TRANSIB
Inhoud blog
  • Check mijn bericht
  • 't ZIT ER BIJNA OP ( Zaterdagavond vanuit Kyiv )
  • KIEV - Donderdag namiddag
  • KIEV --- Dinsdag 19/1
  • ZOALS BELOOFD...

    Zoeken in blog



    Van Moscow naar Peking
    20-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIEV --- Dinsdag 19/1

    Hallo allemaal,

    Gisteren was het natuurlijk " Odesa dag " maar vandaag hebben we het landlopersleven terug opgepikt. Klopt, de rest van mijn verhalen zal in de " wij " vorm zijn, want Chantal lost me nu natuurlijk voor geen meter, na die lange afwezigheid.

    Op het programma, het LAVRA klooster. Voor orthodoxe pelgrims is dit het Lourdes van Oekraïne. Het wordt omschreven als " 28 hectares of grassy hills above the Dnipro River ": Van gras hebben we niks gezien en als de ijsvlakte onder ons de Dnipro was, dan klopt dit gedeelte van de beschrijving wel. 

    Het ondergrondse labyrinth zou afgeboord zin met gemummificeerde monikken, maar helaas, 3 x helaas, dit gedeelte was vandaag niet toegankelijk wegens speciale feestdag " van het gezegende water ".  Misschien bedoelde ze daarmee wel Vodka dacht ik; dus wij zochten onze weg richting mooie gezangen en kwamen terecht tussen duizenden aanwezigen. Allen voorzien van 1 tot zelfs 5 grote lege plastic flessen. Bizar!

    In de lokale abdijkerk hebben we een gedeelte van een orthodoxe ceremonie kunnen meemaken. ( N.v.d.r., tweede keer in één week  dat we WiGi in een mis aantreffen. Zou er wat fout zijn met hem. Verslag van de eerste keer volgt nog ). De H. Communie werd uitgedeeld. Zeer speciaal.  De hoofdpriester bedient elke gelovige met een lepeltje " siroop ? ".  Een hulppriester veegt dan met een rode lap elke communicant z'n mond proper alvorens deze vroom en met gekruiste armen over het bovenlichaam de kerk verlaat.

    Het geheel lijkt ons zeer onhygiënisch maar vertrouwen op de goede god dat hij op deze manier geen TBC overzet, een probleem dat in deze contreien dramatisch actueel is.

    Nadat wij een poosje de kerk hadden verlaten en genoten van de abdij en de directe omgeving vormde zich een stoet van duizenden mensen. Wij sloten aan en daalden af via door ijs bedekte weggetjes richting rivier. " The church of the Life giving well " weer een plechtigheid en alle lege flessen werden daar met heilzaam water gevuld.  Ik zei het al,  het Lourdes van de Orthodoxen.  

    Ondertussen wisten wij bij god niet meer waar we ons bevonden maar een vriendelijke lokale meneer loodste ons met tram, bus en metro naar onzen thuis. In de buurt van het Universytet Metro Station. Hoe warm het is hier? Weet ni zeker maar vandaag voelde het aan als - 10 - 12.

    Salut en tot de volgende keer, als jullie braaf zijn nog eens met een fotoke van Odesa.

      









    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per maand
  • 08-2011
  • 01-2010
  • 09-2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!