Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 89 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Verdwenen gebouwen en andere instellingen : - het Noordkasteel -
Het Noordkasteel
Werd opgericht in een oude militaire versterking (19° eeuw) en was gelegen tussen de Schelde en het noordelijk havencomplex. Het werd tot roei- en badgelegenheid ingericht. Er waren twee uitgestrekte zwemkommen en één grote roeikom.
Hoog boven de oude wal wiekte een prachtige molen. Aan het uiterste punt van de zwembommen werd een kunstmatig strand aangebracht.
Het "Zuidstation" aan de Bolivarplaats, met zijn indrukwekkende belforttoren, werd gebouwd in 1896-1898 en geopend in 1902.
De plannen waren van architect J.J. Van Ysendyck en ingenieur P.Van Ysendyck. Begin 1877 werd het gebruikt als goederenstation die via de in 1875 rechtgetrokken Scheldekaaien van het station Antwerpen-Dokken toekwamen.
Het gerestaureerde stationsgebouw (Bank van Breda)
(foto eigen beheer)
van het goederenstation aan de Ledeganckkaai getuigt nog van dit begin.
Verschillende jaren vertrokken daar de treinen met bestemming naar de kust in het zomerseizoen. Treinen die dan niet over Brussel dienden te rijden, maar wel over Dendermonde en Gent. In de loop der jaren kregen deze lijnen een ander eindpunt en werd het Zuidstation nutteloos.
Het was daar dan telkens een drukte van belang en in de jaren '30 zal wel niemand hebben gedacht dat het station met zijn statige toren uit het zo typische stadsbeeld van de Amerikalei en de Bolivar plaats zou verdwijnen.
Na 65 jaar werd het gebouw gesloopt om plaats te maken voor de autoweg E3-Kleine Ring en in 1965 wordt het overgeplaatst naar de Kolonel Silvertopstraat. Op de plaats kwam nu het nieuwe gerechtshof van Antwerpen of het "Vlinderpaleis".
- - - - - - - - - - - Bronnen : - Wikipedia - foto archief Gazet van Antwerpen en - bij het afbeelden van bovenvermelde foto van het Gerechtsgebouw hebben wij ons gehouden aan het "recht op beeldgebruik" en vermelden hierdoor de Ontwerper TV RRP/VK/OAP + vermelding van copyright Regie der Gebouwen. - - - - - - - - - - -
Om de Zoo van Antwerpen te bezoeken begeven we ons naar het Koningin Astridplein. De dierentuin is gelegen in de linkerhoek naast het Centraal Station. We betreden de tuin, via de ingang met de afgebeelde beelden op de statische zuilen.
(foto eigen beheer)
Na het aankopen en het ontwaarden van ons ticket betreden we de tuin onder 4 prachtig afgebeelde Chinese leeuwen, die de luifel ondersteunen, nemen een plan van de tuin en kunnen we beginnen aan een mooie wandeling.
(foto eigen beheer)
De Zoo van Antwerpen is het groene hart van de stad, bevolkt door meer dan 5.000 dieren. De Zoo van Antwerpen vervult een belangrijke rol in het leven van heel wat bedreigde diersoorten waaronder de okapi. Er wordt voortdurend geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek en natuurbehoud. Met Uw bezoek levert U dus een belangrijke bijdrage.
De Zoo van Antwerpen is een unieke oase waar mensen samenkomen, herinneringen ophalen en nieuwe maken.
Zij werd gesticht in 1843 op initiatief van Frans Loos, de latere burgemeester, en is één van de prachtigste diergaarden van de wereld. De verzamelingen zijn verscheiden en rijk. Men vindt er de herkauwers, de vijver, de runderen, de okapi's, de bisons, de flamingo's, de pelikanen, de olifanten, de apen, wilde dieren, en noem maar op.
Bij het betreden van de tuin houden we de links gelegen wandelweg aan, met links de "Marmeren Zaal" en wandelen daarna links van de kiosk,
(foto eigen beheer)
waar in de zomer regelmatig concerten worden gehouden.
Rechts van de kiosk zien we de vijver met de roze Flamingo's.
Even voorbij de kiosk bevindt zich links het apengebouw, waar vooral de kleine soorten apen zijn gehuisvest, zoals de mandrils, zijdedwergaapje, e.a.
Alvorens het apengebouw te betreden bekijken we het verblijf van de mantelbavianen.
(foto eigen beheer)
Hier leidt een volwassen mannetje met vaste hand zijn harem. Links van het gebouw is er een ingang naar de tropische plantentuin. Wanneer we de verschillende apensoorten hebben bekeken verlaten we het gebouw en bemerken naast het gebouw het Planetarium, waar telkens om 14.00 uur een voorstelling wordt gegeven.
Wij blijven links aanhouden en bekijken de kooien met kwaststaartstekelvarken, de tijgergenetkat en het Canadees boomstekelvarken.
We laten de mooie lager aangelegde tuin rechts van ons en vervolgen de wandelweg tot een het "Okapigebouw", waar de 4 okapi's Bondo (° 12.8.2000) - Hakima (° 2.6.2006) - Yenthe (° 28.10.1997) en Sofie (° 14.7.1991) hun verblijf hebben.
(foto eigen beheer)
Deze dieren kunnen 20 à 25 jaar oud worden. Elke Okapi heeft een verschillend streeppatroon, net zoals de vingerafdrukken bij iedere mens anders zijn.
We wandelen verder tot we aan de rechterzijde het standbeeld van de gorilla "Kaisi" ontdekken.
(foto eigen beheer)
Als we even de daartegenover gelegen zijweg nemen naar de speeltuin kunnen we de bewegingen volgen van de Kleine Panda. Vervolgens keren we op onze stappen terug om de originele wandelweg terug te volgen. Wandel rustig verder langs de vervallen kooien van de roofvogels. Deze hebben betere tijden gekend en wachten om vernieuwing wanneer het gedeelte gelegen aan de Ommeganck- en Ploegstraat zal afgewerkt zijn. Ondertussen heeft men in het midden van de tuin reeds een prachtig verblijf gemaakt voor de roofvogels.
Rechts van ons, het "Mensapengebouw", met gorilla's, chimpansees, enz... Ga even binnen en bekijk hoe deze dieren hier leven.
Bij het verlaten van het mensapengebouw kunnen we links van onze wandelweg de "Humboldtspinguins", afkomstig uit Peru/Chili bezig zien. Ongelooflijk maar waar, deze diertjes kunnen tot 30 jaar oud worden.
(foto eigen beheer)
Wanneer we vervolgens onze weg terug opnemen aan de speeltuin, zie we de zeehonden in hun sas met daar tegenover de kooien met herten, e.a. Zo komen we aan de "Egyptische Tempel" (foto eigen beheer) Ga er even binnen, bekijk de kooien en het skelet van een olifant,
(foto eigen beheer)
en wandel vervolgens rond het gebouw, zodat men de giraffen kan
bekijken. (foto eigen beheer)
Als men de wandelweg links aanhoudt bemerkt men aan de rechterzijde een standbeeld van een everzwijn
(foto eigen beheer)
en vervolgens aan de linkerzijde de kooien met kookaburra's en Fishers Toeroko's. We gaan nu terug naar de wandelweg, houden deze ook aan onze linkerzijde tot wij aan het prachtig domein komen waar de zebra's en buffels zijn ondergebracht
(foto's eigen beheer)
Wie graag een hamburger lust, er is een hamburgertent in de nabijheid, nl.. "Het Girafke".
Tevens is er een uitzichtpunt aangelegd waar men de olifanten kan bewonderen. Om 15.30 uur moet U zorgen dat U ter plaatse bent, want dan is het etenstijd voor deze mastodonten.
(foto's eigen beheer)
Tegenover deze plaats wandelen we tot aan de brug en zien langs de linkerzijde de zeehonden dartelen in het water. Aan de overzijde gaan we rechts het wandelpad op tot tegen de vijver en kunnen aldaar de Pelikanen rustig bewonderen. Blijkbaar hebben ze onze komst niet verwacht want hun haren waren niet in vorm gekamd.
(foto eigen beheer)
Na deze diertjes bewonderd te hebben begeven we ons naar het prachtig domein van "Hippotopia", een moerasbiotoop met grote vijvers. Hippotopia is het Latijn voor "de plaats van de nijlpaarden".
(foto eigen beheer)
Hier verblijven de nijlpaarden, nl. Hermien (° 10.10.1980 in de Zoo van Zürich, en sinds 23.6.1981 gehuisvest in de Zoo van Antwerpen). Zij baarde reeds 3 jongen, nl. in 1985 - 1986 en 2007). Sinds 1.8.2002 kreeg zij het gezelschap van Heini (° 21.9.1965, eveneens in de Zoo van Zürich en sinds 1.8.2002 eveneens alhier gehuisvest). Tenslotte is er het jong Imai (° Antwerpen 10.5.2007). Het is werkelijk een must om deze dieren bezig te zien in hun naar natuurtrouwe nagebootste omgeving.
Wij keren op onze stappen terug richting zeehonden en blijven nu rechts, waar we aan onze linkerzijde "koddige" kikvorsen
(foto eigen beheer)
bezig zien, die naar elkaar water spuiten. Even verder verwelkomt U een gebrilde en met hoed opgesmukte boomstam.
(foto eigen beheer)
Alzo komen we nu aan "Vriesland", dat geopend werd op 30.4.1997 door Dhr Luc Van den Brande, minister-president van de Vlaamse Gemeenschap. Hier binnen kunnen we het leven in de koude zeeën bewonderen.
Etenstijd voor deze dieren is 11.00 uur en 15.30 uur. We doorlopen het Vriesland en komen aan het "Aquarium" met zijn talrijke tropische en andere vissen.
We verlaten het gebouw en bemerken links van ons het Rendierverblijf met de dieren van het Noordelijk Poolgebied. Deze kunnen ongeveer 10 à 15 jaar oud worden. We gaan nu rechts berg af en rechts van ons in het dal het park met de kamelen, dromedaris, ezels, enz... We vervolgen onze weg terug berg op en komen alzo aan het "Reptielengebouw". Dit gebouw geeft tevens verbinding met het oerwoud, hier wandelt men tussen de bomen, struiken, lianen in een vochtig klimaat dat een juiste weergave geeft hoe het leven is in een oerwoud, met zijn loslopende leguanen
(foto Wikipedia - de groene leguaan)
en aan bomen hangende slangen. Als men goed rondkijkt ziet men ook andere dieren. Tijdens onze rondgang komen we aan de krokodillen, waar om 10.00 en 16.00 uur een heus onweer losbarst.
Bij het verlaten van het oerwoud hebben we nogmaals een uitzichtpunt met prachtig zicht op de beneden liggende woestijn met zijn kamelen en andere dieren. (foto eigen beheer)
Links boven zien we de steenbokken en berggeiten hun kunsten op de rotsen uitvoeren.
We blijven de weg naast de spoorweg volgen. Hier gaan we links tot aan de kooien met de uilen en condors en het Aquaforum met zijn zeeleeuwen waar men telkens te 13.15 uur - 14.30 uur en 15.30 uur een prachtige show vertoont.
We verlaten het gebouw, dalen de trappen af tot beneden en gaan daar naar rechts. Hier is de ingang van "Nocturama" waarvan de eerste steen gelegd werd op 31.7.1967 door Dhr Frans Grootjans, minister van Nationale Opvoeding. Hier kan men het leven van de nachtdieren volgen, zoals doeroecoeli's, de tamandus, de viscacha's en de Australische vissende ratten. Wat voor ons de dag is, betekent voor hen de rust. Bekijk ook de grot met vleermuizen en nijlroezetten. Vervolgens bewandelen we de weg verder waar men achtereenvolgens de kooien met zwarte panter, luipaard, leeuwen en tijgers aantreft.
(foto's eigen beheer)
Uiteindelijk komen we aan het einde van ons bezoek, maar gaan toch nog eerst een bezoek brengen aan het verblijf waar vroeger de ijsberen gehuisvest waren, en nu het neusbeertje
(foto's eigen beheer)
en de zwarte brilbeer logeren.
Om te besluiten kan men in het selfservicestation "Flamingo" de nodige calorieën terug op doen, na een vermoeiend en interessant bezoek.
Dat was het dan, we hopen dat U een aangename dag heeft doorgebracht en wie thuis nog eens rustig de dieren wilt bekijken of bijkomende inlichtingen wenst, bezoek dan de site van de Zoo, nl. : www.zooantwerpen.be Klik daar op "dieren" in groep of alfabetisch en men krijgt alle nodige inlichtingen.
Restaurants : - Grand Café Paon Roayl (met bediening) - Flamingo (selfservice) - De Chimp (wafelstand) - Het stokstaartje (selfservice) - Het girafke (hamburgerrestaurant)
De Linkeroever is het Antwerpse deel op de linkeroever van de Schelde, dat vroeger behoorde tot Zwijndrecht, maar werd op 19 maart 1923 bij Antwerpen gevoegd. Hier wonen ongeveer 15.000 inwoners.
Ons vertrekpunt is zoals gewoonlijk Groenplaats, waar we de premetro ingaan, en verschillende mogelijkheden hebben om via de Brabotunnel met de trams van de Lijn nrs 2 - 3 - 5 of 15 te rijden tot station Frederik van Eeden. Ander alternatief is met de fiets via de fietsentunnel aan d'Herbouvillekaai of te voet via de Sint-Annatunnel of voetgangerstunnel - of met de wagen via de Kennedy -of Waaslandtunnel.
In de jaren 50 ontstonden hier de eerste wijken met sociale woningbouw. Op het einde van de jaren 60 verschenen de eerste flatgebouwen, o.a. de Amelinckxflatgebouwen, en anderen volgden elkaar in snel tempo op. Begin jaren 70 ontstond de wijk Europark (met het beruchte 25 verdiepingen tellende Hoge Chicagobuilding) en de moderne St.-Lucaskerk en de openbare bibliotheek.
Vanaf het Sint-Annastrand is er een wandelpad langs de Schelde tot aan het open ankerluchtmuseum (ook boeienweide genoemd). Onderweg vindt men er rustbanken, speeltuigen en het beeld van Koning Boudewijn. In het Westen daarentegen bevindt er zich nog een St.-Annawandelbos en het vogelbroedgebied Blokkersdijk.
Bijnaam voor inwoners van het oude sint-anneke staan nog bekend onder de bijnaam van "mosselen".
Wij nemen echter de tram richting station Frederik van Eeden, het plein waar iedereen op linkeroever aankomt (werd in ongeveer 1950 aangelegd) en bemerken bij het verlaten van dit station een prachtige sculpture.
(foto eigen beheer)
Eens bovengronds gaan we in de richting van het gebouw van de voetgangerstunnel op linkeroever.
(foto eigen beheer)
Rechts op de hoek met de Blancefloerlaan en Frederik van Eedenplein bekijken we eerst het prachtwerk van Idel Ianchelevi, uit 1974,
(foto uit eigen beheer)
met het opschrift "Perennus perdurat poeta" , die hiermee hulde brengt aan de creatieve mens. Dit standbeeld werd geschonken door BP-Belgium en voorheen opgesteld aan de BP-building op de hoek van de Camille Huysmanslaan en Jan Van Rijswijcklaan, naar aanleiding van "Antwerpen, culturele hoofdstad van Europa", dd. 10.12.1993.
We steken voorzichtig de rijweg over richting Schelde en nemen de eerste weg rechts, naast het gebouw van de voetgangers-tunnel. Enkele meters verder, aan de linkerzijde, achter een haag het standbeeld ter ere van wijlen Koning Boudewijn,
(foto eigen beheer)
ingewijd op 5.5.1999, door hunne majesteiten Koning Albert II, Koningin Paola en Koningin Fabiola. Het werk is van Wilfried Pas, die we reeds kennen uit een vorige wandeling (nr 18, Kammenstraat en omgeving) met zijn standbeelden van Willem Elsschot en Gerard Walschap.
We wandelen nu tot aan de dijk, gaan naar links en onmiddellijk terug naar links, langs de aldaar gelegen betonweg en lezen in de vaargeul naar de Schelde, een opmerkelijke zin, nl. : "Hier heerst rust en onrust, hier heerst niemand, breekt mijn mond open en kraai ik het uit".
We verlaten deze weg aan de Frederik van Eedenplein en nemen nu het eerste padje rechts dat leidt naar de "Boeienweide",
(foto eigen beheer)
waarvan het verhaal begint in 1960 wanneer het opleidingsschip Mercator uit de vaart werd genomen. We wandelen hier rond tussen de scheepsschroeven, ankers, een kanon, klokken, boeien en bakens. Na onze rondwandeling gaan we terug richting Schelde tot aan een aanwijzingsbord
(foto eigen beheer)
met afbeelding van de "rede - Anno 2008". Van hieruit heeft men een mooi uitzicht op de Schelde.
Vanaf hier begint het wandelpad langs de dijk, die de wandeling de moeite waard maakt en aan te raden is. Onderweg zijn er verschillende speeltuigen
(foto eigen beheer)
voor de kinderen en kunnen de ouderen onder ons rustig wegmijmeren en genieten van het prachtig zicht op de O.L.V-toren vanop de talrijke zitbanken.
We vervolgen onze weg met nog links een speeltuin en wandelen via het wandelpad tot aan de "3 paaltjes". Hier gaan we naar rechts, volgen de kasseiweg om onze wandeling langs de dijk verder te zetten. Zo komen we aan het links gelegen scoutslokaal van de VVKSM.
(foto eigen beheer)
Het scoutslokaal van de meisjes-zeescouts van Antwerpen, waar vooral in hoofdzaak de scouts als extra werkingsmiddel het water hebben. Niet alleen het water is hun thema, ook trektochten, thema-vergaderingen, cultuur, pionieren en spelletjes zijn hun bezigheden.
We blijven nog steeds de wandelweg langs de dijk volgen met rechts nog een speeltuin en een weinig verder, aan de linkerzijde van de weg, de achterzijde van het R.Y.C.B. huis.
Via de overgang betreden we nu de jachthaven,
(foto eigen beheer)
opgestart in de jaren 70 met zijn prachtige boten, gelegen als een oase van rust en groen aan de oevers van de Schelde. Wanneer we de jachthaven verlaten gaan we via de overgang rechtdoor en bemerken links nog een speeltuin en rechts de jachthaven voor miniatuutbootjes en zeilscheepjes.
(foto eigen beheer)
Aan de "4 paaltjes" gaan we naar rechts richting rede. Links bevindt zich de camping "De Molen" en rechts de privéclub "Cabana" met tennis -en volleyveld.
Zo komen we aan de "Sint-Annaplage" met op de hoek van de wandelweg het heel gezellige Taverne-restaurant "De Molen".
(foto eigen beheer)
Hier heeft men een ruime keuze uit vlees -en visgerechten. Juist daarnaast het openluchtzwemdok De Molen
(foto eigen beheer)
van de stad Antwerpen.
Nu gaan we rustig de wandelweg
(foto eigen beheer)
opwandelen. Langs deze wandelweg waren hier vroeger 34 zaken aan de dijk. Nu zijn er nog maar slechts 6. In de jaren 50 - 60 was het hier "Las Vegas" in het klein. Zelfs wanneer het regent is het hier gezellig vertoeven en kan men lekker eten en zelfs wanneer de zon niet schijnt is het aangenaam wandelen langs de dijk.
Op het einde van de wandelweg gaan we naar links richting Gloriantlaan. Op de plaats achter, waar nu de parking voor auto's is bevonden hier vroeger, in deze omgeving, een 800 bungalows, waar er nu nog enkele van bestaan op de Floralaan. Je bent vanaf hier trouwens zo in het Sint-Annabos en de Blokkersdijk, een must voor menig ornitoloog, want het is een natuurgebied dat dienst doet als Europees vogelrichtlijngebied.
We zijn nu in feite aan het einde gekomen van onze wandeling, maar om dezelfde weg terug te nemen zou voor sommige te vermoeiend zijn, daarom raden wij aan de wandelweg langs de dijk terug te nemen tot aan het taverne-restaurant De Molen, de aldaar gelegen trappen te bestijgen en naar rechts de dijk te volgen tot aan de aanlegsteiger van de "Sint-Annekesboot". Deze brengt U naar de ponton aan het Steenplein en geeft U tijdens de vaart een prachtig en uniek zicht, niet alleen op onze Scheldestad, maar op de beide oevers. Vanaf het Steenplein is het boogscheut naar de Groenplaats.
Wie niet wil varen kan dus gewoon de plage verlaten en gaan de Gloriantlaan op om terug naar ons beginpunt Frederik van Eedenplein te gaan. Buiten de "Panorama Tower",
(foto eigen beheer)
waarvan de eerste steen gelegd werd op 15 oktober 1966 door de heer Richard Declerck, gouverneur van de provincie Antwerpen, aan de rechterzijde op de hoek van de Esmoreitlaan, is er niet bijzonders te zien.
Tijdens het rustig rondwandelen is ons opgevallen dat hier de geschiedenis op straat is waar te nemen, daar de meeste straten, niet alleen in de omgeving van de Gloriantlaan, maar ook in andere delen van linkeroever, de naam dragen van een schrijver of dichter,zoals bv. Emile Verhaeren - Ernest Claes - Lode Zielens, enz. -
Linkeroever is zo uitgestrekt dat een wandeling, buiten deze zoals hiervoor werd beschreven, uit te stippelen, moeilijk is. Wel kunnen we nog vermelden dat er een nieuwe wijk in opbouw is aan het Galgenweel"De Regattawijk", nieuwe naam van Prestobel. Hier zou een levendige woonwijk opgericht worden met een site van 40 hectare, die strategisch ligt tussen de Blancefloerlaan, het Galgenweel en het aansluitingscomplex met de E17. In de volgende 10 jaar komen hier 400 éénsgezinswoningen met tuinen 1000 appartementen. In de onmiddellijke omgeving is veel groen en ruimte voor sport en ontspanning. De oevers van het Galgenweel blijven onbebouwd en worden een nieuw park van 11 hectare. Een plein aan het insteekdok van het Galgenweel, tussen een hotel en een waterrecreatiecomplex, vormt het kloppend hart van de nieuwe wijk.
En om te besluiten wordt de Middenvijver op Linkeroever heringericht. De grondwerken om een waterplas uit te graven zijn reeds gestart. Deze droge plek wordt een waterrijk gebied waar water en groen elkaar afwisselen. Hierdoor zal de natuurwaarde op korte termijn sterke stijgen en krijgen nieuwe broedvogelpopumaties een kans.
Wij hopen dat jullie van de wandeling genoten hebben en danken jullie voor de talrijke bezoeken en commentaren op het blog.
Onze volgende uitstap zal een mooie wandeling betreffen in de "Zoo van Antwerpen".
Bronnen : - Wikipedia - Schrijvers op Linkeroever - Erfgoeddeel Antwerpen 2003 - Antwerpen, Werf van de Eeuw "Een nieuwe fase" - Stad Antwerpen
Zurenborg is de naam van een residentiële wijk in het zuid-oosten van de stad Antwerpen. Zij wordt in twee gesneden door de spoorweg, die net als de noorderlijke in Borgerhout, de oude muren van de vesting Antwerpen nog volgt, is zij opgesplitst tussen Antwerpen, district Antwerpen en Berchem. De Plantin en Moretuslei vormt zowel de noordgrens als de oostgrens van de wijk. Verder vormen de Binnensingel (R10) en de Uitbreidingsstraat de zuidgrens van de wijk en schermt de spoorlijn 25 Zurenborg van de wijk Haringrode af.
De wijk ontstond aan het einde van de 19° eeuw en kende in de eerste jaren van Wereldoorlog II, door de massale stadsvlucht, een periode van verval. Daarin kwam vanaf de jaren 60 en vooral 70 een kentering toen de wijk kunstenaars, intellectuelen, politieke hemelbestormers en andere "alternatievelingen" begon aan te trekken. De wijk Zurenborg wordt wel eens een "dorp in de stad" genoemd.
Voor deze uitstap vertrekken we nogmaals vanop de Groenplaats. Steken deze over en begeven ons richting Korte Nieuwstraat waar we de tram van lijn 11 nemen richting Eksterlaar.
We rijden via de Wolstraat, St.-Jacobsmarkt en Franklin Rooseveltplaats richting Koningin Astridplein, waar de tram even een kleine bocht neemt om de Carnotstraat in te rijden. Wanneer we de Ommeganckstraat inrijden en de Provinciestraat bereiken zien we even voorbij de halte aan de Ploegstraat, aan de rechterzijde de kerk van de "Paters Dominikanen"
(foto eigen beheer)
Wij blijven echter op het tramrijtuig en rijden over het kruispunt met de Plantin en Moretuslei tot in de Rolwagenstraat, waar we aan de eerstvolgende halte afstappen en op onze stappen terugkeren, richting Plantin en Moretuslei.
Hier gaan we naar links de Van den Nestlei in en op de hoek met de Oostenstraat bevindt zich een synagoge die in 1927 ingewijd en ontworpen werd door Joseph de Lange, samen met andere architecten.
(foto eigen beheer)
Aan de Oostenstraat gaan we links af en volgen de spoorwegbermen. Zie hoe mooi ze werden afgewerkt met mozaïekstenen.
(foto eigen beheer)
We wandelen verder en passeren achtereenvolgens de Provincie, - Lange Van Ruusbroec en Steenbokstraten. Aan de Arendstraat slaan we links af richting Kleine Beerstraat en Dageraadplaats. De Dageraadplaats, bijna volledig omzoomd door restaurants en op zonnige dagen één groot terras. Zij is helemaal heraangelegd. De typisch ongedwongen sfeer bleef echter bewaard, zodat het nog meer de plek is waar de hele buurt samenkomt.
(foto eigen beheer)
Rechts van de Dageraadplaats bevindt zich de neogotische Kerk St.-Norbertus, opgetrokken in 1903-1904.
(foto eigen beheer)
We verlaten het plein via de Kreeftstraat richting Door Verstraeteplaats, waar niet minder dan 6 straten op uitmonden, heette voordien Feniksplaats. Op het rondpunt een prachtig beeld "Meisje opbloesemde tak" (1951) van de Zweedse beeldhouwer Axel Wallenberg (° Nässjö Zweden in 1881).
(foto eigen beheer)
Op de hoek van de Lange Altaar -en Schorpioenstraat het "Stadsarchief van 't Jare 1906",
(foto eigen beheer)
waar de genealoog zijn gading wel kan vinden.
We wandelen de Lange Altaarstraat in tot aan de spoorweg en komen terecht op de Draakplaats (of Tramplein),
(foto eigen beheer)
met rechts de Grote Hondstraat waar "De Lijn" haar kantoren heeft en op de hoek van de Draakstraat en Draakplaats het gekende café "Den Draak". Het café van Het Roze Huis, leent zich uitstekend voor een gezellige babbel in een prettige omgeving. Op de eerste etage van het gebouw bevinden zich drie ruimtes die voor uiteenlopende activiteiten gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld bijeenkomsten van holebi-verenigingen, tentoonstellingen, praat- en discussie-avonden, artistieke initiatieven, feestjes, recepties enzovoorts. Het Roze Huis streeft naar een verdere emancipatie van holebis en een grotere zichtbaarheid van dit deel van de bevolking. In Het Roze Huis kan je holebis, sympathisanten, buurtbewoners en toeristen van alle leeftijden ontmoeten en leren kennen.
In de uiterst rechtse hoek van de Draakplaats de herstelplaats voor tramrijtuigen. We gaan onder de brug van de spoorweg richting Cogels Osylei. Links bevindt zich de stelplaats voor de autobussen van de Lijn.
(foto eigen beheer)
Onder de spoorwegbrug bevinden zich enige gedenkplaten van het gedicht "Thuis" van Herman De Coninck, de bekende schrijver-dichter die in de Cogels Osystraat woonde, en die de wijk ook noemde : "Burenzorg", een woordspeling op Zurenborg. Hieronder enkele fragmenten :
(foto's uit eigen beheer)
Hier eindigt onze wandeling en om stadinwaarts te keren kunnen we onder de spoorwegbrug de tram nr 11 nemen richting Melkmarkt. - - - - - - - - - - Een ander alternatief is de tramsporen te volgen. Wij komen nu op het grondgebied van het distrikt Berchem met zijn prachtige Cogels Osylei. Een stukje architectorale kunst, bekijk de gebouwen maar eens. Hieronder enkele voorbeelden :
(foto's eigen beheer)
Als eerste huis in de rij aan de linkerzijde, zien wij een replica van "Brabo".
(foto eigen beheer)
Dat zou het 4° beeld van Brabo moeten zijn dat in Antwerpen te vinden is, buiten het standbeeld Brabo op de Grote Markt, het beeldje op de "Putkevie" van Quinten Matsijs op de Handschoenmarkt en het laatste op het gebouw van het Loodswezen.
In deze straat werden aan verschillende voortuintjes borden aangebracht met de vermelding :
(foto eigen beheer)
"MOOI en MEEDOGENLOOS" Het overmatige en MEEDOGENLOZE verkeer in de straat heeft naaste gevolgen voor de leefbaarheid van de Cogels-Osylei en haar mooie patrimonium, haar bewoners, en haar bezoekers. Zij vragen dan ook : - het verbeteren van de verkeersveiligheid - het heraanleggen van de straten, met respect voor de zwakke weggebruikers en het historisch erfgoed."""
Dit gelezen te hebben zagen wij ons toch verplicht het te vermelden, want de Cogels-Osylei is toch de Meir van Zurenborg, en sedert de fusie toch ook een stuk Antwerpen, wel zonder winkels maar de moeite waard om te bekijken.
Wij hopen dat jullie een aangename wandeling hebben gemaakt en verwachten jullie op een volgende, die zal handelen over de "Haringrodewijk en Klein-Antwerpen".
Uitstap of Wandeling 22 - De Haringrodewijk en Klein Antwerpen -
Om deze uitstap of wandeling te doen moet men toch de achtergrond van "Klein Antwerpen" kennen. Velen onder ons zullen nog nooit gehoord hebben over deze 2 wijken. Smeert jullie beentjes maar in, want het is een lange wandeling.
Klein Antwerpen is een wijk in Antwerpen, en verwijst naar een oude afspanning met herberg die aan de Lange Leemstraat in het noorden van het buurtschap Haringrode lag. Door de Belgiëlei werd het noorden van Haringrode afgescheiden en ging een eigen wijk vormen, die oorspronkelijk nog "Quartier Leopold" of "Leopoldwijk" heette en later onder de naam "Klein Antwerpen" bekend werd. De buurt of wijk vormt nu het zuidelijk deel van een naar het Stadspark en de Diamanthandel overkoepelende weg.
Ons vertrekpunt is nogmaals de Groenplaats waar we tram 7 nemen richting Mortsel. Na 5 haltes verlaten we het rijtuig aan de Gounodstraat. We gaan via de voetgangersovergang aan de verkeers-lichten richting kerk. De Heilige Geestkerk,
(foto eigen beheer)
die in de jaren 60/70 furore maakte, wegens de op zondag gehouden Franse missen.
We blijven het voetpad volgen richting Harmonie en nemen nu de eerste straat links, de Sint-Thomasstraat. Ten einde van de straat, waar deze zich splitst in Albertstraat en Haringrodestraat, gaan we naar links, de Sint-Vincentiusstraat in. Een straat die we reeds kenden van een vorige uitstap (zie nr 16) en waar het ziekenhuis Sint-Vincentius gelegen is.
(foto eigen beheer)
Aan het einde van de straat gaan we onmiddellijk naar rechts, steken het pleintje aan de Isabellalei over en wandelen rechts de Lange Leemstraat in. Dat wij ons in "Klein-Antwerpen" bevinden is te zien aan het bordje dat is aangebracht op het pleintje. De tekst op het bordje luidt : "Pleintje van de verdraagzaamheid - Klein Antwerpen". We wandelen nu rustig door de Lange Leemstraat tot aan de Belgiëlei. We steken het kruispunt met verkeerslichten over en nemen het voetpad in de richting van de Harmonie (hier verlaten we dus "Klein Antwerpen"). Aan het nummer 117 bevindt zich het gebouw van Provinciestaf van Antwerpen, de Plaats Commando van Antwerpen, Het Marinecomponent en het Detachement Antwerpen "Navdetant".
(foto eigen beheer)
We slaan nu links de Haringrodestraat in om vervolgens links de Van Beethovenstraat te nemen. Rechts van ons nog een typisch Antwerps Steegje, nl. de "Smyrnaplaats" (aanvankelijk Smyrnasteeg)
(foto eigen beheer)
Dit steegje werd geopend bij KB van 17.1.1877 door een zekere Benedictus, en bij C.B. van 16.2. d.a.v. naar de Aziatische haven Smyrnasteeg geheten, doch overeenkomstig de wens van de bewoners bij C.B. van 9.8.1880 omgedoopt in 'Smyrnaplaats'.
Ten einde van de straat gaan we naar rechts de Gretrystraat waar de "Anglikaanse kerk"
(foto's eigen beheer)
zich bevindt. Deze kerk is officiëel de Episcopale kerk van Engeland en vaak korter met de Kerk van Engeland (Church of England) weergegeven;
(foto eigen beheer)
Zij werd geboren uit de missieactiviteiten van Romeinse militairen en kooplieden en aanvankelijk met de wereldkerk van Rome verbonden tot er in 1534 een schisma (splitsing of afscheuring van een organisatie in twee verschillende kampen) tot stand kwam door Hendrik VIII.
We blijven de Gretrystraat naar rechts volgen en passeren de links gelegen Werk -en Wambachstraat, om dan links de Lamorinièrestraat in te gaan. Hier nemen we nu de eerste straat rechts, de Albert Grisarstraat, straat waar vroeger het kinderziekenhuis "Good Engels" was gevestigd. Binnenkort komen hier 47 lofts en 16 nieuwbouwappartementen. Zes jaar stonden het poorthuis en één van de vleugels leeg. In sommige kamers staan nog de oude kinderbedjes. Bekijk de prachtige gevel maar eens.
(foto eigen beheer)
Wist U ook dat hier het Professor Claraplein gelegen is ? Wij hadden er in ieder geval nog nooit van gehoord.
Aan het einde van de straat gaan we links de Boomgaardstraat in en aan de bocht naar rechts gaan wij naar links, de Marialei in en passeren de Helenalei, wat eens een prachtige straat moet geweest zijn met herenhuizen uit de 19° eeuw met voortuintjes, is nu een vervallen straat met vele vreemde nationaliteiten. We volgen de straat tot waar ze naar links buigt. Hier bevond zich vroeger het "Krijgsgasthuis".
(foto eigen beheer)
Het verlaten militaire domein heeft een oppervlakte van ongeveer 8 hectare en is in omgang vergelijkbaar met de halve omgang van het stadspark (14,25 ha) of ruim zo groot, zoniet groter dan het Albertpark. Er is echter weinig te zien, het gebied wordt ingesloten door de huizen aan de straatkant. Alleen een hoge blinde muur of een poort (gebouw) verraadt haar aanwezigheid. Aansluitend was daar het het "Arsenaal".
Op deze site worden op een termijn van 6 jaar 400 wooneenheden gerealiseerd in een autovrije parktuin: een 300tal woningen, appartementen en loften en een 100tal sociale huur -en koopwoningen. De helft van het terrein wordt publieke ruimte. In het totaal wordt bijna 2 ha groen voorzien met onder meer een buurtpark en een plein.
We vervolgen onze weg in de Marialei tot aan de Lamorinèrestraat waar we rechts inwandelen, steken het kruispunt met de Lange Leemstraat over en nemen de eerste straat links, de Nerviërsstraat. Hier bevond zich vroeger het "Astridbad", maar heden ten dage is hier niets meer van terug te vinden. Volgens ons is er thans op deze plaats de "Centrale vzw Koninklijke Vereniging voor Joodse Weldadigheid". Gezien deze straat veel van haar charme heeft verloren, wandelen we in de richting van de Belgiëlei.
We gaan links het rondpunt
(foto eigen beheer)
op, steken de rijbaan over en via het zandweggetje, OPGELET !!! WEES UITERST VOORZICHTIG voor de tram bij het oversteken van de tramsporen tot aan de overzijde. Eens daar geraakt werpt dan even een blik terug naar het nummer 91 op de Belgiëlei, daar was vroeger het "Museum Smidt van Gelder", dat betere tijden heeft gekend en nu volledig leegstaat.
(foto eigen beheer)
Dit museum was ondergebracht in een prachtig patriciërshuis, ingericht als een 18° eeuws interieur, met onschatbare schilderijen, Chinees en Europees porselein, wandtapijten, juwelen en allerlei precieuze kunstvoor-werpen. In 1949 werd het volle eigendomsrecht overgedragen door de eigenaar van wijlen Pieter Smidt van Gelder (1878-1956) aan de stad Antwerpen. Het gebouw staats sinds 2007 te koop.
Het rondpunt op de Belgiëlei, heeft ook een hele gedaantewisseling ondergaan. Vroeger stond hier het standbeeld van "Boduognat"
(foto Wim Strecker)
Op 17.8.1861 werd dit standbeeld ingewijd op de toenmalige Leopoldslei (sedert 1919 Belgiëlei). De beeldhouwer was Jozef Ducaju. Hij was 18 jaar toen hij de Boduognatgroep vervaardigde. Het beeld stelde Boduognat, de kloeke koning der Nerviërs voor, die 2 Romeinse krijgers v ersloeg. Op 5.7.1954 besliste de Gemeenteraad om verkeerstechnische redenen het beeld te verwijderen, zodat het in augustus werd afgebroken en verzeilden te stukken in het "erepark" van het stadsmagazijn aan de Desguinlei. Wanneer dit eveneens moest verdwijnen voor de Kleine Ring geraakte de fragmenten her en der verspreid.
We wandelen nu links de Charlottalei in en volgen deze via het linkervoetpad, voorbij de Consciencestraat en Jacob Jordaensstraat, tot aan de Loosplaats,
(foto eigen beheer)
genaamd naar de burgemeester Frans Loos (Antwerpen 1799-1871). Loze Frans zo geheten in de volksmond was burgemeester van Antwerpen van 1848 tot 1862.
(foto Wim Strecker)
Auguste Rodin beitelde de 4 robuuste zittende figuren, die nijverheid, koophandel, scheepvaart en kunst voorstelden. Het beeld werd bekroond door mevrouw Antverpia, de fakkel van de wetenschap in de hand, terwijl lager het marmeren borstbeeld van Frans Loos prijkte. Het beeld werd ingewijd op 27.8.1876 op de Loosplaats, voorheen Sint-Jozefsplein en is het werk van Jules Pécher. Het beeld werd afgebroken in 1960 en evenals het beeld van Boduognat overgebracht naar het stadsmagazijn
Rechts op de hoek met de Brialmontlei, de "Sint-Jozefskerk"
(foto eigen beheer)
ontstaan in 1943 en uitgevoerd in neoromaanse stijl (deze kerk kennen we nog van een vorige wandeling in het stadspark, nl. nr 15).
We blijven het voetpad volgen via de Van Eycklei, wandelen voorbij het "Park Lane Hotel - Radisson"
(foto eigen beheer)
tot aan de derde straat links, de Bexstraat in. Aan het nummer 13 bevindt zich de "Vlaamsche Evangelische Kerk"
(foto eigen beheer)
hier prediken zij CHRISTUS Den Gekruisigde Cort.23.
(foto eigen beheer)
We gaan nu links de Lange Leemstraat in, nemen de eerste straat rechts, de Hemelstraat, en bezoeken de "Kapel van hetAllerheiligste Sacrament".
(foto eigen beheer)
De kapel is een neogotisch monument dat in de 19° eeuw gebouwd werd van 1890-1892. De kapel en het bijhorende klooster zijn opgetrokken in rode baksteen. Aan de gevel van de kapel bevindt zich een beeld van de Maagd Maria met goddelijk kind.
We verlaten nu deze straat en komen alzo terug op de Mechelsesteenweg waar we tram 7 nemen om zo terug richting Sint-Katelijnevest te rijden. Vandaar is het een boogscheut om terug naar de Groenplaats te gaan.
Wat vonden jullie van deze uitstap ? Waren jullie er ooit al eens geweest ? Zo niet, dan hebben jullie weer een ontdekking gedaan en een nieuw stukje van Antwerpen ontdekt.
Tot een volgende wandeling ?
Bronnen : - Wikipedia - Gazet van Antwerpen - IPPA's museumgids - MHA - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - Antwerpse werf van de eeuw "Een nieuwe fase" - Geschiedenis van Antwerpse straatnamen, Antwerpen 1977, Robert vande Weghe
Uitstap of Wandeling 21 - Het diamantkwartier en Joods Antwerpen -
Om deze uitstap of wandeling te maken neemt men best de premetro op de Groenplaats en rijden tot het station "Opera". Bij het verlaten van de metro komt men op de ons aller gekende de De Keyserlei. Het alternatief is dat men vanaf de Groenplaats via de Meir, Leysstraat richting Centraal Station wandelt.
Op De Keyserlei, nemen we de 2° straat rechts, nl. de Appelmansstraat om onmiddellijk de 1° straat links te nemen, de Vestingstraat. Vervolgens nemen we de eerste straat rechts, de Rijfstraat en belanden alzo in het diamantkwartier. Deze straat is afgesloten met cylindervormige palen en onder het waakzaam oog van een politieinspecteur. Daar waar de straat naar links buigt, heet ze Hoveniersstraat. Aan de rechterkant het gebouw van de "Antwerpse Diamantkring".
(foto eigen beheer)
Een 50 tal verder aan de linkerkant bevindt zich een Portugese synagoge
(foto eigen beheer)
dat in het jaar 1981 opgeschrikt werd door een bomaanslag. Een gedenkplaat verwijst nog naar deze memorabele dag en luidt : "Op 20 oktober 1981 werden 3 personen gedood en meer dan 100 gewond door de ontploffing van een bommauto die hier geparkeerd stond. - Wij zullen steeds met ontroering terugdenken aan al deze slachtoffers van deze terreurdaad".
De Hoveniersstraat buigt aan het einde van de straat naar rechts in de Schupstraat, waar eveneens aan de ingang, ter hoogte van de Lange Herentalsestraat een wachthuisje voor de politie en cylindervormige palen werden voorzien. We volgen nu de Lange Herentalsestraat tot aan de eerste straat links, de Lange Kievitstraat en volgen deze tot aan de centers, tot aan de Pelikaanstraat. Aan het kruispunt met verkeerslichten werpen we even een blik naar links en rechts en zien hoe mooi de juwelenwinkels onder de sporen van het Centraal Station gerenoveerd werden.
(foto's eigen beheer)
We zijn nu in het hartje van het Jodenkwartier. In Antwerpen wonen ongeveer 20.000 orthodoxe joden, geconcentreerd in de wijk naast de diamantwijk, op enkele minuten loopafstand van het Centraal Station. Deze wijk noemt men daarom ook wel "Joods Antwerpen".
Het is na New-York, Londen, Bnei Brak en Jeruzalem één van de grootste gemeenschappen van charedische (aulte-orthodoxe) Joden ter wereld. Ook in Klein-Antwerpen en Haringrode, 2 wijken aan de Antwerpse Lange Leemstraat, die in een andere uitstap zullen behandeld worden, wonen veel Joden.
Bij groen licht steken we de voetgangersovergang over, richting gewelfde brug onder de spoorweglijn, waar het een drukte van jewelste is wegens allerhande verbouwingswerken. Het is werkelijk een bouwwerf. We bevinden ons nu op het "Kievitplein area"
Wanneer wij onder de brug naar rechts gaan komen wij ten einde in de Van Spangenstraat, waar rechts een typisch Joods schooltje is gevestigd. We verlaten de straat naar links, de Van Immerseelstraat in, en zien vlak voor ons een groot gebouw verschijnen dat de naam draagt van "Golden Tulip" Antwerp Center.
(foto eigen beheer)
Golden Tulip Antwerp Centre is een nieuw centraal gelegen hotel in Antwerpen. Het hotel heeft 174 luxe kamers waarvan 7 suites en 5 appartementen, een BRANCHE restaurant, Bar & Lounge, Let's meet again faciliteiten en ruime parkeermogelijkheden. Het is tegenover de TGV (Hoge snelheidstrein) terminaal gevestigd en centraal gelegen op 1 km van de diamant -en juwelierswinkels, de Zoo, de Keyserlei en zijn boetieks.
We gaan nu naar rechts en even verder links bevindt zich een binnenplaats waar we een prachtige constructie met bomen vinden.
(foto eigen beheer)
Op deze binnenplaats vinden we een wegwijzer waar we al de andere instellingen zoals : "Alcatel-Lucent", "Europ hotel" en het "Shopping Center" kunnen vinden.
We verlaten deze binnenplaats en nemen even voorbij het Europ hotel de eerste straat links, waar op de hoek een grootwarenhuis "Lidl" is gevestigd, nl. De Copernicuslaan. Ten einde lopen we recht in de Ploegstraat, de achterkant van de Zoo. Bekijk links eens even de mooie rustplaats van dit hotel.
(foto eigen beheer)
Opgelet, als ge heden ten dage deze uitstap of wandeling wilt doen, het is er nogal een slijkboel met het aanleggen van de nieuwe bestrating en de verbouwing van de bruggen.
Tussen de Ploegstraat en de Lange Kievitstraat was hier vroeger een open vlakte die dienst deed als parkeerplaats voor voertuigen. Nu wordt er volop gebouwd en zien dat de "Vlaamse Overheid", "Hotel Golden Tulip Antwerp Center", en "Le Pain Quotidien" reeds hun intrek hebben genomen in deze moderne gebouwen.
We keren nu op onze stappen terug en via de Lange Kievitstraat gaan we terug richting brug, zodat we terug in de Pelikaanstraat belanden. Bekijk de winkels onder de centers, met zijn juwelen en "diamond's for ever". Opgepast echter voor de nepjuwelen !
Aan de linkerzijde hebben we nog het gebouw van de "Beurs voor Diamanthandel"
(foto eigen beheer)
Antwerpen telt als enige diamantstad vier diamantbeurzen. Het zijn streng beveiligde gebouwen die alleen toegankelijk zijn voor leden en waar kopers en verkopers elkaar ontmoeten. Diamanten worden er getoond en onder de loep genomen om de prijs te bepalen. Om die waardebepaling zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft een diamantbeurs alleen ramen aan de noordkant, zodat de lichtinval de hele dag gelijk blijft.
De Diamantclub van Antwerpen opende zijn deuren in 1886 en is de allereerste diamantbeurs waar leden hun zaken veilig kunnen afhandelen. In 1904 komt er een tweede diamantbeurs bij, de Beurs voor Diamanthandel, gevolgd door de Vrije Diamanthandel in 1911. In 1930 volgt de Antwerpse Diamantkring.
Als we nu de Pelikaanstraat uitlopen komen we terug aan de De Keyserlei, ter hoogte van het Centraal Station en kunnen we ofwel de premetro nemen richting Groenplaats of aan het Koningin Astridplein de trams nemen richting Melkmarkt, die een boogscheut verwijderd is van de Groenplaat.
Ziedaar dat was even kennis maken met het diamantkwartier. Wij hopen dat jullie er van genoten hebben en verwachten jullie op een volgende uitstap, nl. De Haringrodewijk en Klein Antwerpen, dat in feite een vervolg is van deze uitstap.
Wij hebben lang nagedacht waar we deze uitstap zouden beginnen om toch zoveel mogelijk van de wandeling te genieten en kwamen uiteindelijk tot het resultaat dat het weer mogelijk was de "Groenplaats" als vertrekpunt te nemen.
Hier nemen we in het "premetrostation-Groenplaats" tram 3 richting Merksem en verlaten het tramrijtuig aan het Schijnpoort, juist voorbij de brug onder de spoorweg.
Als we in de richting van Deurne kijken zien we in verte de contouren van het "Sportpaleis" en de "viaduct" van de autosnelweg (plaats waar later vermoedelijk de brug "Lange Wapper" zou komen).
Wij wandelen echter terug richting stad en nemen rechts de straat voor de ijzeren brug, namelijk de Lange Lobroekstraat. Na enkele honderden meters gestapt te hebben, bemerken we dat in deze lange straat vele typische vleesrestaurants en café's zijn gevestigd.
Het is daarom dat "Den Dam" vooral bekend is om zijn vele slachthuizen, vooral in de straatnamen komt dit sterk tot uiting : o.a. in Slachthuislaan, Korte -en Lange Slachterijstraat, de Kalverstraat,enz... Rechts van ons zien we het slachthuis, waarvan de oorspronkelijke gebouwen een V-bomaanval overleefden en nu geheel gemoderniseerd zijn. Op 23.4.1951 legde Schepen F. Detiège de eerste steen van de nieuwe slachthal. Op de gedenksteen aan de ingang lezen wij :"bij bominslag van 13.10.1944 waren onder het personeel 21 doden" .
Zo zijn we gekomen aan de kromming van de straat naar links en zien we in de verte de Sint-Lambertuskerk,
(foto eigen beheer)
die dateert van 1910, naar het ontwerp van J. Evrard gebouwd, verschijnen. De zijingang bevindt zich in de Twee Nethenstraat,
Rechts in de straat de blokken van de "Goede Woning". Aan de ingang van deze blokken vinden wij een gedenkplaat aan de slachtoffers van een V-bominslag.
De vermelding luidt : "Tot aandenken van de slachtoffers van de bominslag op 16 december 1944. Bij de gedeeltelijke vernieling van dit woningcomplex door een V2-bom verloren 71 mensen het leven en werden er 79 gewond."
De Twee Nethestraat is een straat die naar het Noorschippersdok, gaat waar ongeveer in 1928 hoofdzakelijk beurtschepen aanmeerden.
Den "Dam", ook wel St.-Job genoemd naar de vroegere St.-Jacobskapel in de Bredastraat, was in 1873 een "eilandje" tussen Antwerpen en Merksem. In de jaren '70 werd het Damkwartier beschouwd als een "vergeten gat". Het volkse Damkwartier leefde voor de oorlog wel van de slachterij en het Kempisch kanaal.
Gekomen op het heraangelegde en gerenoveerde Damplein zien we het oudste middelgrote reizigersstation van Antwerpen, nl. het Damstation, en mag zich sinds 1997 een beschermd monument noemen.
(foto eigen beheer)
met zijn afschuwelijke overkoepeling van de HST-lijn. 100 jaar geleden stond het Damstation in de weg voor de aanleg van het ringspoor rond Antwerpen. Afbreken en weer opbouwen werd te duur bevonden. Onder leiding van de ingenieurs Morglia en Weiss werd het stationsgebouw - ongeveer 3000ton zwaar - dan maar in zijn geheel verplaatst.
Vele oude Dam-bewoners zijn trots op hun Damstation. Met de aanleg van de HST-tunnel beleefde het gebouw een "déjà vu". Voor de tweede keer in zijn geschiedenis stond het (bijna) in de weg van het treinverkeer.
De Antwerpse wijk Dam of vroeger Den Dam, is zoals de naam het zegt een Middeleeuwse opgeworpen dam die de verbinding gaf met Antwerpen, Dambrugge, Stuivenberg en Merksem tot Breda. Het is een heel aparte buurt. Een volkse buurt van oudsher bewoond door dokwerkers. Het is een rustige, kleine en gezellige wijk waar mensen elkaar nog kennen. Het ligt vlakbij het kanaal, de spoorweg, de Ring, de Singel en dichtbij het centrum van Antwerpen. Toch voelen veel bewoners zich nog steeds wat afgesloten van het centrum. Men noemt de wijk voor niets "een dorp in de stad". Door de komst van het nieuw park "spoor Noord" zal de wijk Dam voor een groot deel aansluiten bij de andere stadsdelen.
Wie kent hier nog in de omgeving van het Damplein "den bitterpeen" ? De gebroeders De Beukelaer kochten ongeveer in 1900 de oude chemicaliën sodafabriek van Lombaerts op en toverden de gebouwen om tot een chicoreifabriek. En het chocoladefabriek "Meurisse" dat tot eind in de jaren 60 een zekere bekendheid genoot. De imposante voorgevel en de zoete geur domineerden toen het Damplein.
Onze wandeling eindigt hier op het Damplein en wie terug richting stad wil, neemt schuin links van het plein, aan de bushalte de autobus tot op de Franklin Rooseveltplaats.
Wie echter nog genoeg kracht heeft gaat rechts de Bredastraat in tot aan de Ijzerlaan. Daar links af tot aan de Noorderlaan, waar we dan rechts afslaan. We wandelen over de brug van het Albertkanaal.
(foto eigen beheer)
(Dit is het grootste kanaal van de Provincie Antwerpen. De totale lengte bedraagt maar liefst 130 km, waarvan 52 km in de provincie Antwerpen. Het Albertkanaal ligt niet bepaald in een mooie omgeving en heeft hoge kunstmatige oevers. Het Albertkanaal is een zeer moeilijk bevisbaar water. Om succes te hebben moet je veel voederen. Een breed kanaal met veel beroepsscheepvaart, stroming, en onbekende grote karpers. Op het Albertkanaal mag wel degelijk 's nachts gevist worden). We wandelen tot aan het volgende kruispunt met verkeerslichten, nl. de Groenendaallaan. Rechts op de hoek het "Antwerps Dockx hotel". Schuin links in de verte zien we de gebouwen van "Metropolis"
(foto eigen beheer)
met zijn verschillende filmzalen en er juist tegenover de "Margarineblokken" (Solo- en margarineblokken).
(foto eigen beheer)
Waarom deze naam ?, wel omdat de mensen veronderstelden dat de bewoners geen geld meer over hadden voor goede boter en waren de hangblokken pure luxe.
Verderop bevindt men zich in hartje luchtbal met vele straten die hun naam kregen van Amerikaanse staten en landen, zoals Philadephiastraat, Braziliëstraat en vele anderen.
Wie nu genoeg gewandeld heeft kan op het plein aan de Metropolis tram 6 richting VII° Olympiadelaan nemen. Een tram die via de premetro het station Astrid aan het Koningin Astridplein aandoet, zodat alle mogelijke aansluitingen in de verschillende richtingen mogelijk zijn.
Bronnen : - Wijk Dam - www.antwerpen.be - Wikipedia