Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
11-03-2025
GOED OM WETEN - HEKSENSNOT
Heksensnot of sterrenschot....
Reigers pikken wel eens een pad of een kikker mee. Soms eten ze een zwanger wijfje, wat hen uiteindelijk niet zo goed bevalt. Zwangere dieren bevatten geconcentreerde eitjes die in water opzwellen, en dus zo zwaar op de maag van de jager blijven liggen, dat hij ze weer uitspuugt. Het resultaat heet heksensnot of sterrenschot.
Heksensnot of sterrenschot (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Broedende vogels weer dag en nacht live te volgen via de camera’s van “Beleef de Lente”
De lente belooft een vlucht te nemen: de camera’s van “Beleef de Lente” van Vogelbescherming Nederland gaan weer aan. Vanaf zondag 2 maart om 8 uur ’s ochtends kan iedereen meekijken en genieten van de bijzondere momenten tijdens een nieuw broedseizoen; dit jaar betreft het de negentiende editie.
De vogels zijn live te volgenen de camera’s blijven aan tot alle jongen zijn uitgevlogen.
Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door
Met de eerste zonnestralen van de lente vult de lucht zich met vrolijke vogelzang. Merels, roodborstjes en mezen laten hun mooiste melodieën horen om hun territorium af te bakenen en een partner te lokken. Hun gezang markeert niet alleen het begin van een nieuw seizoen, maar brengt ook leven en energie in parken, tuinen en bossen.
Koolmees (Foto: Karel VERBRUGGEN) Klik op de foto om de zang van de koolmees te horen (Geluid aan)
Roodborst (Foto: Karel VERBRUGGEN) Klik op de foto om de zang van de roodborst te horen (Geluid aan)
Merel (Foto: Karel VERBRUGGEN) Klik op de foto om de zang van de merel te horen (Geluid aan)
Ook de boomklever maakt gretig gebruik van de voedertafel in de tuin en is dan behoorlijk dominant aanwezig. Deze luidruchtige 'mini-specht' kan gemakkelijk langs boomstammen omhoog en omlaag lopen. Ze eten vooral ongewervelden (insectenlarven, oorwormen, kevers of spinnen). Het dieet wordt in de herfst en de winter aangevuld met zaden en noten (vooral beuken- en hazelnoten). Daarmee lok je ze dus ook naar je voedertafel. Met zijn grijsblauwe rug, oranje buik en markante oogstreep is hij goed te herkennen.
Van zaterdag 01 maart tot en met zondag 09 maart is het de “Week van de vrijwilliger”. Bij die gelegenheid zetten we ook graag alle vrijwilligers van “Natuurvereniging Den Bunt” in de bloemetjes. Zonder de onbaatzuchtige inzet van onze bestuursleden, maar ook van vele andere “helpende handen” zou onze vereniging niet kunnen blijven bestaan, en daarom zeggen we vandaag tegen elke vrijwilliger:
De mandarijneend is een exotische verschijning die je eigenlijk niet in ons land zou verwachten. Oorspronkelijk komt hij dan ook voor in Oost-Azië. Maar mandarijneenden zijn vanwege hun kleurrijke en fijne uiterlijk een geliefde toevoeging aan watervogelcollecties. Ontsnapte vogels uit dergelijke collecties broeden sinds eind vorige eeuw ook in ons land. Het mannetje is opvallend getekend en heeft sierlijke oranje veren die boven het achterlijf uitsteken.
Mandarijneend - Aix galericulatam - Mandarin (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
De Indische gans is een bijzondere exoot. Indische ganzen zijn wit en bruin/grijs van kleur en hebben zeer karakteristieke zwarte strepen op hun kop. Ze komen van nature voor in Centraal-Azië en trekken in de herfstperiode op tien kilometer hoogte over de Himalaya naar hun overwinteringsgebieden in India. In Europa levende Indische ganzen zijn ooit ontsnapt uit volières en broeden sinds de jaren tachtig ook in ons land. De hier verblijvende broedvogels zijn zeer schaars, maar tijdens de najaarstrek komen ze op veel meer plekken in ons land voor. Waarschijnlijk worden ze dan ‘aangevuld’ met verwilderde Indische ganzen uit andere Europese landen. Hier trekken ze veel kortere afstanden, samen met andere ganzen, zoals de brandgans.
Omstreeks deze tijd is het zover: met miezerregen en avondtemperaturen rond de 8°, zijn de trekomstandigheden gunstig. Padden, kikkers en salamanders ontwaken massaal uit hun winterslaap en de grote paddentrek gaat beginnen Amfibieën brengen de winter meestal door aan land, verstopt onder bladeren, een houtmijt of ingegraven in een ondergronds holte. In het voorjaar ontwaken ze en gaan ze op pad naar hun voortplantingspoel. Doel: een partner zoeken en eitjes afzetten. Door het dichte Vlaamse wegennet moeten veel amfibieën tijdens die tocht een weg oversteken. Vaak eindigt zo’n tocht ‘op weg naar nieuw leven’ in een platte dood. Gelukkig zijn er de vrijwilligers van de paddenoverzet…!!
Fotografie: Karel VERBRUGGEN.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) Klik daarna helemaal rechts-onder op het icoontje "volledig scherm"
Achiel CLAESSEN stuurde ons een mooie foto van nestelende oeverzwaluwen in Mol-Maat. Dit is nog een foto van vorig jaar natuurlijk.... want het is nog een beetje vroeg om ze nu al te spotten. Ze overwinteren nu in de Sahel-regio en de eerste oeverzwaluwen verschijnen in maart al in ons land, maar de grootste aantallen keren van eind maart tot in juni terug. Maar ook wij kijken er al naar uit.....
De grote bonte specht eet vooral ongewervelden, maar schakelt in de winter over op een dieet van zaden en noten. Je kunt dus allerlei noten voor de specht op de voedertafel leggen. Om ze open te krijgen, gebruikt de 'grote bonte' een heuse spechtensmidse. Hij duwt een noot (of een dennenappel) in een spleet van een boombast en hakt net zo lang tot hij bij het lekkers is. Eenmaal leeggegeten laat hij de resten op de grond vallen. Op de grond stapelen de lege doppen en dennenappels zich op, waardoor de specht zijn 'werkplek' verraadt.
Ondanks het slechte weer (ganse voormiddag geregend) kwamen er toch een 40-tal Bunters opdagen (zie groepsfoto) Nadien konden we nog genieten van een hapje en een drankje in Café Sas 5.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Niet minder dan 40 Bunters kwamen opdagen voor deze wandeling...... ondanks het feit dat het de ganse voormiddag geregend heeft. Gelukkig is het op de middag gestopt zodat we toch nog een mooie groepsfoto konden maken. Een volledig fotoverslag tonen wij U morgen.....
Volgens de wet moet je als vzw minstens één keer per jaar een algemene vergadering organiseren. Dat gebeurt binnen de zes maanden na het afsluiten van het boekjaar. Ook belangrijk: minstens 15 dagen vooraf moet je de leden bijeenroepen.
En dat is allemaal gebeurd !! Op het financieel verslag van Charlie waren en geen opmerkingen van de aanwezige leden. En ook op de activiteiten van het voorbije jaar was er geen commentaar. Ilzelf had wel wat te vertellen.... maar ik heb het uiteindelijk niet gedurfd. Toch wil ik U mijn voorstel alsnog vertellen....
Massale kraanvogeltrek verwacht door vroege lentetemperaturen.
19-FEB-2025 - Hoewel de sloten en ondiepe plassen op moment van schrijven nog bedekt liggen met een laagje ijs, zal de temperatuur later deze week snel omhoog gaan. Met uitschieters naar boven de 15 graden zal het zelfs lenteachtig aan gaan voelen. Het zal vele tienduizenden kraanvogels in beweging brengen. Ze staan al in de startblokken om naar het noorden te vliegen.
Met een aantrekkende zuidenwind worden op het einde van deze week veel aangenamere temperaturen verwacht. Tegelijkertijd staat er in Spanje en Frankrijk dan een flinke rugwind, wat de kraanvogels energie zal besparen als ze naar het noorden vliegen. Dit maakt de lange overtocht over de Pyreneeën en over Frankrijk een stuk makkelijker. Hierdoor zullen enkele honderdduizenden kraanvogels uit de zuidelijke streken deze week waarschijnlijk massaal aan de voorjaarstrek beginnen. (met dank aan Isabelle Van de Velde)
Klik op de "Pklay-knop" om het fimpje te bekijken (Geluid aan)
Met zijn prachtige kroon is het mannetje van de krooneend een opvallende verschijning(vooral tijdens het broedseizoen). Ze komen oorspronkelijk uit Azië, maar broeden sinds vele jaren ook in Nederland en België. Het mannetje draagt een opvallende kroon van roestbruine kopveren en heeft een al even opvallende rode snavel. Krooneenden zijn groot, sterk en niet schuw, en soms zelfs een beetje bazig. Ze laten zich dan ook goed bekijken. Het zijn deels standvogels en met een beetje geluk ook nu te zien.