Angeltjes
29-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nova - door Walco



Dit is een  boeiende reactie op Geert Wilders.  Daarom plukken we ze weg en plaatsen ze in de vitrine, voor wie geïntresseerd is in de mening van de (echte) Arabist Hans Jansen. Dank, Walco.
 

Hans Jansen, arabist en hoogleraar modern islam gedoe gisteravond in Nova. Zegt Twan Huys, over de oproep van Verhagen en Van Geel (CDA) aan Geert Wilders om de koranfilm niet uit te zenden. Wat vindt u? Nou als burger schrik ik daar heel erg van. Dit is dus wat de jihad is. Een groep moslims zegt: als jullie niet handelen volgens de richtlijnen van de islam, dan krijgen jullie klappen en gaan we op jullie schieten. [...] Ik vind het echt heel ernstig. Dit is jihad. Verhagen zwicht. Dat is zelfislamisering. Dat is vooruitlopen op dingen die komen gaan. Niemand heeft die film nog gezien [...] Capitulatie is een optie. Ik ben geen volksvertegenwoordiger. Ik ben gewoon een van de zestien miljoen en ik zeg dit is nu capitulatie... Dames, heren ook. Verplichte kost, dit fragment. Doe KLIKKEN. Opdat u later niet kunt zeggen: ik heb het niet geweten

29-02-2008, 17:55 geschreven door walco


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respect






Deze man moet niet janken in de kranten dat "hij RESPECT wil" zoals Anciaux.
Respect in overvloed voor Geert.  En wees voorzichtig : Nederland en Europa hebben je nodig.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Special Rekenkunde bij de 0000 + AANPASSING






30.000 miljoen euro ... dat is 30 miljard euro of 1200 miljard franken.
De KWALITEITSKRANT en de KWALITEITSZENDER werken samen aan de voorlichting van de burgers met dit resultaat !

Dit doet denken aan de rekenkunde van de zoon van Albert in China, waarbij er ook een totale wereldbevolking bleek te bestaan van honderden miljarden mensen ...

Trek het u niet aan, er is geld genoeg.  En wie niet genoeg krijgt, die fraudeert.  Wat een apenland, niet ?

AANPASSING 16.45 UUR

Teletekst heeft inmiddels zijn stommiteit hersteld. Het ridicule bedrag van 30.000 miljoen euro werd aangepast tot 30 miljoen euro wat nog aanzienlijk is.









 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VTM-nieuws in het nieuw

 
De commerciële Vlaamse Televisie Maatschappij VTM biedt van  vandaag af een compleet vernieuwd decor om het nieuws te presenteren.  De hoofdtint blijft oranje en de redactie rood en paars. Vandaar dat er heel wat politici de officiële inhuldiging bijwoonden, met o.m. het onvermijdelijke fabeldier Guynokkio, dat in zijn openingsspeech liet uitschijnen  dat het dankzij hem is dat de kwaliteit van de Vlaamse zenders er op vooruitgegaan is.  De concurrentie, nietwaar.   Hij vergat er bij te vertellen, dat VTM geen belastingsgelden misbruikt om de kijkers te teisteren.




Lynn Wesenbeek een behoorlijke en bekoorlijke journaliste, tot spijt van wie het benijdt.

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Catch in de match voor de macht



CD&V verwacht dat Reynders afspraken naleeft

Wie zal het worden ?  De zwakke man van de gebroken beloftes op de achtergrond, of de Waalse ijdeltuit op de voorgrond ? 
De inflatie in februari bedraagt 3,64 %.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bochtenwerk

In De Morgen (27.02.2008) wijst de Leuvense politicoloog Bart Maddens er terecht op dat Leterme I niet veel meer is dan de logische afwikkeling van het scenario dat werd geschreven toen CD&V probleemloos is toegetreden tot Verhofstadt III. Zoals u zich wellicht nog herinnert, werden de communautaire verwachtingen door CD&V vanaf toen reeds flink getemperd en volstond het dat er voor de start van de eerste regering-Leterme een ‘perspectief’ op een staatshervorming zou zijn. In een bijdrage voor ‘The Brussels Journal’ heeft Filip van Laenen het over de rol van de CD&V-‘wijzen’ Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy: “Was de CD&V een programmapartij geweest, dat wil zeggen een partij waar het programma een grotere rol speelt dan het lokken van kiezers voor de verkiezingen, dan waren die twee heerschappen ongetwijfeld al een tijdje geleden aan de deur gezet. De CD&V daarentegen vaardigt hen zelfs af als haar ultieme vertegenwoordigers.”

Dat CD&V sinds geruime tijd wel degelijk de bocht heeft ingezet, werd deze week trouwens met zoveel woorden bevestigd door een van haar prominente vertegenwoordigers. Op de vraag of Leterme desnoods uit de Wetstraat 16 moet vertrekken als een communautair akkoord eind juli niet voldoende blijkt, antwoordde Vlaams parlementslid en voormalig minister Luc Martens dat CD&V daar “erg voorzichtig” mee moet zijn. En hij verduidelijkt én bevestigt: “CD&V heeft in december zijn bocht ingezet en nu hebben we hem stilaan helemaal genomen. De komst van Schouppe als voorzitter heeft voor een koerswijziging gezorgd.” Wie zal hem tegenspreken?

Overgenomen uit Vlaam Belang E-magazine


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alweer een allochtoonse gasttribune



De Heer Hicham El Mzairh kwam enkele maanden geleden in het aangename diversiteitsnieuws door de joden te verwijten dat zij zeker even grote racisten zijn als de moslims maar dat niemand er durft over te kwekken.  Duidelijk standpunt zonder verder enige betekenis.  De oorverdovende stilte die het liberale partijlid omringt is vermoedelijk reden dat hij nu heel de Marokkaans-Turkse afvaardiging in de Antwerpse gemeenteraad op de korrel neemt.  Althans de sossen. "Jullie zijn vliegenvangers" roept de man met de vele medeklinkers in zijn naam en  in moeilijke volgorde . Gaan ze nu onderling de strijd aanbinden, het gevecht wie de beste vliegenvanger is ? 

'SP.A-allochtonen zijn vliegenvangers'

ANTWERPEN - Hicham El Mzairh van de Open VLD noemt de SP.A-gemeenteraadsleden van allochtone origine 'de vliegenvangers van de Antwerpse gemeenteraad.' Hij vindt dat de socialisten dubbel spel spelen. 'Voor de verkiezingen moeten deze kandidaten de allochtone stemmen ronselen, daarna worden die vergeten.' El Mzairh protesteert meteen tegen het verzet van de allochtone SP.A'ers tegen de uitbreiding van de dresscode met het hoofddoekenverbod naar het stadsonderwijs. 'Ik hoor deze mensen nooit wanneer het over achterstelling in het onderwijs of op de arbeidsmarkt gaat. Of over criminaliteit en allochtonen. Maar nu gaan ze ineens stoer over die hoofddoek doen.'

Uit Het Nieuwsblad


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Epo-gek in Nederland


De Epo-gek, Van Campenhout, wordt nu ook met gevleide foto tentoongesteld in Nederland op de webstek van de vrienden van http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=5539&titel=Dat_is_fascisto%EFde_meneer%85

Neemt u kennis van het nuchtere Nederlandse standpunt.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tip voor onze NL-vrienden (en al de anderen)



In het Vlaamse weekblad Knack wordt ingegaan op het probleem van premier Den Uyl die omwille van de staatsraison de Tweede Kamer onwetend liet over de Northrop affaire.  De politieke hoofdredacteur, Rik van Cauwelaert, die meestal goed gedocumenteerd is en een wijs man (met alle gebreken vandien) geeft zijn visie.  Neen, niemand is er wat mee met die achterhaalde info maar in het licht van de wankelende tronen her en der in Europa, is het een behoorlijke aanvulling van het dossier.
Graag gedaan.

http://www.knack.be/blog/blog-algemeen/71-95-3229/paleisgeheimen-en-staatsraison.html



Logo overgenomen met de nadrukkelijke toestemming van de onvoorstelbaar charmante, beminnelijke, hartelijke, warme, menselijke, goedlachse hoofdredacteur van de online-editie, Jos van Grobbendonk.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mocht dit waar zijn ... Bert uit de politiek !




Tranen stromen mij uit de ogen na het lezen van enkele zinnen in de voortreffelijke Vlamse media. Willen wij een gezamenlijke bidstonde inrichten, ook de ongelovigen onder ons zullen meedoen, of heeft u liever een medicijnman die in zijn blootje ronddanst ? Alles is goed mochten de woorden van Bert Anciaux werkelijkheid worden, zelfs de profeet zouden wij danken :

In een interview met Het Laatste Nieuws spreekt Bert Anciaux klare taal over het kartel sp.a-Spirit. "De kernboodschap van Spirit is diversiteit. Als de sp.a ons daar niet wil in volgen, stop ik liever. Bij de verkiezingen van 2007 hebben sp.a en Spirit elkaar meer gehinderd dan geholpen. Als we in 2009 even weinig binnenhalen als toen, is het gedaan. Met het kartel. Met de partij. En met mij."

Savat


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klapzoenen van Fleur Agema voor Antoine


Deze uitspraak plukken wij uit de reacties en Tweede Kamerlid, Fleur Agema  van de PVV overhandigt met drie klapzoenen aan onze vriend Antoine Griffon een symbolische oorkonde voor zijn tussenkomst

Omdat ik weet dat Annemans hetero is...

en ik ook, kan ik het zonder gevaar gewoon zeggen:
Ik hou van die man!

29-02-2008, 02:36 geschreven door a.griffon

Foto van Fleur Agema (415304) - Afbeelding gehost door: http://www.fleuragema.nl

http://agriffon.blogspot.com/


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albert & Beatrix op de vlucht



 NL en B hebben in een ultra geheim overleg beslist terug samen te gaan als het "Verenigd Koninklijk islamitisch Laagland" en hebben onmiddellijk twee monarchen bereid gevonden de kroon te dragen. Dankzij het literair-historische weekblad Story kunnen wij u de foto tonen van het nieuwe gelukkige koningspaar : ze zijn beiden 1 € waard, zoals de foto aangeeft.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janssens in "Brussel deze week"



“Ik geef toe dat de migratie problemen met zich meebrengt. Maar dat maakt steden als Antwerpen en Brussel net interessant. Er is maar één ding vandaag erger dan de problemen van de migratie, en dat is: die problemen niet hebben. Want dat betekent dat je als stad niet aantrekkelijk bent. En wie reist in de wereld naar onaantrekkelijke plekken? Dus heb ik liever migratie dan geen migratie.”

Jean-Marie Binst © Brussel Deze Week

Reageren mag maar het moet niet.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dr Jozef Goossenaerts

JOZEF GOOSSENAERTS

Wuustwezel 25 februari 1882 -- Astene 6 december 1963





Ik geloof niet dat er in geheel België nog een tweede Atheneumleraar te vinden zou zijn met een zo bewogen en goed gevuld leven als Jef Goossenaerts. Dat begon reeds van in het college.

Hij was het tweede kind van een Kempens landbouwersgezin. zowel zijn moeder als zijn vader behoorden tot oude Kempense boerengeslachten en Jef was daar zeer trots op. De hoeve zijner ouders lag op de Vlijmink, een wijk van de gemeente Wuustwezel, maar dichter bij de parochie Achterbroek, die deel uitmaakt van de gemeente Kalmthout. Hij voelde zich een echte Kalmthoutenaar en het is pas bij zijn overlijden dat ik vernam dat hij het niet was.

Hij ging ter schole in Achterbroek, eerst bij de nonnekens, dan naar de jongensschool. Hier vond hij een uitstekend onderwijzer, Felix Loos, een man die in hem de eerste kiemen van zijn flamingantisme legde en op de knaap een blijvende indruk naliet.

De Goossenaerts waren, zoals trouwens de meeste Kempenaren, diep gelovig katholiek en Jef is dat, trots zijn opstandig karakter, tot aan zijn dood gebleven. Dat belette hem echter niet ook op dat gebied zeer ruimdenkend te zijn en heel wat vrijzinnigen onder zijn vrienden te tellen.

In 1894 zond zijn vader de twaalfjarige knaap naar het zeer bekende Klein Seminarie te Hoogstraten. Vader noch zoon dachten aan universiteit. Maar het lot zou er anders over beschikken. Het toelatingsexamen van Jef was zo goed, dat hij in de zesde latijnse kon worden aanvaard. Maar (want er was toch een 'maar' aan verbonden) de lessen werden daar in het Frans gegeven. En ons boerezoontje uit de Achterhoek (zoals trouwens alle Vlaamse landbouwers- en arbeiderskinderen) kende die taal niet. Dan maar een klas lager, in de zevende voorbereidende, om er eerst Frans te leren. Goossenaerts was daar interne leerling en de tucht was er zeer streng. In die tijd, en ook nog een hele tijd later, bestond nog het onterende 'signe', een verklikkingsmethode. Het was de leerlingen namelijk verboden op de speelplaats een andere taal te gebruiken dan het Frans. Wie dat gebod overtrad en zijn dialekt (of Nederlands!) sprak, kreeg een rolletje papier waarop hij zijn naam moest schrijven. Hij kon er zich slechts van ontdoen door een medeleerling te betrappen die ook het bevel niet nakwam. Wie niet genoeg Frans kende of die taal gedurende de speeltijd of op de wandeling niet wilde gebruiken, deed maar best te zwijgen. Die verklikkingsmethode heeft natuurlijk heel wat Vlaamse jongens tot verzet aangespoord en de Vlaamse zaak gediend. Dr.Jozef Weyns, ook een Kempenaar, maar van een jongere generatie, die zeer sterk met Goossenaerts bevriend was, schrijft: 'een kladschrijfboek "cahier de flamand" van 1894, uit zijn tijd aan het Klein Seminarie te Hoogstraten had hij bewaard en ik heb het ooit mogen zien. Ik heb toen aangetekend dat er negenmaal in stond: "In Vlaanderen Vlaamsch" en zeventienmaal "Leve de Vlaamsche Leeuw''.'1) In 1894! Het was zijn eerste jaar in dat college. Men kan nu wel meesmuilend de schouders ophalen voor dat 'flauw' romantisme, dat toen eigen was aan de Vlaamse jeugd, maar het was de spoorslag voor de actie die eruit groeien zou en die de Vlamingen zou brengen waar ze nu zijn.

In het Klein Seminarie te Hoogstraten was er toen een jonge leraar, bezield met de liefde voor zijn moedertaal en een entoeziast ijveraar voor een Algemeen Beschaafd Nederlands: E.H.Th. Spaeninkx. Hij zal het wel zijn geweest die Jef het eerst heeft gewezen op het belang van een korrekt taalgebruik en de weg heeft voorbereid voor Willem de Vreese's taalzuiverende invloed.

Het is in het Klein Seminarie dat de vriendelijke, guitige, maar Vlaamsgezinde Jef de eerste tekenen van opstandigheid vertoont en verboden paden bewandelt. Gedurende de Paasvakantie van 1 897 (hij zit in de vierde Grieks-Latijnse) sticht hij met enkele andere medeleerlingen in het geheim Het Heidebloempje, een bond van 'collegestudenten'. Jef hield van dergelijke geheime vergaderingen en is daar blijven van houden. Was hij in 1919 al niet aan zijn derde 'Veem'! Ook zijn opstandigheid groeide steeds voort en het mag dan ook een geluk heten dat hij in 1901 zijn humaniora te Hoogstraten beëindigde.

Jef Goossenaerts zal dus geen landbouwer worden zoals zijn voorouders. Maar welk studievak zal hij kiezen? Met zijn diploma van Grieks-Latijnse humaniora kan hij alle kanten uit, maar de studie mag niet te lang duren, want de ouders zijn niet rijk en er zijn vier kinderen. Na vier jaar studie kan men in de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte een doctorstitel behalen en leraar worden. Welk vak kiezen? Klassieke Filologie? Geschiedenis? Germanistiek? Hoewel Jef in het college een goed leerling was voor de klassieke talen en ook over een uitstekend geheugen beschikte, kiest hij de Germanistiek. Ik kan niet met zekerheid zeggen waarom. Gewis niet uit liefde voor Engels of Duits, want die talen werden in de colleges zeer stiefmoederlijk behandeld. Ik vermoed dat het uit Vlaamsgezindheid was, zoals trouwens zovele anderen vóór en na hem. Waarschijnlijk heeft de invloed van de heer Spaeninkx daar ook iets mee te maken. En nu gebeurt er iets zonderlings. De katholieke landbouwerszoon gaat niet in Leuven studeren zoals alle collegeleerlingen van zijn streek, maar in Gent. Ik heb ergens gelezen dat het Willem de Vreese was die hem aantrok. Indien dat juist is, dan kan Jef Goossenaerts die naam alleen uit de mond van E.H. Spaeninkx gehoord hebben, die de naam van de jonge Gentse hoogleraar waarschijnlijk kende door zijn werk over De Gallicismen in het Zuidnederlands en door zijn actie in Vlaanderen voor een Algemeen Nederlands, nauw aansluitend met, en steunend op dat van het Noorden.

Wat er ook van zij, Jef trok naar Gent en is er, een paar jaren nadat hij zijn doctorstitel had verworven, teruggekeerd om er zich voor goed te vestigen. Hij heeft er meer dan vijftig jaar verbleven. Zijn belangrijkste professoren waren: de Oostendenaar Jozef Vercoullie, de Gentenaren Willem de Vreese en Paul Fredericq, de Waal Henri Pirenne (Verviers), de Haarlemmenaar Henri Logeman en de Luxemburger Andreas Bley (Echternach). Hoewel Jef Goossenaerts nu al acht jaar Frans achter de rug had, zullen de algemene vakken die alle tot in 1930 in het Frans gedoceerd werden, hem toch nog een zekere inspanning hebben gekost, net als het Engels en het Duits waarvoor hij onvoldoende voorbereid was. Vooral het Engels zal van hem veel aandacht, moeite en ijver hebben gevergd, want Logeman was een zenuwachtig, veeleisend en sarkastisch man. Gelukkig beschikte Jef Goossenaerts over een goede gezondheid, een sterke wil, een grote werkkracht en een uitzonderlijk geheugen, dat hem ook later bij zijn organizeren onschatbare diensten heeft bewezen.

Jef werd natuurlijk onmiddellijk lid (later voorzitter) van het Vlaams katholiek studentengenootschap De Rodenbachsvrienden, de tegenhanger van het (toen) liberale, Vlaamsgezinde, vrijzinnige en anti-klerikale 't Zal Wel Gaan.

Een van de grote Vlaamse figuren uit die tijd aan de Gentse universiteit was de bioloog prof.dr. Julius Mac Leod, de stichter van de Vlaamse natuur- en geneeskundige congressen (1897) en de welbespraakte ijveraar voor de vernederlandsing van de Gentse universiteit. Zijn invloed reikte verder dan de kring der vrijzinnige studenten getuigt Jef Goossenaerts van hem. Het is ook te Gent dat Jef bevriend werd met de vrijdenker Jan Oskar de Gruyter, de vernieuwer van het toneel in Vlaanderen en toen zijn jongere mede-student in de germanistiek. De samenwerking van die twee uitzonderlijke Vlamingen zal voor de Vlaamse heropstanding na de eerste wereldoorlog van zeer groot belang zijn.

Jef Goossenaerts promoveerde in 190 5 tot doctor in de letteren en wijsbegeerte (groep Germaanse Filologie) op een proefschrift dat de grondslag zou worden van zijn groot werk over De taal van en om het landbouwbedrijf in het Noordwesten van de Kempen. Twee jaar later is hij leraar Germaanse talen, eerst aan het Koninklijk Atheneum te Chimay (1907-08) en daarna te Ath (Aat), in Wallonië, niet ver van de taalgrens. Daar begint hij zijn taalgrensactie, samen met twee collega's, dr. Achiel De Beuckelaere (de latere 'Ruwaard van Vlaanderen' van de frontbeweging) en dr. Filip Van Isacker (de latere Belgische minister), alsook met de onderwijzer Staf de Clerc, (de latere leider van het Vlaams Nationaal Verbond [VNV]).2)

In 1912 bekomt hij een definitieve aanstelling te Gent en wordt er de collega van de actieve flamingant Hippoliet Meert, taalkundige en stichter van het 'Algemeen Nederlands Verbond' en van de Westvlaamse dichter René de Clercq, de schrijver van De noordhoorn, beiden na 1914-1918 wegens activisme veroordeeld en in ballingschap in Nederland overleden.

In 1914 (hij was toen tweeëndertig jaar oud) maakt onze Kempenaar kennis met de zee, te Oostende. Hij wandelt daar een uurtje op de dijk met Eugeen Van Oye, arts en dichter, leerling van Guido Gezelle. Toen was het al oorlog, maar Jef had er zich 'uitgeloot' en was dus vrij van dienstplicht. Zijn studiekameraad dr. Oskar de Gruyter moet echter naar de oorlog, als kanonnier.

In het bezette gebied ontstond bij een zekere groep Vlamingen -- en ook Walen -- zeer vlug de gedachte aan de Duitsers te vragen wat de Belgische Staat hun had geweigerd. zo ontstond het 'activisme'. Andere flaminganten beschouwden dat als landverraad en bleven afzijdig; dat waren de 'passivisten'. Jef Goossenaerts had nog geen partij gekozen toen hij in november 1915 door de Duitsers tot tien jaar dwangarbeid werd veroordeeld omdat hij twee ontvluchte geallieerde soldaten onderdak had verleend. Daar stond de doodstraf op. Zijn tot het activisme toegetreden vrienden zullen hem wel het leven hebben gered. Zo kwam Jef Goossenaerts in de Duitse kerkers terecht. Eerst in het kamp te Göttingen, een groot krijgsgevangenkamp waar ook Belgische soldaten zaten, daarna in dat van Havelberg. Op het einde van de oorlog wordt Achiel Debeuckelaere nog gevangen genomen bij een aanval. Dit geeft aanleiding tot een aantal geheimzinnige verwikkelingen waarin ook onze vriend Goossenaerts betrokken schijnt te zijn geweest. Een paar maanden later wordt de wapenstilstand gesloten en Jef kan terugkeren naar Gent. Ongeveer tegelijkertijd was ook dr.Frans Daels, commandant-geneesheer uit een tegengestelde richting weergekeerd te Gent, om zijn vrouw terug te zien en kennis te maken met zijn eerste zoon, die enkele weken na zijn vertrek naar de IJzer ter wereld was gekomen. Hoe Goossenaerts en Daels elkaar toen leerden kennen, weet ik niet, maar ook uit die ontmoeting zal een samenwerking groeien die twintig jaar lang heilzaam zal zijn voor de culturele ontwikkeling van het Vlaamse Volk.

Ook zijn oud-medestudent dr. Oskar de Gruyter is teruggekomen van de oorlog en is nu leraar (eerst studiemeester) aan het Kon.Atheneum te Gent. Maar Jef Goossenaerts is dat niet meer, want hij heeft te Göttingen meegedaan aan activisme onder de soldaten en was daarom als leraar geschorst.

Oskar de Gruyter was in de winter van 1917 zijn vriend Juliaan Platteau achter het front gaan opzoeken om de plannen te bespreken van een Vlaams fronttoneel en met Pasen 191 8 was de zaak in kannen en kruiken. Zij konden tot aan de wapenstilstand vertoningen geven voor de Vlaamse soldaten van de IJzer. Hoewel Oskar de Gruyter een schitterend leraar was, die zijn leerlingen kon bezielen en les gaf met hart en ziel, kon hij de planken niet vergeten en trad hij, na zijn lesuren, op als regisseur en acteur.

Jef Goossenaerts, geschorst, was wel verplicht op een andere manier aan de kost te geraken. Maar dat belette hem niet (behept zoals hij was met de oprichtingsziekte) op te richten of te helpen oprichten. De Westvlaamse arts dr. Verduyn wilde de Vlaamse Oud-Strijders in één verbond samenbrengen: de vos. Goossenaerts richtte de vos van Oost-Vlaanderen op. (Daaruit groeide dan verder de 'IJzerbedevaart', waaraan in den beginne ook niet-katholieken konden deelnemen, maar die later uitgroeide tot een klerikale, nationalistische manifestatie.) Hij had een groot aandeel in het tot stand komen van het Vlaams Ekonomisch Verbond, de Vlaamse Ingenieursvereniging, het Vlaamse Volkstoneel.

Dat Vlaamse Volkstoneel heeft een buitengewoon belangrijke rol gespeeld in het culturele leven van Vlaanderen. Het heeft tot in de verste hoeken van het Vlaamse land de eeuwenoude toneeltraditie wakker geroepen. Eerst voor de soldaten aan het front en later weer voor heel de Vlaamse bevolking speelde het de Warenar, Jozef in Dothan, Freuleken en Een goed humeur, Onder een dak en Dolle Hans, Roeping, Levensstromingen, De tuin der dromen, Starkadd alsook vertalingen van Sofokles, Goethe, Hebbel, Schnitzler, Bahr, Wilde, Shaw, Sjlaikjer en Pinero.

Toen De Gruyter inzag dat hij het leraarschap en het regie- en acteurschap niet verder samen kon uitoefenen, gaf hij het leraarschap op en toen hij besefte dat hij financieel het toneel niet baas kon, wendde hij zich tot Goossenaerts, die toch over gedwongen vrije tijd beschikte. Voortaan zorgde De Gruyter voor het zuiver artistiek gedeelte, Goossenaerts voor al het overige: directie, propaganda, beheer, administratie, secretariaat en boekhouding. Op 13 maart 1922 werd De Gruyter benoemd tot bestuurder van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS) te Antwerpen en daarmee nam hun samenwerking een einde.

In juni 1925 werd C.Huysmans minister van Kunsten en Wetenschap- pen. Hij benoemde onmiddellijk Jef Goossenaerts in zijn oude plaats aan het Koninklijk Atheneum te Gent. Deze gaf Nederlands in de zesde en is dat blijven doen tot aan zijn pensionering. Toen ik in 1928 aan hetzelfde Atheneum werd aangesteld en in 1929 Nederlands zou geven in de hoogste klassen, stelde ik aan Jef voor te ruilen, maar hij weigerde. Hij hield van zijn jongens, hoefde geen lessen voor te bereiden en beschikte over veel vrije tijd die hij voor heel ander werk best kon gebruiken.

Hoewel hij zijn baantje aan het Atheneum als bijkomstig beschouwde, was hij een goed leraar en zijn invloed op de leerlingen was groot. Hij ging zeer gemoedelijk met hen om en zij hielden ontzaglijk veel van hem. Hij leerde ze niet alleen goed Nederlands, hij leerde ze veel meer: liefde voor hun taal en liefde voor hun volk. Ik heb van mijn leerlingen niets dan lof over hem gehoord. Hij stond ze bij met raad en daad. Dr.M.Gysseling vertelt dat hij op raad en aandringen van zijn oud-leraar Goossenaerts op achttienjarige leeftijd zijn eerste wetenschappelijke studie over Folklore uit Oudenburg en omliggende schreef en publiceerde.3) Zijn opstel ter herdenking: Goossenaerts als filoloog is niet zeer lang, maar het ademt vriendschap en dankbaarheid.4) Diezelfde vriendschap straalt uit het artikel van prof.dr.H. Draye, die geen leerling van hem is geweest, maar die getuigt dat het aan Goossenaert's suggestie aan Draye's Leuvense leermeester, prof.Van de Weijer, te danken is, dat zijn (Draye's) doctorale dissertatie, Een analytische bibliografie van de Vlaams-Waalse taalgrens in België (Leuven 1934) tot stand is gekomen.5)

Ik ben slechts twee en een half jaar Jef Goossenaert's collega geweest, maar daar ik in Gent woonde heb ik hem nog dikwijls ontmoet. Hij was een zeer joviaal, rondborstig man, met wie men onmiddellijk op vertrouwelijke voet stond en die men op zijn verzoek met zijn voornaam aansprak. Hij speelde een belangrijke rol in de vergaderingen van de Vlaamse lerarenvakbond van het Officieel Middelbaar Onderwijs en was natuurlijk de spil van de Vlaamse Filologenkongressen.

Een van de belangrijkste verwezenlijkingen van Jef Goossenaerts is de uitgave (sinds 1935) van zijn Wetenschappelijke Tijdingen. Orgaan van de Vereeniging voor Wetenschap, een tijdschrift dat wat inhoud en wat formaat betreft heel veel weg heeft van Forschungen und Fortschritte.

In januari 1941 verliet ik Gent voorgoed en heb Jef Goossenaerts pas in het begin van de jaren vijftig weer ontmoet. Over de nare oorlogstijd hebben wij niet gesproken, want het had ook geen zin meer. Ik wist van vrienden, en ik heb het ook later gelezen, dat hij zich buiten de collaboratie had gehouden ondanks het feit dat de meeste van zijn vrienden zich onmiddellijk aan de zijde van de nazi-overweldiger hadden geschaard. Indien Jef Goossenaerts dat niet heeft gedaan, dan is dat zonder twijfel omdat hij er geen heil voor Vlaanderen in zag, want hij was gewoon voor zijn overtuiging uit te komen. Hij komplotteerde wel graag, maar streed steeds met open vizier.

Zich geheel afzijdig houden kon hij ook niet. In een toespraak, gehouden te Oostakker op zo oktober 1968 zei Arthur De Bruyne: 'In 1942, op de beperkte Wetenschappelijke kongressen, te Gent gehouden, verzocht dr.Goossenaerts twee Duitse officieren in uniform (vertegenwoordigers van de Militärverwaltung) beleefd, maar ook beslist, héén te gaan.'6)

In de Wetenschappelijke Tijdingen kan men ter inleiding van een artikel lezen: 'Aan een van de specialisten onder de jongeren, docent aan 's Rijks Universiteit te Gent, vroegen we derhalve om onderstaande bijdrage -- en om meer. Doch dat meer is voor later, "als 't gedaan is" (Red.).'7) Wat de 'Red.' met 'als 't gedaan is' bedoelde, kan ik ook nu nog niet verklaren.8)

Arthur De Bruyne schrijft voorts: 'Het komitee voor de Dosfelherdenking te Dendermonde, in 1950, had een voorzitter nodig die aan verschillende voorwaarden moest voldoen: hij mocht b.v. niet "zwart zijn" en moest toch het vertrouwen genieten van de "zwarten" onder de radikale Vlamingen. Niet zonder handigheid, en met heel wat jongensachtige guitigheid (zijn vele Uilenspiegel-Reinaertsstreken moeten toch ook wel eens geboekt worden!) heeft dr.Goossenaerts zich toen schitterend van zijn taak gekweten.'9) De heer De Bruyne beschouwt deze typering waarschijnlijk als een compliment. Het spijt mij dan ook zijn zienswijze niet te kunnen delen. Ik hield meer van de Goossenaerts uit de eerste oorlog dan van die uit de tweede, maar de toestand in de tweede was ongetwijfeld veel ingewikkelder en eiste eigenlijk een veel kordater houding. Wat Jef Goossenaerts' gedragslijn heeft bepaald, kan ik niet vermoeden. Na de bevrijding werd hij gedurende verscheidene maanden in het kamp voor 'incivieken' te Lokeren opgesloten en toen zonder enige veroordeling vrijgelaten: het beste bewijs dat het gerecht hem niets bepaalds ten laste kon leggen. Ik heb dat alles pas vernomen toen hij reeds weer thuis was.

Het leed is hem werkelijk niet gespaard gebleven, maar hij heeft het manmoedig en gelaten gedragen.

Ik behoor niet tot diegenen die het gezegde 'de mortuis nihil nisi bene' huldigen, de waarheid moet ook na de dood de voorrang hebben.

Jef Goossenaerts heeft op mij steeds een grote aantrekkingskracht uitgeoefend en zijn gezelschap was mij altijd een vreugde: hij was goedhartig, opgeruimd, joviaal en prettig in de omgang. Hij had veel gemakkelijker en waarschijnlijk beter dan vele collega's van het Gentse Atheneum een academische loopbaan kunnen inslaan, maar dat trok hem niet aan. Hij wilde meer doen voor zijn volk, waarmee hij als boerezoon zich zo verbonden voelde. Hij bleef de bescheiden, liefst achter de schermen zwoegende strijder. Hij was onbaatzuchtig en dacht nooit aan zichzelf. In de geschiedenis van de Vlaamse strijd neemt hij een enige, maar belangrijke plaats in.

Hij was lid van de Zuidnederlandse Maatschappij voor Taal- en Letterkunde en Geschiedenis.

In 1956-58 verscheen zijn groot werk en in 1962 werd hij tot lid benoemd van de Maatschappij te Leiden. Hoewel hij niet erg gesteld scheen op eerbewijzen zal die erkenning van zijn wetenschappelijk werk hem wel genoegen hebben gedaan.

WILLEM PÉE.

http://www.kvhvgent.be/voorstelling/jozefgoossenaerts.htm


28-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Streng verboden toegang.




Verboden dit bruggetje over te steken !  Enkel op eigen risico - Terugkeer niet gegarandeerd.
  DOEI !

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toespraak Annemans Kamer 28.02.08


Toespraak Gerolf Annemans over de politieke toestand – plenaire vergadering Kamer  
 
 
donderdag 28 februari 2008

Waarde Collega’s, 

Nadat we hier via een proceduredebat onze spreektijd wat hebben kunnen opkrikken, kan ik niettemin niets anders dan zeggen dat wij geen vrede nemen met de gang van zaken.  Wij als Vlaams Belang blijven van oordeel dat de interimregering, die een politiek akkoord zegt te hebben bereikt over het feit dat zij zich wil omvormen tot een andere regering, weliswaar ook een interimregering, met naar verluidt een andere samenstelling, een ander programma en een andere einddatum, deze keer zijnde de Nationale feestdag van het Belgisch koninkrijk, wij als Vlaams Belang blijven van oordeel dat zo’n regering moreel en democratisch verplicht is om met een regeringsverklaring en met openheid van zaken, met precieze teksten van de akkoorden en met een degelijke verantwoording voor het voetlicht van de publieke opinie en dus voor het Parlement moet komen met wat in een normale parlementaire democratie een regeringsverklaring, een begrotingsverklaring een beleidverklaring wordt genoemd. Een verklaring die van een deftig debat wordt voorzien, met een stemming met als inzet het al dan niet wederzijds vertrouwen over de gang van zaken.

Maar oranje – paars is veel erger dan paars. Het lijkt op een compliment aan Verhofstadt maar dat is het natuurlijk niet.  Want het enige dat ik daarmee bedoel is dat inzake het schofferen, het  onder de mat vegen en het opzij stampen van het Parlement de combinatie Verhofstadt-Dehaene nog verder durft te gaan dan Verhofstadt alleen.  Een schandaal is het wat hier vandaag gebeurt.  Oranje-paars is veel erger parlementair, democratisch gesproken veel erger dan paars, want wat krijgen we nu ? 

We krijgen een flutdebatje.  Een flutdebatje waarin het vanzelfsprekend onmogelijk is om deftig de stand van zaken te behandelen. En vooral een flutdebatje waarover na afloop niet gestemd wordt of kan gestemd worden en dat een Parlement ten toon spreidt dat gewoon zonder commentaar akte neemt van wat ondemocratische en grondwettelijk gesproken zelfs illegale organen als een Raad van Wijzen een Conventie (we lijken verdorie wel een primitieve volksstam in Zuid-Amerika) beslist is.

Want als wij hier hadden kunnen debatteren, dan hadden wij tenminste de kans gehad om het theaterstuk grondig te analyseren. 

Nu moet ik mij beperken tot de aanblik die jullie als regering en als meerderheid bieden, en die aanblik, dat kan ik u wel zeggen, is niet fraai. 

De begroting is een kopie, een doorslagje van wat Verhofstadt altijd deed.  Gij, CD&V, gij maakt geen verschil. Oh ja, de debudgetteringen  worden zo niet meer genoemd.  Die heten nu  “goed bestuur”.  En de verkoop van gebouwen wordt ook niet meer verkoop van gebouwen genoemd maar “investeringsbasis voor een goed bestuur”. En de staatshervorming wordt ook niet meer staatshervorming genoemd maar een “perspectief op een dynamisch proces dat op gang gebracht is ten einde te komen tot een goed bestuur”.

Ik heb mij doodgelachen, en ik neem aan samen met mij heel veel Vlamingen, met al die krantentitels, die in navolging van Bart Somers na het VLD partijbureau van afgelopen maandag Verhofstadt als de redder van het vaderland hebben neergezet. Verhofstadt  doet het. Verhofstadt voert de forcing. Verhofstadt kan het. Verhofstadt slaagt. 

Ik wil al diegenen die de VLD uit de modder willen halen door een operatie “Verhofstadt heeft het toch maar klaargespeeld” hun pretje niet ontnemen.  Maar ik wil ze wel tot enige bescheidenheid aanzetten. 

Aan het stuur van de gammele krakende en piepende tot op de draad versleten ottobus de la Belgique zit inderdaad Verhofstadt.  Maar hij zou niet zijn geslaagd in zijn opzet, als het niet zo was geweest dat al die CD&V-ers braaf en blindelings op die bus waren gestapt, nadat ze het ticketje van hun geloofwaardigheid hadden ingeleverd, en als niet al die CD&V-ers nadien braaf hun mond hadden gehouden, ook en zelfs op het moment dat ze zagen hoe, nadat ze waren ingestapt, vooraan in de bus naast Verhofstadt het silhouet was opgedoemd van een leider die hen aan het eind van de vorige eeuw toen ze nog CVP-ers waren doodlustig in de afgrond van de politieke toegevingen en van het structurele kiezersbedrog had gereden. Zelfs toen die Jean Luc Dehaene rechtstond en naar vanachter in de bus riep dat ze allemaal koest moest zijn, dat het aloude CVP-motto “wie het kleine niet geert is het grote niet weerd” opnieuw aan het stuur zat en dat het dat of niks zou worden. 

Nadien zaten al die CD&Vers braaf en stil, maar vooral angstig, met hun beide knuistjes aan de reling vastgeklampt, in de hobbelige bus.  Ook toen zij zagen dat Verhofstadt totaal de verkeerde kant uitging en toen zij zagen dat Dehaene niettemin Verhofstadt heftig bleef aanmoedigen, ook toen ze over en weer geschud werden met veel pijn aan hun electorale rug en achterwerk tot gevolg, ook dan bleven al die CD&Vers braaf.  Er was wel wat geknor, helemaal vanachter in de bus vanwege de kartelvrienden van de N-VA.  Dat geknor werd zelfs vrij hevig toen de bus stopte en de man met het strikje aan Verhofstadt nog een assistent-chauffeur voorstelde: de genaamde Philippe Moureaux. Nu ondertussen duidelijk is geworden dat de ottobus de la Belgique zich in de richting van de CD&V afgrond heeft gezet, kondigt Verhofstadt aan dat hij uit de bus gaat springen, en ook Dehaene en Moureaux springen hem achterna. Nu is er wel wat paniek bij de CD&V ers, maar Van Deurzen die op de tweede rij zat stelt zich recht en vraagt om wat geduld en belooft een andere chauffeur.  Etienne Schouppe gaat nog iets verder en belooft dat de nieuwe chauffeur op zoek zal gaan naar de handrem indien mocht blijken dat het stuur defect zou zijn en de bus verder naar de afgrond zou blijven rijden. Vanachter in de bus wordt het de N-VA’ers nu wel wat te bar. Zij zijn de rugpijn en de pijn aan hun zitvlak beu, het schokken en hobbelen en zijn hebben er wat op gevonden. Zij blijven op de bus maar zij hebben zich geïnstalleerd in een hangmat.  Dat wil zeggen: zij rijden nog wel mee, maar ze voelen het niet meer.  Ondertussen is de bus nog eens gestopt en zijn Didier Reynders en Joelle Milquet opgestapt om te komen zeggen dat de ottobus de la Belgique in feite een prachtige Rolls Royce is en dat alles OK is.  Men zou denken dat dàt dan toch het ultieme signaal is voor de CD&V-passagiers van de bus om nu naar voren te lopen om zelf het stuur in handen te nemen of dat ze gewoon van die ottobus de la Belgique af zouden springen.

Maar nee, dat doen ze niet.  Ze blijven braafjes zitten.  Een debat over de toestand dat willen ze niet, een stemming in het Parlement of zo.  Nee.  Ze willen gewoon blijven zitten.  Want zij weten uit hun ervaring en uit de geschiedenis van hun partij : er is niks zo definitief als iets wat door Dehaene voorlopig is genoemd.  De braafheid van de CD&V is nu definitief geïnstalleerd. 

Verhofstadt kortom, moet dus niet te hoog van de toren blazen.  Zijn verdienste is niet erg groot en ze kwam enkel tot stand door een externe factor.  Wat hij zogenaamd heeft kunnen doen, heeft hij alleen maar kunnen doen omdat het keelgat van de CD&V, het slikvermogen, het doorslikvermogen van de CD&V de afgelopen maanden stelselmatig alsmaar verder is toegenomen en omdat de CD&V ondertussen bereid is gevonden om gelijk wat te slikken. 

De  CD&V staat verder van kant dan ooit. De borrelnootjes zijn futiele dingetjes geworden en wij wachten met aandacht op de teksten.  Wij hebben vastgesteld dat de meeste hapjes afkomstig zijn uit het rapport van de Vlaamse administratie.  Ik zeg niet dat het slechts administratieve dingetjes zijn, maar wel dat de 94 oorspronkelijke voorstellen er nu een tiental zijn geworden (een tiende blijft er ongeveer van over, ochot) en dat wij als Vlaams Belang zorgvuldig zullen vergelijken wat er inhoudelijk overblijft van die tien voorstellen nadat zij door de mallemolen van de Laruelles en de Milquets en de Moureaux zijn gehaald.  De tweede fase is een brede lijst die volgens de geruchten alles en niets kan betekenen.  Dus niks met andere woorden. En Brussel-Halle-Vilvoorde daarvan wordt nu reeds beslist dat de CD&V zou aanvaarden dat het een onderhandelde oplossing moet worden, met andere woorden een voor Vlaanderen nadeliger oplossing dan het hier in deze Kamer gestemde Vlaamse voorstel. 

Verder van kant dan ook en toch -in het belang, tja, in het belang van wie eigenlijk?- doet de CD&V stille voort.  Met een stukje kartel in een hangmat, doet de CD&V stille voort met datgene waaraan de CVP kapot gegaan is: het land tegen heug en meug regeren, onder de kundige leiding van de man met het strikje.  Want dat is dus de hele essentie geweest van deze hele crisis.  Hoe dikwijls ik ook de Panorama-reportage van De Vadder of de tien grote stukken van De Standaard ook herlees: ik kom telkens weer tot diezelfde conclusie.  De crisis ging niet over de veel te ver gaande radicale CD&V die een akkoord onmogelijk maakte.  De crisis ging over een Milquet die maandenlang schijnbaar onschuldig niets anders heeft gedaan dan oranje-blauw sabotteren om er in opdracht van de man met het strikje oranje-paars van te maken. 

Ik voorspel u, collega’s van de CD&V: als ge verder zo braaf blijft zitten in die ottobus de la Belgique, dan zult ge eindigen zoals paars zelf is geëindigd, namelijk bont en blauw !  
 

    De neutrale berichtvervalsers van de 0000 hadden weer niets gehoord, daarom dat wij de tekst integraal publiceren.  Ons bereik is wat minder, maar ons geweten is tenminste zuiver.      

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ach, 't is niet erg ...



Een kort berichtje.  In Nederland zijn er ook disc jockeys, maar die zitten niet in het parlement gewichtig hun nagels te knippen.  Een van hen ging optreden in Damascus, de hoofstad van het fijne land Syrië.  Helaas, driewerf helaas, de platendraaier heeft zijn contract afgezegd.  Hij ontving te veel e-mails die hem met de dood bedreigden.  Omdat hij Nederlander is, zoals Geert Wilders en omdat hij natuurlijk ketelmuziek komt spelen.  Ach, 't is niet erg ... een tussendoortje, een reclameblokje voor de multikul-aanhangers.  Vrede zij met u, evenals met de andere onnozelaars.

Savat


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het kartel ontrafeld door Luc Martens

Luc Martens is burgemeester van Roeselare, gewezen  Vlaams minister van cultuur maar vooral gedurende vele jaren hoofd van de studiedienst van de CVP.  Een verstandig man, die zijn capaciteiten integraal ten dienste stelt van de partij, wat hem onmiddellijk een stuk onverstandiger maakt, maar ja, wie zijn wij ?
Over het kartel met de N-VA laat Martens zich sceptisch uit in Het Laatste Nieuws en le Matin/de Morgen.

"Ooit zullen we kleur moeten bekennen: gaan we echt samen of kiezen we voor de scheiding?
Het is normaal dat je elkaar eerst wat beter leert kennen, tijdens een proefperiode, maar uiteindelijk moet je beslissen of je het echt meent met elkaar of niet. Als je geen echte keuze maakt, eindigt zo'n relatie meestal in bedrog. We moeten tonen dat er meer in het spel is dan profiteren. Dan lijkt het erop dat het kartel CD&V enkel helpt de grootste fractie te zijn in het parlement en dat die constructie N-VA toelaat meer mandaten binnen te rijven dan ze waard is"  Duidelijk, nietwaar ! Na 21 juli  kan het kartel nog wel even blijven meegaan. Dan kunnen we nog weleens in kartel naar de kiezer trekken, maar daarna moet er duidelijkheid zijn."

Martens vindt het ook gevaarlijk om CD&V uit de regering te halen als N-VA het communautair akkoord eind juli niet voldoende verregaand zou vinden. "Daar moeten we voorzichtig mee zijn. CD&V heeft in december zijn bocht ingezet en nu hebben we hem stilaan helemaal genomen. De komst van Schouppe als voorzitter heeft voor een koerswijziging gezorgd. Als ACW'er heeft hij het sociaaleconomische thema weer op de voorgrond geplaatst. Het zijn niet langer alleen de communautaire standpunten die tellen".
 

Zou Martens zich realiseren met zijn cynisch opportunisme hoe ontluisterend zijn verklaringen in de oren van de gewone man klinken ?  Of kan hem dat niet meer schelen ?  Is hij overtuigd dat de gewone man al lang heeft afgehaakt en dat er daarom openlijk over wederzijds bedrog kan gesproken worden in termen van winst en verlies ?

Het is hoe dan ook duidelijk gezegd,  door niet de eerste de beste, dat het kartel niet meer is dan politieke macht via wiskunde.  En niettegenstaande de twee partijen niet bij mekaar horen, willen ze best  samen naar de volgende verkiezingen trekken, om de burgers nog  eens een rondje verkiezingsbedrog aan te bieden. 

Laten we hopen dat de kiezers langzamerhand beseffen hoe de vork aan de steel zit en dat heel dit kartelgedoe niet meer is dan platte postjesjagerij.

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Integratie schiet goed op

We komen er wel


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde van Waalse Collaboratie-mythe

Collabos : la fin d'un mythe    wallon

De Libre Belgique publiceert vandaag een gedurfd artikel, dat menig fanatiek francofoon zal laten knarsetanden. Aan gruizelementen wordt de legende gegooid van de moedige Walen die allen in de Weerstand de nazi's bevochten, terwijl de Vlamingen bij diezelfde nazi's op schoor kropen.  Wij hebben gepoogd het artikel zo getrouw mogelijk te vertalen, zij het dat enkele Franse uitdrukkingen misschien anders klinken in onze taal. "Allons enfants, de la Patrie ... Deutschland über alles und für Belgiskse nikske".  Ja, ja, die Walen toch.  Vrienden, verspreid di artikel !




Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!