Rondvraag / Poll
Waar zou je het liefst gaan wandelen
Provincie Antwerpen
Provincie Limburg
Provincie Brabant
Provincie Oost-Vlaanderen
Provincie West-Vlaanderen
Provincie Henegouwen
Provincie Luik
De Ardennen
De Eifel in Duitsland
In Nederland
Aan zee
De Kempen
De voeren
De hoge Venen
Bekijk resultaat

Inhoud blog
  • Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Fietsroutes
  • Vroeger en nu
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Zoeken in blog

    Zoeken in blog

    Een interessant adres?
    wandelen en genieten
    routes + plans + beschrijving
    02-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Professor Barabas-pad
    Het "Professor Barabas"-Wandelpad

    Info fichexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    thema

     

    oud en nieuw Boom

    afstand

     

    6,250 km

    inkorting

     

    2 inkortingen mogelijk: 4,2 of 4,7 km

    vertrek en aankomst

     

    Grote Markt - Boom (O.-L.-Vrouwkerk)

    wandeluur

     

    2 uur

    parkeermogelijkheid

     

    rond de Grote Markt

    Toegankelijk

     

    voor mindervaliden, met de auto, met de fiets

    Schoeisel

     

    gewone wandelschoenen

    Weer

     

    de wandeling is niet weergebonden

    Wegwijzers

     

    zeshoekige bordjes met Professor Barabas-figuur

    Rustpauze

     

    in een typische herberg "Café de Koophandel" (na 1,5 km)
    grote groepen in "Café Ramona" (na 2,3 km)

    Horeca

     

    rond Grote Markt (ook voor groepen)

    Documentatie
    en inlichtingen

     

    Gemeentelijke Informatiedienst
    Antwerpsestraat 44
    2850 Boom
    tel. 03/880.18.44
    E-mail: patrick.poppe@boom.be


    xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />Wandeling

    VERTREKPUNT: Grote Markt

    De gemeente Boom ligt in de provincie Antwerpen, in de driehoek Antwerpen, Brussel, Mechelen. De Grote Markt van Boom vind je gemakkelijk. Zij is echt het centrum van de gemeente.
    Zoek de scherpe torenspits van de Onze-Lieve-Vrouwkerk en je bent er.

    Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Rochuskerk
    De neo-gotische Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Rochuskerk is een driebeukig gebouw in Boomse baksteen, met kruisbeuk, koor en ingebouwde 75 meter hoge westertoren.
    De eerste steen van de neo-gotische kerk werd gelegd op 24 april 1849 door de burgemeester Tuyaerts.
    Boven het hoogaltaar bevinden zich drie schilderijen uit 1852 van de Boomse kunstenaar Karel August Wauters. De preekstoel werd gebouwd in 1859 door H. Van Ockerhout. Verspreid in de kerk bevinden zich diverse merkwaardige schilderijen, deels afkomstig uit de vorige kerk, o.a. de "Verering van de Onze-Lieve-Vrouw" (paneel ca. 1600), de "Kroning van Maria" (midden zeventiende eeuw), vier doeken met blijde mysteries (1787), de "Onze-Lieve-Vrouw van Boom" door Peter Weleman (1616) en een groot doek dat toegeschreven wordt aan Rubens' beste leerling, Antoon Van Dyck. In de kruisbeuk bevindt zich een smeedwerk van de Boomse kunstenaar Edward Roofthooft. Het betreft een statig voetstuk voor een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, met een bevallig prieel met klimrozen en met een achtergrond van druivenranken. Het wonderdadig Mariabeeld dat zich in het zijkoor bevindt is een merkwaardig kunstwerk, vermoedelijk uit de vijftiende eeuw, vervaardigd uit wilgehout (75 cm hoog).

    Steek de Grote Markt over richting Niel, ga voorbij de fontein en neem de straat die recht voor je ligt, de Colonel Silvertopstraat. Neem het linker voetpad (= het veiligste!).

    Colonel Silvertop(straat)
    Op 4 september 1944 werd Boom bevrijd door Engelse tanks onder leiding van Colonel Silvertop en met de hulp van Robert Vekemans, ingenieur van Bruggen en Wegen.

    Even verder ga je onder de brug over rijksweg 177 Antwerpen-Brussel.

    Brug
    Boven in de brugleuning bemerk je het wapenschild van de gemeente Boom.
    Aan de trappen (voor en achter de brug) zie je honden uitgebeeld (zie hondenfretters).

    Wapen van de gemeente Boom
    In zilver een gekroonde Onze-Lieve-Vrouw met kind Jezus en scepter van natuurlijke kleur, haar mantel van lazuur (blauw) bezaaid met sterren van goud, staande voor een eik van sinopel (groen) op een zwevende grasgrond.

    150 meter verder, vóór de brug over de A12 (tussen huisnummers 4 en 6) bemerk je een aangebouwd kapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw.

    Vervolg de weg en stap over de brug over de A12.
    Op je linkerkant zie je de in- en uitrit van de Rupeltunnel.

    Rupeltunnel
    De verkeersmoeilijkheden bij de bruggen over de Rupel en het Zeevaartkanaal leidden tot het graven van een tunnel die in 1982 geopend werd, zes jaar later dan voorzien en bijna vier keer zo duur als gepland. Het is de enige Belgische tunnel die onder twee waterlopen gaat, nl. de Rupel en het Zeevaartkanaal.

    Ga de brug op (Broekweg, na 450 meter) en hou bovenop de brug even halt.
    Aan je linkerzijde zie je de Rupel en het Zeevaartkanaal liggen, alsook twee grote chemische bedrijven: Prayon-Rupel en Grace (Puurs). Recht voor je heb je een prachtig uitzicht over de Rupel, steenbakkerijschouwen en de kerktoren van "Hellegat" (Niel).
    Aan je rechterzijde zie je het treinstation van Boom en de spoorweglijn Dendermonde-Boom-Antwerpen. Ook zie je het begin van de wijk Noeveren.
    Let even op de mooi aangelegde tuintjes en de zithoek voor de woningenrij.

    De Rupel (Rivier)
    De Rupel ontstaat in Rumst door het samenvloeien van de Nete en de Dijle en mondt 12 km verder uit in de Schelde te Rupelmonde. De Rupel staat in verbinding met het zeekanaal Willebroek-Brussel. Aan de Kaai te Boom bedraagt de diepte van de Rupel bij laag water ongeveer 2,5 meter; bij hoog water stijgt het waterniveau met 5,3 meter (bij springtij met 5,6 meter). De breedte van de Rupel aan de Kaai bedraagt bij hoog water ongeveer 200 meter.

    Ga verder rechtdoor richting Niel. Zo kom je in de Nielsestraat, waar je ongeveer 150 meter verder links afslaat aan het bord "Gebr. Lauwers" (huisnummer 211) (na 1,3 km)

    Ontstaan van de baksteennijverheid

    De Romeinen voerden het steenbakken in onze streken in, maar de val van het Romeinse Rijk betekende ook het einde van de baksteennijverheid.

    In de 13de eeuw kende deze industrie een heropbloei. In die periode waren de eerste steenbakkers kloosterlingen die materiaal nodig hadden voor de bouw van hun abdij (Sint-Bernardusabdij) te Hemiksem.
    Eerst werd klei gebakken in open lucht. Maar door de eeuwen heen werden steeds betere bakovens gebouwd, zodat meer stenen in steeds minder tijd konden geproduceerd worden.

    Begin jaren '60 werkten in de Rupelstreek ongeveer 5.000 personen in de baksteennijverheid, en nog eens 7.000 personen in aanverwante nijverheden.

    Concurrentie uit andere streken, crisis in de bouwsector en het gebruik van andere bouwmaterialen deden de steennijverheid geen goed. Bovendien weigerden vele steenbakkers te mechaniseren. De resultaten bleven niet lang uit... Bij het begin van de jaren '70 begon de teloorgang van de baksteennijverheid in de Rupelstreek: verscheidene fabrieken moesten hun deuren sluiten, met grote werkloosheid tot gevolg. Van de 34 steenbakkerijen langs de Rupel, tussen Hemiksem en Rumst, zijn er in 1991 nog 6 in werking.

    Ga op het einde van de zandweg naar rechts tot aan "Café de Koophandel - Bij Maria" waar je even kan verpozen (na 1,5 km).

    Café de Koophandel
    Reeds van vóór 1900 is de uitbating altijd verbonden geweest met de familie Lauwers. Café de Koophandel, voorheen "Bij Gusta", heet momenteel "Bij Maria".

    Rond de eeuwwisseling telde de Nielsestraat (bovenkant) over een afstand van ongeveer 1 km 37 café's. Tussen de steenbakkerijen (benedenkant) waren er een tiental.
    Café "Bij Maria" is het enige overgebleven café en de inrichting is nog bijna oorspronkelijk.

    Zet je wandeltocht verder tussen de steenbakkerijen

    Voorbij het museum ga je even naar links de Rupeldijk op, waar je weer een mooi uitzicht hebt over de Rupel.

     

    Vervolg de weg tot aan de grens met de gemeente Niel (na 2,3 km)

    Juist vóór het grondgebied Niel, tegenover huisnummer 274, ga je naar rechts (even naar beneden, tussen 2 huizenrijen). Voorbij huisnummer 288 ga je even naar links en kom je in de eigenlijke straat uit. Hier zie je duidelijk dat de meeste huizen met de achtergevel op de straat uitkomen. Deze huizenrij is dan ook gekend als de "Averechtse Root".
    Voorbij huisnummer 292 ga je terug naar beneden. Wandel de "straat" ten einde en sla dan rechtsaf. Zo kom je in een grote straat, de Nielsestraat

    Opmerking: Beneden tussen de huizenrijen bevindt u zich eigenlijk op een woonerf. Gelieve de privacy van de bewoners te respecteren a.u.b.

    Als je gekozen hebt om alleen "Oud Boom" (de steenbakkerijen) te bezoeken, dan sla je de Nielsestraat rechts in en wandel je rechtdoor, richting Boom.


    Sla de Nielsestraat naar links in en wandel even over Niels grondgebied. Honderd meter verder sla je rechts het industrieterrein "Krekelenberg" in. (zie plan)

    Volg nu de Tunnelweg teneinde. Zo kom je dan rechts in de Industrieweg, sla links de Scheldeweg in, om op het einde rechts de Neteweg te volgen. Deze laatste brengt je bij de spoorweg Boom-Antwerpen. Sla hier rechts af en volg de Lange Lei.

    Na 400 meter kom je aan een splitsing. Hier neem je de straat rechts, de Diepestraat. Even verder ben je bij de Nielsestraat die je links inslaat en ga dan via de voetgangerstunnel onder de spoorweg door. Eens uit de voetgangerstunnel zie ja aan de linkerkant het spoorwegstation van Boom. Stap rechtdoor de Vrijheidsstraat in. Zo kom je terug op het eerste stuk van onze wandeling. Neem richting Grote Markt (links) om aldus het beginpunt en tevens eindpunt te bereiken. (6,2 km)



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per jaar
  • 2008
  • 2007
  • 2006

    Wandelen in Antwerpen
    Arendonks wandelpad
    sGravenwezel
    Wandeling in Heist-Goor
    Boudewijnpad
    Heksenwandeling
    Buulmolenpad
    Wandeling in Bouwel

    Mgr. Eestermanspad
    Willem Elsschotpad  
    Jan Huet-pad 
    Professor Barabas-pad 
    Het Konijnenpad  
    Culinair Antwerpen 
    Het Netepad   
    Kempense Heuvelrug  
    Rond het Zilvermeer 
    Rijmenampad
    Wandelen in Limburg
    Wandeling in Vechmaal
    Oostham en Olmen
    Bloesemwandeling
    wandeling in Kuttekoven
        
    Schulensbroek     
    Wijngaardbos-Vrijhern           
    Altenbroekwandeling  
    Wandelen in Achel  
    Lozerheidewandeling 
    Winterbeekwandeling  
    Heuvelsheidewandeling  
    Bokkerijderspad
    Wandelen in Vlaams Brabant
    Wandelen in Bellingen
    Wandeling in Scherpenheuvel
    Wandeling in Zichem
    Assent
    Demer en Dijlewandeling
    wandeling in Diest
    Bonteveld-Goteringenwandeling
    Wandelen in Hoegaarden 
    Zonieenwoudwandeling  
    Halewijnwandeling  
    Kwadeschuurwandelpad   
    Messelbroek 
    13 Bunderspad
    Wandelen in de Hoge Venen
    Gemmenich
    Wandelen in Waals-Brabant
    Langs de Grosses Pierres
    Wandelen in Oost-Vl
    Wandelen in Sombeke  
    Buitenland - Polder 
    Valleiroute - rooigemsebeek
    Wandelen in de Eifel
    wandeling in karlshausen
    Elf km Nordeifel  
    Irrhausen

    Wandelen in de Ardennen
    Han-Sur-Lesse  
    De bron van Geronstere
    Lessive


    Hoofdpunten blog hetpinegeltje
  • Fietsroutes over gans belgie
  • Fietsroutes over gans belgie
  • Antwerps Rivierenland
  • Foto's
  • Landense fietsroute

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • fietsroutes
  • vroeger en nu

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!