Op de foto: schepen Rik Soens, financieel adviseur Frederic Verdonck en ontvanger Geert Coussement Schepen van Financiën Rik Soens stelde op 20 december de begroting en investeringen voor het jaar 2008 voor: in totaal voor een bedrag van 12.499.425 euro.
De personenbelasting blijft ongewijzigd op 6,8%.
Beveren-Leie *Voor de Stedelijke Basisschool te Beveren-Leie is er 1 miljoen euro voorzien. Daarmee zouden o.a. de houten chalets (blijven wel staan) vervangen worden door stenen gebouwen, toelage van de overheid bedraagt 510.000 euro. *Voor de Zavelputten site Beaulieu is er jaarlijks 12.500 euro voorzien, (dit voor het geval dat er een goed project kan rond gemaakt worden). *Voor de Sint Jan de Doperkerk is er 40.000 euro voorzien voor het aanpassen van de deuren, (naar buiten draaien, multifuntioneel maken en veiligheid).
Op de foto: schepen Jo Neirynck, directeur Stefaan Dewaele, schepen Rik Soens
Desselgem: *Er is een bedrag van 750.000 euro voorzien voor een nieuwe sporthal in Desselgem. Na de bouw van de nieuwe sporthal gaat de huidige tegen de vlakte en later komt daar een ontmoetingscentrum. *Er gaat 500.000 euro naar de installatie van een loskade en toegansweg aan de Leie. Sint Eloois Vijve *Nieuwe jeugdlokalen (te bouwen waar het huidige speelplein ligt) ontwerp ervan 10.000 euro. Waregem: *Voor het Boothuis aan de stadionvijvers in Waregem wordt 490.000 euro uitgetrokken. Er is al een ontwerper aangesteld. De stad wil het gebouw opnieuw verhuren als restaurant in concessie. *Ook het Jeugdcentrum zal aangepakt worden, voor de verbouwing- en aanpassingswerken is er een bedrag van 490.000 euro voorzien. * Voor de inkombeveiliging van de stadswinkel is er 250.000 eruo voorzien. *Voorts komt er een restauratie (voegen) van de toren van de dekanale kerk Amandus&Blasius in Waregem voor 330.000 euro. *Voor de Schakel is er 300.000 euro gepand voor een nieuwe trekkenwand (computergestuurde bewegende wanden, met de huidige waren veel problemen). Brandramen scenetoren 19.000 euro en 25.000 euro voor het aanpassen electr. van de conciërgewoning. *Aanvraag renovatiedossier stallingen Park Casier: een ontwerper aanduiden 10.000 euro, 150.000 euro voor de restauratie van het hekwerk (subsidies bedragen 300.000 euro) en 15.000 euro voor het aanleggen van verschillende groenzones. *Voor de bibliotheek is 5000 euro voorzien voor het ontwerp van de nieuwbouw, voor nieuw meubilair en materiaal 26.500 euro en informaticamateriaal 23.000 euro. *Voor de aanleg van een nieuw containerpark in Waregem (oude gebouwen van Gaselwest) in de Roterijstraat is 600.000 euro uitgetrokken. Toelage overheid bedraagt 200.000 euro. Het huidige containerpark in de Transvaalstraat ligt in een woonzone, daar zal in de toekomst een bouwproject gerealiseerd worden.
Verder geven we nog enkele begrotingscijfers mee: (deze lijst is nog onvolledig) *De kassieke investeringen van fiets- en voetpaden voor de som van 810.000 euro. *Voor rioleringswerken 1.400.000 euro. *Investeringstoelage poincaré (vrijzinnigen) van 100.000 euro voor de aankoop van een onroerend goed en 5000 euro voor de inrichting van het gebouw. *Inrichten musea 5000 euro (rond het paard en WOI?) *Investeringstoelagen voor de Kerkfabrieken 97.000 euro. *Aanleg kunststofgrasveld achter Waregem Expo, nieuw voetbalveld waarop Waregem-Zulte ten alle tijde zal kunnen trainen, zal aangelegd worden op één van de twee huidige pleinen. Stad Waregem investeert daarin 250.000 euro de rest ongeveer 125.000 euro komt ten laste van de club. *Voor het vernieuwen tennisterreinen (aan De Meers ) zal de stad een investeringstoelage van 150.000 euro toekennen, het overige zou door de club bekostigd worden. *Toegangsweg Bloso Sporthotel, 100.000 euro voor het toegankelijk maken via de Veldhoekstraat. *Collectorwerken Beverenbeek 1.000.000 euro, toelage van de onderheid bedraagt 310.000 euro. *Internationale samenwerking investeringsprojecten Ngarama 50.000 euro. *Voor de uitbreiding van de stationsparking kant Boulezlaan 50.000 euro. *Vernieuwen Duthoystraat 300.000 euro. *Aankoop grond 115.000 euro uitbreiding begraafplaats aan de Barakke. *Brandweer gebouwen en herstelling gebouwen 100 000 euro, vernieuwing materiaal 40.000 euro en aankoop multifunctionele karweiwagen 50.000 euro. ....
Stadhuis Waregem: enkel gesloten op 24, 25 en 26 december, ook op 31 december 2007 en op 1 januari 2008. Deelgemeenten: gesloten van 24 december 2007 tot en met 2 januari 2008.
Dienst bevolking Zaterdagvoormiddag 22 december: dienst bevolking open Zaterdagvoormiddag 29 december: dienst bevolking gesloten.
Containerparken Beide containerparken zijn gesloten op maandag 24, dinsdag 25, woensdag 26 en maandag 31 december 2007 alsook op dinsdag 1 en woensdag 2 januari 2008.
Stedelijke bibliotheek De 3 bibliotheken zijn gesloten op maandag 24, dinsdag 25 en woensdag 26 december, maandag 31 december, dinsdag 1 en woensdag 2 januari.
Cultuurcentrum de Schakel Het cultuurcentrum De Schakel is gesloten van 24 december 2007 tot 4 januari 2008.
Sportdienst en zwembad De Treffer Zowel het stedelijk zwembad als de administratieve diensten van de Sportdienst zullen gesloten zijn 24, 25 en 31 december 2007 alsook op 1 januari 2008.
Op dinsdagvoormiddag 18 december werd er duchtig gewerkt in de Sint Jan de Doperkerk. Een groep vrijwilligers ging er aan de slag met de opbouw van de kerststal, het plaatsen van kerstbomen Dankzij vele helpende handen, ook de bloemschikkers zullen nog aan de slag gaan, zal de kerk terug een sfeervolle uitstraling hebben, klaar om Kerstmis te vieren.
Iedereen kan dit feest meevieren: in de middernachtmis die zal opgeluisterd worden door het Gregoriaans koor uit Deerlijk ofwel op Kerstmis om 09.30u, deze viering zal opgeluisterd worden door de St. Gregoriuszanggilde. Op de foto ontbreken Camiel Demeyer, Jan Tijtgat en Walter Neirynck
Vrije Basisschool van Beveren-Leie werkt aan veiligheid en milieu
Op maandagmorgen 17 december, om iets voor 08.00u, trotseerden juf Ilse, juf Jo, juf Nancy en juf Vera samen met Veronique Vanderhasselt de bittere koude. Goed verlicht vatten ze post aan de poort van de school en wensten alle leerlingen een goede morgen. Diegenen die hun fluohesje droegen werden gefeliciteerd en de niet-dragers , ja, die werden erop gewezen om het in t vervolg wel te doen.
Een (goeie) reden om het niet te dragen is als mama het nog moet strijken. Met een ongestreken fluohesje over straat lopen is toch GEEN ZICHT. Maar al bij al viel het goed mee, vrijwel alle leerlingen hadden hun hesje aan en op een paar uitzonderingen na, waren ook de allerkleinsten LICHTJES IN HET DUISTER!
'Ladder van Lansink' in de voortuin van de Vrije Basisschool te Beveren-Leie Wie was Lansink? Dhr. Lansink was een Nederlands parlementslid en professor die in 79 de hiërarchie in de afvalverwerking lanceerde. Lansinks ideeën waren niet zozeer gebaseerd op wetenschappelijk onderzochte levenscyclusanalyses, maar op levensbeschouwelijke gronden ('rentmeesterschap over de schaarse aardse goederen'). Sindsdien inspireerden heel wat landen, alsook de Europese gemeenschap en het Vlaamse Gewest, hun afvalbeleid hierop.
Ladder van Lansink. Het afgelopen weekend heeft de werkgroep milieuopvoeding op school de Ladder van Lansink opgezet in de voortuin van de Vrije Basisschool. Daar wisten juf Nancy en Gregoor Vandenborre -Gregoor is lid van de werkgroep MOS en de ouderraad- heel wat meer over te vertellen.
Juf Nancy wist te vertellen wat de verschillende treden inhouden. Hoe hoger op de ladder hoe minder vervuilend voor het milieu. Voorkomen: gebruiken van brooddozen, drinkbussen Hergebruiken: kringloopwinkel, herbruikbare flessen Recycleren: papier, glas . Verbranden: verbranden van restafval in de verbrandingsoven te Harelbeke (minder goed voor milieu, mens en dier) Storten: was niet zo van belang daar alles naar de verbrandingsoven gaat. Juf Nancy sloot af met de mededeling dat iedere leerling een blad met uitleg zou meekrijgen naar huis.
Groeiende ladder Daarna was het de beurt aan Gregoor, hij legde de uitwerking van de ladder uit, want de werkgroep wilde ook de constructie ervan milieuvriendelijk houden. Zo werden er takken van bamboe en wilgen in verwerkt. Het idee achter het gebruik van wilgentakken is dat deze vanzelf groeien. Tussen de takken zal nog wat afval opgehangen worden, (oude fiets, slingers?). De bedoeling daarvan: als de Ladder van Lansink in de loop van het voorjaar begint te groeien zal het groen van de wilgen het afval overwoekeren.
Op zondag 16 december werden Octaaf en Denise Mahieu-Ostyn ontvangen op het gemeentehuis te Beveren-Leie naar aanleiding van hun 60ste huwelijksverjaardag.
Octaaf werd geboren op 29 april 1926. Hij groeide op in de Goelevenstraat te Nieuwenhove samen met zijn 3 zussen. Hij liep school in zijn gemeente tot zijn twaalfde en trok daarna nog 2 jaar naar het college. Octaaf was een begaafde student, de oorlog kwam echter roet in het eten strooien en Octaaf moest thuis blijven, hij verbleef voor een hele periode in Noord Frankrijk. Na de oorlog trok Octaaf naar het VTI want hij moest een beroep leren en koos de richting textiel. Begaafd als de Ninoviet was, wist hij zijn A3 diploma in 2 jaar inplaats van in 3 jaar te behalen.
De eerste 17 jaar van zijn beroepsloop werkte hij bij de firma Opsomer en Vanneder te Waregem. Onder impuls van zijn vrouw Denise (ze waren ondertussen gehuwd) solliciteerde Octaaf bij de firma Bekaert te Zwevegem. Hij werkte er o.a. als kwaliteitscontroleur in het magazijn. Dat was een goede firma, zegt Octaaf, ik moest er veel eerder gaan werken zijn. Op 29 april 1983 sloot Octaaf zijn beroepsbezigheden af bij Bekaert.
Denise werd geboren te Deerlijk op 7 mei 1928. Het gezin Ostyn telde 3 dochters en een zoon. Toen Denise 4 was kwam het gezin in Beveren wonen. Ze namen hun intrek in één van de huisjes waar nu de burelen van Interlin staan. Denise liep school tot haar 14de in de meisjesschool in de Grote Heerweg en uitzonderlijk voor die tijd mocht ze tot haar 17de naar de naaischool op de Markt te Waregem. Haar beroepsloopbaan speelde zich af in de confectie. Eerst bij de firma Nuyttens te Deerlijk en dan bij de firma Steverlinck te Vichte.
Bij de geboorte van hun eerste dochter zette Denise haar werkzaamheden stil om voor het gezin te zorgen. Daar had ze na een tijd de handen mee vol. Na Rita kwamen er ook nog Luc, Magda, Erna, Rudy,Tony, Ronny, Kurt en Kathy.
Naaischool bracht hen samen Het diamanten paar leerde elkaar kennen via de vriendschap die Denise en de zus van Octaaf sloten in de naaischool. De twee vriendinnen liepen af en toe eens over en weer en van t een kwam t ander. In die tijd was het vanzelfsprekend dat men tegen het donker terug thuis was. Uitgaan was er die tijd niet bij. Octaaf trok dus met de vriendin van zijn zus naar de cinema. t Is daar dat de vonken overgeslagen zijn, weet het diamanten paar te vertellen.
Op 12 december 1947 gaven ze elkaar hun ja-woord voor de ambtenaar van burgerlijke stand te Beveren-Leie. Het jonge paar trok voor een 4-tal jaar in bij de moeder van Denise tot ze in 1951 in hun huidige woning trokken in de Kleine Heerweg te Beveren-Leie. Op heden telt dat nestje 9 kinderen, 18 kleinkinderen: Joke, Griet, Krist, Jurgen, Ilse, Barbara, Sophie, Nele, Tim, Goele, Lotte, Tine, Arne, Bram, Ine, Griet, Lies en Mathias die op hun beurt reeds voor 9 achterkleinkinderen zorgden.
Hobbys Toen het in het gezin Mahieu-Ostyn iets rustiger werd, ondernamen Octaaf en Denise enkele prachtige reizen, zo trokken ze naar Spanje, Frankrijk, Turkije en genoten ze 25 jaar van hun uitstapjes naar de caravan in Bredene. Hun vrije tijd weten ze goed in te vullen. Octaaf heeft o.a. een passie voor de schilderkunst. Na zijn pensionering volgde hij zelfs 4 jaar kunstonderwijs in de tekenacademie te Harelbeke. Het kunstwerk Het Vlaams Paard dat te bewonderen is in het stadhuis te Waregem is van de hand van Octaaf. Daarnaast was Octaaf ook heel actief met het verzamelen van, en sleutelen aan oude uurwerken. Ook Denise weet haar tijd goed op te vullen, kruiswoordraadsels invullen is een van haar liefhebberijen. Iedere krant waar een kruiswoordraadsel instaat moet eraan geloven, ze scheurt het uit om te bewaren en ten gepaste tijde op te lossen. We wensen hen van harte proficiat en nog heel veel gelukkige en gezonde jaren! Met dank aan de familie