1 kilogram kweeperen, met vel en pitten, en in stukjes gesneden
900 gram water
800 gram geleisuiker
Bereiding :
Was de kweeperen en droog ze grondig af.
Snij de kweeperen in kleine stukjes. Het is niet nodig ze te schillen of de pitjes er uit te halen
Doe de stukjes kweepeer in de mengbeker en doe er eveneens 900 gram water bij
Stel de thermomix in :
oTijd : 20 minuten
oTemperatuur : 100 graden celsius
oSnelheid : 1
Neem de mengbeker uit het machine en laat het geheel rusten gedurende ongeveer 15 à 20 minuten
Plaats vervolgens de mengbeker opnieuw in de machine en stel de machine in :
oTijd : 40 minuten
oTemperatuur : 80 graden celsius
oSnelheid : 1
Giet nu de bereiding door een fijne zeef ( eventueel aan de binnenkant belegd met een neteldoek) en vang het vocht op
Reinig ondertussen de maatbeker en giet er het opgevangen sap in
Kook het sap samen met de geleisuiker en stel de machine in als volgt
oTijd : 20 minuten
oTemperatuur : Varoma
oSnelheid : 1
Neem het potje van het deksel en vervang dit door het stoommandje. Op die manier kan de damp uit de mengbeker ontsnappen en gaat er in de keuken niets ondergespat worden
Giet de kweeperengelei in potjes en schroef de bokaal goed dicht. Zet de potjes evenwel onderste boven om schimmel te voorkomen
Opmerking :
Kook de pitten van de kweeperen altijd mee als je met de Thermomix werkt. Het geheel wordt toch gezeefd en de pitten bevatten zeer veel pectine die een smaak afgeven aan de gelei maar ook voor een mooie binding zorgt
Kweeperengelei is zeer lekker als begeleider van foie gras