Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
17-08-2008
Laatste update bierindex (17/08/2008)
Allee, we zijn toch al aan 1255 bieren geraakt in de index Ja, ik weet het, het gaat wat aan de trage kant, maar er is nog zo veel anders te doen, maar van de winter zal ik meer tijd hebben OK?!
Alhoewel de winter van mij niet te rap moet komen zene!
Geweldig leuke dag in goed gezelschap (16/08/2008)
Gisteren met héél leuk gezelschap op trot geweest. De Rubbensmarkt in Antwerpen, een leuk restaurant en een drietal toffe kroegen. Bovendiien was het weer ideaal...een mens zou er zowaar stil van worden....
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, bederft bier niet.
Bier kan wel van smaak veranderen en kan wat troebel worden. Vooral pilsbier heeft die neiging. Dit wordt veroorzaakt door de verbinding tussen eiwitten (afkomstig uit de mout) en de polyfenolen (uit het kaf van mout en hop). Smaakevolutie kan optreden ten gevolge van oxidatie door nog aanwezige resten van zuurstof. Bij hergisting wordt alle zuurstof opgebruikt, zodat dergelijke bieren langer houdbaar zijn. De houdbaarheid varieert dus met het soort bier:
-Witbier (of tarwebier) moet zo jong mogelijk gedronken worden,
-zuur bier moet dan weer minstens een half jaar oud zijn,
-donker bier van 5% alc.vol. wordt het best gedronken tussen 1 à 6 maanden,
-Blonde en amberkleurige bieren van 5% alc.vol. zijn op hun best tussen 1 à 8 maanden,
-bier tussen 5 en 7% alc.vol. tussen 1,5 en 12 maanden,
-bier tussen 7 en 9% alc.vol. tussen 2 en 15 maanden.
Het drinken van troebel bier heeft geen invloed op de gezondheid. (bron: WWW.Bierengezondheid.be)
De houdbaarheid die u zult lezen in mijn bierindex komt dus vooral voort uit wat de brouwers zelf aangeven, of wat in sommige gespecialiseerde geschriften wordt vermeld, maar is dus zeker geen leidraad zolang uw biertje bruist en schuimt, is het zeker nog drinkbaar, maar t kan misschien wel anders smaken hoewel dat laatste soms juist boeiend is Sommige bieren krijgen zelfs de vermelding onbeperkt houdbaarof met smaakevolutie. Deze zijn verschrikkelijk interessant om te proeven op oude leeftijd. (als ge er tenminste kunt van afblijven). Het oudste bier dat ik ooit zelf gedronken heb was een MC Ewans Stout van 8 (acht) jaar oud een juweeltje.
Allee, ik ben er nog eens aan toe gekomen om aan de bierindex te werken Ondanks ik over de jongste kleindochter moest babysitten toch heel wat kunnen doen, want die vraagt natuurlijk ook aandacht van haar Bompapatje; en gelijk heeft ze t Is een schatje, maar ze heeft zo haar drukke momenten en dus ging de aandacht dikwijls naar haar, maar eigenlijk vond ik dat niet erg...t was plezant (kijk maar naar de foto's aan de linker kant) zullen we zeker nog eens doen!
Gisteren eindelijk eens in onze eigen Antwerpse Biershop geweest aan de Grote markt En weer niet te geloven hé! Typisch voor Antwerpen zeker? Deze winkel verkoopt amper 280 Belgische bieren(als t waar is, maar ik heb ze niet geteld en het leken er mij minder). Bovendien wordt de winkel uitgebaad door migranten. Pas op niets tegen migranten hé(versta me niet verkeerd), maar zeer waarschijnlijk zijn het moslims die geen alcohol mogen drinken en er dus ook niets vanaf weten. En dat winkeltje straalt dat uit; geen enkel respect voor dit edel vocht. Het is zon typisch rommelig winkeltje waarvan je er tientallen hebt in de stad. Maar zij hebben het tenminste door dat zulke winkels wel nodig zijn waar de toeristen komen! Enfin, ik heb er toch een aantal biertjes gekocht en zal er zeker nog eens terug gaan biershoppen. Maar geef mij dan toch maar de twee biershops in Brugge, dat is nogal wat anders
Wat wel leuk was, was dat ik daar aan de praat was geraakt met een jonge sympathieke Nederlander, die blijkbaar erg geïnteresseerd is in ons Belgische bier en gretig op mijn tips inging heb hem mijn website adres en blog doorgegeven. Hij ging zeker eens komen kijken en een bericht achterlaten ik ben eens curieus!
Spontane gistingsbieren zijn bieren die spontaan beginnen gisten zijn tijdens het brouwproces (zoals de naam het zelf al zegt) zonder dat er gist werd aan toegevoegd.
Er zijn er maar enkele bieren die zo genoemd kunnen worden, namelijk: lambik, geuze, nogal wat fruitbieren en faro.
Lambik is de basis van al deze bieren. Dit bier wordt door de liefhebbers soms gedronken met wat toevoeging van kandijsuiker omwille van de rinse smaak.
Geuzeis gemaakt uit een mengsel van lambik van verschillende ouderdom. Omwille van de licht-rinse smaak houden nogal wat mensen er aan dit bier te mengen met een scheutje groseille.
Fruitbier van spontane gisting is dan weer gemaakt van lambik waarop gedurende bepaalde tijd fruit is getrokken en gedurende enige tijd mee gegist. Niet te verwarren met fruitbier op basis van oudbruin (zoals Liefmans Kriek) of op basis van witbier (zoals Wittekerke Rosé). Vooral vrouwen en jongeren zijn liefhebbers omwille van de zoete smaak.
Faro is het slappe aftreksel van lambik en wordt als tafelbier gedronken.
En vermits we tot nader order nog steeds in een tweetalig land leven, wordt Lambik ook als Lambic geschreven en Geuze als Gueuze. Voila, en dat terwijl ik eigenlijk een oudbruin aan het proeven ben kunnen hé?!
Veel te schoon weer om binnen te blijven, maar voor mij is het toch wat teveel van het goede. Ik heb mijn wandeling langs de oever van de Schelde met zicht op de rede van Antwerpen gedaan, een verfrissend doucheke genomen en nu zoveel mogelijk uit de zon blijven Nog eens tijd om te chillen dacht ik. Als we het deze keer nu eens over de term balling hadden Bij sommige bieren wordt op het etiket vermeld °B; dit betekend aantal graden balling (dichtheid).
Deze term wordt gebruikt om het gehalte van vaste stoffen aan te duiden en heeft dus helemaal niets te maken met het alcoholgehalte in het bier. Normaal gezien zal een bier met hoge dichtheid (balling) ook een hoog alcoholgehalten hebben, maar toch is het mogelijk een bier te brouwen met een laag percentage alcoholgehalte maar toch met een hoge ballingsgraad.
Meer en meer wordt echter de term Plato gebruikt, wat bijna overeenkomt met het begrip balling (12°B = 12,093°Plato). Ik heb dat onlangs eens gaan opzoeken hoe ge nu die graden kunt berekenen en wat dat dan betekend voor het bier zoveel graden Balling (of Plato),maar daar moet ge echt voor gestudeerd hebben . Wat ik er uit geleerd heb is dat hoe hoger hat aantal graden balling, hoe meer mijnbiertje eten en drinken is Voila, ge moet de zaken niet altijd moeilijk uitleggen, alleen vaklui en fanatici hebben daar een boodschap aan.
Straks heb ik nog een afspraak in het Pakhuis in Antwerpen om een Antwerps Bruin, Blond en/of Nen Bangelijke te gaan proeven ik ben eens curieus hoeveel eten en drinken daar inzit.
Ik heb het er al eens eerder over gehad in hoe smaakt het(09/06/2008), maar toch wil ik er nog eens over door boren, want over proeven van bier bestaan veel misverstanden. Bier mag je niet proeven zoals wijn Eiwitten, moutresten en bitterstoffen geven bier namelijk die specifieke smaak En ik weet het, over smaak en kleur valt niet te twisten, maar een beetje bierproever herkent snel het verschil tussen een echt klasse bier en doordeweeks spul.
Ge moet weten dat de mens vier hoofdsmaken kan onderscheiden, waarvan wijn er maar twee heeft; zoet en zuur. Eens de wijn over de tong heeft gewalst, is de wijn geproefd en kan hij worden uitgespuwd.
Daar tegenover bevat bier bitterstoffen en soms ook kruidige en peperige grondstoffen en die worden we pas gewaar helemaal achteraan op de tong... En zeg nu zelf, om bier te laten rondwalsen tot helemaal achter in de mond om het dan uit te moeten spuwen, zou nogal tot onsmakelijk taferelen leiden, denkt ge niet?... Bier moet absoluut worden ingeslikt om het volledig te kunnen proeven.
Belangrijk is ook de zogenaamde nasmaak van het bier, want die wordt pas waargenomen na het doorslikken en het wegebben van de hoofdsmaak. Begrippen zoals bv mondvol en dorstlessend worden pas door het gehemelte na het doorslikken doorgegeven. Deze manier van proeven is belangrijk, want hoe langer de nasmaak blijft hangen, hoe edeler het gerstenat.
Het is dus niet zo dat bier proeven eigenlijk alleen maar een goed excuus is om eens goed te kunnen drinken, want uiteindelijk wordt het proeven van bier hierdoor in aantal beperkt Voila en nu ga ik één biertje uit Friesland proeven Us Heit... Ik ben eens curieus, t schijnt dat nogal hoppig van smaak is.
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen hoge, lage en spontane gisting hoor ik sommige mensen zich hardop afvragen. Goed, we gaan even proberen om dat in mensentaal uit te leggen. Het lijkt soms eenvoudig, maar voor je het weet ben je heel wetenschappelijk bezig. Dat gaan wij dus niet doen. Degene die in chemie geïnteresseerd zijn, moeten erde nodige boeken maar bijhalen of naar de gespecialiseerde websites surfen. Wij gaan het gewoon simpel houden.
Hoge gistingsbieren zijn bieren die gegist worden op relatief hoge temperaturen (nogal logisch hé); circa 16 à 22°C. Hoge gisting, ook wel boven gisting genoemd, wordt vooral gebruikt voor abdijbieren, trappisten en alle speciaalbieren.
Lage gistingsbieren zijn bieren die gegist worden op relatief lage temperaturen (ook logisch hé); circa 6 à 10°C. Lage gisting, of onder gisting, hoort bij alle pils soorten en de meeste streekbiertjes.
Spontane gistingsbieren zijn dan weer bieren die, zoals de naam het zegt, spontaan tot gisting komen, zonder dat er gist wordt aan toegevoegd en dat is enig in de wereld en komt enkel voor in België, in de Zenne streek. Blijkbaar leeft daar een soort bacterie die de gisting in gang zet (later misschien meer daarover). Lambic, geuze en faro zijn van spontane gisting en dus ook alle fruitbieren die gemaakt zijn op basis van deze brouwsels.
Tegenwoordig heb je ook nog een mengeling van hoge en spontane gisting om maar te zeggen dat de evolutie van bier niet stilstaat
Er zijn spijtig genoeg problemen met de website van de bierindex en is dus tijdelijk niet beschikbaar En ik had net nog een aantal bieren bijgevoegd en was aan 1200 biertjes geraakt. Hopelijk zijn de problemen snel opgelost en kunnen we weer gezellig snuffelen en kiezen, maar vooral veel goesting krijgen Enfin, niets aan te doen; afwachten maar. Ondertussen is er niets dat mij tegenhoudt om verder de index aan te vullen.
Diegene die de index al eens goed gelezen hebben, zullen al wel gemerkt hebben dat sommige bieren niet meer bestaan, of op de markt zijn onder een andere naam Dat klopt! Er zijn nogal wat etiketbieren in omloop; dat zijn dus bieren die al bestaan, maar om één of andere reden (al dan niet tijdelijk) een andere naam krijgen. Er zijn zelfs brouwerijen, die één of meerdere van hun bieren verkopen aan klanten die, voor één of andere gelegenheid, dan zelf een naam kiezen van dit bier. Natuurlijk kan ik dat allemaal niet bijhouden of zelfs weten, maar soms maak ik er wel een verwijzing naar al hoewel dit van mij best tot de keukengeheimen van de brouwerijen mag horen; t is maar aan ons om dat te ontdekken. Ook dat behoort tot de passie.
Nogal wat Belgische bieren zijn internationaal gewaardeerde keurmerken. Vele Belgische speciaalbieren dragen zelfs onze nationale driekleur. Noord Amerikaanse brouwers geven hun bier Belgian style mee.
Nu wil ik niet de Belgische nationalist uithangen, maar als met een eventuele boedelscheiding ook de Vlaamse bieren van de Waalse bieren scheiden vind ik dan uitermate dom!
Wees maar zeker dat ze in het buitenland, en al zeker in Azië, nog nooit gehoord hebben van Vlaanderen of Wallonië. Maar de Belgische producten kennen ze maar al te goed en het is dus met België dat men zaken wil doen.
Een splitsing zou dus dramatisch zijn, want de benaming Belgian beer staat wereldwijd garant voor kwaliteit. Het zou vele jaren duren alvorens we aan Vlaamse zowel als aan Waalse bieren terug dat befaamde kwaliteitaureool kunnen mee geven.
Daarom pleit ik ervoor dat de Belgische brouwers eendrachtig blijven en dat ze het ruzie maken maar aan domme politici overlaten
Als het dan toch geen mooi weer is, kan je evengoed aan je hobby werken hé? En dat is nu juist wat ik vandaag gedaan heb.
Nieuwe bieren heb ik niet bijgevoegd, al hoewel ik daar veel goesting voor had, maar ik dacht: als we nu eens eerst wat nuttige info in verkorte vorm bijvoegen als bijlagen in de bierindex?
En daar heb ik mij dan maar eens mee bezig gehouden; dus als je overzichtelijk wil weten op welke temperatuur je uw lekker biertje moet schenken, of hoe lang je het kan bewaren,welk glas je moet gebruiken, hoe een biertje smaakt en in welk seizoen je het best drinkt, kijk dan even in de bijlagen van de bierindex.
Achteraan zie je een eigen ontwerp van mijn eigen bierkaart ..als je ooit bij mij thuis moest komen, zal dit zeker onder een heerlijk biertje komen te liggen dat ik dan speciaal voor u zal uitgeschonken hebben .Dat heeft niet iedereen hé?... ikke dus wel!
De bierindex is weer eens een beetje nagekeken en aangepast... t Is te zeggen, vooral de steekkaarten zijn nagekeken op typefouten en onnauwkeurigheden...
Ja sé, ik heb mij ook eens bezig gehouden met andere dingen....
Tijdens het updaten, merkte ik zelf op dat een heel antal bieren niet meer bestaan, of een andere naam hebben gekregen.
Ook voorsommige brouwerijen is dat zo; trouwnes het is zelfs niet altijd duidelijk of de genoemde brouwerij wel echt bestaat.
Maar, om dat allemaal op te volgen, moet ge bijna proffecioneel bezig zijn met de hobby en dat kan natuurlijk niet....allee ik toch niet.
We doen ons best om zoveel mogelijk info te verzamelen en te verwerken.....dont shoot the piano player !
Ook nog even de layout aangepast en wat leuke info toegevoegd .ga maar eens kijken
Het is zover ..onze Stella is de grootste geworden.
Het is haar gelukt om de Amerikaanse playboy Budweiser te strikken. Het was niet gemakkelijk, maar de volhouder wint. Het heeft InBev wel 52 miljard dollar gekost (32,7 miljard euro). Als alles goed verloopt, trouwen ze tegen het einde van het jaar.
Budweiser wordt, samen met Stella Artois en Becks, het toplabel van de groep.
De twee bedrijven geloven dat de transactie in het belang is voor de aandeelhouders (natuuurlijk), werknemers (hopelijk), verkopers, zakenpartners en de gemeenschappen (laat ons hopen ook de consument) die ze van dienst zijn.
En nu maar duimen dat de nieuwe First Lady niet vergeet aan de kwaliteit te denken ..
Al hoewel het bierverbruik elk jaar vermindert, stellen de Belgische brouwers toch elk jaar een piek vast. Tijdens de zomermaanden juni tot en met september wordt er naar het schijnt twee keer zoveel bier gedronken dan in de rest van t jaar.
Blijkbaar hangt het bier drinken dus af van het weer. Al hoewel, vorig jaar met Pasen was er zon piek vanwege het goede weer zo vroeg op t jaar. Dit jaar was dat zeker niet het geval met Pasen, want het regende nogal veel in mei en dus werd er zelfs minder bier gedronken.
De brouwers voorzien echter de gebruikelijke zomerpiek in hun productie, want als het echt warm wordt van de zomer, kan de verkoop zowat exploderen! Maar het mag wel niet te warm worden; tussen de 20 en 30°C is ideaal, want als het nog warmer wordt, drinken de mensen liever water en/of frisdrank om hun dorst te lessen.
De hoogste piek die we gekend hebben was in 1976, de warmste zomer ooit; weet ge nog?! Toen was het zomaar eventjes zes weken lang, tussen midden juni en eind juli, prachtig weer.
Enfin, ik zal het weer niet laten bepalen of ik al dan niet bier zal drinken, wel welk bier ik zal nuttigen juist hé!
De brouwerij Duvel gaat dus Liefmans overnemen voor zo maar eventjes 4,5 miljoen euro. Hiervoor krijgen ze het volledige machinepark, alle merken en alle recepten van Liefmans.
Gelukkig gaat Duvel de nodige investeringen doen om de site in Oudenaarde te kunnen behouden en herwaarderen.
Als get mij vraagt hebben ze de les van Inbev goed geleerd, weet ge nog Hoegaarden ?!...
Enfin, La Chouffe hebben ze ook mooi gelaten waar het was en dat noem ik verstandig groot worden is prima,maar een klein beetje gevoel voor het ambacht is levensnoodzakelijk.
De bestuurders van INBEV zouden de rijkste Belgen zijn volgens de top 100 van Humo. Met een gecumuleerd fortuin van bijna 13 miljard euro Niet moeilijk dat ze zon bod hebben kunnen doen op Anheuser-Bush.
Anheuser-Bush weigert tot nu toe noch steeds elk bod van onze Stella brouwer, want die Amerikanen vinden dat INBEV hun bedrijf onderwaardeert.
Daarom gaan ze agressief worden, de Stella Boys .Ze hebben de financiering reeds rond met een kredietlijn van zomaar eventjes 45 miljard dollar bij 10 banken.
Anheuser-Bush wil hoe dan ook een overname vermijden en gaat nu zelf doen wat ze vreesden van INBEV; besparen of met andere woorden: banen schrappen goe bezig als get mij vraagt.
Ondanks serieus ziek geweest te zijn, toch niet kunnen laten om tussen de koortsvlagen, het slapen en de WC bezoeken door de bierindex een beetje bij te werken. Om te chillen stond mijn hoofd er nog niet naar, maar ondertussen toch weer relatief goed gevorderd (1182 bieren geregistreerd) en er komen er nog een massa !!!!.....maar nu ga ik toch nog een beetje rusten.
Spijtig maar dus veel zieker dan gedacht. Een ambetant virus heeft me gepakt op m'n zwakste plaats, namelijk m'n maagbreuk, juist op het moment dat ik nogal wat oververmoeid was na drie weken toneel spelen en de daaropvolgende opruim en juist toen ik ocharme wat gedronken had......maar ik kom terug als ik volledig hersteld ben...watch me!!!
Ik ben er dus toch geraakt. Veel volk en ge geraakt dus altijd wel aan de praat, spijtig dat een aantal mensen vinden dat ze zo snel mogelijk, zo veel mogelijk bier moeten drinken.......enfin, dat hebt ge dus overal zeker ?!.....Alhoewel ik moet niet veel zeggen, want ik heb toch ook twee keer jetons gaan bijkopen, maar ik heb er mijnen tijd voor genomen......In elk geval de gevolgen waren ernaar en ik maar zeggen dat kunnen drinken, weten is wanneer ge moet stoppen....ik heb zelfs een halve dag verlof moeten nemen......
Efkes proberen op te sommen wat ik allemaal geproefd heb : - Adriaan Brouwer Finest Dark ( een lekker oudbruintje) - Mongozo Coconut (een beetje te veel cocosnoot naar mijn goesting) - Duchesse de Bourgongne (nog zo'n lekker oudbruin) - Saison de Bierpassion (2x om iets af te luizen en 't is nog gelukt ook) - Pilaarbijter Blond (een heerlijk blondje) - Kasteelbier Rouge (een verrassende kriek voor een Kasteelbier) - Chimay Blauw (omdat ze geen Westvleteren hadden)
Dat valt nogal mee hé? Maar thuis toch een goed dutje gedaan na 't eten.... Och één keer per jaar moet dat kunnen zeker, zolang je maar zelfstandig thuis geraakt en niemand iets (te veel) merkt. Volgend jaar toch slimmer zijn; kieken dat ik ben !!