Ik ben Freddy, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fritske.
Ik ben een man en woon in Rotselaar (Belgié) en mijn beroep is ex ambulancier GHB Leuven.
Ik ben geboren op 29/01/1945 en ben nu dus 80 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Af en toe ééns schilderen , oude pretkaarten verzamelen en bloggen ! Ben een man van weinig woorden maar van daden..
Brussel Koninklijke Plaats met stambeeld van Godfried van Bouillon. Christenen in Jeruzalem
JERUZALEM, 15 juli 1099 Jeruzalem, de Heilige Stad, is in handen van de kruisvaarders gevallen. Na een beleg van ruim zes weken hebben de christelijke troepen onder leiding van de vooraanstaande edelman uit de Nederlanden, Godfried van Bouillon, de stad op de islamitische Arabieren veroverd. Godfried van Bouillon is uitgeroepen tot ' Heer van Jeruzalem en beschermer van het Heilige Graf ' . De kruisridders hebben zodoende hun goddelijke opdracht uitgevoerd. Op 27 november 1095 werden zij door paus Urbanus II op het concilie van Clermont-Ferrand hiertoe opgeroepen: ' De Turken en de Arabieren zijn ( het Heilige Land ) binnengedrongen.... Daarom spoor ik u onder smeekbede aan - niet ik, maar de Heer - dat gij , herauten van Christus, door herhaalde oproepen allen van welke stand ook, zowel voetvolk als ridders, arm en rijk, overreedt om de christengelovigen in het Oosten met alle inspanning bij te staan om dit goddeloze ras tijdig in onze gebieden uit te roeien.' De christenen in West-Europa reageerden enthousiast op de noodkreet van de paus. Daarbij bood de kerk degenen die het kruis opnamen, enkele matriéle voordelen: iedere deelnemer kreeg een algemene aflaat, vrijstelling van belasting, opschorting van betaling van schulden en bevrijding van lijfeigenschap. In 1096 trok een grote troepenmacht onder leiding van een aantal voorname edelen naar het Byzantijnse Rijk waar zij eind van het jaar in de hoofstad Contantinopel aankwam. Keizer Alexius I weigerde de kruisvaarders over de Dardanellen te zetten indien zij niet bereid waren om zijn soevereiniteit over de te heroveren gebieden in Klein-Azié te herkennen. Na enig aarzelen waren de meeste edelen daartoe bereid en kon de tocht door Klein-Azié beginnen. Op 3 juni vorig jaar werd na zware beproevingen de stad Antiochié ingenomen. Het kruisleger viel daarna uiteen; de Frankische baron Boudewijn van Boulogne vestigde in Edessa een graafschap, Bohemund van Tarente en Raimond van Toulouse raakten in conflict over het bezit van Antiochié. De hoofdmacht onder aanvoering van Godfried van Bouillon trok echter door naar Palestina waar het beleg voor Jeruzalem werd geslagen. 25 december 1100. Na de dood van Godfried van Bouillon laat zijn broer Boudewijn, graaf van Edessa ( sinds 1098 ) zich tot koning van Jeruzalem kronen.
De in Dinant Gebouwd door Adolphe Sax. (1814 - 1894)geboren Sax trekt in 1838 naar Parijs waar hij een atelier voor instrumentenbouw opricht. Zijn succes wordt met jaloerse ogen bekeken door zijn concurrenten: er vloeide een hele reeks gerechtszaken uit voort. Sax was eveneens muziekuitgever, leraar saxofoon, directeur van de fanfare van de Parijse Opera, concertorganisator, grondlegger van de hervorming van de Franse militaire muziekkapellen. Hij creéerde nieuwe instrumenten en vormden complete families blaasinstrumenten. Ook het componeren vernieuwde hij. Berlioz en Verdi zouden als de eersten zijn pad volgen. Brussel, Intrumentenmuseum.
Gent Stambeeld van Jacob Van Artevelde. Gentse bevolking kiest nieuw bestuur. Gent, 3 januari 1338 - De bevolking van Gent heeft een nieuwe regering gekozen, bestaande uit vijf hoofdmannen: drie lakenhandelaars, een wever en een volder (iemand die het lakenweefsel soepel maakt ). Deze verkiezing is vooral een succes voor de wevers, daar zij sinds 1320 alle medezeggingschap in de stad hadden verloren . Onder de hoofdmannen neemt de lakenhandelaar Jacob van Artevelde de belangrijkste positie in .De verkiezing van de hoofdmannen is een gevolg van de noodsituatie die is ontstaan door het besluit van de Engelse koning, Edward III, geen wol meer aan Vlaanderen te verkopen . De Vlaamse textielnijverheid is geheel afhankelijk van de Engelse wol . Het besluit van Edward III vloeit voort uit zijn strijd met de koning van Frankrijk, Filips VI . Beiden vorsten steven naar gebiedsuitbrijding . Vanwege de Fransgezinde houding van de graaf van Vlaanderen, Lodewijk van Nevers , heeft Engeland tot een wolembargo tegen het graafschap besloten . De nieuwe regering gaat proberen tot een akkoord met Engeland te komen . Jacob van Artevelde zal met Edward III de besprekingen gaan voeren . 26 januari 1340 - De koning van Engeland , Edward III, is door Vlaanderen erkend als koning van Frankrijk . Door deze erkenning heeft Vlaanderen, dat het gezag van graaf Lodewijk van Nevers negeert en door de Gentse hoofdman Jacob van Artevelde democra- tisch wordt bestuurd, de banden met de sinds 1328 regerende koning van Frankrijk, Filips VI . Na zijn herkenning heeft Edward de bepalingen van het bondgenootschap met Vlaanderen bekendgemaakt . Deze bepalingen blijken zeer gunstig te zijn voor Vlaanderen . Zo heeft de Engelse koning zich ertoe verbonden Vlaanderen tegen Frankrijk te beschermen . De grote Vlaamse steden stelt hij een bedrag van 140 000 pond sterling in het vooruitzicht . Door het bondgenootschap met Engeland wordt Vlaanderen partij in de Frans - Engelse oorlog ( Honderdjarige Oorlog ). De Vlaamingen hebben zich tot op heden afzijdig gehouden van deze oorlog . Hun keuze voor Edward vloeit voort uit verhoogde spanningen met Frankrijk, en de algemene vrees voor oorlog met dit machtig land . De toenadering tot Engeland was in het bijzonder de wens van Jacob van Artevelde, vriend van de Engelse koning.
Ten westen van de dorpskern, tegen de grens met Oost-Vlaanderen aan , kunt u het schilderachtigste plekje van Gooik gaan bezoeken: de Woestijnkapel en haar omgeving. Schaapherdershonden vonden daar ooit een koperen kruisbeeld. Op die plek werd een kapel opgericht, die al in de 14de eeuw een druk bedevaartsoord was. De huidige kapel dateert van omstreeks 1600, maar werd in 1758 aangepast.
Supergoei ! ! ! Er komt een hersencel aan in het nanne- lijk brein. Ok, dat is een héél zeldzame gebeurtenis, maar het kan ! Om kort te gaan : die hersencel merkt, dat hij heel alleen is in een grote lege zwarte ruimte . " Joehoe" roept de hersencel. Maar ocharme: er antwoordt niemand ! " Joehoeoeoeoeoe" roept hij nog eens . Maar het enige wat hij hoort is de echo van zijn eigen stem. Totaal ontredderd kruipt dat dapper en eenzaam celletje in een hoekje en begint te wenen . Plotseling komt er een andere hersencel toegesneld, totaal buiten adem, en roept naar de wenende hersencel : " Hey zot , wa doede gij hier" ? " Wij zitten allemaal beneden "
Het kunsthistorisch belangrijkste deel van het Kortrijkse centrum strekt zich uit langs de rechteroever van de Leie, net ten zuiden van de rivier. Daar bevinden zich de Grote Markt, die met fraaie panden is omzoomd, het belfort, het magnifieke stadhuis, de rijke Sint-Maartenskerk met daarnaast het bijzonder stemmige begijnhof en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het opmerkelijkste heiligdom van de stad. Op de Leieoevers zelf verrijzen de imposante Broeltorens - het kenteken van Kortrijk - die door een fotogenieke brug met elkaar zijn verbonden. Het ook al unieke Nationaal Vlasmuseum aan de E. Sabbelaan mag u evenmin missen. Het onlangs gerestaureerde Broelmuseum met zijn prachtige kunstcollecties kunt u dagelijks bezoeken. Een stuk minder bekend zijn het park en het museum van de Groeningeabdij. Van die in de 13de eeuw gestichte abdij rest nog het dormitorium, dat goed werd geretaureerd en tegenwoordig onderdak biedt aan een in alle opzichten boeiende historische collectie over Kortrijk. Een van de meest pittoreske plekjes van de stad is ontegenzeglijk het Baggaerthof: dertien huisjes die in de 17de eeuw voor behoeftige vrouwen werden gebouwd, en een tuin met meer dan tweehonderd verschillende kruiden.
INSTITUUT DER DOCHTERS VAN MARIA OF INSTITUUT PARIDAENS
In de XVI de eeuw verhief zich op het huidige Sint - Antoniusplein het prachtige herenhuis der patriciérsfamilie Uiten Lieminge . Dit gebouw van 1511 kwam in 1613 in het bezit van S. Vosmeer, apostolische vicaris der Verenigde Provincién, en werd in 1617 het College der Hollanders, onder het voorzitterschap van Cornelius Jansenius . Van 1754 tot 1757 werd het college bijna gans herbouwd volgens de plannen van J.-A. Hustin . Door de Franse regering werd het openbaar verkocht in twee loten . Het eerste, dat de gebouwen omvatte, werd de 15 de September 1810 toegewezen aan de Fransmans Francis Huen, terwijl het tweede lot, d. w. z. de tuinen, een koper vond in Michiel - Jozef van Gindertaelen, een handelaar te Wilsele . De Naamse advocaat Willem de Laittre werd de 28 ste Januari 1812 eigenaar van het eerste lot en verhuurde het aan Mejuffrouw Paridaens. Deze juffrouw, afkomstig van Bergen, die door de Franse revolutie uit het klooster was gedreven , had in 1799, samen met Mejuffrouw B. van den Bosche, van Mechelen, nicht van de laatste bisschop van Antwerpen, Mgr de Nelis, het plan opgevat een instituut te stichten met het doel de opvoeding van jonge meisjes te verzorgen . Onder de directie van Jan Hubert de Venise, president van het college van Bergen te Leuven, openden deze beide vrouwen, samen met andere godvruchtige personen dit instituut in het begin van het jaar 1800 in een huis gelegen in de Sint - Martensstraat. Het jaar daarop werd de school overgebracht naar het klooster der Engelse Zusters, aan de Voer, om reeds de 15 de Augustus 1805 weer te verhuizen naar het oude klooster der Ierlandse Minderbroeders op het Sint - Antoniusplein, op de hoek van de Broekstraat. Het instituut van Mejuffrouw Paridaens bleef hier tot 1812 om dan difinitief bezit te nemen van het oud college der Hollanders, dat de 3 de April 1835 volledigin het bezit kwam van de school voor meisjes.
Indrukwekkend gebouw, Vlaamse renaissancestijl. Geschenk van het Amerikaanse volk. Ingehuldigd in 1928. Toren van 85 m. met Beiaard. Op gelijkvloerse verdieping museum de Spoelberch. ( Mgr. Ladeuzeplein ) Leuven
Een der merkwaardigste barrokkerken van Belgié . Aanvankelijk Jezuitenkerk, gebouwd in 1666 . Behoudens de gevel, volledig gerstaureerd na 1944. In de kerk barokbeeldhouwwerk in communiebank, Biechtstoelen, Schilderijen . ( Naansestraat ) Leuven
Parochiekerk sedert 1252, met er naast de Ste Gertrudisabdij. Laatgthische toren gebouwd in 1454 door bouwmeester van het Brussels stadhuis, Jan van Ruysbroeck. Kerk op uitzondering van de toren volledig herbouwd na 1944. Merkwaardig laat-gtisch koorgestoelte.
Typisch specimen van de burgelijke bouwkunst in het Leuvense in de 2de helft der 16e eeuw. Behoort met o.m. het Van Dalecollege tot de best bewaarde renaissancegebouwen van Leuven
(Schapenstraat) Groot Begijnhof Gesticht begin der 13e eeuw. Vormt op zichzelf << een stad binnen de stad >>, met zijn kerk, vroeg gotisch, zijn circa 100 huizen, opgetrokken in de diverse bouwtranten uit de perioden van de 15e tot de 18e eeuw. Behoort tot een der merkwaardigste en grootste begijnhoven van Belgié. Siervolle huisgevels. Kerk, gebouwd in 1305, ingericht als museum.
Leuven Groot Begijnhof met den reuzenmuur en zijn kerk.
Het Leuvens Begijnhof, onstaan omstreeks 1230 ingevolge de toen heersende mystieke gedachte, vormt een echte parochie afgesloten van de stad, waar zich uitsluiten begijnen en godvruchtige vrouwen vestigden. De leden dezer vrouwengenootschap legden geen kloostergelofte af maar verplichtten zich slechts tot tijdelijke onthouding van het huwelijk en tot tijdelijke gehoorzaamheid aan de oversten en aan de statuten der vereniging. Uit de eerste tijden kwam niets tot ons. In de nog bestaande huizen zijn nochtans alle stijlen van de XV de tot de XVIII de eeuw vertegenwoordigd. Zonder aan chauvinisme te willen doen, mag gezegd worden, dat, wat schilderachtigheid en romantische atmosfeer betreft, het Leuvens begijnhof al de anderen van ons land in de schaduw stelt. In 1232 kregen de begijntjes van hertog Hendrik I de toelating om in hun miniatuurdorp een kapel te bouwen. In 1305 werd echter reeds met de huidige kunstvolle kerk een aanvang genomen .
Salon Ingericht als receptiezaal. Schilderijen van J.P. Verhaghen, B. Beschey, N. E. de Pery C. Duplessy. Monumentale tafel met stadsblazoen. Zoldering en Meubilair in Lodewijk XVe stijl.
Moderne contructie. Voorgevel met zuilengalerij en fronten, gebouwd in 1775, naar plannen van J. Hostin. Tot in 1914 was het paleis van justitie in deze lokalen ingericht. Vroeger stonden op deze plaats twee universitaire colleges, waarin de faculteit der kunsten en wetenschappen ondergebracht was.
Werd gebouwd als private huis door G. Van 't Sestich in laat gothische stijl. Met zijn trapgevel, zijn gevelversiering en zijn opschrift LX, vormt deze gevel een waardig geheel in de rij kunstgevels der Naamsestraat.
Merkwaardig gebouw opgericht in 1569 door kanunnik Van Dale, van Antwerpen . Dagtekent nog geheel uit de 2e helft der 16e eeuw en is het schoonste en best bewaarde renaissancegebouw van Leuven .
Gebouwd in 1755 op de plaats waar sedert 1571 het eerste Premonstra-tenzercollege was ingericht. Monumentale voorgevel in Lodewijk XVe stijl; prachtige baroknis en ingangsportiek. (Naamsestraat)
Aanvankelijk privaat huis van professor Adriaan Floren Boyens van Utrecht, later paus Adrianus VI . Werd van 1524 af ingericht als universiteitscollege . Gedeeltelijk herbouwd in de 17e en 18e eeuw . Vormt een prachtig geheel met een indrukwekkende binnenkoer en monumentale ingang. (Hogeschoolplein)
De officiéle ingebruikneming van de spoorlijn Mechelen - Brussel. 1835
Mechelen, 5 Mei - Koning Leopold I heeft vandaag de spoorlijn Mechelen - Brussel officieel in gebruik gesteld. Na Engeland is Belgié het tweede land met een spoorweg. De spoorlijn vormt het begin van een uitgebreid spoorwegnet dat Belgié moet gaan doorkruisen en waarvan Mechelen het knooppunt zal vormen . De nu gereed zijnde lijn Mechelen - Brussel zal een zijtak worden van de al langer geplande spoorverbinding tussen Antwerpen en Keulen . De door voerhandel van de Scheldestad moet op die manier direct verbonden worden met het Duitse afzetgebied. Twee jaar geleden heeft de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Charles Rogier , een wetsontwerp ingediend inzake de financiering en exploitatie door de staat van het spoorwegnet. Dat voorstel werd op 1 mei van het vorig jaar door de Kamer aanvaard. Rogier , die enorm heeft geijverd voor de totstandkoming van het spoorwegnet, heeft zijn ministerschap niet kunnen voortzetten tot de dag van de opening . Augustus vorig jaar viel het Liberale kabinet Goblet - Lebeau - Rogier , waarna De Theux een nieuwe regering samenstelde die voornamelijk uit katholieken bestaat . Minister van Binnenlandse Zaken is momenteel regeringsleider De Theux zelf. Voor de koning was het overigens een drukke dag want voordat hij vanmiddag de spoorlijn opende , is deze ochtend zijn zoontje Leopold plechtig gedoopt . Het op 9 april geboren prinsje is de vermoedelijke troonopvolger van Leopold I . Twee jaar geleden kregen Leopold en zijn vrouw Louise al een zoon , Louis-Philippe , amper een jaar oud , aan een slijmvliesontsteking overleden .
Mullem, waar veel panden nog in de gele kleur van de Heren zijn geschilderd, kent in het hoogseizoen nogal wat weekendtoerisme, maar is bij velen toch nog onbekend. Het is een belevenis er eens een wandeling te maken door het met kasseien bestrate kleine centrum met de gaaf gebleven 11de à 12de eeuwse Sint-Hilariuskerk ( merkwaardige grafstenen in het interieur ), het kasteeltje ( bewoond door poolreiziger François de Gerlache ), twee erg schilderachtige dorpsherbergen , een neoclassicistisch kasteel (van poolreiziger Gaston de Gerlache ) en, dicht bij de N60, de Bekewindmolen uit 1903.
In 1555 liet keizer Karel V op deze plaats een versterking bouwen. Hij noemde ze ' Philippeville', naar zijn zoon Filips II van Spanje. Onder de regering van Lodewijk XIV gaf de bekende Franse militaire architect Vauban het stadje zijn definitieve vorm. Aan het ontstaan van de militaire vesting herinneren twee Plaquettes aan de pilaren van de Sint-Philippuskerk. De huidige kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-de-vestingen was oorspronkelijk een kruitmagazijn, dat deel uitmaakte van de versterkingen, en in 1922 werd het gebouw tot kapel omgevormd. Op de plek waar de centrale waterput van de vesting zich bevond, staat nu, hoog op een sokkel, het bronzen beeld van Louise-Marie, de eerste Belgische vorstin. Het beeld was eigenlijk voor Oostende bedoeld, maar het bestuur van die stad weigerde het 'omdat het zo lelijk was'. De put onder het beeld is nog steeds met water gevuld. Merkwaardig zijn in Plilippeville ook de kazematten, tien kilometer onderaardse galerijen uit de 17de eeuw, die de buitenposten van de voormalige vesting met elkaar verbonden. Een 400 m lang onderaards uitstapje is mogelijk in juli en augustus.
BESTE BEZOEKERS - fritske2 en fritske3 is verhuist naar categorie kunst
BESTE BEZOEKERS !!! fritske2 en fritske3 is verhuist naar categorie kunst . Dank U !!!!
fritske 389 Berichten. 900 Foto's IK WENS JE VEEL LEES - EN KIJK PLEZIER ! ! ! VERVOLG VAN BLOG 1 IS :
KLIKKEN BIJ FAFORIETEN OF INTIKKEN : "Altijd-Welkom-Bij fritske2-Hoe leer ik tekenen" En mijn derde blog is : "Altijd-Welkom-Bij fritske3-Hoe leer ik tekenen" DANK U BESTE BEZOEKERS !!! Men zegge het voort !!! fritske3