Rondvraag / Poll
Gebuik jij een GPS
Bij het wandelen
Bij het fietsen
Alleen bij het autorijden
Om routes van internet op je GPS te zetten
Om routes van je GPS op internet te zetten
Om zelf routes te maken
om geocaching te doen
Bekijk resultaat

WANDELROUTES OP
http://blog.seniorennet.be/hetpinegeltje2/

REGEN OF ZON
KLIK OP DE BUIENRADAR

http://www.buienradar.nl/buienradar.aspx
Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • wandelroutes
  • vroeger en nu
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lin7
    blog.seniorennet.be/lin7
    Welkom op mijn blog!
    Nieuws VRT NWS
  • Wat wint Rwanda hierbij? En wanneer vertrekken de eerste vluchten? 5 vragen over de omstreden Britse migratiedeal
  • Europees Parlement keurt nieuwe begrotingsregels goed: wat betekent dat voor België? 
  • Ken jij de Big Mac Index? Zo kan je inschatten hoeveel je geld op vakantie waard is
  • CHECK - Hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen?
  • CHECK – Bevat drinkfles meer bacteriën dan wc-bril? Experts hebben vragen bij studie van waterfilterbedrijf 
  • CHECK - Neen, het woord Pasen is niet uit de Hema-folders geschrapt  
  • CHECK - Ja, kinderen en jongeren kunnen gratis naar de psycholoog (al zijn er kanttekeningen)
  • Duizenden Spanjaarden komen op straat om steun te betuigen aan premier Sánchez
  • 30 jaar lang geen spoor, nu (wellicht) bij graafwerken gevonden in een tuin: wat weten we al over de zaak-Annie De Poortere?
  • Ouder koppel slachtoffer van home invasion in Kapellen: opgesloten in kelder en pas uren later gevonden door buren
    Zoeken in blog

    VOOR EEN ROUTEBESCHRIJVING EMAIL ME
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    Inhoud blog
  • Fietsroutes over gans belgie
  • Fietsroutes over gans belgie
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Welkom op mijn blog!
    fietsroutes
    wandel-en fietsrouteplans

    WANDELROUTES OP http://blog.seniorennet.be/hetpinegeltje2/
    04-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ABEEKVALLEIROUTE

    ABEEKVALLEIROUTE MET KNOOPPUNTENxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    Afstand: 30 KM

    Bewegwijzering: knooppunten


    Vertrekpunt: Kerkplein van Meeuwen


    Aard van de weg: Overwegend verhard en autovrij


    Kaarten: Fietsroutenetwerk Limburg

     

    Route – KP  vanaf het kerkplein naar N° 32-34-33-04-03-01-02-32

    EEN PUUR TOERISTISCHE ROUTE MET HEEL VEEL BEZIENSWAARDIGHEDEN

     

    Deze fietsroute van ongeveer 28 km leidt doorheen de mooie vallei van de Abeek. Die beek ontspringt aan het Broekvenin een natuurdomein van heide en vennen. Samen met de vele zijbeekjes maakt de Abeek van Meeuwen een lichtgolvend landschap. Tijdens het fietsen kanu kennis maken met onze rustige, landelijkegemeente. Alle bezienswaardigheden van dedeelgemeenten Ellikom en Meeuwen zijn in deze route opgenomen.

     

    A. St.-Martinuskerk. De gotische St.-Martinuskerk van Meeuwen dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw.

    Buiten domineert vooral de slanke, massieve westertoren van 45 m hoog. Het kunstpatrimonium bestaat o.a. uit een eikenkruisbeeld (16de eeuw).

     

    B. Monument “Rampsalighe St.-Niklaesdagh”. Op 6 december 1648 werd de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Meeuwen-Gruitrode geschreven. Ruim 1500 huisliedenen schutters uit Meeuwen en omstreken trokken op tegen de Lorreinse troepenmacht, die de omgeving terroriseerde en plunderde. Het bloedige treffen, dat minder dan één kwartier duurde, was meedogenloos en eiste een hoge tol: ongeveer

    400 doden en hetzelfde aantal gewonden bleven achter op het slagveld. De 27 dorpen die bij de strijd betrokken warenverloren in die korte tijd meer inwoners dan tijdens de ganse Eerste Wereldoorlog.

    Vlak tegenover het monument in de Hoogstraat, 67 vindt u een fietsenhersteller. Tel. 011-79 30 43

     

    C. St.-Antoniuskapel. Deze kapel zou al in 1550 gebouwd zijn. St.-Antonius werd vereerd tegen zwijnenziekten. Zijn feestdag wordt hier nog steeds gevierd in januari met de verkoop bij opbod van varkenskoppen en kleinvee. Op de knooppunten 32 en 34 kan u aansluiten op de Geuzenbaanroute..

     

    D. Zwartven en Turfven. Deze vennen zijn ontstaan door zandverstuivingen. Zij worden uitsluitend gevoed door regenwater.Doordat het regenwater geen kalk of voedingsstoffen bevat, zijn de vennen verzuurd en is de plantengroei éénzijdig. De naam Turfven schijnt wel misplaatst want volgens geologen kan hier geen sprake zijn geweest van turfontginning. Zowel Zwartven als Turfven liggen in een natuurgebied. De omgeving van beide vennenzijn rijke pleisterplaatsen van waterwild en doortrekkende vogels. Beide vennen zijn ook drink- en rustplaatsen voor kraanvogels

     

    E. Blauwe steen. De blauwe steen vormt de grens tussen Wijshagen, Gruitrode en Opglabbeek. In de volksmond wordt dit het “Driedorpenpunt” genoemd. Deze steen betekende tevens het einde van de ondergrondse mijnconcessie van de Kempische Steenkoolmijnen.

    Aan knooppunt 33 kan u eventueel de fietsroute verlaten richting Opglabbeek (volg 39).

     

    F. Donderslag. In de nabijheid van knooppunt 33 kan u, via een mooie dreef, een bezoek brengen aan het gebied Donderslag. Dit domein en de vroegere, nu verdwenen, hoeve hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1117. Het is een rustig wandelgebied met eeuwenoude eiken en beuken .

     

    G. Bron Abeek. De Abeek ontspringt in het zuiden van de gemeente, op het militair domein, aan het Broekven. Het brongebied is een heidevlakte met vennen en venen. Vanaf de Gestelstraat heeft de Abeek zijn eigenlijke loop gevonden en stroomt ze als een zuivere beek door een moerassig gebied. Ze verlaat Meeuwen

    in het uiterste noorden van de gemeente. Zo stroomt ze verder over Reppel en Bocholt naar Molenbeersel. Van daaruit vloeit ze verder over de Nederlandse grens waar ze uitmondt in de Maas. Van oorsprong tot monding is de Abeek ongeveer 30 km lang. De vele landschappen en afwisseling ervan zorgen voor een zeer rijk gebied. Elke plaats die anders is, maakt ze wellicht interessant voor één of ander dier, plant, insect of amfibie. Op de zeer moerassige gronden van de Abeekvallei tref je elzen en wilgen, rietkragen of een typische kruidenvegetatie aan: Paar- en Verspreidbladig goudveil, Speenkruid, Bittere veldkers, Moerasspirea, Klokjesgentiaan, Waterdrieblad en diverse andere zeldzame planten. In dit zeer natte en zure milieu is er turfvorming. Er staan

    nog 4 watermolens op de Abeek: twee in Meeuwen en twee in Ellikom. Zoals vrijwel overal worden ze als dusdanig niet meer gebruikt..

    M. Hoogmolen. Gelegen op de Abeek . In deze watermolen werd vroeger graan gemalen en werden lakens “gevold”. Vollen is vullen, d.w.z. de uitstekende vezels in het laken doen dringen in volkuipen (zwierders) die door de molen werden aangedreven. De molen dateert van vóór 1500. Het is een “onderslagmolen” (zie Dorpermolen). Beschermd op 05/12/1995. Hij is gelegen aan de Hoogmolenweg, 15 in Ellikom. Hij is herbouwd en hersteld. Alleen toegankelijk langs de Hoogmolenweg. Hij ligt op 200 m van het fietsroutenetwerk.

    Aan knooppunt 02 kan u afslaan richting Wijshagen en Neerglabbeek (volg 31).

     

    N. Berenheidemolen. In de vallei van de Abeek ligt de Berenheidemolen op 800 m van de route. Deze molen en het domein zijn niet toegankelijk. Toch heeft men vanop de weg een goed zicht op het molengebouw en het molenrad dat nog regelmatig draait. De oorspronkelijke molen dateert uit 1717. Het was een koren- en boekweitmolen en hij werd eveneens gebruikt als olieslagmolen. In de volksmond wordt hij ook “Achterste Molen” genoemd, in tegenstelling met de Dorpermolen. Hij is gelegen op Berenheide 8 in Meeuwen. Het is eveneens een "onderslagmolen" (zie Dorpermolen). Hij is niet beschermd.

     

    O. Dorpermolen. Alle molens op de Abeek zijn zogenoemde“onderslagmolens”,d.w.z. zij worden aangedreven

    Door water dat tegen de bladen drukt aan de onderzijde van het molenrad. De Dorpermolen is de eerste watermolen op de Abeek en is zeker veel ouder dan de inscriptie van 1758 op de muurankers in de achtergevel. Het was vroeger een koren- en boekweitmolen.Hij wordt in de volksmond “de Voorste Molen” genoemd. In 1976

    is de laatste molenaar met de uitbating gestopt. De molen doet nu dienst als taverne-restaurant waarin het maalmechanisme nog vrijwel volledig en werkzaam is. Ook het typisch Limburgs houten rad draait nog. Hij is beschermd op 11/01/1994. Hij is gelegen in de Molenstraat 5 in Meeuwen. Steeds te bezoeken, behalve op

    donderdag (van mei - aug.) en op woensdag en donderdag (van sept. - april). Tel. 011-79 29 69.

    75

     

    H. Museum "'t Karrewiel". In dit heemkundig museum worden oude landbouwwerktuigen en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen tentoongesteld. Het museum is erg leerrijk, daar het de jongeren confronteert met een quasi onbekende wereld en de ouderen met een zo herkenbare wereld die ze gedeeltelijk zelf beleefden.

    Geopend van Pasen tot oktober, maandag en woensdag gesloten. Het museum is gelegen in de Gestelstraat 79, tel. 011-79 28 83.Het museum is gelegen op 100 m van het fietsroutenetwerk.

     

    I. Kolisbergen. Typisch voor de Hoge Kempen zijn de landduinen, ontstaan door zandophoping. Vanop de top heeft men een mooi vergezicht over het militair domein. Aan de andere kant van de weg bemerk je op de achtergrond de mijnterrils van Genk. Deze landduinen zijn ontstaan na de laatste ijstijd (ruim 10.000 jaar

    geleden) toen noordenwinden over het onbegroeide land grote hoeveelheden grof zand meevoerden. Kolisbergen is een onderdeel van een duinengordel die zich uitstrekt van Hechtel over de Kolisbergen (Meeuwen) langs de Oudsberg (Gruitrode) tot Neeroeteren. Een typische en tevens mysterieuze vogel die enkel

    in duingebieden voorkomt is de Nachtzwaluw. Aan knooppunt 04 kan u de fietsroute verlaten en verder fietsen richting

    Peer, via Linde (volg 05). Aan knooppunt 03 kan u eveneens naar Peer fietsen (volg 05).

     

    J. Tabaksmuseum. Bij het oversteken van de Weg naar Helchteren, tussen knooppunt 04 en 03, vind je op 1500 m richting Meeuwen, het tabaksmuseum. Het museum stelt zowat alles tentoon dat de wereld van de echte roker prachtig illustreert. Het museum ligt langs de Weg naar Helchteren 32, tel. 011- 79 17 18.

     

    K. Gedenktekens Melsens. Dit gedenkteken werd opgericht ter nagedachtenis aan Sgt. Melsens die sneuvelde op 10 september 1944 bij de bevrijding van Meeuwen-Gruitrode en omstreken.

     

    K. Erperheide. Gekend vijfsterren bungalowpark van CenterParcs. Aan knooppunt 01 kan u de fietsroute verlaten in de richting van Peer via Grote Brogel (volg 06). Vlak bij de brug over de Abeek nabij Ellikom ziet u in de tuin enkele grote beelden. Hier woont en werkt beeldhouwer Leo Camps. Een bezoekje kan u enkel brengen na afspraak (Brogelerweg, 10 tel: 011/63.39.56).

     

    L. Kerk St.-Harlindis en Relindis. Genoemd naar de patroonheiligen van Ellikom. Deze neo-klassieke kerk werd in gebruik genomen in 1960. Het kunstpatrimonium bestaat o.a. uit een eiken beeldengroep (apostelenbank) uit de 16de eeuw, enkele houten beelden en een doopvont uit hardsteen.


    Maak er een gezellige uitstap van



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief
  • Alle berichten

    Fietsen in Limburg

    Lauhun-route
    De Bloesem-Fruit route
    Abeekvalleiroute
    Zoetemoerroute
    Rond kamp Leopoldsburg
    De Grensmaas
    Fietssafari lommel
    De Kersenroute
    De Abdissenroute
    Ter Dolenroute
    De Gaspeldoornroute
    De Bilzenroute 
    Tiendorpenroute    
    Herkvalleiroute   
    Horecaroute  
    De brouwerijroute 
    De Kastelenroute 
    Hazelaarsroute 
    Over de taalgrens   
    De Legenderoute 
    Loonse fietsroute  
    Groenspiraal - Genk

    Fietsen in Vlaams Brabant
    Averbode - Diest
    Demervallei 
    ROB Fietsroute - Westelijke lus
    Gemperoute
    Vaart - Dijle - Demer
    Op en af door Dijleland
    Circuit des bois   
    Dijlelandlus  
    3 Lussenroute 
    Winge-en Demerroute 
    Twee Getenroute  
    Steendonkroute  
    Grimbergse molenroute  
    Kapittel-Oost  
    Landense fietsroute


    Fietsen in Antwerpen

    Tussen Hove en Lier
    Hondefretterspad
    Corsendonckroute
    Lotelingroute
    De Merodepad
    Molse Neteroute    
    Gnoproute
    Brialmont-op-knooppunten
      
    Smokkelaarspad op KP  
    Kapittelroute 
    Sunparks-fietsroute 
    Berg en Neteroute 
    Tuindersroute 
    Antwerps Rivierenland
    Fietsen in Oost-Vlaanderen

    Schapekopperoute 
    Klompenroute  
    Woestijneroute 
    Leiestreekroute     
    Markroute  
    Sint-Annekesroute 
    Drie-Provincieroute   
    Drongengoedroute    
    Hulsterlooroute
    Fietsen in West-Vlaanderen

    Leie - Schelderoute 
    Boterlandroute 
    Krekedalroute

    Mijn favorieten
  • Fiets-en-wandelroutes
  • vlaanderen-fietsland
  • charel
  • nena
  • fietsen en wandelen door tienen en hageland
  • Bewegen is Gezond
  • dedoortrappers
  • vroeger en nu
  • wandelroutes
  • Fietsroutes Jouwpagina.nl

    Een interessant adres?

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    antonetta
    blog.seniorennet.be/antonet
    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    middelkerke_boerenmarkt
    blog.seniorennet.be/middelk
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    vogelzanger
    blog.seniorennet.be/vogelza
    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    VOOR EEN ROUTEPLAN EMAIL ME
    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!