De wachtpost(en) en spoorbrug
Vroeger was er een bevaarbaar water van Koudum via Haanmeer naar de voormalige Zuiderzee. Het kanaal 'de Kûns' liep vanaf de Haanmeer naar de Oosterdijk. In de oosterdijk was toen een sluis. Vanaf de sluis was een vaargeul naar het diepere water van de zuiderzee.
Met de droogmaking van het Workumer Nieuwland (1621-1624) verviel voor Koudum deze verbinding met de Zuiderzee. Men was nu aangewezen op de route Oostervaart-sluis Hindeloopen of via Haanmeer-Indijk-Sylroede-sluis Hindeloopen.
Het laat zich raden dat in verband met bruggen en de diverse bochten in deze kanalen dit geen goede vaarverbinding voor Koudum was. Er werd dan ook gezocht naar een betere/snellere vaarverbinding tussen Koudum en de Zuiderzee. Er werden plannen ontwikkeld om het bestaande water de Kûns te verleggen richting Hindeloopen en tussen Station en het Dijkshuisje een nieuwe sluis te maken.
Naar ik aanneem werd deze discussie gevoerd in de tijd dat de spoorlijn werd aangelegd.(het staion is in 1885 gebouwd) Waarom dat niet is doorgegaan en wanneer deze plannen gestopt zijn is mij niet bekend.
Wel is duidelijk is dat de spoorbrug oorspronkelijk ontworpen is als een draaibare spoorbrug. (of de brug ook daadwerkelijk draaibaar is geweest verschilt mijn informatie over)
Logisch nadenkend zal het plan van een nieuwe vaarverbinding Koudum-Zuiderzee in verband staan met het oorspronkelijk plan om de spoorbrug draaibaar te maken. En dat vlak bij deze brug een dubbele wachtpost stond zal ook debet zijn aan het feit de brug draaibaar zou worden. (waarschijnlijk bedoelt voor 2 brugwachters)
De Oostervaart werd, om haaks op de spoorbaan uit te komen, verlegt. Oorspronkelijk liep deze rechtdoor. Dit stuk oude Oostervaart is nog steeds zichtbaarin het grondprofiel. In oude archieven van de spoorwegen wordt het verlegde stuk Oostervaart aangeduid als de verlegde Oostervaart.

Boven: De wachtpost met spoorbrug gezien vanuit Zuiden

Boven: Dubbele wachtpost met spoorbrug gezien vanaf de Oosterdijk
g
Spoorbrug nadat de wachtposten gesloot waren. Op deze foto is aan aan het middelste metselwerk duidelijk te zien dat de brug als draaibrug gebouwd is.
|