be



    Categorie:Foto's
    01-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaf nieuwe Aarde al twee jaar geleden teken van leven?


    Gaf nieuwe Aarde al twee jaar geleden teken van leven?

     

    De ontdekking van een mogelijke nieuwe Aarde fascineert wetenschappers over de hele wereld. Een astronoom van de universiteit van West-Sydney ontving twee jaar geleden al een signaal uit de buurt van de planeet. De recente onthullingen doen het vermoeden groeien dat we misschien toch niet alleen in het heelal zijn.

    Dr. Ragbir Bhathal heeft de ontwikkelingen van de voorbije dagen met veel aandacht gevolgd. Al twee jaar geleden merkte hij een lichtstraal op die uit de buurt van deze zogenaamde nieuwe Aarde - die rond de ster Gliese 581 draait - afkomstig was. Op dat ogenblik wisten astronomen nog niet dat Gliese 581 mogelijk omringd werd door bewoonbare planeten.

    Bhathal is lid van een organisatie die op zoek gaat naar signalen en communicatie op andere planeten. Dat het vreemde signaal in december 2008 afkomstig was van de locatie van Gliese 581g is wel een heel opvallend toeval. Enkele maanden na zijn ontdekking maakten wetenschappers bekend dat ze een gelijkaardige, maar minder bewoonbare planeet gevonden hadden: Gliese 581e.

    Planeet zoals Aarde
    Deze week raakte bekend dat er zich nog een planeet in de buurt van de ster bevindt: Gliese 581g. Nooit eerder hebben ze een planeet ontdekt die zo sterk op de Aarde lijkt. Bhathal was twee jaar geleden al zeer opgewonden over zijn ontdekking. "Op een heldere nacht ga ik naar het observatorium en onderzoek ik de sterren. Toen ik naar één van die sterren keek, merkte ik plots een signaal op", zegt hij.

    "Ik wilde het signaal meteen onderzoeken. We beschikken over speciale software, want we ontvangen ook veel lawaai. Maar dit was een heel scherp signaal. En dat is precies waar we naar op zoek zijn."

    Uiteraard ging Bhathal in de volgende maanden op zoek naar een tweede signaal, maar hij vond niets meer. De ontdekking dat er rond de ster bewoonbare planeten konden bestaan, maakte het verhaal plots populair bij het bredere publiek. In Oekraïne werd zelfs een signaal met 500 boodschappen van de bevolking uitgezonden in de richting van Gliese 581.

    Leven mogelijk
    Gisteren liet hoofdonderzoeker Dr. Steven Vogt al weten dat hij "100 procent zeker is" dat er leven is op de ontdekte planeet. De planeet ligt in een zone in de ruimte waar het noch te warm, noch te koud is voor water om oceanen, meren en rivieren te vormen. De planeet beschikt bovendien over een atmosfeer en zwaartekracht. De wetenschappers vermoeden dat er nog bewoonbare planeten rond de ster draaien. "Anders hadden we deze planeet nooit zo snel ontdekt", stellen ze.
     
    (gb)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koralen van Bonaire overleven dankzij visverbod


    Koralen van Bonaire overleven dankzij visverbod


    Wetenschappers onderzoeken de koraalriffen op de Nederlandse Antillen, die beter bestand lijken tegen de vernieling die al 85 procent van de koraalriffen in de Caraïben getroffen heeft.

    In de afgelopen dertig jaar hebben nieuwe ziekten en invasies van algen flink huisgehouden onder de Caraïbische koraalriffen, die zich uitstrekken van Florida in de Verenigde Staten tot Bonaire op de Nederlandse Antillen. De toekomst voorspelt nog meer problemen omdat de klimaatverandering het water doet opwarmen en voor verzuring zorgt. Koralen hebben last van warmer water en de verzuring maakt het moeilijker om een skelet van kalk te vormen.

    "Dat betekent dat miljoenen mensen een rijke bron van goedkope, voedzame vis dreigen te verliezen", zegt Andrew Bruckner, hoofdwetenschapper aan de Khaled bin Sultan Living Oceans Foundation in Washington. Maar dat is niet alles: koralen leveren ook bouwmateriaal, trekken toeristen aan en verdedigen de kust tegen golven en stormen.

    Bonaire
    Ook bij Bonaire zijn de koralen een belangrijke trekpleister voor toeristen dankzij het uitzonderlijk heldere water. Maar ook hier valt het koraalrif ten prooi aan de ziektes die de hele Caraïben teisteren. Het elandgeweikoraal en hertshoornkoraal die voorkwamen in de meest ondiepe stukken voor de kust en een belangrijke habitat vormden voor vissen en schaaldieren, zijn zo goed als verdwenen.

    In vergelijking met de rest van de Caraïben is het koraal er de laatste vijf jaar echter veel minder op achteruitgegaan. "De koralen hebben sterk te lijden onder ziektes en verbleking, maar we zien ook nieuwe koralen die laten zien dat het rif zich snel kan herstellen", zegt Bruckner, een lokale koraalwetenschapper die een team van een tiental onderzoekers leidt.

    Dat is mogelijk omdat er voldoende algenetende vissen over zijn om het oppervlak het dode koraal schoon te houden. De overheid heeft jaren geleden de visserij aan banden gelegd om de koralen en vissen een optimale bescherming te bieden.

    Het helpt in Bonaire ook dat het zelden regent en dat er zelden orkanen voorkomen. In de rest van de Caraïben worden dode koralen snel bedekt door algen waardoor larven van nieuwe koralen nergens terechtkunnen. Na een orkaan kan dan erg weinig teruggroeien.

    Hoop
    Bruckner is dan ook optimistischer dan veel van zijn collega's in de rest van de wereld. "De historische gegevens tonen aan dat koralen zich goed kunnen aanpassen", zegt hij. "Als we de visserij en vervuiling aan banden leggen en meer zeereservaten afbakenen, denk ik dat we een deel van de Caraïbische koralen kunnen redden.

    En zelfs als we dat niet doen, denk ik dat in erg afgelegen gebieden de meer kwetsbare koralen vervangen zullen worden door meer resistente soorten. Ik verwacht niet dat de riffen volledig zullen verdwijnen."

    (ips/gb)bron; demorgen.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haaien vreten alles wat los en vast zit


    "Haaien vreten alles wat los en vast zit. Zo werden in de maag
    van een witte haai ooit 17 albatrossen, 1 schaap
    en 13 verfkwasten aangetroffen."


    bron;seniorennet.be



    "Les requins mangent tout ce qui n'est pas cloué. Ainsi,
    dans l'estomac d'un requin blanc albatros jamais 17,
    un mouton et 13 pinceaux trouvé. "




    "Sharks eat everything not nailed down. Thus, in the stomach
    of a white shark ever albatross 17, a sheep
    and 13 paint brushes found. "






    Categorie:Weetjes- Dieren
    30-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Apen herkennen zichzelf in spiegel


     Apen herkennen zichzelf in spiegel


    Rhesusapen herkennen zichzelf in de spiegel en zijn zich daardoor bewust van zichzelf. Volgens de onderzoekers een bewijs dat er geen ‘cognitieve kloof’ gaapt tussen apen en mensapen.

    Zet een stip op het voorhoofd van een chimpansee en schotel hem een spiegel voor, en het dier zal naar zijn voorhoofd grijpen en zichzelf onderzoeken in de spiegel. Lange tijd werd aangenomen dat enkel mensapen en de mens vermogen beschikten zichzelf in de spiegel te herkennen, een indicator voor zelfbewustzijn. Intussen is het lijstje diersoorten dat slaagt voor de ‘spiegeltest’ al uitgebreid met tuimelaars, olifanten en eksters en volgens Amerikaanse onderzoekers kan daar voortaan ook de rhesusaap aan worden toegevoegd.

    De wetenschappers hadden de apen voorzien van hersenimplantaten om onderzoek te doen naar aandachtsstoornissen. Hoewel dit oorspronkelijk niet het onderwerp van hun onderzoek was, kregen ze tijdens het werken met de dieren de indruk dat ze zichzelf in de spiegel konden herkenden en ze besloten een experiment op poten te zetten.

    Hoewel rhesusapen bij eerdere spiegelstests voornamelijk agressief of onderdanig reageerden, omdat ze het beeld in de spiegel als een soortgenoot zagen, onderzochten de dieren dit keer aandachtig hun voorhoofd, in de buurt van het implantaat – in het filmpje gecensureerd door de onderzoekers. De dieren bestudeerden ook andere delen van hun lichaam – met bijzondere aandacht voor de genitaliën – en pasten de positie van de spiegel aan om zichzelf beter te kunnen zien.

    Volgens de wetenschappers slagen deze apen waar andere faalden omdat ze al hun hele leven met spiegels vertrouwd zijn en omdat het hersenimplantaat een soort ‘superstip’ vormt. Ook de beweeglijkheid van de spiegel zou een rol kunnen spelen.

    De onderzoekers zien in hun bevindingen een bewijs dat er geen ‘cognitieve kloof’ gaapt tussen apen en mensapen en suggereren dat de klassieke spiegeltest misschien moet worden verfijnd, aangezien blijkt dat rhesusapen zichzelf kunnen herkennen, maar desondanks niet slagen voor de klassieke test.

    Primatoloog Frans De Waal bestempelt het onderzoek als ‘interessant’ maar waarschuwt voor te snelle conclusies.

    (ddc) bron; eosmagazine.eu


    Categorie:Weetjes- Dieren
    29-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koralen zijn gezond als ze lawaai maken


    Koralen zijn gezond als ze lawaai maken


    Wetenschappers van de universiteiten van Exeter en Bristol hebben misschien een nieuwe manier gevonden om de toestand van koraalriffen te evalueren. Gewoon luisteren, want gezonde koraal maakt kabaal.

    Een koraalrif heeft een typisch geluid en riffen met veel koralen en vissen maken dus vermoedelijk ook meer lawaai. Als je het geluid dus goed bestudeert, kan je veel leren over de toestand van de koralen en de vissen.

    Geluiden met een lage frequentie bieden informatie over de hoeveelheid vissen die er leven. Geluiden met een hoge frequentie verwijzen naar de diversiteit van de koralen. Deze geluiden kunnen kilometers ver onder water reizen. Vissen kunnen op die manier mogelijk beoordelen of een rif veilig en gezond is.

    (gb)bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    28-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hele bijzondere dierenfoto's


    Hele bijzondere dierenfoto's
     

    Een surfende hond springt uit het water op een competitie in Californië.


    Een behulpzaam olifantje helpt zijn tante om haar voet op te heffen voor een verzorger in de zoo van Melbourne. Het schattige olifantje is pas vijf dagen oud en heeft nog geen naam gekregen.


    Zilvergibbon Pam houdt haar baby stevig vast in een dierentuin in München.


    Een ijsbeer wandelt langs de kust van Hudson Bay.


    Prachtig beeld van grazende koeien in het Oostenrijkse Tirol met de machtige bergen op de achtergrond.

    Jasradj, een leeuw uit India, ontspant zich op een rots.


    Een helikopter probeert wilde paarden in de juiste richting te sturen in Utah.


    Dit varken staat op het punt geofferd te worden op een jaarlijks festival in Taiwan. Daarmee wil de bevolking hun voorouders eren die ooit tegen rebellen vochten. De familie met het vetste varken zou grote voorspoed tegemoet gaan.


    Een hongerige visuil wacht op zijn maaltijd in Singapore.

    bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    27-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinds 1600 zijn er 109 soorten


    "Sinds 1600 zijn er 109 soorten en ondersoorten
    van vogels uitgestorven."



    "Depuis 1600 il existe 109 espèces et sous-espèces
     les oiseaux disparus"



    "Since 1600 there are 109 species and subspecies
     extinct birds"



    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    26-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op stap in het bos


    Op stap in het bos

     

    Nu de herfst gearriveerd is, trekken heel wat mensen richting bos om een frisse wandeling te maken. Onderweg kom je natuurlijk heel wat moois tegen zoals paddenstoelen, maar wist je dat het verboden was in openbare bossen en natuurgebieden om deze te plukken? Bovendien ben je niet zeker of de paddenstoelen wel eetbaar zijn!

    In Vlaanderen komen bijna 4.000 soorten paddenstoelen voor. Je vindt ze in allerlei kleuren en vormen, in bossen, graslanden, op composthopen en houtsnippers... Het herkennen van paddenstoelen is vaak specialistenwerk, vele soorten zijn moeilijk uit elkaar te houden. Toch zijn er een aantal gemakkelijk herkenbare soorten. En die kan je allemaal terugvinden op www.natuurpunt.be/paddenstoelen.

    Bovendien kan je er gratis een infoblad met meer dan 60 gemakkelijk te herkennen soorten downloaden. Handig om mee te nemen om je eerstvolgende herfstwandeling!

    bron; libelle.be




      


































    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen
    25-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de vroege ochtend, konijntjes op het wandpad.



    In de vroege ochtend, konijntjes op het wandpad.





    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Foto's
    20-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poolvos vervoegt ijsbeer


    Poolvos vervoegt ijsbeer op lijst
    met bedreigde dieren

    De ijsbeer wordt vaak als symbool gebruikt in de strijd tegen global warming. Logisch aangezien het dier aan de Noordpool leeft en als eerste getroffen zal worden. Maar nu staat er nog ander dier uit zijn leefgebied op het lijstje met bedreigde dieren: de poolvos.

    Poolvossen zijn net als ijsberen afhankelijk van ijs. Door de opwarming van het klimaat dreigt dat ijs weg te smelten. Gebieden zoals de Noordpool worden bovendien veel harder getroffen dan de rest van de wereld. Sinds 2007 bereikt de ijsmassa na de zomer recordlaagtes en wetenschappers voorspellen dat het gebied over tien jaar grotendeels ijsvrij zal zijn.

    Zeventien pooldieren zijn volgens het Amerikaanse Centrum voor Biodiversiteit bedreigd. "De ijsbeer is het meest bekende slachtoffer, maar als we niets doen tegen de broeikasgassen zullen er nog veel meer slachtoffers vallen", zegt Shaye Wolf, auteur van het rapport over de poolvos.

    Roofdieren en olie
    "Sommige pooldieren hebben al een massasterfte meegemaakt, omdat hun habitat steeds kleiner wordt." De dieren hebben het moeilijker om voedsel te vinden, ze krijgen te maken met extreme weersomstandigheden of ze komen nieuwe roofdieren tegen aangezien ze naar het noorden moeten verhuizen. Plannen om in het gebied naar olie te boren vormen nog een bijkomende bedreiging voor de dieren.


    (gb)bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    18-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijnen slapen nooit volledig.



    "Dolfijnen slapen nooit volledig. Ze slapen steeds maar voor de helft. Ze slapen eerst met het ene oog open, daarna met het andere oog. Zo zijn ze beschermd tegen roofdieren, maar belangrijker: zo kunnen ze op tijd naar de oppervlakte om adem te halen, anders zouden ze stikken!"

    bron; seniorennet.be




    "Les dauphins ne dorment jamais complètement. Ils dorment en permanence pour la moitié. Ils dorment avec un œil d'abord ouvrir, puis avec l'autre œil. Ils sont donc protégés contre les prédateurs, mais le plus important, car ils peuvent dans le temps à la surface pour respirer , sinon elle serait étouffer!"



    "Dolphins never sleep completely. They sleep constantly for half. They sleep with one eye open first, then with the other eye. So they are protected from predators, but more importantly, as they can in time to the surface to breath , otherwise they would suffocate! "





    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwaan Hannibal


    Zwaan Hannibal pleegde al vijftien moorden



    Seriemoordenaars bestaan ook in het dierenrijk. In Wales heeft een zwaan de voorbije maanden vijftien andere vogels gedood. Het dier moet bloedtests ondergaan om de oorzaak van zijn agressie te bepalen. De zwaan kreeg alvast de toepasselijke naam 'Hannibal'.

    Hannibal is de bekendste seriemoordenaar van het witte doek. Op een rustige vijver in Wales leeft echter de zwaanversie van Hannibal. Een zwaan heeft er al vijftien andere vogels gedood. Het dier valt de slachtoffers aan door hevig met zijn bek, vleugels en poten te slaan. De zwaan zou volgens getuigen zelfs al de kop van rivalen onder water gehouden hebben tot ze verdronken.

    Trots
    Hannibal wordt nu getest omdat zijn gedrag heel abnormaal is. "Ik heb nog nooit zo'n agressieve vogel gezien", zegt Maria Evans, dierenverzorger van de vijver van Pembroke Castle. "Het is een vreselijke zwaan en de mensen hebben hem niet graag. Ik kan al niet meer tellen hoe vaak ik dode en gewonde zwanen ben gaan oprapen." Volgens verzorgers zou Hannibal bovendien na een moord trots met zijn vleugels paraderen.

    Vervuiling
    Voorlopig moeten Hannibal en zijn familie de vijver verlaten. Mogelijk is het water vervuild en veroorzaken bepaalde stoffen het vreemde gedrag van de zwaan. "Na de onderzoeken wordt bepaald wat er met Hannibal moet gebeuren", zegt Evans. "Maar ik weet zeker dat men het niet spijtig zal vinden als hij moet vertrekken."
     
    (gb)bron; hln.be
     

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    17-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Habitat van tijgers beschermen is

     
    "Habitat van tijgers beschermen is weggegooid geld"



    De jarenlange pogingen om de leefomgeving van tijgers te beschermen, zijn een maat voor niks gebleken. Willen we de tijger van de ondergang redden, moeten we ons concentreren op welbepaalde kweekgebieden. Dat zeggen dierenbeschermers in een nieuwe studie.

    John Robinson, een van de auteurs van de studie, zegt dat wereldwijd slechts 3.500 tijgers leven. Amper één derde van die populatie zouden geslachtsrijpe vrouwelijke dieren zijn. Ook het WWF legt dramatische cijfers voor. De populatie zou in 12 jaar tijd van zo'n 5.000 stuks naar amper 3.200 zijn gezakt. De tientallen miljoenen euro's die al uitgegeven werden om de grote katten te redden, lijken dus weggegooid geld.

    Beperkter en beter gecontroleerd
    Dat pogingen om de tijger te beschermen falen, ligt volgens de studie, die gepubliceerd werd in vakblad 'PLoS Biology', aan het feit dat projecten te divers zijn en zich te veel op het behoud van grote leefomgevingen richten. "En dat terwijl tijgers voor het grote deel geconcentreerd zijn in slechts zes procent van hun natuurlijke habitat", zeggen de onderzoekers. "Laat ons alle inspanningen bundelen om de gebieden waar ze kweken te verdedigen. Alleen als we die beperktere stukken land voortdurend monitoren, heeft de tijger een kans. Alle andere methodes zijn gedoemd om te mislukken."

    Goedkoop is het plan niet (de kosten worden geraamd op zo'n 65 miljoen euro per jaar), maar dat geld wordt nu al uitgegeven aan andere, inefficiënte, tijgerprojecten. Alan Rabinowitz van vereniging Panthera gaat akkoord met het plan om de focus te verleggen naar kweekgebieden, maar stelt dat het slechts een tijdelijke strategie mag zijn. "We mogen de dieren niet in een steeds kleiner hoekje van de wereld opsluiten", zegt hij. "Dan creëren we gewoon een 'levende zoo'."

    Oorzaken van de alarmerende, voortdurende achteruitgang zijn stropers die grof geld verdienen met tijgerhuiden en het geloof in sommige Aziatische landen als zouden poeders en drankjes op basis van tijger de gezondheid en viriliteit bevorderen.

     (hlnsydney/tw)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moordmuggen bestrijden knokkelkoorts

     

    'Moordmuggen' bestrijden knokkelkoorts


    moordmuggen bestrijden knokkelkoorts

    De regering van Maleisië is van plan om genetisch gemanipuleerde muggen in te zetten tegen de gevreesde knokkelkoorts. Critici wijzen op onbeheersbare risico's.

    Britse en Maleisische wetenschappers hebben een hi-tech proef bedacht om de populatie Aedesmuggen, dragers van het knokkelkoortsvirus, een grote klap toe te brengen. Ze willen in een afgelegen oerwoud mannetjes uitzetten die zijn verrijken met een 'moordgen'.

    Deze 'moordmuggen' moeten op zoek gaan naar de vrouwtjes en bij hen larven verwekken. Deze larven zijn door het extra gen echter niet levensvatbaar. Zo kan de knokkelkoorts worden bestreden.

    Kritiek

    De proef stuit op veel kritiek in Maleisië. Gurmit Singh, voorzitter van het Centrum voor Milieu, Technologie en Ontwikkeling, waarschuwt: "Als je de gemanipuleerde muggen eenmaal hebt vrijgelaten, kun je ze niet meer in de hand houden. Daarmee creëer je misschien meer problemen dan oplossingen."

    FM (IPS)
    bron; hbvl.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewone pad meest aangereden dier

     

    Gewone pad meest aangereden dier


    rr

    De gewone pad is het dier dat het vaakst wordt aangereden op de Vlaamse wegen, voor de egel. Tot die conclusie kwam Natuurpunt, op basis van een tussentijds rapport over de actie 'dieren onder de wielen'.

    Natuurpunt, Vogelbescherming Vlaanderen en het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid lanceerden in september 2009 het project 'dieren onder de wielen', dat mensen in staat stelt aangereden dieren te melden op de website www.dierenonderdewielen.be.

    Zo willende instellingenin kaart brengen hoeveel dieren er jaarlijks sneuvelen op het Vlaamse asfalt, welke diersoorten verkeersgevoelig zijn en waar de belangrijkste knelpunten liggen.

    Volgens Jan Vanreusel van Natuurpunt blijkt uit de gegevens van een tussentijds rapport dat in Vlaanderen vooral de gewone pad onder de wielen van een auto terechtkomt. De egel is de op één na meest aangereden soort. 'We krijgen weliswaar vaker een melding binnen over een doodgereden egel, maar van de gewone pad worden doorgaans meerdere gevallen tegelijk geregistreerd', verduidelijkt Vanreusel.

    Op een jaar tijd werden zowat 12.600 slachtoffers gemeld, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Voor een raming naar het totale aantal slachtoffers is het wachten op het eindrapport in 2012. Vogelbescherming Vlaanderen kwam in 1995 na een onderzoek nog uit op 'minstens 4 miljoen' grotere in het wild levende dieren per jaar. Een aantal dat vermoedelijk nog is toegenomen.

    Voor vogels, zoogdieren en amfibieën is het wegverkeer wellicht de belangrijkste onnatuurlijke doodsoorzaak.

    bron; nieuwsblad.be
    Bron: belga
    Auteur: loa


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    16-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleinste koe ter wereld in Yorkshire



    Kleinste koe ter wereld in Yorkshire

    Een mini-rund in de Britse regio West-Yorkshire is donderdag door het Guinness Book of Records uitgeroepen tot kleinste koe ter wereld. Het dier is 84 centimeter lang en daarmee ongeveer zo groot als een schaap.

    Kleinste koe ter wereld in Yorkshire



    De 11-jarige Swallow is een Dexter-koe, een ras dat bekendstaat om zijn kleine afmetingen. De koe heeft al negen kalveren gebaard en is in verwachting van het tiende. Volgens Guinness is Swallows jongste kalf nu al groter dan zij.



    bron; Nieuws.nl


    Categorie:Weetjes- Dieren
    15-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De hersens van een olifant zijn 5 keer zo groot



    "De hersens van een olifant zijn 5 keer zo groot
    als die van een mens."

    «Le cerveau de l'éléphant sont 5 fois
    comme celle d'un homme. "

     "The brain of an elephant are 5 times
     as that of a man. "

    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Dieren



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    zegel
    blog.seniorennet.be/zegel

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!