Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 89 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Waarom deze uitstap met rondwandeling op de stedelijke begraafplaats "Schoonselhof" ? De reden is dat deze plaats eveneens een stukje Antwerpen is, en gelegen is op de grens van Hoboken en Wilrijk tussen de Krijgsbaan, Jules Moretuslei, Fort 7, Moerelei, Schoonselstraat, Groenstraat en Sint-Bernardsesteenweg.
De begraafplaats is bereikbaar met tram 24, met als eindhalte Sint-Bernardsesteenweg, met verschillende autobussen en uiteraard ook met het persoonlijk voertuig. Voor de wagens is er ruime parkeergelegenheid aan de overzijde van de hoofdingang van de begraafplaats.
Het idee om deze uitstap in te lassen kwam er dank zij Jacques Buermans uit Hoboken, die een prachtig wandelboekje maakte : "Wandelen van Scoonsele tot Schoonselhof", wat gratis te bekomen is in de Antwerpse stadswinkel, het Informatiecentrum te Hoboken, en tijdens de werkuren, bij de administratie van de begraafplaats op het kasteel.
Wij weten dat dit artikel verre van volledig is, maar indien U geïnteresseerd bent, raden wij jullie aan om de websites www.schoonselhof.be of www.grafzerkje.be te bezoeken, waar zéér interessante gegevens in voorkomen en andere wandelingen.
De begraafplaats Schoonselhof is niet alleen een dodenakker, maar ook een mooi park met dreven waar het fijn kuieren is en waar men kan genieten van indrukwekkende bomen, prachtige monumenten en op de koop toe een kolonie reigers. In die sfeervolle omgeving komt men tot rust. De relatieve waarde van zovele zaken komt hier pas echt tot uiting. Een ideale locatie voor wie aan onthaasting toe is.
Een begraafplaats als toeristische bestemming ? Waarom niet ? Voor de overledenen doet dat zeker geen afbreuk aan het respect dat ze verdienen.
Beginnen we eerst met de herkomst van de naam "Schoonselhof". Deze zou komen van Jan van Wilrike, gezegd van Sconcele (1319). Vroeger zou er, nabij de Schansvelden, een hoeve Sconcele genaamd, bestaan hebben. Sconcele zou staan voor "schoon" (mooi) en "zele" (zaal of huis), eveneens moerassig, vochtige rond betekenen. Het eigenlijke kasteel Schoonselhof was aanvankelijk een "huis van plaisantie", een buitenverblijf voor vermogende kooplieden die in de 16° eeuw in Antwerpen gevestigd waren. Het domein lag in de heerlijkheid Wilrijk.
De eerste die op het Schoonselhof begraven werd op 29.8.1914, was een Duits soldaat. Sinds 1.9.1921 is het Schoonselhof een openbare begraafplaats.
Het Schoonselhof werd ingericht als "parkbegraafplaats", naar het model van Ohlsdorf te Hamburg.
Onze wandeling duurt ongeveer 1.30 uur en daarom gaan we via het wachthuisje aan de hoofdingang, de recht voor ons liggende dreef in, om verder te wandelen tot aan het eerste kruispuntje, waar we links inslaan tot aan het brugje met rondpunt, aan de voorzijde van het kasteel. We blijven verder gaan en bemerken links de strooiweide-columbarium.
(foto eigen beheer)
Aan het volgende kruispunt gaan we rechts af (aan nr 1098) tot aan de eerste linkse afslag, waar zich op de hoek het perk 5 bevindt (graven van oudstrijders + weerstand 1940-45).
(foto eigen beheer)
We vervolgen onze weg rechtdoor het perk 3/4. Rechts bevinden zich de graven van de politieke gevangenen 1940-45, met het monument met opschrift : "Geef ons het leed en het geluk de onzen" Hier rust asse uit Ravensbruck".
(foto eigen beheer)
Verderop het monument waarop vermeld : "Hier rust de urne met as van een onbekende gevangene uit het concentratiekamp Dachau"
(foto eigen beheer)
Wandel hier in alle stilte rond en ontdek de 2 obelisken ter ere van de Franse soldaten. De eerste obelisk, herdenkt de gekwetsten van de veldslag van Belfort, nabij de Vogezen in 1870-71, die naar Antwerpse hospitalen werden overgebracht. Het monument bevat een hommage van de hand van Victor Hugo. Het tweede monument 1832-1905 Honneur et Patrie met de vermelding : "A la mémoire des officiers, sous-officiers et soldats de l'armée de Maréchal Gérard tombes au siège de la citadelle d'Anvers - Novembre - Décembre 1832" (Ter herinnering aan de officieren, onderofficieren en soldaten van het leger van Maréchal Gérard gevallen bij de bestorming van de citadel van Antwerpen - november/december 1832)
Na de rondgang rond de obelisken wandelen rechtdoor en slaan rechtsaf tot het einde van de dreef, waar we links tussen 2 zuilen waarop 2 grote bloempotten, via het poortje binnenwandelen en de aldaar gelegen militaire graven bezoeken. Door een 2° poortje komen we op een perk waar "ter herinnering aan de beslissing van het gemeentebestuur een waardig gedenkteken op te zullen richten ter eere der Belgische soldaten en der bondgenooten op Schoonselhof begraven ..."
(foto eigen beheer)
We keren nu op onze stappen terug en gaan onmiddellijk naar rechts waar we rechts van ons, op het perk 4, het Britse soldatenkerkhof met een stemmige kapel bemerken. Wanneer de kruisen dichter bij elkaar staan dan gebruikelijk, betekent dat dat de overledenen samen zijn omgekomen.
We blijven de weg volgen tot aan de T-splitsing en gaan onmiddellijk naar links, vanwaar wij een mooi zicht hebben op het rechts gelegen kasteel.
(foto eigen beheer)
We blijven rechtdoor gaan en volgen de wegwijze "G V U". Op de eerste weg links lopen we recht op het standbeeld "Antwerpen aan Leopold De Wael Burgemeester 1872-1892" met op de zijkant "Graf van Mev. L.De Wael-Van Gend ° 19.1.1844 - + 4.8.1887".
(foto eigen beheer) Wandel hier even rond het monument en bekijk de achterzijde,
(foto eigen beheer) om dan rechts van het perk "S" te blijven waar we op het einde naar rechts gaan. Hier vinden wij het monument van Hendrik Conscience 1812-1883 "Gij zult Uw vaderland beminnen en zijne taal en zijne roem" .
(foto eigen beheer) Hendrik Conscience was de zoon van een Fransman die zich in 1807 als scheepstimmerman hier had gevestigd om te schrijven, eerst in het Frans, daarna, op aandringen van Theodoor Van Rijszwijck, in het Nederlands. Hij schreef o.m. "Het Wonderjaar", "De Loteling" en "De Leeuw van Vlaanderen". Hij stierf te Brussel aan een maagkwaal. Een kolossale leeuw bewaakt de opgebaarde schrijver. Het beeld is van Frans Joris.
Rechts naast Hendrik Conscience ligt Edward Coremans, de man van de taalwetten. Links op dit perk rust de student Herman Vande Reeck, die neergeschoten werd op de Grote Markt tijdens een verboden 11 juli-viering. De manifestatie werd in Borgerhout gehouden en na afloop trokken de betogers de stad in.
Juist daartegenover het monument gewijd aan Victor Driessens stichter van het Nationaal toneel ° 6.5.1822 - + 4.4.1885,
(foto eigen beheer) geflankeerd door het graf voor Julius De Geyter, dichter.
Wij vervolgen nu onze weg richting uitgang, waar wij onderweg, zowel links als rechts talrijke praalgraven opmerken
(foto eigen beheer)
en het monument van "Peter Benoit 1831-1901".
(foto eigen beheer)
de man die zijn volk leerde zingen. Enkele van zijn werken : Mijn moederspraak en citates De Wereld in - De Rijn - De Oorlog - Lucifer - De Schelde en de Rubenscantate.
Zo kunnen we nu onze weg vervolgen richting uitgang.
Wij hopen dat jullie genoten hebben van deze rustige omgeving en verwachten jullie op onze volgende uitstap of wandeling.
-o-o-o-O-o-o-o-
Reacties op bericht (2)
07-02-2019
Bedankt voor het delen
Interessant artikel. Bedankt voor het delen! Ik hoop dat je soortgelijke berichten blijft hebben om met iedereen te delen. Ik geloof dat veel mensen verrast zullen zijn om dit artikel te lezen!
Friv spellen worden beschouwd als ideaal voor alle leeftijden. Alle activiteiten van Friv zijn nuttig voor het gezin en krijgen gemakkelijk de minimale hoeveelheid publiciteit. Activiteiten die beschikbaar zijn onder de activiteiten van Friv bevatten vele genres, waaronder bepaalde categorieën spellen zoals Friv racing-spellen, futbol-spellen, friv-spellen voor meisjes, behendigheidsspellen en nog veel meer. Met de introductie van academische activiteiten wordt het leerproces veel eenvoudiger omdat het vol plezier en entertainment zit. Dank je!
07-02-2019, 16:01 geschreven door Martina Gotze
17-04-2008
14e wandeling
Fonne weer heel goed. Ik zou toch ook een afbeelding plaatsen van het crematorium en het binnenzicht en de beelden voor het crematorium.
Groetjes
Jean
17-04-2008, 08:27 geschreven door jean Van Camp
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek