Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
19-09-2023
MOOI - ZEEPKRUID
Zeepkruid - Saponaria officinalis - Soapwort
De vaak in grote groepen, rechtopstaande planten van Zeepkruid, bloeien van mei tot september. De planten hebben voor een soort uit de anjerfamilie grote bloemen die van wit tot donker roze kunnen kleuren. Ze geuren ook heel sterk zowel overdag als 's nachts en trekken dan ook allerlei langtongige insecten zoals vlinders en nachtvlinders aan die voor de bestuiving en bevruchting zorgen. In onze contreien is het een soort die je kan vinden op spoorwegterreinen, braakliggende percelen, opgespoten gronden enz.
De veldlathyrus heeft vierkantige stengels met aan de top een vertakte rank waarmee de plant zich omhoogwerkt van 30 cm tot soms 1 meter hoogte. De gele vlinderbloemen staan in meerbloemige trossen op de lange steel. Het is een gras- en hooilandsoort die je ook wel terugvindt in wegbermen als ze niet te vroeg gemaaid worden. De bloeitijd loopt van juni tot en met augustus.
De havik is een roofvogel met een lengte van 49 tot 66 cm en een spanwijdte van 89 tot 122 cm. Hij heeft een donkergrijs verenkleed, met lichtere onderdelen en fijne dwarsstrepen. Hij heeft ook een witte wenkbrauwstreep boven zijn oog. Hij jaagt vooral op middelgrote vogels en zoogdieren, die hij verrast met een snelle en lage vlucht. Hij broedt in bossen of parken, waar hij een groot nest maakt van takken. Hij is een honkvaste vogel, die meestal in hetzelfde territorium blijft.
In haar tuin, tussen de tomatenplanten, spotte Marleen VAN WOLPUTTE een kruisspin. De kruisspin is in tegenstelling tot veel andere spinnen geen schuwe soort, maar eentje die vaak midden in het web zit en moeilijk over het hoofd is te zien. De vrouwelijke kruisspin wordt ook relatief groot, tot zo'n 17 millimeter. De naam is te danken aan de op een kruis gelijkend patroon op het achterlijf dat bestaat uit een groepje lichtere tot witte vlekjes die afsteken tegen de donkerbruine tot gele achtergrondkleur. Aan het eind van de zomer zijn de kruisspinnen volwassen en de paring vind dan ook plaats in de herfst. De eieren overwinteren en in de lente komen de jonge spinnetjes tevoorschijn.
Fotoverslag zwerfvuilactie in Retie - Zaterdag 09 september 2023
11 Bunters tekenden om 09:00 uur present en namen deel aan deze zwerfvuilactie. Het was prachtig weer, nog niet te warm, licht mistig en alles was mooi bedauwd. Marleen had niet alleen oog voor het aanwezige zwerfvuil.... maar ook voor de mooie natuur!!
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Marleen VAN WOLPUTTE maakte heel wat foto's tijdens de zwerfvuilactie van vorige zaterdag in Retie, waaronder bijgaande foto. Nog nooit heb ik zoiets gezien en ik weet ook niet wat het moet voorstellen! Het gaat duidelijk om het bouwwerk van een spin, maar is het een spinnennest, een gevangen prooi die volledig ingewikkeld is of nog wat anders? Als jij weet wat het precies is en welke spin het heeft gebouwd....klik dan op "Reageer" (rechts onderaan dit bericht), voeg Uw commentaar toe, en vergeet ook niet Uw naam te vermelden. Zo worden we er allemaal weer wat wijzer van.
Burlende herten in het Weerterbos - Vrijdag 29 september 2023
Je hebt de omzendbrief voor deze bijkomende activiteit vandaag ontvangen.....en je kan hem hier desgewenst ook nog eens nalezen. En bekijk zeker ook het filmpje dat door enkele Bunters vorig jaar werd gemaakt !!
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief (WordDoc) nog eens na te lezen.
Bronstige, burlende en zoelende herten - Vrijdag 29 september 2023
Tijdens ons bezoek aan de Veluwe (vorig jaar) konden we merken dat de bronsttijd al wel was begonnen maar nog niet uitgesproken te zien was. Daarom zijn Roger en Mimi begin oktober ook nog eens naar het “Weerterbos” (Gemeente Nederweert – Limburg – NL) getrokken om ook daar nog mooie beelden te maken. Het verschil tussen damherten en edelherten is duidelijk te zien aan de huidskleur en aan de vorm van de imposante geweien. De bronsttijd of het paarseizoen is een periode waarin herten een drang hebben om te paren. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam van het dier. De bronsttijd van de edelherten en damherten begint eind september en duurt tot half oktober. Het mannetjeshert brengt dan door een luid geloei (=burlen) de hindes op de hoogte van zijn aanwezigheid en zijn motieven. Ook zijn concurrenten zijn op pad en het gaat er soms hard aan toe met het geluid van slaande geweien. De winnaar van dit gevecht mag met de hinde paren. Tijdens de bronst krassen de mannelijke edelherten ook woest met hun gewei over de grond om de hindes te imponeren en met de voorhoofdsklier legt hij een geurspoor aan. Bovendien parfumeert hij zich nog met zijn eigen urine! Om na dit hitsig gedoe wat af te koelen gaat de hertenbok achteraf in een modderpoel heen en weer wentelen om wat af te koelen…. en zo ook de vervelende insecten uit zijn pels kwijt te geraken.
Op vrijdag 29 september gaan we er weer naar toe. Je kan inschrijven tot en met zondag 17 september Bekijk zeker de omzendbrief die U werd toegestuurd en die je ook kan vinden elders op deze blog.
Klik op de "play-knop om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Een 30 tal ooievaars streken dinsdag 5 september neer nabij de N42 Zottegem-Herzele. Een deel foerageerde op een akker, ook verschillende verlichtingspalen van de vrij drukke N42 werden bezet. Blijkbaar schrikt verkeersdrukte hen niet af om het allemaal eens vanuit de hoogte rustig te bekijken. De spectaculaire ooievaarstrek is begonnen, opmerkelijk dat deze groep niet geringd is.
Het is U wellicht bekend dat heel wat vogels druiven lusten….. maar er zijn ook heel wat insecten te vinden op gekwetste of rottende druiven. In bijgaand filmpje dat door Roger DAMEN gemaakt werd, zie je een bromvlieg, groene vleesvliegen, een Europese hoornaar en een atalanta.
Klik op de "play-knop" om het fimpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Tijdens de zwerfvuilactie van vorige zaterdag zag Jef ADRIAENSEN een groepje doorschijnende paddenstoelen, die na enig opzoekingswerk “hazenpootjes” bleken te zijn. Het hazenpootje is een paddenstoel uit de familie van de inktzwammen. Hij is dicht bezet met witte haren, die niet opvallen als de hoed nat is. Bij rijpheid, slechts enkele uren later, is de hoed vrijwel kaal, in het midden vlak uitgespreid en de rand is sterk naar boven en naar binnen gekruld. Als de sporen rijp worden vervloeien de plaatjes tot een zwarte "inkt", net als bij andere "inktzwammen". Hij komt voor op houtafval in bossen en tuinen en op deels verteerde houtresten, zoals bv houtsnippers en dus is het een saprofiet.
Met een automatische nachtcamera kon Roger enkele wasberen filmen in de Ardennen, waar er naar schatting zo’n 6.000 rondlopen Het is een soort van roofdieren die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komen, maar nu ook in andere delen van de wereld voorkomen. Ze hebben een zwart masker op hun gezicht en een geringde staart. Het zijn echte alleseters: van fruit en noten tot insecten en vissen. Het is ook een invasieve uitheemse soort, wat betekent dat ze een bedreiging kunnen vormen voor onze inheemse dieren en planten. Daarom is het ook verboden om wasberen als huisdier te houden of te verhandelen en dat is ook de reden waarom ze bejaagd worden.
Maar onder druk van de natuurhulpcentra gaat men sinds kort diervriendelijker te werk. De wasberen worden dan met een “live-trap” gevangen en gecastreerd of gesteriliseerd.
Klik op de "play-knop" om het filmpje van Roger te bekijken (MP4)
Eén van de meest gestelde vragen tijdens de wandeling: is dit nu een zomereik of een wintereik? Klik op onderstaande afbeelding en je kan het duidelijk zien!
Zaterdag 26 augustus 2023 - Eikenwandeling met ontbijt.
Met de neus in de wind de geur volgend van verse koffie en gebakken spek met eieren, belanden 53 Bunters rond 9 u in het Dessels Hof. Al keuvelend vindt iedereen een plekske aan de prachtig gedekte tafels met een overvloedige keuze aan beleg en pistolets. Daarna maken we een wandeling van 4,5 km en vertelt Jef ZOEF een hoop wetenswaardigheden over "de eik".
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4