Het Koninklijk Bevers Harmonieorkest op 11 juli in Waregem
Dirigent Bert Decavel op het Nieuwjaarsconcert 2009 te Beveren-Leie Voor een terugblik op het Nieuwjaarsconcert 2009 klik hier. Eerste Cultureel Ambassadeur van Waregem Samen met de cultuurraad riep onze stad de nieuwe titel Cultureel Ambassadeur van Waregem in het leven. Deze titel kan worden toegekend aan verenigingen die nationaal en/of internationaal het cultureel imago van onze stad uitdragen en voldoen aan specifieke criteria omschreven in een reglement.
In 2009 kende Waregem deze titel voor het eerst toe aan het Koninklijk Bevers Harmonieorkest. Als kersvers Cultureel Ambassadeur zal het orkest op uitnodiging van de stad een concert verzorgen op 11 juli.
Wereld Muziek Concours in Kerkrade (NL) Dit concert is een try-out in aanloop naar hun deelname op 19 juliaan het WMC in Kerkrade (Nederland) in de allerhoogste categorie Concertafdeling. Het feit dat de jury het orkest heeft opgenomen in deze Concertafdeling is al een unieke prestatie op zich.
Programma Het Orkest zal op 11 juli het wedstrijdprogramma voor het Wereld Muziek Concours vertolken, met het plichtwerk Vientos van Francisco Tamarit Fayos en keuzewerk Third Symphony van James Barnes. De concertavond wordt afgesloten met enkele verrassende feestelijke nummers. Aansluitend receptie Gratis toegang
Enkele hoogtepunten van het orkest Het Koninklijk Bevers Harmonieorkest werd opgericht in Beveren-Leie in 1927 als fanfare: De Leievrienden. Onder impuls van Bert Decavel werd de fanfare in 1988 omgevormd tot een harmonieorkest. De laatste 20 jaar heeft het orkest zich ontwikkeld tot een symfonisch blaasorkest met een opmerkelijk palmares. * In 1996 promoveerde het orkest naar de hoogste afdeling Superieure * In 2003 won het Orkest een Eerste Prijs in eerste divisie op het prestigieuze Certamen Internacional de Bandas de Musica in Valencia (Spanje) * In juli 2005 werd het orkest Wereldkampioen in de 1ste categorie op het WMC in Kerkrade (Nederland). De uitvoering van plicht- en keuzewerk werd door de jury bekroond met een score van 96,33%. Het Bevers Harmonieorkest mag zich 4 jaar lang wereldkampioen noemen. * In juli 2008 behaalde het orkest de Derde Prijs in de hoogste categorie Seccion de honor op het Certamen Internacional de Bandas de Musica in Valencia (Spanje)
Aansluitend kunt u in de cafetaria van De Treffer terecht voor een muzikaal en geanimeerd Vlaams eetfestijn, een organisatie van het Waregemse 11-juli-comité.
Trampolinesport bepaalt het leven van de familie Hul-Vandeplassche
Van links naar rechts Laura Hul, Alex Hul, Sophie Vandeplassche en Lisa Hul De populariteit van de trampolinesport is niet te vergelijken met sporten als wielrennen en voetbal. Dat deert de familie Hul-Vandeplassche niet. Ze zijn dag in, dag uit met de acrobatische sport bezig en gaven hun passie inmiddels door aan hun kinderen Lisa en Laura.
De nu 38-jarige Sophie Vandeplassche werd door de trampolinemicrobe gebeten toen ze 12 was. "Ik ben er eigenlijk ingerold via de school waar toen een aantal andere meisjes aan trampolinespringen deden. Het is een echte microbe, want 26 jaar later ben ik er nog mee bezig." lnmiddels is ze bestuurslid in de Beverse club Lenig en Vlug maar in het verleden. scheerde Vandeplassche hoge toppen in de competitie. ,,Ik was niet slecht, werd een aantal keren nationaal kampioen en behaalde op Europese en wereldkampioenschappen plaatsen in de top 5."
Sophie Vandeplassche en haar man Alex Hul, allebei regent lichamelijke opvoeding, geven nu hun kennis door aan opkomend talent. "Ikzelf hou me uitsluitend bezig met het trainen van trampolinespringers", gaat Vandeplassche verder. "Mijn man is trainer van de recreatieve turners en is ook bestuurslid." Het gezin dat woonachtig is in de Sint-Jansstraat 105 telt ook twee kinderen: de dochters Lisa (12) en Laura (14). Zij werden als het ware· grootgebracht op· de trampoline waardoor ook zij in het wereldje terechtkwamen. "Laura is al enkele jarig bezig met de sport en ook zij behoorde tot de nationale top. Ze stopte een jaar en is dan weer herbegonnen. Lisa is actief in de club van in het derde leerjaar."
Rug Vroeger met trampolinespringen beginnen is niet echt aangewezen vind papa Alex Hul. "Uiteraard kunnen kinderen van 5 en 6 jaar in onze club terecht, maar dan krijgen ze recreatieve turn" of trampolineles. Het is pas vanaf het derde leerjaar, ongeveer de leeftijd van acht jaar dat de kinderen echt training krijgen op de trampoline. Dit omdat het trampolinespringen op te jonge leeftijd erg belastend kan zijn voor de rug." Voor het overige is de geliefkoosde sport van de familie Hul niet echt gevaarlijk te noemen. "Elke sport houdt risico' s in maar bij ons gebeurt het springen op een verantwoorde manier en onder begeleiding van ervaren trainers." Het is trouwens een belangrijk jaar voor de Beverse turnclub, die 180 leden telt, want net dit jaar viert Lenig en Vlug haar 50-jarig bestaan.
Jubileumjaar ,,Het hele jaar vinden er activiteiten plaats ter ere van ons jubileumjaar", vertelt Vandeplassche die tevens ook de dochter is van clubvoorzitter Freddy Vandeplassche. ,;Zo houden we een kaas- en wijnavond, wordt er een monument onthuld enz. ... maar het hoogtepunt moet de Golden River Teamcup worden, een internationale wedstrijd die op 24 oktober wordt georganiseerd. Dan hopen we alvast enkele toppers uit het trampolinespringen· naar Beveren te lokken en de kans dat dat lukt is reëel want onze wed" strijd vindt plaats in de aanloop naar het WK dat plaats vindt in Sint-Petersburg." Het succes van de Beverse club is niet alleen de verdienste van de leden maar ook van de bereidwillige medewerking.
Minibus "Telkens er trainingen zijn, rekenen we op de vooravond op de bereidwillige medewerking van enkele ouders, die samen met de trainers, het materiaal in sportzaal De AveruI komen opzetten. Het zou een stuk makkelijker zijn mochten we onze eigen zaal hebben en er niet voortdurend materiaal moet worden opgezet. Misschien is dat een doel dat we in de toekomst kunnen realiseren" hoopt Alex Hul. "Doordat we aangesloten zijn bij de Franse Federatie en onze wedstrijden betwisten in Frankrijk lopen de afstanden en ook de kosten soms hoog op. Gelukkig heeft onze club een minibus en kunnen we voor het extra vervoer ook rekenen op de medewerking van de ouders. Voor het overige is voor onze club the sky the limit. We zijn goed bezig maar alles kan altijd beter. Daarom zou het ook zeker niet slecht zijn mochten de minder populaire sporten zoals het trampolinespringen extra gesubsidieerd worden want ondanks het feit dat het om toch wel een Olympische sport gaat, staan we vaak zelf in voor de kosten." Bron: 'Het Wekelijk Nieuws' editie Gaver, 19 juni 2009 (BWD-RSB)
In de Stedelijke Basisschool van Beveren-Leie had op 20 juni de plechtige uitreiking plaats van de "Getuigschriften Basisonderwijs", in aanwezigheid van de ouders en de leerlingen van het zesde leerjaar, de leden van het schoolbestuur, de schepenen Jo Neirynck (Onderwijs), Rik Soens (Eerste Schepen) en Pietro Iacopucci (Cultuur), de oud-directeurs Marcel Sablain en Jan Meersman, CLB-medewerker Kris Cooreman, de voorzitter van de Ouderraad, Fanny David en het personeel van de school.
Alle leerlingen behaalden mooie resultaten in de eindexamens, georganiseerd door het Onderwijssecretariaat van de Vlaamse Steden en Gemeenten (OVSG). Daarvoor kwamen alle zesdejaars van de Waregemse stedelijke basisscholen bijeen op 15, 16 en 17 juni in 't Klokhuis te Beveren-Leie.
Met enige trots kunnen we meedelen dat van alle 124 deelnemers twee Beverse leerlingen de eerste en tweede plaats behaalden, wat ook resulteerde in de eerste plaats voor de onderdelen wiskunde, taal en wereldoriëntatie.
Als afscheid brachten de leerlingen nog een gesmaakt dansnummer rond hun zelfgebouwde robot waarmee ze de Ketnetprijs wegkaapten in de Robocup-wedstrijd in Technopolis te Mechelen. Ook het bosklaslied en een percussienummer met houten stokjes mochten niet ontbreken. "Proficiat aan alle leerlingen voor hun inzet, veel succes in het secundair onderwijs en denk met plezier terug aan de leerkrachten van SBS Beveren en de tijd hier in de school", besloot schepen Jo Neirynck. Met dank aan directeur Stefaan Dewaele
v.l.n.r. Jan Meersman, Marcel Sablain en directeur Stefaan Dewaele
De basketbalclub van Desselgem zit in volle groei. Misschien heeft u zoon of dochter ook wel zin om te basketballen. Daarom stellen we ons even voor.
De prémicroben (2002-2003) trainen elke zaterdagvoormiddag van 10 uur tot 11.30 uur in de sporthal van Desselgem.
Ze spelen soms een vriendschappelijk wedstrijdje.
De microben (2000-2001) trainen elke maandag van 18.30 uur tot 19.30 uur en iedere woensdag van 18.30 uur tot 20.00 uur in de sporthal van de Stedelijke Basisschool van Beveren-Leie. Ze spelen op zaterdag een match. De thuismatchen spelen ze in de sporthal van Desselgem, om 12.30 uur.
De benjamins (1998-1999) trainen elke woensdag en elke donderdag van 18.30 uur tot 20.00 uur in de sporthal van de Stedelijke Basisschool van Beveren-Leie. Ze spelen ook op zaterdag een match, waarvan de thuismatchen in de sporthal van Desselgem, om 14.30 uur.
De trainingen starten het volgend seizoen vanaf 31/08/2009.
Is je kind geïnteresseerd, dan kan hij/zij eens komen oefenen tijdens een oefendag, op 5 september van 10uur tot 12uur in de sporthal van Desselgem.
Daarna kan hij/zij een aantal weken komen trainen, alvorens zich definitief in te schrijven.
Voor meer informatie kan je terecht bij: Wim Vynckier, 0477/40.47.16, wim.vynckier@telenet.be Jan Steeland, 0476/70.33.36, jan.steeland@telenet.be Tom Vanhoutte, 0473/767470, tom.vanhoutte111@telenet.be
Meyfroot, café Den Dries en voetbal meer dan een halve eeuw onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Léon en Rachel Meyfroot-Vandevoorde waren de eerste uitbaters van café Den Dries. Mijn grootouders hadden drie zonen, Willy, Michel en mijn vader Hubert. Mijn grootvader was zelfstandig stukadoor en toen de broers oud genoeg waren, trokken ze met hem mee om te plakken. Later ging grootvader als kraanman bij bouwonderneming Damman werken en na zijn dagtaak hielp hij mijn grootmoeder Rachel het café runnen. Ook mijn vader Hubert ging toen bij dezelfde firma werken, vertelde kleinzoon en zoon Bert Meyfroot. We hebben hier mooie tijden beleefd. Er werd wel eens een sinterklaasfeestje, een kerstfeestje, een mosselsoupertje georganiseerd. Moeder maakte ook al eens verse soep voor de spelers, die ze dan na de match in de living kwamen opdrinken, enz. enz. en een dansje hoorde er ook af en toe al eens bij, wist Bert zich nog goed te herinneren.Korte Historiek Toen Rachel in 1972 overleed stak de ondertussen gehuwde zoon Hubert nog meer dan voorheen een handje toe in het café. Zijn vrouw Georgette Bonte (67) werkte toen nog in het voormalig confectiebedrijf Desmet in de Wagenaarstraat. Maar zij gaf haar werk daar op om voor haar stilaan blind wordende schoonvader te zorgen en daarbij een handje toe te steken in het café. Na het overlijden van Léon, kwamen Georgette en Hubert in 1976 definitief achter den toog van Den Dries te staan. Daarnaast verdiende Hubert verder de kost bij de firma Damman, waar hij trouwens zijn ganse loopbaan werkte.Hubert was tevens heel lang actief bij KSK Beveren-Leie, in 1958 kwam hij als doelman bij de eerste ploeg terecht en in 1992 werd Den Dries het clublokaal. De liefde voor het voetbal gaf hij door aan zijn enige zoon Bert. Hij werd geboren op 28 november 1965 en in 1975 stond Bert tussen de palen bij de preminiemen van KSK. In 1995 liep Bert een scheenbeenbreuk op en hield het keeperen voor bekeken. Hij ging verder als trainerbegeleider van de duiveltjes en als scheidsrechter. Op 29 december 1977 werd Bram, de enige zoon van Bert en Ann Kerkhove geboren. Ook hij kreeg de liefde voor het voetbal met de paplepel ingegeven en net als zijn grootvader en vader fungeert Bram als doelman bij KSK in zijn categorie. Op 23 januari 2009 sloeg het noodlot echter toe met het plotse overlijden van Hubert. Een klap voor de familie, maar ook in voetbalkringen en bij de vele trouwe klanten van het volkscafé. Begin 2007 organiseerden vrienden van Hubert en Georgette nog een feest ter gelegenheid van hun 30 jaar uitbating van Den Dries. Slechts twee jaar later en heel onverwacht kwam Georgette alleen achter de tapkast in Den Dries te staan en een café alleen runnen is een zware taak. Zowel zoon Bert die vrachtwagenchauffeur is bij de firma Manutti en tuinmeubels uitvoert in de Benelux, als schoondochter Ann die boekhoudster is in een bedrijf in Kuurne zien het beiden niet zitten om naast hun dagtaak ook nog achter den toog te staan. Bovendien kampt Georgette ook met wat gezondheidsproblemen en zo besloot de familie een punt te zetten achter de uitbating op 30 juni 2009. Samen zochten ze een nieuw onderkomen voor Georgette en dat vonden ze in de Liebaardstraat te Beveren-Leie.Nieuwe uitbaters. Het café, dat eigendom is van Bierhandel Schotte, zal vanaf 1 juli 2009 gerund worden door Tom Dekimpe en Annika Verhelle.
Uiteraard blijft het café de naam Den Dries behouden weet Annika te vertellen. Het blijft ook het clublokaal van KSK en de doorgang naar het voetbalveld via het zijpoortje zal er blijven, valt Tom in die zelf bij de club speelt.
De drankgelegenheid zelf zal ietwat veranderen, gaat Annika verder. De woongelegenheid zal mee ingenomen worden als café en daar zal ook den toog komen te staan. Verder zal er een keuken komen en een nieuwe sanitaire blok. Daarbij is het ook de bedoeling dat we hier komen wonen. Daarvoor zal het achterste gedeelte van het gebouw tot appartement worden opgetrokken.
Tot de werken van start gaan blijven we gewoon open, eenmaal de verbouwing aan de gang is zullen we naargelang de vorderingen van de werken een poosje gesloten zijn. sluit ook Annika.
Afscheidsfeest Voor Georgette naar haar appartement in de Liebaardstraat verhuist organiseren haar vrienden nog een afscheidsfeestje op vrijdag 26 juni. En waar zou dat beter kunnen plaatsvinden dan in Den Dries waar ze 32 jaar lang haar klanten bediende.
Het bestuur v.l.n.r. Luc Lambrecht, Rik Soens, Mevr. Christiaens, Bart Tijtgat, Rudy Simoens, Herman Vuylsteke, secretaris: Ronny Vandenbussche, voorzitter: Marc Vercruysse, Marcel Desmet en Marcel Ingelaere
Koninklijke Wielerclub Sport na Arbeid vzw, die dit jaar 86 jaar bestaat zet op vrijdag, 26 juni 2009 Beveren Ommegang in met de 5de Grote Prijs Rijwielen Rudy voor Elite zonder Contract en beloften. De koers start om 16h30 en de inschrijvingen gaan door in Café De Gilde vanaf 15h00. De afstand bedraagt 112 km en loopt over 25 ronden. Naast de te verdienen premies aan de aankomstlijn, schenkt Romain Nuyttens terug 10 premies ter waarde van 25 EUR ter hoogte van 't Bouwke in de Kleine Heerweg.
Na de tijdrit van 12 april 2009, als onderdeel van de Tweedaagse van de Gaverstreek, is dit onze tweede organisatie dit jaar. Op 4 september volgt dan de derde wedstrijd ter gelegenheid van Beveren Kermis.
We hopen op goed weer en een talrijke opkomst. We rekenen op de sportiviteit van de bewoners en vragen hen dan ook om rekening te houden met de aanwijzingen van politie en signaalgevers. Hou ook die namiddag alle huisdieren binnenshuis. Tevens danken we alle sponsors voor hun financiële en/of logistieke medewerking. Het bestuur.