Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
28-01-2009
Vlaamse tienertermen (28/01/2009)
Via een internetenquête peilde Variaties, de koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed Vlaanderen, het taalgebruik onder de Vlaamse jongeren voor eten, drinken en uitgaan. Een biertje wordt vaak omschreven als pintje of glazen boterham, maar ook als jupke, drieëndertiger, iebele en goudgele pretcilinder. Naar de kroeg gaan heet in tienertaal: gaan klieven, eentje blazen, met de benen gaan zwieren en de zinnen verzetten. Een beetje tipsy wordt aangeduid met: scheef, melk, wiii, flapigeol en hoog in de bol. Behoorlijk dronken: poepeloere, zat, canard en: gemarineerd, dood, de vogels zien vallen. Op je bakkes, kwetsing en schol zijn andere woorden voor proost!
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Met chocolade worden veel meer geintjes uitgehaald, zoals pralines met rode pepers of chocolade met sigarentabak erin verwerkt. Nieuw is een chocolade gemaakt met biobier van 5,4%. De maker en de bedenker ervan is een Oostenrijkse producent met de toepasselijke naam Zotter in Riegersburg. Behalve bier zitten er ook nog ingrediënten in als chocoladelikeur, suiker, cacaoboter, fructoseglucosesiroop, chocopoeder, hazelnoten en soja. Zotter Biobier chocolade mag de logos Fair Trade en Max Havelaar voeren.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
De pest in de Middeleeuwen kostte miljoenen mensen het leven en werd gezien als een gesel Gods voor de vele, vele zonden van de mensheid. De doopsgezinde leraar Pieter Janszoon Twisck (1565-1636) omschreef het zo: Het vreten, suypen, drincken, klincken, slempen, dobbelen, spelen, gasten, proncken, pralen is sonder eynde ofte mate. Toch kon je in die tijd beter gezond bier drinken dan het vieze en besmette water.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Alcohol schenken aan Amerikaanse tieners is link (28/01/2009)
Een moeder van twee zoons en hun stiefvader moesten voor 27 maanden achter de tralies omdat ze vijf jaar geleden bier en wijn serveerden tijdens het verjaardagsfeestje van hun toen zestienjarige zoon. De meeste bezoekers waren minderjarig. De politie was getipt. De moeder verklaarde dat alle jongeren bleven slapen en dat ze alle autosleutels had ingenomen. In Virginia, war het incident plaatsvond, mag een jongere al vanaf 15,5 jaar een rijbewijs halen. Maar alcohol drinken mag pas als je 21 bent. De ouders kregen aanvankelijk acht jaar, maar ze gingen in beroep en kregen strafvermindering.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Wegens de bezigheden voor mijn andere passie voor toneel
Wegens de bezigheden voor mijn andere passie amateurtoneel, zal ik mij voorlopig vooral beperken tot sitaten uit de bierscheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom...maar wees gerust...bier blijft een passie...en lees de onderstaande blogberichten met evenveel plezier als alle andere
Oh ja, voor ik het vergeet, iedereen is uitgenodigd op mijn 120ste verjaardag op 2 oktober 2073. BE THERE!
De export van Belgisch bier steeg in 2006 met 15%, maar de Belgen dronken zelf 1,1% minder bier vooral door de afname van het horecabezoek door het rookverbod en nieuwe consumptiegewoonten. De bierproductie steeg echter met 6%. De Federatie van Bierbrouwers was dik tevreden en wees erop dat de toekomst van Belgisch bier in het buitenland ligt. Vooral de buitengewone diversiteit van de bieren is uniek in de wereld. De gemiddelde Belg drinkt elk jaar 89 liter bier, waarmee het gerstenat veruit de favoriete alcoholhoudende drank is. Meer dan de helft (55%) van de Belgische bierproductie wordt geëxporteerd. Samen produceren de Belgische brouwers in 2006 meer dan acht miljoen hectoliter.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Drie studenten uit Groningen konden na een avondje stappen geen afscheid nemen van het gerstenat en gingen er met de mobiele biertap van het etablissement vandoor. Ooggetuigen zagen de heren met de Grolschtap op straat zeulen, waarbij ze ook nog met het apparaat een auto raakten. Een taxischauffeur lichtte de politie in die de mobiele bierbrigade voor het Universitair Medisch Centrum in Martinistad aantrof. De studenten werden meegenomen voor verhoor en ter ontnuchtering.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Tripel, dat is een goudgeel bier met een hoog alcoholgehalte, variërend tussen 7 en 9,5 volumepercent alcohol, met een sterke moutsmaak en nogal zoet. Dit bier is vooral geliefd in Nederland en België, waar het in 1934 voor het eerst gebrouwen werd in Westmalle (de moeder van alle tripels). Het is een bovengistend bier wat betekent dat tijdens het gistingsproces de gist niet neerslaat, maar boven komt drijven. De gisting vindt plaats in drie stadia: de hoofdgisting, de verdere gisting en tenslotte de hergisting in de fles. Vandaar de benaming tripel.
Overdadig alcohol drinken veroorzaakt verlies van hersenweefsel. Dr. Susan Gupta van het Chelsea and Westminster Hospital (Londen) vreest dat er een dementie epidemie op komst is, vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar de binge-drinking cultuur snel om zich heen grijpt. Binge drinken is op korte tijd zoveel mogelijk alcohol drinken met de bedoeling dronken te worden.
Tussen het begin van de jaren 60 en het jaar 2000 verdubbelde in het VK het alcoholgebruik. Indien deze trend wordt verder gezet, zal er in het Verenigd Koninkrijk meer alcohol gedronken worden dan in enig ander Europees land, aldus de onderzoekers. Overdreven alcohol verbruik zou verantwoordelijk zijn voor een kwart van alle gevallen van Alzheimer dementie.
Gegeven het neurotisch effect van alcohol en de bestendige toename van de consumptie per hoofd van de bevolking, zouden de toekomstige generaties een gevoelige verhoging van dementie kunnen beleven.
Om erachter te komen welke invloed gematigd bierverbruik heeft op de stofwisseling en de cholesterolspiegel, dronken vijftig Spaanse nonnen dagelijks een halve liter bier.
In de eerste fase aten de nonnen wat ze altijd aten, maar dronken ze geen bier.
Daarna kregen ze dagelijks een halve liter alcoholvrijbier bij hun normale dieet.
In de derde fase slikten ze daar dagelijks twee hopcapsules bij, maar dronken ze geen bier meer.
Het bleek dat matig bierverbruik de stofwisseling bevordert en de cholesterolspiegel doet dalen. Alcoholhoudend of alcoholvrij maakt niet uit.
Nonnen zijn voor wetenschappers ideale proefkonijnen: ze hebben verantwoordelijkheidszin, leven regelmatig en eten evenwichtig...Of dat nog zo zou geweest zijn als ze die nonnen zwaar alcoholhoudend bier hadden laten drinken, weet ik zo nog niet...
van huisbrouwerij De Dochter van de Korenaar in Baarle- Hertog Bravoure is de naam Neen, het bier bevat geen nicotine, maar de naam komt van de Duitse mout die gerookt wordt boven een vuurtje van turf. Ook in Frankrijk en Schotland en naar t schijnt ook in Alaska wordt een soortgelijk rookbier gebrouwen. Bravoure is een bier van 6,5% alc.vol. met een zoet-bittere smaak echt een biertje voor de koude winterdagen.
Canabisbier
Een biolandbouwer uit Leuven brouwde het eerste Belgische hennepbier Canabier van 6% alc.vol.. Stoned zal je er niet van worden, want er zit geen THC in zoals in joints. Den Hopperd uit Westmeerbeek wou snel met de productie starten, maar moest wachten op een toelating van de Belgische regering en dat heeft een tijdje geduurd natuurlijk. Trouwens in België is hennepbier niet legaal in tegenstelling tot in Frankrijk en Duitsland.
Oesterbier en tomatenbier
In 2007 werd in Zeeuwse Vlaanderen de beste amateurbieren van Nederland gekozen. Er werden zon 391 bieren getest in zes verschillende klassen. In de vrije klasse mocht dus alles, zelfs oesterbier en tomatenbier maar die hebben bij mijn weten niet gewonnen gelukkig maar
Bron: Bierscheur kalender 2009 van Bert van Zuilekom