GROOTOUDERSFEEST in de Vrije Basisschool te Beveren-Leie
Op dinsdag 18 november was het feest in de Vrije Basisschool en dat naar aanleiding van de seniorenweek. Alle grootouders waren er welkom voor de koffie, een bezoek aan de klas van hun kleinkind(eren), en natuurlijk was er ook een optreden voorzien. Dat stond in het teken van bewegen, een onderwerp dat 'IN' is bij de senioren.
Na een welkomstwoordje van directeur Stefaan Desramault werden de grootouders uitgenodigd om samen met de jongens, meisjes en de leerkrachten mee te doen. Met een opgewekt muziekje erbij genoten groot en klein van de bewegingen, een dansje... Wie het echter niet zag zitten of even een rustpauze wilde inlassen, kon rustig genieten op de daarvoor bestemde zitplaatsen.
Op zondag 16 november genoten ruim 400 aanwezigen van een prachtig concert in de Sint-Jan de Doperkerk. Het eerste deel werd gebracht door de Beverse Sint-Gregoriuszanggilde onder leiding van dirigent Nikolay Pentchev, een taak die hij sinds 2000 op zich nam.
Het tweede deel werd verzorgd door het Amicitia-koor uit Wakken onder leiding van Emilia Kulhanova en dat doet zij reeds iets meer dan 10 jaar. Tussen de beide delen zorgde Johan Demeulemeester voor een orgelspel: Toccata en Fuga in F, van Dietrich Buxtehude.
Het geheel werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van de beide koren waarop een daverend applaus volgde. Na dit schitterend concert konden de aanwezigen nog nagenieten in OC t Klokhuis met koffie en gebak.
In het programmaboekje stond o.a. hetvolgende te lezen: AMICITIA-KOOR WAKKEN De kern van het koor ontstond in 1983, rond het doel vreugde te beleven aan samen musiceren in 'n geest van openheid en vriendschap. Vandaar de naam Amicitia. Het repertorium omvat een 200tal meerstemmige gezangen waaruit kan geput worden bij het opluisteren van hoogfeesten, huwelijken, begrafenissen en concerten. Profane Iiederen komen ook aanbod. Van 1983 tot 1998 stond het koor onder leiding van Bernadette Vandenabeele. In september 1998 nam Emilia Kulhanova deze taak met enthousiasme over. Onder haar invloed zijn steeds meer Slavische klanken te horen. EMILIA KULHANOVA Geboren in Plovdiv (Bulgarije) begon zij als 5-jarige haar lagere, daarna de secundaire studies aan de gespecialiseerde muziekschool "Sdravko Manolov" . Zij volgde hoger onderwijs aan het Hoger Muziekpedagogisch Instituut Plovdiv, waar zij Grote Onderscheiding behaalde. Tijdens haar studies gaf zij reeds verschillende pianoconcerten. Sinds 1991 woont zij in België, waar zij reeds jaren actief is als lerares of begeleidster piano in verschillende conservatoria (Kortrijk, Harelbeke, Izegem, Lokeren, Kuurne).Tegenwoordig geeft Emilia pianoles te Kuurne in de Jeugdmuziekschool. Sinds 2001 is zij directrice van de Jeugd- en Volksmuziekschool te Kuurne.
SINT-GREGORIUSZANGGILDE De Sint-Gregoriuszanggilde kwam tot stand in het jaar 1929. Gedurende vele jaren trad het koor naar voor als twee- of driestemmig mannenkoor. Bezielers waren dirigent Jozef Stevens en koster Andre Nolf. Na het overlijden van de dirigent in 1956 werd hij opgevolgd door Gentiel Callewaert. In 1968 werd de zangvereniging omgevormd tot een koor voor gemengde stemmen. Ter gelegenheid van 60 jaar zangvereniging en 20 jaar gemengd koor werd in 1988 een jubileumconcert gehouden in samenwerking met het Kortrijks symfonisch orkest. In 1991 nam Frank Debruyne het dirigeerstokje over. Een aantal jaren stond het koor ook onder de kundige leiding van achtereenvolgens Luc Vandewiele, Henk Buyse en Bernard Sobry. Sinds oktober 2000 dirigeert Nikolay Pentchev de Sint Gregoriuszanggilde. De voornaamste activiteit van het koor bestaat in het opluisteren van kerkelijke plechtigheden in eigen parochie en bij gelegenheid ook wel in andere gemeenten. Doch niet alleen liturgische gezangen staan op het repertorium. Ook profane Iiederen worden bij verschillende gelegenheden uitgevoerd.
NIKOLAY PENTCHEV Geboren te Plovdiv in Bulgarije. Volgde zijn lagere en daarna secundaire studies aan de gespecialiseerde muziekschool Sdravko Manolov". Daarna volgde Nikolay hoger onderwijs aan het Hoger Muziekpedagogisch instituut te Plovdiv. Tijdens zijn studies gaf hij reeds enkele concerten als trompettist, samen met een Brassband. Met diezelfde Brassband concerteerde hij enkele malen in België. Van 1986 tot 1990 werkte hij op de dienst cultuur voor de Bulgaarse overheid. Sinds 1991 woont hij samen met zijn vrouw Emilia Kulhanova en hun twee kinderen in België. Sedert oktober 2000 heeft hij de muzikale leiding over de Sint-Gregoriuszanggilde.
JOHAN DEMEULEMEESTER In 1974 behaalde Johan zijn eerste prijs notenleer aan het Lemmensinstituut te Leuven waar hij een Jaar later afstudeerde als regent muzikale opvoeding. Onmiddellijk nadat hij afgestudeerd was, ging hij aan de slag als muziekleraar in het VTI te Waregem. In november 1975 startte Johan samen met een collega de toenmalige Waregemse Jeugd- en Kleutermuziekschool op, toen nog gehuisvest in het Cultuurcentrum te Waregem. Bijna 23 jaar gaf hij daar iedere zaterdagvoormiddag blokfluit en Orff. Het Muziekatelier, zoals het nu heet, is momenteel gehuisvest in de gemeentelijke basisschool van het Torenhof te Waregem. In 1981 werden zijn uren in het VTI uitgebreid met enkele lesuurtjes in het H.-Hartcollege te Waregem. In de koorwereld was hij al enkele jaren actief als leider van het "Biestkoor" en later het "Dekanaal koor van Waregem". AI vanaf zijn studententijd interesseerde hij zich voor het kerkorgel, alsook voor kerkmuziek. In tal van kerken luisterde hij dan ook de erediensten op tot hij in september 1994, na het plotse overlijden van de koster van Sint-Eloois-Vijve, in de Eligiuskerk is gebleven als organist. Op 7 juli 1996 nam hij de taak als koster- organist, in de Sint-Jan de Doperkerk te Beveren-Leie op. Het orgel boeide hem steeds meer waardoor hij in september 1999 weer aan de orgelstudie viel aan de muziekacademie te Waregem. Bron: programmaboekje 'Koffieconcert' in de Sint-Jan de Doperkerk 16 november 2008
Op de foto voor: v.l.n.r. laureaat Marc Desmet, kampioen Christophe Beuselinck met zoon Cédric en laureaat Franky Claerhout, ontbreekt laureaat Andre Deplancke. Achter: Leietoerist Wouter Tack, Krist Deconinck en Marc Tack. De Leietoeristen die een 100-tal leden tellen mogen terugblikken op een succesvol seizoen. Een belangrijke reden voor het succes van onze vereniging is het aanbod voor 3 verschillende groepen die zich onderscheiden volgens snelheid, afstand en het aantal hellingen. In 2008 maakte onze club voor het eerst gebruik van GPS systemen, waarbij de B-groep vooraf uitgetekende ritten feilloos kon volgen via het navigatiesysteem. Dit systeem zal volgend seizoen verder uitgewerkt en toegepast worden bij de A en de C-groep weet Franky Claerhout te vertellen.
Dit jaar dongen vier laureaten, die elk 36 ritten uitreden, naar de titel. Uiteindelijk wist Christophe Beuselinck de beste regelmatigheidsrit te rijden en mag hij de titel op zijn naam schrijven. Hij is reeds 5 jaar een verdienstelijk lid van de wielertoeristenclub. Net als mede-laureaat Franky Claerhout is hij kopman van de A-groep. In het seizoen 2008 haspelde de kampioen in totaal 3260 km bijeen. Samen met een 9-tal leden van de club heeft de kampioen in juli deelgenomen aan een fietsvakantie in het zuiden van Frankrijk, met als hoogtepunt de beklimming van de Mont-Ventoux. De kampioenstitel is dan ook de bekroning van een prachtig seizoen.
Peter Duchi werd dit seizoen regelmatigheidskampioen, hij benaderde het dichtst de vooraf opgegeven gemiddelde snelheid in de regelmatigheidsrit. De Leietoeristen maken nu al afspraak op de eerste zondag van maart 2009 voor de start van het nieuwe seizoen. Meer informatie op de site van de club: zie linker marge
Op zaterdag 15 november organiseerden ACW Beveren-Leie, de Gezinsbond Beveren-Leie en Pasar Waregem Leiekant hun jaarlijkse bietentocht. Gedurende de ganse namiddag waren de drie verenigingen druk in de weer met het klaarzetten van de zaal, het opzetten van het frietkraam, het springbed en het klaarstomen van het heksenbrouwsel en de chocomelk. De ruim 200 aanwezigen en dat zowel groot als klein, genoten van de wandeling en de vuur- en kindershow. Heel wat kinderen hadden zich voor de gelegenheid uitgedost in een passende outfit en de verlichte bieten, er werden er een 40-tal gratis afgehaald, lampions zorgden voor een feeërieke sfeer.
Tijdens de wandeling was er een stop langs de Leie, een aangename verpozing waar het heksenbrouwsel en de warme chocomelk gretig naar binnen ging. Bij terugkomst aan de startplaats stond De Sven XL klaar om er zijn vuurshow te brengen waarna een korte pauze volgde. Iedereen begaf zich naar binnen om een plaatsje te kiezen in afwachting van het tweede optreden van De Sven XLen te genieten van de natjes en droogjes en dat aan een heel democratische prijs. Voor het tweede optreden hadden de kinderen post gevat vooraan in de zaal en De Sven XL kon hen ook deze keer duidelijk boeien. Een sfeervolle avond door groot en klein gesmaakt.
Er in 2009 terug of ook bijzijn, noteer dan alvast 14 november op de kalender.