Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting
Foto
E-mail uw bericht

Foto
Blog als favoriet !


Gastenboek
Een berichtje nalaten:  
Voeg berichtje toe!

Laatste commentaren
  • vlasliederen (Frank Deleu)
        op Beverenaar en vlasveteraan Marcel Himpe te gast in Café Vlasparlee
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • Een zicht op Beveren-Leie
  • foto
  • Categorieën
  • Activiteiten (1)
  • Basisscholen (4)
  • Bijzondere activiteiten (4)
  • Jubileum (16)
  • Kermis 2012 (9)
  • Koninklijk bezoek (1)
  • Kroniek van zeven... (33)
  • Parochie (4)
  • Stads weetjes (4)
  • Venster op het verleden (1)
  • Verenigingen (12)
  • Kalender

    Activiteiten

    Zoeken in blog

    Archief Beverse Weetjes

    18-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroniek van zeven zonnige jaren (deel 5)
    Photobucket
    Twee jaar bij meester Leon Lecluyse

    Ik geloof dat meester Leon Lecluyse bij allen die ooit voor hem op de klas banken zaten, bekend zal blijven als de man van de wiskunde. Wiskun­de? Ach wat! Daaraan deden we nog niet in die tijd. Een van die geleerde woorden waarmee we later pas vertrouwd geraakten. Toen hielden we het bij rekenen. En als je twee jaar bij meester Leon gezeten had, dan kon je rekenen. Tenzij er aan jou helemaal geen zalf te strijken was natuurlijk.

    Zeggen dat we helemaal op ons gemak zaten bij meester Leon, ware overdreven. Schromelijk overdreven zelfs. Hij was een man die verbluffend snel en fel uit zijn krammen kon schieten. Voortdurend moest je op je hoede zijn. Nooit mocht je hem uit het oog verliezen. En dan nog! Zijn re­geltje kwam als de bliksem aangezwierd als je zat te dromen of te babbelen. Had hij dat niet bij de hand, dan kon hij ook handig zijn plan trekken met het stoffige borsteltje waarmee hij de borden schoon veegde.

    Ik heb zelden troef gekregen van hem, hoewel ik er zeer veel verdiend heb. Ik droeg toen reeds een bril zie je en dat hield hem een beetje tegen. Eén keer toch was ik erbij en voor die ene keer dan nog buiten mijn schuld. Nou ja, zo ongeveer buiten mijn schuld. Want waar begint schuld en eindigt onschuld bij een schamel scholier. Om die kwestie op te lossen zou je bijna God zelf moeten wezen. Meester Leon was echter God niet en derhalve was ik erbij.

    In die dagen deed de thans achtenswaardige Prof Dr. Med. Gerard Buyse zijn geleerdheid op in de bank achter mij. Op een keer gaf hij mij een stootje in de rug. Het teken dat hij iets te vertellen had. Voorzichtig draaide ik me een paar graden om, maar het was net niet voorzichtig ge­noeg om de meester te verschalken. Kom naar voor en ga op mijn lessenaar zitten! Het helmde door de klas alsof de Engel des Oordeels een dreigende notendans uit zijn bazuin gestoten had. De anderen zaten zich reeds te ver­kneukelen. Dat was hun goed recht. Ze zaten ook dikwijls genoeg op dat schavot en dan was ik bij de lachers. Zet je bril af! Ik deed het werktuige­lijk. Meester Leon nam zijn haal en even later luidde het in mijn hoofd met alle klokken. Net als voor de hoogmis.

    Jaja, zo was meester Leon. Als hij iets deed, dan deed hij het grondig.
    Pedagogen zouden thans hun zwaargeleerd hoofd schudden. Een kind zo een opdoffer geven. Waar blijf je met de menselijke waardigheid? Moet je er met alle geweld een agressief minderwaardigheidskompleks in hameren? Och arme, die pedagogen! Voor ons was zo een rammeling bijzaak. Iets wat nu eenmaal onvermijdelijk bij de stiel hoorde. Ten andere, vallen er nu geen klappen meer? De haantjes-vooruit die ze van hun onderwijzers niet gekregen hebben, gaan ze thans zoeken bij klabakken van divers pluimage. En ze beroemen er zich nog op als ze troef gekregen hebben!

    Behalve voor rekenen, had meester Leon ook een zwak voor land- en tuinbouw. Dat zat hem in het bloed. Hij zou geen Lecluyse geweest zijn anders. Die lessen gaf hij met smaak en hij zou uren kunnen vertellen heb­ben uit eigen ervaring. Soms had hij van zijn eigen tuinprodukten bij om ons een en ander aanschouwelijk voor te stellen. Toen ik een paar jaar later dik bevriend werd met zijn zoon Henri, heb ik de kwaliteit van zijn kweek meer dan eens volmondig kunnen prijzen. Vooral als het kersen, peren en druiven gold. Die strooptochten in zijn tuin en zijn serre waren echter le­vensgevaarlijke waagstukken. Altijd kon hij op het meest ongelegen mo­ment komen opdagen, of verbolgen rekenschap vragen over een achteloos weggeworpen klokhuis of een halfkaalgeplukte druiventros. Ook moedertaal had ik graag bij meester Leon. En dit vooral omdat we zeker drie keer per jaar een opstel te maken hadden over: De liefhebberij.
    Photobucket 
    Iedereen snapt natuurlijk dat hiermee niet het hippe gedoe bedoeld was tus­sen jongens en meisjes. Dat speciale onderwerp was voor ons net zo taboe als dronkenschap voor een trappistenpater. Alhoewel we allemaal wel een leringlief zitten hadden. Neenee, die liefhebberij was iets wat je deed als je helemaal niets te doen had.

    Bij meester Leon was dat het handboogschie­ten. Dat wisten we drommels goed. En laat me nu in dat soort vrijetijdsbe­steding van kindsbeen af een halve ekspert geweest zijn. Niet voor niets immers was ik geboren en getogen aan de Persemeers. In mijn opstellen schreef ik dus steevast over het edele bedrijf met pijl en boog. Gevolg? Even steevast rijfde ik massa’s punten binnen. Heel wat meer in alle geval dan knapen die bladzijden volzeurden over kool- en radijzenteelt. Soms maakten die ook wel eens een goede beurt, maar zelden of nooit haalden ze de hoofdvogel neer.

    Bij meester Leon heb ik ooit eens lelijk in de knoei gezeten vanwege houtsnijden. Schud je ongelovig het hoofd? Nou, toch is het de waarheid. In die tijd was een behoorlijk zakmes een weelde die alleen zoons van rijke boeren en van de onmisbare dorpsnotabelen zich konden veroorloven. Be­halve de vindingrijkheid, scherpt nood ook het hardste metaal. We zoch­ten een sleutel waarmee men gemeenlijk sardieneblikjes pleegt te openen. Die legden we op de spoorstaven en wachtten geduldig tot een of andere trein erover gedonderd was. Als we geluk hadden vonden we die sleutel te­rug. En als we nog meer geluk hadden, was hij mooi platgewalst. Zo plat als het lemmet van een mes. We moesten hem nu enkel nog wat aanslijpen tegen een of andere muur en we hadden een mes.

    Met dergelijk alaam zat ik eens op kunstige wijze halfverheven beeld­houwwerk te kerven in mijn bank. Ik was zo verdiept in mijn werk dat ik enkel opkeek toen ik de dreiging van meester Leons robuuste gestalte naast me voelde. Tegen alle verwachting in hield hij zijn handen thuis. Mis­schien weer vanwege die bril. Tijdens de speeltijd echter haalde hij er de oppermeester bij en dat was erger. Meester Algoet keek eens van mij naar mijn kunstwerk en hield zich dan sekondenlang bezig met de sigaret die hij net aan het rollen was. De spanning drupte van het hoge plafond in mijn nek en liet koude rillingen over mijn rug krijzelen. Wat zou het wor­den? Reken schrijven? Een rammeling?

    Kereltje!
    De stem van de oppermeester kwam zacht maar koud. Kereltje, ik moet de burgemeester waarschuwen. Je hebt opzettelijke schade toegebracht aan meubelen die aan de gemeente behoren. Over een paar dagen hoort je va­der wel hoeveel vergoeding hij betalen moet op het gemeentehuis! Heer in de hemel, heb ik ze dan genepen! Telkens ik van school kwam keek ik angstig toe of de fiets van Victor de garde (Victor Goussaert, nvdr)) niet tegen onze ge­vel stond. Van dat gemeentehuis is nooit iets terechtgekomen. Het ge­meentehuis heeft er bij ons trouwens nooit veel van terechtgebracht. Maar van mijn houtsnijmanie was ik genezen. Algoetje, die psycholoog! Hij kon hard slaan zonder dat je het voelde aan je wangen of je achterwerk.

    Iemand die in die tijd ook bij onze klas behoorde, was Staf Deroose. Staf, die nu een florissante weverij uitbaat op de Tomberg. Hij was de knuist (troetelkind, nvdr) van meester Leon. Ontegenzeggelijk. Hij mocht nog zo hard zijn best doen om ook eens een rammeling te krijgen, ze ontging hem al­tijd. Ik herinner me nog goed een les in aardrijkskunde. Vol ijver had de meester gepoogd ons vol te pompen met wetenswaardigheden allerhand over oceanen en zeeën. Daarna wilde hij nagaan wat er van die woorden­stroom in onze hersens was blijven hangen. Wie kan me vertellen waarom het zeewater zo zout is? Vorsend keken zijn donkere ogen de klas rond. Voor iemand anders tijd had om te reageren, zat Staf reeds met zijn vinger in de lucht te zwaaien. Ja Staf? De meester lachte welwillend. Dat komt door al die pekelharing, meester! Even stond meester Leon verpaft dit radde antwoord te verwerken. Toen draaide hij zich met verdacht rood aangelo­pen gezicht om naar het bord.

    Had iemand anders dergelijke wijsheid moeten verkondigen, hij zou zoveel als de dood met de kogel gekregen hebben. Staf mocht dat. Blijk­baar was het zijn goed recht. Zoals die keer toen de meester vroeg hoe de sardientjes gevangen worden en Staf met stalen aangezicht beweerde dat ze in blikjes bovengehaald worden. Of die andere keer toen hij van de Sahara­woestijn de Sarma-woestijn maakte. We waren trots op Staf. Trots dat we iemand in onze klas hadden die zoiets aandurfde, zonder zich om mogelijke aansuizende regels of bordvegers te bekommeren.

    Eén keer echter heb ik hem zichtbaar verlegen geweten. Zelfs een beet­je bang voor de gevolgen van iets wat eigenlijk buiten zijn schuld gebeurd was. 's Winters moest Staf de kachel aanmaken. Een gunst waar je niet zo makkelijk aankwam. Niemand van ons die enige kans had als Staf in de buurt was. Dat karweitje was hem wel toevertrouwd ten andere. Hij knap­te het op met heilige ernst. Op een morgen was hij zo weer de klas binnen­gekomen om zijn taak te vervullen. Hij droeg bruine pantoffels met rub­berzolen, zoals nogal dikwijls het geval was. Buiten smuikte (smuiken = motregenen, nvdr) het een beetje en de speelplaats lag nat en erg morsig. Stafs pantoffelzolen waren derhalve niet van de properste.
    Ondertussen was ikzelf ook de klas binnen­gekomen, samen met nog een paar anderen. We hadden daar niets te zoe­ken eigenlijk, maar Staf bood ons grootmoedig onderdak. Blijkbaar ver­keerde hij in een gekke bui. Hij stootte plots een soort onkristelijk gejodel uit en wierp armen en benen in de lucht. Een van zijn pantoffels dacht blijkbaar dat het toegestaan was mee te spelen. Hij liet in alle geval Stafs voet los en ging in dolle vaart zijn morsige zool tegen het witte plafond aankwakken. Nooit heeft iemand mooier fresko gezien. Zo scherp omlijnd stond de afdruk van die zool daar en zo duidelijk. Net alsof een akrobaat op vuile pantoffels erin geslaagd was met één been aan het plafond te hangen. Van uitvegen was geen sprake. Nergens konden we een borstel vinden waarmee we hoog genoeg konden reiken.
    Photobucket 

    Staf heeft toen in de penarie gezeten. Dagenlang. Voor de zoveelste keer echter had hij geluk. Hoezeer we ook ons best deden om bij het geven van een antwoord peinzend naar het plafond te staren, meester Leon volg­de nooit onze blik. Hij dacht blijkbaar dat hij daar niets verloren had.

    Eén was er in onze klas die het op dat verblijf bij Leon Lecluyse hele­maal niet begrepen had. Dat was meesters bloedeigen zoon Henri. Denk je dat zoons van onderwijzers een voetje voor hebben in hun vaders klas? Ocharme! Ook Hubert Algoet heeft het later voor geen liedje zingen gehad (het niet gemakkelijk hebben, nvdr) in de klas van de oppermeester. Henri Lecluyse had echter nog dit te­gen dat hij zo spaansdonker van huid was. Een erfenis van zijn vader. Na­tuurlijk. Maar die had er blijkbaar geen erg in. Zo kon een oppervlakkig waarnemer nogal vlug denken dat hij zich in een paar weken niet gewassen had. Ook meester Leon heeft zich een paar keer misvat op die basis. Toen hij zich dan realiseerde dat het een zuivere huidkwestie betrof waaraan wa­ter noch zeep iets verhelpen konden, zat zoon Henri reeds met een onge­lukkig gezicht over zijn zere wang te wrijven. Ach, Henri! Hoelang is het nu geleden reeds dat we je in Deerlijk ten grave gedragen hebben. Het was te vroeg. Jaren en jaren te vroeg.

    Meester Leon had het echt niet begrepen op vuile halzen en dito han­den. Zo heeft hij eens een hard- en zwartnekkig zondaar een publieke schrobbing gegeven op de koer. Ik steek je met je kop voor in een emmer wa­ter als je morgen niet gewassen bent had hij reeds een paar keer gedreigd. Vergeefs echter. Iedere morgen was de nek een tikje zwarter en liep meester Leon een beetje roder aan. De bom moest barsten. Onvermijdelijk. Een emmer water, een spartelend slachtoffer en een onverzettelijke meester Le­on werden derhalve de ingrediënten van een toneelvoorstelling die ons da­genlang aan het gnuiven hield. Jaja, als hij iets deed, dan deed hij het gron­dig.
    Meester Leon had een stem om kolen te kloppen. Hij kon er niets aan doen. Hij was ermee geboren.

    Derhalve kwam meester Stevens ons iedere week een uurtje zangles geven. Een oude kennis dus die we hier terugza­gen. Mens, hebben we toen mooie liederen geleerd! Ik herinner me er nog een paar van: Gondellied en Avondlied. Vooral het meerstemmig zingen was iets waar we met hart en ziel in opgingen. Telkens als meester Leon na zo een zangles opnieuw zijn klas overnam, moesten we even laten horen wat we geleerd hadden. Hij zat daar dan ach­ter zijn lessenaar. Gelukkig glimlachend en stilletjes de maat meewiegend.
    Het was zijn klas die zong, zie je. Zijn klas. En dat betekende iets voor hem. ...

    18-07-2009 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    Categorie:Kroniek van zeven...
    >> Reageer (1)
    17-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vragen omtrent het verhaal 'Kroniek van zeven zonnige jaren'
    Photobucket Beste bezoeker,
    er kwamen al meerdere vragen of het verhaal 'Kroniek van zeven zonnige jaren' in boekvorm verschenen is.

    Met deze vraag ging Beverse Weetjes te rade bij Etienne en jammer genoeg moet ik melden dat dit niet in boekvorm verscheen.

    Hij verwijst, zoals u reeds kon lezen in deel 1 (zie daar) naar de jaarboeken van de Gaverstreke.

    Met dank aan Michel en Etienne, die hun toelating gaven,
    zal het verhaal ook integraal op Beverse Weetjes te lezen zijn.

    17-07-2009 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    Categorie:Kroniek van zeven...
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkaverling Roestraat en Schoolstraat in Beveren-Leie
    Eind vol­gend jaar biedt Stad Ware­gem twintig kavels te koop aan voor de bouw van kop­pelwoningen op de hoek van de Schoolstraat en Roe­straat in Beveren-Leie. Het autonoom gemeentebedrijf Wagso koopt daarvoor een stuk grond van 1 ha van het OCMW Kortrijk.
    Photobucket
    Schepen Rik Soens en Freddy François
    De stad betaalt zowat 550.000 euro aan het OCMW Kort­rijk voor het stuk grond van 1 ha. Volgens Rik Soens, CD&V-schepen van Woonbeleid en voorzitter van het Wagso, wordt de akte in september 2009 ver­leden.

    "In de Roestraat komen acht tot tien woongelegenheden voor de lagere inko­mensklassen van maximum twee bouwlagen. De sociale huisvestingsmaatschappij ‘Mijn Huis’ zal instaan voor de realisa­tie en de verhuur. We mikken op de lagere inkomensklassen, maar de bovengrens wordt ietwat op­getrokken in vergelijking met andere sociale bouwprojecten", aldus voorzitter Rik Soens en directielid Freddy François (SP.A) van het Wagso.

    Aan de kant van de Schoolstraat en het stuk daarachter zullen 20 kavels komen voor koppelwonin­gen. Enkel diegenen die geen eigendom bezitten komen in aan­merking voor de aankoop van een kavel waarop een bouwverplichting zal rusten. Hoeveel de prijs per vierkante meter zal bedragen kan pas na de aankoop van de grond en de uitrustingswerken worden bepaald. Het is wel zeker dat die een stuk onder de prijs op de privémarkt zal liggen, want ook in Beveren-Leie is 200 euro per vierkante meter lang geen uit­zondering meer.

    Extra isolatie
    “Noem me eens een ander project in de buurt met minstens twintig ka­vels dat niet gebonden is aan een bouwmaatschappij”, zegt Rik Soens. Het staat de bouwer vrij zelf een aannemer te kiezen, er kan meegeholpen worden…”. “Wat we nu doen is een van de hoofddoelstellingen van het Wagso. Dergelijke projecten met sociale inslag zijn er nooit teveel”, voegt Freddy François, tweede aanspreekpunt voor het project eraan toe.
    “Het minst aangename aan een twee­woonst is niet dat je naast elkaar woont, maar wel dat je elkaar hoort”, gaat schepen Soens verder. “Daarvoor zal aan de bouwlustigen worden gevraagd te investeren in extra isolatie. De eerste bouwer zal namelijk een nog nader te bepalen  bedrag  aan stad moeten overmaken. Deze borg zal doorgegeven worden aan de tweede bouwer om te investeren in degelijke isolatie, wat de kwaliteit van wonen verhoogt. Verder is het ook zo dat in de Schoolstraat gebouwd zal moeten worden in twee bouwlagen. Op het achterliggende deel zullen dat woningen moeten zijn in één bouwlaag”, wisten beiden er nog aan toe te voegen.
    Naast het aanleggen van een pijpenkop en de uitrustingswerken is het terrein zo goed als bouw­rijp. Eind volgend jaar zullen de kavels wellicht in verkoop gaan.

    Bouwprojecten nauwelijks een steenworp van elkaar
    Samen met deze verkaveling, de inplanting van de nieuwe woonwijk op de Interlinsite (Schoolstraat – Koning Albertstraat- Kleine Heerweg) waar 120 huizen en 27 appartementen zullen verrijzen en de verkaveling in de Kleine Heerweg met tien woningen staat het als een paal boven water dat Beveren-Leie de komende jaren heel wat nieuwe inwoners welkom zal mogen heten.
    Tom Van Houtte en Rita Sabbe

    17-07-2009 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    16-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je ...
    ... dat Dieter en Bert vrijdag de laatste party organiseerden in KAJ De Snaere en het eventjes wat rustiger aandoen na een schitterend jaar
    ... dat ze er begin september terug invliegen 
    Photobucket 
    **********
    ... dat Chiro Leieland volgende week vertrekt voor hun jaarlijks spetterend 10-daagse bivak
    ... dat Retie er zo'n 100 Beverse tijdelijke inwoners bij krijgt
    ... dat hun belevenissen terug te volgen zullen zijn op Beverse Weetjes
    ... dat we proberen een zicht te geven van hun verblijfplaats
    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/ 
    **********
    ... dat ook de voorzijde van VBS stilaan  vaste vorm krijgt 
    19Juli
    **********
    ... dat de aannemer Koch-Ockier op maandag 10 augustus met de weg- en rioleringswerken van start gaan in Spijkerlaan in Beveren-Leie (project :"Collector Beverenbeek") 
    ... dat vanaf dan de Spijkerlaan volledig afgesloten wordt voor alle verkeer ter hoogte van de Kortrijkseweg 
    ... dat de wegomlegging van en naar Deerlijk  voorzien is via de N36 in Harelbeke
    ... dat deze werken (vanaf Kortrijkseweg tot aan de brug over de spoorweg)  ongeveer twee maanden zullen duren
    ... dat daarna de Spijkerlaan zal dicht gaan ter hoogte van de firma Detremmerie
    ... dat de wegomlegging voor het verkeer van en naar Deerlijk ongeveer tot het einde van het jaar zijn
    ... dat u wegenniswerken kunt volgen op de site van stad Waregem klik hier. 
    Spijkerlaan 
    **********

    16-07-2009 om 20:38 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    15-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroniek van zeven zonnige jaren (deel 4)
    Photobucket
    Bij meester Berton voor het derde en vierde leerjaar

    We hadden gedacht dat we twee jaar bij meester Stevens zouden blij­ven. Kleine kant en daarna grote kant. De normale gang van zaken toen. Het liep echter anders. Toen we na de grote vakantie van het jaar 1931 naar school terugkeerden, hadden de meesters een en ander bedisseld, in het raam van een noodzakelijk geworden hergroepering der klassen. Met enkelen van onze groep mochten we doodgewoon het tweede leerjaar over­slaan. We moesten gaan postvatten in het derde, bij meester Berton.

    In dat derde leerjaar kwamen we terecht bij een stel knapen als Henri Lecluyse, Marcel Ostijn, André Steelandt, Georges Denoulet, Roger De­prez, Jozef Vereecke, Rafael Vanhove en Richard Kerkhove, om maar dezen te noemen die me direct te binnen schieten. Onze klas was dus een ge­mengd iets geworden. Sommigen waren geboren in 1924, anderen in 1923 en een paar zelfs in 1922. Jozef Lavens, Robert Cnudde, Germain De­clerck en Etienne Vandekerckhove kwamen ons hier gezelschap houden. Ze hadden hun eerste kennis opgedaan in het wijkschooltje van Ma Mère op Spriete.

    We waren dus opnieuw bij meester Berton terechtgekomen. Bij mees­ter Marcel zoals we toen zeiden. We zaten er op lange zwarte banken. Ou­de meubelstukken al, die vier of vijf leerlingen van ons kaliber konden her­bergen.
    Wat ik van meester Marcel het meest onthouden heb, is zijn manier van vertellen in de lessen van geschiedenis. Of het nu gewijde geschiedenis was of de geschiedenis des dierbaren vaderlands. We zaten hem letterlijk de woorden uit de mond te kijken. Bijzonderlijk als hij het had over avon­tuurlijke episodes, zoals die der Noormannen. Het docht ons dan dat we het klapperen der zeilen hoorden, of het plonzen der zware roeiriemen in het water en daarna het angstig hulpgeschreeuw der landlieden die bij hun vreedzame arbeid overvallen werden.

    Eens was de meester aan het vertellen over Jozef, de zoon van Jacob. Hoe hij door zijn jaloerse broers in een diepe put geworpen werd. Hoe hij daarna aan rondreizende kooplui als slaaf verkocht werd. De meester moet hartverscheurende taferelen opgehangen hebben. Op een bepaald ogenblik hoorden we luid gesnik opklinken op een der achterste banken. Rafael Vanhove had zijn hoofd in beide armen gelegd en schreide hete tranen. De kompassie was hem iets te machtig geworden.

    Ook de tekenlessen van meester Berton waren iets aparts. Bij die lessen was Lavens onbetwistbaar de uitblinker. Eens was er in de Beverse Gemeenteschool konferentie voor de onderwijzers uit het omliggende, en meester Berton was het slachtoffer. Hij moest met zijn klas een demonstratie van rekenles geven. Omstreeks die tijd hadden we de spreuk Willen is kunnen leren tekenen. Geen braafjes neerzetten van letter na letter. Nee-nee!­ Er kwam heel wat fantasie bij kijken. Vloeiende letters moesten het zijn, omkranst met ranken en met als sluitstuk een kanjer van een paddestoel. Die tekening zou ons konferentieproefstuk worden. Ik herinner me nog hoe meester Berton aan het einde van de les de tekening van Jozef La­vens aan de vreemde meesters ging tonen. Ze schudden in stomme verbazing hun geleerde onderwijzershoofd en vroegen zich blijkbaar af wat er uit dat knaapje wel zou groeien. Hadden ze het geweten!

    Die kleine Lavens had trouwens nog vis zitten op andere putten. Toen de punten opgeteld werden bij het einde van het schooljaar, bleek dat hij nieuwe primus geworden was. Gerard Buyse had ei moeten leggen (het moeten afleggen, nvdr). De toekomstige trappistenpater die het haalde op de toekomstige universiteitsprofessor! Zo is het verder steeds gebleven. Al de jaren die we nog samen waren in de Gemeenteschool. Achter die twee kampten Julien Decavel en ikzelf met wisselend succes om de derde plaats. Ook dàt werd traditie.

    We zaten met twee leerjaren samen in de klas van meester Berton. De kleine kant en de grote kant. Ieder van die twee moest dus beurtelings de aangepaste kost voorgeschoteld krijgen. Vreemd is dat ik me niet precies meer herinner hoe de meester dat klaarspeelde. Waarschijnlijk zal hij aan ene kant theorie verkocht hebben, terwijl de andere kant vraagstukken aan het oplossen was, of een opstel maakte, of zich aan het bekwamen was in de hoge kunst van het schoonschrijven. Ik kan me niet herinneren dat we ooit door het gebabbel van de meester aan de andere kant afgeleid wer­den. Gewoonlijk ging het om zaken die ons slechts matig interesseerden. Meester Berton was een goede onderwijzer. Niet overdreven streng, maar toch ook geen kat om zonder handschoenen aan te pakken. Vooral de leerlingen die langs de Gentse Baan naar school kwamen, moesten voor hem uit de doppen kijken.

    Zelden was ons gedrag helemaal zuiver op de graat en de meester dook gewoonlijk op als we hem het minst verwachten ten.
    In die dagen beleefde de handel in gezwingeld vlas een hoge bloei. In heel wat magazijnen langs de Gentse Baan stonden botenmakers over hun hekel gebogen, om door kammen en snuiten de boten gezwingeld vlas wat koopziender te maken. Dat vlas werd dan, in zware balen verpakt, naar de verzendhuizen in Kortrijk gevoerd. Dat transport was werk voor Oktaaf Mehuys en Georges Decraene. Daarvoor hadden ze grote logge huifwagens die met een stel sterke paarden bespannen waren. Onder aan die wagens, vastgemaakt met kettingen, hing een lage houten bak te wie­belen. Daarin laadden de boevers het voer voor hun paarden en ook al eens wat lege baalzakken. Voor ons waren die schommelende rennen een ware tentatie. Als de boevers ons ook maar een ogenblikje de rug toekeerden, za­ten we erin. We schrokken er zelfs niet voor terug om daarvoor tussen de rijdende wielen door te glippen. Levensgevaarlijk natuurlijk. Maar maak dit maar eens aan schoolbengels wijs. Meester Berton was zo gebeten op dat spelletje, dat hij iedereen die hij daarop betrapte, naderhand in klas ongenadig afroste met het regeltje.
    Photobucket

    Dat afrossen met het regeltje gebeurde volgens een vast ritueel. Het leek bijna een liturgische plechtigheid, beheerst door normen waaraan niet te tornen viel. Kom eens hier manneke! De stem van de meester klonk bars. Het manneke ging. Schoorvoetend. Wanhopig zijn best doende om zo on­verschillig mogelijk te kijken voor die arena van hoopvol glunderende ka­meraden. Buigen! Weer die barse stem. Het manneke boog. Dan nam de meester het bibberende bovenlijf tussen zijn benen, trok de broek goed aan, en liet het speelse regeltje een roffel dansen op het strak gespannen achterwerk.

    Arsène Casteele heeft zich eens van tussen die nijpende onderwijzersbe­nen losgewrongen. Vliegensvlug schoot hij de klas in en zocht heul en schutse achter de banken. De meester er achteraan natuurlijk en wij aan het gieren van uitbundige pret. Arsène kreeg toen een dubbele portie te slikken.

    Er was nog een ander spelletje van de Gentse-Baanscholieren waar de meester niet zo gelukkig mee was. Dat was ons spelen met buskruit. Een erfenis eigenlijk van leerlingengeneraties die de Eerste Wereldoorlog mee­gemaakt hadden en hun ontspanning hadden moeten puren uit de mid­dels die toen voorhanden waren. Meester Berton zelf behoorde tot die le­gendarische oorlogsscholieren. Hij had het meegemaakt dat een paar van zijn kameraden het spelen met poer (buskruit, nvdr) duur hadden moeten bekopen. Zijn afkeer voor dat soort vermaak was dus begrijpelijk.

    De Paardenput bij Brabanders hof was onze grote buskruitleverancier. Het was een braakliggende hoek, genepen tussen de Gentse baan en het noordelijk deel van de toenmalige Paanderstraat. Vooraan op die hoek lag een grote zompige plas. Bij heet zomerweer dreven de boevers hun paarden daar al eens in ter verfrissing. Verderop was het één opeenhoping van halfvergaan vuil, lis en lang gras. Na de Eerste Wereldoorlog werden daar obussen ontladen en de draadjes buskruit waren blijven liggen. Als je geluk had en het juiste gat aanboorde in de morsige grond, kon je ze nog bij handsvollen vinden. Met die draadjes konden we dan prachtige vuurspelle­tjes spelen. Zoveel te opwindender omdat poer nu eenmaal de naam heeft zeer gevaarlijk te zijn.

    Enigszins verwant aan dat gevaarlijke buskruitspel, was het schieten met karbure. Ook deze vermakelijkheid beoefende je het best op veili­ge afstand van spiedende onderwijzersogen. Voor dit soort spel moest je een ronde metalen doos hebben, met een gaatje in de bodem gepriemd en met een deksel dat je stevig vast kon drukken. In die doos stopte je nu een paar stukjes karbure en speekte er een paar stevige kladden op. Dan drukte je het deksel goed vast en legde het geval netjes op zijn kant. Na enkele ogenblikken begon het speeksel op de karbure in te werken en weldra hoorde je het daarbinnen borrelen en koken als in een heksenketel. Als je van oordeel was dat er genoeg karburegas vrijgekomen was, begon het ge­vaarlijkste deel van de operatie. Je streek een stekje af, hield het voorzichtig tegen het gaatje in de bodem en vlam! Met een scherpe knal ontplofte het gas en het deksel werd metersver weggeslingerd. Soms kon je de terug­schokkende doos tegen je vingers krijgen. Dat kon de pret grondig beder­ven. Een schooljongen troost zich echter nogal gemakkelijk met de eeu­wenoude wijsheid dat een kermis een geseling waard is.

    Toen ik aan de grote kant zat bij meester Berton, zorgde het vuur voor een spelletje dat een echte geseling was en waaraan met de beste wil van de wereld geen greintje kermis te beleven viel. Op een voormiddag in novem­ber brandde de Reke af. Ik had reeds geruchten opgevangen tijdens de speeltijd, maar ik wilde het niet geloven. Toen we weer in klas waren, wenkte de meester me bij zich. Hij moet de angst in mijn ogen gelezen hebben. Een klein brandje maar zei hij geruststellend. Kijk, het is al gedaan! Hij stak me in de hoogte en liet me door het raam naar buiten kijken. Het was al gedaan. Inderdaad. Boven de velden naar het oosten toe dreef nog slechts wat vuile grauwe rook. Die middag werden we aan school opgevangen door tante Madeleine.
    Onze Raf en ikzelf We moesten bij haar blijven eten omdat thuis alles in asterbantie stond vanwege dat beginnend brandje. Ze bekeek ons medelij­dend en schepte extra grote porties op ons bord. Toen we 's avonds bij moeders ouders arriveerden die vlak naast de Reke woonden, zagen we eerst goed hoe groot die asterbantie wel geweest was. De vijf huizen waren volledig uitgebrand. Enkel de muren stonden nog overeind.

    Vijf jaar geleden werd de herinnering aan die brand nog eens opgera­keld in het tijdschrift ABC. Het blad drukte foto's en berichten af die veer­tig jaar voordien gepubliceerd waren in zijn eerste jaargang. Bij het artikel­tje De groote brand te Beveren-aan de Leie stonden twee foto's van de uitge­brande Reke.
    Ik ben Donald Desmet en Yvonne Defoort- Deneve zeer dankbaar dat ze bij het zien van dit bericht in ABC direkt aan mij gedacht hebben. Nu bezit ik toch foto's van de oude Reke. Triestige foto's evenwel.
    Photobucket
    ............

    15-07-2009 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    Categorie:Kroniek van zeven...
    >> Reageer (1)
    14-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Davidsfonds organiseerde: Een verhaal doet de ronde

    Het Davidsfonds slaagde erin om de derde ‘Ronde van Beveren’ een nieuw pakje aan te meten op maat van groot en klein. Het parcours was bezaaid met tal van gedichten eigen aan de plaats.

    Daarnaast moesten er op verschillende plaatsen opdrachten uitgevoerd worden. En op een aantal specifieke plaatsen konden de deelnemers luisteren en kijken naar passende jeugdverhalen zoals: ’Derk Das blijft altijd bij ons’, ‘Bertje Big’.

    Op de hoeve van boer Joris was Annie Verstraete de vertelster, onder de schuilhut langs de Leie vertelde Hilde Laevens haar verhaal, in de rouwkapel op het kerkhof was er een samenspel tussen Christ Baert, die voor de beelden instond en Annick Dhont voor een passend verhaal. De vierde locatie bevond zich in de duiventil van ‘t Bouwke, waar Greet Meersman haar verhaal bracht.

    Aan het waterzuiveringstation was er bovendien al een tussendoortje geweest waar de deelnemers konden genieten van een verfrissend watertje en een appel. Op een paar na, genoten 100 deelnemers van een rustige familiale wandeling en kuierden ze voor of na de wandeling nog even rond in de uitgebreid opgezette kinder- en jeugdboekenbeurs.

    14-07-2009 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    13-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Speelberg viert 20 jaar bestaan

    20 Jaar Speelberg
    Op vrijdag 10 juli vierde de speelpleinwerking ‘De Speelberg’ hun 20ste verjaardag. Een dag vol spel, animatie, barbecue….. Kortom ‘Het grote Speelplein Festijn’. En ja, u zult het misschien niet geloven maar zelfs Michael Jackson was er te spotten.

    Alles begon met de pioniers Lieven Valcke, Veronique Debacker en Christophe Toye. Op vraag van de gemeente ging het trio in 1989 aan de slag met de voorbereidingen van de Beverse speelpleinwerking. Zo kon Desselgem wat ontlast worden. Daar waren er op piekmomenten namelijk een kleine 600 kinderen die naar het speelplein trokken. Na de nodige voorbereidingen en wat reclame aan de scholen gingen de poorten van de Speelberg in de zomervakantie van 1990 voor ’t eerst open. En met succes!. “Na een paar dagen telden we een dikke 290 aanwezigen, we wisten niet waar we het hadden”, herinneren ze zich. “Als we terugblikken hoe het er 20 jaar geleden aan toeging dan is er veel veranderd”. vertelde het trio nog. “Hetgeen we toen allemaal deden zou nu waarschijnlijk niet meer mogen (verzekering en zo). ’t Was toen sjouwen met balken en planken, kommels om een kamp te bouwen, speeltuigen waren er niet…, maar het was een heel leuke tijd”, besluiten ze. Het trio is echter heel blij dat de speelpleinwerking na 20 jaar nog altijd goed draait en dat er nog steeds jongeren zijn die zich ervoor willen inzetten. 


    Er was ook heel wat oud-leiding aanwezig op het Speelplein Festijn. Ze werden allen in de watten gelegd en kregen elk een badhanddoek met het logo van de Speelberg erop. De afmetingen mochten er wezen want ’t was een XXXL. “Voortaan zal iedere afscheidnemer er zo een krijgen”, wist huidig verantwoordelijke Davy Baetens mee te delen. Maar ook hij werd omhuld met zo,’n XXXL want dit is zijn laatste vakantie op de Speelberg.

    Nadat ieder in de bloemetjes werd gezet was het tijd om naar de fantastische goochelshow te kijken van Magic Yvo. Enkele aanwezigen mochten zelfs meewerken in de acts en dat lokte heel wat jolijt uit bij de overig toeschouwers. Al bij al was het een zeer geslaagd porseleinen jubileum.
    De Speelberg is goed op weg naar zilver en dat is hen van harte gegund!!!!!

    13-07-2009 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    12-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viergeslacht bij de familie De Meur-Bostoen
    Photobucket
    In het gezin van Jo De Meur-Bostoen kreeg Tiffany er op 20 maart een boertje bij. Het wiegje van Bruce staat in de Pontstraat 77. Hij is tevens de jongste telg van dit viergeslacht. Daarbij horen nog grootvader Christian (57) uit Lendelede en overgrootvader Marcel (86) uit Eeklo.

    12-07-2009 om 11:26 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)


    Beveren-Leie

    Photobucket



    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Archief per dag
  • 30-12-2019
  • 19-05-2010
  • 15-03-2010
  • 14-03-2010
  • 10-03-2010
  • 09-03-2010
  • 08-03-2010
  • 04-03-2010
  • 03-03-2010
  • 02-03-2010
  • 01-03-2010
  • 27-02-2010
  • 24-02-2010
  • 23-02-2010
  • 22-02-2010
  • 20-02-2010
  • 19-02-2010
  • 18-02-2010
  • 17-02-2010
  • 16-02-2010
  • 13-02-2010
  • 12-02-2010
  • 11-02-2010
  • 09-02-2010
  • 08-02-2010
  • 07-02-2010
  • 06-02-2010
  • 05-02-2010
  • 04-02-2010
  • 03-02-2010
  • 02-02-2010
  • 01-02-2010
  • 31-01-2010
  • 30-01-2010
  • 29-01-2010
  • 27-01-2010
  • 26-01-2010
  • 24-01-2010
  • 22-01-2010
  • 20-01-2010
  • 16-01-2010
  • 15-01-2010
  • 14-01-2010
  • 13-01-2010
  • 12-01-2010
  • 11-01-2010
  • 09-01-2010
  • 08-01-2010
  • 07-01-2010
  • 04-01-2010
  • 02-01-2010
  • 01-01-2010
  • 31-12-2009
  • 29-12-2009
  • 28-12-2009
  • 27-12-2009
  • 26-12-2009
  • 25-12-2009
  • 23-12-2009
  • 22-12-2009
  • 21-12-2009
  • 19-12-2009
  • 18-12-2009
  • 17-12-2009
  • 16-12-2009
  • 14-12-2009
  • 13-12-2009
  • 12-12-2009
  • 10-12-2009
  • 09-12-2009
  • 08-12-2009
  • 07-12-2009
  • 06-12-2009
  • 04-12-2009
  • 03-12-2009
  • 02-12-2009
  • 30-11-2009
  • 28-11-2009
  • 27-11-2009
  • 26-11-2009
  • 24-11-2009
  • 22-11-2009
  • 21-11-2009
  • 20-11-2009
  • 18-11-2009
  • 17-11-2009
  • 16-11-2009
  • 15-11-2009
  • 13-11-2009
  • 12-11-2009
  • 11-11-2009
  • 09-11-2009
  • 08-11-2009
  • 06-11-2009
  • 05-11-2009
  • 04-11-2009
  • 03-11-2009
  • 01-11-2009
  • 29-10-2009
  • 26-10-2009
  • 24-10-2009
  • 23-10-2009
  • 21-10-2009
  • 20-10-2009
  • 19-10-2009
  • 18-10-2009
  • 17-10-2009
  • 16-10-2009
  • 14-10-2009
  • 12-10-2009
  • 10-10-2009
  • 09-10-2009
  • 08-10-2009
  • 06-10-2009
  • 05-10-2009
  • 04-10-2009
  • 02-10-2009
  • 01-10-2009
  • 30-09-2009
  • 28-09-2009
  • 27-09-2009
  • 25-09-2009
  • 22-09-2009
  • 21-09-2009
  • 20-09-2009
  • 19-09-2009
  • 18-09-2009
  • 16-09-2009
  • 15-09-2009
  • 14-09-2009
  • 13-09-2009
  • 11-09-2009
  • 10-09-2009
  • 09-09-2009
  • 08-09-2009
  • 07-09-2009
  • 06-09-2009
  • 05-09-2009
  • 04-09-2009
  • 02-09-2009
  • 01-09-2009
  • 31-08-2009
  • 30-08-2009
  • 29-08-2009
  • 28-08-2009
  • 27-08-2009
  • 26-08-2009
  • 25-08-2009
  • 24-08-2009
  • 23-08-2009
  • 21-08-2009
  • 20-08-2009
  • 17-08-2009
  • 16-08-2009
  • 15-08-2009
  • 14-08-2009
  • 12-08-2009
  • 11-08-2009
  • 08-08-2009
  • 07-08-2009
  • 05-08-2009
  • 04-08-2009
  • 03-08-2009
  • 02-08-2009
  • 01-08-2009
  • 28-07-2009
  • 27-07-2009
  • 26-07-2009
  • 25-07-2009
  • 24-07-2009
  • 22-07-2009
  • 21-07-2009
  • 20-07-2009
  • 18-07-2009
  • 17-07-2009
  • 16-07-2009
  • 15-07-2009
  • 14-07-2009
  • 13-07-2009
  • 12-07-2009
  • 11-07-2009
  • 10-07-2009
  • 08-07-2009
  • 07-07-2009
  • 05-07-2009
  • 04-07-2009
  • 03-07-2009
  • 02-07-2009
  • 01-07-2009
  • 28-06-2009
  • 27-06-2009
  • 26-06-2009
  • 25-06-2009
  • 24-06-2009
  • 22-06-2009
  • 21-06-2009
  • 20-06-2009
  • 19-06-2009
  • 17-06-2009
  • 14-06-2009
  • 11-06-2009
  • 09-06-2009
  • 08-06-2009
  • 07-06-2009
  • 06-06-2009
  • 04-06-2009
  • 03-06-2009
  • 02-06-2009
  • 01-06-2009
  • 30-05-2009
  • 29-05-2009
  • 27-05-2009
  • 26-05-2009
  • 23-05-2009
  • 22-05-2009
  • 21-05-2009
  • 19-05-2009
  • 18-05-2009
  • 17-05-2009
  • 13-05-2009
  • 12-05-2009
  • 11-05-2009
  • 10-05-2009
  • 06-05-2009
  • 05-05-2009
  • 04-05-2009
  • 28-04-2009
  • 27-04-2009
  • 25-04-2009
  • 22-04-2009
  • 21-04-2009
  • 17-04-2009
  • 15-04-2009
  • 12-04-2009
  • 11-04-2009
  • 10-04-2009
  • 08-04-2009
  • 07-04-2009
  • 05-04-2009
  • 03-04-2009
  • 02-04-2009
  • 01-04-2009
  • 31-03-2009
  • 30-03-2009
  • 28-03-2009
  • 26-03-2009
  • 25-03-2009
  • 24-03-2009
  • 23-03-2009
  • 22-03-2009
  • 21-03-2009
  • 18-03-2009
  • 14-03-2009
  • 12-03-2009
  • 11-03-2009
  • 09-03-2009
  • 08-03-2009
  • 07-03-2009
  • 06-03-2009
  • 05-03-2009
  • 04-03-2009
  • 03-03-2009
  • 02-03-2009
  • 01-03-2009
  • 28-02-2009
  • 25-02-2009
  • 24-02-2009
  • 20-02-2009
  • 19-02-2009
  • 17-02-2009
  • 16-02-2009
  • 13-02-2009
  • 11-02-2009
  • 10-02-2009
  • 09-02-2009
  • 08-02-2009
  • 07-02-2009
  • 02-02-2009
  • 01-02-2009
  • 31-01-2009
  • 30-01-2009
  • 27-01-2009
  • 26-01-2009
  • 23-01-2009
  • 21-01-2009
  • 18-01-2009
  • 15-01-2009
  • 11-01-2009
  • 10-01-2009
  • 09-01-2009
  • 07-01-2009
  • 04-01-2009
  • 03-01-2009
  • 01-01-2009
  • 31-12-2008
  • 30-12-2008
  • 29-12-2008
  • 27-12-2008
  • 26-12-2008
  • 25-12-2008
  • 24-12-2008
  • 23-12-2008
  • 22-12-2008
  • 21-12-2008
  • 19-12-2008
  • 18-12-2008
  • 17-12-2008
  • 13-12-2008
  • 11-12-2008
  • 10-12-2008
  • 09-12-2008
  • 08-12-2008
  • 05-12-2008
  • 03-12-2008
  • 02-12-2008
  • 01-12-2008
  • 30-11-2008
  • 28-11-2008
  • 27-11-2008
  • 26-11-2008
  • 24-11-2008
  • 22-11-2008
  • 21-11-2008
  • 20-11-2008
  • 19-11-2008
  • 18-11-2008
  • 17-11-2008
  • 13-11-2008
  • 12-11-2008
  • 11-11-2008
  • 10-11-2008
  • 08-11-2008
  • 07-11-2008
  • 05-11-2008
  • 04-11-2008
  • 03-11-2008
  • 02-11-2008
  • 01-11-2008
  • 30-10-2008
  • 27-10-2008
  • 26-10-2008
  • 23-10-2008
  • 22-10-2008
  • 21-10-2008
  • 20-10-2008
  • 19-10-2008
  • 17-10-2008
  • 16-10-2008
  • 15-10-2008
  • 14-10-2008
  • 12-10-2008
  • 10-10-2008
  • 09-10-2008
  • 08-10-2008
  • 07-10-2008
  • 06-10-2008
  • 03-10-2008
  • 02-10-2008
  • 01-10-2008
  • 30-09-2008
  • 29-09-2008
  • 28-09-2008
  • 27-09-2008
  • 26-09-2008
  • 25-09-2008
  • 23-09-2008
  • 22-09-2008
  • 21-09-2008
  • 20-09-2008
  • 17-09-2008
  • 16-09-2008
  • 15-09-2008
  • 14-09-2008
  • 13-09-2008
  • 12-09-2008
  • 08-09-2008
  • 04-09-2008
  • 03-09-2008
  • 02-09-2008
  • 01-09-2008
  • 31-08-2008
  • 30-08-2008
  • 28-08-2008
  • 27-08-2008
  • 26-08-2008
  • 25-08-2008
  • 24-08-2008
  • 21-08-2008
  • 19-08-2008
  • 18-08-2008
  • 15-08-2008
  • 14-08-2008
  • 13-08-2008
  • 11-08-2008
  • 10-08-2008
  • 06-08-2008
  • 04-08-2008
  • 03-08-2008
  • 02-08-2008
  • 21-07-2008
  • 17-07-2008
  • 16-07-2008
  • 08-07-2008
  • 07-07-2008
  • 06-07-2008
  • 05-07-2008
  • 04-07-2008
  • 03-07-2008
  • 02-07-2008
  • 01-07-2008
  • 30-06-2008
  • 29-06-2008
  • 28-06-2008
  • 25-06-2008
  • 23-06-2008
  • 22-06-2008
  • 21-06-2008
  • 20-06-2008
  • 19-06-2008
  • 17-06-2008
  • 16-06-2008
  • 15-06-2008
  • 14-06-2008
  • 12-06-2008
  • 11-06-2008
  • 10-06-2008
  • 09-06-2008
  • 08-06-2008
  • 06-06-2008
  • 05-06-2008
  • 04-06-2008
  • 03-06-2008
  • 02-06-2008
  • 01-06-2008
  • 31-05-2008
  • 30-05-2008
  • 29-05-2008
  • 28-05-2008
  • 27-05-2008
  • 26-05-2008
  • 25-05-2008
  • 21-05-2008
  • 20-05-2008
  • 18-05-2008
  • 17-05-2008
  • 15-05-2008
  • 13-05-2008
  • 12-05-2008
  • 11-05-2008
  • 10-05-2008
  • 07-05-2008
  • 06-05-2008
  • 03-05-2008
  • 02-05-2008
  • 30-04-2008
  • 29-04-2008
  • 28-04-2008
  • 27-04-2008
  • 26-04-2008
  • 25-04-2008
  • 23-04-2008
  • 22-04-2008
  • 21-04-2008
  • 20-04-2008
  • 19-04-2008
  • 18-04-2008
  • 16-04-2008
  • 15-04-2008
  • 14-04-2008
  • 10-04-2008
  • 09-04-2008
  • 08-04-2008
  • 07-04-2008
  • 06-04-2008
  • 05-04-2008
  • 04-04-2008
  • 03-04-2008
  • 02-04-2008
  • 01-04-2008
  • 31-03-2008
  • 29-03-2008
  • 28-03-2008
  • 27-03-2008
  • 26-03-2008
  • 25-03-2008
  • 23-03-2008
  • 22-03-2008
  • 21-03-2008
  • 20-03-2008
  • 19-03-2008
  • 18-03-2008
  • 17-03-2008
  • 16-03-2008
  • 15-03-2008
  • 14-03-2008
  • 13-03-2008
  • 12-03-2008
  • 11-03-2008
  • 10-03-2008
  • 08-03-2008
  • 07-03-2008
  • 05-03-2008
  • 04-03-2008
  • 03-03-2008
  • 01-03-2008
  • 29-02-2008
  • 28-02-2008
  • 27-02-2008
  • 26-02-2008
  • 25-02-2008
  • 23-02-2008
  • 22-02-2008
  • 21-02-2008
  • 19-02-2008
  • 18-02-2008
  • 17-02-2008
  • 16-02-2008
  • 15-02-2008
  • 14-02-2008
  • 12-02-2008
  • 09-02-2008
  • 07-02-2008
  • 06-02-2008
  • 05-02-2008
  • 04-02-2008
  • 03-02-2008
  • 02-02-2008
  • 31-01-2008
  • 30-01-2008
  • 29-01-2008
  • 28-01-2008
  • 27-01-2008
  • 26-01-2008
  • 25-01-2008
  • 24-01-2008
  • 23-01-2008
  • 22-01-2008
  • 20-01-2008
  • 18-01-2008
  • 17-01-2008
  • 16-01-2008
  • 15-01-2008
  • 14-01-2008
  • 13-01-2008
  • 12-01-2008
  • 11-01-2008
  • 10-01-2008
  • 09-01-2008
  • 08-01-2008
  • 07-01-2008
  • 05-01-2008
  • 04-01-2008
  • 02-01-2008
  • 01-01-2008
  • 30-12-2007
  • 29-12-2007
  • 27-12-2007
  • 26-12-2007
  • 25-12-2007
  • 23-12-2007
  • 22-12-2007
  • 21-12-2007
  • 19-12-2007
  • 18-12-2007
  • 17-12-2007
  • 16-12-2007
  • 15-12-2007
  • 14-12-2007
  • 13-12-2007
  • 12-12-2007
  • 11-12-2007
  • 10-12-2007
  • 09-12-2007
  • 07-12-2007
  • 06-12-2007
  • 05-12-2007
  • 04-12-2007
  • 03-12-2007
  • 02-12-2007
  • 28-11-2007
  • 26-11-2007
  • 24-11-2007
  • 23-11-2007
  • 22-11-2007
  • 20-11-2007
  • 18-11-2007
  • 17-11-2007
  • 16-11-2007
  • 14-11-2007
  • 13-11-2007
  • 12-11-2007
  • 11-11-2007
  • 09-11-2007
  • 08-11-2007
  • 07-11-2007
  • 06-11-2007
  • 05-11-2007
  • 03-11-2007
  • 02-11-2007
  • 30-10-2007
  • 29-10-2007
  • 27-10-2007
  • 26-10-2007
  • 25-10-2007
  • 24-10-2007
  • 23-10-2007
  • 22-10-2007
  • 21-10-2007
  • 20-10-2007
  • 18-10-2007
  • 17-10-2007
  • 16-10-2007
  • 13-10-2007
  • 12-10-2007
  • 10-10-2007
  • 09-10-2007
  • 07-10-2007
  • 05-10-2007
  • 04-10-2007
  • 01-10-2007
  • 29-09-2007
  • 28-09-2007
  • 26-09-2007
  • 25-09-2007
  • 24-09-2007
  • 22-09-2007
  • 21-09-2007
  • 20-09-2007
  • 19-09-2007
  • 18-09-2007
  • 17-09-2007
  • 14-09-2007
  • 13-09-2007
  • 11-09-2007
  • 10-09-2007
  • 09-09-2007
  • 08-09-2007
  • 07-09-2007
  • 05-09-2007
  • 03-09-2007
  • 01-09-2007
  • 30-08-2007
  • 29-08-2007
  • 28-08-2007
  • 27-08-2007
  • 26-08-2007
  • 23-08-2007
  • 21-08-2007
  • 19-08-2007
  • 14-08-2007
  • 12-08-2007
  • 09-08-2007
  • 05-08-2007
  • 04-08-2007
  • 01-08-2007
  • 26-07-2007
  • 20-07-2007
  • 18-07-2007
  • 17-07-2007
  • 16-07-2007
  • 15-07-2007
  • 12-07-2007
  • 10-07-2007
  • 08-07-2007
  • 07-07-2007
  • 06-07-2007
  • 05-07-2007
  • 03-07-2007
  • 02-07-2007
  • 01-07-2007
  • 29-06-2007
  • 28-06-2007
  • 27-06-2007
  • 26-06-2007
  • 24-06-2007
  • 21-06-2007
  • 20-06-2007
  • 19-06-2007
  • 18-06-2007
  • 15-06-2007
  • 13-06-2007
  • 12-06-2007
  • 11-06-2007
  • 10-06-2007
  • 09-06-2007
  • 08-06-2007
  • 07-06-2007
  • 05-06-2007
  • 04-06-2007
  • 02-06-2007
  • 01-06-2007
  • 31-05-2007
  • 30-05-2007
  • 29-05-2007
  • 28-05-2007
  • 27-05-2007
  • 26-05-2007
  • 25-05-2007
  • 24-05-2007
  • 23-05-2007
  • 21-05-2007
  • 19-05-2007
  • 18-05-2007
  • 17-05-2007
  • 16-05-2007
  • 15-05-2007
  • 14-05-2007
  • 12-05-2007
  • 11-05-2007
  • 09-05-2007
  • 07-05-2007
  • 04-05-2007
  • 02-05-2007
  • 30-04-2007
  • 29-04-2007
  • 28-04-2007
  • 27-04-2007
  • 26-04-2007
  • 24-04-2007
  • 21-04-2007
  • 18-04-2007
  • 15-04-2007
  • 13-04-2007
  • 12-04-2007
  • 09-04-2007
  • 08-04-2007
  • 07-04-2007
  • 05-04-2007
  • 04-04-2007
  • 03-04-2007
  • 01-04-2007
  • 30-03-2007
  • 29-03-2007
  • 28-03-2007
  • 27-03-2007
  • 26-03-2007
  • 25-03-2007
  • 24-03-2007
  • 22-03-2007
  • 21-03-2007
  • 20-03-2007
  • 18-03-2007
  • 17-03-2007
  • 16-03-2007
  • 15-03-2007
  • 14-03-2007
  • 13-03-2007
  • 12-03-2007
  • 10-03-2007
  • 08-03-2007
  • 07-03-2007
  • 05-03-2007
  • 04-03-2007
  • 03-03-2007
  • 02-03-2007
  • 01-03-2007
  • 28-02-2007
  • 26-02-2007
  • 24-02-2007
  • 21-02-2007
  • 19-02-2007
  • 18-02-2007
  • 17-02-2007
  • 16-02-2007
  • 14-02-2007
  • 11-02-2007
  • 10-02-2007
  • 08-02-2007
  • 05-02-2007
  • 03-02-2007
  • 02-02-2007
  • 01-02-2007
  • 31-01-2007
  • 29-01-2007
  • 28-01-2007
  • 25-01-2007
  • 24-01-2007
  • 23-01-2007
  • 22-01-2007
  • 20-01-2007
  • 19-01-2007
  • 18-01-2007
  • 17-01-2007
  • 16-01-2007
  • 15-01-2007
  • 14-01-2007
  • 13-01-2007
  • 12-01-2007
  • 11-01-2007
  • 10-01-2007
  • 09-01-2007
  • 08-01-2007
  • 07-01-2007
  • 04-01-2007
  • 03-01-2007
  • 01-01-2007
  • 31-12-2006
  • 29-12-2006
  • 28-12-2006
  • 27-12-2006
  • 26-12-2006
  • 25-12-2006
  • 24-12-2006
  • 23-12-2006
  • 22-12-2006
  • 21-12-2006
  • 20-12-2006
  • 19-12-2006
  • 18-12-2006
  • 17-12-2006
  • 16-12-2006
  • 15-12-2006
  • 14-12-2006
  • 13-12-2006
  • 12-12-2006
  • 11-12-2006
  • 09-12-2006
  • 07-12-2006
  • 06-12-2006
  • 05-12-2006
  • 04-12-2006
  • 01-12-2006
  • 29-11-2006
  • 28-11-2006
  • 27-11-2006
  • 26-11-2006
  • 25-11-2006
  • 24-11-2006
  • 23-11-2006
  • 21-11-2006
  • 19-11-2006
  • 18-11-2006
  • 17-11-2006
  • 16-11-2006
  • 15-11-2006
  • 14-11-2006
  • 13-11-2006
  • 11-11-2006
  • 10-11-2006
  • 07-11-2006
  • 06-11-2006
  • 05-11-2006
  • 04-11-2006
  • 03-11-2006
  • 02-11-2006
  • 30-10-2006
  • 29-10-2006
  • 26-10-2006
  • 25-10-2006
  • 24-10-2006
  • 23-10-2006
  • 22-10-2006
  • 21-10-2006
  • 17-10-2006
  • 14-10-2006
  • 13-10-2006
  • 12-10-2006
  • 11-10-2006
  • 10-10-2006
  • 08-10-2006
  • 06-10-2006
  • 05-10-2006
  • 04-10-2006
  • 02-10-2006
  • 01-10-2006
  • 30-09-2006
  • 28-09-2006
  • 27-09-2006
  • 26-09-2006
  • 23-09-2006
  • 22-09-2006
  • 20-09-2006
  • 19-09-2006
  • 18-09-2006
  • 17-09-2006
  • 13-09-2006
  • 12-09-2006
  • 11-09-2006
  • 10-09-2006
  • 09-09-2006
  • 05-09-2006
  • 03-09-2006
  • 02-09-2006
  • 01-09-2006
  • 31-08-2006
  • 30-08-2006
  • 28-08-2006
  • 27-08-2006
  • 26-08-2006
  • 23-08-2006
  • 22-08-2006
  • 21-08-2006
  • 20-08-2006
  • 19-08-2006
  • 18-08-2006
  • 17-08-2006
  • 16-08-2006
  • 15-08-2006
  • 13-08-2006
  • 12-08-2006
  • 10-08-2006
  • 07-08-2006
  • 06-08-2006
  • 05-08-2006
  • 04-08-2006
  • 03-08-2006
  • 02-08-2006
  • 01-08-2006
  • 30-07-2006
  • 29-07-2006
  • 28-07-2006
  • 27-07-2006
  • 26-07-2006
  • 25-07-2006
  • 24-07-2006
  • 23-07-2006
  • 22-07-2006
  • 18-07-2006
  • 16-07-2006
  • 15-07-2006
  • 14-07-2006
  • 13-07-2006
  • 12-07-2006
  • 10-07-2006
  • 08-07-2006
  • 07-07-2006
  • 05-07-2006
  • 04-07-2006
  • 03-07-2006
  • 02-07-2006
  • 01-07-2006
  • 30-06-2006
  • 29-06-2006
  • 27-06-2006
  • 26-06-2006
  • 25-06-2006
  • 24-06-2006
  • 23-06-2006
  • 21-06-2006
  • 20-06-2006
  • 18-06-2006
  • 16-06-2006
  • 15-06-2006
  • 14-06-2006
  • 12-06-2006
  • 06-06-2006
  • 05-06-2006
  • 04-06-2006
  • 03-06-2006
  • 30-05-2006
  • 27-05-2006
  • 24-05-2006
  • 23-05-2006
  • 22-05-2006
  • 21-05-2006
  • 20-05-2006
  • 19-05-2006
  • 17-05-2006
  • 15-05-2006
  • 14-05-2006
  • 13-05-2006
  • 12-05-2006
  • 08-05-2006
  • 05-05-2006
  • 04-05-2006
  • 03-05-2006
  • 02-05-2006
  • 30-04-2006
  • 29-04-2006
  • 28-04-2006
  • 27-04-2006
  • 25-04-2006
  • 24-04-2006
  • 23-04-2006
  • 22-04-2006
  • 21-04-2006
  • 19-04-2006
  • 18-04-2006
  • 17-04-2006
  • 15-04-2006
  • 14-04-2006
  • 13-04-2006
  • 12-04-2006
  • 10-04-2006
  • 09-04-2006
  • 08-04-2006
  • 07-04-2006
  • 05-04-2006
  • 03-04-2006
  • 02-04-2006
  • 31-03-2006
  • 28-03-2006
  • 26-03-2006
  • 25-03-2006
  • 24-03-2006
  • 23-03-2006
  • 22-03-2006
  • 21-03-2006

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • *************************


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!