Het is nog steeds mijn bedoeling de toerist wegwijs te helpen op de wijnkaart in 't restaurant. Dit om met enige kennis zijn keuze te kunnen maken. In een vorig deel van "wegwijs Cascais", had ik uitgebreid over de vinhos Tinto . Vandaag is het nog met steeds dezelfde bedoeling dat ik het over de " VINHOS BRANCOS" witte wijnen zal hebben, meer gekend als de Vinho Branco "MADURA" rijp. Ik selecteerde er vijf uit de neest voorkomende op de restaurant-wijnkaart uit de gekende wijnstreken van Portugal. De eerste drie zijn telkens prijs/kwaliteit goede tafelwijnen, de laatste twee zijn top-wijnen, naar toch zeer betaalbaar. DOURO : Planalta, Evel, Castelino en Quinta de Cidro & Quinta de Parrais. DAO : Alliança Dao, Quinta de Cabriz, Principe de Dao en Casca de Santar & Quinta dos Carvalhais. TERRAS DO SADO : Albis, Terras do Po, Catarina en Quinta Camarate & Joao Pires. ALENTEJO : Marques de Borba, Monte Velho , Monsaraz en Cartuxa & Esporao. Mijn voorkeur gaat echter naar wijnen uit de " NINHO streek, in het Noord-Westen van Portugal, waar de bekende "VINHOS VERDE (groene wijnen) geproduceerd worden van druiven die niet helemaal rijp zijn geworden. Ze hebben een lichte koolzuur tinteling en aangenaam zuurgehalte. Zeer fris, laag alcoholgehalte (11 graden) en dienen goed gekoeld gedronken. Ik citeer er vijf voor hun prijs/kwaliteit zeer verantwoord : Ponta de Lima, Solar das Bouças, Quinta da Aveleda, Quinta do Minho en Quinta Azevedeo. Maar de kroon uit de Ninho gaat naar de VINHO VERDE "ALVARINHO". Fantastische wijnen bij MARISCOS & Vis, zoals de Portal de Adalgp- Donna Paterna-Deu La Deu, Quinta da Cheita en BUITEN CATEGORIE, de zeer hoog aangeschreven PALACIO BREJOEIRA !! Voor deze laatste, spijtig genoeg is de restaurantprijs overdreven duur ! Groetjes van LucieBondt, vanuit een stralend Cascais , met min 16º en vandaag zelfs nog 29º max
|