Vanaf 16 mei tot 16 juli 2007 ligt het ontwerp zoneringsplan ter inzage bij de technische dienst van de stad. De zoneringsplannen bepalen hoe het afvalwater van alle huizen op ons grondgebied wordt gezuiverd: Door aan te sluiten op de infrastructuur die al onder de grond zit. Of door aan te sluiten op de infrastructuur die we nog zullen bouwen. Of door het zuiveren in een individuele installatie.
Het college van burgemeester en schepenen nodigt iedereen uit op een informatievergadering. Deze vergadering zal doorgaan in het stadhuis van Waregem, raadszaal, Gemeenteplein 2, 8790 Waregem op donderdag 5 juli om 19 uur.
Tijdens het openbaar onderzoek kan iedereen schriftelijke opmerkingen indienen over het ontwerp zoneringsplan tot 16 juli 2007. Deze dienen gericht te worden aan het College van burgemeester en schepenen, Gemeenteplein 2, 8790 Waregem.
Namens het College van burgemeester en schepenen, Get. G. De LangheSecretaris Get.K. Vanryckeghem Burgemeester
Sponsors gezocht voor tewerkstelling van jonge vrouwen in Gabon... Zuster Leen is na twee jaar terug met verlof . Ze vertoeft tot half augustus in haar ouderlijke woning te Beveren Leie. In die tijd zamelt Zr Leen geld in om tewerkstellingsprojecten te financieren voor haar missiepost. Met dat geld wil ze jonge zwarte meisjes na hun onderwijsopleiding aan het werk zetten in allerlei projecten die haar gemeenschap zelf opzet en helaas ook zelf moet financieren. Ze kan dus alle steun goed gebruiken. Luister zelf maar wat Zr Leen te vertellen heeft. Je kunt Zuster Leen bereiken via mail klik hier of via gsm 0496/ 40 65 57 Wie wil storten kan dit op het rekeningnummer: 425-6165769-60 Met onderstaande filmpje krijgt u een indruk van het leven van Zr Leen in Gabon/ Oyem en vertelt ze zelf wat het project bevat. Schakel de achtergrondmuziek uit en dubbelklik op de groene pijl. Wie helpt de droom van Zuster Leen Mestdagh waarmaken?
De 400 ton zand in Beveren-Leie bracht al heel wat plezier met zich mee!!!
Tijdens de Beverse Ommegangsdagen op 22, 23 en 24 juni ging het tweede Amabeachtornooi door georganiseerd door Damesvolley Beveren-Leie. En net zoals vorig jaar mogen de bestuursleden en de vele medewerkers onder voorzitterschap van Marc Van Biervliet terugblikken op een geslaagde driedaagse. Nieuwigheid Nieuwigheid dit jaar was het interverenigingentornooi. Initiatiefnemer Paul Van Tieghem deed er alles aan om van de eerste editie een succes te maken en daar slaagde hij in. Niet minder dan 12 ploegen schreven zich in waaronder een paar uit Desselgem. Er heerste dan ook een gezellige sfeer zowel onder de ploegen als onder de supporters. Bruisende gemeente Het is de bedoeling om terug wat volkse leute onder de mensen te brengen zegt Paul. Beveren is een bruisende gemeente met heel veel actieve verenigingen. Maar iedere vereniging is op zijn eigen eilandje bezig. Zon tornooi kan de verenigingen wat dichter bij elkaar brengen, sluit Paul af. Niet te verwonderen dat de voorzitter een bijzonder dankwoordje en daarbij een paar flessen wijn in petto had voor Paul. Het interverenigingentornooi werd gewonnen door de ploeg ploeg Casa El Vid 1 uit Desselgem gevold door Oud Chiro uit Beveren-Leie. (Bevers Weetjes)
Op 30 juni is het voor juf Annie de allerlaatste schooldag na een mooie loopbaan als kleuter- en peuterleidster. Lees, kijk en luister, maar schakel eerst de achtergrondmuziek uit.
Tijdens de zomermaanden neemt de bib van Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve deel aan de actie: Vlieg je mee?
Dit is een initiatief van CultuurNet Vlaanderen rond kinderen en cultuur. Vlieg is het hoofdpersonage en deze zomer is Vlieg vermist. Aan de hand van speurtochten doorheen de bib wordt gezocht waar Vlieg zich schuil houdt. Affiches worden door de bib verspreid met daarop enkele eenvoudige vragen. Om de twee weken worden de opdrachten veranderd. Zo kan er meerdere keren aan de speurtocht deelgenomen worden. Elk deelnemend kind (van 6 tot 12 jaar) krijgt naast een cadeautje een speurneusdiploma met een unieke code op. Deze code moet worden ingevuld op www.vliegjemee. klik hier Daar maken ze kans op ongelooflijke hoofdprijzen. En een speurneusembleem wordt hen dan toegestuurd. De actie loopt van 2 juli 2007 tot 23 augustus 2007. Op 26 augustus worden dan de winnaars bekend gemaakt. Meer info: Stedelijke Openbare Bibliotheek, Schakelstraat 10 8790 Waregem 056 62 13 75 (Beverse Weetjes)
Vakantiegenoegens 'Waregem Leiekant' Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve
Op zondag 17 juni organiseerde Vakantiegenoegens Waregem Leiekant een fietslus in en rond Waregem. De tocht die 30 km telde vertrok in Beveren-Leie ging via Desselgem en in Sint-Eloois-Vijve was de groep compleet. Daar zorgde de voorzitter Myriam Sabbe voor een welkom en feliciteerde bestuurslid Koen Deruddere, die zijn diploma van gemachtigd opzichter behaalde. Na de plichtplegingen trok de groep zich op gang en genoot van de rustige wegen meestal langs de boorden van de Leie. Na 18 km was er een halte voorzien in het Provinciedomein Baliekouter in Wakken. Daar stond Jo Neirycnk klaar met de bevoorrading. Nadat de deelnemers zich tegoed hadden gedaan aan een natje en een droogje kon de terugweg aangevat worden en na 12 km. de groep in Desselgem te ontbinden. De volgende activiteit op 30 juni is 'Wandelen op Wielen' later meer daarover. (Beverse Weetjes)
Wie doet burgemeester en schepenen in het zand bijten?
Tijdens de Ommegangsdagen 22, 23 en 24 juni is het voor de tweede maal genieten van het volleybaltornooi op de zandterreinen achter de Kernelle. Voor het eerst is er dit jaar een intervereningentornooi . Op zaterdag 23 juni om 18.00u. nemen volgende ploegen het tegen elkaar op:
GEMEENTEBESTUUR
1. RIK SOENS
2.KURT VANRYCKEGHEM
3. JO NEIRYNCK
4.PETER DESMET
5.GUIDO DELANGHE
OUDERCOMITESTEDELIJKEBASISSCHOOL
1.CHRISTINE DUMOULEIN
2.BERNADETTE DEBACKER
3.DARLINE VIERSTRAETE
4.FREYA DELODDERE
5.BEKE LUC
OUDERCOMITE VRIJE BASISSCHOOL
6.DEVLOO BART
7.DERYCKE KATRIEN
8.VAN D' HUYNSLAGER HILDE
9.NUYTTENS ANJA
10.CALLENS CHRIS
11.RIGOLLE ISABELLE
OUD CHIRO I
1.BRECHT GOESAERT
2.PIETER VERCRUYSSE
3.MIET DEBAERE
4.ILSE MEERSSCHAERT
5.FREDERIK LOSFELD
OUD CHIRO II
6.STIJN DESMET
7.KEVIN HOLVOET
8.DIMITRI GOEMAERE
9.HANS MEERSMAN
TRAMPOLINE / OLDIES
1.ALEX HUL
2.CARL HOLVOET
3.CHRIS DEBACKER
4.DOMINIQUE VAN PETEGHEM
5.JAN DE DEKEN
6.JAN TANGHE
TRAMPOLINE / YOUNG ONES
7.VALERIE VANMELLAERTS
8.JORIS GEENS
9.DIETER SEYNHAEVE
10.THIJS DESAUW
DINGHA
1.JEF VERHAMME
2.CHRIS SNAUWAERT
3.TREES DELABIE
4.VINCENT DUC
5. CHRISTINE MOREELS
CASA EL VID 1
1.WOUTER DEBRABANDERE
2.BART VELGHE
3.INE DELODDER
4.XAVIER FOURNEAU
5.ALEXANDER DELANNOY
CASA EL VID 2
12.KRISTOF VELGHE
13.KAREL PARMENTIER
14.DAVY LAREU
15.DIMITRI AVET
16.KEVIN DEVOS
SPORTDIENST
1.MARC VANRYCKEGHEM
2.JAN LOBBENS
3.STEPHAN BIEBUYCK
4.GEERT STEYVERS
5.KATRIJN TITECA
6.NICK NOREILDE
VACBL (ATLETIEKCLUB)
10.CLAUDE GOEMAERE
11.STIJN DEVOS
12.MICHAËL VANNIEUWENHUYZE
13.PATRICK MAGHERMAN
14.SANDRA CAUWELS
En nu supporteren maar! Met dank aan Paul Van Tieghem voor de informatie (RS)
Sinds onheuglijke tijden is Sint-Jan de Doper patroon van onze Beverse parochiekerk. Die kerk wordt voor het eerst vermeld in het jaar 965, meer dan duizend jaar terug dus, maar de kerstening van onze streek en meteen het oprichten van het eerste kerkje gaat beslist nog drie eeuwen verder terug in de tijd.
Tot aan de 15de eeuw is zo goed als niets bekend over het patroonschap van Sint-Jan in verband met onze kerk. In 1452 dan stichtte Geraard van Gistel, onze toenmalige dorpsheer, een kapelrie van Sint-Jan in de Beverse kerk. Aan die kapelrie was een kapelaan verbonden die na Geraards dood zes missen per week moest lezen voor diens zielerust en die van zijn echtgenote Alice van Walcourt. Hun grafsteen wordt nog altijd bewaard in de zij inkom van onze kerk.
In 1731 richtte de toenmalige pastoor Joos de Ruijdt de broederschap van Sint-Jan de Doper op. Paus Clemens XII bekrachtigde die stichting met een speciale bulle waarvan een uit die tijd stammende vertaling bewaard wordt en uithangt in de kerk bij het beeld van Sint-Jan. De leden van de broederschap konden van verscheidene geestelijke voordelen kunnen genieten als zij op 24 juni Sint-Jan kwamen vereren. In 1855 werd de broederschap heropgericht door pastoor Frans Dejonghe nadat de verering van Sint-Jan met de jaren wat afgezwakt was. In de Beverse kerk konden al diegenen terecht die gekwollen of besmet zijn met de vallende ziekte, met zenuwziekten, vallingen, hoofdzweren, gezwellen, pijnen of wonden des hoofds, pijnen in de oogen, excessen of andere diergelijke kwalen en ongemakken des lichaams. Gaan dienen voor Sint-Jan zoals dat toen heette, was de boodschap. Er waren bij ziekte weinig andere middels voorhanden ten andere en het zou nog tot 1945 duren eer Beveren een dokter op zijn grondgebied kreeg.
Pastoor Arthur Depauw die hier in 1913 arriveerde van uit Kachtem, ook een Sint-Jans parochie, gaf de Beverse Sint-Jansommegang een nieuwe impuls. In Kachtem was die ommegang een ware begankenis en dat moest in Beveren ook zo worden. Hij werd destijds flink geholpen door zijn onderpastoor Ernest Lebbe, die hier vanaf 1922 zelf pastoor werd. De ommegang of rondgang omheen het kerkhof werd opgesmukt met beelden in terra-cotta van Sint-Jan als prediker en als kind. In de kerk bevond zich al een mooi houten beeld van de heilige dat omstreeks 1890 geschonken was door Theofiel Debrabandere, en boven het Sint-Jansaltaar hing een schilderij dat de onthoofding van de onverschrokken prediker voorstelde.
Een prentkaart met een voorstelling van de Beverse kerk die verspreid werd in de jaren 1930 had als bijschrift dat Sint-Jan hier aanroepen werd tegen de overschreeuw der kinderen, kindjes die in hun geschrei dreigden te stikken dus. In die jaren was er telkens op 24 juni een drukke begankenis van moeders met hun kleine kinderen, zelfs uit naburige parochies kwamen ze naar Sint-Jan. Bij het opblazen van de kerk aan de Leie in mei 1940 kwamen het houten beeld van Sint-Jan en het schilderij, zo goed als ongeschonden uit het puin. Een echt mirakel voor de toenmalige pastoor Jozef Devisscher die daar vaak over preekte in zijn zondagsmissen. De beelden van Sint-Jan op de kerkhofommegang waren wel erg beschadigd. Een rest van die beelden is nu nog te zien bij de calvarie op het kerkhof. Het houten Sint-Jansbeeld en het schilderij bevinden zich nu in de nieuwe kerk.
Na de Tweede Wereldoorlog trachtte pastoor Ernest Deltour de ouders er van te overtuigen dat dienen voor Sint-Jan niet enkel met ziekten van kleine kinderen te maken had, maar ook met het deugdzaam doen opgroeien van kinderen tot volwassen mensen. Na hem poogde pastoor Arthur De Pourcq Sint-Jan meer naar voor te brengen als patroon van broederlijk delen dan als patroon der kinderen. Terug naar de bron in dit geval. Sint-Jan was inderdaad de man die vermaande dat de komst van het Godsrijk best wordt voorbereid door soberheid, onthechting en naastenliefde. Maar daarmee wilde hij de zegening van de kleine kinderen op ommegangszondag niets te kort doen natuurlijk. Met dank aan Etienne Ducatteuw, schrijver van dit artikel. (RS)
Op vrijdag 15 juni was OC Klokhuis het kloppend hart voor de 5de editie van de Zavelputtochten georganiseerd door de Mirakelstappers. Het was er een komen en gaan van wandelaars die zich inschreven voor een tocht van 5-9-14 of 20 km. De tochten gingen, alnaargelang afstand, richting Desselgem, Deerlijk, Harelbeke Ondanks de minder goede weersvoorspelling mochten de Mirakelstappers 575 deelnemers noteren. Er waren heel wat onbekende gezichten maar ook heel wat bekende. Onderonsje met de Desselgemnaars; M&M waren van de partij voor een tocht van 5 km.
De controlepost van de 9 en 14 km werd bemand door Marc Decock, Magda Archie, Freddy Vandeplassche en Christine Delcroix en bevond zich in de kantine van de Beverse tennisclub. Zij vertelden: Er waren dit jaar iets minder deelnemers, maar allen waren tevreden over het parcours en de organisatie. De Mirakelstappers beschikken over een groep vrijwilligers waar wij graag deel van uitmaken, het zijn allen vrienden onder elkaar. Zon organisatie zou ook niet mogelijk zijn zonder samenwerking van mensen die het met hart en ziel doen. besluiten ze.
Hoofdverantwoordelijke van de Zavelputtochten: Hervé Vervaert en echtgenote Ghislaine uit Beveren-Leie mogen trots zijn met deze puike organisatie.(RS)
Marcel Decavel uit de Stagestraat te Beveren-Leie is een levende encyclopedie als het over wielrennen gaat, hij bezit tevens een gigantische collectie foto's. Ook Frederic Van Der Straeten die lange tijd samen met zijn ouders in de Stagestraat naast Marcel woonde wist dit. Naar aanleiding van de Tourstart in Waregem resulteerde dat in het organiseren van Fhotour' 07 door Frederic.
Photour 07, een fototentoonstelling met 600 foto's over de Belgische tourgeschiedenis adhv fotocollages van Marcel Decavel en thematisch tentoongesteld in 6 verschillende cafés in Waregem, met foto's van Merckx, Van Impe, De snelle mannen van het peloton, de beginjaren van de tour, Ijzeren Briek, Mont Ventoux.... De verschillende deelnemende zaken zijn te vinden op de Markt of in de Stationstraat en zijn: Markt 28, Tommy's, Kommilfoo, 't Labierinth, Klauwaert en Jardin de Provence. Fhotour loopt van 10 juni tot 10 juli (RS) Met dank aan Frederic voor de informatie
Naar analogie van de,voor onze streek, historische ritstart van de Ronde in Waregem, organiseert het Davidsfonds Beveren-Leie op Zondag 8 juli, een lokale ronde:
In tegenstelling tot de Tour, waar de nadruk op sportieve prestaties wordt gelegd, willen we in Beveren een klein maar fijn programma aanbieden met culturele degustaties. Vooral met de Vlaamse feestdag in het vooruitzicht willen we de aandacht vestigen op onze lokale rijkdom, uit heden en verleden Voor een luttele 2.50 euro per persoon wordt U een programma voorgeschoteld om duimen en vingers bij af te likken. Het omvat een toponimische wandeling olv Lieven Monserez, die het hoe en waarom zal uitleggen bij diverse Beverse plaatsnamen en landschappelijk bepalende elementen in Beveren, zoals de Gentseweg en de spoorweg. Aan het kerkhof wordt door Etienne Ducatteeuw, gekend van de lokale heemkundige kring, uitleg verschaft bij enkele belangrijke Bevernaars die er begraven liggen; het lokaal-relevante Goed te Beaulieu en de dramatische gebeurtenissen van 1940 die zon ingrijpende invloed zouden hebben op de verdere uitbouw van de gemeente.
Daar ook vlas een bepalende invloed heeft uitgeoefend in de ontwikkeling van onze streek, stelt de firma DEPOORTERE, fabrikant van vlasverwerkingsmachines, hun nieuwe gebouw ter beschikking om een tentoonstelling op te zetten rond vlas en de verwerking ervan. Oude en nieuwe machines zullen er te bezichtigen zijn zowel in statische opstelling als in werking. Tevens zal er gelegenheid zijn om historisch visueel materiaal te bekijken ter plaatse.
Het culturele luik wordt ingezet door een bloemlezing van poëzie langs de Leieboorden. Dichter én oud-Bevernaar Patrick Lateur brengt er werk van zichzelf en streekgenoten deken Leonard Lodewijk De Bo en André Christiaens
Om het geheel wat kleur te geven wordt in de St Jan de Doperkerk een tentoonstelling opgezet met kunstwerken van autodidact Christine Tijtgat en internationaal gewaardeerde schilder Christian Verkaemer, ook alweer beide met Beverse wortels. Ten slotte kan men ten huize van Beverse kunstenares Claudine Denoulet haar -door de natuur geinspireerde- werken bezichtigen en E.H. Luc Suys zet de deuren van de pastorij open alwaar je zijn schilderijen en zijn tuin kunt bezoeken.
Het programma met uurrooster zal te bekomen zijn op de dag zelf aan het Bouwke, een neo-klassieke woning uit 1889, (Kleine Heerweg 86) waar in de namiddag het muziekske Dust in de tuin voor de muzikale omlijsting zal zorgen. Met dank aan Koen Lavens voor de inzending