Vierde sessie van Beverse Start to Run kent grote bijval
Op maandag 31 maart startte de vierde sessie van Start to Run, een organisatie van VACB. De vorige drie sessies waren al een succes en bewezen dat het mogelijk is om in 10 weken tijd in staat te zijn om 5 km vol te lopen. De 4 begeleidsters, Els Rigole, Fabienne Cloet, Katrien Deconinck en Sandra Cauwels leggen er dan ook hun hart en ziel in om de sportievelingen perfect te begeleiden. Voor de vierde sessie mochten ze een groep van om en bij de 60 deelnemers verwelkomen. BL2008
Paaseirenzoektocht bij de Gezinsbond, Beveren-Leie en Desselgem
Op paaszaterdag sloegen de Gezinsbond van Beveren-Leie en Desselgem terug de handen in elkaar voor het organiseren van hun jaarlijkse paaseierenzoektocht. De tocht startte in OC De Mote te Desselgem en 75 kinderen vergezeld van ouders en/of grootouders trokken op pad. Onderweg waren een aantal spelletjes voorzien en natuurlijk viel er hier en daar iets lekkers te rapen.
Bij aankomst stonden de tafels op hun paasbest gedekt en konden ook de ouders en/of grootouders genieten van een natje en een droogje terwijl de kinderen hun verzamelde puzzelstukjes konden kleven en zich laten grimeren. Ondertussen was de paashaas op zoek naar De Mote maar via een telefoontje kwam ze op het juiste adres terecht. De gocart waarmee ze kwam aangereden was volgeladen met allerhande lekkers voor de kinderen.
Ouderraden VBS Desselgem en Beveren-Leie nodigen Rik Torfs uit.
Op de foto v.l.n.r.: Christ Lavens, Greet Vervaeke, Hilde Van Dhuynslager, Joop Verelzen
Op donderdagavond 10 april organiseren de ouderraden van de Vrije Basisscholen van Desselgem en Beveren-Leie een avond met Prof. Kerkelijk Recht Rik Torfs. Waarde(n)volle opvoeding wordt het thema van de avond. We kennen de Professor allemaal van zijn pittige commentaren in De Slimste Mens en van zijn Canvasprogramma Nooitgedacht. Hij geeft zijn visie op de snel-evoluerende maatschappij, over normen en waarden die belangrijk kunnen zijn voor de toekomst van onze kinderen.
Voor deze avond slaan de ouderraden van de VBS van Desselgem en Beveren-Leie de handen in elkaar. We hebben een heel actieve ouderraad, zegt Christ Lavens , voorzitter van de Desselgemse ouderraad. Een twintigtal enthousiaste ouders komen maandelijks samen om over het schoolgebeuren te praten. In de loop van het jaar wordt er ook heel wat georganiseerd voor de ouders en de kinderen. Een aantal activiteiten zoals onze kerstrozenverkoop en onze gezinswandeling zijn klassiekers geworden. Ook bij het schoolfeest (dit jaar op zondag 20 april) helpen we allemaal mee. De opbrengsten van deze activiteiten gaan integraal naar de kinderen. De laatste jaren is er al heel wat spelmateriaal aangekocht.
Ook de ouderraad in Beveren-Leie is heel actief.oppert Greet Vervaeke, penningmeester van dienst. Zoals in Desselgem kunnen we rekenen op een grote groep ouders die zich willen inzetten voor de school. We hebben heel wat werkgroepen die elk een activiteit voor zich nemen. Zo zijn we de laatste jaren pertinent aanwezig op de september-kermis in Beveren-Leie met een heuse kinderactiviteit. Het jaarlijkse mosselfestijn is een topper, met meer dan 600 eters over twee dagen zaten we dit jaar aan een record. We staan ook in voor de jaarlijkse schoolkalender en zijn present op tal van schoolactiviteiten. Ons schoolfeest gaat door op zondag 1 juni 2008. De opbrengsten van al deze activiteiten komen vanzelfsprekend ten goede aan de kinderen van de school. Praktisch : Donderdag 10 april om 20.00 u in t Klokhuis in Beveren-Leie . Kaarten kosten 3 euro en zijn te verkrijgen bij: Christ Lavens (0478/287391) Greet Vervaeke (0494/662358).
Op 18 maart was het voor de zesde maal dat het Davidsfonds de Nacht van de Geschiedenis organiseerde. Ook in Beveren-Leie kon men terecht voor een brok lokale volkscultuur. Herbergen en cafés in Beveren-Leie van vroeger en nu en waar kon men daarvoor beter terecht dan in de oudste café van Beveren t Leckerke.
Voorzitter Koen Lavens heette de talrijke aanwezigen welkom en kondigde daarbij een opwarmertje aan. Hilde Soens en Hilde Defoort twee gewezen café dochters vertelden enkele grappige anekdotes. Daarna was het de beurt aan Etienne Ducatteeuw die samen met Michel Debrouwere heel wat opzoekingwerk deden over o.a. de Beverse cafés.
Zo wist Etienne een kroegentocht te maken die in het eerste deel geïllustreerd werd dias. Het tweede deel werd voorgesteld aan de hand van kaarten. De twee Beverse heemkundigen zijn erin geslaagd om via documenten een eerste algemene kaart van Beveren te maken van in 1784. Daarop staan alle huizen en cafés en zijn ook de bewoners ervan gekend. Beveren kon in kaart gebracht worden tot het jaar 1920 en telde toen 58 cafés. Verdere kaarten zijn er niet meer, er mag immers niet meer in documenten gekeken worden van minder dan 100 jaar.
De kroegentocht ging dan maar tot op heden verder zonder kaarten. Een avond die voor velen onder de 75 aanwezigen heel wat herinneringen opriep.
Hieronder een klein opwarmertje van de anekdotes die Hilde en Hilde vertelden. Schiet echter niet op de pianist want dit filmpje is niet compleet, het hostingprogramma laat maar 5 minuten hosting toe. Als pro kan er natuurlijk heel wat meer, maar Beverse Weetjes is er op vrijwillige basis, dus..... In ieder geval kijk, luister en geniet!!!
Op 1 april 2008 zal het low care dialysecentrum in het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem functioneel zijn en zullen patiënten met zowel acute en chronische nierinsuffi ciëntie kunnen worden opgevangen op spoedgevallen/IZ, in het low care dialysecentrum of voor een raadpleging bij de nefroloog.
Als je nieren falen Jaarlijks krijgen ±1.200 Belgen, waarvan meer dan de helft jonger dan 60 jaar, te horen dat hun nieren niet meer functioneren. Zij sluiten aan bij de totale groep van om en bij de 7.000 patiënten die met dialyse of niertransplantatie behandeld worden. Het totaal aantal nierpatiënten dat gedialyseerd wordt, bedraagt momenteel 4.500. Nierfalen is een sluipende ziekte: de evolutie verloopt vaak zonder al te veel symptomen. Herkenbaar is wel dat - als de nieren niet meer werken - de patiënt moe en zwak wordt en zijn eetlust verliest. Giftige stoffen hopen zich op in het bloed en er wordt vocht vastgehouden waardoor weefsels opzwellen, wat zich dan eventueel uit onder de vorm van misselijkheid en overgeven, jeukende huid, gezwollen handen en enkels en verstoorde slaap. Indien vroegtijdig vastgesteld, kan het verloop van de ziekte gestabiliseerd of vertraagd worden. In een aantal gevallen kan nierfalen zelf vermeden worden. Nierinsuffi ciëntie kan onder andere veroorzaakt worden door diabetes, hoge bloeddruk, ontsteking, blokkade of chronische infectie.
Dagelijks worden ongeveer 200 liters bloed door de nieren gepompt. Nuttige stoffen worden terug naar de bloedstroom gevoerd; water en afvalstoffen worden uit het bloed gefilterd en uitgescheiden als urine. Naast de zuivering van het bloed en de afscheiding van water en vloeistoffen, zorgen de nieren voor het evenwicht van chemische stoffen in het bloed, zoals kalium en natrium. Zij helpen het zuurgehalte op peil te houden en produceren hormonen. Deze hormonen helpen het beenmerg bij de aanmaak van rode bloedcellen, ze produceren vitamine D in de actieve vorm voor sterkte en gezonde botten en ze reguleren de bloeddruk. Acuut nierfalen Iemand kan perfect gezond blijven met slechts één werkende nier. Als beide nieren zwaar beschadigd zijn door een acute nierziekte, letsel of medicatie, spreken we van acute nierinsuffi ciëntie. Die kan worden genezen met de juiste medicatie en verzorging; de functie van de nieren kan tijdelijk worden overgenomen door een kunstnier. Chronisch nierfalen Indien de nierfunctie echter niet kan worden hersteld of, wat vaker gebeurt, indien de patiënt al aan een chronische nierziekte lijdt, spreken we van chronische nierinsuffi ciëntie. Die kan dodelijk zijn als ze niet adequaat of snel genoeg behandeld wordt. Mogelijke behandelingen voor chronische nierinsufficiëntie Eens de nierfunctie verloren is, moeten water en afvalstoffen op een andere manier verwijderd worden. De mogelijke behandelingen voor nierfalen zijn: niertransplantatie, hemodialyse en peritoneal dialyse. Niertransplantatie Slecht 50% van alle dialysepatiënten voldoet aan de lichamelijke eisen voor transplantatie of opteert voor deze behandeling. De grootste hinderpalen voor een geslaagde transplantatie zijn de beperkte beschikbaarheid van geschikte donororganen, alsook het risico op afstoting of andere complicaties. Hemodialyse Hemodialyse is één van de meest toegepaste behandelingen voor patiënten met nierfalen. De behandeling gebeurt in een dialysecentrum en in sommige gevallen thuis. De patiënt moet driemaal per week ongeveer vier uren verbonden zijn met een dialysemachine die het bloed zuivert. De verbinding met dit toestel gebeurt via een fi stel of catheter (toegang tot de bloedbaan). Peritoneale dialyse (PD) Bij PD wordt 2 tot 3 liter van een dialyseoplossing in de buikholte gebracht via een permanente catheter, die in de onderbuik wordt geplaatst en door de buikwand steekt. Afvalstoffen gaan uit het bloed en de omliggende weefsels in de dialysevloeistof over: het eigen buikvlies wordt als fi lter gebruikt. Deze behandeling kan thuis gebeuren. Vroegtijdig opsporen en verwijzen voor een betere behandeling Als patiënten met nierproblemen in een vroeg stadium van de ziekte ingelicht worden over de behandelingsmethoden, dan kunnen zij actief deelnemen aan een keuze van therapie en zichzelf vroegtijdig aanmelden voor de wachtlijst voor transplantatie. Dit gebeurt steeds in overleg met de huisarts.
Verkeersdag in de Stedelijke Basisschool te Beveren-Leie
bl 2008
Op donderdag 20 maart organiseerde de Stedelijke Basisschool een verkeersdag. De ganse dag was ingedeeld in een doorschuifsysteem en stonden directeur Stefaan Dewaele, leerkrachten, verkeersouders, ouders, grootouders en agent Francky Hoste paraat om alle leerlingen te begeleiden naar- en tijdens de verschillende activiteiten.
In OC t Klokhuis die helemaal verduisterd was werd het belang van zichtbaarheid en reflecterend materiaal duidelijk gemaakt. Met de zaklamp was het zoeken naar de 6 verschillende opdrachten.
De voetgangerstocht toonde aan hoe een voetganger zich moet gedragen in het verkeer. Tijdens deze tocht werd er stilgestaan bij verschillende verkeerstekens, het oversteken van de rijweg met of zonder zebrapad, zien uit welke richting er verkeer komt en het risico bij geparkeerde wagens.
Op de speelplaats werd een fietsparcours aangelegd en werd er gewerkt rond fietsbehendigheid. Daar kwamen o.a. aan bod: rechtdoor fietsen, richtingsverandering, een hindernis nemen, rond fietsen (rotonde), kruisen op een tweerichtingsfietspad, stoppen en vertrekken, korte tijd met een hand fietsen: iets op- en neerlegden, afstand houden, omkijken en oefeningen aan de fiets.
Het materiaal uit de dodehoekkoffer was opgesteld in de inkomhal en via vraag en antwoord werden de gevaren van de dodehoek besproken. Daarna ging het naar buiten waar het dodehoekzeil van de VDAB uit Wevelgem was uitgespreid en de firma Belaen van Volvo Harelbeke stelde daarvoor een vrachtwagen ter beschikking. Van in de vrachtwagen konden de leerlingen in werkelijkheid zien wat een chauffeur wel en niet ziet en zo ervaren waar de gevaarlijke zones zich rond een vrachtwagen bevinden. Speciaal hiervoor volgden Valerie Maebe en Katrien Mahieu een cursus.
Tijdens de fietstocht met agent Francky Hoste ging de aandacht naar de verkeersregels voor fietsers. Plaats op de rijweg, algemene voorrangregels, bevelen van een bevoegd persoon opvolgen, wegmarkeringen en verkeersborden begrijpen.
Tenslotte stond er nog een kleinere fietstocht op het programma voor de leerlingen van de tweede graad in de omgeving van de Tomberg. De aandachtspunten werden daar toegespitst op de verkeersregels voor fietsers, veilig op- en afstappen, de verkeerstekens en wegmarkeringen begrijpen, voorrangsregels op een kruispunt en bij een pad, rechts en links afslaan.
Alle activiteiten waren aangepast voor zowel tweede als derde graad, maar ook de allerkleinsten werden niet vergeten, maar dat is dan weer een verhaal apart. (RS)
Beverse Weetjes wenst alle bezoekers een Zalig Paasfeest
De paashaas heeft nog het een en ander in petto voor Beverse Weetjes
Zo zult u weldra kunnen genieten van: *De nacht Van de Geschiedenis *De Verkeersdag in de Stedelijke Basisschool *De paaseierenzoektocht bij de Gezinsbond *De......